Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Toni Alenius

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 76
41
heräsin siihen kun kone buuttasi aamuyöstä, ilmeisesti sähkökatko tjsp. koska mm. digiboksi sekoili sekin samalla hetkellä, mennessäni koneelle katsomaan mitä tapahtui huomasin ettei boottaus etene vaan välkyttää tämmöistä (sivusto ei anna lisätä kuvaa, ruudulla välähtää hetken kerrallaan teksti
Koodia: [Valitse]
/dev/sda1 recovering journal
/dev/sda1 clean numeroita/numeroita files, numeroita/numeroita blocks"
mikä neuvoksi? luvut eivät siis muutu, ajoin live-usb:ltä fsck:n ja käynnistin uudestasn, ei auta

otin jo tärkeimmät tiedostot talteen mutta en haluaisi tehdä uutta asennusta ellei ole pakko.

42
tilasin tosiaan uuden, 700W virtalähteen ja asensin sen, virtakatkoksia tuli hyvin satunnaisesti joten voi mennä pitkään ennen kuin selviää ratkesiko ongelma.

Tämä ei ole Tonille henkilökohtaisesti vaan yleisesti:
Virtalähdettähän ei kannata mitoittaa "varmuuden vuoksi" isompaan kuin mitä todellinen tehontarve on. Hakkuriteholähteissä hyötysuhde on on verrannollinen otettuun tehoon.
Tässä pikainen linkki laskentaan: https://www.newegg.com/tools/power-supply-calculator/


asunnossa on maadoitetut pistorasiat, tosin talo on rakennettu 1971 joten varmuutta siitä onko maadoitus tehty kunnolla ei itselläni ole.
Jos kysessä kerrostalo niin luultavasti tehty oikein. Varsinkin jos linjasaneerauksen yhteydessä.
Omakotitaloissa tilanne voi olla mitä sattuu, varsinkin jos entinen isäntä itse on naapurin Penan kanssa käynyt "kunnostamassa sähköt". Tässä tapauksessa ottaisin (enkä vain tietokoneen takia) asiallisen  sähköliikkeen tekemään mittaukset. Ei nimittäin ole kovin kallis palo-/henkivakuutus.
kerrostalo kyseessä, mitä tulee virtalähteen hyötysuhteeseen, sähkö sisältyy vuokraan joten sähkönkulutus ei merkitse omalla kohdallani tuon taivaallista, koska vanhanpuoleinen näytönohjain vaatii valmistajan mukaan jopa 225W & virtakatkokset ovat tähän asti pääosin tapahtuneet kesken HD-laatuisten videoiden katsomisen katsoin tarpeelliseksi hankkia varoiksi tehokkaamman virtalähteen (valmistajan ilmoittama jatkuva teho on korkeampi kuin vanhan virtalähteen maksimiteho), vaikka vika olisikin jossain muualla, tehokkaampi virtalähde olisi luultavasti ollut joka tapauksessa tarpeen lähitulevaisuudessa koska kuten sanottua näytönohjain on aikansa elänyt.

43
kone uudelleenkäynnisti itsensä, ehdotuksia miten selvitän tarvitsenko uuden virtalähteen?

edit: tarkistin virtalähteen tehon ja näytönohjaimen virtatarpeen, virtalähde 500W ja näytönohjainen tarve korkeimmillaan 225W eli voi olla että virtalähteestä loppuu puhti kesken, pitänee hankkia uusi kun näytönohjaimenkin vaihto uudempaan lienee joka tapauksessa edessä...

Systemaattinen tarkistus näyttää edenneen siihen vaiheeseen, että jäljelle jää vain sähkönsyötön tarkistus. Noin tehokas virtalähde sisältää isoja elektrolyyttikondensaattoreita, jotka kuivuvat n. 10 vuodessa. Onko se nuorempi? Saako kaupasta sitä mallia yhtään nuorempaa, vai samaa valmistuserää? Tehonsyötön notkuminen voi myös johtua varsinaisen teholähteen ulkopuolelta emolevyltä, jossa on vähintään tehonsyötön liittimiä ja sulakepesiä ja tehon kytkin.

Tutkisin tehonsyöttöä ihan mittarilla tai mieluiten oskilloskoopilla liittämällä mittajohdot emolevyn puolelle mahdollisimman lähelle virtalähteen liitintä johonkin komponenttiin, jos sellainen löytyy silmämääräisesti. Kun sitten pitkillä pihdeillä varovasti nitkuttelee tehonsyötön johtimia ja -liittimiä saattaa hyvinkin selvitä selvä katkos. Yleisimmin se on niissä puristusliitoksissa, jotka kytkevät paksut 5 V.n johtimet metalliholkkeihinsa liitinpalikan sisällä. Ne kun ovat paksut ja jäykät ja lämpöliike niitä liikuttelee. Sama vaiva on mahdollisen sulakepesän liitoksissa. Ymmärsin alkuviesteistä, että kyseessä on pöytäkone, joten siinä varmaan on myös sulakkeita. Ei olisi ensimmäinen kerta kun palanut sulake olisi korvattu väärän tyyppisellä, jolla on iso jännitehäviö, joka ilmenee myös lämpönä, ja joka aiheuttaa syöttötehon notkumista. Koko tehonsyötön eniten kuluva komponentti taitaa olla pääkytkin.

Ajamalla tietokoneessa jotain raskaita ohjelmia ja seuraamalla syöttöjännitteitä, niitä kaikkia, oskilloskoopilla saa selville syöttötehon notkumisen. Koska kyseessä on todennäköisesti hakkurivirtalhde, notkahdukset ovat hyvin lyhyitä. Siksi tarvitaan oskilloskooppi. Vain pitemmät katkokset näkyvät volttimittarilla. Mittarinakin on tässä tapauksessa paras isoisän vanha AVO8 osoittava yleismittri.

TÄSSÄ ON NYT OLTAVA ERITYISEN VAROVAINEN KUN ROPLATAAN LAITETTA KANNET AUKI JA SIELTÄ VOI SAADA SÄHKÖISKUN.
tilasin tosiaan uuden, 700W virtalähteen ja asensin sen, virtakatkoksia tuli hyvin satunnaisesti joten voi mennä pitkään ennen kuin selviää ratkesiko ongelma.

PS. Eihän vaan ole laitteen suojakoskettimellinen verkkojohdon sähkötöpseli liitetty tavalliseen 0-luokan seinäpistorasiaan, jossa ei ole maadoituskosketinta? Kun laitteen maadoitus on "ilmassa" kelluu koko laitteen runko määräämättömässä potentiaalissa ja pelkkä staattinen varaus käyttäjältä saa sen boottaamaan.
asunnossa on maadoitetut pistorasiat, tosin talo on rakennettu 1971 joten varmuutta siitä onko maadoitus tehty kunnolla ei itselläni ole.

44
päivitystä: suljettuun ajuriin vaihtamisen jälkeen jämähtämistä tapahtui edelleen, samoin äkillistä uudelleenkäynnistymistä, muistien yhtenäistämisen ja virtalähteen vaihdon 200W tehokkaampaan jälkeen ei ole vielä tapahtunut jämähtämistä tai uudelleenkäynnistymisiä.

45
kone uudelleenkäynnisti itsensä, ehdotuksia miten selvitän tarvitsenko uuden virtalähteen?

edit: tarkistin virtalähteen tehon ja näytönohjaimen virtatarpeen, virtalähde 500W ja näytönohjainen tarve korkeimmillaan 225W eli voi olla että virtalähteestä loppuu puhti kesken, pitänee hankkia uusi kun näytönohjaimenkin vaihto uudempaan lienee joka tapauksessa edessä...

46
Aloitusviestin kuvakaappauksen perusteella koneen näytönohjain on Nvidia GeForce GTX 260/275/280/285/295, ja käytössä on avoin Nouveau-ajuri. Se voi hyvinkin aiheuttaa täydellisiä hyytymisiä ja muuta epävakautta.

Kannattaa kokeilla Nvidian suljettua ajuria (340.x) Ohjelmistot ja päivitykset -asetusten Lisäajurit-välilehden kautta asennettuna.


Tosin olen samaa mieltä juylin kanssa, että satunnainen uudelleenkäynnistyminen voisi viitata komponenttiongelman sijaan emolevy- tai virtalähdevikaan.
kokeillaan suljettua ajuria kun testit on ohi, memtest ei löytänyt vikaa muisteista, nyt on työn alla kiintolevytestit, seuraavaksi kai sitten emolevy.

edit: emolevytesti ei löytänyt virheitä, nyt näytönohjaimen muisti

edit2: pc-check ei löytänyt virheitä, suljettu näytönohjainajuri otettu käyttöön, katsotaan toimiiko nyt paremmin, kiitoksia tähänastisesta.

47
memtest yli puolenvälin ja vielä ei ole ilmennyt virheitä, annan mennä loppuun kaiken varalta ja sitten ajan pc-checkin

48
Muistitesti.
https://askubuntu.com/questions/591488/how-do-i-run-memtest86
https://askubuntu.com/questions/917961/can-i-boot-memtest86-if-im-using-uefi
Jos tuo löytää ongelman, voit käyttää sitä selvittääksesi onko joku muistikammoista rikki tai epäyhteensopiva.
kiitos, aloitan testien ajamisen jossain välissä ja ilmoittelen mikä oli tulos

49
eli kertaukseksi: kysyn nyt tässä ketjussa neuvoja sille miten voisin selvittää ongelman/ongelmien syyn/syyt, en ymmärrä miksi hoet "yksinkertaista ratkaisua ei ole tarjolla" kun en edes ole "yksinkertaista ratkaisua" pyytänytkään, olen toki kiitollinen kaikista neuvoista, mutta tämä sinun hokemasi "yksikertaista ratkaisua ei ole" ei ole kovin hyödyllistä, jos jollakulla on ehdotuksia vian paikallistamiseksi esimerkiksi jollain diagnostiikkatyökalulla tms. otan ne mieluusti vastaan.

50
liittyy siinä määrin että haluaisin edelleen mieluiten kloonata levyn pelkän tiedostojen kopioimisen sijaan ...
Voit toki kloonata ihan niinkuin haluat, mutta esitit, ettei
sinulla olisi levytilaa ko. imagelle (näköislevy). Kuitenkin alkuperäisessä kysymyksessäsi oli käytössä ulkoinen 1Tt -levy, jolle
todennäköisesti muutamien Gigojen levyimage olisi hyvin mahtunut.
muistelisin että
1) mainitsemassani toisessa ketjussa minulle sanottiin hyvin yksiselitteisesti että levykuva tulee olemaan saman kokoinen kuin levy josta kuva otetaan, riippumatta siitä miten paljon sisältöä levyllä on
2) totesin että tuolla 1Tt levyllä EI OLE 500Gt tilaa (kyseisen ketjun aiheena ollut levy oli 500Gt), koska tämä SSD on 480Gt sanoisin olevan itsestään selvää että SIITÄKÄÄN tehdylle levykuvalle ei ole tilaa.

  MITEN LÄHTEÄ SELVITTÄMÄÄN MIKÄ ON VIALLA.
Esittämiesi ongelmien ratkaisemiseksi ei ole yhtä oikeaa ratkaisuvaihtoehtoa.
Erityisesti "uusi, käytetty kone" voi sisältää rautaongelmia, joita emme voi edes arvata.
miten monta kertaa minun on sanottava sama asia ennen kuin se menee perille: EN ETSI RATKAISUJA VAAN NEUVOJA MITEN SELVITTÄÄ MIKÄ ON RIKKI ENNEN KUIN ALAN ETSIÄ RATKAISUJA!!!!!!!!!

Nähdäkseni "muistit ei välttämättä ole yhteensopivia, irrota uudet ja yritä uudestaan" saati "X/Y/Z on rikki" EIVÄT ole "neuvoja miten selvittää mikä on rikki", ne ovat arvauksia mikä VOISI olla rikki (taino muisteja koskeva neuvo liippaa läheltä, mutta kuten sanottua koska ongelma ilmenee satunnaisesti muisteilla kikkailuun voi mennä kuukausi koska ongelman näennäinen katoaminen ei välttämättä tarkoita muuta kuin sitä että en ole antanut ongelmalle tarpeeksi aikaa ilmaantua uudestaan), edelleenkin kysyn neuvoja miten voisin selvittää MIKÄ on mahdollisesti rikki (kohtuullisessa ajassa, esimerkiksi jonkinlaista diagnostiikkatyökalua käyttäen) ENNEN kuin alan ostaa sokkona uusia, kalliita osia toivoen että ongelma ratkeaa osia vaihtamalla.

51
muistanet miten kysyin aiemmin levyn kloonaamisesta? 480Gt SSD:n levykuva olisi edelleen 480Gt
Ei kysymyksesi levyn/levyosion kloonaamiseen tainnut liittyä juuri tähän viestiketjuun.
liittyy siinä määrin että haluaisin edelleen mieluiten kloonata levyn pelkän tiedostojen kopioimisen sijaan koska pelkällä kuvien jne. kopioimisella saa vain kuvat jne. talteen, selainten asetusten, kirjanmerkkien ja välilehtien pelastaminen samalla menetelmällä on hiukan haastavampaa.

[Lisäys] Varmuuskopio tiedostoista ei ole sama asia kuin levyn tai levyosion kloonaus.[/Lisäys]
olenko muuta väittänyt?

Epätoivoista kloonata rikkinäistä levyä/levyosioita.
jaa nytkö SSD:ni onkin todistettu rikkinäiseksi?

Ongelmasi on kuitenkin senverran epämääräinen, ettei siihen yksiselitteistä vastausta ole aivan kädenkäänteessä esitettävissä.
Arvailuja ja ehdotuksia toki on tarjolla.
kuten jo mielestäni sanoin aika selkeästi, en pyytänytkään yksiselitteistä vastausta, pyysin neuvoja MITEN LÄHTEÄ SELVITTÄMÄÄN MIKÄ ON VIALLA.

52
no voi kele jos vika on SSD:ssä, takuuseenhan tuo tietysti menisi jos näin on, mutta kun pitäisi ensin saada tiedot talteen ja varalevyähän ei tähän hätään löydy ...
Näytti sinulla olevan tuo ulkoinen 1Tt -levy, jolle hyvinkin voisi mahtua tuo n. 60Gt:n  varmuuskopio _omista henkilökohtaista datoistasi_ (vaikkapa sopivasti pakattuna).
muistanet miten kysyin aiemmin levyn kloonaamisesta? 480Gt SSD:n levykuva olisi edelleen 480Gt

Todellinen syy ongelmaasi on kuitenkin niin monisyinen, että esittämäsi perusteella kaikki jää aivan arvailujen varaan.
juuri tästä syystä kysyinkin miten alkaa etsiä vian syytä/syitä (odotin esim. "aja komento X ja lue tiedostoon Y tallennettu tuloste", tähän saakka olen kuullut vain "vaihda osa X ja yritä uudestaan", kuten sanottua ajan huomenna pc-checkin, jos se ei löydä rautavikoja pitänee keksiä jotain muuta

53
no voi kele jos vika on SSD:ssä, takuuseenhan tuo tietysti menisi jos näin on, mutta kun pitäisi ensin saada tiedot talteen ja varalevyähän ei tähän hätään löydy (ainakaan sellaista johon uskaltaisin luottaa, epäluotettavia levyjä on kolme), pitänee kaivaa PC-Check -CD esiin paikasta nimeltä jemma (kaksi muuttoa edellisen käyttökerran jälkeen...) ja ajaa tarkistus vaikka huomenna ennen kuin alan lähettelemään SSD:tä takuuseen tai ottamaan parempaa kampaparia irti...

54
Onko siinä nyt kahta erilaista kampaa sekaisin?
kahta eri kokoa kahdelta eri valmistajalta, muilta osin speksit pitäisi olla samat, tarkistan vielä uudemman kerran, pieni hetki.

alkuperäiset muistit (kaksi kpl yhteensä 4 GiB): https://www.corsair.com/us/en/Categories/Products/Memory/XMS3-%E2%80%94-8GB-%284x2GB%29-DDR3-1333MHz-C9-Memory-Kit/p/CMX8GX3M4A1333C9#tab-tech-specs

uudet muistit (kaksi kpl yhteensä 8GiB): https://www.kingston.com/us/memory/search/?partid=HX313C9F/4

emolevyn valmistajan lista yhteensopivista muisteista on tässä tapauksessa hyödytön koska lista on vanha kuin taivas (~10 vuotta) eikä sitä ole päivitetty täsmäämään markkinoiden tarjontaa, muistien nopeus, latenssi ja jännite on kuitenkin samat uusilla ja vanhoilla muisteilla.

edit2: mukana tulleet muistit eivät siis ole emolevyn valmistajan "yhteensopivat muistit" -listalla nekään, ongelmien ilmestymistiheys on sen verran epäsäännöllinen että kampa parien testailuun menisi helposti kokonainen kuukausi.

Tilttien väli on ollut välillä muutama tunti ja välillä taas vähintään puolitoista viikkoa, käytön ollessa hyvin pitkälti samanlaista koko kuukauden jonka tätä konetta olen käyttänyt.

55
Eli hankin taannoin käytetyn pöytäkoneen josta puuttui kiintolevy, hankin SSD -levyn sekä lisää muistia ja otin koneen käyttöön, kone on alkanut kaatuilla/jumiutua peruskäytössä (pääosin YouTube videoita katsellessa), useimmiten kone "jäätyy" ja jos jäätyessä oli mediatiedosto kesken, ääniraidan viimeinen sekunnin murto-osa jää soimaan loopilla, nyt on lisäksi käynyt pari kertaa niin että kone rebootaa aivan yhtäkkiä, sensorien mukaan lämmöt ovat SSD:tä lukuunottamatta kaikki korkeintaan 40 C paikkeilla, SSD:n lämpötila on levynhallinnan mukaan tasaisesti 99 C, mikä ei voi pitää paikkaansa (tunnustelin levyä paljaalla kädellä koneen ollessa päällä ja Levynhallinnan näyttäessä 99 C:tä), voiko tämä kaatuilu johtua tuosta virheellisestä SSD:n lämpötilalukemasta, ja jos niin onko mitään keinoa korjata asia? Jos ongelma ei ole SSD:n väitetyssä lämpötilassa, mistä vianetsintä kannattaisi aloittaa, ja miten?

56
vaihdoin takaisin IBusiin ja ongelma ratkesi, myös š toimii, lienenkö painanut s:ää liian nopeasti AltGr+':n vapauttamisen jälkeen...


57
Ubuntu tietokoneissa / Vs: tekstimuokkain rikki
« : 05.02.20 - klo:14.34 »
IBusilla š kirjain oli saavuttamattomissa vaikka se näppäimistöasettelun kuvasta löytyikin

Minulla se kyllä toimii ibusilla, painamalla ensin AltGr + ' (Ä:n oikealta puolelta), vapauttamalla ne, ja painamalla sitten S (tai Shift+S isoa kirjainta varten). Vastaavasti hattu ilmaantuu muillekin kirjaimille.
kokeillaan sitten uudestaan kun pääsen kotiin, kiitoksia

58
Ubuntu tietokoneissa / Vs: tekstimuokkain rikki
« : 05.02.20 - klo:12.53 »
Vaikuttaa tältä ongelmalta: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/1760818


Varmista, että ubuntu-desktop on asennettu kaikkine riippuvuuksineen:

Koodia: [Valitse]
sudo apt install ubuntu-desktop
Kokeile vaihtaa kieliasetuksissa näppäimistön syöttötavaksi IBus, jos siellä on nyt valittuna jokin muu.
IBusilla š kirjain oli saavuttamattomissa vaikka se näppäimistöasettelun kuvasta löytyikin, ongelma geditin kanssa ilmestyi ennen ximiin vaihtamista, nyt ximillä š löytyy joten en haluaisi vaihtaa takaisin IBusiin kun kerran ongelma ilmestyi jo ennen Ximiin vaihtamista

59
Ubuntu tietokoneissa / tekstimuokkain rikki [RATKAISTU]
« : 05.02.20 - klo:11.23 »
yritin avata tekstimuokkaimen (gedit) ja tulos oli tämä:

eli tuossa on tosiaan tekstimuokkain auki, kun kirjoitan jotain teksti ilmestyy, jos yritän pyyhkiä tekstiä, se jämähtää näytölle kunnes suljen geditin, mikä neuvoksi?

60
selvennykseksi, tässä ollaan nyt palauttamassa "pika-alustettua" levyä, testdisk löysi halutun osion,kysymys kuuluu, miten palautan sen testdiskillä? muutanko osion tyypin D:stä (deleted) *:ksi (bootable primary) vai valitsenko kyseisen osion ja painan A:ta luodakseni osion, vai teenkö molemmat? toinen kysymys on, arvaanko jättää tuon swapin palauttamatta?
Jo otsikko alkaa olla aivan harhaanjohtava.
katsoin parhaaksi jatkaa samaan ketjuun ettei jokaiselle kysymykselle tule omaa.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 76