Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - CoReD

Sivuja: [1]
1
Ubuntu tietokoneissa / Selaimet ja 2560x1440-näyttö
« : 07.06.15 - klo:21.09 »
Tuli asennettua ubuntu pitkästä aikaa winukan rinnalle ja vaikuttaisi siltä, että ubuntun puolella ei selaimet ole ihan yhteensopivia korkeampiresoluutioisten näyttöjen kanssa. Itse käyttis näyttää kyllä fontit, kuvakkeet, palkit jne. oikein.

Tuntuvat nuo selaimet (firefox ja chrome) vetävän ubuntun puolella fontin jotenkin niin ohueksi että tarkentaminen on työlästä ja silmät väsyvät nopeasti.

Onko foorumisteilla vinkkejä säätöhommiin? Aikani yritin jo puljailla selaimien fontti-asetusten parissa, mutta ei pelkkää fonttia muuttelemalla tunnu ratkaisua löytyvän. Silloin kun teksti on hyvin luettavaa on se jo niin isoakin, että menee koko suurempi resoluutio täysin haaskuuseen kun näyttölle mahtuu kerralla vähemmän tavaraa kuin 1080p näytölle.

Edit: näyttääpä nuo fontit olevan enemmän tai vähemmän lukukelvottomia myös spotifyssä ja teamspeakissa, vaikka nuo nyt ei niin haittaa kun ei niitä tarvitse sen enempää tuijotellakkaan.

2
Tuli tämmöinen vastaan kun kaivelin MATE-distroja distrowatchista..

Lainaus
Point Linux is a GNU/Linux distribution that aims to combine the power of Debian GNU/Linux with the productivity of MATE, the GNOME 2 desktop environment fork. Point Linux provides an easy-to-set-up-and-use distribution for users looking for a fast, stable and predictable desktop.

http://pointlinux.org/
http://pointlinux.org/screenshots.html
http://pointlinux.org/download.html

Pohjana Debian Wheezy, työpöytänä MATE 1.4.2 (pystyy luonnollisesti päivittämään 1.6:een helposti lisäämällä mate-dekstop repon) ja ihan fiksu valikoima valmiiksi asennettuja ohjelmia. Valmiina löytyy mm. firefox, thunderbird, transmission, libreoffice, brasero, vlc, gdebi, pidgin ja lisäksi MATEn omat ohjelmistot; caja, pluma jne. Myös flash ja java ovat valmiiksi asennettuina sekä joitain epävapaita ajureita. Oman Macbook Airin broadcom 43224 toimi suoraan heti live-istunnosta alkaen, mitä ei ole vielä aikaisemmin debianin kanssa tapahtunut.

Asennus on todella yksinkertainen, nopea ja muistuttaa enemmän Ubuntua kuin Debiania. Osiointi tehdään Gpartedilla live-istunnosta.

Point Linuxin omista repoista löytyy uudemmat versiot mm. LibreOfficesta ja Firefoxista, joten sitä kautta on tarjolla vähän Debianin repoja tuoreempaa versiota joistain ohjelmista. Samoista repoista löytyy myös mm. dropbox, dropbox-caja ja Googlen Chrome.

Perinteisen näköinen ja ihan asiallisesti teemoitettu. Faenza-kuvakkeet ovat valmiiksi asennettu ja antavat ihan kivasti ilmettä työpöydälle.

Resurssien käyttö asiallista, käynnistys vähän "tahmea" (ei yhtä nopea kuin vaikkapa Xubuntulla, mutta itse Debiankin boottaa vähän hitaammin Buntuihin verrattuna..). Ei ainakaan toistaiseksi ole kaatuilluit tai muutenkaan kiukutellut - enkä kyllä moista odotakkaan, kun pohjana on kuitenkin puhdas Debian.

Kannattanee kokeilla jos haluaa valmiin MATE Debianin työpöydälle ilman muista työpöytäympäristöistä johtuvia sotkuja tai netinstallin vaatimaa vaivannäköä.

Itse ainakin pidän seuraavista seikoista:

- Esiasennettujen ohjelmien määrä on pidetty suppeana ja pitkälti MATEen sidottuna
- Pohjalla on puhdas Debian 7
- Oletustyöpöytänä MATE
- "Kevyt"
- Debiania vaivattomampi käyttöönotto = flash, java, koodekit, suljetut ajurit (wlan toimii valmiiksi ilman säätämistä)

Erityismainintana täytyy sanoa, että päivittämällä MATEN 1.6:een (näppäimistön taustavalo ja säätö functionäppäimiltä) ja kernelin >3.6 (applesmc) Point linux toimii moitteetta mid 2012 macbook airilla.  :-*

       

Ei paljon tarvinnut tehdä, että sai mieleisekseen..


3
Itse olen ottanut tässä viime päivinä ensituntumaa "laatoittaviin" ikkunamanagereihin ja tykästyinkin melko nopeasti Scrotwm:ään (uusimmat versiot kulkevat nimellä spectrwm).

Kyseessä on kevyt (ei kevyin, mutta kevyempi kuin esim. openbox) automaattisesti ikkunat järjestelevä ikkunamanageri. Vastaavia ovat mm. ratpoison, awesome ja xmonad. Yhteistä "laatoittaville" ikkunamanagereille on, että useimmiten niiden käyttöönotto vaatii paljon manuaalista säätöä ja vääntöä sekä jokusen hetken ohje-sivustoilla, ennenkuin käyttö luonnistuu ollenkaan.

Scrotwm eroaa porukasta helppokäyttöisyydellään. Asennus onnistuu repoista ja käytännössä minkäänlaista manuaalista työtä ei tarvitse tehdä saadakseen ikkunamanagerin toimimaan. Scrotwm ilmestyy automaattisesti kirjautumisikkunaan ja luo tarvittavat tiedostot jotta sessio aukeaa kuten pitääkin. Myös oletusasetukset ovat yllättävän toimivat ja helppoja käyttää.

Asennemuutosta kuitenkin tarvitaan. Scrotwm on käytännössä vain pieni "infobar" ja nippu näppäinkomentoja. Työpöydältä ei löydy paneelia, tray-valikkoa, ikkunoissa ei ole reunoja joista raahata, paneelista ei löydy valikkoa josta käynnistellä ohjelmia, Ikkunoita ei voi pienentää paneeliin tai kalenteria availla tray-valikosta. Käytännössä kaikki ikkunamanageriin kohdistuva komennus tapahtuu näppäimistöltä.

Kuullostaa hirmu vaikealta ja sekavalta? Noh, siltähän se kuullostaa, mutta ei ole sitä käytännössä.

Nythän Unityn käyttäjät ovat tottuneet käynnistämään ohjelmia dashista painelemalla super-näppäintä, antamalla pari kirjainta halutun ohjelman nimestä ja painamalla entteriä? Scrotwm ei paljon eroa tästä. Superin sijaan painetaan mod+p, kirjoitetaan pari kirjainta halutun ohjelman nimestä ja painetaan entteriä. Scortwm:n toteutus ei tosin ole ihan niin kiiltävä ja kimmeltävä kuin Unityn dash, mutta samaan lopputulokseen päästään.

Tämän jälkeen ohjelma käynnistyy koko ruudulle. Käynnistettäessä lisää ohjelmia Scrotwm jakaa näytön ensin kahtia, sitten toisen pystysarakkeen kahtia ja sen jälkeen koko ruudun neljään osaan. "Laatoitusta" voi ohjata mod+välilöynti compolla, (pystysarakkeet, vaakasarakkeet, koko ruutu) ikkunoiden paikkoja, kokoa ja ruudun jakoa komennellaan näppäinyhdistelmillä. Halutessaan voi lyödä mod-näppäimen pohjaan ja raahata ikkunaa pitkin näyttöä ihan kuten esim. openboxissa.

Samalla näytöllä voi olla "laatoitettuja" ja "kelluvia" ikkunoita samanaikaisesti ja ikkunoita voidaan "laatoittaa" ja "kelluttaa" näppäinyhdistelmällä mod+t missä vaiheessa tahansa. Scortwm määrää ikkunoiden sijainnin ja koon asetustiedostostaan kaivamien parametrien mukaan (joita voit siis tekstieditorilla muokkailla vapaasti). Työtiloja löytyy oletuksena kymmenen ja ikkunoita voi siirrellä vapaasti näiden välillä (näppäinkomennoilla tietenkin!). Asetustiedostoa näpräilemällä voipi myös asettaa automaattisesti käynnistettäviä ohjelmia (ennalta määrättyihin työtiloihin), pakotta tietyt ohjelmat käynnistymään aina "kelluvina" yms. kaikkea pikkukivaa. Näppäinkomentoja voi luonnollisesti muokata mieleisiksiin ja luoda tarvittaessa uusia.

Kaikenkaikkiaan Scrotwm:n sisäistää todella nopeasti. "Laatoittavan" ikkunamanagerin idean ja hyödyt ymmärtää nopeasti kun alkaa availemaan ohjelmia enemmälti auki. Ei enää ikkunoiden raahailua, järjestelyä, hiirellä kulmasta kulmaan suihkimista, vaan yksinkertaisia, helposti muistettavia näppäinkomentoja ja ikkunamanageri joka järjestelee ne ikkunat puolestasi (ja juuri siten miten itse haluat, kunhan paneudut asetustiedostoon).

Ei tietenkään pidä unohtaa myöskään scrotwm:n nopeutta ja keveyttä. Itselläni Debian haukkaa scrotwm:n kanssa alle 100 mb muistia bootin jälkeen ja käyttö on mutkatonta, nopeaa ja sujuvaa. Unitystä tiputtautuminen näin pelkistettyyn ikkunamanageriin voi toki olla todella raju muutos, mutta mikäli oppimishalua löytyy niin nopeasti huomaa, ettei sitä kimmeltävää työpöytäympäristöä isommin tarvitse. Etenkään jos tulee toimeen päätteen kanssa. :) Samalla vapautetaan koneen resursseja niille oikeille ohjelmille.

Voin oikeasti suositella lämpimästi ja kehua helppokäyttöiseksi. Useimmilta (kuten itseltänikin aiemmin) jää nämä laatoittavat kokeilematta niiden vaatiman manuaalityön takia, mutta kuten sanottua, scrotwm toimii oletuksillakin melko kivasti. Kannattaa kokeilla!

Kuvia: http://www.google.com/images?q=scrotwm&hl=en&sa=X&oi=image_result_group
Kotisivut: http://www.peereboom.us/scrotwm/html/scrotwm.html
Archwiki: https://wiki.archlinux.org/index.php/Spectrwm
#! Foorumin "30 ikkunamanageria 30:ssä päivässä"-ketju: http://crunchbanglinux.org/forums/post/199992/#p199992

Avataan tässä samalla vähän ikkunamanageri keskustelua (täällä kun keskustelu lähinnä keskittyy noihin monipuolisempiin työpöytäympäristöihin)

Edit: lisätään vielä, että luonnollisesti voi halutessaan Scrotwm:n kanssa käyttää myös paneelia (vaikka tint2) tai erillistä tray-valikkoa, mutta se ei sisällä niitä vakiona. Eikä se välttämättä tarvitse niitä ollenkaan. Infobariin voi myös lisäillä esim. conkyllä tietoja järjestelmästä, mikäli sellaisia kaipaa.


4
WineHq:n foorumilla, PlayOnLinuxin sivuilla ja Diablon foorumeilla on ollut jonkin verran keskustelua siitä, että Winellä pelanneet Linux-käyttäjät olisivat saaneet permabanneja "apuohjelmien" käytöstä sekä käyttöehtojen rikkomisesta.

Keskustelun kruunaa eilen julkaistu kirjoitus aiheesta:

http://www.cinemablend.com/games/Blizzard-Perma-Bans-Linux-Users-From-Diablo-3-Lets-Botters-Continue-Play-44217.html

Blizzardilta on kerrottu, että kaikki bannatut Wine-pelaajat olivat todistettavasti huijareita ja banneja ei tulla poistamaan. Toisaalta on tiedossa että Warden on aiheuttanut ongelmia 64-bit Linux-pelaajien kanssa ja samainen Warden on aiheuttanut aiheettomia banneja jo aikaisemmin WoWin puolella wine-käyttäjille.

Ovatko sitten kaikki banneistaan valittaneet wine-käyttäjät yrittäneet huijata pelissä ja pistäneet bannit winen piikkiin bannien poiston toivossa vai bannaako warden aiheettomasti wine-pelaajia..? Ken tietää.

Itse ehkä siirtyisin tässä vaiheessa Diablon kanssa Window$in puolelle, varmuuden vuoksi.

5
Yleistä keskustelua / Google I/O 2012
« : 27.06.12 - klo:22.42 »
Googlen kehittäjäkonferenssi starttasi tänään ja on ollut seurattavissa livenä: https://developers.google.com/events/io/

Google esitteli mm. Android 4.1 Jelly Beanin, Nexus 7 tabletin, Nexus Q "viihdekeskuksen" ja demosi Google Class-projektia. Myös Google+ asiaa oli paljon (eventit, tablettiversio yms.)

Kohokohdat voi lukaista tiivistettynä:

http://thenextweb.com/google/2012/06/27/everything-you-need-to-know-about-todays-google-io-event/

Suomeksi ainakin Muropaketti on uutisoinut Android 4.1:stä ja Nexus 7:stä.

http://taskumuro.com/google-esitteli-edullisen-nexus-7-taulutietokoneen

http://taskumuro.com/google-esitteli-android-41-jelly-beanin

Google Play on myös saanut lisää sisältöä (jota tosin taitaa turha odotella näkevänsä Suomessa vielä hyvään hetkeen)

Ainakin omasta mielestä 4.1 Android näyttää todella kivalta uusine ominaisuuksineen ja parannuksineen. Nexus 7 alkaa myös olla ensimmäinen tabletti josta olen aidosti kiinnostunut (hyvin pitkälti kohtuullisen hinnan($199) vuoksi.)

6
Yleistä keskustelua / Google Drive
« : 22.06.12 - klo:12.37 »
Rykäisin nyt uuden ketjun kun muut ketjut käsittelivät lähinnä ongelmia Ubuntun kanssa.

Elikkäs... Olen tässä käyttänyt jo hyvän aikaa Google-tiliä ja keskittänyt mahdollisimman paljon perus-juttuja sinne. Drivekin on ollut käytössä sen julkaisusta lähtien, tosin ihan vaan selaimen kautta käytettynä.

Jaoin tuossa eilen illalla kuvia kaverille. Kuvat otettu kännykällä, josta upattu omaan Driveen. Avasin Driveä koneella sen verran, että siirsin nuo kuvat omaan kasnioonsa jonka sitten jain sähköpostin avustuksella kaverilleni. Olin tuolloin omalla G-tunnuksella kirjautunut niin puhelimeen kuin Chromeenkin.

Kaveri, joka oli toisella koneella, toisen mokkulan perässä, kirjautuneena omalla G-tunnuksellaan, avasi tuon jakolinkin sähköpostistaan ja sai samalla omaan selaimeensa (Chrome) meikäläisen vanhoja välilehtiä. Ei mitään mikä olisi ollut auki jakoa tehdessäni, vaan selkeästi tunnistettavan nipun muutaman päivän takaa. Sivustoja joilla kaveri ei ole ikinä edes käynyt. En myöskään ole koskaan kirjautunut omaan G-tiliini hänen koneeltaan.

Omalla koneella Chrome ei kirjoita levylle käytännössä ollenkaan, joten voisi olettaa, että Drive on napannut tuon jaon yhteydessä avatut välilehdet Googlen omilta palvelimilta. Kävin myös itse jaetun kansion läpi, jossa ei ollut mitään muuta kuin jaetut kuvat. Drivestä ei muutenkaan löytynyt mitään ihmeellistä, vaikka aikani koitin tonkia, mistä se on nuo välilehdet tonkinut ja kaverille jakanut.

Tämä antaa vähän ajattelemisen aihetta.. Mitä Drive jakaa seuraavaksi, mahdollisesti jonkun tuntemattoman kanssa, jakaessani jotain Driven kautta? Voiko samainen vuoto käydä sähköpostien tai vastaavan herkemmän datan kanssa?

Sinällään oppinut luottamaan Googlen tietoturvaan siinä mielessä, että vaikka datani Googlelle luovutankin, niin niitä sieltä ei ainakaan ihan kuka tahansa saa käsiinsä. Nyt taas näyttää siltä, että Google jakaa itse tuota dataa jota olen sinne suoltanut.. :P

7
Koneessa:
 
- Xubuntu 12.04
- 4Gb rammia (~900megaa käytössä ja ~700megaa cahcena)
- Levynä WD:n 7200rpm 2TB (ikää vuoden verran, SMART OK)
- Swappia 2x RAM ja swappines vaihdettu arvoon 5 (swap myös pysyy tyhjänä, joten swappauksesta ei ole kyse)
- / , /var ja /home omilla osioillaan. (kaikki osiot ext4)

Kiitos jatkuvan raksutuksen tyhjensin koko levyn ja tein vain tarvittavan kokoiset osiot levyn alkupäähän ja jätin loppulevyn tyhjäksi, jotta kaikki data on mahdollisimman nopealla osalla levyä. Sama ongelma on myös Ubuntulla ja eri työpöytäympäristöillä, oli käytössä sitten Cinnamon, Unity, Gnome-panel tai openbox.

Idlenä jbd2/sda*-* kirjoittaa levylle jatkuvasti parin sekunnin välein. En tiedä onko jbd2 ainoa syypää, mutta oli kone käytössä tai idlenä niin tasaisen tappava raksutus kuuluu kiintolevystä. Raksutuksen aikana kone tahmaa, ihan valikoista lähtien.

Jbd2 liittyy ilmeisesti ext4 journalointiin..? Olisiko sitten aika siirtyä vaikka btfrs:n pariin, kun tämä levyn jatkuva raksutus tuntuu olevan ext4 ominaisuus...?

Koneella ei ole mitään ajastettuja/automaattisia varmuuskopiointeja/synkronointeja ja käynnistettävistä ohjelmista on karsittu turhat pois. Myöskään mitään automaattisesti päivittyviä sähköpostiohjelmia tai vastaavia ei ole käynnissä.


Suurin ongelma onkin sitten Chrome. Teki Chromella sitten mitä tahansa;  avaa uuden välilehden, menee sivustolle, sulkee välilehden, kirjoittaa osoiteriville, niin iotop näyttää parikin chrome-prosessia jotka alkavat kirjoittelemaan ja raksutus on sen mukainen.

Tässä on se ärsyttävä puoli, että ilmiselvästi selain jää välillä odottamaan että kirjoittelut on kirjoiteltu, ennenkuin saa sivuston naaman eteen (eli hidastaa surffailua) ja aiheuttaa tahmailua esim. vierityksessä. Pahimmillaan sivu latautuu, mutta kiintolevy raksuttaa vielä muutaman sekunnin latauksen jälkeen, eikä itse sivustolla pysty tekemään tänä aikana mitään. Eroa paljon käytettyjen ja vähemmän käytettyjen sivustojen välillä ei ole. Raksutus kuuluu aina ja pahemmat jämähtelyt tulevat satunnaisesti sivustosta riippumatta.

Jotkut sivut aiheuttavat myös säännöllistä kirjoittelua, ollessaan vain taustalla ja kun joku taustalla oleva sivu aiheuttaa Chromelle kirjoitushaluja tahmaavat sitten kaikki välilehdet.

Pystyykö tuon Chromen kirjoitusintoa jotenkin rajoittamaan? En näe tuossa mitään järkeä, että tuo kirjoittaa kaiken mahdollisen levylle ja tahmauttaa itsensä ja samalla muutakin järjestelmää.


En tiedä sitten, auttaisiko preload ongelmiin? Viimeksi tosin, kun preloadia 12.04:ssä käytin, järjestelmä veti itsensä aivan juntturaan aina muutaman tunnin uptimen jälkeen. Ja käyttäähän järjestelmä jo nytkin keskusmuistia ihan kiitettävästi cachena, ainakin free -m mukaan. Se ei tosin näy käytännössä, koska levy raksuttaa jatkuvasti.

Olisiko vinkkejä miten edetä?

Olen SSD:täkin tässä jo miettinyt hyvän aikaa, kun vain raaskisi ostaa, mutta sitä suuremmalla syyllä olisi mukava tietää mistä tuo jatkuva raksutus aiheutuu ja miten sitä voisi hillitä. SSD:n käyttöikä kun lasketaan kirjoituskerroissa ja tällä raksutuksella en laittaisi ikäpäivänä kallista SSD:tä Ubuntu-koneeseen.

Mainitaan vielä, että käynnistyminen on ripeää ja levytoiminnot eivät muuten vaikuta hitailta. Prosessoritehokaan ei lopu kesken ja lämmöt on kurissa.

Ja iotopin mukaan kyse on nimenomaan kirjoituksesta. Chrome:n tapauksessa chrome-prosessit toki myös lukevat samalla, mutta kirjoitusta tapahtuu huomattavasti enemmän. jbd2 vain ja ainoastaan kirjoittaa.

Ja raksutus ei toki ole kateamatonta, vaan ruksruks, parin sekunnin tauko ja taas ruksruks. Välillä sitten oikein kunnolla ruksruksruksruksruks, vaikkei koneella mitään sellaista tapahtuisikaan, joka tuon selittäisi.
Edit:

Kysytääs tässä samalla kun kiintolevyyn liittyy yhtä lailla.

Eli tuossa kun tyhjentelin levyä huomasin, että vaikka asennusohjelmassa valitsin osioinnin itse, poistin kaikki osiot, tein uuden osiotaulun ja tein uudet osiot, järjestelmä numeroi nuo osiot ihan miten sattuu. Levyllä oli ennen iso tukku osioita (koska koneella oli useita eri distroja asennettuna) ja osiointiohjelma tuntui arpovan vanhoja numerointeja näille uusille osioille (joita siis lisäsin "tyhjälle" levylle). Tästä kun siirryin itse asennukseen, niin seuraavassa ruudussa oli jo valmiiksi vanhat nimi ja käyttäjätiedot, eli asennusohjelma haistoi jostain nekin, vaikka juuri "tyhjentämälleni" levylle oltiin asentamassa.

Tämän jälkeen kävinkin live-cd:llä poistamassa jälleen ne juuri tekemäni osiot ja loin yhden koko levyn kokoisen ext2 osion. Tämän jälkeen rebootin kautta asennus ja asennusohjelman kautta tuon ext2 osion poisto ja nykyiset ext4 osiot ja nyt asennusohjelma numeroi osiot oikein, eikä kaivanut nimi ja käyttäjätietoja jostain levyn syövereistä..

Tiedä häntä, eikö tuo asennusohjelma osaa oikeasti poistaa ja alustaa osioita kunnolla?

Edit2: tekstiä vähän selkeytetty

8
Ubuntun kehitysversio / 12.04 ja nettiyhteyden jakaminen
« : 21.04.12 - klo:21.47 »
Terve,

onko täällä kenelläkään tiedossa miten 12.04:ssä nettiyhteyden jakaminen onnistuu? 10.04:ssä homma on onnistunut niinkin simppelisti, että laittanut vain network managerista wired connectionin kohdalle 'jaettu muille tietokoneille' ja homma on toiminut. Mokkulayhteyden jakamisesta siis kyse, eth0 kautta.

12.04:ssä olen nyt tehnyt samat asetukset kuin 10.04:eenkin, mutta Xbox ei kuitenkaan pääse nettiin.

Lisäksi tässä 12.04:ssä on ollut nyt aika paljon kaatuilua viime päivinä. Flash ja Compiz pääpiruina. Muutama aivan täydellinen jäätyminen, mutta suurimmaksi osaksi Xorgin tappaminen on auttanu asiaan. Onko muilla ollut vastaavia ongelmia? Betavaiheessahan tässä vielä mennään, joten toivottavasti korjattaisiin piakkoin.

9
Elikkäs seuraavanlainen ongelma olisi kyseessä:

Asentelin tässä vanhemmalle Acer läppärille CrunchBang linuxia Bodhin rinnalle. 100Gb PATA levy oli ennestään kokonaan käytössä (koko levyn suuruinen yksi osio ja swap) jota pienensin Gpartedilla 67Gb kokoiseksi (dataa levyllä ennestään vajaat 65Gb) ja vapautuneelle tilalle tein / ja /home ja swap Ext4 osiot CrunchBangia varten.

Asennus sujui hyvin, ei siinä mitään, mutta nyt CrunchBang ei suostu liittämään tuota vanhaa pienennettyä osiota ja Gparted herjaa "The enclosing drive for the volume is locked". Myöskään Live-sessio ei tuota osiota suostu liittämään, tosin ei tuota virheilmoitusta anna erikseen.

Myös Bodhiasennus otti siipeensä, sillä Bodhi käynnistyy kyllä kirjautumisruutuun, mutta ei suostu kirjautumaan sisään. Virtuaalikonsolilta sisäänkirjautuminen onnistuu, mutta x ei käynnisty eikä esim. sudo apt-get update toimi. X:ää käynnistettäessä antaa virheilmoitusta tyyliin "temp-tiedostoa/hakemistoa ei pystytty luomaan" ja "levyllä ei ole tarpeeksi tyhjää tilaa", jota sitäkin Gpartedin mukaan on liki 3Gb.

Koodia: [Valitse]
crunchbang@crunchbang:~$ sudo fdisk -l

Disk /dev/sda: 100 GB, 100027630080 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12161 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes

Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *           1        8593    69023241   83  Linux
Warning: Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3            8593        9867    10233405   83  Linux
Warning: Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda4            9867       11780    15366172   83  Linux
Warning: Partition 4 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2           11780       12162     3068415    5  Extended
Warning: Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda5           11780       12162     3068415   82  Linux swap
Warning: Partition 5 does not end on cylinder boundary.
Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system).  /dev/sr0 has been opened read-only.
Error: Invalid partition table - recursive partition on /dev/sr0.
 

Eli tuo sda1 osio kyllä näkyy ja näyttäisi voivan hyvin, mutta sitä ei vaan saa liitettyä.

Alla vähän koodia, jos noista jotain hyötyä sattuisi olemaan.

Koodia: [Valitse]
crunchbang@crunchbang:~$ sudo mount /dev/sda1
mount: can't find /dev/sda1 in /etc/fstab or /etc/mtab

Koodia: [Valitse]
crunchbang@crunchbang:~$ sudo fdisk -lu

Disk /dev/sda: 100 GB, 100027630080 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 12161 cylinders, total 195366465 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes

   Device Boot      Start         End      Blocks   Id  System
/dev/sda1   *        2048   138031103    69023241   83  Linux
Warning: Partition 1 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda3       138031104   158513151    10233405   83  Linux
Warning: Partition 3 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda4       158513152   189231103    15366172   83  Linux
Warning: Partition 4 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda2       189233150   195371007     3068415    5  Extended
Warning: Partition 2 does not end on cylinder boundary.
/dev/sda5       189233152   195371007     3068415   82  Linux swap
Warning: Partition 5 does not end on cylinder boundary.
Warning: Unable to open /dev/sr0 read-write (Read-only file system).  /dev/sr0 has been opened read-only.
Error: Invalid partition table - recursive partition on /dev/sr0.

Koodia: [Valitse]
crunchbang@crunchbang:~$ sudo df -h
Filesystem            Size  Used Avail Use% Mounted on
aufs                  378M   86M  293M  23% /
tmpfs                 378M     0  378M   0% /lib/init/rw
udev                  373M  252K  372M   1% /dev
tmpfs                 378M  4.0K  378M   1% /dev/shm
/dev/sr0              686M  686M     0 100% /live/image
tmpfs                 378M   86M  293M  23% /live/cow
tmpfs                 378M     0  378M   0% /live
tmpfs                 378M  6.1M  372M   2% /tmp

Koodia: [Valitse]
crunchbang@crunchbang:~$ sudo blkid
/dev/sda1: UUID="50a8023b-24b8-4137-9724-44033df70fa1" TYPE="ext4"
/dev/sda3: UUID="373ee33c-1d56-49a4-a26b-5d361377289e" TYPE="ext4"
/dev/sda4: UUID="a5c3c93f-8d53-4df2-ba70-b2a237b74de3" TYPE="ext4"
/dev/sda5: UUID="a366f714-a2b0-4dae-be7a-5dd4adaec775" TYPE="swap"
/dev/loop0: TYPE="squashfs"

Ja vielä kuvankaappaus Gpartedista:  http://aijaa.com/002319262213.png

--------------------------

Onko Experteillä mitään neuvoja saada tuo osio taas luettavaksi ilman datanmenetyksiä? Olen tässä nyt googlea kahlannut läpi jo hyvän tovin, mutta ohjeita ei tunnu löytyvän. Muutenkin olisi hyvä saada ihan step-by-step ohjeet soomeksi, niin osaisi tämmöinen vähempitaitoinenkin sitten saada homman pelittämään.

Itselle tuli mieleen, että onnistuisiko tuon osion käyttöönotto asentamalla CrunchBang uudestaan ja asettamalla tuo vanha bodhi osio /home:ksi niin, että tuota kyseistä osiota ei alustettaisi...?

Luulisi ajavan kaikkien "lukkojen" ohi tuolla tavoin? Vai löytyykö jotain valmista terminaalitaikaa ettei tarvitsisi lähteä soheltamaan ja vaarantamaan tuota dataa tämän enempää.. (oppiipahan taas kantapäänkautta ottamaan varmuuskopiot kaikesta viitentoista kertaan viidelletoista eri medialle viidentoista minuutin välein...  ::))

Ja thunarista on tuo "auto-mounttaus" disabloitu, jostain kun löytyi tieto, että se voisi tuon herjan aiheuttaa, mutta ei auttanut asiaan.

Vinkkejä?

(ja juu, tämä nyt ei suoranaisesti liity Ubuntuun, mutta Bodhi pohjautuu kuitenkin Ubuntuun ja CrunchBang Debianiin johon taas Ubuntu pohjautuu, niin luulisi samojen ohjeiden käyvän näissäkin distroissa. Taitaa tämä paikka kuitenkin olla se paras paikka linuxaiheista kysellä jos suomenkielellä meinaa vastauksen saada. Pahoittelen kuitenkin jos eksyi väärälle foorumille/osiolle :))

Sivuja: [1]