Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ilkant

Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15
181
Asensin Ubuntu 20.04:n läppäriin. Asennuksen yhteydessä otin langattoman verkon WiFin käyttöön. Siksi ajaksi laitoin verkon nimen kaiutuksen päälle modeemissa. Kun sain asennuksen valmiiksi, poistin modeemista kaiutuksen. Nyt kun sitten käynnistin läppärin uudelleen, niin se ei yhdistänytkään siihen aiemmin käytettyyn WiFi-verkkoon. Eikä tietysti näkynyt valikossa valittavana vaihtoehtona. Pitääkö siis langattoman verkon kaiuttaa nimeään, ennen kuin Ubuntulla voi käyttää verkkoa langattomasti?

182
Kokeilin Kubuntussa komentoa lsb_release. Kas kummaa, se sanoi tämän olevan Ubuntu. Onko kysymys nyt siitä, että Kubuntun kehittäjät eivät ole järjestelmäinfoon sellaisia tietoja, että lsb_release näkisi sen Kubuntuna? Ja missä asioissa tästä voi tulla ongelmia?

Koodia: [Valitse]
$ lsb_release -sd
Ubuntu 18.04.4 LTS

183
Yleistä keskustelua / PDF – Adobe DRM
« : 25.04.20 - klo:16.46 »
Jos joku kirja myydään PDF – Adobe DRM -muodossa, pystyykö tavallisilla PDF-selainohjelmilla lukemaan tuollaista kirjaa? Muistan ainakin, että Chromium ei pystynyt näyttämään DRM-suojattuja videoita. Mutta FireFox pystyi.

184
Onko kukaan rakentanut Raspberry Pi 2:lle Flight Radar 24 ADS-B vastaanottimen, jolla voi seurata lentokoneita. Pitääkö tuo laite olla lähellä lentokenttää? Miten on toiminut?

185
Kaddressbook versio 5.7.3 Kubuntu 18.04:ssa ei pysty luomaan osoitekirjakansiota, vaan antaa virheilmoituksen: "Ei voitu luoda osoitekirjakansiota: Unable to append mimetype for collection Haa resourceId: 4". Sen saa kun vasemmassa laidassa osoitekirjassa Omat yhteystiedot painaa hiiren oikeaa nappia ja valitsee "Lisää osoitekirjakansio".

Olen vienyt Tuo-toiminnolla vanhoja v-card -yhteystietoja Kaddressbookiin. Toinenkin toimimattomuus löytyy. Minulla on ollut aiemmin pari vuotta sitten osoitekirjassa alikansioita. Se tuonti ei osaa tuoda niistä yhteystietoja.

Aikoinaan jossain yhteystiedossa oli joku sotku, joka kaatoi silloisen Kaddressbookin crashillä. Aikani sitä yritin selvitellä, mutte jätin sitten koko osoitekirjan käytön. Nyt tuo nykyinen osasi lukea noita v-card -tiedostoja - kaatumatta.

186
Ubuntu tietokoneissa / .pak paketit auki?
« : 05.04.20 - klo:00.54 »
On liuta vanhoja 1980 - 1990 -luvulla pak-ohjelmalla pakattuja paketteja. Nykyisin mikään kokeilemani pakkausohjelma ei ole osannut avata niitä.  Googlaus toi tasan 2 osumaa, mutta kummassakaan ei ollut vastausta ongelmaan.  Miten nuo paketit saisi purettua auki?

187
LibreOfficen taulukossa on tietoa useammalla rivillä ja jokaisella rivillä noin 50 saraketta. Onko LibreOfficessa mahdollista verrata jollain makrolla tms. tilannetta, onko rivillä x ja rivillä y molemmilla sarakkeessa z jokin arvo, vai ovatko ne tyhjiä? Tämä siis kaikille sarakkeille riveillä ja sitten tulisi laskea yhteen niiden sarakkeiden määrä, joissa on eroja? Toisella tapaa sanottuna laskea niiden sarakkeiden lukumäärä, joissa vain toisen rivin sarake on tyhjä. Jos molempien rivien sarake x on tyhjä, niin sitä ei huomioda. Vain silloin kun toisessa on tietoa ja toisessa ei.

Tärkeintä tässä on tuo toisto rivin 50 sarakkeelle. Miten se tehdään? Tarkoitus on verrata noin viittä riviä toisiinsa sarakkeitten mukaan, joten siitä tulee vielä toinen toisto.

188
Kokeilin .deb paketin tekoa Kubuntu 18.04 järjestelmässä yksinkertaisten ohjeiden mukaan. Se onnistui. Sain dpkg:n tekemään

Koodia: [Valitse]
/usr/local/share/foo/

hakemiston ja sinne bar.txt

Bar.txt -tiedostossa teksti Hello World! En siis tehnyt ihan esimerkin kaltaisesti vaan kokeilin omaa juttua.

Tuossa ohjeessa oli linkki laajempiin ohjeisiin. Mutta ne olivat tyhjiä sivuja. Ei näkynyt mitään tai selaimeni ei näyttänyt mitään. Onko parempia ohjeita? Lähinnä tulee mieleen man manuaalin teko ja myös miten jonkun jar-muotoisen java-ohjelman voisi tehdä .deb asennustiedostoksi. Ja sen sellaista.

189
Kun laitoin 4-ytimisen i3 3,1 GHz koneen 8 MB muistilla jauhamaan WGS.bam tiedostosta WGS.fasta -tiedostoa, se vei parisen tuntia tms. aikaa. Levy SATA 3. WGS.bam tiedosto oli kooltaan 73 GB.

Järjestelmänvalvonta näytti, että 8 GB muistista oli vain käytössä 1,6 GB. Eikö olisi nopeuttavaa, jos koko muisti otettaisiin käyttöön? Keskusmuistin ja levyoperaation välillä on 1000 x nopeusero. Liekö Kubuntu-Linuxin skedulointi tuollaisen syynä? Järjestelmän valvontaohjelma kertoi myös, että 2 - 3 ydintä oli lähes 100 % työllistetty, mutta yksi noin 10 % kuormalla. Ilmeisesti se yksi ydin junaili FaceBookia ja odotti käyttäjän näppäilyjä.

BAM oli 73 GB ja fastan kooksi tuli 159 GB. Kun gzippasin fastan, se kutistui 15 GB kokoiseksi. Aikaa meni nelisen tuntia. Tässäkin voisi aikaa kulua vähemmän, jos kaikki 8 GB muistia olisi käytössä? Muistan vuosien takaa, että prosessorin muistihaku verrattuna levyn muistihakuun on 1000 x nopeampi.

WGS on koko genomin testin tulostiedosto. Ja aloin jo suunnitella Ryzen-koneen rakentamista...

190
Kun yrittää lisätä työpöydälle linkin kansioon tai tiedostoon, se ei onnistu.

Työpöydällä naksautan hiiren vasenta nappia ja avautuvasta valikosta:

Luo uusi -> Peruslinkki tiedostoon tai kansioon -> Tämä avaa "Luo symbolinen linkki" . Ja siinä on alempana Kirjoita tiedoston tai kansion polku.
Nyt sitten oikealla puolella on kansion kuvake. Painan sitä. Etsin avautuvan ikkunan vasemmalta laidalta kansion Koti ja sitten oikessa isohkossa kentässä valitsen halutun hakemiston.

Tiedostoja ei näy, vain kansiot. Ja Suodatin kohtaan ei tule mitään. P.o. tiedostotyyppejä kuten pdf, zip, jne.
Kun alan kirjoittaa Nimi-kenttään tiedoston nimeä, niin se löytää siihen mätsäävät tiedostot.
Kun painan Avaa-painiketta, niin sen tiedoston kuvakkeen pitäisi tulla näkyviin työpöydälle. Mutta ei tapahdu mitään.

Bugi.

191
Laitealue / Prego P814
« : 03.03.20 - klo:14.49 »
Onko Prego P814 henkilövaaka Linuxin / Ubuntun tukemia? Se juttelee bluetoothilla älylaitteen kanssa. Pelkkä painon lukeminen Linuxilla riittäisi. Onko yleensä mitään Linux-pohjaista langatonta painonmittaustapaa olemassa? Tarkoituksena on automaattisesti kerätää tulokset talteen.

192
Minulla oli Libre Office Impressillä tehty 15 diainen esitys. Kopioin sen Acerin läppärille, jossa myös Kubuntu 18.04. Se on asennettu noin vuosi sitten. Ja ohjelmistopäivitykset tehty edellisenä päivänä.

Kytkin sen yhden luentosalin videotykin järjestelmään HDMI-liittimellä. VGA-kaapelia en pöydältä löytänyt. Kuva läppärin näytöltä tuli asetusten säätämisen jälkeen valkokankaalle. Kirjauduin läppärillä Kubuntuun tunnukselleni. Ja kas, valkokankaan kuva jäi edelleen kirjautumisruuduksi. Läppärissä näkyi tunnuksen mukainen työpöytä.

Onneksi olin varautunut etukäteen mahdollisiin häiriötilanteisiin. Vein tikulla .ppt muotoon tallentamani esityksen Windows-koneelle. Homma pelitti.

Jäin miettimään, mikä tuon mustan ruudun on voinut tehdä? Kubuntun käyttämä graafinen työpöytä Plasma? Vai jokin muu? Ja miten sellaisessa tilanteessa voisi toimia, jos mitään vaihtoehtoista tapaa (Windows-kone ja .ppt muotoinen esitys) ei ole käytössä?

193
Ubuntu tietokoneissa / Libre Office Writer ja osiot
« : 23.01.20 - klo:20.27 »
Tuttu kysyi ohjeita, miten (tekstin) osiointi tehdään ilmaisella Libre Officen kirjoitusohjelmalla Writer.

YouTubessa on kaksi ohjetta, miten Libre Officella tehdään osiointi tekstiin: ohje1 (29.1.2015) ja ohje2 (25.1.2016). Tekstinkäsittelyohjelma on niissä englanninkielinen. Kokeilin nyt tuota osiointia suomenkielisellä Libre Office Writerillä v. 6.0.7.3. Oikealla oleva tyylivalikko on hieman erilainen, mutta sieltä löytyi kyllä "sivu tyyli". Kokeilin sitten lisätä "Manual breakin", joka oli suomenkielisessä ohjelmassa "Pakotettu vaihto...". Sitten tein erinäisiä kokeiluja ja sain osiot sen verran sekaisin, että tehtyjä muutoksia ei voinut enää poista.

Uusi yritys puhtaalta alkuperäiseltä tekstipohjalta. Lisäsin tekstin alkuun yhden sivun kansisivuksi. Menin toisen sivun alkuun ja Libre Office Writerin Lisää-valikosta lisäsin Ylätunnisteen. Tälle toiselle sivulle tein sitten pakotetun sivunvaihdon ja määrittelin sisunumeroinnin alkavan 1:stä (ykkösestä).  Kun toimenpiteet oli tehty, niin huomasin sen toisen sivun alkavan sivunumerosta 1. Ja numerointi jatkui sitten siitä eteenpäin niin kuin pitääkin. Hienoa! Mutta sitten kun vieritin tekstin näyttöä ensimmäiselle sivulle, niin siellähän oli sivunumero 1 ja seuraavaksi oli tyhjä sivu, jonka numero oli 2. Ja vasta sitten tulee osio 2, jonka sivunumerointi alkaa 1:sestä.

Sitten kokeilin erinäisiä toimenpiteitä. Lopuksi ensimmäisellä sivulla olikin ylätunnisteena tyylin "Ensimmäinen sivu" -ylätunniste. Ja toisella sivulla oli "Oletustyyli" -ylätunniste. Nyt kun lisäsin tähän toisen sivun ylätunnisteeseen sivunumeron, se olikin 2. Eli ei alkanut 1:sestä. Olin jossain vaiheessa tehnyt pakotetun sivunvaihdon ja sivunumeroinnin alkavan 1:sestä.

Onko Libre Office Writerissä v. 6.0.7.3 noissa toiminnoissa epämääräisyyttä? Vai teinkö toimenpiteet väärässä järjestyksessä tai jotain muuta?

194
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / KDE Quanta Plus
« : 21.10.19 - klo:22.02 »
Noin 10 vuotta sitten tein webbisivuja KDE Quanta Plus -ohjelmalla. Sitä ei löydy Kubuntu 18.04:n pakettivarastoista. Ilmeinen syykin siihen löytyi googlettamalla. Versioon 16.04 löytyi asennusohjeet, mutta niissä varoitettiin tietoturvaongelmista. Harmi kun Quanta Plus tuntui aikoinaan varsin hyvältä ja puoliautomaattiselta ohjelmalta.

Ihan toisessa yhteydessä minulle on kerrottu Kompiz tms. ohjelmasta, joka tekee ihan samoja asioita. Sitäkin olen silmäillyt, mutta en käyttänyt.

Pitäisikö tässä ottaa turvallisuusriskejä ja asentaa tuo Quanta Plus? Jotenkin pelkällä tekstieditorilla ei jaksa kauaa sivuja tehdä. Pieniä korjauksia kylläkin.  :)

195
Laitealue / Contec CMS50F oksimetri v 6.1 [RATKAISTU]
« : 21.10.19 - klo:11.19 »
Onko kukaan saanut Contec CMSF -oksimetriä (versio 6.1) toimimaan Linuxissa? Asensin ohjeiden mukaan Silicon Valleyn ajurin. Versio 3.9 on testattu toimivaksi. Mutta tuo uudempi ohjelmistoversio ei toimi Linuxissa eikä Maceissä. Tässä pitää ottaa pian yhteyttä valmistajatehtaaseen saadakseen uudet speksit.

196
Tämä voi päteä myös Ubuntuun. Kubuntu asentaa pakettivarastoista NetBeans v. 10.0. Uusin open JDK on versio 11. Nyt esimerkiksi Gephi (www.gephi.org) ei toimi versiolla 11, vaan vaatii open JDK 8:n. Ja jos asettaa open JDK version 8 käyttöön, NetBeans 10.0 valittaa, ettei voi toimia niin vanhalla JDK:lla.

Onko apt:llä mahdollista asentaa NetBeans 8.2 ?

197
Raspberry Pi 2B on palvellut uskollisesti. Uptimet olivat 336 days. Mutta käyttöjärjestelmää ei ole päivitetty pitkiin aikoihin. Kun tein sudo apt-get update:n, tuli virheilmoituksia:

Koodia: [Valitse]
Vrhe http://raspberrypi.collabora.com wheezy Release.gpg
  Something wicked happened resolving 'raspberrypi.collabora.com:http' (-5 - Konenimeen ei liity osoitetta)

Kokeilin packages.debian.org osoitetta ja jessie versiota. Tuli vähän toisenlaisia virheilmoituksia. Mikähän neuvoksi? Koneella on www-palvelin ja yksi webbipalvelinohjelmisto, Eivät ole korvaamattomia. Onko olemassa nykyään toimivaa pakettivarastoa, josta koko käyttiksen voisi saada nykyaikaiseksi eli päivitettäväksi?

Ensimmäinen tietokone muuten, jonka käyttiksen uptime on niin pitkä, että pakettivarastot ovat hävinneet Internetistä.  ;D

198
Vaihtoehtoiset työpöytäympäristöt / Hajonnut levy
« : 21.05.19 - klo:21.43 »
Yksi 1 TB levy tai sen kirjanpito levisi kun virta sammui koneesta kesken kaiken. Nyt kun rikki mennyt levy liitetään kakkoslevyksi toiseen koneeseen, ei komento df näytä mitään tietoa toisesta levystä. Mutta KDE:n osionhallintaohjelma näkee sen levyn ja sen osiot. Osiossa /dev/sdb1 on 928,39 GB osioitu ext4:ksi ja siitä on käytössä 201,53 GB. Ilmeisesti tuo osiointityökalu v. 3.3.1 ei osaa palauttaa levyä takaisin näkyväksi. Mutta voiko sen sisällön kopioida esim. dd:llä jonnekin talteen? Esimerkiksi näin:

Koodia: [Valitse]
sudo dd if=/dev/sdb1 of=/home/käyttäjä/recovery/hajonnut.iso bs=4096 conv=noerror
Koskeeko dd tuon lähdelevyn tietoihin millään tavalla? Ts. se ei voi vioittaa sitä? Onko muita ideoita?

199
Yleistä keskustelua / Avaruuden ihmettelyä Linuxilla
« : 20.04.19 - klo:02.23 »
Tul katsottua YouTubesta Avaruuden ihmeet ja mysteerit #3. Niitä on siis sarja 1 - 5. Tuolla videolla esiteltiin Space Engine -ohjelmaa. Valitettavasti Space Engine löytyy vain Windows-ympäristöön. Linuxille on kehitelty vastaava Stellarium -ohjelma. Ehkä jollain emulaattorilla voisi Linuxillakin käyttää tuota Space Engineä.

Kubuntuun on saatavana myös ohjelma Kstars, joka sekin on aika monipuolinen ohjelma.

200
Haluaisin kuulla näkemyksiä, millä ohjelmilla tai laitteilla voisi ottaa selvää ohjelmalähteen lähettämästä datasta sen lähetysnopeuden tasaisuutta? Kysymyksessä on venäläinen tv-ohjelma Брат ты мне или не брат? (ei live), jota voi seurata www-sivun kautta.

Se pätkii pahasti siten, että video pysähtyy ja jatkaa sitten jonkin ajan kuluttua siitä samasta paikasta eteenpäin. Tämä ilmiö ei ole säännöllistä eikä ole havaittu yhden toisen ohjelman yhteydessä. Selaimen ruudulla on myös toinen pieni ruutu, jossa samaan aikaan kun video on pätkäissyt lähetyksen, tulee siinä pienessä ruudussa videolähetys normaalisti.

Tutkin aluksi koneeni kuorman järjestelmäkuormitusta mittaavalla ohjelmalla sekä muistinkäyttöä mittaavalla ohjelmalla. Ei ollut tapissaan, mutta yli puolet tehoista oli käytössä ja muistista noin 70 %. Boottasin koneen ja muistin kulutus tippui noin 30 %:iin. Siitä se pätkiminen ei voi johtua.

Koska tuo näytöllä oleva pieni ikkuna jatkaa lähetystä suuremman ollessa pysähdyksissä, operaattorin hidastukset voinee jättää pois laskuista. En ainakaan menisi ensin heitä syyttämään asiasta. Kone on 4 x i3-2100 CPU @ 3.10 GHz ja muistia on 8 GB. Internet-linja on 100 M.

Tutkin www-sivun koodia. Sieltä löytyi kuvaa tekevä osa:
Koodia: [Valitse]
<video x-webkit-airplay="allow" preload="metadata" src="http://media.ntv.ru/vod//hd/promo/2018/20180913/01082818N_hd_cut.mp4?ts=cencored&amp;md5=cencored" poster="//img2.ntv.ru/home/promo/20180913/DNK_full.jpg" style="display: block; object-fit: contain; background-color: black; width: 100%; height: 100%;"></video>

(Osa urlin tiedoista on sensuroitu "cencored"-tekstillä kirjoittajan toimesta.) Sitten yritin wgetillä ladata tuon mp4:n tiedostona. Mutta tuli ilmoitus, että yhtään dataa ei ole vastaanotettu. Pyyntö meni kyll' perille palvelimelle. Ilmeisesti pyynnössä pitäisi olla parametreina jotain, mitä siinä ei nyt ollut.

Yksi ratkaisu tälle olisi saada skripti, joka hakee tuollaisen tiedoston omalle koneelle. Ei taida olla kovin helppoa koodata sellaista.

Sivuja: 1 ... 8 9 [10] 11 12 ... 15