Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - mikk0

Sivuja: 1 [2]
21
Ubuntu tietokoneissa / Samban asennus
« : 10.12.05 - klo:16.36 »
Asensin samban komennolla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install samba samba-client
Kaikki meni hyvin, kunnes piti kokeilla miten homma toimii (mini on koneeni nimi)
Koodia: [Valitse]
smbclient -L miniantoi ilmoituksen connection to localhost refused (tai vastaavaa). Kun tarkistin tilanteen huomasin että samba ei ollut käynnissä, eikä se käynnistynyt myöskään uudelleenkäynnistyksessä.

Korjasin tilanteen käskyttämällä
Koodia: [Valitse]
sudo ln -s /etc/init.d/samba /etc/rc5.d/S99sambajolloin nuo demonit käynnistyvät aina ajotasolla 5.

Kävikö minulla asennuksessa jokin häiriö vai onko tämä oletuksena näin, että sambaa ei lisätä käynnistyvien palvelujen joukkoon automaattisesti? Lähes kaikki muu asentamani on tähän mennessä automaattisesti lisätty noihin käynnistysskripteihin.

Lisäksi kävi kummastuttamaan se, että sekä /etc/rc2.d että /etc/rc3.d sisältävät seuraavanlaisen linkin
Koodia: [Valitse]
mikko@mini:/etc/rc2.d$ ls -l
yhteensä 0
lrwxrwxrwx  1 root root  6 2005-12-07 20:30 K09samba -> /samba

En tiedä miksi nuo linkit osoittivat alunperin /samba -tiedostoon, mutta muutin ne käsin osoittamaan /etc/init.d/samba -tiedostoon.
Ei järin aloittelijaystävällistä.

Mikko

22
Ubuntu tietokoneissa / Wlan ja aes-salaus
« : 02.12.05 - klo:23.35 »
Ostin Buffalon AirPort Wlan-reitittimen, kun edullisesti sain.

Ongelmana on, että en saa kannettavasta aes-salausta päälle, vaan oletuksena tuolla Verkkoasetuksissa on wep-salaus, eikä sitä käsittääkseni voi vaihtaa?
Reitittimestä saan helposti valittua wepin, aes:in tai jonkun kolmannen ja näistä ilmeisesti tuo aes on suositeltavin ratkaisu.

Voiko tuota salausta vaihtaa jotenkin vai riippuuko se kortin ominaisuuksista ja ajureista että mitä voi käyttää. Kannettavassani on Ralink RT2500 -mallinen langaton verkkokortti ja ajurit tulivat ihan Breezyn mukana.

Mikko

23
Ubuntu tietokoneissa / Kuvakaappauksista (Printscreen)
« : 19.11.05 - klo:00.36 »
Kuvakaappausten ottaminen tökkii.

PrintScreen-nappula ottaa kyllä kuvakaappauksen ja Alt - Printscreeninkin sain toimimaan, kun kävin sen erikseen asettamassa Järjestelmä -> Asetukset -> Pikanäppäimet -valikossa. Aiemmin tuosta ei tapahtunut mitään, mutta nyt sain sen toimimaan siten, että saan valitusta ikkunasta kuvan.

Ongelmani on sellainen, että jos jokin valikko sattuu olemaan auki, esim. Sovellukset tms., niin silloin kumpainenkaan nappi ei reagoi mitenkään.
Tämä on kiusallista, jos pitäisi rakentaa jotain ohjetta missä näkyy nuo valikot ja niiden sisältö. Kuitenkin tällä foorumilla jossain 'äänet ei toimi' -ketjussa on montakin kuvakaappausta missä näkyy avonainen valikko.

Onko tämä helppo saada toimivaksi, vai onko minulla vain paska säkä ja jostain syystä systeemi ei vaan reagoi näihin tällaisessa tilanteessa?

Mikko

24
Ubuntu tietokoneissa / Moduulien käyttö
« : 01.11.05 - klo:09.01 »
Hei.

Kaipailisin vähän vinkkejä siitä, millä tavalla löytyy jollekin tietylle laitteelle oikea moduuli (laiteajuri), jolla sen saa toimimaan.

lspci-listauksen osaan katsoa ja siinä näkyy haluamani laite, joten järjestelmä kyllä tunnistaa sen. Mutta mistäpä tiedän sen oikean moduulin mikä minun pitää ladata jotta laite alkaisi toimimaan?

Saako tällaisen tiedon kaivettua koneellani lojuvista moduuleista jollain käskyllä, vai pitääkö käyttää Googlea?

Mikko

Tässä kyseisessä tapauksessa ongelmia tuottaa vanha verkkokortti, jota ei ilmeisesti enää uuden ytimen kautta tueta, mutta vanhassa Hoaryssä se siis toimi.

25
Yritin luoda skriptin, jolla saan olemassaolevasta ubuntuguiden suomennoksesta ja vastaavasta englanninkielisestä versiosta rakennettua sed-skriptin, jonka avulla taas saan uusimman version päivitettyä hujauksessa suomenkieliseksi (saa nähdä tuleeko noita enää, vai kyllästyikö tekijä jo projektiin...). Käsin näiden muutosten toteuttaminen on liian hankalaa, joten tämä automatisointi olisi ihan mukavaa.
Lisäksi tässä oppii yhtä ja toista skriptauksesta ja varsinkin sedistä, joka on todella pätevä työkalu.

Kaikki muu sujuu hienosti, mutta seuraava ongelma minulla on:

Skriptin pitäisi lukea rivi samaan tahtiin ensin englanninkielisestä versiosta rivi ja vastaava rivi suomenkielisestä tiedostosta ja kirjoittaa nuo rivit peräkkäin kolmanteen tiedostoon.
En keksinyt tähän muuta kuin while-loopin jossa tämä hoidetaan rivinumeroa kasvattamalla ja käytetään head ja tail -ohjelmia.

Tämä on riittävän nopea ratkaisu minulle, mutta ongelmana on se, että jossain vaiheessa looppi hyppää yhden rivin yli tuossa englanninkielisessä tiedostossa! En ymmärrä.

Tässä tuo looppi ja pätkät sekä englanninkielistä tiedostoa että vastaavat rivit suomenkielisestä ja vielä tuo tuloste:
looppi:
Koodia: [Valitse]
i=1
lines=`wc -l "$infile1" | awk '{print $1}'`
echo "Total lines to go: $lines"

while [ $i -le $lines ]
do
  head -n $i "$infile1" | tail -n 1
  head -n $i "$infile2" | tail -n 1
  if ! (( "$i" % 100 ))
  then
    echo "line $i" >&2
  fi
  let "i += 1"
done >> "$outfile"

englanninkielinen tiedosto, rivit 391-398:
Koodia: [Valitse]
sudo gnome-clipboard-daemon &
System -> Preferences -> Sessions
Sessions
Startup Programs Tab ->
Add
Startup Command:
gnome-clipboard-daemon
Order:

suomenkielinen tiedosto, rivit 391-398:
Koodia: [Valitse]
sudo gnome-clipboard-daemon &
Järjestelmä -> Asetukset -> Istunnot
Istunnot
Käynnistyvät ohjelmat-välilehti ->
Lisää
Käynnistyskomento:
gnome-clipboard-daemon
Järjestys:

Tällaisen tuloksen tuo skripti tuottaa:
Koodia: [Valitse]
...
System -> Preferences -> Sessions
Järjestelmä -> Asetukset -> Istunnot
Sessions
Istunnot
Startup Programs Tab ->
Käynnistyvät ohjelmat-välilehti ->
Lisää
Startup Command:
Käynnistyskomento:
gnome-clipboard-daemon
gnome-clipboard-daemon
...

Eli siis tuo Add-rivi tippuu pois. Joka kerta! Mitään muuta tiedostosta ei jää pois. Itse rivissä ei ole mitään outoa, sillä jos muutan lähdetiedostoja, niin sitten se on joku toinen rivi joka sieltä tippuu. Mutta aina vain yksi ja aina tuosta englanninkielisestä tiedostosta.
Nämä lähdetiedostotkin ovat jo valmiiksi muokattuja, esim. ylimääräiset rivinvaihdot ja html-tagit on karsittu pois, yms.

Jos joku näkee tässä jonkun pahan virheen, niin ilmoittakaa ihmeessä.
Tai jos tiedätte fiksumman tavan lukea tiedostoa riveittäin, niin olisin kiinnostunut kuulemaan moisesta.
Kokeilin myös korvata tuon head/tail -hässäkän sedillä (sed -n -e "$i p" "$infile1"), mutta se käyttäytyi aivan samalla tavalla, eli kyseessä on jokin outous tuossa itse silmukassa. Lisäksi vauhti hidastui aivan tolkuttomasti.

Yritin käyttää myös read:ia tiedoston lukemiseen, mutta se lukee vain ensimmäisen rivin yhä uudelleen, ellei se ole while-loopin testiosassa ja tuolloin en pysty tuota toista tiedostoa lukemaan samanaikaisesti samalla metodilla.

Mikko

26
Yleistä keskustelua / Tekijänoikeus
« : 06.10.05 - klo:11.28 »
No nyt se kiistelty tekijänoikeuslaki on sitten ajettu eduskunnassa läpi  :'(

Tämä ei ole Linux-käyttäjien kannalta mitenkään hyvä asia:
http://www.flug.fi/tiedotteet/2005/2005-09-26-tekoik-tiedote.html

Ajattelinpa vain, että nyt kun kerran laillisesti hankitun levyn kopiointi esim. mp3/ogg-tiedostoiksi kriminalisoidaan, niin miksipä ei sitten saman tien jättäisi sitä levyä hommaamatta ja kopioisi suoraan netistä tuota mp3-tiedostoa. Ei se ole enää yhtään sen laittomampaa, mutta paljon halvempaa (jos vain löytää oikeat apajat). Pakko se kai on äänestää lompakollaan tällaisia keinotekoisia rajoitteita vastaan, jos eivät prkl muuten opi.  >:(

Mitä mieltä olette?

Mikko

27
Ubuntu tietokoneissa / Kysymyksiä Vimistä
« : 18.09.05 - klo:14.00 »
Mulla on ongelma vim-editorin substitude-toiminnon kanssa.

Eli :%s/korvattava lause/korvaava lause/ tekee juuri sen mitä haluan, mutta olen ihmetellyt voisiko tämän tehdä niin, ettei tarvitsisi kirjoittaa koko korvattavaa lausetta, vaan voisin kertoa suoraan että korvattava on kursorista vaikkapa lauseen loppuun asti. Tämähän on ihan normaalia toimintaa monessa muussa yhteydessä, esim c4w, mutta en ole keksinyt vielä miten se tässä toteutetaan.

Muutoinhan kyseessä on mitä loistavin editori, mutta kun kaikkia ominaisuuksia ei osaa hyödyntää, niin se hidastaa työskentelyä. Tämä on harmi, sillä vim on oikeinkäytettynä ennenkaikkea juuri nopea.

Hätävarana asensin vim-gnome-paketin. Nyt kun voin tehdä muokkaukset graafisesti gvimillä, niin onpahan ainakin hiiri käytössä ja tämä korvaa-toimintokin löytyy ihan pikakuvakkeena, mutta nopeampaa tämä olisi ilman hiiren (tai varsinkaan touchpadin) kanssa sekoilua.

Mikko

28
Jos tahdot saada hyvää ohjeistusta komentotulkin (bash) skriptaukseen, niin Ubuntun Multiversestä löytyy abs-guide, eli The Advanced Bash-Scripting Guide.
Voin suositella lämpimästi, jos englanti ei tuota ongelmia.

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install abs-guide

Tämän jälkeen opus löytyy koneeltasi kun suuntaat vaikkapa Firefoxilla seuraavaan osoitteeseen file:///usr/share/doc/abs-guide/html/index.html

Mikko  ;D

29
Edit:

Siltä varalta että joku muukin on kiinnostunut säätämään oman kosketyslevynsä ominaisuuksia, niin lisäsin tähän linkin graafiseen työkaluun, joka on kehitetty juuri Ubuntulle:
http://gsynaptics.sourceforge.jp/

Huomatkaa, että tämä on nimenomaan synaptics-touchpadille, joka on ilmeisesti melko yleinen eri läppäreissä

---

Tarkoitus olisi tehdä Gnomen paneeliin nappi josta painamalla saisi läppärin touchpadin pois päältä tai takaisin päälle. Lisäksi siihen pitäisi saada pikanäppäin kytkettyä, jotta sitä voisi painaa ilman tuota hiirtäkin (siis kun touchpad on pois päältä ja ulkoista hiirtä ei ole kytkettynä...)

Ilmeisesti helpointa olisi tehdä skripti joka joko poistaa tai lataa tuon kosketuslevyn ajurina toimivan moduulin (rmmod, insmod tai modprobe), mutta miten tutkin onko moduuli suoritushetkellä jo ladattuna, jotta voin haarauttaa ohjelman vastaavasti joko lataamaan tai poistamaan sen? Molemmat toiminnot kun olisi kiva saada saman napin taakse.

Sitten toinen ongelma joka koskee ulkoista hiirtä. Käyttääkö tämä kosketuslevy samaa ajuria kuin hiiri? Jos käyttää, niin silloinhan tätä on kai vaikea toteuttaa siten, että mahdollinen ulkoinen hiiri jäisi toimimaan vaikka tuo sisäänrakennettu poistettaisiin kuvioista.
Jos tulkitsin oikein lsmod-komennon tulostetta, niin tuo mousedev-moduuli on kai vastuussa tämän kosketuslevyn toiminnasta. En ainakaan keksi mikä muukaan se voisi olla, sillä mitään nimen puolesta hiireen, touchpadiin tai synapticsiin (dmesg näyttää 'Synaptics Touchpad, model 1'), liittyvää en löytänyt (paitsi psmouse).

Vai pitäisikö sittenkin vain muokata xorg.conf-tiedostoa (joko poistaa tai lisätä input-device -osioon tämä touchpad) ja sitten pyytää x:ää lukemaan uudelleen konfigurointitiedostonsa?

Mikko

Ai miksikö haluan tehdä tämän?
Tämänkin tekstin aikana hyppäsin kerran väärälle riville kesken kaiken peukalon hipaistessa kosketuslevyä ja kerran tulin painaneeksi tahtomattani lihavoinnin päälle...
En voisi kuvitella kirjoittavani mitään pidempää romaania kosketuslevyn odottaessa valppaana virhepainallusta  ;)

Edit:

Pelkkä mousedevin poistaminen ei auttanut, sillä siirryin Ctrl + F1:llä komentotilaan ja kirjoitin sudo rmmod mousedev. Palattuani Gnomeen hiiri toimi edelleen. Mutta kun kävin poistamassa myös psmousen, niin eipä toiminut enää. Eli oikeat moduulit on jo löydetty. On sekin kai jo jotain  :)

30
Jos olet asentanut Ubuntun expert-asennuksella, niin tällöin luomasi käyttäjällä ei ole sudo-oikeuksia, vaan lähes kaiken joutuu tekemään pääkäyttäjänä komentotilassa.
Tämä siksi, että lähes kaikki, mikä löytyy Järjestelmä -> Hallinta -valikosta vaatii juuri noita sudo-oikeuksia (superuser do).

Vielä yleinen huomautus ennen kuin aloitetaan: kun sudo (tai joku graafinen hallintatyökalu) kysyy sinulta salasanaa, on kyseessä juuri oman käyttäjäsi salasana. Ainoat tilanteet (mitkä tulevat mieleen) joissa tarvitset pääkäyttäjän salasanaa ovat ne, kun kirjoitat komennon su, tai kun yrität kirjautua rootina koneelle.

Näin saat annettua käyttäjälle sudo-oikeudet ja pääset käyttämään graafisia hallintatyökaluja:
Tämä ohje olettaa ettet ole muokannut VISUAL tai EDITOR -ympäristömuuttujia, tai lisännyt /etc/sudoers -tiedoston Default-kohtaan editor-ominaisuutta. Jos olet tehnyt näin, niin luultavasti et tarvitse muutenkaan tätä ohjetta  ;)

Avaa pääte (Sovellukset -> Järjestelmätyökalut -> Pääte) ja kirjoita (jokaisen rivin loppuun tulee Enter):
Koodia: [Valitse]
su
  (anna pääkäyttäjän salasana)
groupadd admin
vigr

Nyt olet vi-editorissa ja sinulla on /etc/group -tiedosto avoinna.
Sinun tulee kirjoittaa oma käyttäjätunnuksesi admin: -alkuisen rivin loppuun. Seuraavassa ohjeet tähän:
Koodia: [Valitse]
/^admin
A
Kirjoita käyttäjätunnuksesi ja paina sen jälkeen Esc-näppäintä, älä Enteriä !
:wq

Nyt olet lisännyt itsesi ylläpitäjien ryhmään.
Seuraavaksi sinun tulee lisätä admin-ryhmä sudon käyttäjien listaan.
Koodia: [Valitse]
visudo

Tällä kertaa /etc/sudoers -tiedosto avautuu nano-editoriin, joka on hyvin normaali tekstieditori verrattuna äskeiseen vimiin. Tässä liikutaan nuolinäppäimillä etc.

Etsi rivit:
Koodia: [Valitse]
# User privilege specification
root    ALL=(ALL) ALL

ja lisää niiden alle:
Koodia: [Valitse]
# Ylläpitoryhmän oikeudet
%admin  ALL=(ALL) ALL

Paina lopuksi Ctrl-X, niin sinulta kysytään haluatko tallentaa muutokset.
Vastaamalla k, olet valmis ja pääset takaisin pääteistuntoon.

Jos sudoers-tiedostoon lipsahti jokin kirjoitusvirhe, kysyy visudo-ohjelma sinulta what now:
Painamalla e pääset takaisin muokkaamaan tiedostoa ja x-näppäimellä taas poistut tallentamatta tekemiäsi muutoksia
(se kolmas vaihtoehto on liian vaarallinen kirjoitettavaksi tähän ohjeeseen...).

Kun kaikki on kunnossa, voit sulkea pääkäyttäjän pääteistunnon kirjoittamalla exit.

Kokeile uusia kykyjäsi avaamalla vaikkapa yläpaneelista Järjestelmä -> Hallinta -> Ubuntun päivitysten hallinta ja päivitä koneesi ajan tasalle  ;)

Lisätietoa haluavat voivat kirjoitella: info vipw, info visudo, info sudo ja info sudoers. Niin minäkin tein  :D

Mikko

31
Onko kukaan saanut matkapuhelimensa osoitekirjaa tai kalenteria synkronoitua Evolutionin kanssa  ???

Itselläni on Nokia 6210 ja Ericsson T65, jotka ovat datakaapelilla (sarjakaapeli) kiinni koneessa, mutta kumpaakaan en ole saanut toimimaan. Olen kokeillut multisync- ja gnokii-ohjelmia.

Ericssonia varten asensin Multisync-ohjelmiston, jonka pitäisi kyseistä puhelinta tukea, mutta se ei saanut yhteyttä puhelimeen (Test Connection toimi, mutta mikään muu ei).
Johtuneeko sitten siitä, että vaikka T65 on IrMC-yhteensopiva, niin se on sen verran vanha luuri, että standardi on kehittynyt, eikä ohjelma toimi enää sen kanssa, vai johtuneeko toimimattomuus sitten itse ohjelmasta?
Lisäksi kokeilin käyttää Multisynciä SyncML-palvelimena ja synkronoida T65:n netin kautta, mutta en onnistunut myöskään tässä. Palomuurista avasin tuon 5079-portin, joten siitä se ei ole kiinni.
Ericssonin ohjekirja oli todella lyhytsanainen synkronointiin liittyvissä asetuksissa, joten en voi olla varma edes siitä, että tein ne puhelimeeni oikein. Tietokoneen puolella noudatin tältä sivulta http://dev.gentoo.org/~brix/papers/A920/A920.html löytyviä ohjeita.

Gnokii-ohjelma (6210:ä varten) taas valittaa puuttuvasta .gnokiirc-konfigurointitiedostosta, eikä tee mitään.
Kun minulla ei ole mallia tuosta tiedostosta, eikä gnokiin man-sivulla siitä puhuta, niin enpä osaa tuota tyhjästä ryhtyä rakentamaan.
Sitä paitsi vaikka saisinkin puhelimesta yhteystiedot koneelle, niin niiden synkronointi Evolutionin kanssa voi olla käsityötä vaativa prosessi.

Edit: Täältä löytyi mallitiedosto http://poli.cs.vsb.cz/linux/ipaq/gnokii/sample.gnokiirc. Ilmoittelen onnistuuko nyt paremmin  :D

Eli jos jollain on toimiva ratkaisu ongelmaan, tai puhelin, joka toimii hyvin yhteen Multisyncin ja Evolutionin kanssa, niin ilmoitelkaa.
Olen joka tapauksessa vaihtamassa puhelinta, joten hommaisin mielelläni toimivaksi havaitun mallin.

Mikko

Ai, niin. Sekä Gnokii, että Multisync löytyvät Universesta.
Multisyncistä (tai Opensyncistä) löytyy kyllä uudempikin versio (dep-muodossa), mutta siinä on niin paljon riippuvuuksia sellaisiin ohjelmaversioihin, jotka poikkeavat Ubuntun ohjelmavarastoista löytyvistä, että katsoin viisaimmaksi jättää väliin. Pelkästään niiden kaikkien etsiminen olisi ollut työlästä.

32
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Ubuntuguiden suomennos
« : 17.08.05 - klo:13.40 »
Moi.

Olen kääntänyt Ubuntuguidea (http://www.ubuntuguide.org) suomeksi ja melko pitkällä ollaan.  :D

Käännösversio löytyy tällä hetkellä osoitteesta http://koti.mbnet.fi/mikko75/ohjeet/ubuntuguide/index.html ja nyt kaivataan teidän kommenttejanne käännöksestä.
Eli jos löydät käännöskukkasia tai huomaat että olen ymmärtänyt jonkin asian aivan väärin, niin ilmoittele tälle palstalle. Jos jokin lause särähtää pahasti korvaan, niin kerro miten sen voisi paremmin sanoa.

Vertailupohjaksi sama versio englanninkielellä löytyy osoitteesta http://koti.mbnet.fi/mikko75/ohjeet/ubuntuguide/en_index.html.

Mikko

Edit: Lisäsin tuohon suomennokseen myös tuon virallisemman backports-varaston, josta janne kertoi http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=176.0.
Jos joskun saan aikaiseksi päivittää tämän guiden viimeisimpään versioonsa, niin ehkä se on siellä jo valmiina.

33
Yleistä keskustelua / Linux-kirjallisuutta
« : 03.08.05 - klo:11.31 »
Nyt kaivattaisiin vinkkejä hyvistä Linux-kirjoista. Mieluummin Debian/Gnome -painotteisia, jotta oppeja voisi suoraan soveltaa Ubuntuun.

Jos olette lukeneet hyvän kirjan, niin laittakaa sen nimi ja taso (aloittelija / edistynyt) näkyviin, niin muutkin voivat samaiseen opukseen tutustua. Tietysti saa myös lyhyesti kommentoida kirjaa ja vaikkapa kertoa minkätyyppisiä asioita siinä pääasiassa käsitellään. Myös kieli olisi hyvä mainita.

Jos täyttä sontaa on tullut vastaan, niin voit myös varoittaa muita käyttäjiä etteivät ainakaan mene ostamaan samaa kirjaa.

---

Itse kaipailisin lähinnä tietoja Debianista hieman pintaa syvemmältä. Esimerkiksi voisin mainita vaikka peliohjaimen lisäämisen peliporttiin. Mitä kaikkea pitää tehdä (ja miksi) että ohjain toimii seuraavankin käynnistyksen jälkeen. Sitten on vielä tämä Gnome, johon olen ensi kertaa tutustumassa tämän Ubuntun myötä. Mistä löytyisi tietoa siitä minkälaisia asetustiedostoja se käyttää ja miten käyttäytymiseen tai ulkonäköön voi parhaiten vaikuttaa, tai mikä on Bonobo?
Eipä ole itselleni tullut tällaisia kirjoja vielä vastaan, mutta tykkäisin lukea näistä mieluummin kirjoista kuin erinäisiltä man-sivuilta tai metsästämällä Googlen avulla infoa netistä.

Jotakin toista saattaa kiinnostaa enemmän se, miten tekstinkäsittelyohjelma käynnistetään tai miten tiedostoja nimetään uudelleen. Kolmas taas on epätietoinen sähköpostiasetusten tekemisestä. Kaikentasoiset kirjat ovat siis tervetulleita.


Mikko.

P.S. En siis ole aikeissa tuhota järjestelmääni liialla säädöllä, mutta olen vain kiinnostunut kaikesta ihan detaljitasolla. Ehkä olen omituinen.  ;)

P.P.S. Itse voin suositella ainakin jättämään väliin IT-pressin Linux Sertifikaatti -kirjan. Takakannen perusteella kirjassa käsitellään vaikka mitä, mutta todellisuudessa siellä lähinnä kerrotaan vain että jokin asia on olemassa, mutta ei sitten opeteta sen käyttöä yhtään enempää. Asia-/kirjoitusvirheitäkin tuli vastaan aika lailla.

34
Ubuntun Yhteiskäyttö

Ubuntussa ei ole oletuksena kaikille käyttäjille yhteistä kansiota, johon voisi tallentaa digikuvat, musiikin ja muut tiedostot joiden pitäisi olla kaikkien käyttäjien saatavilla. Nyt tehdään sellainen  ;D Lisäksi parannetaan kotihakemistojen yksityisyyttä.
Tavoitteet ovat seuraavat:

Kaikkien käyttäjien tulee päästä kansioon ja katselemaan kuvia / kuuntelemaan musiikkia, yms. (lukuoikeus kaikille)
Haluttujen käyttäjien tulee lisäksi päästä lisäämään, poistamaan tai muokkaamaan kansiossa olevia tiedostoja (kirjoitusoikeus ryhmälle)
Lisäksi voidaan lisätä kunkin käyttäjän oman hakemiston tekeminen yksityiseksi, sillä oletuksena kotihakemistoissa olevia tiedostoja pystyy katselemaan kuka tahansa. Uteliaiden isoveljien ei tarvitsisi välttämättä päästä lukemaan sisariensa posteja tai perheen pienimpien päästä näkemään isän kuvakokoelmaa  ;)

Osiot, jotka on merkitty Koodia ovat päätteeltä kirjoitettavia komentoja, kaikki muu on lisäinfoa.

Työvaiheet:
1. Kansion luonti
2. Käyttäjien lisääminen samaan ryhmään
3. Jaetun kansion oikeuksien mukauttaminen
4. Automatiikan lisääminen oikeuksien pitämiseksi haluttuina
5. Omien kotihakemistojen oikeuksien kiristäminen (haluttaessa)

1. Jaetun kansion luonti

Koodia: [Valitse]
cd /home
sudo mkdir yhteinen

2. Käyttäjien lisääminen samaan ryhmään

Kaikki käyttäjät, joille halutaan kirjoitusoikeus jaettuun kansioon, lisätään ryhmään users. Kaikilla muillakin on tänne lukuoikeus, mutta vain näillä käyttäjillä kirjoitusoikeus. Tämä takaa sen, että ihan perheen nuorimmaiset eivät vahingossa poista koko vuoden kuvasaalista, mutta aikuisemmilla käyttäjillä on mahdollisuus muokata, nimetä ja siirtää myös toistensa lisäämiä tiedostoja.

Tämän voi tehdä myös graafisesti. Ohjeet siihen löytyvät seuraavasta viestistä

Muokattu: Helpoin tapa lisätä käyttäjiä ryhmiin on adduser-komento. Eli minun tapauksessani suoritetaan komennot:
Koodia: [Valitse]
sudo adduser mikko users
sudo adduser jossu users

Pelkkä adduser lisää käyttäjän järjestelmään ja vastaavasti addgroup-komennolla lisätään ryhmiä. man-sivut kertovat lisää.

3. Jaetun kansion oikeuksien mukauttaminen

Käyttäjäsi kuuluvat nyt myös ryhmään users, mutta heidän ensisijainen ryhmänsä on silti sama kuin käyttäjänimensä. Tämä tarkoittaa että jos mikko luo tiedoston ja antaa siihen ryhmälle kirjoitusoikeuden, niin silti muut eivät pääse siihen kirjoittamaan, sillä tiedoston ryhmä määräytyy aina käyttäjän ensisijaisen ryhmän mukaan. Vaikka siis mikko ja jossu kuuluvat molemmat myös ryhmään users, niin tämä ei vielä riitä. Onneksi hakemistoihin saa lisättyä hieman taikaa...

Koodia: [Valitse]
sudo chgrp users /home/yhteinen
sudo chmod 2775 /home/yhteinen

Nyt hakemistolistaus (ls -l) näyttää hakemiston tiedoiksi seuraavat:
drwxrwsr-x   7 mikko users  184 2005-07-08 21:51 yhteinen
Kun katsot tarkasti oikeuksia, huomaat että ryhmän suoritusoikeuden tilalla on x:n sijasta s. Tämä tarkoittaa että hakemiston ryhmä-id-bitti on päällä.
Se taas tarkoittaa, että kaikki tiedostot tai alihakemistot jotka tämän hakemiston sisälle luodaan, kuuluvatkin ryhmälle users, eivätkä käyttäjän ensisijaiselle ryhmälle. Myös luotavien alihakemistojen ryhmä-id-bitti on automaattisesti päällä, joten sama koskee koko niidenkin alihakemistoja jne.
Koska hakemistoon annettiin ryhmälle kaikki oikeudet, niin nyt kaikki users-ryhmän jäsenet voivat paitsi lukea, niin myös muokata täällä olevia tiedostoja. Kaikki muut voivat vain lukea niitä. Nyt ollaan jo pitkällä  8)

4. Automatiikan lisääminen oikeuksien pitämiseksi haluttuina

Kun luot tiedoston, tai hakemiston, niin käyttämäsi ohjelma määrittelee niille jotkin oletusoikeudet. Näistä oikeuksista vähennetään vielä järjestelmän umask-arvo, joka Ubuntussa on 0022. Eli kaikilta luodoilta tiedostoilta ja hakemistoilta poistetaan ryhmän ja muiden käyttäjien osalta kirjoitusoikeus.
Valitettavasti tämä tarkoittaa sitä, että kun kopioit digikuvia kamerastasi tähän uuteen jaettuun hakemistoon, niin niillä ei ole ryhmän osalta kirjoitusoikeutta. Mutta mikä pahinta, kaikilta luomiltasi alihakemistoilta puuttuu myös tämä kirjoitusoikeus, joten muut eivät pysty niihin tiedostoja lisäämään.
Jos käyttäjien umask-arvo muutetaan muotoon 0002, ei ryhmän jäseniltä automaattisesti poisteta luoduilta tiedostoilta ja kansioilta kirjoitusoikeutta. Tämä ratkaisee ongelman digikuvien kohdalta, sillä ne ovat tämän jälkeen ryhmän muokattavissa. Mutta kansioiden oikeuksia se ei lisää, sillä Gnome ei anna luotuihin kansioihin kirjoitusoikeutta muille kuin omistajalle. Tähän ei umask vaikuta.
Koska umaskin muuttaminen siis ei tilannetta ratkaissut, piti keksiä toinen keino. Sellainen tulee tässä.

Lisäämme uloskirjautumisen yhteydessä ajettavaan komentotiedostoon muutaman rivin koodia, jotka saavat aikaan sen, että kaikille edellisen uloskirjauksen jälkeen luoduille tiedostoille ja hakemistoille tässä jaetussa kansiossa annetaan ryhmän kirjoitusoikeus. Tämä tarkoittaa sitä, että kun seuraava käyttäjä kirjautuu sisään, ovat tiedostot hänen käytettävissään.

gdm:n asetustiedostot ovat muuttaneet paikkaa sitten alkuperäisen ohjeen kirjoittamisen. Alla oleva koodinpätkä muutettu vastaamaan uutta sijaintia / 9.11.08 Mikko.

Koodia: [Valitse]
sudo gedit /etc/gdm/PostSession/Default

Nyt sinulla on auki komentotiedosto, joka ajetaan uloskirjautumisen yhteydessä. Lisää ennen exit 0 -riviä seuraavat rivit tekstiä (varoitus: nämä kannattaa kopioida ja liittää tiedostoon kirjoitusvirheiden ehkäisemiseksi!).

Huom! Jos loit yhteisen hakemiston jollain muulla nimellä kuin /home/yhteinen, niin muuta skriptiin hakemiston nimi oikeaksi!

Lisää tämä auki olevaan tiedostoon ennen exit 0 -riviä:

# Lisätty (tähän päivämäärä)
# Skripti joka antaa ryhmälle kirjoitusoikeudet jaetun kansion hakemistoihin ja tiedostoihin

    find /home/yhteinen/ -type d -user $USER -print0 | xargs -0 chmod 2775
    find /home/yhteinen/ -type f -user $USER -print0 | xargs -0 chmod 664

Sitten vain tallennat tiedoston ja suljet tekstieditorin.

Huom. Tämä toimii vain käytettäessä gdm-ikkunointimanageria (joka on Ubuntun oletus), joten kdm:n käyttäjät (Kubuntu) joutuvat laittamaan skriptin jonnekin muualle.

5. Omien kotihakemistojen oikeuksien kiristäminen (haluttaessa)

Jos tahdot kiristää vain oman kotihakemistosi pääsyoikeuksia, niin anna seuraava komento

Koodia: [Valitse]
chmod o-r,o-x /home/$USER

Vaihtoehtoisesti voit antaa saman komennon pääkäyttäjänä kaikille muille hakemistoille /home:n alla paitsi juuri luodulle jaetulle kansiolle

Koodia: [Valitse]
cd /home
shopt -s extglob
sudo chmod o-r,o-x !(yhteinen)

Ilman shopt -s extglob:ia seuraavan rivin hakemistonimien laajennus ei toimisi, sillä vaikka tällainen bashin manuaalissa onkin, se täytyy ensin ottaa käyttöön.

Valmista tuli. Pitäkää hauskaa  ;D
Mikko

Tämä ohje on käytettävissä lisenssillä GNU Free Documentation License.

P.S. Kuten aina, on olemassa useampia kuin yksi tapa tehdä asioita, eikä tämä ole välttämättä paras ratkaisu. Mielipiteitä ja varsinkin parannusehdotuksia saa laittaa tähän perään!

35
Ubuntu tietokoneissa / umask ja gnome
« : 12.07.05 - klo:10.06 »
Kertokaapa mistä Gnome saa käynnistyessään umask-arvoksi 0022?

Tavoite oli muuttaa tämä arvoon 0002, mutta siinä kohtaa tuli seinä vastaan. Tiedän että jos ~/.bashrc-tiedostoon laittaa tämän umask 0002:n, niin se on voimassa pääteistunnoissa. Mutta Gnome ei tätä tiedostoa lue käynnistyessään, joten mihin se tulisi sijoittaa ja missä muodossa, jotta se olisi voimassa kaikissa Gnomen ohjelmissa? Minulle käy joko käyttäjäkohtainen tai järjestelmänlaajuinen asetus yhtä hyvin.

Helpoimmalta vaihtoehdolta vaikutti Universesta löytynyt libpam-umask, joka siis on PAM-autentikoimismoduulin osa. Tämän pitäisi säätää umask asettamaani arvoon, kirjauduin koneelle sitten mitä kautta tahansa. Mutta mukanapa ei tullut ohjeistusta, enkä osaa PAMin asetuksia säätää.

Osaako joku kenties auttaa tässä?

Mikko  ???

P.S. niille jotka eivät tiedä mutta joita silti kiinnostaa, niin umask on arvo, joka määrää luotavien hakemistojen ja tiedostojen oletusoikeudet.

EDIT:

ajoin komennon
sudo find /etc | xargs grep umask
ja johan löytyi liikaakin tiedostoja missä tämä määritellään. Mitäköhän näistä uskaltaa kokeilla...

EDIT 2:

oikea komento on tietysti
sudo find /etc | sudo xargs grep umask
sillä muuten sudo toimii vain findissa, ja loppukomennot ajetaan normaalikäyttäjänä, jolloin tiedostoihin ei pääse käsiksi.

36
Moi.

Siis ongelma on se, että Ubuntuunhan ei kaikkia ohjelmia löydy ihan virallisista paketeista ja jos jotain eksoottisempaa (tai uudempaa versiota) haluaa, niin täytyy mennä merta edemmäs kalaan.
Apt-getinhän saa hakemaan ohjelmia muistakin varastoista kuin archive.ubuntu.comista lisäämällä haluamansa url:in sources.listiin (Tämän voi tehdä myös Synapticin kautta).
Ensimmäiseksihän kannattanee ottaa käyttöön myös restricted ja universe -alueet ubuntun omista ohjelmavarastoista, mutta mitä sen jälkeen?
Onko tuo ubuntu-backports (jota ubuntuguide suosittelee) turvallinen valinta? Ainakaan heillä ei ole digitaalista allekirjoitusta paketeissaan vaan Synaptic tahtoo aina kysyä että tahdonko todella asentaa ohjelmia tästä lähteestä.  :-\

Tiedän että ubuntun universeen saa muutama henkilö laittaa tavaraa (Masters of the Universe), mutta keillä kaikilla on oikeus laittaa paketteja tuonne backportsin palvelimelle? Entä voiko heihin luottaa? Olisiko sittenkin parempi hakea esim. Firefox lähdekoodipakettina ja asentaa se itse? Ainakin tällöin voisi olla varma mistä se on peräisin.  ???

Kertokaapa mielipiteitänne,
Mikko

37
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / HoW-To -osio sivuille
« : 09.07.05 - klo:00.13 »
Moderaattoreille pyyntö: Avaisitteko uuden osion,  johon voisi laittaa how-to -tyyppisiä aiheita, eli ei mitään kysymyspohjaista hommaa, vaan jos joku haluaa jakaa muiden kanssa infoa siitä miten joku homma hoidetaan, niin sinne voisi laittaa. Tietysti siellä voisi olla joku ketju johon saisi ehdottaa haluamaansa aihetta...

Itse voisin laittaa ainakin sellaisen aiheen että miten Ubuntua saa muokattua paremmin perheellisille sopivaksi, eli siis että tiedostoja voisi helposti jakaa kaikkien käyttäjien kesken. Nykyisellään homma on monimutkaista, sillä kaikki kuuluvat omaan ryhmäänsä ja umask-arvo on aika tiukka ym.
Esim. Digikuvat ja musiikkikokoelma olisi kiva olla kaikkien perheenjäsenten käytössä, eikä vain sen, joka kuvat tai musan on koneelle ladannut.
Kuitenkin jokaisen kotikansio olisi kiva silti säilyttää yksityisenä, niin että muilla ei ole sinne _mitään_ asiaa.
Tein juuri äsken tällaisen operaation, eikä se niin vaikeaa ole, vaikkakin monta asiaa piti hoitaa.  :)

Itse kaipailisin jonkinlaista esitystä tämän Gnomen ulkonäön mukauttamisesta, sillä jotkut ruutukaappaukset mihin olen törmännyt, ovat aika näyttäviä. Varsinkin MacOs -tyyppiset sovellusten käynnistämiseen tarkoitetut paneelinkorvikkeet ovat hienoja, mutta en osaa sellaista löytää/asentaa. Ehkä joku tietäisi tästä aiheesta enemmän.

38
Sellaista vaan, että muutama keskustelu on loppunut lyhyeen, kun alkuperäiset kirjoittajat ovat aloittaneet uuden ketjun samasta aiheesta.
Käyttäkää mieluummin vastaa-nappia jatkaaksenne jo aloitettua viestiketjua, jolloin keskustelun seuraaminen helpottuu.
Samalla viestiketjujen määrä pysyy kohtuuden rajoissa, jolloin täältä löytää helpommin haluamansa asiat, olettaen tietysti että alkuperäinen otsikko on valittu riittävän hyvin.

Over and out.  ;)
Mikko

Sivuja: 1 [2]