Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 64
661
Nyt kun noita asennuksia on pohtinut, niin onko Kubuntussa (KDE:ssä) skriptikieltä, jolla voisi tehdä asioita Kubuntussa? Esimerkiksi asentaa paneeliin käynnistyskuvakkeet tavallisesti käyttämilleen ohjelmille kuten selaimelle, kate-editorille, kcalc-laskimelle sekä spectacle-kuvaruudunkaappausohjelmalle? Ja työpöydälle muutama linkki levyhakemistoihin kuvakkeina sekä muutama ohjelman käynnistyskuvake?

Muistan 2000-luvun alkupuolella KDE:ssä oli skriptikieli. En sitä kuitenkaan käyttänyt mihinkään.

662
Ennen ko. pelastusoperaatiota, voi kokeilla järjestelmän asentamista ulkoiselle medialle kuten USB-tikulle, koskematta alkuperäiseen versioon tai kiintolevyosioihin.

Yhdellä kaverilla on tapana tehdä aika ajoin tuollainen varmuuskopiointi. Järjestelmän voi palauttaa entiselleen, vaikka se olisi mennyt solmuun useamman ohjelman asennuksella ja käytöllä. Sen verran järkevää ajattelua, että ajattelin itsekin alkaa toimia noin.

Jos on kakkoslevynä joku toinen levy kuin järjestelmälevy ja siinä kakkoslevyllä osio, jota ei käyttäisi muuhun kuin tuohon järjestelmäosion varmuuskopiointiin, niin ei kai siitä ole haittaa. Ainakin jos tekee iso-levykuyvan, niin sen tiedoston voi poistaa, jos joku meni pieleen kokeillessa. Sitten kun alkaa oikeasti ottamaan varmuuskopioita, onkin jo osaamista tuossa asiassa.

663
Nytpä huomasin Kubuntu 20.10 asennuksessa pari uutta asiaa. Ensinnäkin kun asensin dvd:lle poltetulta iso-levykuvalta Kubuntu 20.10:n tälle koneelle, niin asennus meni ok. Levynä on M.2 Kingston 500 GB 2280 NVMe -asema. Mutta sitten kun asensin samalle levylle uudelleen tuolta dvd:ltä samalla asennus-dvd:llä, niin sepä antoi virheilmoituksen. Ohitin sen ja järjestelmä meni osittain rikkinäiseksi niin, että kaikki normaalit ohjelmat toimivat, mutta sitten kun aloin asentaa ohjelmointiin liittyviä paketteja kuten Atom Junon Julia-kehitysympäristöksi, niin jopa alkoi tulla virheilmoituksia puuttuvista paketeista. Ja samoin dpkg -i asennuksessa .deb paketista. Sitten yritin asentaa aptituden, mutta se ei onnistunut. Järjestelmä meni sen verran solmuun, ettei se osannut hakea LANin kautta Internetistä, vaan pyysi asennusromppua asemaan. Eikä löytänyt siltäkään mitään. Bootin jälkeen kone toimi taas tavallisilla ohjelmilla ok.

Nyt kokeilin usb-tikulta järjestelmän asentamista. Siinä on sama Kubuntu 20.10 disk image. Ja tuli taas virheilmoitus asennuksessa. Nyt otin sen talteen. Otin myös kopion syslog:ista. Laitan sen, jos joku haluaa tutkia sitä. On 45 KB tällä hetkellä. Ja /var/crash/ hakemistossa oli kaksi _usb_ -alkuista tiedostoa. Kopioin nekin tikulle. Mutta kun asennus oli ohi, niin eipä niitä löytynyt mistään! Virheilmoitus asennuksessa tuli ruudulle: ubi-partman failed with exit code 10. Voisin kuvitella, että se voi olla siitä kun aiemmissa asennuksissa on varattu partitio swapille? Tai sitten asennuksessa on bugi.

Tuossa USB-asennuksessa oli vielä sellainen juttu, että asennus ei päättynyt koskaan. Hyvin pitkän ajan odottelin, kunnes suljin Kubuntu Liven asennusikkunan yläoikealla olevasta ruksista ja boottasin koneen. Bootin jälkeen sitten tuli näyttöön, että paina ENTER jatkaaksesi. Tämä on tullut yleensä dvd-asennuksissa siinä vaiheessa kun dvd on vielä asemassa. Kubuntu näyttää jälleen toimivan tavallisilla ohjelmilla.

Asennuksessa on myös sellainen bugi, että kun valitaan levyä, jolle pitäisi asentaa, niin se näkee vain ja ehdottaa M.2 levyn sijaan SATA-levyä, jos se on kiinni koneessa. Muistelen, että sama juttu, jos yrittää asentaa SSD-levylle SATA-liitännällä. Se ei näe sitä, vaan ehdottaa kakkoslevyä (SATA-levy). Mielestäni tämä on asennusohjelman/skrioptin bugi.

664
Paketti nvidia-driver-460 toimi hyvin seuraavaan boottiin asti. Sitten se valitti jostain puuttuvasta piiristä emolevyllä tai jotain. Kone ei enää käynnistynyt. Piti asentaa järjestelmä uusiksi.

Kannattaa kirjoittaa virheilmoitus muistiin tai ottaa siitä kuva seuraavalla kerralla.

Näin on. Joku voi korjata bugin. Opettelen ensin CloneZillalla kopioimaan käyttislevyn talteen ja sitten voin uusia tuon asennuksen ja ottaa kuvan tilanteesta.

665
Tässä on vertailu prosessorien tehoista. Huomaa, että koneen nopeuteen vaikuttaa paljon myös muistin määrä ja levyjen liitännät (SATA, M.2, jne.) ja tekniikat (SATA, DRR, ...).

Yleisesti ottaen joo, mutta tässä kyseisessä esimerkkiohjelmassa ratkaisee oikeastaan pelkkä raaka suoritinteho. Muistin määrällä ei ole merkitystä, kunhan sitä on vapaana se muutama sata megaa, jonka Julia ja tehtävään tarvittavat kirjastot varaavat. Levyn nopeus vaikuttaa Julian kirjastojen latautumiseen, mutta tässä sitä aikaa ei mitattu.

Totean, että Samsungi 950 EVO M.2 levy olisi 3 kertaa nopeampi kuin tämä levy. Tämäkin on nopea.  :)

666
Yleistä keskustelua / WWW-sivuston monikielisyystuki
« : 14.04.21 - klo:20.34 »
Jos haluaisi lisätä jollekin www-sivustolle monikielisyystuen, mitä kannattaisi tehdä? Minkälaisia tekniikoita on olemassa. Ilmeisesti valmiita ratkaisuja on olemassa. Tämä sivusto ei ole minun ylläpitämä, mutta voin kertoa sen ylläpitäjälle mahdollisuuksista. Sivuston käyttäjiä on ympäri maapalloa. Sivusto käyttää tietokantoja. Kyseeseen tulisi järjestelmä, jossa eri maiden natiivit henkilöt voisivat kääntää sivuston englannista omalle kielelle. Jos tähän saa hyvän käytteökelpoisen ratkaisun, monet dna-sukututkijat olisivat mielissään.

667
Paketti nvidia-driver-460 toimi hyvin seuraavaan boottiin asti. Sitten se valitti jostain puuttuvasta piiristä emolevyllä tai jotain. Kone ei enää käynnistynyt. Piti asentaa järjestelmä uusiksi.

668
Myös uusin saatavilla oleva ajuriversio nvidia-driver-460 tukee GeForce GT 1030 -näytönohjainta. Sitä voisi kokeilla ensin.

Asensin tuon. Otti mukaan pitkän liukdan muitakin asennettavia. Kuvan laatu ei ole ainakaan bootin jälkeen huonontunut. Joko kuva tuntuu paremmalta, tai voi se hitusen parempi olla oikeasti. Kiitos vinkistä.

669
Jos koneessa on M.2 levy ja sitten SATA-levy, niin Kubuntun asennus yrittää asentaa sen SATA-levylle (nimeää sen sda:ksi). Asennusohjelmassa on valinnoissa vain se SATA-levy, joten käyttöjärjestelmä on asennettava niin, ettei SATA-levyä ole kaapeleilla kiinni emolevyssä. Vasta käyttisasennuksen jälkeen voi sen SATA-levyn kiinnittää kaapeleilla emolevyyn.

Hämärästi muistan, että samanlainen tilanne oli aiemminkin kun käyttistä yritin asentaa SDD-levylle ja datoja varten oli SATA-levy.

Minusta tuntuu, että Kubuntu arpoo äänijärjestelmän säätöjä sekä HP 8200 -koneella, että MSI-Z490-A PRO -emolevyllä. Tämä on vain tuntu, että joskus eri boottikerroilla äänien säätöikkuna on erilainen. No, HP 8200 se arpoo tosiaan joskus äänet mukaan ja joskus ei. Vikaa ei ole ollut kuin viime aikoina. MSI-Z490-A-PRO emolevyn kanssa käy joskus niin, että äänet ei kuulu, eikä palkin äänisäädöissä ole ollenkaan ulostulevaa ääntä (paitsi HDMI, joka menee näytön kaiuttimille). Sitten kun hiiren oikealla napilla avaa säätöikkunan ja sieltä valitsee Analog Stereo Duplex sijaan Surround vastaavan (äänet alkavat kuulua kuulokkeilla ääniulostulosta takaseinässä) ja sen jälkeen takaisin Analog Stereo Dupleksiin, niin ne kuuluvat kuulokkeista ja palkin äänisäätöistä löytyy Line Out.

Kubuntu 21.04 beta ei asentunut ollenkaan MSI-Z490-A PRO emon kanssa ja M.2 -levylle. Asennuksessa tuli 3 kertaa ERROR ja asennus pysähtyi jossain vaiheessa.

670
IntelliJ:n (PyCharmin) Julia-liitännäinen asettaa oletuksena Julian komentoriville valitsimen --inline=no, joka hidastaa suoritusta, jos ohjelma tekee paljon funktiokutsuja. Tässä totient-esimerkissä vaikutus on erityisen voimakas.

Kiitos tiedosta. Tuo antaakin selityksen sille ensimmäiselle testitulokselle. Sitä on ihmetelty yhdellä toisella foorumilla.

671
Tässä on vertailu prosessorien tehoista. Huomaa, että koneen nopeuteen vaikuttaa paljon myös muistin määrä ja levyjen liitännät (SATA, M.2, jne.) ja tekniikat (SATA, DRR, ...).

CPU-vertailu

672
Julia-ohjelmointikielen voi asentaa tar-pakettina. Kun sen avaa tar -xzvf -komennolla, se tekee alihakemistot, joissa mm bin ja siellä suorituskelpoinen julia.

Jos tuon tar -xzvf komennon tekee /usr/local hakemistossa sudon kanssa, niin sehän vie suorituskelpoisen ohjelman bin alihakemistoon ja mahdolliset muut /usr/local alaisuuteen. Julia voisi siis toimia ok siellä? Ainakaan ei tarvitsisi tehdä erillisiä polkuasetuksia omaan kotihakemiston alle asennettuun Juliaan.

673
Ajoin vielä tuon totient-ohjelman uuden koneen konsolissa. Päivitin tulokset alkuperäiseen viestiin. Konsolilla oli noin 2,2 % nopeampi suoritus Junolla ajettuun verrattuna.

674
Maksullisen PyCharm Professionalin käyttöä ei ole rajoitettu yhteen koneeseen. Ilmeisesti samanaikaisia instansseja ei kuitenkaan voi ajaa ainakaan eri koneilla, vaan PyCharm herjaa, että toinen pitää sulkea.

Ei ollut auki kahdella koneella. Toisella koneella olen kyllä rekisteröinyt sen uudelleen. Pitää tutkia asiaa. Tosin en enää käytä sitä vanhalla koneella kuin ihan vain kokeiluina. Sen verran liukkaammin tämä uusi kone toimii, että ei viitsi vanhalla työskennellä.

675
Tein uudelleen kokeen koneella 1 ja konsolissa. Julian versio on nyt siis 1.4.1 ja asennettu Kubuntun pakettivarastosta.

Koodia: [Valitse]
julia totient.jl

Tulos:

13.153197 seconds (44.12 M allocations: 1.941 GiB, 0.82% gc time)

Tästä voi päätellä, kuinka paljon oheiskrääsää pyCharm-ympäristö Julia-plugineillaan on tuonut. On se kone voinut olla muutenkin kohtalaisen solmussa ennen ensimmäistä kokeilua.

676
Julia-versio on 1.4.1 ja se on asennettu Kubuntun pakettivarastosta. PyCharm prof ei antanut suorittaa uusintatestiä eikä hyväksynyt salasanaa, joten uudelleen testaus jäi tekemättä. Uskon, että se olisi samoja lukemia kuin aiemmin. Voisin tietysti asentaa Community-version pyCharmista ja kokeilla sillä. Ehkä joskus.

Julia on vielä uusi ohjelmointikieli ja ilmeisen kehitysvaiheessa. Versioilla 1.4.1 ja 1.6.0 voi olla tehokkuuseroja. Lisäksi pyCharmin plugin on versioltaan noin 0.4.0. PyCharm vaati salasanaa vanhalla koneella, eikä hyväksynyt antamaani. Aika kovaa politiikkaa, jos maksullisen ohjelman käyttöä on rajoitettu vain yhteen koneeseen.

677
Tuossa on kyllä jotain hämminkiä. Oliko suoritettava koodi varmasti täsmälleen sama molemmilla koneilla? Mitä Julian versiota tuo PyCharmin liitännäinen käytti?

Muistaakseni asensin sen Julian Kubuntun repositorystä. Se ei ole ainakaan niin uusi kuin 1.6.0, jolla se toinen testi on tehty. Kun tulee aikaa, voin asejntaa 1.6.0:n tuolle HP:n koneelle. Ihan testausmielessä. Sillä en enää ohjelmoi varsinaisesti.

678
Juno asentuu näillä ohjeilla.

679
Yleistä keskustelua / Testi totient-laskennan nopeudesta
« : 09.04.21 - klo:02.53 »
Tein yhden Julia-ohjelmointikielellä suoritetun totient laskennan kahdella koneella, suoritusajoissa oli 184,6 -kertainen nopeusero! Tässä ei nyt vertailla prosessoreja, vaan myös laskentaympäristöjä toisiinsa. Kummassakin koneessa Kubuntu 20.10.

Kone 1: Intel i3-2100 (4 x 3,1 GHz) prosessori 8 GB muistilla ja pyCharm ympäristöllä Julia-pluginilla (versio 0.40), HP 8200. Julia versio 1.4.1 Kubuntun pakettivarastosta.
Kone 1-k: Sama kuin edellä, mutta ohjelma ajettu konsolissa: julia totient.jl.
Kone 1-t: Sama kuin edellä, mutta säikeistettynä. Julia 1.4.1 ei hyväksynyt -t auto -parametria. Ajettu ilman sitä julia totient-threaded.jl.
Kone 2: Intel Core i5-10400F (6 x 2,9 GHz) prosessori 32 GB muistilla ja Juno-ympäristöllä Julia-versio 1.6.0. Julia-sivustolta.
Kone 2-k: Sama kuin edellä, mutta ohjelma ajettu konsolissa: julia totient.jl.
Kone 2-t: Sama kuin edellä, ajettu konsolissa säikeistettynä: julia -t auto totient-threaded.jl.

Kone 1: 1421.575038 seconds (5.80 G allocations: 128.892 GiB, 0.57% gc time). Reilu 23 minuuttia. (Kone ollut ilmeisen solmussa ennen testiä.)
Kone 1-k: 13.153197 seconds (44.12 M allocations: 1.941 GiB, 0.82% gc time).
Kone 1-t: 14.075111 seconds.
Kone 2: 7.721857 seconds (34.12 M allocations: 1.792 GiB, 3.33% gc time).
Kone 2-k: 7.553358 seconds (34.12 M allocations: 1.792 GiB, 0.79% gc time).
Kone 2-t: 1.882751 seconds (35.14 M allocations: 1.851 GiB, 16.19% gc time, 26.17% compilation time).

Ohjelma totient.jl
Koodia: [Valitse]
import Pkg; Pkg.add("Primes")
using Primes
@time for k=1:10000000 totient(k) end

Ohjelma totient-threaded.jl
Koodia: [Valitse]
import Pkg; Pkg.add("Primes")
using Primes

@time Threads.@threads for k = 1:10000000 totient(k) end

680
Konetta tilatessa ei tullut kiinnitettyä huomiota NVIDIAan. Tiedän sen ongelmista Linuxin kanssa. Nyt muuten on toiminut loistavasti. HDMI:n kautta kuvan laatu on parantunut jopa oleellisesti joissakin sovelluksissa.

Mutta kun käynnistin SweetHome3D ohjelman, niin se valitti, että pitäisi päivittää näyttökortin DirectX/OpenGL -ajurit. Ohjelma sammutti itsensä sitten. Koneessa on MSI GeForce GT 1030 2GH LF OC -näytönohjain. Haeskelin jo netistä tietoa ja löytyi tällainen Linux Mintille: PROBLEM SOLVED Will a MSI GeForce GT 1030 2GH LP OC work with Mint 20??. Siinä on vinkki:

Koodia: [Valitse]
apt install nvidia-driver-440

Ovatko nuo Kubuntussakin toimivat?

Tuo ohjelma on kuriositeetti. Lähinnä sitäkin kokeilin kun 11½ vuotta sitten tein kämpästäni mallinnuksen. Ja kaikeksi hämmästyksekseni se latautui nyt noinkin pitkän ajan kuluttua ongelmitta ohjelman uusimpaan versioon.

Sivuja: 1 ... 32 33 [34] 35 36 ... 64