Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - ilkant

Sivuja: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 64
521
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Linux kernel changelog
« : 05.01.22 - klo:13.28 »
Kiitoksia! Nämä olivatkin hyviä neuvoja. Tiedonjanoon tuli vastaus.

522
Erinomaisen hyvä neuvo Raimolta. Varsinkin jos koneella olisi tarkoitus tehdä jotakin muuta kuin säätää. Tietysti eihän siinä loputtomassa korjailussakaan mitään moitittavaa ole. Kukin tavallaan  ;)

Olen myös samaa mieltä ja kaverikin on samaa mieltä. :)

Mutta minulla oli viime keväänä tilanne, että uusi ostamani kone ei saanut nettiä käyttöön normaalilla ethernet-kaapelilla ja bootin jälkeen näyttö oli aivan musta. Ensimmäinen johtui Kubuntun käyttämästä Linux-kernelin versiosta, joka ei tukenut 2,5 G verkkoa. Ja jälkimmäinen johtui siitä, että näytönohjaimen ajurit eivät olleet toimivia. Tuli ajolähtö uudempien versioiden asennuksille. Ja onhan niissä tullut aina jotain käyttöä helpottavia juttuja. Ensi kevään LTS-version 22.04 jälkeen en ehkä asenna väliversioita muihin kuin kakkoskoneisiin.

523
Ubuntu tietokoneissa / Linux kernel changelog
« : 04.01.22 - klo:21.53 »
Linuxin kernel päivittyi versiosta 5.13.0-22 versioon 5.13.0.23. Yritin etsiä hakusanoilla changelog+linux+kernel+"5.13.0-23". En löytänyt listaa tehdyistä muutoksista. Onko sellainen näkyvillä jossain kohtalaisen helposti luettavassa muodossa?

524
Huomaa: kirjastojen ei väitetä puuttuvan, vaan ainoastaan että niistä puuttuu virheenpaikannustieto. Käsittääkseni tämä on jopa normitila useimpien jakelujen asennuksissa tilan säästämiseksi. Virheenpaikannustiedon saa lähinnä kääntämällä Plasman itse.

Etsin Googlella tietoa hakusanoilla "how+to+compile+KDE+plasma". Vastauksena mm. Compile KDE Plasma - Easier than I thought. No, aika monimutkaiselta näytti. Siinä oli toki yksi mielenkiintoinen juttu: Neptune. Jossain vaiheessa kun hypin videolla eteenpäin, siellä oli KDE-sovelluksia käännettävänä. Tai jotain.

Ehkä palaan astialle joskus uudelleen, jos noita virheitä alkaa tulla enemmän. Ei nuo yhden sovelluksen pari kertaa vielä tunnu pahalta. Sitä vain haluaisi tietää, onko se sovelluksen vika vai onko Kubuntu Impishissä vika.

525
Onkohan tuossa Kubuntun versiossa jo online-päivitystä? Se on aika kätevä kun ei tarvitse mitään asennusmediaa, jos kone on Internetissä. Pari kolme kertaa jää odottamaan käyttäjän antamaa Y(es) sanaa/kirjainta, ennen kuin jatkaa asennusta. Määrä riippuu mistä versiosta päivittää ja mihin versioon.

Koodia: [Valitse]
$ sudo do-release-upgrade

Infoa saa kun sanoo:

Koodia: [Valitse]
$ man do-release-upgrade

526
Myös PulseAudion vaihtaminen uuteen Pipewireen on suositeltavaa niin saa noiden Sonyjen LDAC koodekin käyttöön musankuunteluun.

Muutenkin Pipewire tuntuu toimivan BT kuulokkeiden kanssa huomattavasti paremmin kuin PulseAudio.

Kiitos vinkistä. Tutustun ensin tuohon, ennen kuin vaihdan. Tässä on tietoa pipewirestä. Lienee tullut vasta Kubuntun Impish distroon. Redditissä on tällainen artikkeli: Pipewire in Kubuntu 21.10. Ja tässä toinen: SBC.

527
Pari kertaa on miinanraivaus-peli saanut kwin:in kaatumaan chrashiin. Haluaisin ilmoittaa KDE:lle viasta. Tein ohjesivun mukaan. Tosin impish piti kirjoittaa siihen ympäristömuuttujan tilalle, jotta se toimi. Kubuntun kaatumisen virheilmoituksessa tulee lista puuttuvista paketeista:

Koodia: [Valitse]
Seuraavien sovellusten ja kirjastojen virheenpaikannustietoa sisältävät paketit puuttuvat:

/usr/bin/kwin_x11
/lib/x86_64-linux-gnu/libkwineffects.so.13
/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Quick.so.5
/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Widgets.so.5
/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5Core.so.5
/lib/x86_64-linux-gnu/libQt5XcbQpa.so.5

Kuitenkin ainakin pari ensimmäistä noista löytyvät järjestelmästä. Missähän vika?  Olen bootannut koneen tuon jälkeen. Mutta nyt pitäisi odotella, että miinapeli kaataisi kwinin. Tämä kwinin kaatava ohjelma ei kaada joka kerta kwiniä vaan joskus ja aika harvoin, mutta kuitenkin joskus.

Onko .crash -tiedostoista mitään apua? Niitä olisi nyt 2 kpl. Ja onko tuon ohjeen mukaan tarpeelliset palikat asennettu koneeseen, jos tulee vielä lisää crasheja? Koneessa ei ole nyt dbg-ohjelmaa, joka on aiemmissa Kubuntun versioiden koneissa ollut.

528
FaceBookissa on Raspberry Pi Suomi-ryhmä. Ja Suomessa on Raspberry Pi-kauppa, josta voi tilata tavaraa.

529
Nyt tuossa kaddressbookissa on sellainen juttu, että olen laittanut ihmisten nimet sinne etunimi + sukunimi. Etunimi siis ensimmäisenä. Tästä johtuen luettelossa nimet ovat aakkosjärjestyksessä eutnimien mukaan. Minä olen tottunut etsimään sukunimien perusteella henkilöitä.

Voiko tuota järjestystä muuttaa helpolla tavalla käymättä manuaalisesti jokaista yhteystietoa läpi? Esimerkiksi jollain python-ohjelmalla?

530
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 30.12.21 - klo:00.24 »
Vaihda Calcin asetuksissa funktiot englanninkielisiksi, niin pääset tuosta murheesta.

Kiitos neuvosta! Tämä auttaa paljon. On varmaan mennyt ohi silmien, jos täällä on jo aiemmin annettu tuollainen vinkki jollekulle.

531
No voit siis kytkeä kuulokkeiden mikrofonin pois käytöstä ääniasetuksissa ja varmistaa, että toistopuolella on A2DP-profiili käytössä.

Se on mennyt jotenkin vahingossa päälle. Olen kyllä painellut jossain vaiheessa nappeja. Sen jälkeen kuulokkeet ovat pysyneet A2DP-profiilissa ihan hyvin.

Ja kiitokset noista A2DP + HFP tiedoista!

532
Joku toinenkin on pohtinut teema-asioita: Reddit Best way to backup Plasma Customization?
 
.

533
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:20.25 »
Toisaalla sain tällaisen ohjelman ja nuotinnusjärjestelmän, joka toimii jopa Linuxissa.

Kysymys on nyt yleiskäyttöisestä srandardin luomisesta. Kun joku taho julkaisee nuotin, niin mahdollisimman monet voisivat käyttää sitä omissa ohjelmissaan hyödyksi. Näinhän ODF jne. ovat syntyneet.

Musiikissa on vahvasti mukana tekijänoikeudet. Yleisen formaatin tulisi hanskata nekin, niin hyvä.

534
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:19.24 »
Löytin tuolta templates.openoffice.org:ista esimerkkinä nuottiviivaston tekstinkäsittelyyn. Nuotteja, nuottiavaimia eikä muitakaan erikoismerkkejä näytä siinä olevan. Tuolla voi vain tulostaa viivaston paperille.

Onko mahdollista LibreOfficen tekstinkäsittelyyn määritellä nuotit, nuottiavaimet, tauot, jne.? Ja edelleen jos on olemassa jokin standardi nuotistoille, niin esimerkiksi joku sävellysohjelma voisi tuottaa suoraan avoimen standardin mukaisen paperin muusikolle!

Sama kysymys koskee muitakin erikoismerkistöjä eri ammattialoilta.

535
Ubuntu tietokoneissa / Vs: LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:19.03 »
Eikös nuo Openofficen pohjat ole ihan täysin yhteensopivia? Meinaan templates.openoffice.org sivulla ainakin vaikuttaisi olevan noin 200 Impress pohjaa. Toki nuo on kaikki englanniksi, mutta jos vähänkään kieltä osaa, niin äkkiäkös tuolta jotain soveltuvaa etsii ja uudelleenkirjoittaa.

Kiitos tuosta mallipohjavarastosta. Tutustun siihen. Vielä toivoo, että LibreOfficen käyttäjiä ohjattaisiin käyttämään tuota. Kokeilin LibreOffice 7.2.3.2. Impressiä. Siellä olikin jo vuoden 2012 tilanteesta laajentunut mallivalikoima. Mutta mitään ohjausta tuohon templates.openoffice.org:iin ei ollut edes mallipohjien tuontitoiminnossa.

536
Äsken aloin ihmetellä kun Kubuntun palkin äänisäädöissä oli kuulokkeiden mikrofoni. Kun puhalsin suusta ilmaa, niin juuri sen valyymin ilmaisin siinä säädössä näytti, että mikrofoni äänittää. Jostain syystä kuulokkeiden ääni tuntui aika oudolta. Syykin selvisi. Järjestelmä on itsekseen vaihtanut sen A2DP:n HFP:ksi. Voiko tuota lukita, ettei se itsestään vaihtuisi?

537
Kolmas vaihtoehto on käyttää LaTeX:ia, joka sopii suuriin asiakirjoihin usein paremmin kuin teksturit.

Latexia käytettäneen lähinnä yliopistomaailmassa. Jos se on vielä voimissaan 40 vuoden jälkeenkin, niin todella hyvä ja kuvastaa sitä, että tekstinkäaisttelyn perustoimintoihin ei ole tullut mitään mullistavaa uutta tuona aikana. Siis itse tekstin käsittelyn toimenpiteisiin.

538
Ubuntu tietokoneissa / LibreOfficen mallipohjat
« : 26.12.21 - klo:17.56 »
Tein LibreOfficen Impressillä noin 2012 esityskalvoja. Tekemisessä huomasin sellaisen seikan, että mallipohjavalikoima oli todella suppea verrattuna Microsoftin PowerPoint-mallipohjiin. Sitäpaitsi PowerPointin mallipohjat olivat näyttävyydeltään omaa luokkaansa.

Miten on nyt tilanne? Minun mielestäni Impressin käyttöä haittasi eniten juuri mallipohjien puuttuminen ja osin myös työkaluna se on yksinkertainen.

OpenOfficen käyttöä voisi lisätä, jos joku taho ottaisi projektiksi tehdä kunnollisia mallipohjia niin esitysgrafiikkaan kuin tekstinkäsittelyyn ja miksei myös taulukkolaskentaan. Tekstinkäsittelyn mallipohjissa voisi olla ainakin CV, tarjouskirjeet, onnittelukirjeet/kortit, vuokrasopimuspohja, kauppakirjapohja, yms. Näin niitä alettaisi käyttää. Ja kyllähän niitä käytetäänkin. Minä olen taullukkolaskentaa käyttänyt jo vuosia LibreOfficella. Ainoastaan suomenkielisten funktioiden älyttömät nimet ovat hidastamassa taulukkolaskennan soveltamista uusiin tehtäviin.

539
Yritin etsiä Google-haulla Abiwordin rakenneselainta. Ei löytynyt tietoa.

Jos Abiword on käytössä ohjelman keveyden takia, niin toinen vaihtoehto olisi ostaa nopeampaa rautaa ja käytätä LibreOfficen Writeriä.

540
Bluetooth-kuulokkeiden mikrofoni toimii vain HFP-tilassa, mutta silloin tosiaan myös toistettavan äänen laatu heikkenee.

Käyttääkö tuo HPF kuulokkeissa olevia äänipiirejä (jos siellä on sellaisia) vai onko HPF koneen emolevyssä (tässä tapauksessa MSI Z490-Pro)?

Sivuja: 1 ... 25 26 [27] 28 29 ... 64