Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - igor_2

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]
81
Ostin varmuuskopiolevyksi tuommosen Lacien 320 gigasen USB levyn. Järjettömän halpoja muuten, 119 euroa...

Tökkäsin tökkelin kiinni ja Ubuntu tunnisti sen ok ja sinne voi kopioida tiedostoja ihan tuosta vain.

Hyvä, vaikka se vähän ihmetyttikin. Huomasin sitten että se on partitioitu yhteen ja formaatti on joku  W95 FAT32 (LBA). Käyttötarkoituksen mukaan haluaisin sen kuitenkin pariin partitioon ja lisäksi tiedostojärjestelmä saisi olla Ext3.

Kysymys. Vastaako tämä USB-levy nopeutta lukuunottamatta normaalia väylään kytkettyä levyä. Voinko partitioida ja formatoida sen aivan normaaleilla Linuxin ohjelmilla?

82
Avoin koodi rullaa...

Mielenkiintoinen uutinen sattui silmään Digitodayssa. Lähettäkääpä linkki myös firmanne tietokonepäälikölle.

Lainaus
-------------------------

EU:n komission julkaiseman raportin mukaan avoimeen koodiin perustuvat ohjelmat tuovat organisaatioille tuntuvia säästöjä. Lyhyellä tähtäimellä kustannukset saattavat kuitenkin kasvaa.

Raportin kirjoitti Unu-Merit-tutkimusryhmä, joka toimii YK:n yliopiston yhteydessä Maastricthissä. Raportin mukaan "lähes kaikissa" tapauksissa kustannuksia säästyy, kun suljetun koodin ohjelmista siirrytään avoimeen koodiin. Esimerkiksi Microsoftin ohjelmissa on suljettu koodi, joka siis ei ole vapaasti nähtävissä tai muokattavissa.

Siirtyminen avoimeen koodiin nostaa kuitenkin kustannuksia lyhyellä tähtäyksellä. Tämä johtuu etenkin koulutuskustannuksista.

Avoimen koodin arvo Euroopan taloudelle on kaksi miljardia euroa vuodessa. Olemassa olevat avoimen koodin ohjelmat vastaavat 131 000 ohjelmoijan työvuotta, arvoltaan vuosittain 800 miljoonaa euroa, tutkimusryhmän johtaja Rishab Aiyer Ghosh totesi.

Yritykset ovat investoineet lisää 1,2 miljardia euroa vapaasti käytettävissä olevien koodien kehittämiseen. Tämä vastaa 565 000 ohjelmoijan työvuotta.

Raportin mukaan pääasialliset hyötyjät ovat olleet julkiset organisaatiot. Tutkijat suosittelevatkin, että "nykyisiä, suljettuja ohjelmia suosivia poliitikoita voitaisiin tarkistaa".

Etenkin koulujen tulisi siirtyä enemmän avoimen koodin käyttöön, raportti suosittaa. Tekninen koulutus pitäisi olla riippumatonta ohejelmakauppiaista, ja perustua taitojen eikä sovellusten opettamiseen.

Suljetun koodin ohjelmien valmistajat ovat eri mieltä. Microsoftin mukaan avoimen koodin ohjelmien käyttö ei tule edullisemmaksi eikä ole turvallisempaa kuin suljetun koodin käyttö.

-------------------------
Lähde: http://digitoday.fi/page.php?page_id=9&news_id=20071367

83
Valtavan painostuksen alaisena yritän tässä taikoa Skypeä Ubuntu-koneeseen. Löysinkin heidän sivuiltaan DEB-paketin ja asentelin varovasti.

Sain herjan, että "Sinun täytyy myöntää ylläpitäjän oikeudet tälle ohjelmalle, jotta voit asentaa ohjelmia.".

Mitä se suomeksi sanottuna meinaa. Tarkoittaako se, että mun pitää antaa ylläpitosalasana (tai siis oikkarit) pakettienhallintaohjelmalle asennuksen ajaksi, vai tarkoittaako se, että asennettavalle ohjelmalle (tässä tapaukessa Skype) annetaan maailman tappiin ulottuvat pääkäyttäjäoikeudet?

Testikoneella tein kyllä asennuksen, mutta en löydä koko skypeä mistään. Mihinkähän se parkkeerasi ittensä.

84
Mulla on sisäverkossa Ubuntu-koneet A ja B. Koneella A on käyttäjä joka käyttää konetta omiin hommiinsa.

Haluaisin samaan aikaan tulla koneelta B koneelle A omalla käyttäjätunnuksellani ja käyttää sitä kuten käyttäisin konetta paikallisesti (esim. graafinen käyttöliittymä ym. herkut). Tässä vaiheessahan koneella A olisi kaksi käyttäjää, toinen paikallisesti ja toinen verkonkautta etänä.

En siis halua ottaa koneen A näppäimistöä ja näyttöä hallintaani, vaan ainoastaan puuhailla taustalla.

Onko mahdollista ja mistäpäin pitäsi lähteä helppejä lukemaan?

85
Asentaminen ja käyttöönotto / Wmv:t ei toistu
« : 11.01.07 - klo:07.17 »
Mikähän lienee kun näyttää että tuo toteemi ei näytä videoita. Olen käyttänyt täältä tai wikistä löytämääni sources-listaa, alla, ja yrittänyt ottaa pakettia "sudo apt-get install w32codecs", mutta sanoo että ei löydy.

Missähän varastossa se mahtaisi olla, tai onko sen nimi mahdollisesti muuuttunut.

Tässä vielä nyt käytössä olevat lähteet:

deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper main restricted universe multiverse
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-updates main restricted universe multiverse
deb http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
deb-src http://security.ubuntu.com/ubuntu dapper-security main restricted universe multiverse
deb http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb-src http://fi.archive.ubuntu.com/ubuntu dapper-backports main restricted universe multiverse
deb http://archive.canonical.com/ubuntu dapper-commercial main

86
Haluaisin oletuksena käyttäjälle (-jille) semmoset home-hakemiston ja tiedostojen oikkarit että:

- Käyttäjä pääsee näkemään vain omaan /home-hakemistoonsa
- Ja että tiedostotasolla vain omistajalla on kaikki oikeudet ja ryhmällä vain luku ja suoritusoikeudet

a)
Ilmeisesti pitäisi käpistellä umaskia jossain, mutta missä ja miten?

b)
Kun tuon tietyn käyttäjän tiedostot ja hakemiston muualta (alunperin win-maailmasta), niin minkälaisella loitsulla saan oikeudet em. mukaisiksi myös näillä "vanhoilla" tiedostoilla ja hakemistoila?

87
Komentorivistä:

Monissa ohjeissa lukee että tee sitä ja tätä ja lopuksi komentorivillä aja ./jotain. Mihin viittaa nuo kaksi ensimmäistä merkkiä, siis ./

Näppiksestä:
Mistä löytyy listauksia Ubuntun shortcuteista. Esimerkiksi XP:ssä voi istunnon sulkea pikanäppäimillä lippu+L ja toisaalta Ubuntussa tapahtuu jotain kun painaa Ctrl-Alt-Backbase. Jollain kontrolli + F2 näppäimellä putosin kokonaan grafiikkaympäristöstä.

88
Aikeissa ottaa ubuntu käyttöön ja, monien muiden lisäksi, mielessä yksi perustavaa laatua oleva kysymys:

Miten levy(t) pitäisi partitioida?

Mulla tulee tuohon koneeseen 2 * 200 G levyä joista toista ajattelin käyttää pelkästään backup-levynä ja toista sitten järjestelmälle ja käyttäjien datalle.

Oletan, että kannattaisi siis partitioida ensimmäinen levy kahteen suurin piirtein näin:

- 1 Järjestelmälle, koko x megaa
- 2 käyttäjien datalle, koko x megaa

ja kolmas siis yhteen partitioon ja sinne ajetaan backupdata.

Käyttäjädataa, kuvia ja muuta tarpeellista, on tällä hetkellä n. 70 - 80 megaa.

Kysymys nyt siis lähinnä, että kuinka paljon normaali linux (ubuntu siis tässä tapauksessa) tarvitsee tilaa itse järjestelmälle. Käytettäviä ohjelmia ei ole pilvin pimein, kuvan käsittelyt, sähköpostit jne.

Toinen aihetta liippaava kysymys on se, että kuinka perustavaa laatua olevia kysymyksiä on tuo 1 levyä koskeva pohdinta. Kokeilin ja kattelin hiukan esimerkiksi fdisk-ohjelmaa ja voidaanko esimerkiksi sillä jouhevasti (=data-turvallisesti) muutella jälkikäteen partitioiden kokoja, ts. voiko noviisi esimerkiksi pienentään helposti partitiota niin, että dataa häviää?

Sivuja: 1 ... 3 4 [5]