Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - mikk0

Sivuja: 1 ... 26 27 [28]
541
Tajusin edellisen viestini jälkeen vasta koneen suljettuani, että jos tuo käsin mounttaus onnistuu, niin sinullahan on jo oikea moduuli.
Ongelma on se, että kone buuttaa initrd:n varassa ja se on käännetty ilman tukea tuolle sata-ohjaimellesi.
Mutta ei hätää. Koska sinulla tarvittavat moduulit jo on, niin täytyy vain etsiä se (tai ne) oikeat:

Avaa pääteistunto ja anna komento lsmod, niin saat listan ladatuista moduuleista. Joku (tai ehkä useampikin?) näistä on nyt se oikea. Voit harventaa listaa ajamalla sen grep-ohjelman kautta ja hakemalla vain tiettyä avainsanaa sisältävät moduulit, esim.
$ lsmod | grep ide
tai
$ lsmod | grep ata
antavat vähän inhimillisemmän näköisen listauksen.

Jos haluat lisätietoa jostain moduulista, niin anna seuraava komento
$ modinfo moduulin_nimi
esim. modinfo ide_disk kertoo että kyseessä on ATA DISK Driver joka on riippuvainen toisesta moduulista nimeltään ide-core.
Näin voit siis selvitellä ladattujen moduulien tarkoituksia.

Kun uskot löytäneesi oikeat moduulit, niin avaa /etc/mkinitrd/modules tekstieditoriin pääkäyttäjänä
$ sudo gedit /etc/mkinitrd/modules
ja lisää tiedoston loppuun moduulien nimet.

Nyt vain luot uuden initrd:n
$ sudo mkinitrd -o /boot/initrd.img.custom-2.6.10-5-386 2.6.10-5-386

Tee vielä aiemman ohjeeni mukaan lisäykset grubin menu.listiin, niin pääset kokeilemaan homman toimivuutta buuttaamalla koneen uudelleen.

Onnea matkaan
Mikko

P.S. Ennen tätä minulla ei ollut suurtakaan hajua moduuleista, mutta tässä sitä näköjään oppii yhtä ja toista kun vanhaksi elää  ;D
Siksipä juuri Linux on ehkä niin mukava, kun on vielä paljon asioita opittavana...

542
Pystytkö mounttaamaan osiot käsin buuttauksen jälkeen(sudo mount /media/win-c)?
Jos tämä onnistuu, niin luultavasti käynnistysvaiheessa sata-piirisarjan moduulia ei ole vielä ladattu kun fstabia luetaan. Tästä syystä mounttaus ei onnistu.

Jos näin on, niin sinun on lisättävä tuki piirisarjalle initrd:lle, jolta buuttaus hoidetaan. Dr Gonzo kirjoittaa aiheesta osoitteessa
http://www.ubuntuforums.org/showpost.php?p=136098&postcount=8

Nyt jää kaksi ongelmaa
  • Oikean moduulin valinta
  • Grubin muokkaus käyttämään tätä uutta initrd:tä

Grubin muokkauksen osaan neuvoa. Se menee näin:
1. varmuuskopioi /boot/grub/menu.lst
Koodia: [Valitse]
$ sudo cp /boot/grub/menu.lst /boot/grub/menu.lst_backup2. avaa grubin menu.lst -tiedosto editoriin
Koodia: [Valitse]
$ sudo gedit /boot/grub/menu.lstEtsi tiedostosta tämäntapainen kohta (tai mikä vain onkin sinun oletuskäynnistysvaihtoehtosi):
...
title           Ubuntu, kernel 2.6.10-5-386
root            (hd0,0)
kernel          /vmlinuz-2.6.10-5-386 root=/dev/hde2 ro quiet splash
initrd          /initrd.img-2.6.10-5-386
savedefault
boot
...
Nyt kopioi teksti ja liitä se ensimmäisen kohdan alle. Muuta alemman kohdan titleksi vaikka "Ubuntu, testi" ja initrd:ksi "/initrd.img.custom-2.6.10-5-386" (jos noudatit Dr Gonzon ohjeita uuden initrd:n luomisesta).
Seuraavassa buuttauksessa kokeile tätä. Jollei se toimi, niin ainakin sinulla on tuo alkuperäinen vaihtoehto jäljellä.

Huom! Tämähän ei toimi ennen kuin olet luonut sen uuden initrd:n. Eli ensisijainen tehtävä on sata-piirisarjan tunnistus ja sille tehdyn moduulin löytäminen. Kun nämä olet selvittänyt, niin luo tuo initrd ja muokkaa menu.lst:tä. Sitten vain kokeilemaan mitä tapahtuu.
Pidetään peukkuja  :-\

Mikko

543
Moi.

Siis ongelma on se, että Ubuntuunhan ei kaikkia ohjelmia löydy ihan virallisista paketeista ja jos jotain eksoottisempaa (tai uudempaa versiota) haluaa, niin täytyy mennä merta edemmäs kalaan.
Apt-getinhän saa hakemaan ohjelmia muistakin varastoista kuin archive.ubuntu.comista lisäämällä haluamansa url:in sources.listiin (Tämän voi tehdä myös Synapticin kautta).
Ensimmäiseksihän kannattanee ottaa käyttöön myös restricted ja universe -alueet ubuntun omista ohjelmavarastoista, mutta mitä sen jälkeen?
Onko tuo ubuntu-backports (jota ubuntuguide suosittelee) turvallinen valinta? Ainakaan heillä ei ole digitaalista allekirjoitusta paketeissaan vaan Synaptic tahtoo aina kysyä että tahdonko todella asentaa ohjelmia tästä lähteestä.  :-\

Tiedän että ubuntun universeen saa muutama henkilö laittaa tavaraa (Masters of the Universe), mutta keillä kaikilla on oikeus laittaa paketteja tuonne backportsin palvelimelle? Entä voiko heihin luottaa? Olisiko sittenkin parempi hakea esim. Firefox lähdekoodipakettina ja asentaa se itse? Ainakin tällöin voisi olla varma mistä se on peräisin.  ???

Kertokaapa mielipiteitänne,
Mikko

544
Ubuntu tietokoneissa / Re: ikkunan pienennys
« : 09.07.05 - klo:22.49 »
Minä asensin ohjelman nimeltä Gnubiff (löytyy Synapticilla), joka ilmoittaa uusista viesteistä ja näyttää lisäksi keneltä ne ovat peräisin. Ohjelman asetuksista saa säätää kuinka usein se tarkistaa postilaatikon.

Kun olet asentanut Gnubiffin, niin lisää se gnomen paneeliin klikkaamalla paneelia oikealla näppäimellä ja valitsemalla 'lisää paneeliin'. Jollei ohjelmaa löydy listasta, niin sinun pitää päivittää paneeli joko kirjautumalla ulos ja uudestaan sisään, tai kirjoittamalla Päätteelle 'killall gnome-panel'. Sitten löytyy.
Ohjelmaan täytyy syöttää kaikki normaalit sähköpostiasetukset. Jollei postipalvelin tue salausta, niin varmista että otat ruksin pois Options-välilehden 'Never send password in clear' -kohdasta, tai se ei tee mitään.

Kun sitten viesti tulee, niin tuplaklikkaamalla gnubiffin kuvaketta käynnistyy Evolution, tai minkä tahansa säädätkin ohjelman käynnistämään. Evolution tosin on siitä hankala, että jostain syystä se ei suostu tarkistamaan viestejä käynnistyessään, vaan aina täytyy erikseen klikata Lähetä/Vastaanota -nappulaa. Mitäpä lienee ohjelman kehittäjien päässä liikkunut  ;)

Toivottavasti tästä oli apua,
Mikko

545
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Re: Äänet
« : 09.07.05 - klo:22.34 »
Kokele vaihtaa oletusääniajuria (tai millä sitä sitten kutsuisi).
Jos asensit sen suomenkielisenä, saat vaihdettua sitä valitsemalla Järjestelmä -> Asetukset -> Multimediajärjestelmien valitsimet.
Itselläni on oletuskohteena ALSA ja minulla ainakin Totem toimii. Tosin mieluummin käytän melkein mitä muuta tahansa  :P (Xine elokuville ja Musiikkisoitin äänille).

Mikko

546
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / HoW-To -osio sivuille
« : 09.07.05 - klo:00.13 »
Moderaattoreille pyyntö: Avaisitteko uuden osion,  johon voisi laittaa how-to -tyyppisiä aiheita, eli ei mitään kysymyspohjaista hommaa, vaan jos joku haluaa jakaa muiden kanssa infoa siitä miten joku homma hoidetaan, niin sinne voisi laittaa. Tietysti siellä voisi olla joku ketju johon saisi ehdottaa haluamaansa aihetta...

Itse voisin laittaa ainakin sellaisen aiheen että miten Ubuntua saa muokattua paremmin perheellisille sopivaksi, eli siis että tiedostoja voisi helposti jakaa kaikkien käyttäjien kesken. Nykyisellään homma on monimutkaista, sillä kaikki kuuluvat omaan ryhmäänsä ja umask-arvo on aika tiukka ym.
Esim. Digikuvat ja musiikkikokoelma olisi kiva olla kaikkien perheenjäsenten käytössä, eikä vain sen, joka kuvat tai musan on koneelle ladannut.
Kuitenkin jokaisen kotikansio olisi kiva silti säilyttää yksityisenä, niin että muilla ei ole sinne _mitään_ asiaa.
Tein juuri äsken tällaisen operaation, eikä se niin vaikeaa ole, vaikkakin monta asiaa piti hoitaa.  :)

Itse kaipailisin jonkinlaista esitystä tämän Gnomen ulkonäön mukauttamisesta, sillä jotkut ruutukaappaukset mihin olen törmännyt, ovat aika näyttäviä. Varsinkin MacOs -tyyppiset sovellusten käynnistämiseen tarkoitetut paneelinkorvikkeet ovat hienoja, mutta en osaa sellaista löytää/asentaa. Ehkä joku tietäisi tästä aiheesta enemmän.

547
Ubuntu tietokoneissa / Re: hakusessa mp3 soitin ubuntuun
« : 01.07.05 - klo:22.23 »
Lueskelin aiheesta englanninkielisiltä sivuilta ja esim. Creativen Muvot toimivat suoraan ulkoisina usb-kiintolevyinä. Nyt niitä saa vielä suht. halvallakin  ;D
Ainoa ongelma tulee siitä että ne eivät tue Ogg Vorbista, sillä jos euroedustajamme päättävät sallia ohjelmistopatentit, niin on turha kuvitella että Linuxissa saisi MP3:sia enää laillisesti soittaa tai ripata  :'(

Tästäkin syystä: vaikuta patenttiasiassa vielä kun voit !
(lue vaikka: http://www.nosoftwarepatents.com/fi/m/dangers/linux.html
P.S. Ei kannata _kaikkea_ uskoa mitä näillä ohjelmistopatenttien vastaisilla sivuilla sanotaan, sillä kaikkihan vain ajavat omaa etuaan...)

Mutta takaisin aiheeseen. Tässä olisi mieleiseni soitin:
- ogg-tuki
- muistia väh. 512 Mt
- radio (ehdottomasti)
- tärinänkestävä (eli Flash-pohjainen, ei kiintolevysoitin)
- toimii suoraan usb-kiintolevynä
- tietenkään äänenlaatua ei saa unohtaa...
- ... ja näyttökin olisi hyvä olla iso ja selkeä

Creativen Muvo TX FM:stä löytyy tosiaan kaikki muut näistä paitsi tuo ogg-tuki ja näyttö nyt ei taida kummoinen olla.
Sellaisia soittimiakin löytyy maailmalta joissa on nämä kaikki ominaisuudet, mutta se ei paljon lohduta jos jossain Koreassa olisi tällainen myynnissä, vaan lähikaupasta se pitää saada.

Mikko


548
Pelkkä Varasto jää hieman hämäräksi esim. otsikkona,
joten mitä sanoisitte ohjelmavarastosta?

Mikko

549
Sellaista vaan, että muutama keskustelu on loppunut lyhyeen, kun alkuperäiset kirjoittajat ovat aloittaneet uuden ketjun samasta aiheesta.
Käyttäkää mieluummin vastaa-nappia jatkaaksenne jo aloitettua viestiketjua, jolloin keskustelun seuraaminen helpottuu.
Samalla viestiketjujen määrä pysyy kohtuuden rajoissa, jolloin täältä löytää helpommin haluamansa asiat, olettaen tietysti että alkuperäinen otsikko on valittu riittävän hyvin.

Over and out.  ;)
Mikko

550
Ubuntu tietokoneissa / Re: rescue-levykkeen tekeminen?
« : 24.06.05 - klo:00.19 »
Tämä on hyvin yksinkertaista, kunhan löytää oikeat ohjeet. Nämä on lainattu osoitteesta http://www.troubleshooters.com/linux/grub/grub.htm. Kiitos Steve Litt!

1. Laita levyke asemaan
2. Alusta se ext2-tiedostojärjestelmään (Avaa Sovellukset -> Järjestelmätyökalut -> Levykkeen alustin)
3. Liitä levyke (ellei sinulla ole Levynliitin-sovelmaa paneelissasi voit myös valita Sijainnit -> Tietokone -> Floppy Drive, niin se liitetään automaattisesti)
4. Luo levykkeelle hakemistot /boot/grub ja kopioi sinne kiintolevyltä /boot/grub -hakemistosta tiedostot stage1 ja stage2, sekä menu.lst
5. Irrota levyke (mutta älä poista sitä asemasta)
6. Avaa pääte (Sovellukset -> Järjestelmätyökalut -> Pääte) ja käynnistä grub
Koodia: [Valitse]
Ubu $ grub
grub> root (fd0)
grub> setup (fd0)
grub> quit
Nyt sinun pitäisi pystyä helposti käynnistämään kone grubin avulla ja asentamaan myös grub uudelleen kiintolevyllesi. Jos jotain menee pieleen ja käynnistyksessä vastaasi tulee vain kehote grub>, niin älä hätäänny. Saat Ubuntun käyntiin kirjoittamalla tähän muutaman komennon.
Itse tarvitsin seuraavat komennot saadakseni Ubuntun latautumaan (Ubuntu on asennettu minulla siten että /boot löytyy /dev/hda1:ltä ja / /dev/hda2:lta)
([tab] tarkoittaa että paina sarkainta (tabulaattori), niin grub täydentää tiedostonimen ja jos samalla alkavia on useita, se näyttää vaihtoehdot)
Koodia: [Valitse]
grub> root (hd0,0)
grub> kernel /vm[tab] root=/dev/hde2
grub> initrd /initrd[tab]
grub> boot
vm:n jälkeen tabulaattorin painallus täydensi tiedostonimen muotoon vmlinuz-2.6.10-5-386, ja initrd täydentyi initrd.img-2.6.10-5-386:ksi.

Jos sinulla on, niin kuin varmaan useimmilla /boot samalla osiolla kuin /, niin sinun pitää antaa kernel-rivillä koko polku (samoin initrd:lle), eli:
Koodia: [Valitse]
grub> root (hd0,0)
grub> kernel /boot/vmlinuz-2.6.xxx root=/dev/hde2
grub> initrd /boot/initrd.xxx
grub> boot
Itselläni tiedostot ovat hde1:n juuressa, eli siksi minulla oli /boot/vmlinuzin tilalla pelkkä /vmlinuz tässä.

Ensimmäinen root-rivi kertoo missä on grubin root, eli mistä levyltä löytyy itse Linuxin ydin (yleensä /boot -hakemistossa).
Toisella rivillä oleva root on parametri ytimelle (kernel) ja kertoo Linuxille mistä se löytää juurihakemistonsa.
Älä sekoita näitä kahta rootia toisiinsa.

Kuten Steve sanoo:  ;)
Lainaus
grubin dokumentaatio on sen tasoinen, että siitä ei saa tolkkua jollei jo tunne grubia.
Toivottavasti tähän tulee parannusta.

Mikko. 8)

551
Ubuntu tietokoneissa / Re: Grubin uudelleenasennus?
« : 23.06.05 - klo:23.12 »
Todella hyvä opas Grubin saloihin löytyy osoitteesta:
http://www.troubleshooters.com/linux/grub/grub.htm

Tietysti tämäkin on englanninkielinen, joten se siitä suomenkielisyydestä tällä foorumilla  :-\
Mutta ehdottomasti tutustumisen arvoinen dokumentti.

Mikko

552
Vastauksia löytyy toisesta aloittamastasi viestiketjusta
'Ubuntu ja kovalevytila'
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=26.0

Mikko  ;D

553
Ubuntu tietokoneissa / Re: Ubuntu ja kovalevytila!
« : 19.06.05 - klo:09.48 »
Yleensä voisin sanoa aiheesta seuraavaa:

Kun muutat osioita tai lisäät kiintolevyjä yms., niin ota vaikka paperille ylös seuraavat tiedot:
1. Osion tunnus (/dev/hda1, /dev/hde5, ...)
2. Osion tiedostojärjestelmä (ext2, wxt3, reiserfs, ...)
3. Liitoskohta (/, /home, /boot, ...)

Sen jälkeen kun tiedostojärjestelmät on luotu (mkfs.ext2 /dev/hde1, mkfs.reiserfs /dev/hde2, ...), niin muokkaa tuota fstabia, mutta ota alkuperäisestä ensin varmuuskopio (cp /etc/fstab etc/fstab_backup)!
Lisää/muokkaa tiedostoa siten, että se on ajantasalla uuden osiointisi kanssa. Jokaisella rivillä on seuraavat kentät (alla yksi esimerkkirivi):

Osion_tunnus Liitoskohta Tiedostojärjestelmä Optiot Dump Pass
/dev/hde2/reiserfsdefaults01

Muut kentät ovatkin varmaan aika selkeitä, mutta katsotaan kolmea viimeistä
  • Optiot
    Tähän riittää monesti defaults, mutta jos et halua osiota mountattavan käynnistyksessä, lisää noauto. Jos haluat tällaisen osion olevan käyttäjien mountattavissa lisää vielä user. Kaikki optiot pilkuilla eroteltuina, ilman välejä. Katso 'man mount'.
  • Dump
    Tämä kenttä määrää sen, varmistaako dump-ohjelma kyseisen osion. Itselläni on 0 kaikissa, eikä koko dump-ohjelmaa ole asennettuna.
  • Pass
    Viimeinen kenttä kertoo fsck-ohjelmalle missä järjestyksessä osiot tulisi tarkistaa käynnistettäessä. / tulisi tarkistaa ensin (tässä luku 1) ja muut seuraavaksi (luku 2).

Näillä eväillä pitäisi päästä alkuun. Mutta muista että jos lisäät kokonaan uuden levyn järjestelmään, niin alkuperäisen levyn tunnus saattaa muuttua, ellet ole varovainen (jos vaikka laitat uuden levyn samaan piuhaan masteriksi). Silloin sinun tulee varmistaa että nämä muutokset tulevat myös fstabiin. Samoin /boot/grub/menu.lst -tiedostoa pitää muuttaa ja asentaa grub masterin mbr:ään, yms. Eli vältä tällaista tilannetta.

Mikko

554
Oli vähän tökerö vastaus, mutta nyt pääsin tutustumaan aiheeseen paremmin.
Eli käytännössä homma menee näin.

1. Lataa Smart Boot Manager osoitteesta
http://btmgr.webframe.org/index.php3?body=download.html
(ainakin se ensimmäinen Linux-versio toimii, Dosillekin on omansa)

2. Muuta lataamasi tiedosto suoritettavaksi:
chmod 755 sbminst

3. Käynnistä Boot Managerin asennus
./sbminst -t us -d /dev/fd0

Nyt sinulla on boottilevyke ja voit muuttaa BIOSin asetuksista levykeaseman ensisijaisesti buuttaavaksi laitteeksi. Sitten vain Ubuntun CD ja tekemäsi levyke sisään ja boottaamaan kone.
Nyt pitäisi pystyä SBM:n valikosta valitsemaan buuttaavan aseman, esimerkiksi CD:n.  ;D

Mikko

555
Mikäli englannin kieli ei tuota ongelmia, niin katsopa täältä:

http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=20140&highlight=install+boot+floppy

Itse en ole joutunut tällaista kokeilemaan, mutta eiköhän tuosta ole hyvä aloittaa  :)

Mikko

Sivuja: 1 ... 26 27 [28]