Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Arello

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11
21
Jostain syystä wifiin kytkeminen ei tuo selaimessa yliopistoni kirjautumissivua enää, joten netinkäyttö ei onnistu. Ennen on toiminut. Käyttis on Ubuntu Studio 16.04 (xfce4-pohjainen). Kone on läppäri Acer Swift 5. (Tavalliset wifi-yhteydet siis toimivat normaalisti.)

22
Ubuntu tietokoneissa / Päivitys sotki UEFIn
« : 29.08.17 - klo:18.10 »
Asentelin päivityksiä, jonka jälkeen dual-boot läppärini käynnistyi enää vain Windowsiin. Sain oikeastaan korjattua ongelman samalla keinolla, mitä tein alkuperäisasennuksessa. Valitsin BIOSin valikosta "Select an UEFI file as trusted for executing:" ja sieltä EFI/ubuntu/grubx64.efi. Päivitys oli kai ottanut tuon pois käytöstä, mutta mietin että miksi ja olisiko tuo estettävissä jatkossa?

23
Yleistä keskustelua / Vs: USB-ajurit android luurille
« : 21.06.17 - klo:15.53 »
Kiitos, tuo kehittäjäasetuksen muutos toimi. Pitäisikö joidenkin Androidien normaalisti muuten kysyä kytkettäessä USB-toimintoja? Minulla se on aina vain ladannut akkua mitään kyselemättä.

24
Yleistä keskustelua / USB-ajurit android luurille
« : 21.06.17 - klo:14.43 »
Olisi pitänyt hoitaa tämä ongelma ennen Kiinan matkalleni lähtöä, kun olen nyt Kiinassa ja netistä on vähän vaikeampi sattuneista syistä apua etsiä. Luuri on siis OnePlus One ja käyttiksenä LineageOS. Fastboot ja adb toimivat yhteydessä puhelimeen, mutta pitäisi saada USB-piuha toimimaan ihan normaaliin tiedostonsiirtoon ja mieluusti muutenkin kuin komentorivin välityksellä. En saa tiedostoja oikein pilvenkään kautta täällä sujuvasti toimimaan, niin olisi hyvä edes peruspiuha saada kuntoon, niin kuin puhelimissa perinteisestikin on asia toiminut. Laite näkyy kyllä tiedostovalikossa, mutta mitään kohteita ei siellä näy.

25
Sa*tanan thunarit! Siinäpä se vika olikin. Latasin Cajan, kun tuo varmaan on ollut MATEllakin oletuksena käytössä ja siinä toimii ainakin kivasti.

27
Yritin uudessa Ubuntu-asennuksessani .jar tiedostoa asettaa suoritettavaksi niin kuin olen aiemmin satoja kertoja tehnyt, eli tiedoston ominaisuudet ja ruksittaa kohdan "suorita tiedosto ohjelmana" (mark file as executable tjs). Nyt tuota asetusta ei enää löytynyt, vain kirjoitus- ja lukuoikeuksien muuttamista. Mistä moinen?

Käyttis on Ubuntu Studio 16.04 (Xubuntu-johdannainen).

28
BIOS antaa vain laitteistoja listassaan, ei osioita. F12 antamassa listassakin on siis vain yksi vaihtoehto (kovalevyn nimi ja Windows boot manager). Saisiko tuon muutettua, jos käynnistän USB asennuslevyn ja komennan sillä jotain? Jos menee kovin monimutkaiseksi, niin menen aiemmalla UEFI-Legacy purkkaviritelmällä.

EDIT: Noin, nyt toimii! Sovelsin yhtä aiemmin silmäilemääni reddit-aihetta hieman tilannettani sivuten. Jujuna oli siis tämä:
Lainaus
Once again, press F2 at the ACER splash screen and enter BIOS. You'll have to enter the password you set for supervisor to enter BIOS settings if you didn't clear it in one of the earlier steps. This time, go to the Secure Boot option again and set it to [Enabled]. Return to the supervisor password page you started on and scroll down to something along the lines of “Give permission to UEFI to run these files”. Hit enter on this option and you'll be taken to a page that says HDD0 along with possibly other options. Select and hit enter on HDD0 (assuming this is where you installed your OS. if you're not sure then don't worry; it probably is). Next, choose EFI and enter it, and then Ubuntu and enter that. You'll see among a few others an option named 'grubx64.efi'. Press enter on this option and give it a name; I called mine 'LinuxMint18'. Hit enter twice and then F10 to save settings.

Tämän jälkeen pystyin näkemään boottilistauksessa osioitakin ja muuttamaan niiden järjestyksen oikeaksi. (Tapauksessani nimesin siis Linux-osion UbuntuStudio nimellä.) Pienenä kosmeettisena vikana tuo aloitusviestin virheilmoitus tulee edelleen, jos yritän avata Windows-taltiota Ubuntussa. Aiemmissa setupeissa tuo on ollut mahdollista, mutta voi olla, että Windowsin tietoturvaa on ehkä sittemmin kehitetty estämään tuota.

29
Linux asentui niin kuin piti UEFIssa, Legacy ei anna enää bootattavaa, mutta Windows kiilaa kärkeen ilman Grub-valikon vilahtamista.

30
Kun alun perin koetin asentaa UEFI-tilassa BIOSin perus boottivalikko ei antanut asennustikkua vaihtoehdoksi. Löysin sen nyt sentään tuon F12-boottivalikon kautta. Muuten olisi osoittautunut vähän isommaksi vaivaksi päästä alkuun. Nyt asennus näyttäisi kuitenkin menevän normaalia rataa, joten ehkä tämä tästä.

31
Microsoft tukee Suse Linuxin myyntiä. Muistaakseni Microsoft rahoittaa laajemminkin nykyään Linuxin kehitystä eri osa-alueilla.
Microsoft on myös kehittänyt Linux-pohjaista käyttöjärjestelmää.

Korkea aika olikin jo tunnustaa kilpailijansa paremmuus ;). Käsittääkseni Microsoft on kuitenkin siirtymässä toisenlaiseen bisnesmuotoon, jossa se keskittyisi enemmän mm. sovellusekosysteemeihin. Ja esim. Microsoftin puhelintulevaisuus myös kai käyttäisi jotain Android-/Linux-pohjaisia käyttiksiä.

32
Koodia: [Valitse]
Linux-levykuva löytyi: /boot/vmlinuz-4.8.0-36-lowlatency
Löytyi initrd-levykuva: /boot/initrd.img-4.8.0-36-lowlatency
Linux-levykuva löytyi: /boot/vmlinuz-4.8.0-36-lowlatency
Löytyi initrd-levykuva: /boot/initrd.img-4.8.0-36-lowlatency
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.elf
Found memtest86+ image: /boot/memtest86+.bin
Ei varmaankaan löytynyt. BIOSissa ei muistaakseni ollut kuin jotain hardware-kohtaisia vaihtoehtoja. Pitäisikö UEFI laittaa takaisin päälle tai jotain muuta? No, kokeilen jotain.

EDIT: Laitoin UEFIa päälle ja F12 boottivalikon käyttöön, josta löysin Windows boot managerin ainoana vaihtoehtona. Nyt kun käynnistin koneen, niin Windows hurautteli sitten suoraan rinta rottingilla Grubien ja muun ohi ja käynnistyi... :o Eli nyt pitäisi saada taas Linux toimimaan... No, ainakin nyt sain otettua Windowsin product keyn ProduKey softalla talteen varmuuden vuoksi, kun aiemmin unohtui.

EDIT2: No niin, muutamien testailujen jälkeen tilanne on nyt se, että dual boot periaatteessa toimii, mutta Windowsin allergisten reaktioiden takia se suostuu boottamaan vain UEFIn ollessa käytössä. Jos taas laitan Legacyn päälle, Linux ottaa parrasvalon haltuun. Minusta olisi kuitenkin kiva, jos käyttikseni löytäisivät sovun samasta BIOS-asetuksesta, ettei sitä tarvitsisi aina rukkailla käyttisvaihdon yhteydessä.

33
Asensin siis läppärille Acer Swift 5 Ubuntu Studio 16.04 LTS:n, mutta vaikka tämä bootatessa toimii muuten normaalisti, niin ei käynyt edes Grub-valikon läpi ja Windows-osaa avatessa heittää seuraavaa:

Error mounting /dev/sda3 at /media/arello/Windows: Command-line `mount -t "ntfs" -o "uhelper=udisks2,nodev,nosuid,uid=1000,gid=1000" "/dev/sda3" "/media/arello/Windows"' exited with non-zero exit status 14: Windows is hibernated, refused to mount.
Failed to mount '/dev/sda3': Toiminto ei ole sallittu
The NTFS partition is in an unsafe state. Please resume and shutdown
Windows fully (no hibernation or fast restarting), or mount the volume
read-only with the 'ro' mount option.

Mikäs siis on meininki?

EDIT: Otsikko päivitetty ongelman tasalle (ks. toisen viestin EDIT2).

EDIT2: Jälleen otsikon päivitys.

34
Yleistä keskustelua / Vs: Lupaavaa pilvipalvelua?
« : 04.05.17 - klo:23.17 »
Sen verran vielä tarkennuksena, että lisäkseni hommissa ei ole juuri muita tietotekniikan osaajia, kun työnkuva ei sitä oikein liippaa, enkä itsekään osaa esim. servereitä pystyttää. Jonkinlaiseen kompromissiratkaisuun on siksi varmasti päädyttävä. Useampaa käyttäjää tuskin tarvitsee, kun aktiivikäytössä alusta keskittyisi lähinnä kirjurin pöytäkirjoihin. Ilmaisratkaisuista varmaan myös muutenkin olisi kyse vaikka järjestön yksi yhteistyökumppani esim. kustantaakin nettisivuissa domainin wordpressiin.

35
Yleistä keskustelua / Lupaavaa pilvipalvelua?
« : 04.05.17 - klo:13.27 »
Olen vapaaehtoistyöntekijänä erään alkumetreillä pyörivän järjestön hommissa. Toistaiseksi ei olla lyöty lukkoon alustaa, jolla olisi tarkoitus jakaa ensisijaisesti kokouspöytäkirjat ja toiminnan edetessä varmasti joitain valokuvia ja muitakin tiedostoja. Vaikka yleinen mielipide kallistuukin Dropboxiin, olen hieman huolissani sen ilmaistilin 2gb tilan riittävyydestä (+eräistä siitä esille tulleista tietoturvakysymyksistä). Microsoftin ja Googlen Draivit ovat myös etenkin politiikastaan herättäneet eriäviä mielipiteitä vaikka helppous ja tottumus monia niissä houkuttaakin. Omasta mielestäni vapaaehtoistyössä olisi koherenttia käyttää välineinä alustoja, jotka jakavat suunnilleen samaa arvopohjaa tehdyn työn kanssa (→ avoin lähdekoodi 5/5). Monilla on kuitenkin aiheellisiakin pelkoja sen suhteen, että löytyykö esimerkillisen tietoturvan ja avoimen lähdekoodin puolelta käytännöllisiä vaihtoehtoja. Jos täydellistä ratkaisua ei ole, kuinka paljon tarvitsisi löysätä foliohattuani?

Tässä vielä joitain ajatuksiani alustoista, mitä myös voi täydentää, jos on näkemystä:
-Owncloud/Nextcloud: tätä olen itse käyttänyt lähinnä tekstiluonnosten synkkaamisessa ja tiedostojen siirrossa. Voi tosin olla vaikea löytää (tai etenkin asentaa) sen käyttöön ilmaista servua gigaa tai paria suuremmalla varastolla (oma palveluntarjoajani tässä on Owndrive). Avoin lähdekoodi.
-Box: En ole käyttänyt, mutta onko Dropboxia parempi? Ilmaistilan puoleen (10gb) näyttäisi olevan enkä ole törmännyt tietoturvankaan puoleen kummempaan kritiikkiin. Vaikea tosin sanoa, kun koodikin suljettua. 250mb tiedoston yläraja voi kai tulla erityisesti videoissa nopeasti vastaan, ei välttämättä este. Online-officetuki on.
-MEGA: En ole käyttänyt, mutta 50 gigaa ilmaista pitäisi ainakin riittää. Tietoturvaltaan tosi salattua ja lähdekoodiakin on näemmä avattu. (+Suosi suomalaista, heh?) Liian hyvää ollakseen totta? Onko helppokäyttöinen kokemattomillekin? Ei tosin vissiin ole online-editointia?

36
No niin, näyttää siltä että sain asennettua LineageOSin! Muutaman lisäyksen noihin ekan linkin ohjeisiin laittaisin kyllä, kun tuli useampi tunti tämän kanssa väännettyä ja mentyä välillä kehää. Joten tässä huomautuksena, jos joku käy samaa läpi.

1. Ei kannata adb/fastboot paketteja manuaalisesti latailla vaan asentaa suosiolla suoraan komentorivillä, niin järjestelmät tunnistuu siten idioottivarmasti (sovellettu lähteestä):
Koodia: [Valitse]
    sudo apt-get install android-tools-adb
    sudo apt-get install android-tools-fastboot

2. Sen jälkeen, kun recovery on fläshätty (ks. custom recovery ohjeen viimeiset kohdat), kannattaa varmuuden vuoksi komentaa:
Koodia: [Valitse]
fastboot reboot Täytyy myös painaa jo tätä ennen recovery bootin nappuloita pohjassa, ettei luurin systeemi vaan kerkeä ylikirjoittamaan juuri asennettua recoveryä. (lähde, joka omassa tapauksessani löytyi OnePlus Onen kohdalta)

3. Vaikka viimeisessä asennusvaiheessa on vielä mahdollista asentaa luuriin roottaus käyttäen SuperSU lisäosaa, tämä voi johtaa alkukäynnistyksen jumiutumiseen. Kun uudelleenasennuksessa jätin itse tuon pois, LineageOS käynnistyi onnistuneesti. (lähde)

Eli jooh, noobiltakin prosessi on mahdollinen, mutta pitää olla tosi tarkka ja kärsivällinen. (Vaikka adb:n asennuksessa tämänkin vaiheen suoritin, en ole varma, onko se pakollinen vaikka Ubuntun käyttäjälle vaikuttaisi olevan. Tosi hankala se oli kuitenkin toteuttaa ja taisi vaatia GitHub-tunnuksen, joka minulla sattui olemaan ennestään.

37
Havahduin varmaan asiaan hieman myöhässä, kun huomasin ettei päivittäminen oikein OnePlus One luurissani oikein näyttäisi toimivan. Netissä tutkailtuani huomasin, että Cyanogen laittoi pillit pussiin viime vuoden lopulla. Älypuhelimessani on nyt kuitenkin edelleen tuo uusin CyanogenOS 13.1, jossa olen ottanut Googlen softia pois käytöstä (estetty, ei poistettu). Mitä ihmettä pitäisi nyt tehdä? Jos siirryn vaikka LineageOSia käyttämään, pitääkö se jotenkin asentaa jotenkin puhtaalta pöydältä? Cyanogenia ei nyt varmaan suoraan saa päivitettyä oikein mihinkään, vai? Pitääkö sitten ottaa luurista tiedot talteen ja formatoida ja mitähän kaikkea tarvitsisi tehdä? En ole oikein edes varma, osaanko mitään käyttisasennuksia puhelimeen tehdä.

Vaikkei kaikkiin kysymyksiini pystyisikään vastata, osaisiko joku ohjata edes paremman tiedon pakeille asiassa? Olen nimittäin vähän pihalla ja saatan ennen pitkää olla siinä kuuluisassa kusessa, jos puhelimen käyttis jää pitemmän aikaa päivittämättä.

38
Hmmm, voisi olla ihan varteenotettava ratkaisu. Ihan viimeistä-tehomylly-huutoa ei koneeni ole, mutta about seuraavaa: 6GB RAM, N560GTX-Ti ja joku Intelin Dual 2.00GHz possu. En tosin paljoa noista tiedä, kun en ole juuri koskaan virtuaalikoneasennuksia väsäillyt, paitsi mitä joskus oli joku simppeli Ubuntu-kokeilumahdollisuus. Jos tehot tuohon riittäisi, niin kaipa voisi tsekkailla ohjeita jostain.

39
En tiedä, olisiko oman aiheen paikka, mutta olen tosiaan asentamassa Win10:ä (lähinnä erästä softaa varten, jota ei Linuxilla saa toimimaan). Mitähän kaikkea olisi otettava huomioon? Tiedostotyyppi on vissiin NTFS? Koneessani on seuraavaa: Ubuntu Mate 16.04 (ja joku aikoja sitten laiskasta osioinnista jäänyt 12.04 raato) sekä WinXP. Kolme kovoa: 1TB HDD, 80GB HDD, 240GB SSD. Jälkimmäiseen varmaan Winukka menisi, buntu siitä käynnistyykin jo. Noin 100 gigaa SSD:ssä on vielä tilaa ja tarvittaessa sälää menisi ehkä muuallekin. Paljonko Winukalle olisi syytä osioida?

Kuulin, että Win10 olisi mahdollista Unetbootinilla laittaa tulille, ok? Mites noin muuten tuon Grubin kanssa olisi meneteltävä? Live-USBilla joku distro ja eka ohje tämän aiheen aloitusviestistä? Meneekö hankalaksi, jos noita asemia ja osioita on reiluhkosti?

40
Joo, hyvin toimii. Thx.

Sivuja: 1 [2] 3 4 ... 11