Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - igor_2

Sivuja: [1] 2 3 ... 5
1
Multimedia ja grafiikka / Amarok
« : 30.10.21 - klo:16.10 »
Yritän säätää Amarokin näkymää mieleiseksi ja melkein on onnistunut. Näyttö jakaantuu nyt kolmeen osaan, jossa vasemmalla soittolistat, keskellä joutavanpäiväinen wikipedia ym. ja oikealla soittojonossa olevat piisit. Saako tuota keskisaraketta jotenkin pois niin, että käytössä olisi vain vasen (soittolistat) ja oikea (kappalejono)?

2
On muuten mennyt aika huonoksi tämä Ubuntu 18.04 Firefox. Yritin tehdä sillä TomTomin reittisuunnittelua, mutta se taukkuaa aivan hirveesti. Kartan piirto kestää minuuttikaupalla, samoin kartan zoomaaminen tai siirtäminen ruutulla. Asensin sitten kokeeksi Choromiumin ja se toimiin aivan moitteetta.

Voihan olla Firefoxissa joku vipu väärässä asennossa, mutta ei voi maallikko tietää.

3
Yleistä keskustelua / Huawei -> Samsung
« : 30.05.21 - klo:13.25 »
Kun mulla on nyt tällainen probleemi: pitäsi kopioida kontaktit, tekstiviestit ym. Huawein puhelimesta Samsungiin. Löytyykö tällaiseen appia tai muuta kätevää tapaa, jolla tällainen uuvattikin saisi homman siististi tehtyä?

4
Multimedia ja grafiikka / Headsettiä
« : 24.03.21 - klo:17.55 »
Moro,

Osaako joku neuvoa hyvää johdollista (USB) headsettiä, joka toimisi moitteetta sekä Ubuntussa että myös Teamsissa (sekä skypessä)? Vai onko nämä niin varmatoimisia ja yhtensopivia, että käy vain verkkokaupasta lähinnä miellyttävimmän noutamassa?

5
Moro,

Ostin vähän isomman levyn, kun tahtoo noita raakakuvia kerääntyä, eikä raskii heittää pois.

Jimm'siltä kävin 4 teran kiekon ja aloin jo formatoida sitä Ubuntu GUI levy-työkalulla. Valitsin vaihtoehdon Tyhjennä, mutta yllätys oli suuri, kun se laski, että toimenpide kestää runsaat 13 tuntia. Levy on siis suoraan kaupan pakasta, ilman esiformatointia tms.

Mikä merkitys tuolla Tyhjennä valinnalla on? Voiko sen jättää valitsematta, jolloin levy on melkein saman tien käyttövalmis, vai pitäisikö se myös tyhjentää?

6
Värien toistumisen kannalta oikein säädetty ja kaliboidulla väriprofiililla korjattu näyttö on ensiarvoisen tärkeä. Profiili sovittaa näytön, näytönohjaimen ja näytön ajureiden kokonaisuuden niin, että värit toistuvat oikein näytöllä. Väriprofiili tulee tehdä aina samalla järjestelmällä, jossa sitä tullaan käyttämään. Profiili sinällään on teknisesti siirrettävissä laitteesta ja järjestelmästä toiseen, mutta silloin lopputulos on korkeintaankin vain jonkinlainen arvaus. Jos profiilia on tarkoitus käyttää vaikkapa Ubuntun 20.04 versiossa, niin profiilia ei kannata tehdä boottaamalla sama PC laite Windowsin puolelle, tehdä profiili siellä ja tuoda Ubuntuun.

Väriprofiilin voi luoda monella eri tavalla. Tässä viesissä käsittelen profiilin luontia (Ubuntulle) argyll-paketin ohjelmistolla, jotka ovat samat ohjelmat joita esimerkiksi displayCal -ohjelmisto käyttää. Joudutaan käyttämään terminaalia ja kannattaakin luoda oma hakemisto, johon profiilin luonnin välitiedostot luodaan ja johon syntyy lopullinen ICC tiedosto.

Hakemiston luonnin tarvittavat komennot esimerkiksi:

Koodia: [Valitse]
mkdir argyll
cd argyll

Jos argyll pakettia ei ole ennstään asenettu, niin se asentuu näin

Koodia: [Valitse]
sudo apt -y install argyll

Tämän jälkeen kalibointimittari kiinni USB porttiin ja käynnistettään prosessin ensimmäinen vaihe:

Koodia: [Valitse]
dispcal -v -d1 -t6500 -b120.0 -g2.2 2021-02-16_AsusDisplay

Valitse 2. Säädä RGB arvot maksimiin ja Brightness mahdollisimman lähelle ohjelman antamaa brightnessin Target arvoa. Lopuksi ota valinta 7. Merkkijono 2021-02-16_AsusDisplay on luotavan profiilin nimi, jonka voi tietysti valita haluamakseen.

Kun ensimmäinen ajo on valmis, komenna:

Koodia: [Valitse]
targen -v -g16 -d3 2021-02-16_AsusDisplay

ja kun ajo on valmis, niin perään:

Koodia: [Valitse]
dispread -v -H -k 2021-02-16_AsusDisplay.cal 2021-02-16_AsusDisplay

Jos valittaa, että mittaria ei löydy, käynnistä ohjelma uudelleen tai irroita ja kiinnitä laite USB portissa. Tämän jälkeen tehdään 836 mittausta, joka kestää hyvän tovin…

Kun valmista, niin komenna:

Koodia: [Valitse]
colprof -v -gh -as -nc 2021-02-16_AsusDisplay

jonka jälkeen hakemistossa on käyttövalmis ICC tiedosto. Tässä esimerkissä 2021-02-16_AsusDisplay.icc.

Usein sanotaan, että profilointi pitäisi suorittaa säännöllisesti muutaman viikon välein. Ainakin se pitää tehdä kun käyttöjärjestelmä tai näytönohjaimet (driverit) päivittyvät. Sanomattakin on selvää, että näytön tai näytöohjaimen (rauta) vaihtaminen aiheuttaa uuden profiilin generointitarpeen.

Kalibointilaitteet eivä ole halpoja leluja. Esimeriksi Verkkokaupan X-Rite hinnaltaan on lähemmäs 300 euroa https://www.verkkokauppa.com/fi/product/46292/dsndq/X-Rite-i1Display-Pro-naytonkalibrointilaite?list=OZCYkROiZagiuf1c5tOXE9cNDjilpS5CGCr1CGMMaK Kun olet hankkinut kalliin laitteen, niin sitä kannattaa käyttää mieluummin turhan usein kun harvoin. Näytöt kulahtaa aikaa myöden ja aiheuttaa kalibointitarpeen. Ohjelmistot päiviyttyvät, käyttöjäjestelmät päivittyvät jne. Itse kalibroin näytön vähintään pari kolme kertaa vuodessa, mutta kukin tietysti tavallaan.

Näin. Toivottavasti ohjeet auttavat asian kanssa painiskelevaa.

7
Laitealue / Nega-skannaukseen pystyvää tasoskanneria
« : 02.10.20 - klo:19.30 »
Moro, onko suositella valokuvanegatiivin skannaukseen soveltuvaa tasoskanneria Ubuntulle?

8
Ubuntu tietokoneissa / Firefox ja Houstonin probleemi
« : 07.01.20 - klo:20.56 »
Osaako joku neuvoa mikä on mahtanut iskeä Firefoxiin kun yhtäkkiä emännän Salatus eläimet on lakannut toimimasta. Tulee ilmoitus, että ”Houston, we have a problem!” ja raina ei käynnisty.

Käytössä Firefox 71.0 (64-bittinen) browser ja Ubuntu 18.04 LTS.

Se on pelannut moitteetta kuukausikaupalla ja nyt yht. äkkiä pysähtyy tuohon ilmoitukseen. En tiedä onko tullut jokin Firefox päivitys tms. DRM on sallittu selaimen asetuksissa.

Ps. konekohtainen ongelma ei ole, koska hyytyy samaan kohtaan myös toisessa koneessa. Samat ohjelmat ja versiot.

9
Yleistä keskustelua / Päivityskolmio yläkulmassa
« : 06.07.19 - klo:08.57 »
Moro,

Onko mitään tapaa saada säädettyä Ubuntu 18.04 niin, että se ei ilmoittele päivitystarpeesta pienellä kolmiolla oikeassa yläkulmassa? Olen kytkenyt kaikki päivitystarkistukset ym. ymmärtääkseni pois, mutta aina se vain ilmestyy uudelleen sinne. Ärsyttää ihan sikana kun haluaisin ajaa päivitykset silloin kun itselle sopiia ja unohtaa ne muuten.

Kyse siis tästä pikkukolmiosta: https://drive.google.com/open?id=1kkRzGv189RygfbFV8n9X2K69Btsnk4s2

10
Laitealue / Nvidia GT218
« : 04.04.19 - klo:11.08 »
Moro,

Koneessa on Ubuntu 18.04 LTS ja pyöritän virtuaaliboxissa silloin tällöin Win XP ja Photosoppia. Muistia koneessa noin 16GB ja porsessori ja emo vajaan vuoden ikäiset. Toimivat ihan sutjaan. Jos vaihdan alle Win10, niin kuvankäsittely tahmaa jonkin verran. Näytönohjaimena on Nvidian GT218, vuodelta Ö.

Voisiko olla, että näytönohjain itsessään on vain liian hidas vai voisiko olla kyse jostain ajuripäivityksistä. Tämä GT218 on hyvä sikäli, että se on hiljainen ja pelannut ihan hienosti jo monessa Linux versiossa ja parissa laitekokoonpanossakin. Jos sitä pitäisi päivittää, niin mikä olisi tällaiseen konseptiin ja ihan peruskäyttöön riittävän hyvä ja hiljainen ohjain?

11
Päivitin konetta ja tuli emolevy, jossa ei enää ole rinnakkaisporttia. Yritin saada usb - rinnakkaisportti adapteria toimimaan, mutta turhaan. Myöskään Digituksen parallel korttia en saa pelaamaan. Taitaa olla viisainta luovuttaa ja viedä kierrätykseenn toistakymmentä vuotta pelannut HP 2100 tulostin. Johan se on vanhakin kyllä.

Tarvitsen ainoastaan tulostusta, mutta saisihan siinä tietysti skannerikin olla, vaikkei olennainen olekaan. Katselin esimerkiksi Gigantin Brothereita ja sieltä pomppasi esille Brother DCP1612W AIO, https://www.gigantti.fi/product/tietokoneet/tulostus-ja-monitoimilaitteet/DCP1612W/brother-dcp1612w-aio-mustavalkolasertulostin Sille näyttäisi löytyvän ajurit deb pakettinakin http://support.brother.com/g/b/downloadhowto.aspx?c=eu_ot&lang=en&prod=dcp1612w_us_eu&os=128&dlid=dlf101533_000&flang=4&type3=559

Uskaltaisiko tuommoisen ostaa ja mahtaisiko ummikko saada sen pelaamaan? Myös ehdotuksia prittereiksi mielellään otetaan vastaan.

12
Moro,

Jessien Iceweasel (ver. 38.8.0) herjaa jatkuvasti flässistä. Aikaisemmin olen aina saanut tilanteen korjautumaan komennolla "#update-flashplugin-nonfree --install", mutta nyt uutta versiota ei tunnu tulevan tarjolle.

Onko Jessien käyttäjillä samoja havaintoja?

13
Moro,

Mulla on Debian 8, jossa ajan VMWarea ja Win XP:tä. Pyörittelen XP:ssä Photoshop CS 8 versiota, joka pyörii kohtuullisesti, mutta uudemmat tahmaa pahasti. Emolevynä koneessa on M4N68T-M, jossa muistia 6 gigaa, josta XP:lle saan annettua vajaa 4 gigaa. Näytönohjaimena joku GeForce, jossa muistia 128megaa, joka kaikki näkyy myös XP:n puolella.

Nyt mietin, että saisinko ajettua uudempia Photoshoppeja vain vaihtamalla tehokkaamman näytönohjaimen, eli jonkin jossa olisi reippaammin muistia.

Miltäs kuulostaa, mahtaisiko tämmösestä muistilisäyksestä olla apua?

14
Moro,

Mulla on Samsung Galaxy Trend Plus S7580 älypuhelin, mutta en onnistu siirtämään tiedostoja USB kaapelin avulla. Kun kytken puhelimen kiinni kaapeliin, niin Debian avaa kyllä Nautiluksen ja pystyn selailemaan hakemistoja, mutta en esimerkiksi pysty siirtämään mitään puhelimesta koneelle. Tulee vain ikkuna, jossa lukee

Virhe kopioitaessa Yhteystiedot.vcf ja lisätiedot sanoo, että Virhe pyydettäessä tiedostoa: -6 ei tuettu.

Nautiluksen sijainti sanoo, että "gphoto2://[usb:001,002]/" - jos siitä jotain apua olisi.

15
Moroo,

Onko joku saanut digikammin värejä (teemoja) toiminaan Debian 7:ssa? Olen nyt taistellut kun mielen häriössä, mutta ei. Haluaisin digikammin näytön, taustan ja albumi-listauksen, harmaaksi, mutta en onnistu säätämään sitä mitenkään sellaiseksi. Esimerkiksi Wanton Soup-teema antaa aika lähelle sen mitä haen, mutta kun käynnistän koneen uudelleen, niin esimerkiksi albumi-alueen tausta on täysin valkoinen. Olen yrittänyt myös säätää teemoja, mutta tuntuu, että ne toimii vähän miten sattuu eikä säädöt edes tallennu oikein kunnolla.

16
Moro,

Käytössä Debian 7.2 Gnomella ja pakettivarastoista tuleva Digikam. Yritän saada sen teemaa saada muutettua tummaksi, esim. harmaaksi tms., mutta ei vain oikein tahdo onnistua. Olen asentanut KDE työpöytää niin paljon, että Digikammista löytyy eri teemoja ja saan valittua niitä käyttöön, esimerkiksi juuri niin, että albuminäyttö on harmaa, mutta ohjelman valikkorivi ja vasemmalla oleva albumipuu ei muutu miksikään. Ne olla jököttävät itsepäisesti harmaana (tai peräti valkoisena, en muista, enkä ole koneella). Olen myös yrittänyt muokata teemaa, mutta tuntuu että säädöt eivät vaikuta oikein mitenkään.

Onko jollain sama kokoonpano ja toimiiko teeman vaihto ok?

17
Moroo,

Ajattelin vähitellen päivittää Debian 6 seiskasarjaan ja tuntuisi, että karkeasti ottaen saan kaiken tarpeellisen toimimaan ihan ok. Murheeksi näyttää muodostuvan tulostin, joka on HP LJ 2100. Vanha kyllä ja voisihan sen periaatteessa vaihtaa, mutta kun niitä on kaksi, toinen vanhalla äiteellä ja toinen itsellä. Tähän asti se on luottopeli kaikissa käyttämissämme Ubuntuissa ja nyt Debianissa, mutta ei enää.

Yhteys sinällään toimii, mutta tuntuu että kirjoittimen alustaminen ei onnistu. Cupsin statuksessa lukee, että "/usr/lib/cups/filter/commandtops failed". Yritin googlailla, mutta en löytänyt oikein mitään hyödyllistä (tai en ainakaan tunnistanut sellaista).

Käytössä siis seiskasarjan Debian, Gnome käyttöliittymällä. Printteri on rinnakkaispiuhalla kiinni (muuta kirjoitin ei tuekaan).

Any ideas?

18
Osaako joku sanoa, voiko / osaako 64-bittinen virtuaaliboksi ajaa tavallista 32-bittistä XP:tä?

19
Päivittelin taannoin emännän ja oman koneen Ubuntu 10.04:lle ja samalla meni uusiksi myös digiKam. Helpin mukaan se on nyt versiossa Versio 1.2.0. Edellinen versio pelasi oikein mallikkaasti, mutta nyt tämän version käynnistyminen kestää kiusallisen pitkään. Kun ohjelman käynnistää, niin se saattaa jauhaa levyä vaikka puoli minuuttia, joskus ehkä vieläkin pidempään. Kuvia on toki paljon, mutta karkeasti ottaen niitä oli aivan sama määrä myös edellisessä Ubuntu-versiossa, eikä tällaisia ongelmia ollut silloin. Olen kytkenyt ohjelmasta uusien kuvien automaattisen ohjelmaan skannauksenkin pois, mutta tuntuu että se ei vaikuttaisi ehkä oikein mihinkään. Sama ongelma molemmissa koneissa.

Onko joku havainnut samaa ja vielä tärkeämpää, onko joku onnistunut ratkaisemaan probleemin.

20
Moro,

Mulla on usb muistitikku jolla siirrän satunnaisesti tiedostoja esimerkiksi työkoneelle, joka on win XP. Kun liitän tikun koneeseen, niin se mounttaantuu automatic /median alle nimellä MUSTA-TIKKU, joka on tikun nimi. En tiedä olenko irrottanut tikun unmounttaamatta vai miten, mutta nyt median alta löytyy hakemisto perusnimellä ja sen lisäksi pari hakemistoa joissa on alaviiva tai pari perässä.

Haluaisin nämä nimet pois (aiheuttaa hämminkiä rsyncin kanssa) ja tilanteen sellaiseksi, että tikku mounttaantuu vain omalla nimellään tai mieluummin vielä niin, että ei mounttaantuisi automaattisesti lainkaan. Kun poistan hakemistot (sudo rm -r /media/MUSTA-TIKKU), niin hakemisto poistuu, mutta kun kytken tikun, niin poistettu hakemisto palaa ja sen lisäksi alaviivallinen hakemisto, johon tikku mounttaantuu.

Miten saisi hakemistot pois, eli tilanteen siis sellaiseksi, että tikku mounttaantuu aina nimellään, mutta ilman alaviivoja, taikka miten saan estettyä automaattisen mounttaantumisen, mutta vain tämän yhden tikun osalta - muut USB jutut saisi mounttaantua kuten ennekin.

Sivuja: [1] 2 3 ... 5