Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - VOJ

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Laitealue / NVME aseman lisäys hävittää nettiyhteyden
« : 14.06.23 - klo:23.35 »
Emolevy Asustek Prime B460M-A. Siinä on kaksi paikka M.2 ssd levyille. Toinen on jo käytössä ja toiseen hankin Western Digital 2 terainen levyn.

Levy löytyy kyllä kun laite käynnistyy ja näkyy lsblk:n kanssa ihan normaalisti mutta verkkoyhteys ei käynnisty eikä verkkokortti löydy ollenkaan kun toinen levy on laitteeseen liitettynä. Mistä etsiä vikaa?

2
Ongelma on serverillä jolla dynaaminen ip-osoite. Normaalikäytössä homma toimii mutta sähkökatkon jälkeen noip2 ei käynnistykään.

Käsittääkseni ongelma on siinä että routeri nousee sähkökatkon jälkeen takaisin ylös hitaammin kuin serveri joten noip2 ei saa osoitetta bootissa ja jää sen takia käynnistymättä.

Jonkunlainen kilke crontabiin joka tarkistaa jos noip2 ei ole käynnissä niin käynnistää sen?  Jotain muuta? Kiitollisena otertaan vastaan ehdotuksia tilanteen korjaamiseksi?

3
Hei

Pikku ongelma. Tai oikeastaan neljän teran ongelma. Pitäisi saada kopioitua kansiosta tiedot mutta vain osittain.

Alla kuvauksen tapainen kansiorakenteesta d kansio, f tiedosto

Koodia: [Valitse]
calculations (d)
|-site1 (d)
|-date2 (d)
|-export (d)
  date2.files (d)
  photos (d)
  file1 (f)
  file2 (f)  
  .
  .
|-date4 (d)
|-export (d)
  date4.files (d)
  photos (d)
  file1 (f)
  file2 (f)  
  .
  .

|-site2 (d)
|-date3 (d)
|-export (d)
  date3.files (d)
  photos (d)
  file1 (f)
  file2 (f)  
  .
  .
 

calculations-kansion alla on x kpl site-kansiota, joiden alla on xx kpl date-kansioita, joiden rakenne puolestaan muistuttaa toisiaan, eli niistä löytyy export-, date.files-. ja photos-kansiot + muutama tiedosto.

Nyt tämä kaikki pitäisi saada kopioitua niin että photos- ja date.files- kansiot jätetään väliin mutta kaikki muu kopioidaan.

En oikein edes tiedä miten päin kävisin tämän kimppuun. find/cp loitsu vai rsync kaikkine kryptisine valitsimineen.

4
Raspberryllä Pi 4:llä ubuntu serveri. siellä on nfs jako seuraavilla asetuksilla

/etc/exports:n sisältö
Koodia: [Valitse]
/nfs 192.168.1.0/24(rw,all_squash,insecure,async,no_subtree_check,anonuid=1001,anongid=1001)

Kansiolla nfs on omistajana käyttäjä jonka uid ja gid ovat 1001 ja  kansion oikeudet ovat asetettu komennolla

Koodia: [Valitse]
chown -R a+rwx /nfs

Windows 10:ssä on otettu käyttöön nfs asiakas ja se kyllä yhdistää verkkoasemaan mukisematta. Tiedostoja pystyy kopioimaan verkkoasemalta muttei verkkoasemalle. Kun yrittää kopioida verkkojakoon windows ilmoittaa että oikeudet eivät riitä. Kokonaista kansiota kopioitaessa windowsista jaolle se luo kyllä kansion sinne mutta tiedostoja ei saa kopioitua.

En oikein tiedä pitääkö nfs:n asetuksia ruuvata vai onko vika windowsin asetuksissa.

5
Meneekö tämä oikein?

/etc/dhcpcd.conf

Koodia: [Valitse]

interface eth0
static ip_address=nnn.mmm.15.65/16
static routers=nnn.mmm.0.1
static domain_name_servers=nnn.mmm.1.100 nnn.mmm.1.50


6
Pitäisi saada eth0 liitäntä käyttämään seuraavia asetuksia.

ip-osoite nnn.mmm.15.65
default gateway nnn.mmm.0.1
subnet mask 255.255.0.0
dns servers nnn.mmm.1.100
                  nnn.mmm.1.50


Ei ole tarvinnut tämmösiä ennen asetella joten joutuu kysymään hiukan helppiä. Oletan että asetukset tulee /etc/dhcpcd.conf tiedostoon, mutten ole edes varma onko se ainoa paikka johon näitä joutuu ruuvaamaan.

7
Multimedia ja grafiikka / Elektroniikka cad ubuntulle
« : 16.11.19 - klo:00.28 »
Moi

Olisi tarkoitus opetella omin nokin elektroniikan perusteita lisää ja mietin löytyykö ubuntulle sellaista cad ohjelmaa jolla voisi suunnitella peruselektroniikkaa?

Kaipaisin sellaista ohjelmaa jolla voisi suunnitella yksinkertaisen kytkennän halutuista komponenteista ja mitata esim. jännitettä, virtaa tai signaalin muotoa eräänlaisella virtuaalioskilloskoopilla eri kohdista kytkentää. Kytkennät eivät olisi mitään erityisen monimutkaisia mutta uskoisin sen olevan opettavaista kun voisi visuaalisesti/virtuaalisesti havainnollistaa ja tutkia esim. komponenttivalintojen vaikutusta eri kohdissa tutkittavaa kytkentää. Ilman että alkaa polttamaan oikeita komponentteja tai pahimmassa tapauksessa talon.

Aikomuksena ei ole ryhtyä elektroniikkasuunnittelijaksi eikä varsinkaan alkaa peuhaamaan valo/voimavirtavärkkien kanssa vaan ainoastaan syventää omaa ymmärrystä kun puuhastelee esim. Arduinojen ja Raspberryjen kanssa.

Samaten jos jollakulla on vinkata hyvää sivustoa suomeksi tai englanniksi asiaa sivuten niin vinkit otetaan kiitollisena vastaan.

8
Jeps, tajusin itsekin että olen miettinyt asiaa liian monimutkaisesti yrittäessä keksiä miten sen saa tehtyä yhdellä komennolla.

rsync -auv ensin toiselta levyltä toiselle ja sitten sama toisin päin. Täytynee kuitenkin ensin kokeilla --dry-run option kanssa ennen lopullista suorittamista.

9
Kaksi ulkoista parin teran usb-kovalevyä joissa 90 % samat tiedostot. Loppu 10 %, kummassakin on joistain tiedostoista uusin kopio, toisessa taas joistain toisista tiedostosta. Lisäksi on tiedostoja jotka löytyvät vain jommalta kummalta levyltä.

Mikä olisi selkein tapa synkronoida kovalevyt niin että molemmilta löytyy yhteisistä tiedostoista uusin kopio ja jommastakummasta puuttuvat tiedostot kopioitaisiin niin että ne löytyvät molemmilta levyiltä?

En ole oikein keksinyt mikä komento tekisi tälläisen kaksisuuntaisen synkronoinnin.

10
Tein barebonesta nextcloud-purkin ja ostin siihen noip:ltä oman web-tunnuksen ja dns-palvelun. Sen pystyttämisessä ei ollut kummempia ongelmia ja routerin port-forward asetukset oli helppo tehdä.

Tuli mieleen laittaa siihen myös oma mailserveri mutta en tiedä antaako operaattori käyttää porttia 25. Operaattorilta kysyminen on hieman hankalaa kun asun Espanjassa tällä hetkellä ja Movistarin asiakaspalvelu englanniksi on #$€#&%@. Espanjalaiset ystäväni ovat tosin sitä mieltä että se on yhtä hyvää myös espanjaksi.

Asian saa tietysti selvitettyä kun asentaa sen serverin ja katsoo saako sen toimimaan. Oletan että asian selvittämiseen on olemassa helpompikin keino. En vaan tiedä mikä se on. Osaisiko joku täällä kertoa.

11
Kiitos. Juuri tuota etsin.


edit 31.8.2018

Jaaha. Tänään tuli sitten uutinen että kesäajasta luovutaan. Jotenkin tuo olisi pitänyt arvata kaiken sen pähkimisen jälkeen että miten sen saa toimimaan ja mahtumaan arduinoon.  ;D

12
Hei

Saako linuxissa mitenkään helposti listattua annetulle aikavyöhykkeelle ja maalle kesäajan vaihtumispäivät ja ajat? Tiedän että ne saattavat muuttua jos muuta sovitaan mutta jos saisi sen listan ulos tämän hetkisen tiedon perusteella. Lasketaan sitten uusiksi jos sen aika tulee.

Tarve olisi saada laskettua ja ohjelmoitua taulukoksi arduinon kelloon unix timestampit vaihtumisajoille sanotaan nyt vaikka 15 vuotta eteenpäin. Pidemmällekin käy jos ne saa sopimaan arduinon muistiin. Kellopiiri osaa ajan ja päiväykset oikein karkausvuosineen 2100 asti.

13
Kyllähän se syö miestä kun torppaan tulee 600 meganen valokuitu ja sitten jonkun kaapelin retaleen takia litkutellaan sataa megaa.  8)

Varsinkin kun tästä ongelma koneesta on tarkoitus tehdä NAS. Ja vähän muutakin...

Hommasin sen cat6 kaapelin mutta 5 metrisenä sekään ei sitten suostunut toimimaan. Asemoin vehkeet uudestaan ja laitoin switchin sen uuden kaapelin päähän ja banebonen sillä toimivaksi todetulla lyhyellä kaapelilla siihen kiinni. Nyt toimii. Ulkoverkkoon antaa nopeudeksi 65 Mt/s ja sisäverkossa 61 Mt/s.

14
Kaapelista se oli sitten kuitenkin kiinni. Metrin mittaisella cat5e kaapelilla yhteys toimii nopeana, 2 metrin cat5e kaapelilla ei toimi.  Täytyy lähteä kaupoille cat6 kaapelia hommaamaan.

15
Kokelin toisessa ketjussa ehdottamiasi asetuksia ethtoolilla autoneg on/off duplex full/half mutta yksikään kompinaatio ei nopeuttanut yhteyttä. Toisaalta en tiedä muuttivatko ne oikeasti mitään. Ainakin kun katsoi sudo ethtool enp1s0 komennolla oli listaus aina sama.

Käyttämäni asetuskomento oli

sudo ethtool -s enp1s0 speed 1000 duplex full autoneg off

vaihtaen siihen sitten duplexia ja autonegia niin että kaikki neljä vaihtoehtoa tuli käytyä läpi.

16
Otin johdon toisesta koneesta josta giganen yhteys toimii. 2 metrinen cat5e kaapeli. Pidin kaapelin samassa portissa switchissä ja kytkin toiseen pään ongelma koneeseen. Nopeus aina vaan 100. Boottasin koneen. Siitäkään ei ollut apua.

Kaapelinpää takaisin alkuperäiseen koneeseen. Giganen yhteys pelaa sieltä kyllä joten vika ei johdu kaapelista.

Missä muualla voi olla vikaa?

Laite on barebone mini-pc N3150 + 8 gb + 2 x Gbit lan + 2 x hdmi

17
Moi

PC ei kytkeydy verkkoon gigabitti nopeudella vaan nopeus jää 100 Mb/s

Verkkokortti on

Koodia: [Valitse]
#lspci
.
.
.
01:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 07)


Kun olin asentanut Ubuntu serverin 18.04:n ja huomasin ettei nopeus ollut sitä mitä piti niin asensin verkko-ohjaimen driverit erikseen

Koodia: [Valitse]
#apt-get install r8168-dkms
Silti nopeus on aina vaan saman 100 Mb/s eli ei mitään muutosta kuten ethtool osoittaa.

Koodia: [Valitse]
#ethtool enp1s0
Settings for enp1s0:
        Supported ports: [ TP ]
        Supported link modes:   10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Supported pause frame use: No
        Supports auto-negotiation: Yes
        Supported FEC modes: Not reported
        Advertised link modes:  10baseT/Half 10baseT/Full
                                100baseT/Half 100baseT/Full
                                1000baseT/Full
        Advertised pause frame use: Symmetric Receive-only
        Advertised auto-negotiation: Yes
        Advertised FEC modes: Not reported

>>>>       Speed: 100Mb/s

        Duplex: Full
        Port: Twisted Pair
        PHYAD: 0
        Transceiver: internal
        Auto-negotiation: on
        MDI-X: Unknown
        Supports Wake-on: pumbg
        Wake-on: d
        Current message level: 0x00000033 (51)
                               drv probe ifdown ifup
        Link detected: yes

Kuitenkin kaikki muut laitteet jotka kytkeytyvät samaan switchiin ovat gigasessa yhteydessä heti ilman temppuilua. Itse asiassa koskaan ennen ei ole edes ollut mitään tämänkaltaista ongelmaa. Mistä alkaa seuraavaksi metsästämään vikaa?


18
Olisi läjä nauhoituksia YLEn ohjelmista jotka ovat .ts muodossa tekstitykset omana streaminä tiedostossa. Osan nauhoituksista haluaisin säästää myöhempää käyttöä varten mutta olisi hyvä saada muunnettua ne nykyistä tiukempaan pakettiin.

Handbrake jätti tekstitykset pois ja avconvin kanssa ei menestys juuri ollut kummoisempi.

Onko täällä kellään kokemusta miten homman saisi toimimaan? Kaikki ohjeet otetaan kiitollisena vastaan.

19
Onko edes mahdollista saada jengattua sshdn asetukset sellaisiksi että sisäverkosta (192.168.1.xx) voisi kirjautua salasanalla tai avaintiedostolla mutta kaikkialta muualta (lue: ulkoverkosta) voi kirjautua vain avaimen kanssa? Olen yrittänyt tavailla ohjelman ohjeita mutta en ole löytänyt miten avaimien käytön voisi rajoittaa tiettyihin osoitteisiin.

Toimii sen match:in kanssa. Kiitoksia.

20
Koodia: [Valitse]
pi@vattu:~/Videot/yle/Piikkejä paratiisissa $ yle-dl --vfat http://areena.yle.fi/1-3490983
yle-dl 2.16: Download media files from Yle Areena and Elävä Arkisto
Copyright (C) 2009-2017 Antti Ajanki <antti.ajanki@iki.fi>, license: GPLv3
Downloading from HTTP server...
Output file: Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4
Stream saved to Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4

pi@vattu:~/Videot/yle/Piikkejä paratiisissa $ ls -l *.mp4
-rw-r--r-- 1 pi pi 168 kesä  16 19:23 Piikkejä Piikkejä paratiisissa_ S01E07_ Piikkejä paratiisissa-2017-06-14T17_10_02+03_00.mp4

Yle tarjoaa jonkun omituisen 168 tavuisen mp4 tiedoston kun yrittää ladata uusinta jaksoa ohjelmasta. Sama juttu kolmen viimeisen jakson kanssa mitä Areenasta löytyy. Yle-dl itse on uusin vakaa versio mitä löytyy.


Uusin yle-dl on päivitetty hanskaamaan ylen uusi streamausmuoto.

Itsellä ainoa ongelma uuden version kanssa oli siinä että se käyttää ffmpeg:iä ja minulla on itseasiassa yle-dl pi:llä jossa on Jessie ja ffmpegin sijaan avconv. Tilanne korjaantui puukottamalla yle-dl tiedostoon
avconv ffmpeg tilalle rivillä 78 ja nyt taas homma toimii.

Sivuja: [1] 2 3 ... 7