Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Sorkkarauta

Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15
261
Olen ollut joulun alennusmyyntien jälkeen ostoksilla. Tosin ostettavana kohteena eivät ole olleet Stockmannin leipäkoneet tai Seppälän farkut, vaan pitkällisen suunnittelun ja määrittelytöiden perusteella rakennettava korkean käytettävyyden räätälöity kansainväliset toiminnot mahdollistava tietojärjestelmä.

Kuinka ollakaan, tämähän ei ole osoittautunut mitenkään yksinkertaiseksi jutuksi, mutta ne hankaluudet ja vaikeudet ovat olleet yllättäviä.

Arkkitehtuuriratkaisut ja teknologiakysymykset ovat minulle periaatteesta aivan sama, kun vain tarjottavien ratkaisujen avulla vältetään ns. "vendor lock in" -tilanteet sekä se, että järjestelmän skaalautuvuutta eivät kiusaa niin sanotut hankalat EULA (End User Licence Agreement) -ehdot. Koska räätälöinnin tuloksena on synnyttävä mittatilaustuote, niin olen pitänyt tärkeänä sitä, että olemme hankkimassa palvelua, eikä niinkään tuotetta.

Hankintaa tehdessä olen alusta pitäen kiinnittänyt huomiota toimittajan palvelualttiuteen, yleissivistykseen sekä tietoisuuteen eri mahdollisuuksien toteuttamisesta. On mielenkiintoista ollut huomata, että niin sanotut isot toimittajat, eivät tunne tai tue  "open source" filosofiaa ollenkaan. Useampi kuin kaksi kolmesta toimittajasta joutui pyytämään lisätietoa siitä, miten Open Officella tekemäni tarjouspyyntötiedosto avattaisiin. Arvatenkin en lähettänyt tarjouspyynnöstä .doc -tiedostoa, vaan yllättäen linkin Open Officen sivuille vinkkinä, että ladatkaapa sieltä. Ilmeisesti olivat ladanneet, mutta vahinkoa oli ehtinyt jo tapahtua. Muutamat ymmärsivät yskän mistä oli kysymys ja näin ollen keräsivät itselleen ilmaisia pisteitä tarjouskilpailun alkuvaiheessa. Pisteitä ei tullut niinkään siitä, että heillä olisi ollut Open Office asennus valmiina, vaan siitä että osoittivat asiantuntemuksensa ja viitseliäisyytensä selvittää miten dokumentin saisi auki. Yksi jopa ymmärsi lähettää lisäkysymyksiä OO-formaatissa, josta tuli ainakin sympatiapisteitä joilla voi olla merkitystä, mikäli ratkaisu on tasaväkinen.

Kuka haluaa valita sellaisen toimittajan, jota pitää neuvoa niinkin yksinkertaisissa asioissa kuin tiedoston avaaminen? Ja tiedosto ei ollut ihan mikä tahansa tiedosto, vaan arvokas mahdollisuus hankkiutua monivuotiseksi strategiseksi partneriksi ja hovitoimittajaksi. Mitähän muita yllätyksiä näiden "kavereiden" kanssa tulee? Siitä voin kirjoittaa myöhemmin jos yhteisöllä on kiinnostusta lukea.

Saatan olla ikävä ihminen, mutta minun palkkalistoillani moiset kaverit eivät olisi enää duunissa. Tai jos olisivat, tehtäväkuvat päivitettäisiin "sopivampiin"1 toimiin.


1= sopivampi toimi voisi olla ns. "corporate yes man". Katso Stanley Bingin kirjasta "100 Bullshit Jobs...And How to Get Them", sija 29.


262

Tuo live-cd asennus ei ole välttämättä maailman käytännöllisin asennusmuoto kun puhutaan koneista, joissa on muistia tyyliin 128mt ja pIII 800mhz kokoonpano. On meinaan todella hidas, eri asennusvaiheista toiseen kestää 20-30min ja homma etenee niinkuin kunnanvirastossa.

Eikö siihen olisi saatavilla toisenlaista asennusmuotoa, kuten näissä perinteisimmissä distroissa on ollut? Eli ensin mennään asennusohjelmaan ja sieltä valitaan asennus ilman mitään että olisi pakko mennä desktop -tasolle.

263
Tänään Ylen teksti-tv:ssä sivu 161.

"Suuret teknologiajätit ryhtyvät tukemaan LINUX-KÄYTTÖJÄRJESTELMÄÄ kilpailussa Microsoftin Windows-järjestelmän kanssa. Asiasta kertoo New York Times. Teknologian suuryritykset kuten IBM, HP, Intel, Oracle ja Novell ovat muodostaneet yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on edistää Linuxin käyttöönottoa, standardisointia ja laillista suojaamista."

http://www.nytimes.com/2007/01/22/technology/22linux.html?_r=1&oref=slogin.

Linuxia on jo tuettu näiden toimesta ajat sitten, muttei ehkä tässä asiassa. Perinteisesti tuki on näkynyt desktop -käyttäjälle suhteellisen vähäisenä ja sitä on nähty yksittäisiä työasemia enemmänkin  tuotannollisten järjestelmien puolella, etenkin koskien suurta sinistä IBM:ää sekä Ellisonin Oraclea.

Toivottavasti osaavat tämän yhteistyön pohjalta kohdentaa voimavaransa oikein, joka voisi tarkoittaa esiasennettuja linux-jakeluita, nykyisten hyvien käytäntöjen soveltamista ja edelleenkehittämistä (vrt. esim. pakettikirjastot), Linux -tuotteiden jakelukanavien kehittämistä, laitetuen parantamista sekä jossain määrin vakioidun desktop-Linuxin tuomista markinnoille. Viimeksi mainittu herättää varmasti ristiriitoja, mutta näkisin että vakioinnillakin olisi tarkoituksensa kriittisen massan aikaansaamiseksi.

Varsinaisena kehityskohteena tämänkaltaisissa konsortioissa voivat olla osapuolten väliset eturistiriidat, jotka olisivat kyllä varmaankin hyvin vältettävissä ennakoimalla alusta pitäen sitä, että tässä oltaisiin kehittämässä yhteistä riippumatonta tuotetta, jonka käyttöarvon ratkaisisivat toimittajakohtaiset lisäarvotekijät. Näin jokaiselle olisi varmistettu yhtäläiset mahdollisuudet toimia yhteisellä alustalla, jonka ympärille sitten voitaisiin alkaa rakentamaan tuotteen edellyttymiä jakelu-, tuki-, markkinointi- ja myyntiorganisaatioita.

Yksi on muuten joukosta poissa, Sven Tuuvaa ei vielä näy. Missähän lie Kallasvuo Nokioineen? Ei varmaan haittaisi Noksuakaan osallistua kehitykseen tuomalla mobiilialan osaamista mahdollisten yhteisten plarformien suunnittelussa.



264
Yleistä keskustelua / Firmaan Open Office
« : 17.01.07 - klo:13.51 »
 
Siirryin nykyisen työnantajani palvelukseen kesällä. Oikeastaan kaiken olen tehnyt täällä Open Officella, joka on herättänytkin mielenkiintoa, joka on nyt sittemmin realisoitunut tietohallinnon tuettujen softien listalle. Ensimmäiset asennukset tehdään lähiaikoina 10-20 työasemalle. Firmassa on noin tuhat henkilöä, joskaan en usko että ihan heti lähdetään laajamittaisesti asentaamaan.  Mutta säästöä tuli heti muuan tuhat euroa tälläkin keinolla. Pitäisikö alkaa pitämään asiasta blogia :)

265
Onkos kukaan päässyt katsomaan Linuxilla Maikkarin hypettämää "Parhaat sekunnit" -mainoksia netissä? Minä en ainakaan päässyt ja olen todella turhautunut. Laadin asiasta Maikkarille palautteen ja olisi hyvä varmaan jos sitä palautetta lähetettäisiin kollektiivisesti.

Hypetyksestä innostuneena lähdin katselemaan vanhoja televisiomainoksia, joista olisin valinnut suosikkini äänestykseen. Vaan kuinkas sitten kävikään? Jotta mainoksia olisi ylipäätään päässyt katsomaan, se olisi vaatinut ilmeisesti Windows -käyttöjärjestelmän ja siihen ilmeisesti jonkinlaiset kodekit, jota ei käyttämälleni Linux -järjestelmälle saa. Jäipä sitten mainokset näkemättä, vaikka MTV3 oli niitä niin innoissaan mainostanut.

Olen harvinaisen pettynyt maikkarin sähköisen median käsittelyyn ja palveluiden tuottamiseen. En yksinkertaisesti ymmärrä, minkä takia asetetaan palveluiden jakelukanavalle keinotekoisia esteitä rajaamalla ns. esityskerrosten päätelaitteet tukemaan vain rajoitettua formaattia? Mitä järkeä on rajata asiakaskuntaa ulkopuolelle vain sen takia, että käytetään tiedostomuotoja, jotka asettavat rajoituksia palveluiden käyttäjille?

Minusta tässä linjataan periaatteellisella tasolla asiakaskuntaa, joilla on oikeus tai mahdollisuus päästä sähköisiin medioihin. Ihmettelen Maikkarin vastuuntuntemusta asiakkaista, etenkin kun olen ilmeisesti erehdyksellisesti pitänyt sitä "maamme johtavana mediatalona".

Määriteltäessä sähköisiä palveluita, pitäisi miettiä myös esityskerroksessa tapahtuvia asioita ja sen roolia esteettömänä palveluiden jakelukanavana. Se että jos palveluita tuotetaan laajasti tuetulla mediaformaatilla, se ei liene keneltäkään - etenkin tässä tapauksessa maikkarilta pois.

Aika veijari tuo Microsoft on ollut, kun ne ovat siellä keksineet tämän formaattilukon sähköisiin mediapalveluihin. Mitähän muita "kivoja" juttuja on vielä tulossa? 

Eli tälläista penalttia annetaan, kun ei toimi Microsoft -yhteiskunnan sääntöjen mukaan.


-- update 28.1.07 18:45

Saatu toimimaan Mplayerillä ja Mozilla pluginilla, muttei täydellisesti.
Kriittikki lienee kuitenkin ajankohtaista palveluihin, joihin yritetään ujuttaa ns. formaattilukkoa pakkomyynnin edistämiseksi. Tästä mieleeni juolahti eräänlainen versio kuulemastani kärjistyksestä:

1980-luvun vapaassa markkinataloudessa pystyi tekemään valinnan siitä, juoko Pepsiä vai Coca-Colaa.

2000-luvun vapaan markkinatalouden versiossa pystyi tekemään valinnan siitä, että haluatko käyttää palveluja Microsoftin kanssa vai haluatko olla kokonaan ilman palveluja.

Mikähän lienee seuraava evoluution aste?




266
Yleistä keskustelua / "Päivitä Windows"
« : 12.01.07 - klo:12.49 »
On varsin mielenkiintoista havaita, että rakas Yleisradiomme YLE ohjeistaa Windows -käyttäjiä verovaroin tuetulla palvelulla. Tein havainnon avatessani teksti-TV:n sivun 160, jossa on sivuviite tarkempaan ohjeistukseen. Mielenkiintoiseksi asian tekee juuri tämä julkisrahoituksen ja kaupallisen tuotteen suhde.

Koska verorahoilla pitäisi tuottaa tasapuolista ja syrjimätöntä palvelua ketään markkinoilla olevaa toimijaa kohtaan, niin ihmettelen miksi Microsoftille annetaan tässä(kin) tukea verorahojen muodossa. Eihän esimerkiksi Sharp Zaurukseenkaan saa ohjeita, vaikka siinäkin on päivityksiä ja se on kaupallinen tuote. Se, että jokin kaupallinen ratkaisu on melko yleisesti käytössä, ei tee oikeutusta sille että käytetään julkisrahoitteista mediaa oppaiden ja ohjeiden muodossa. Minä ainakin näen tämän seikan syrjivän muita laite-/järjestelmätoimittajia kohtaan.

Mielestäni emme elä tietoyhteiskunnassa, vaan olemme osa Microsoft -yhteiskuntaa. Jossain on mennyt pieleen.

267
Lähinnä kysymys koskee kotimikroiksi luokiteltavia laitteita poislukien eri PC-viritelmät.


Mitäs härveleitä Ubuntu -foorumin käyttäjillä on ollut?

Minulla on:

Commodores: Pet, Vic20, C16, +4, C64, C128D, Amiga500-, Amiga 1000, Amiga 1200 ja Amiga 2000.
Atari: 800XL, ST520, STE1040 4MT+kovo, 2600
Sinclair Zx81 & Spectrum48k
Amstrad 6128
Spectravideo 728
Toshiba HX10
Salora Fellow
Sharp 800

Ja nämähän ovat luonnollisesti minulla vieläkin niinkuin kunnon nörtillä pitää ollakin  :D

268

Olisipa mielenkiintoista käydä katsomassa mitä ne puuhaavat Espanjassa. Koskahan tälläinen saataisiin Suomeen?

http://www.freesoftwareworldconference.com/en/

Manuel Rojas Congress Centre
C/ Ronda del Pilar
s/n 06002 Badajoz
Spain

The Manuel Rojas Congress Centre in Badajóz (region of Extremadura) will hold the celebration of the Free Software World Conference 3.0 on 7-9 February 2007. The event is jointly organised by the regional government of Extremadura and by the regional government of Andalusia, based on their collaborative agreement for the development and the promotion of Free Software, with the support of businesses involved in this field.
 
This conference, in its third edition, has become the most important Spanish forum for presentations, debate of ideas, projects and exchange of experiences, and one of the most important events worldwide with more than 10.000 participants and 400 speakers from public administrations, telecommunications businesses and universities.
 
While focus was on Free/Libre Software as a key tool for the development of the Information Society during the past editions, the objective of the third conference is to establish a reference framework for analyzing Free/ Libre Software and Free Knowledge strategies that are being implemented by organizations, to exchange experiences and discuss them with a view to contribute to the transfer of such strategies to other environments. All perspectives (i.e of businesses, public administrations, citizens, the educative sector, researchers, the legal sector as well as health and cultural actors) will be taken into consideration.
 
The fourth IDABC OSS event will be held on 8 February in parallel to the conference. It will focus on the recently started OSOR project, where OSOR stands for “Open Source Observatory and Repository" for European public administrations.


269
Asennan biljardisalillemme käyttöön Xubuntun kun siellä on yksi PIII 800Mhz 128mt.

Onko siinä mitään oleellista mitä pitäisi tietää? Ajattelin lähinnä sitä että käyvätkö Ubuntun pakettivarastot Xubuntuun sellaisenaan?

270
Yleistä keskustelua / Seuraava megatrendi?
« : 06.01.07 - klo:00.33 »
Seuraava megatrendi on avoimeen koodiin perustuva siirtymä ICT-alalla.

Microsoft on alkanut menettämään sopimusten arvoa, mikä on minusta selkeä merkki laskevasta trendistä. Tätä perustelen muutamista havainnoista, joita on ympäristössä (Munchen, Amsterdam + 9 muuta kaupungia Hollannissa, Oikeusministeriö, Wien jne.) ovat ottamassa käytäntöä, joissa maksetaan softan käyttöoikeuden sijasta palveluista.

Tämä on vasta alkuvaiheessa, jonka jälkeen kriittisen massan saavuttaminen lähenee. Alkuvaiheesta selvittyä alkaa nousemaan esimerkkejä, kuinka saadaan tehtyä migraatio joustavasti kohti palvelupohjaista ICT-rakennetta. Tämä lisää kiinnostavuutta entisestään, jolloin ei enää kilpailla siitä kuka myy saman Mikkisoftan järjestelmän halvimmalla vaan kilpaillaan siitä kuka pystyy tarjoamaan parhaan palvelun järkevällä hinnalla.

Toki Mikkisofta yrittää pitää Vendor Lock In -tilannetta yllä säännöllisesti tuomalla uusia versiota ja pakottaa käyttäjiä vaihtamaan omiin epästandarteihin järjestelmiin. Sen lisäksi, se pakottaa hankkimaan kouluihin opetettavaksi sen tuotteita, jotta se saa asiakaskunnalleen verorahoilla kustannetun koulutuksen ja siitä vielä maksetaan lisenssikustannuksetkin päälle. Jakelukanavat lienevät jonkin aikaa vielä hallinnassa - tai varmaan tasan niin kauan kuin perinteinen PC-malli elää.

Onpa jännittävää nähdä, kuka keksii ensimmäisenä sen viisasten kiven, joka pystyy rikkomaan tuo nykyisen rakennetun yhtälön? Pitääkö lainsäätäjän pakottaa tarjoamaan monipuolisia vaihtoehtoja monopoliaseman purkamiseksi?


Tarkemmin ajateltuna, minusta ainakin tämä Microsoft -yhteiskunta on ongelma. Onko sinusta?

271
Yleistä keskustelua / Kuka kehittää Linux -ohjelmia?
« : 03.01.07 - klo:10.14 »
Olen tuumannut, että kuka näitä Linux -ohjelmia kehittää kun tuntuu että käyttäjiä on vain pienehkö osa Windowsiin nähden? Siitä huolimatta sovelluksia löytyy vähän joka lähtöön ja ne ovat verrattain korkeatasoisia. Perustuuko tämä ohjelmistokehityksessä vallitsevaan avoimuuteen vai mikä muu voisi olla taikana? Ovatko keskivertokäyttäjät sitten enemmän ohjelmointiin taipuvaisia kuin Wintoosan maailmassa?

272

Menin säätämään tässä ilmeisesti asetuksia X:stä, jotta näytönohjain saisi palautettua alkuperäiset asetukset takaisin. Boottasin koneen ja kas kummaa, osa näppäimistä olikin kadonnut kun yrittelin kirjoitella käyttäjätunnustani kirjautuessa koneeseen. Tosin näytönohjain kyllä toimii paremmin...

Nyt on tilanne että sinne ei pääse kukaan, koska näppäimistöltä ei saa näpyteltyä kaikkia merkkejä. Onko vaihtoehtoista tapaa kirjautua järjestelmään sisälle? Grub -valikkoni antaa vaihtoehdoiksi vain joko Ubuntu tai Windows.

Nyt on se kuuluisa paniikki päällä... apuva...

273
Kirjoittelin tässä jokin aika sitten tiedostosekoilusta, joka ilmeni siten että Windows XP:n D-levyn (Fat32) tiedostonimet näkyivät skandien kanssa epämääräiseltä syltyltä.

Se korjaantui sillä että laiton /etc/fstab -tiedostoon merkinnän utf8. Tosin suosittelen käyttämään tiedostonnimissä mahdollisimman vähän erikoismerkkejä mitä skanditkin ovat.

Eli tämän lisäsin:

/dev/hda5    /media/windows_D  vfat utf8,umask=000       0       0
/dev/hda9    /media/windows_E  vfat utf8,umask=000       0       0

Onko teillä muilla ollut rinnanajon kanssa mitään ihmeempiä ongelmia? Olisi kiva tietää ja jakaa kokemuksia.

274
Yleistä keskustelua / Uuden vuoden lupauksia
« : 01.01.07 - klo:02.01 »
Hyvää uutta vuotta kaikille.

Ajattelin taas avautua Ubuntusta. Nyt kun näistä alun tempuista on selvitty ja Winekin pyörittää (tosin vähän hitaasti) tarvitsemiani Wintoosan ohjelmia, niin lopullinen Windows lukko on aukaistu. Enpä tiennytkään kuinka älyhyvä softa on tuo Wine.

Olen tehnyt ns. kolme käännytystä Wintoosasta Ubuntu -käyttäjiksi. Ja yritänpä tehdä lisää vastaavia temppuja tulevanakin vuonna. Sen lisäksi, "kiusaan" toimittajia pakottamalla heidän asiakirjansa Open Officen formaattiin. Suosittelen, mikäli olette asemassa jossa voitte vaikuttaa Open Officen leviämiseen tavalla tai toisella, huomioimaan pikku källejä jotta tämä M$ lock in saadaan avattua.




275
Keksinpä keinon, millä saa avointa tiedostoformaattia levitettyä aika näppärästi. Toimin ICT-hankintapuolella ammatikseni, jolloin asiakirjat toimitetaan alihankkijoille Open Officen natiiviformaattia käyttäen. Johan ne vanhatkin koirat oppivat uusia temppuja.

Mielenkiintoista on ollut todeta, että verrattain ison toimijan edustajat kyselevät millä dokumentin saa auki. Eipä hyvältä näytä heidän kannalta, jos eivät viitsi selvittää tai eivät tunne alan standardia.

276
Miksiköhän Ubuntumme ei mene enää lepotilaan, tai meneehän se tavallaan mutta ei sammuta virtoja. Jotta siitä pääsisi pois, on restartattava kone painamalla boottinappia. Tein jotain pieniä päivityksiä jonka jälkeen tämä mainio ominaisuus hävisi pois toimimasta.

Olen ajanut ainakin sudo apt-get update ja sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg -komennot. Olisikohan kenelläkään vastaavia kokemuksia?

Muuten jotka ovat aikaisemmin lukeneet kirjoituksiani, niin voin kertoa että Ubuntu on toiminut mainiosti  8)

277
Laitealue / 3d hukassa
« : 10.12.06 - klo:20.46 »
Termos! Epäilenpä että 3D-asetukset ovat pielessä, kun näytönsäästäjät tökkii pahasti. Voisiko joku ystävällisesti neuvoa, mitenkähän asian saisi kuntoon? Kortti on ATI9200. Mielenkiintoiseksi homman tekee se, että ne ovat kyllä toimineet joskus.

Sitten on vielä tuollainen virheilmoitus, kun yritän ajaa komentoa 'dpkg-reconfigure x'.

Package `x' is not installed and no info is available.
Use dpkg --info (= dpkg-deb --info) to examine archive files,
and dpkg --contents (= dpkg-deb --contents) to list their contents.
/usr/sbin/dpkg-reconfigure: x ei ole täysin asennettu

Vaikka kyllä se on asennettu, kun GUI toimii ihan jees 3d härpäkettä lukuunottamatta.

278
Yleistä keskustelua / Eläköön Konkkanokat!
« : 28.11.06 - klo:12.42 »
Ranskalainen on ranskalainen ja tekee niinkuin tykkää. Toivottavasti eivät valitse Novellin Susea platformiksi:
http://sektori.com/uutiset/7431/ranskan

279
Asentaminen ja käyttöönotto / Gnome jumittaa
« : 13.11.06 - klo:10.47 »
Asentamaani POMI:n koneeseen (1.4ghz, 256mt, Matrox G450 dual head) on ilmaantunut suht usein sellainen probleema, että käyttöliittymä jumahtaa täysin eikä se siitä oikeastaan tokene kuin sammuttamalla virran pois. Kerran on ollut sama asia omassakin koneessa. Onko ongelma tuttu?

280
Ubuntu tietokoneissa / Taas se teki sen
« : 06.11.06 - klo:19.27 »
Tiedän ettei vuodatukseni saa ystäviä, mutta ajattelin nyt kertoa asian varoitukseksi muille.

Minulla on USB-muisti. Poistin vanhat kamat tikulta, jolloin ikkuna näytti ettei siellä ole mitään. Sen jälkeen kopsasin tiedostokansion, jolloin kansio näytti että kamat menivät sinne. Suljin koneen ja lähdin matkalle.

Eipä näkynyt taas(kaan) tallettamiani tiedostoja. On muuten aika ikävää, että järjestelmä infoaa käyttäjää siitä, että toimenpiteet (tiedostojen poisto jne) olisivat muka suoritettu, vaikka todellisuudessa mitään ei ole tapahtunut.

Varmaan joku neropatti sanoo ettei Linux ole Windows. Voisiko se saman hengenvetoon minulle sanoa, miksi järjestelmä "valehtelee" minulle, että operaatio tuli tehtyä vaikka niin ei tapahtunut? Siksikö kun se ei ole Windows?

Ottaa päähän.


Sivuja: 1 ... 12 13 [14] 15