Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - CoReD

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7
101
Laitealue / Vs: Intel vai AMD? 4 vai 8 Corea?
« : 27.06.12 - klo:14.12 »
SSD:n oston yhteydessä kannattaa oikeasti tehdä vähän taustatutkimusta mallin suhteen. Luku- ja kirjoitusnopeudet ilmoitetaan usein vähän miten sattuu ja joidenkin levyjen firmwaren kanssa voi olla isojakin ongelmia. Samankin hintaluokan levyissä saattaa olla isoja nopeus- ja luotettavuuseroja ja monella valmistajalla se edullinen "halpasarja" on todellakin "halpasarjaa" joka saattaa hävitä suorituskyvyssä edellisen sarjan paremman puoliskon levyille. (joita saisikin nykyisellään samaan hintaan mutta jotka ohitetaan olettamuksella "vanhempaa sarjaa, huonompi suorituskyky")

Muropaketti testasi vuoden vaihteessa ison tukun SSD-levyjä ja noista artikkeleista onkin hyvä vertailla suorituskykyä ja hakea tukea omaan ostopäätökseen. Google auttaa luonnollisesti myös uudempien mallien kanssa.

Koko vaikuttaa myös aseman suorituskykyyn, isompi on usein nopeampi.

http://muropaketti.com/artikkelit/ssd-asemat/

102
Yrität ilmeisesti polttaa levykuvaa CD:lle/DVD:lle?

Voi olla, että CD/DVD jolle yrität levykuvaa polttaa on täynnä tai kirjoitussuojattu. Oletko kokeillut jo toista CD:tä/DVD:tä?

Mikäli olet jo polttanut tuon levykuvan CD:lle/DVD:lle sinun on bootattava kone tuolta kyseiseltä medialta. Kone sanoo käynnistettäessa jotakin tyyliin "If you want boot from CD/DVD press any key.." Mikäli tuota ilmoitusta ei tule, on sinun vaihdettava boottausjärjestystä koneesi BIOSsista. Biossiin pääset koneen bootatessa painamalla koneen ilmoittamaa näppäintä "Open Boot menu", "BIOS" tai vastaavaa. Näppäin voi olla esim. f8, f9, f10 tai del. Näppäin selviää myös emolevysi ohjekirjasta.

Biossista löytyy sitten välilehti (BIOSsissa voit sukkuloida esciä, entteriä ja nuolinäppäimiä käyttäen) nimeltään Boot, Boot order, boot settings tai vastaavaa josta voit valita median jolta kone boottaa. DVD-asema voi olla nimetty esim. "Optical disk" tai vastaavaa. Tämän jälkeen Biossista Save and Exit ja koneen pitäisi bootata CD:ltä/DVD:ltä ja koneesi aukeaa Ubuntun live-istuntoon josta voit asentaa käyttöjärjestelmän.

103
Silloin kun prosessori tukee 64-bittisyyttä, niin silloin kannattanee käyttää 64-bit järjestelmääkin. 64-bit on muutakin kuin "tuki yli 4Gb muistille". 32-bittinen järjestelmä vain hukkaa 64-bittisen prosessorin resursseja, kun järjestelmä ei sitä osaa hyödyntää.

Käytännössä ainoastaan silloin on syytä pysytellä 32-bittisessä järjestelmässä, kun on pakko käyttää ohjelmia jotka eivät 64-bittisinä toimi (joko kunnolla tai eivät ollenkaan).

Ja 64-bit vs 32-bit suorituskyvyssä on eroa:

http://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=ubuntu_1204_3264&num=1

Kannattaa siis tosissaan miettiä sitä 64-bittiseen päivittämistä. Vaikkei sitä muistia yli 4Gb olisikaan..

104
Alan liikkeissäkään ei ole juuri noita vanhempia muistikampoja varastossa (tilaavat niitä vain tarpeen mukaan)

Kannattaa vilaista http://www.huuto.net/ ja http://murobbs.plaza.fi/ myydään ja lahjoitetaan palstat läpi.

Alan liikkeet osaavat pyytää välistä aika uskomattomia hintoja vanhemmasta raudasta ja esim. vanhempia muisteja löytyy välillä ihan lahjoitetaan palstoilta kun jengi siivoaa vanhoja "romukoppia". Uskoisin, että käytettynä löytyy kaikki neljä kampaa samaan hintaan kuin liike veloittaa yhdestä :)

105
Toisessa ketjussa jo suositeltiinkin kevyempiä *ubuntu-versioita koneen speksien perusteella. Itsellänikin yleisen nopeus/sujuvuuseron huomaa selkeästi Ubuntun ja Xubuntun välillä, vaikka koneesta löytyy vähän tuoreempaa rautaa.

Firefox ei ole mikän optimaalinen selain vanhoille koneille vaan kannattaisi etsiä jotain kevyempää vaihtoehtoa.

Chrome, Chromium, QupZilla, Midori nyt muutamia mainitakseni. Kaikki toimivat liukkaammin kuin Firefox ja rohmuavat vähemmän muistiakin. Vanhalla koneella myös AdBlockin kaltaiset (QupZillassa sisäänrakennettuna) lisäosat ovat kokolailla välttämättömiä, kiitos flash-mainoksia täyteen tungettujen nettisivujen. Chromessa on se hyvä puoli, että Chromessa on oma flash-plugarinsa Googlen toimesta - joka ainakin omalla koneellani toimii luotettavammin ja kevyemmin kuin erillinen flash-plugari repoista.

Jos koneesta löytyy nVidian näyttis, niin kannattaa ehdottomasti asentaa ne suljetut ajurit jotta saa näytönohjaimen suorituskyvyn kokonaisuudessaan käyttöönsä. Voi olla että Ubuntukin ehdottaa sinulle ajureiden asennusta, mikäli avaat sen ajureiden tarkistuksen manuaalisesti.

nVidian kanssa kannattaa muutenkin käyttää niitä suljettuja ajureita, vaikkei Ubuntu niitä lähtökohtaisesti suosittelisikaan, koska ne ovat lähtökohtaisesti huimasti avoimia paremmat. (kunhan vain omaa korttia tukevat)

Kaikista kivuttomin tapa saattaisi olla vaihto jo tässä vaihteessa kevyempään Lubuntuun tai Xubuntuun johon tuoreeltaan asentelee nVidian suljetut ajurit ja käyttää suosiolla kevyempää selainta asianmukaisella adblock kuorrutuksella. En oikein näe järkeä lähteä "twiikkaamaan" Ubuntua kevyemmäksi kun valmiita kevytversioitakin on olemassa.

Edit: jaa, tämä olikin jo ratkaistu....

106
Täältä myös ääni Xubuntulle/Lubuntulle koneen speksien puolesta. Toisaalta, jos kokeilit live-cd:tä tuolla samaisella koneella ja tuo 12.04 Ubuntu pyöri CD:ltäkin sen verran jouhevasti, että olit sitä jo asentamassa niin tuskin se ainakaan hitaampi on asennettuna levylle.

Ja ääni puhtaalle asennukselle myös, kun kerta kaikki tiedostot on tallessa. Suotta alkaa taistelemaan parin ohjelman tähden.

Edit: tuolla toisessa ketjussa olikin maininta kahdesta kiintolevystä, eli taitaa olla grub vain väärällä levyllä ja kohtalaisen helposti korjattavissa.

107
XFCE:n valikosta Settings -> Settings manager ja sieltä Mouse and Touchpad voipi säädellä asetuksia ja oottaa vaikka kokonaan pois käytöstä.

108
Yleistä keskustelua / Google Drive
« : 22.06.12 - klo:12.37 »
Rykäisin nyt uuden ketjun kun muut ketjut käsittelivät lähinnä ongelmia Ubuntun kanssa.

Elikkäs... Olen tässä käyttänyt jo hyvän aikaa Google-tiliä ja keskittänyt mahdollisimman paljon perus-juttuja sinne. Drivekin on ollut käytössä sen julkaisusta lähtien, tosin ihan vaan selaimen kautta käytettynä.

Jaoin tuossa eilen illalla kuvia kaverille. Kuvat otettu kännykällä, josta upattu omaan Driveen. Avasin Driveä koneella sen verran, että siirsin nuo kuvat omaan kasnioonsa jonka sitten jain sähköpostin avustuksella kaverilleni. Olin tuolloin omalla G-tunnuksella kirjautunut niin puhelimeen kuin Chromeenkin.

Kaveri, joka oli toisella koneella, toisen mokkulan perässä, kirjautuneena omalla G-tunnuksellaan, avasi tuon jakolinkin sähköpostistaan ja sai samalla omaan selaimeensa (Chrome) meikäläisen vanhoja välilehtiä. Ei mitään mikä olisi ollut auki jakoa tehdessäni, vaan selkeästi tunnistettavan nipun muutaman päivän takaa. Sivustoja joilla kaveri ei ole ikinä edes käynyt. En myöskään ole koskaan kirjautunut omaan G-tiliini hänen koneeltaan.

Omalla koneella Chrome ei kirjoita levylle käytännössä ollenkaan, joten voisi olettaa, että Drive on napannut tuon jaon yhteydessä avatut välilehdet Googlen omilta palvelimilta. Kävin myös itse jaetun kansion läpi, jossa ei ollut mitään muuta kuin jaetut kuvat. Drivestä ei muutenkaan löytynyt mitään ihmeellistä, vaikka aikani koitin tonkia, mistä se on nuo välilehdet tonkinut ja kaverille jakanut.

Tämä antaa vähän ajattelemisen aihetta.. Mitä Drive jakaa seuraavaksi, mahdollisesti jonkun tuntemattoman kanssa, jakaessani jotain Driven kautta? Voiko samainen vuoto käydä sähköpostien tai vastaavan herkemmän datan kanssa?

Sinällään oppinut luottamaan Googlen tietoturvaan siinä mielessä, että vaikka datani Googlelle luovutankin, niin niitä sieltä ei ainakaan ihan kuka tahansa saa käsiinsä. Nyt taas näyttää siltä, että Google jakaa itse tuota dataa jota olen sinne suoltanut.. :P

109
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: vanha 9.04
« : 21.06.12 - klo:19.25 »
Kannattanee unohtaa kokonaan koko 9.04 ja siitä 9.10 päivittäminen ja kokeilla suosiolla esim. 12.04 Lubuntua. Saat ajantasaisen järjestelmän joka pyörii vanhallakin raudalla :)

En usko että 9.10 päivittäminen on mahdollista enää mitenkään ja vaikka olisikin, se ei ole missään tapauksessa järkevää. (Se kun ei ole juurikaan sen uudempi tai paremmin tuettu kuin nykyinen 9.04:kään)

110
Pelit / Vs: Paras jakelu pelaamiseen
« : 20.06.12 - klo:19.34 »
Jos natiivit linux-pelit kiinnostavat, niin Ubuntu taitaa olla helpoin vaihtoehto. Esim. Unity 3D-pelimoottori tulee tukemaan virallisesti vain Ubuntua ja jos en väärin muista/väärin ymmärtänyt niin Valve kehittelee Steamiäkin lähtökohtaisesti Ubuntulle.

Ubuntun sovellusvalikoima kannattaa pitää myös mielessä. Esim. viimeisin Humble Indie Bundle oli saatavilla myös suoraan Ubuntun sovellusvalikoimasta ja samaa suuntaa voi hyvinkin olla odotettavissa muiltakin toimijoilta. How-to:t ovat usein Ubuntulle ja ppa:sta löytyy laaja valikoima pienempää pelattavaa.

Toki samat pelit voi useimmiten asentaa/kääntää mille tahansa distrolle, mutta kuten sanottua, Ubuntun kanssa saattaa päästä helpoimmalla ja se saattaa olla se ainut virallisesti tuettu distro.

Jos kaikki pelaaminen tapahtuu winellä, niin sitten ei taida distrolla olla mitään merkitystä.

111
Kannattaa kuitenkin muistaa se, että kyseessä ei ole yksi 1 600 000 ydintä sisältävä tietokone, vaan klusteri joka koostuu useista tietokoneista (nodeista) joille pääkone jakaa tehtäviä. Sinällään tässä käytössä Linux ei käsittele sen enempää ytimiä kuin yhdessä nodessa on. Pääkonekkin jakaa tehtäviä koneille, ei ytimille. Node itse sitten neuvoo omia ytimiään, miten homma hoidetaan.

Tämä siis sillä hyvin pintapuolisella aavistuksella minkä klustereista tai niiden toiminnasta ymmärrän :P

112
Maukkaita laitteita julkaisivat... Alkaa olemaan kannettavan speksit ja näytön resoluutio kohdallaan. Hintakin nyt on mitä on, mutta onhan näistä immeiset tottuneet maksamaankin.

13" Air alkaa olla jo ihan  kelpo vehje HD 4000 myötä. Itseä on tuo 13" Pro kiinnostanut eniten, mutta olisin melkein sitä nVidian erillispiiriä kaipaillut tuohon 13" malliinkin.

113
Tuossa emossa ei taida vielä olla UEFia? Tämä nyt on ihan hakuammuntaa, mutta kertaalleen törmännyt topikkiin, jossa joku RedHat-käyttäjä sai kernel panickia jos UEFi oli pois päältä.  :o

Voi tietysti olla, että emo ei yksinkertaisesti ole yhteensopiva Ubuntun kanssa, mutta toisaalta kannattanee yrittää poistaa kaikki ylimääräinen pois yhtälöstä. HT pois päältä, kaikki virransäästö-ominaisuudet pois päältä yms. mikä nyt prosessorin toimintaan vaikuttaa. Tehdasasetuksissahan nuo on oletuksena päällä.

Toisaalta, aina voi luovuttaa ja jäädä odottelemaan uudempia kerneleitä ja vilkuilla miltä maailma näyttää vaikka Chakran tai PCLinuxOS:än silmin mikäli samaa ongelmaa ei näiden kanssa olisi ja Gentoon kääntörumbakaan ei tunnu mielekkäältä :P


114
Itsellä on kyllä erinomaisia kokemuksia Xubuntu 12.04:stä.

Selkeästi Unity Ubuntua kevyempi ja nopeampi käynnistymään, mutta ei välttämättä ole paras vaihtoehto kovin vanhaan koneeseen. Itsellä Xubuntu ollut kyllä vakaa (ei ole tainnut kaatua/syytää virheilmoituksia kertaakaan) ja kaikki mitä on tarvinnut on toiminut moitteetta. Oma mokkula (Sierra Wireless U310 (DNA:lta)) tunnistautui kuten pitikin, flash toimii, ulkoiset laitteet on tunnistuneet ongelmitta jne. Kaikin puolin (omien kokemuksien pohjalta) sangen valmis ja vakaa paketti jota käyttää ihan mielellään.

Helppo ja selkeä käyttää ja perus työkalut löytyy valmiina. Ikkunamanagerin asetuksia viilailemalla voi turhia ominaisuuksia karsia pois ja samalla vähän keventää koko järjestelmää. Oletuksena kun komposointi yms. ovat päällä.

Selaimeksi kannattaa ehkä ottaa ihan Chrome, siinähän on sisäänrakennettu flash (ja tietääkseni jonkinlainen javakin...?). Ainakin itsellä tuo Chromen Flash on kevyempi kuin adoben tarjoama + se päivittyy automaagisesti Chromen mukana. Chromiumiin/Chromeen kannattaa ehdottomasti lisätä myös AdBlockit yms. jotta saa turhat kilkkeet pois sivustoilta tahmaamasta konetta. Preload voi myös auttaa vähän jos kiintolevyn hitaus on ongelma.

Nykyisellään itse distron keveys ei juuri vaikuta, jos netissä pyörii. Enemmän sitä tahmailua aiheuttaa mainoksia täyteen tungetut sivustot , flashit yms. kikkareet. Joten siihen kannattaa kiinnittää huomiota ja keventää kuormaa selaimen lisäosilla.

Firefox on omien kokemusten perusteella tukkoinen uudellakin raudalla, joten vanhemmassa koneessa ei ihmetytä, jos käyttä tahmaa.

115
Pelit / Vs: The Humble Indie Bundle V
« : 06.06.12 - klo:15.10 »
Nyt on Bundle ostettu ja pelitkin latautui yön aikana koneelle. Pelit asentui simppelisti installereilla/gdebillä ja vaikuttaisivat toimivan ihan ok. Limbosta tosin puuttuu äänet ja Bastion on jumittanut Xorgin pariin otteeseen, mutta pikkujuttuja..

Bastion kyllä kaipaisi kipeästi moninpeliä :P

Täytyy tästä lähin pitää silmällä noita Bundleja. Näiden kokemusten perusteella voisi hankkia toistekkin.

116
Laitealue / Vs: Kiintolevy raksuttaa jatkuvasti
« : 06.06.12 - klo:01.14 »
Eipä Linux taida sekunti sekuntilta turhia loggailla, jos ei koneellakaan mitään tehdä. :P Ongelmahan oli alusta asti se, että kone pommitti levyä idlenäkin.

Anyway... Poistin ja asensin Chromen uudelleen, laitoin tuoreen asennuksen asetuksista tuon ''Continue running background apps when Google Chrome is closed' pois päältä ja vasta tämän jälkeen synkkasin Chromen G-tilini kanssa.

Vahva epäilys, että jostain syystä tuo Chrome on asennuksen jälkeen asettanut tuon 'chrome --no-startup-desktop' suoritettavaksi, muttei ole osannut sitä sitten asettaa pois kun olen asetukset synkannut G-tilin kautta. Siksi tein tuon nyt näin ja vaikuttaisi jopa toimivan. Tiedä häntä, jännä juttu.

Asentelin myös Archista tutun profile-sync-daemonin ja räpeltelin fstabin ja tmpfs:n kanssa vähän enemmänkin. Nyt pyörii sitten Chrome profiileineen RAMissa, samoin kun spotify cachet yms. levyntappajat :P

Nyt kiintolevy on hiljaa, turhia kirjoituksia ei näy ja homma toimii niinkuin pitääkin. Tällä erää siis näyttää, että Chrome olikin kaiken pahan takana, vaikka tässä ehdittiinkin jo ext4:ää syyttää ;D

[RATKAISTU]

Seuraavaksi sitten läppärin kimppuun. :)

117
Laitealue / Vs: Kiintolevy raksuttaa jatkuvasti
« : 05.06.12 - klo:21.00 »
Kokeilin eilen Xubuntua / ja /home XFS osioilla, mutta oli kyllä käynnistyminen niin hidasta (yli 2x hitaampaa kuin ext4:llä), että päätin unohtaa koko jutun ja asentelin taas tuoreen Xubuntun EXT4:llä, niinkuin ennenkin.

Räpeltäessäni heitin koko ~/.cache hakemiston tmpfs:llä RAMmin puolelle (saa nähdä miten tuo määrittämäni 1024MB sille pitemmällä uptimellä piisaa) ja olen tässä koittanut löytää tuon jbd2:en ylivilkkaudelle jotain järkevää syytä. Pähkäilin tuossa eilen illalla asiaa enemmänkin ja vaikka tuo on tosiaan kernelbugina raportoitu (ja sellaisena sitä itsekkin tästä syystä olen likipitäen kokoajan pitänyt) niin tuntuu uskomattomalta, että ongelmaa ei olisi sitten täälläkin kaikilla.

Kiitos tuon retun 'o'-vinkin, bongasin lopulta myös 'chrome --no-startup-window' prosessin kirjoittelevan samaan aikaan jbd2:en kanssa parin sekunnin välein. Tätä ei ole tuossa perusnäkymässä näkynyt kertaakaan, joten on näyttänyt siltä, että jbd2 kirjoittelee yksinään.

Googlaus selvensi asiaa tämän verran:

Lainaus
"Does not automatically open a browser window on startup (used when launching Chrome for the purpose of hosting background apps)."

Chromen asetuksista tosin on tämä asetus ollut aina pois päältä:

'Continue running background apps when Google Chrome is closed'

Mutta, killall chrome ja chromen uudelleenkäynnistys hävitti tuon prosessin ja rauhoitti jbd2:enkin.

Täytyy katsoa, palaako tuo samainen 'chrome --no-startup-window' rebootin jälkeen taas takaisin, tarvitsee se sitten kaivaa jostain, että saa sen suorituksen käynnistyksessä estettyä..

Lainaus
Mielenkiintoista on myös se, että heillä joilla samaa ongelmaa on, ei löydy yhtenäistä tekijää, taustaprosessia, distroa, kerneliä tai kokoonpanoa.

Onko tämä yhteinen tekijä sitten Chrome? :D

118
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: Ubuntu Suomen WWW-kehitys
« : 05.06.12 - klo:19.21 »
Toivottavasti nämä foorumit pysyvät myös brändiuudistuksen jälkeen yhtä selkeinä navigoida, käyttää ja lukea kuin nykyäänkin.

Nähnyt turhan monta kertaa kun foorumin ulkoasua on lähdetty "modernisoimaan" ja lopputuloksena on toki ollut oikein modernin ja hienon näköinen lopputulos, jota on loppuviimeksi ollut aivan hirveää käyttää ja etenkin lukea.

Nämä foorumit ovat nykyisellään myös mukavan "keveät", eli näitä lukee ihan mielellään jopa kännykällä ja hitaammallakin yhteydellä. Toivottavasti myös uudet sivustot ovat "mobiiliystävälliset" :)

Värievalintojen merkitystä ei voine liikaa korostaa jotta teksti pysyy lainauksineen helppolukuisena eikä sivusto muuten "hyppää" silmille tehden pitemmistä lukusessioista mahdottomia.

Onko muuten jossain saatavilla kuvankaappauksia/hahmotelmaa foorumin uudesta ulkoasusta? Olisi kiva nähdä mitä on tulossa :)

(vai ollaanko foorumia edes uudistamassa?)

119
Pelit / Vs: The Humble Indie Bundle V
« : 05.06.12 - klo:02.06 »
Mites tuo HumbleBundle käytännössä toimii? Makselen Paypalilla rahaa ja saan jonkinlaisen koodin, jolla pääsen nuo pelit sitten lataamaan?

Mutta entäs jos hankin nuo Ubuntun sovellusvalikoiman kautta, asentelen ja päivänä X joudun tekemään puhtaan asennuksen.. Voinko asentaa nuo pelit uudelleen Sovellusvalikoiman kautta samaisella koodilla, vai onko ne sitten sitä myötä menneet?

Eipä tuo nyt montaa euroa maksa kokeilla, mutta toisaalta, jos voin pelata kyseisiä pelejä vain yhdellä asennuksella niin voi meikäläisen tapauksessa olla hukkaan heitettyjä euroja nekin kun on kuitenkin enemmän sääntö kuin poikkeus, että jossain vaiheessa saan järjestelmän niin sekaisin, että joutuu puhtaan asennuksen tekemään  ;D

Onhan se sääli sitten, jos on johonkin peliin tykästynyt ja ehtinyt tahkota pitkällekkin ja loppuviimeksi joutuu ostamaan saman pelin vielä toistamiseen täydellä hinnalla ja aloittamaan kaiken alusta..  :-\

Tietysti jos nuo pelit tekevät omat hakemistonsa jotka voi helposti kopioida tikulle ja liittää uuteen asennukseen, (ja ne pelit toimivatkin vielä sen jälkeen) niin sitten nou hätä.

Edit:

FaQ taisikin vastata kysymykseeni installerin osalta (Ubuntun sovellusvalikoimasta ei tosin ole HumbleBundlen FaQissa mitään mainintaa)

Lainaus
"Your download page will be available to you at anytime for the foreseeable future. However, you are free to maintain a local copy of the installation files."


Ei laittomuuksia tai harmaalla alueella olevaa juttua tälle palstalle. Siivottu tekstiä. -Storck


Edit:

Anteeksi, Strock, mutta HumbeIndieBundle tarjoaa itse vaihtoehtoa ladata nuo kyseiset pelit täysin laillisesti bittorrent-protokollaa hyödyntäen, joten en ymmärrä miten tiedonsiirtoprotokolla (jota itse pelejä myyvä taho tarjoaa pelien lataamiseen) rinnastetaan suoraan laittomuuksiin/harmaalle alueelle. Onhan Ubuntun levykuvatkin saatavilla torrenttina - täysin laillisesti...

http://support.humblebundle.com/customer/portal/articles/485664-bittorrent-option


Lainaus
We strongly recommend the BitTorrent option for large files

En muista sanalleen alkuperäisen viestini sisältöä, joten on vaikea todeta mikä osa viestistäni oli "harmaalla alueella", mutta muistelisin maininneeni torrentin latausvaihtoehtona ja siihen ei tällä hetkellä viestini viittaa, joten uskoisin tämän kohdan olleen se jonka olet alkuperäisestä viestistäni siivonnut...?

120
Laitealue / Vs: Kiintolevy raksuttaa jatkuvasti
« : 04.06.12 - klo:20.47 »
Onko kyseessä Western Digitalin Caviar Green kiintolevy? Jos on kannattaa checkata tämä linkki: http://mato78.com/uutiset/hardware/3549-western-digitalin-caviar-green-sarjan-kiintolevyissae-kriittinen-suunnitteluvirhe

On. Tarkemmin ottaen WD20EARS. Kyseiselle limpulle on myös tehty tuo samainen ajastustemppu samana päivänä, kun tuo linkkaamasi uutinen on julkaistu ;)

Itse kovalevyssä ei ole mitään vikaa (vähän ihmettelenkin miksi tämä siirettiin laitealueelle, koska "vian" aiheuttaa itse käyttöjärjestelmä/ohjelmisto (chromepulma on jo ratkaistu)). Kyse on vain siitä, että jbd2 kirjoittaa levylle jatkuvasti aiheuttaen luonnollisesti ärsyttävää raksutusta, aiheuttaen huolta kiintolevyn eliniästä ja toisaalta heijastuu myös itse käyttökokemukseen tahmailuna.

Ja koska SSD on jokatapauksessa ostoslistalla, niin tämä ongelma kiinnostaa entistä enemmän, koska en todellakaan halua uhrata sitä tiedostojärjestelmälle jonka "ominaisuus" on "syödä levyn elinikää" turhanpäiväisellä kirjoittelulla. Mutta kuten sanottua ja linkitettyä, tähän ei ole taidettu keksiä ratkaisua vielä lainkaan. Mielenkiintoista on myös se, että heillä joilla samaa ongelmaa on, ei löydy yhtenäistä tekijää, taustaprosessia, distroa, kerneliä tai kokoonpanoa. Ja mitä ilmeisemmin, ongelmaa ei kuitenkaan ole kaikilla Linuxin käyttäjillä.

Sen myötä kiinnostaa toki myös se, että kuinka monella tätä samaa ongelmaa esiintyy tietämättä ja voisiko tämä bugi olla useammallakin käyttäjällä mahdollisen tahmailun aiheuttaja. Ilmiselvää, että hitaalla levyllä/muuten hitaalla raudalla tälläinen ylimääräinen kirjoitusoperaatio voi vaikuttaa suorituskykyyn paljonkin. Yhtälailla kuin esim. läppärin akun kestoon, kiintolevyn lämpöongelmiin yms.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7