Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Araminta

Sivuja: [1] 2
1
Ubuntu tietokoneissa / Pitääkö vaihtaa?
« : 09.07.22 - klo:14.43 »
Eilen lakkasi Gedit toimimasta, siis ei reagoi mitenkään tekstitiedoston klikkaukseen tai "Avaa sovelluksella Gedit". Olen haarukoinut ongelmaa, eikä kyse näytä olevan mistään laite- tms. ongelmasta, mutta kävi ilmi, että myös Ubuntun sovellusvalikoima on toimimaton niin etten voi kokeilla toimisiko joku muu tekstieditori. Libre Office Writer osaa lukea samaa dataa. En aio haarukoida tämän enempää ennen kuin tiedän, saattaisiko olla kyse Ubuntun vanhasta versiosta 16.04 LTS, joka on saanut kaikki päivitykset, viimeksi pari päivää sitten.. Onko siis todennäköistä, että version nostosta on enemmän hyötyä kuin harmia? Käytän tätä konetta vain tutkimusdatan pyörittelyyn, enkä tarvitse ääntä tai liikkuvaa kuvaa, mutta kylläkin Libre Officea.     

2
Ubuntu tietokoneissa / Siirtokokeilua: grep
« : 01.04.19 - klo:14.34 »
Tarkoituksena on kokeilla, saanko vuosien varrella virittelemäni datanpyörittely-ympäristön toimimaan Ubuntussa. Alkuperäinen platform OS/2, nykyisin EComStation (OS/2 4.50), joka sekään ei ole enää tuettu. Palikoina X2-editori (profiloitava, makrotettava, ...), FMOS2 (tiedostojenhallinta), REXX (skriptit, makrot) ja muutamia Unixin shell-funktioitten (GREP, AWK, ...) porttauksia OS/:een. Käyttötarve sujuva tutkimusdatan pyörittely ja analysointi, vaatimuksena se, että kaikki data tallennetaan ja toimii perustekstimuodossa ja on luettavissa kaikilla alustoila DOSistä Mac'iin. Kysymyksiä syntyy varmaan lisää, jos kokeilu näyttää lupaavalta. Kovin paljon aikaa ei testaukseen kuitenkaan ole käytettävissäni. Ensimmäinen ongelma:

Grep
Tätä kokeilin ensin, kun ajattelin, että se toimisi siltään. Näyttäis toimivan normaalisti, mutta palautti vain osan tuloksista ja tuloksia, jotka eivät sisältyneet hakumalliin. Tulosrivien väleihin tulostuu rivejä:

  Binääritiedosto filename täsmää hakuun

Useat näistä tiedostoista sisältävät haettuja rivejä, jotka eivät näy tulosteessa. Binääritiedosto? Isot ja pienet kirjaimet olen huomioinut hakulausekkeessa. Hakujonon ABCD.1234 sisältävien rivien lisäksi tulostukseen tuli myös pelkän alkuosan ABCD sisältäviä rivejä. Eihän sen näin pitäisi toimia. Ja vaikka tulostus menisi oikein, on tämä erittäin hidas tapa työskennellä. Onko olemassa jotain kätevämpää hakumekanistia, joka tuottaisi määritetyt merkkijonot outputiin?  Tykkään kyllä Grepin pattern-hausta, enkä haluaisi sitä menettää. Kaikki data on ulkoisilla lecyasemilla, jos sillä on väliä.

Kiitos ajatuksistanne!     

   

3
Ubuntu tietokoneissa / calc-taulukon muotoilu
« : 13.09.18 - klo:13.45 »
Onkohan tää liian yksinkertainen kysymys, kun en löydä vinkkiä ohjeista tai dokuista. Haluan erotella taulukon sarakkeet ryhmiin paksummalla väliviivalla - ihan visuaalisesti, taulukon käsittely säilyy samanlaisena. Pitäisi olla helppo nakki. 

4
Ubuntu tietokoneissa / Simppeli zip-kysymys [Ratkaistu]
« : 21.05.18 - klo:19.16 »
Mikä Ubuntun zippausohjelma purkaa tiedostot Winissä nikottelematta? (olisiko vastaus pitänyt löytää haulla?)

5
Ubuntu tietokoneissa / XML editor?
« : 16.09.17 - klo:22.04 »
Löytyykö palikkaa, jolla voi lukea XML-koodattua tiedostoa?

6
Jouduin keskeyttämään sisäänkirjautumisen normipäivitykseen. Palattuani ei se suostunut jatkamaan, mutta
antoi peruuttaa ja jatkaa käyttöä normaalisti. Linjayhteys oli kuitenkin kadonnut, käynnistää sen pyydettäessä, mutta katkaisee samantien. Miten tästä eteenpäin?

7
Yrittäessäni korvata merkkijonon xxx merkkijonolla x. (piste lopussa) häviää blanko korvaavan merkkijonon ja seuraavan sanan välistä. En löydä ohjeistosta vinkkiä, miten asia korjataan tai edes mistä se johtuu. Kannattaako teksti siirtää Gedit'iin, toimiiko siellä oikein?  Vai miten pitäisi menetellä?   

8
Kyselin tovi sitten Windowsin valinnasta kakkoskäyttikseksi. Nyt on hankittuna kone+Win 8.1. Täynnä kaikenlaista roinaa ja hankalaa löytää tarvitsemiaan juttuja, mutta enköhän saa sen siivottua ja opi elämään sen kanssa. Seuraavaksi oli tarkoitus analysoida levy (SSD 120 Gt), siirtää mahdolliset levyn loppupuolella roikkuvat Win-järjestelmätiedostot jollain defraggerilla tieltä pois ja lohkaista 60-70 gigaa Ubuntulle asennuksessa, mutta analysointi onkin "greyed out". Se varmaan tykkää, ettei levy tartte defraggausta eikä siis analysointiakaan. Siinä taas nähdään, ettei järjestelmän pitäis yrittää ajatella käyttäjän puolesta. Elikkä, jos nyt laukaisen Ubuntun asennuksen DVD:ltä, käsken sen pienentämään Win-osiota ja ottamaan loput levystä omaan käyttöönsä, siirtääkö se mahdolliset tiedostot alta pois eikä jyrää niitä? Vai onko jotain parempaa keinoa varmistella, etten seuraavaksi joudu asentamaan Windowsia?   
 

9
Tarttisin pikaista apua valintaan, koska Ubuntu-koneestani hajosi eilen kovalevy ja samantien sain muistutuksen, että tartten myös Windowsin ainakin johonkin koneeseeni (nyt himoitsemani ohjelmapalikka tulee multiplatformille ehkä ensi vuoden puolivälissä). Hajonneessa koneessa oli pääkäyttiksenä Ubuntu ja "just-in-case"-käyttiksenä XP. Sama kooste myös tässä läppärissäni, mutta XP:n osio alkaa olla sille liian pieni eli en voi tähän latailla Windows-kamaa. Uutta levyä en enää vaihda entiseen, tää oli kolmas pimahtanut  levy siinä vähän yli vuoden aikana ja alan epäille koneen osuutta siihen. Toisessa desktopissani itselle viritelty Warp-ympäristo + XP-osio, mutta laite on off-line (ja pysyy). Kaikki liikkuvaa kuvaa ja/tai ääntä vaativan käytön olen pyrkinyt siirtämään tabletille (Lenovo Yoga Pro 2). 

Eli nyt on tiedossa uuden työkoneen hankinta ja sen virittely kahdelle käyttikselle. Ongelmana se, etten tiedä mitään Windowsin post-XP elämästä. Käyttö ihan sitä, mihin tietokone on keksitty eli datan pyörittelyä. Näyttää siltä, että Windowsin kehitys on karkaamassa yhä kauemmas omista tarpeistani - en tartte ääntä tai liikkuvaa kuvaa ja haluan käyttää konetta hiirellä ja näppiksellä, en sormin. Voisiko joku teistä asiantuntijoista tarjota näkökohtia päätöksentekoon? Kumman itse valitsisit tällaiseen tarkoitukseen (Win 7 vai 8.1) ja miksi? KIITOS!         

10
Ubuntu tietokoneissa / Dash hajoaa 14.04:ssa [ratkaistu]
« : 07.11.14 - klo:14.48 »
Koneeni kovalevy (XP ja Ubuntu 12.04) hajosi, joten jouduin vaihtamaan sen ja asentamaan käyttikset eli latasin ja asensin 14.04:n. Kaikki muuten hyvin paitsi:
-  Ylin ikoni (joka aiemmassa asennuksessani kertoi hämmentävästi olevansa Dash ilman mitään selityksiä, mutta on sittemmin saanut vähän kuvaavampia nimiä) käynnistyy, mutta kuva hajoaa (vilkkuvia raitoja ja laatikoita). Jollei sitä pysäytä pikaisesti naputtelemalla oikeaa yläkulmaa, jumittuu kone kohta kokonaan. En tiedä, mistä muualta voisi käynnistää tai hakea käynnistimeen ohjelman, joka on sovellusvalikoiman mukaan asennettu, mutta ei sovellusvalikossa - paitsi poistamalla sen ja asentamalla uudestaan.

Olisko tällä tekemistä ilmoituksen kanssa, joka tulee komentorivin promptiin, siis jokaiseen:

Koodia: [Valitse]
usr@user-A8NE-Invalid-entry-length-0-DMI-table-is broken-Stop
Komennot toimivat silti normaalisti, enkä ymmärrä, mitä se yrittää kertoa.

Tietoja näytöstä - just in case:

Koodia: [Valitse]
*-display
       description: VGA compatible controller
       product: NV44 [GeForce 6200 SE TurboCache]
       vendor: NVIDIA Corporation
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:01:00.0
       version: a1
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress vga_controller bus_master cap_list rom
       configuration: driver=nouveau latency=0
       resources: irq:44 memory:d0000000-d0ffffff memory:c0000000-cfffffff memory:d1000000-d1ffffff memory:d2000000-d201ffff

Code-tagit lisätty. Käytä niitä vastaisuudessa itse. -- Timo
     


       

11
Ubuntu tietokoneissa / Laskinkysymys [ratkaistu]
« : 06.06.14 - klo:01.27 »
Tuli eteen pikku laskutehtävä: paljonko on 2 potenssiin 60. Suuruusluokka eli numeroiden määrä riittäisi vastaukseksi. Etsin Unity-valikosta (kiitos uudelleennimeämisestä, Dash oli ihan toimimaton ehdotus uudelle Linux-käyttäjälle!) ensin haulla Calculator (ei tuloksia) ja sitten Laskin (löytyi peruslaskin ilman potenssiinkorotusfunktiota). Haulla tältä keskustelualueelta löytyi bc, joka näyttäisi toimivan OK, mutta vaatii operaatiomerkkiä, jota en onnistu ainakaan tällä läppärillä syöttämään, enkä liioin kopioimaan komentoruudulle (siinä ei taida muutenkaan kopiointi muualta toimia?) Löytyykö laskuria, jolla onnistuisi? En mielelläni käyttäisi koko iltaa tällaisten simppeleiden kertatehtävien ratkomiseen, niin hauskaa kuin se saattaisikin olla.  

12
Ubuntu tietokoneissa / näppishämmästelyä [ratkaistu]
« : 03.04.14 - klo:23.18 »
Onko kellään selitystä, mitä oikein tapahtui, kun kesken kirjoittelua Gedit-ruutuun alkoi kirjainnäppäimistä tulla numeroita. Tsekkasin näppylät ja näytti siltä kuin näppiksen keskiosa olisi muuttunut "numeric pad"iksi. Luultavasti olin painanut jotain, mitä ei olisi pitänyt, mutten tietenkään tiedä, mitä. Kokeilin Writeä ja siellä oli sama ilmiö. Tein ensin softbootin (käynnistä uudestaan) ja sitten hardbootin, mutta ilmiö ei poistunut. Ajattelin, että ehkä kyseessä on pikku läppärini ominaisuus, mutta kun vaihdoin samassa koneessa olevaan XP:hen, kaikki kirjaimet tulivat ihan OK. Takaisin Ubuntuun, joka edelleen kirjoitteli numeroita. Eli onko kyseessä joku Ubuntun (tai Unityn) ominaisuus?  

Sain numeronäppiksen pois räpläämällä järjestelmän näppäimistöasetuksia, kun disablesin Caps Lockin. Tämän ominaisuuden löytymisestä olin tosi ilahtunut, olen joskus yrittänyt disableta sitä jopa sinitarralla, kun aina painan sitä vahingossa ja kirjoittelen pitkät jutut isoilla kirjaimilla, enkä ole löytänyt täältä enkä Windowsista kunnollista editoria, jolla olisi esim. helppo vaihtaa kirjainkokoa. Mutta vieläkin olen ymmälläni, mitä tapahtui ja miksi tuo temppu auttoi.      

Iso kiitos, jos joku osaa valaista asiaa!

13
Kun en löydä käyttislevykkeitäni, joudun kokeilemaan asennusta näin. Räppäsin alas tällaisen ISO-imagen:
ubuntu-12.04.3-desktop-i386.iso  741.3 Mt

Jatko-ohjeistus puhuu DVD:n polttamisesta ja asennuksesta CD:ltä. Siis kummalle tää pitää polttaa? Vai onko sillä väliä? Mahtuuko tuo edes CD:lle (koko Lataukset-kansiosta, downloadin ilmoitus oli pienempi)?
Toinen asennettavista koneista desktoppini, jonka C-levy potkaisi tyhjää, toinen aiemmin tyhjennetty ThinkPad - sopiiko asennusimage myös läppärille, vai onko sille eri -laptop-xxx.iso? Jos on, niin missä?

Kiitos!    

14
Kun vedän hakemiston hiirellä panelista toiseen, tapahtuu Siirto-toiminto kysymättä haluanko siirtää vai kopioda. Kun vedän hakemiston takaisin alkuperäiseen paikkaansa, ei sitä löydy enää kummastakaan.
Tarkistin tuhoamalla tällä tavoin toisen ei-niin-tärkeän hakemiston. Kun klikkaan hakemistoa hiiren oikealla näppylällä ja klikkaan valikon "Siirrä kohteeseen", on vaihtoehto "Siirrä toiseen paneliin" "greyed out". Onnistuinkohan tuhoamaan parin päivän hommat tällä tavoin ja mikä on oikea tapa kopioida tiedosto toiseen hakemistoon?    

15
Etsiessäni tiedostoa ulkoiselta levyasemalta kansion Etsi-toiminnolla löydän tiedoston, mutta en tietoa siitä, missä se on. "Ominaisuudet" tosin tulostaa mm. tiedon "Tiedoston sijainti", mutta vain näin:
 media/IOMEGA_HDD/kuva...
eli polku loppuu alkuunsa. Koska kuvahakemistossa on noin 100 alihakemistoa ja 30 000 kuvaa, ei tiedosta ole mitään hyötyä. Sivulla olisi hyvin tilaa koko polulle (10 merkkiä lisää riittäisi hyvin), mutta edes Ominaisuudet-ruudun kasvattaminen ei jatka polun näkyvää osuutta. MIKSI?

Eli voisiko joku kertoa syntaksin, jolla FIND löytäisi ulkoiselta levyltä tiedoston polkuinensa? Tai muun tavan sijaintitiedon saamiseksi?

KIITOS!

16
Kellään ehdotuksia, mistä voisi vikaa etsiä? Siirtäessäni kuvaa hiirellä vetämällä, joskus hiiri yhtäkkiä jumittuu, jonka jälkeen myöskään näppiksen painallukset eivät tunnistu, eli ainoa vaihtoehto on vetää virrat pois ja käynnistää kone uudestaan. Tätä tapahtuu satunnaisesti useita kertoja päivässä. Samassa koneessa on XP, jossa oiretta ei ole ilmennyt, tosin käytän useimmiten Linuxia (12.04) - tai ainakin mielelläni käyttäisin. Olen kokeillut kahden muun koneeni hiirtä, samalla tuloksella. Kaikki ihan perushiiriä, erimerkkisiä (Logitech, IBM, ..). Näyttö BenQ 19-tuumainen, pystyasennossa, näyttökortti NVIDIA GeForce 6200SE. Anyone?  

17
Ubuntu tietokoneissa / Kuvankatselin
« : 11.06.12 - klo:20.26 »
Onko vika softassa vai raudassa, kun kuvanlataus tuottaa vain mustan ruudun. Tapahtuu lähes aina"oikeille" värikuville (koko 3,6 - 4,0 megaa), harvakseltaan "arkistokuville" eli kuvatuille vanhojen asiakirjojen sivuille, joissa väriä on niukasti, koko 2,4 - 2,8 megaa. Jälkimmäisille yleensä auttaa kuvan vaihto edestakaisin tai muu operaatio, edellisille ei. Kävin juuri useampaan kertaan läpi parikymmentä värillistä kuvaa, kolme niistä sain kerran näkymään, joten jouduin buuttaamaan XP:lle saadakseni ne katsottua.

Ubuntu 11.10, näyttö BenQ 19-tuumainen pystyasennossa, joku NVIDIA-kortti (en äkkiä keksinyt, miten Ububtun sais kertomaan, mikä), tuntematon ajuri.

Onko joku toimiva softa ladattavissa kuvien katseluun (siis ei editointiin)?   

18
Kyseessä pöytäkone, jossa vain Ubuntu (9.04?) ja jota käytetään vain verkkopankkiasiointiin ja joskus harvoin guuglailuun. Kun se on kuulemma alkanut hälytellä vanhentuneesta versiosta, lupasin katsoa, saanko siihen uudempaa. Polku: Järjestelmä->Päivitysten hallinta tarjosikin versiota 10.jotain (LTS), joten klikkasin Päivitä-näppylää ja annoin tunnarin. Kohta sain kuitenkin ilmoituksen:
Jaunty cannot be updated to Lucid with this tool.
Ei mitään ehdotusta, millä toolilla sitten homman voisi hoitaa. Kävin Synapticissa, mutta niinkuin arvelinkin, ei listalla näkynyt järjestelmäversioita. Itselläni on Live-11.10, mutta en haluaisi järkyttää käyttäjäparkaa Unityllä. Miten saisin Lucidin koneeseen käyttämättä koko iltaa latailuun ja levyjen poltteluun? Mitään ohjelmia selaimen lisäksi ei koneessa tarvita ja sikäli on sama tuleeko siihen päivitys vai uusi asennus.  

19
Ubuntu tietokoneissa / Asenna RELEASE
« : 31.03.12 - klo:10.00 »
Tällainen ikoni ilmaantui omin päin sovelluspalkkiin heti Dashin alapuolelle. Tietoa siitä, miksi haluaisin näin tehdä, en ole onnistunut löytämään. Missä tämmöinen RELEASE on dokumentoitu? "RELEASE" ei hakusanana ole erityisen toimiva, haki mistä hyvänsä. Haluaisin siivota sen pois ahtaasta palkista, jollei sille ole käyttöä.


20
Ubuntu tietokoneissa / Pätkivä linjayhteys
« : 30.03.12 - klo:20.54 »
Asensin pari kuukautta sitten Ubuntu 11.10:n ensin kokeeksi läppäriini ja sittemmin myös pöytäkoneeseen, molempiin XP:n rinnalle. Läppäriä kokeillessa sattui jokunen linjakatkos, joiden ajattelin johtuvan omasta kokemattomuudestani. Viime aikoina on linjakatkoja sattunut pöytäkoneella. En osannut epäillä Ubuntua, vaan soitin palvelun toimittajalle, joka auliisti testaili kanssani linjaa vartin ajan, eikä nähnyt ongelmia. Nosti vähän virhetoleranssia ja kehoitti soittamaan uudestaan, jos häiriöitä ilmenee. Katkot eivät mihinkään hävinneet, vaan niitä tapahtuu yhä 2-3 kertaa päivässä. Syiksi en osannut ajatella muuta kuin vanhan omakotitalon rapistuvan kaapeloinnin tai ADSL-modeemin kenkkuilun. Aioin soittaa viasta jo uudelleen, kun päähäni pälähti, että katkot ovat tainneet aina sattua Ubuntu-yhteydellä, erityiseeti, kun yhteys on ollut pitempään päällä käyttämättä. Haluaisinkin selvittää mahdollisuuden, että Ubuntu olisi katkojen taustalla ennenkuin menen hätyyttämään nettiyhteyteni toimittajaa. Windowsin virhelokista en osannut löytää mitään katkoihin liittyvää, mutta en tiedä, miten juttua voisi selvittää Linux-puolella. Eli neuvoja tässä nyt tarttisin. Iso kiitos etukäteen!

Sivuja: [1] 2