Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Aleksi Hankalahti

Sivuja: 1 2 [3] 4 5
41
Olen aikeissa ostaa Intelin Dual-Core -prosessorin.

Koneeni on Fujitsu Siemens vuodelta 2004, jossa on ollut esiasennettuna tähän päivään asti AMD Athlon XP 3000.

Olen kuullut että minun pitäisi Dual-Corea hankkiessani ostaa uusi emolevykin. Pitääkö paikkansa?
Pitää. Ensinnäkään Intelin ja AMD:n suorittimet eivät voi toimia samalla emolevyllä, koska suorittimet ovat täysin erilaisia. Toiseksi tarvitset emolevyn, joka on yhteensopiva haluamasi suorittimen kanssa. Eli kun suorittimen tarkka malli on tiedossa, voidaan etsiä sitä tukeva emolevy.

42
Silloin noita headereita pitäisi löytyä. Vika lienee siis jossain muualla.

Olisiko sinulla liittää tänne jotain pientä ohjelmaa, jonka kääntäminen epäonnistuu? Sen avulla vikaa olisi helpompi jäljittää.

43
Itsekin aion olla paikalla.

Itsellä ei julisteita ole, mutta kasa kysymyksiä niistä: Mihin noita julisteita on tarkoitus käyttää? (Ts. paljonko niitä tarvitaan?) Ovatko niiden tuottajat lahjoittamassa niitä tuonne? (Jos niitä tarvitaan suurempia määriä.)

44
Teemaillat palaavat joulutauolta ensi torstaina kun Lars Wirzenius tulee kertomaan versionhallinnasta ja Bazaar versionhallintajärjestelmästä.

Bazaar (bzr) on hajautettu versionhallintajärjestelmä, joka on suunniteltu erityisesti avoimen lähdekoodin yhteistyöprojektien käyttöön ja helpoksi
tuttavuudeksi CVS:n ja Subversionin käyttäjille. Bazaarin takana on Canonical, joka kehittää myös Ubuntua.

Entiseen tapaan teemailta pidetään Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksen luokassa B222 (saapumisohjeet alla). Tilaisuuden jälkeen siirrytään kauppakeskus Arabian Chico'siin jälkipuinnille.

Tilaisuus on kaikille avoin eikä siihen tarvitse ilmoittautua. Tervetuloa! Tietoa tilaisuuksista saa levittää vapaasti mielin määrin. Kutsukaa siis kaikki kiinnostuneet tuttavannekin mukaan.  ;)

Tulevia teemailtoja
Helmikuun teemaillassa Niko Kiirala kertoo Inkscape-piirto-ohjelmasta ja COSSin kesäkoodiprojektistaan, jossa hän paransi ohjelmaa entisestään. Teemailta pidetään keskiviikkona 13.2. kello 17.30 alkaen luokassa B222.

Edellisten teemailtojen materiaalia löytyy sivulta: http://www.tko-aly.fi/wiki/index.php?title=Teemaillat.

Saapumisohje
Ohje Kumpulan kampukselle saapumiseksi ja kampuskartta:
http://www.helsinki.fi/kumpula/sijainti/
http://www.helsinki.fi/kumpula/kuvat/Kumpulakartta3.pdf

Sisään Exactumin pääovesta, kierreportaita kakkoskerrokseen ja seinänpätkän ympäri B222:een, joka on portaista suoraan eteenpäin pääovelta katsottuna.

p.s. hajautettujen versionhallintajärjestelmien eduista kertoo Linus Torvalds englanniksi pitämässään esitelmässä: http://www.youtube.com/watch?v=4XpnKHJAok8

45
tässä tapauksessa minua oikeastaan kiinnostaa mahtuuko tuo pöpö+grub mbr:lle? ja jos mahtuu osaako pöpö toimia linuxin alla mitenkään? esim osaako pöpö mennä virtuaalisesti ajetun windowssin ydintä käpistelemään?
MBR:n koko on vakio (512t) kaikissa BIOS:sia käyttävissä PC:issä. Grub ei vaikuta siihen mitenkään. Tosin tuo virus ei sitten välttämättä osaa käynnistää Grubia (en ole varma). Joka tapauksessa Linuxin kautta virus tuskin voi tehdä yhtään mitään.

46
http://www2.gmer.net/mbr/

tuossa vähän syvempi kuvaus kuinka pöpö toimii... en vieläkään kyllä oikeen ymmärtänyt mitä se tekee :)
Eli tämän mukaan se sorkkii Windowsin ydintä. Se vahvistaisi käsitystä, ettei tuo tee mitään Linuxissa.

Ennen käyttöjärjestelmää käynnistyvällä viruksella on kaikki valta koneeseen, eli se voi tehdä mitä lystää. Siten Linuxin käyttäjät eivät ole tällaisilta turvassa, jos se pääsee asentumaan koneelle ja osaa hyödyntää Linuxia. Toki Linuxissa viruksen saaminen mbr:ään on paljon vaikeampaa.

47
Eli, sikäli mikäli ymmärsin oikein, rootkit asentuu mbr:lle ja latautuu ennen kuin käyttöjärjestelmä?
Näin sen sanotaan tekevän.

Sen ymmärsin että leviämiseen tämä tarvitsee windowssia, mutta tarvitseeko toimiakseen? Eli jos on dualboot kone ja windows antaa tuon härpäkkeen asentua mbr:lle, tarvitseeko tuo härpäke windowssia toimiakseen, vai osaako se operoida jos bootataan toiseen käyttöjärjestelmään?
Linux ei tosiaan voi levittää/asentaa tuota. Periaatteessa tuolla tekniikalla voidaan rakentaa rootkit, joka toimii kummassakin käyttöjärjestelmässä. Tuossa jutussa ei kerrota miten tuo yksilö toimii, tosin Linuxia ei mainitakaan. Veikkauksena voisin heittää, ettei tuo toimi Linuxissa. Kahdessa käyttöjärjestelmässä toimivan rootkitin teko on näet monimutkaisempaa.

Tai onko virtuaali OS:llä pääsy MBR:rään?
Käyttöjärjestelmän virtuaalisesti ajamisen yksi perusidea on, että sen pääsyä näpräämään konetta voidaan rajoittaa. Käytännössä se ei pysty koskemaan MBR:rään.

48
Syksyn viimeisessä teemaillassa Henri Sivonen kertoo HTML-kuvauskielen tulevasta viidennestä versiosta.

W3C:n luonnos: http://www.w3.org/html/wg/html5/, HTML 5 Wikipediassa: http://en.wikipedia.org/wiki/HTML5.

Alustuksen ja keskustelun jälkeen siirrytään tavalliseen tapaan Arabian kauppakeskuksen Chicosiin jälkipuinnille.  :D

Tavalliseen tapaan teemailta pidetään Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksen luokassa B222. Saapumisohjeet alla. Teemaillat järjestää TKO-äly, FLUG ja FUUG. Ne ovat kaikille avoimia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua.
Tervetuloa!

Saapumisohje
Ohje Kumpulan kampukselle saapumiseksi ja kampuskartta:
http://www.helsinki.fi/kumpula/sijainti/
http://www.helsinki.fi/kumpula/kuvat/Kumpulakartta3.pdf

Sisään Exactumin pääovesta, kierreportaita kakkoskerrokseen ja seinänpätkän ympäri B222:een, joka on portaista suoraan eteenpäin pääovelta katsottuna.

Tulevia teemailtoja
Joulun jälkeen teemaillat jatkuvat 17. tammikuuta, kun Lars Wirzenius kertoo hajautetusta Bazaar-versionhallintajärjestelmästä.

49
(Itseasiassa voisin kysyä meidän Ropecon-/Assy-hörhöiltä, jos ne tietävät jotain.)

Eli tässä pikaisesti katsaus siihen, miten Ropecon hoitaa vakuutukset (IRC ftw) (suora lainaus):
Lainaus
kantsuu kysyä vakuutusyhtiöstä, meillä tehdään muistaakseni
tapahtumaa varten vakuutus, joka kattaa meidän arvion verran
irtainta omaisuutta ja henkilövahingot, jotka mahdollisesti
sattuu meidän järjestämässä ohjelmassa.

veikkaan et paikoilla on yleensä ittellään palovakuutus.

Eli he eivät vakuuta itse Dipolia vaan vakuutus on talon puolesta.

50
Jos ei tätä vakuutusasiaa saada kuntoon, niin Asmon ehdottama aika ja paikka voisi olla hyvä.

Mutta vakuutusasia ei tuosta muuttune mihinkään(?). Vaikka tila olisi miten rähjäinen tahansa, sen tuhoamisesta saa helposti aikaan aika tuhdin laskun.

Vastaavia tapahtumia on järjestetty muitakin. Esimerkiksi Ropecon, Assembly, jne. Näiden järjestäjillä lienee jotain kokemusta asiasta. (Itseasiassa voisin kysyä meidän Ropecon-/Assy-hörhöiltä, jos ne tietävät jotain.) Eli tuskin tilanne nyt niin ainutkertainen tässä maassa on, etteikö jossain olisi ihan valmista prosessia tähän.

51
Kaiken kaikkiaan liukuluvut ovat sangen monimutkainen aihe. Käytännössä niissä yritetään tallettaa äärelliseen määrään bittejä äärettömän tarkka reaaliluku. Esimerkiksi matemaattisesti reaalilukujen 0.0 ja 1.0 välissä on äärettömän monta lukua. Selvästi esimerkiksi 64 bittinen liukuluku ei voi esittää kaikkia noista äärettömistä luvuista: mahdollisuuksia kun on vain 264. Käytännössä liukuluvut toimivat siten, että reaaliakselilta pätkäistään jokin sopivan pituinen pätkä. Tältä pätkältä valitaan sopivat kohdat, joita sitten binäärinen liukuluku esittää.

Erityisesti liukulukuja ei koskaan saa verrata yhtäsuuruusoperaatiolla. Sen sijaan kaksi liukulukua a ja b katsotaan samoiksi, jos niiden etäisyys toisistaan on tarpeeksi pieni, eli |a-b| < e. Tässä e valitaan aina käyttötarkoituksen mukaan sopivan pieneksi vakioksi (esimerkiksi e = 10-6).

Lisää tietoa liukuluvuista netissä: http://fi.wikipedia.org/wiki/Liukuluku (myös linkit sivun alalaidassa ja englanninkielisen wikipedian vastaava artikkeli).

52
LinuCast aikoo tänään järjestää ja nauhoittaa podcast-keskustelun OpenMokosta ja mobiili-Linuxista. Keskustelijoiksi on, yllä mainitun esityksen pitäjän lisäksi, houkuteltu myös muita asiantuntijoita. Tästä saa lisää tietoa aiheesta, kun se joskus ilmestyy LinuCastin sivuille osoitteessa http://koskisuomi.org/?q=blog/4.

53
toivoisin teidän antavan jonkinmoista infoa tänne meidän muidenklin kiinnostuneiden luettavaksi.

Esityksen kalvot tullevat samalle sivulle entistenkin kalvojen kanssa, eli tänne: http://www.tko-aly.fi/wiki/index.php?title=Teemaillat

Lisää tietoa OpenMokosta voi lukea suomeksi Wikipediasta tai englanniksi projektin sivuilta.

54
Tässä kuussa on Linux-asennusriehan lisäksi myös perinteinen teemailta. Aiheena on Linux-pohjainen täysin avoin mobiililaitteisiin tarkoitettu OpenMoko-käyttöjärjestelmä. Järjestelmästä kertoo Mikko Rauhala. Muista Linux-kännykkäjärjestelmistä poiketen OpenMoko on erittäin avoin. Tämä mahdollistaa esimerkiksi toimintojen muokkauksen ja ohjelmistokehityksen alustalle.

Lisähoukutuksena voin esiintyjän puolesta (lähes varmasti) luvata, että paikan päällä pääsee hypistelemään ensimmäistä varsinaista OpenMoko-kännykkää Neo 1973:a. Tarkemmin sanottuna sen ensimmäistä kehittäjille tarkoitettua versiota.

Alustuksen ja keskustelun jälkeen on tavallisesti siirrytty Arabian kauppakeskuksen Chicosiin jälkipuinnille.  :D

Tavalliseen tapaan teemailta pidetään Helsingin yliopiston Kumpulan kampuksella Exactum-rakennuksen luokassa B222. Saapumisohjeet alla. Teemaillat järjestää TKO-äly, FLUG ja FUUG. Ne ovat kaikille avoimia, eikä niihin tarvitse ilmoittautua.
Tervetuloa!

Saapumisohje
Ohje Kumpulan kampukselle saapumiseksi ja kampuskartta:
http://www.helsinki.fi/kumpula/sijainti/
http://www.helsinki.fi/kumpula/kuvat/Kumpulakartta3.pdf

Sisään Exactumin pääovesta, kierreportaita kakkoskerrokseen ja seinänpätkän ympäri B222:een, joka on portaista suoraan eteenpäin pääovelta katsottuna.

55
Laitealue / Vs: ETSINTÄKUULUTUS
« : 08.11.07 - klo:22.25 »
Jos on kiinnostunut OpenMokosta ja tuosta Neo:sta kannattanee tulla kuulemaan esitystä Helsingissä ensi keskiviikkona. Lisätietoa esityksestä http://db.cs.helsinki.fi/~tkt_tkoa/calendar/?id=523#523.

Minusta tuo lopullinen rautaversio on (toivottavasti) tulossa joulukuun lopulla. Varsinainen ohjelmisto ei välttämättä olisi kovin valmis vielä siinä vaiheessa. Tämä versio on kuultu tuon esityksen pitäjältä eli on hieman toisen käden tietoa.

56
Ohjeita löytyy, (esim lisäämällä rivi :

pcnet32 homepna=1

Tuo pitää kirjoittaa tiedostoon /etc/modprobe.d/options

Sinun mainitsemasi tiedosto varmaan toimikin vielä FC3:ssa, mutta nykyisin se on vanhentunutta kamaa.

57
Yleistä keskustelua / Vs: Ext4
« : 06.11.07 - klo:23.29 »
Ext4 on vielä kehitysvaiheessa. Eli siinä on toki uusia ominaisuuksia, mutta se voi olla hyvin epävakaa ja sisältää paljon vikoja. Tavalliselle käyttäjälle siitä ei liene suunnatonta hyötyä.

Huomioitavaa on, että jos sitä käyttää, pitää tosissaan varautua kaiken datan menetykseen. Pahimmillaan data voi tuhoutua korruptoitumalla, jolloin sitä ei välttämättä heti huomaa.

58
Yleistä keskustelua / Vs: Luetut kirjat
« : 31.10.07 - klo:19.19 »
Nyt menossa:
Richard Dawkins: The God Delusion (jatketaan, kunhan Valtaoja loppuu),
Esko Valtaojan Ihmeitä,
Iain Banksin The Algebraist (metrossa).

Sattuneesta syystä luettuja kirjoja en listaa :).

59
Yleistä keskustelua / Vs: FLUG ry:n uusi nousu
« : 31.10.07 - klo:10.20 »
Sellainen peruskysymys nousi mieleen, että onko :

  • FLUG:lla paikallistoimintaa ?
  • Ubuntu-yhteisöllä paikallistoimintaa ?
  • Paikkakunnalla nimeltä Lappeenranta ?

Kummallakaan taholla ei taida olla mitään virallista paikallistoimintaa. Tosin ei tarvitsisikaan. Paikallistoiminnan tulisi tapahtua siten, että kasa aktiivisia paikallisia päättää järjestää teemailtoja tai jonkin tapahtuman. Ja sitten he järjestävät sen. Tällaisella konseptilla täällä Helsingissä järjestetään Linux/vapaiden ohjelmistojen -teemailtoja, ja kuulemma Nurmijärvellä on aktiivinen käyttäjäporukka. Nuo teemaillat eivät ole mitään FLUG:in virallista toimintaa, pelkästään sen tukemia (ainakin joskus).

Tulevaisuudessa, ja jossain määrin nytkin, FLUG voi toimia tapahtumien tukijana ja virallisena keskitettynä tiedotuskanavana. FLUG:in on tuskin järkeäkään yrittää itse perustaa mitään Linux-kerhoja maamme joka niemeen ja notkelmaan. Niitä syntyy itsestään sinne, missä on tarpeeksi aktiiveja. Eli siitä vain Lappeenrantalaiset pitämään kokoontumisia ;).

60
Yleistä keskustelua / Vs: FLUG ry:n uusi nousu
« : 31.10.07 - klo:09.22 »
Tällä hetkellä yhdistyksen tärkein tehtävä on saada kasaan tarpeeksi suuri aktiivinen hallitus. Tämän jälkeen saada yhdistyksen ja sen tuen piiriin kasa erilaisia tapahtumia järjestäviä aktiiveja. Siinä sivussa toki voi miettiä jotain suurempia linjauksia yms., mutta ilman ihmisiä ei yhdistystä saa pidettyä elossa.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5