Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - raikka

Sivuja: 1 2 [3] 4
41
Vanhaan Fujitsu Siemens Amilo- merkkiseen entiseen Vista koneeseen piti asentaa Xubuntu. Toimivaa asennustikkua en onnistunut tekemääbn Ubuntun Käynnistyslevyn luonti- työkalulla, poltin sitten DVD:n. Asennus lähti normaalisti, mutta sitten se keskeytyi pariin kriittiseen virheilmoitukseen. Tilanteesta pääsi eroon vain virtanäppäintä painamalla. Sen jälkeen kone ei käynnistynyt lainkaan, DVD- aseman valo vain vilkkui eikä asemaa saanut auki muuten kuin ohuella puikolla  ronkkimalla. Vaikka asema oli auki niin tilanne ei muuttunut, valo vilkkui eikä Biosiin päässyt lainkaan. Olisikohan tämä läppäri hyvä muikkuverkon paino?

42
Kyseessä on melko vanha HP:n pöytäkone, jossa on Ubuntu Mate. Kone ei käynnisty normaalisti vaan jää usein  siniseen aloitusruutuun, josta voi mennä Biosiin. Se tosin jumiutuu siihen eikä siihen auta muu kuin virtanäppäimen painaminen. Saattaa käynnistyä muutaman yrityksen jälkeen, mutta nyt ei ilmeisesti käynnisty lainkaan. Olisiko kyseessä rautavika vai mistä voisi johtua?

43
Aina eivät uudistukset mene kaikilta osiltaan parempaan suuntaan. Wi-fi eli wlan-yhteys muuttui hieman hankalammaksi. Kun langaton verkko on näkyvissä niin enää ei riitä pelkkä verkon salasanan syöttäminen vaan se pitää syöttää uudelleen verkkoyhteyden muokkaustilassa ja tallentaa, sitten se kyllä toimii. Ei ole vaikeaa jos sen tietää, mutta ennen riitti salasanan syöttäminen kertaalleen.
Pahempi ongelma on pitkään luotettavasti toimineen mobiililaajakaistan muutokset. Esimerkkinä vanha HP:n läppäri, jossa Windows on korvattu Ubuntulla, tässä tapauksessa se oli Mate, mutta vastaavia kokemuksia vaikuttaisi olevan muillakin työpöydillä. Kyse oli Saunalahden liittymästä ja tikku oli Huawein joku malli (HiLink?) ja kun se oli asennettu mobiililaajakaistaliittymänä niin se joskus toimi ja joskus ei nähnyt tikkua ollenkaan. Miksiköhän se toimiessaankin näyttäisi olevan kiinteä Ethernet-yhteys? Kokeilin omalla Huawei E3372-tikulla ja sama juttu. Sitten löysin vanhemman Huawei-tikun ja kokeilin sitä, toimi kuin junan vessa, ei näyttänyt kiinteää yhteyttä vaan mobiililaajakaistaa. Tuo oma Huawei E3372, joka tuossa HP:n läppärissä oikutteli, toimii kuitenkin omissa Sonyn, Dellin ja Acerin läppäreissä sekä Dellin pöytäkoneessa ihan kiitettävästi. En ymmärrä, mutta eihän sitä kaikkea tarvitsekaan ymmärtää!

44
Ubuntu Maten 16.04.1 päivityksissä on nyt pari päivää ollut monella käyttäjällä jokin tilapäinen häiriö. Kun käynnistää Ohjelmistopäivitykset niin tulee ilmoitus:
Kaikkia päivityksiä ei voi asentaa
Tee osittainen päivitys...

Jos tekee osittaisen päivtyksen, niin jo valmisteluvaiheessa ohjelma pysähtyy ja tulee ilmoitus
Could not calculate the upgrade
An unresolvable problem occurred while calculating the upgrade.
 This can be caused by:
 * Upgrading to a pre-release version of Ubuntu
 * Running the current pre-release version of Ubuntu
 * Unofficial software packages not provided by Ubuntu

This is most likely a transient problem, please try again later.

Jos ei tee osittaista päivitystä vaan painaa Jatka, niin näyttäisi päivittävän normaalisti.
Pitäisikö tehdä jotain vai odottaako pari päivää?

45
Asuksen vanha läppäri, jossa on alunperin ollut Vista ja viimeksi Win 8.1. Asensin Ubuntu Maten 16.04.1 DVD:ltä, koska tikkuasennusta ei ollut tarjolla. Kiinteä laajakaistayhteys toimii, samoin Saunalahden mobiililaajakaista, mutta se ei näe wi-fiä lainkaan. Pitäisikö hankkia usb-wi-fi- sovitin vai voiko ajuria päivittää? Koneen omistaja on huomenna lähdössä kotiinsa Keski-Suomeen.

46
Voiko Salasanat ja salausavaimet ohjelmasta poistaa kaikki Oletusavainniput ja myös Sisäänkirjautumisen avainnipun, siis luoko ohjelma automaattisesti uudet vai tuleeko jotain ongelmia? Tämä ongelma tuli eteen Ubuntu Matessa kun siinä muutettiin kirjautumisasetuksia siten, että salasana kysytään kirjautumisen yhteydessä. Ohjelma haluaa kuitenkin koko ajan luoda uusia avainnippuja eivätkä salasanat pysy muistissa.

47
Kone on vanha HP:n pöytäkone, jossa on aiemmin ollut Windows 7, mutta nyt jo jonkin aikaa Ubuntu Mate. Käyttäjällä on sähköpostina Luukku ja selaimina Firefox ja Chrome. Luukku aukeaa Firefoxilla normaalisti ja niin se aukeni myös Chromella aluksi monta kuukautta, mutta nyt se ei enää aukene Chromella lainkaan, heti tulee virheilmoitus virheellisestä tai vanhentuneesta sivusta. Chromen kirjanmerkissä oli normaalin http://www.luukku.com/luukku jatkeena pitkä rimpsu epämääräisiä merkkejä. Jos yritti kirjautua suoraan käyttämättä kirjanmerkkiä, niin tulos oli sama. Chromen poistaminen ja uudelleenasennus ei korjannut tilannetta. Koneessa on voinut tapahtua vaikka mitä kummallista, koska sitä käyttävät myös aika pienet lapset eikä heillä ole omaa käyttäjätunnusta. Kokeilin toisella koneella, jossa on sama Ubuntu Mate eikä siinä ollut ongelmia. Asian tutkiminen jäi kesken, mutta kannattaisiko poistaa Chrome kokonaan asetustiedostoineen Synapticila ja asentaa sen jälkeen uudelleen vai mistä tuota vikaa voisi etsiä? Pitäisi varmaan katsoa myös Chromen asetuksista löytyisikö sieltä jotain outoa, virheilmoitus tulee heti kun sivulle yrittää mennä eli se täydentää osoitteen heti virheelliseksi eikä päästä salasanakohtaan lainkaan.

48
LibreOfficessa on yleensä Voikko toimintakunnossa heti asennuksen jälkeen, mutta kun asensin sen Ubuntu Matessa Sofware Boutiquesta ja laitoin siihen myös sen vaihtoehdon, joka hakee kaikki uusimmat päivitykset automaattisesti niin päivitysten yhteydessä olikin Voikko pudonnut pois. Tai ei sitä poistettu ole, kyllä se siellä on, mutta ilmeisesti jokin noissa uusissa päivityksissä hämmentää Voikkoa. Synapticin mukaan libreoffice-voikko on kyllä mukana.

49
Olen asentanut muutamaan UEFI-koneeseen Ubuntun ja niissä on joskus ollut vaikeuksia, joskus ei. Koska UEFIn tiedostoja on kiintolevyllä niin mitä tapahtuu jos kiintolevyn tyhjentää vaikka DBANilla? Onko perinteinen BIOS vielä käytössä eli voiko siihen asentaa Ubuntun vaikka UEFIä ei enää olekaan?

50
Koneessa (Ubuntu Mate 16.04) oli alunperin automaattinen sisäänkirjautuminen ja olisi tarkoitus muuttaa se niin että salasana kysytään kirjauduttaessa. Muutin sen käyttäjien asetuksissa, mutta silti kirjautuminen tapahtuu edelleen automaattisesti. Sisäänkirjautumisen avainnippu on suljettu ja oletusavainnippuja on puolisen tusinaa ja yhtä lukuunottamatta ne ovat suljettuja. Mikä mahtaisi olla oikea tapa tehdä tuo muutos ja voiko oletusavainnippuja poistaa huoletta eli jos poistaa kaikki niin tuleeko uusi nippu automaattisesti vai pitääkö se itse luoda ja mitä tietoja siinä pitää antaa?

51
Katsomo näkyy hyvin 64-bittisellä Chromella, Operalla ja Vivaldilla, mutta 32-bittisellä Chromiumilla, Operalla ja Vivaldilla näkyvät ilmeisesti vain ne ohjelmat, joissa ei ole DRM-suojausta kuten Uutiset ja Huomenta Suomi. Sarjoista näkyy vain alussa olevat mainokset, mutta ei itse ohjelmaa. Ilmeisesti pitäisi asentaa joitakin lisäpalikoita tuohon 32-bittiseen Lubuntuun, Synapticilla näkyy vaikka mitä, mutta en tiedä mitä pitäisi asentaa. Olisikohan jollain tietoa, Katsomon asiakaspalvelu ei osannut auttaa.

52
Näyttäisi siltä, että wi-fi yhteys ei kaikilla laitteilla toimi ongelmitta. Jos wi-fi yhteys näkyy niin aina ei riitä pelkän salasanan antaminen vaan pitää mennä verkkoyhteyksiin ja tallentaa sinne SSID ja salasana, sen jälkeen yhteys syntyy ja toimiin jatkossakin. HP Compaq 6720s-läppärissä kävi niin, että  Saunalahden reitittimeen yhteys syntyi tällä tavalla, mutta kiinteän laajakaistan wi-fi yhteys ei näkynyt lainkaan valikossa enkä saanut sitä toimimaan, vaikka yritin luoda uuden yhteyden samoilla tiedoilla, mitkä muilla käytössäni olevilla läppäreillä olivat saaneet aikaan toimivan yhteyden, SSID nimi ei tallentunut tietoihin, oli vain  joku wi-fi yhteys 1. Pöytäkonetta en ole yhdistänyt wi-fiin, siinä kyllä nimi näkyy oikeana, mutta en katso tarvitsevani sitä, koska Chromecast toimii muutenkin. Olisikohan tässä kyse jostain sellaisesta seikasta (bugista?), joka mahdollisesti korjaantuu aikaa myöten? Tuo HP:n läppäri ei ole oma koneeni, se on vain Ubuntun asentamista varten käytössäni ja käyttäjä tarvitsee wi-fin. Mobiililaajakaista toimii ongelmitta kaikissa koneissa.

53
Laitealue / Canon Pixma MP540 (Ratkennut itsestään)
« : 18.05.16 - klo:08.45 »
Tarkoitus on asentaa Vistan tilalle 64-bittinen UbubtuMATE 16.04 koneeseen, jossa on tulostimena CanonPixma MP540. Canonin sivuilta ei löydy ajuria 64-bittiselle, 32-bittinen löytyy. Gutenprintiltä löytyy ajuri, mutta kun yrittää tulostaa testisivua, niin työ menee tulostusjonoon käsittelee/odottaa ja jää sinne tai sitten häipyy jonkin ajan kuluttua jonnekin. Kokeiltu sarjaportin, usb1:n ja usb2:n kautta. Mitähän tuossa olisi tehtävissä vai pitäisikö vain vaihtaa tulostin johonkin toiseen, vaikkapa HP:n tulostimeen?

54
Kuinka saa Ubuntu MATEssa  (16.04) jo olevan Software Boutiquen  tavalliseen Ubuntu 16.04:ään?

55
Laitealue / Samsung R710 biosin päivitys
« : 11.04.16 - klo:20.52 »
Biosissa on bugi, joka estää 64-bittisen käyttöjärjestelmän asentamisen. Yritin katsella Samsungin tukisivuuilta kuinka bios päivitetään, mutta siellä oli vain joitain Windowsin exe-tiedostoja. Kuinka saa Linux-koneen biosin päivitettyä turvallisesti kun tuota nörttitaustaa ei ole tarpeeksi? Onko jossain rautalangasta väännetyt ohjeet olemassa tai löytyykö jostain joku henkilö tai firma joka voisi sen tehdä luotettavasti kohtuullista korvausta vastaan?

56
Chromen 32-bittisen version päivityksen loppuminen aiheutti virheilmoituksia myös 64-bittisen version käyttäjille ohjelmistopäivitysten yhteydessä. Tällä keskustelupalstalla on ohjeet, kuinka päivitetään ohjelmalähteiden sources.list. Toimii sekä Ubuntulla että Linux Mintillä, Mintillä listan voi päivittää myös suoraan ohjelmalähteistä, molemmat tavat näyttäisivät toimivan.
Kysymys 1. Kun tuo virheilmoitus päivitysten yhteydessä tulee, niin olin huomaavinani, että 64-bittisen Chromen päivitys kuitenkin tuli tarjolle ja sen voi asentaa. Siis voiko sellainen käyttäjä, joka kammoksuu komentorivia, jättää virheilmoituksen huomioimatta luottaen siihen että kaikki tarpeellinen tulee kuitenkin päivitettyä?
Kysymys 2. Tuleeko Chromen jonkin päivityksen yhteydessä mahdollisesti automaattinen korjaus tuohon sources.listiin, ettei käyttäjän tarvitse ottaa sitä huolekseen?
Olen omiin koneisiini tuon korjauksen tehnyt, mutta koska olen lupautunut ylläpitämään monien eläkeläisten koneita niin tulee ongelmia kun kaikki eivät ole lähietäisyydellä eikä kaikkiin kauempana oleviin saa edes etäyhteyttä.

57
Yleistä keskustelua / Ubuntu 14.04 ja webkamera
« : 21.02.16 - klo:09.05 »
Minulta kysyttiin löytyisikö jostain tietoa Ubuntu 14.04 LTS-versiossa suoraan toimivista webkameroista. Kyseessä on pöytäkone ja Skypen käyttö.

58
Eräällä tutulla on Linux Mintin vanhempi 32-bittinen versio, joka on tarkoitus korvata uudemmalla 64-bittisellä. Siinä on tulostimena joku Canonin tulostin (ehkä Pixma?), jonka asentaminen oli aikanaan hieman hankalaa. Kysymys kuuluu: Missä sijaitsee tuo ajuritiedosto ja voiko sen kopioida ja siirtää suoraan uuteen Minttiin vai pitääkö asennusprosessi tehdä taas kokonaan uudestaan?

59
Yleistä keskustelua / USB-kiintolevy ja Linux
« : 21.12.15 - klo:16.05 »
Olen hankkimassa usb-kiintolevyä varmistuksia varten. Kysyin erään suuren liikkeen asiantuntijoilta onko Toshiba Canvio Ready 1 TB yhteensopiva Linuxin kanssa suoraan vai pitääkö se formatoida uudelleen. Asiantuntijan vastaus on tarkalleen sama, mikä tuotteen myynti-ilmoituksessa on, eli "Kiintolevy on NTFS-formatoitu ja on yhteensopiva Windows-käyttöjärjestelmien kanssa. Laite voidaan uudelleenformatoida Mac OS X HFS+ -järjestelmälle. Linux-yhteensopivuutta laitevalmistaja ei ole ilmoittanut." Kiitos vaan tyhjästä!

60
Laitealue / HP LaserJet Pro M1132 toimii/ei toimi
« : 21.12.15 - klo:12.52 »
HP:n mustavalkoinen monitoimitulostin, muistaakseni HP LaserJet Pro M1132, toimii Ubuntussa (14.04) kun antoi päätteessä komennon hp-setup ja toimi sen antamien ohjeiden mukaan. Linux Mintissä ei kuulemma toiminut?

Sivuja: 1 2 [3] 4