Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Timo Jyrinki

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6
81
Otsikko kertookin lähes kaiken. Uusi Ubuntun versiohan on lähinnä korjausversio, ja hyödyllinen jos polttelette itsellenne tai tuttavillenne Ubuntu-CD:tä - päivitysversiossa on erityistilanteissa paremmin toimiva asennusohjelma, sekä kaikki tietoturva- ym. korjaukset viimeisen kahden kuukauden ajalta, mukaanlukien Gnome 2.14.3.

Nimesin entisen "Bittorrent"-sivun nyt myös Latausvaihtoehdoiksi. Sieltä siis löytyvät kaikki Ubuntun palvelin- ja rinnakkaisversiot.

82
Nyt on aika hyvän _kuuloisia_ uutisia, sillä mm. ATI:n ja NVIDIA:n suljetut ajurit ovat yksiä viimeisiä laitteistoajureihin liittyviä murheenkryynejä Linuxissa, rajoittaen ihmisten valinnanvapautta (siis esim. et voi ottaa Maccia tai muuta ei-PC:tä ja saada siellä Linuxissa kaikkea toimimaan) ja aiheuttaen ongelmia aina kun Linux päivittyy.

Intelhän on pitkään ollut paras open-source graffa-ajureiden tekijä, mutta nyt vielä avoimemmin/isommin:
http://lwn.net/Articles/194724/

Nyt sitten AMD osti ATI:n, ja alettiin heti spekuloida että aikooko AMD avata ajureita. Nyt ainakin harkinnalle on saatu vahvistus:
http://www.infoworld.com/article/06/08/02/32OPcurve_1.html

Itse näkisin tuon Intelin ison PR-humun yms. aika näppäränä haasteena AMD:lle :) Joten toivotaan että parin vuoden sisällä ATI:n korttien ajuritkin avautuisivat, jotta 9500-X800-sarjan avoimet ajurit (joita itse käytän) parantuisivat ja saataisiin kunnon ajurit ihan koko sarjalle, uusimmillekin korteille.

Sitten jos AMD:kin avaa ajurinsa, niin viitsiiköhän NVIDIA jäädä ainoaksi suljettujen, ongelmia aiheuttavien ajureiden tekijöiksi... mutta saapa nähdä mitä tulossa on. Voi jäädä edelleenkin Intelin temmellyskentäksi, samalla kun ATI:n, ja ehkä NVIDIAN korteille 3D-reverse-engineerausyritykset ilman speksejä jatkuvat.

Täytyy muistaa kuitenkin, että esim. XGI:stä kuului huhuja, että avaisivat 3D-ajurinsakin (tällä hetkellä 2D/TV-Out), mutta huhut hävisivät sen tien kun ATI (!) osti palan XGI:stä. AMD on kuitenkin eri asia, koska AMD kilpailee suoraan Intelin kanssa.

83
Olisiko joillain kiinnostusta tavata huomenna Ubuntu 6.06:n juhlistuksen merkeissä? Lähinnä nyt itse ehdottaisin jotain olutpaikkaa (joista saa toki alkoholittomiakin juomia) Helsingin keskustasta, vaikkapa Oluthuone Kaisla. Kello 18.00 voisi olla sopiva aika. Ei ole mitään ohjelmaa, mutta jos ihmiset haluavat tavata (esim. kun IRCissä ja täällä keskustelevat tuntevat jonkin verran toisiaan).

Toinen paikka on sitten sähköpostilistallakin ehdotettu Kahvila Soihtu, jossa Sange-yritys on tavannut jakaa Ubuntu-CD:itä kahvilan muun toiminnan ohessa. Jos nuorempia tapaamisesta kiinnostuneita Ubuntun käyttäjiä on paljon, tai jos kukaan muu ei halua olutpaikkaan, niin esimerkiksi siellä voi pitää toki samaan aikaan toisenkin pienen kokoontumisen. Sähköpostilistalla ehdotettu sunnuntai ei itselleni käy, ja muutenkin jos nyt jotain tapahtuu niin miksei sitten Dapperin julkaisupäivänä...

Mutta katsellaan nyt syntyykö jotain vai ei, kaikkihan toki juhlistaa kotona koneidensa äärellä tätä tapahtumaa kuitenkin :). Muilla paikkakunnillakin voi joku muu organisoida jotain, tehkää uusi ketju.

Edit: Laitoin nyt myös tuonne https://wiki.ubuntu.com/DapperReleaseParties

84
Moi. Otin nyt käyttöön koko sivustolla yhtenäisen teeman, Ubuntu 6.06:ta odotellessa. Teema on varsin yhteneväinen mm. Ubuntun englanninkielisen sivuston kanssa. Aion tehdä julkaisua varten esim. viimeisenä viikonloppuna (kun julkaisukandidaatti on julkaistu) uuden asennusoppaan, ja samaten etusivun sisältöä on jo valmiiksi hahmoteltu uusiksi niin että uusi sisältö voidaan myös ottaa käyttöön heti 1. kesäkuuta.

Uusi Ubuntuhan on ensimmäinen julkaisu, jota tuetaan kolmen vuoden ajan työpöydällä ja viisi vuotta palvelimissa. Tämänpä takia tämä on se Ubuntun versio jonka viimeistään voisivat kaikki ottaa käyttöön jos se vain heidän laitteistollaan on mahdollista :)

Eli kaikki vain levittämään tietoa Ubuntusta ja vapaiden ohjelmistojen hyödyistä, etenkin jos sitten Shipit-palvelusta jossain vaiheessa alkaa tulla niitä valmiita CD-levyjä :) Sitä ennen voi toki tutuilleen poltellakin CD:itä omalla kustannuksella.

Yksi hyvä idea Ubuntun levittämiseen voisi olla viedä (painettuja, virallisia) Ubuntu-CD-levyjä paikallisiin kirjastoihin, ei niinkään jaettavaksi (vaatisi jonkin verran vahtimista eli työtä kirjastohenkilökunnalta) vaan lainattavaksi. Ubuntu 6.06 säilyisi hyvänä lainauksen arvoisena CD-levynä useita vuosia, joten kirjastot voisivat hyvinkin ottaa niitä vastaan. Aiheesta lisää mm. sivulla Ubuntu in Libraries.

85
Ohjeita aloittelijoiden alueella viesteihin vastaajille

Keskustelu tästä ohjeesta omassa ketjussaan

0. Muista: Ubuntu on Linux ihmisille, ei Linux vain nörteille!

1. Vältä teknojargonia ja lyhenteitä. Kirjoita ohjeet yksinkertaisella kielellä jotta kokematonkin käyttäjä ymmärtää missä mennään. Pyri kirjoittamaan ohjeet mieluiten Ubuntun mukana tulevia graafisia ohjelmia käyttäen (vaikka itse käyttäisitkin aina päätettä kaikkeen - esim. deb-ohjelmapakettien asentaminen, ohjelmalähteiden muuttaminen ja verkkoasetukset hoituvat myös graafisin työkaluin!), tai komennon-muutaman ohjeita päätteeseen selittäen mitä ohjeita noudattamalla tapahtuu.

2. Tekstipohjaiset editorit voivat olla aika vaikeita jos kukaan ei neuvo mitä pitää painaa. Jos järjestelmätekstitiedostoja pitää muokata, opasta sekin graafisin työkaluin, esim. "ALT-F2" (Suorita sovellus) ja gksudo gedit <tiedosto> (tai Kubuntussa esim. kdesu kate). Nanokin voi olla paha rasti kokemattomalle.

3. Vältä ylimääräisten ohjelmalähteiden käyttöönottoa. . Suljetutkin ohjelmat mieluiten Ubuntun omista näitä varten olevista lähteistä (restricted, multiverse). Takaisinsovituksista (backports, Järjestelmä -> Ylläpito -> Ohjelmalähteet -> Päivitykset) jos vaikuttaa siltä että käyttäjä ehdottomasti haluaa uudemman version jostain ohjelmasta, mutta ei niin että "asenna kaikki uusimmat ohjelmat täältä". Emmehän halua että kokematon käyttäjä sekoittaa järjestelmänsä ja sitten saa huonoja kokemuksia.

5. Älä yliohjeista!. Esim. käyttörajoitettujen tiedostomuotojen tuki ei välttämättä edellytä pakettien asentamista käsin, vaan esim. Ubuntu 7.04:stä lähtien asentuu yksinkertaisesti esim. mp3-tiedoston avaamalla: Ubuntu ehdottaa itse sopivien koodekkien asentamista. Ainoastaan esim. DVD-tukea varten pitää ohjeistaa varsinaisesti joidenkin pakettien asennusta, mutta kyseinenkin ohje löytyy Ubuntun omasta ohjekeskuksesta Järjestelmä -> Ohjeet ja tuki. w32codecs on sekä laiton että nykyään lähes tarpeeton.

6. Pyri opastamaan ohjelmien käyttöön valikkopolkuja pitkin, eli esim. jos päätettä on pakko käyttää, älä opasta 'käynnistä terminaali' tai 'käynnistä konsoli' vaan Ubuntun omaa termistöä käyttäen Sovellukset -> Apuohjelmat -> Pääte

7. Kommentoi, älä poista! Asetustiedostoista on parempi kommentoida rivejä kuin poistaa (kommentointi tapahtuu siis lisäämällä # -merkki rivin alkuun). Näin palaaminen edelliseen tilaan on helpompaa..

8. Harkitse! Jos sinulla ei ole kysymykseen rakentavaa sanottavaa, voi olla parempi jättää se sanomatta. Ainakin lukaise tekstisi uudelleen, jottet provosoisi.

Keskustelu tästä ohjeesta omassa ketjussaan

86
Aloittelijoiden alue on tarkoitettu kaikille, jotka ovat aloittevia tai vähemmän kokeneita tietotekniikan käyttäjiä. Edistyneemmät käyttäjät, esim. sellaiset jotka ovat vuosikausia käyttäneet tietokoneita mutteivät juuri Linuxia, saattavat saada monimutkaisempiin kysymyksiin paremmin vastauksia muilta alueilta.

Kysymykset esim. Ubuntun asennuksesta, Ubuntun mukana oletuksena tulevien ohjelmien peruskäytöstä tai niiden mahdollisista ongelmista sopivat hyvin tänne. Myös "tyhmät" kysymykset ovat tervetulleita, uudenlaisessa tavassa käyttää konetta voi tulla kaikenlaisia kysymyksiä vastaan.

Käytä aina kuitenkin kuvaavaa otsikkoa, esim. "Kuvankäsittelyohjelman käyttö webbikuvien tekemiseen", ei "Tarttee apua ja äkkiä!!!".

Jos et ole atk-alan harrastaja lainkaan, kannattaa se tuoda esille. Tällöin on todennäköisempää että sinulle myös annetaan ohjeita jotka osaat helposti toteuttaa.

---
- tässä viestiketjussa on keskusteltu kaikenlaista aloittelijoiden kohtaamista hankaluuksista ym., mutta pääasia oli kuitenkin tämä ensimmäinen viesti :)

87
LittleLion otti myös esille keskustelualueiden siivoamisen ja käyttäjien "koulutuksen". Uhkakuvana on siis että uusien käyttäjien on vaikea löytää relevanttia tietoa, ja keskusteluaiheiden määrä paisuu. Ehdotuksena oli jonkinlaisen massaviestin lähettäminen kaikille rekisteröityneille käyttäjille, missä kehoitettaisiin/vaadittaisiin lukemaan ainakin nämä perusohjeistot jotka on kirjoitettu tuonne Ubuntu Linux -alueelle.

Toiseksi sitten keskustelualueiden siivoaminen olisi tarpeen. Uudet aihealueet ovat aina mahdollisia, mutta miten sitten estää ettei entistä enemmän vain tule väärille alueille viestejä... moderaattoreita kehoittaisin rohkeasti käyttämään viestiketjujen yhdistämisominaisuutta. Se toimii opettelun jälkeen varsin hyvin, ja todellakin jos on samaa aihetta niin on paljon parempi yhdistää uusi ketju vaikka johonkin vanhaan -> sekä aiheiden määrä vähenee että tiedon määrä yhdessä ketjussa kasvaa.

Edit: Entäs keskustelualueiden alle ala-alueiden rakentaminen? Esimerkiksi HOW-TO:t voisi saada jaotelluksi näppärämmin, ks. esimerkiksi tekemäni

88
Moi. Tein tässä Qemun avulla parina iltana asennusopasta. Se löytyy nyt etusivultamme linkattuna sekä osoitteesta http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Asennusopas. Jos teidän tarvitsee antaa opastusta jollekin Ubuntun asentamisessa, voi olla että riittää että osoitatte tuttavallanne tuon sivun. Sivua pitäisi vielä vähän päivittää, esim. kuvakaappaus osiointivalikosta jossa myös tämä "pienennä olemassa olevaa osiota automaattisesti"-valinta. Joitain kuvia voisi myös rajata (kaikki on nyt pienennetty 75%:iin).

Niin, palautetta saa antaa jos jotain tulee mieleen. Kubuntun asennus näyttää näemmä täysin samalta lukuunottamatta boottilogoa.

Pyysin juuri myös Ubuntu Suomen postituslistalla apua levykuvan polttoon liittyvistä kuvista eri käyttöjärjestelmissä. Itselläni kun ei ole Windowsia tai Mac OS:ää. Postituslistalta voi lukea lisää... jostain syystä tosin normaali arkistopalvelu ei toimi, mutta viesti löytyy myös tämän tiedoston lopusta, tosin rumana. Pitää yrittää uudestaan kysellä mitä tuolle arkistopalvelulle kuuluu ubuntu-fi:n osalta.

89
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Uusia moderaattoreita?
« : 10.01.06 - klo:22.20 »
Moi,

Keskustelu on varsin vilkasta nykyään nyt kun vajaassa 8 kuukaudessa alkaa 10000 viestiä olla pian täynnä. Tämähän on varsin loistavaa, mutta uusia moderaattoreita kaivattaisiin esim. siirtelemään väärille alueille kirjoitettuja viestejä tai joissain tapauksissa jopa poistamaan mahdollisia trolleja. Vallan mukana tulee vastuu, joten tiedustelisinkin keitä hyväksyisitte näiden keskustelualueiden moderaattoreiksi?

Ehdoteltu on ainakin LittleLionia ja Jannea, joista kumpikin voisi omalla tahollaan miettiä mahdollista suostumistaan moderaattoriksi mikäli myös muut ovat sitä mieltä että he olisivat sopivia :) Heidän lisäksi ketä tahansa aktiivista, useiden tuntemaa keskustelijaa voi ehdottaa, jos hän on osoittanut osaavansa olla asiallianen ja hermostumatta.

90
Yleistä keskustelua / Laitealue
« : 21.12.05 - klo:11.40 »
Moi. Tein tuollaisen "laitealueen", ja kommentteja/apua kaivataan. Missä menee raja "Ubuntu Linuxin käytön" ja "Laitteiden käyttö/ongelmat" välillä? Ainakin jos on jokin tietyllä laitteella oleva ongelma, se menee laitealueelle. Mutta joskus pitäisi ensin tietää ongelman syy, ennen kuin tietää onko kyse laite/ajuriongelmasta vai siitä että laitetta käyttävien ohjelmien kanssa on ongelmia. Ja ajuriasiat yleensäkin kelpaavat melkein kummalle tahansa alueelle. Ehkä mitä erikoisempi laite sitä todennäköisemmin sen ajuripuolen pohdintakin kuuluu laitealueelle? Etenkään aloitteleva käyttäjä ei välttämättä tiedä, kummalle alueelle kirjoittaa, joten ei pidä olla turhan nyreä jos virheitä tapahtuu.

Jos on ehdotuksia esim. alueiden kuvauksen parantamiseen, niin kertokaa. Ja myöskin, jos (kun) näette viestejä jotka kuuluvat mielestänne toiselle alueelle, käyttäkää vaikkapa sitä "Ilmoita ylläpidolle"-nappia kertomaan niistä. Minä tai Myrtti sitten siirrämme niitä, mutta toivottavasti aika moni viestiketju on jo siirtynyt tuonne uudelle alueelle.

ps. jossain vaiheessa olisi varmaan ihan mukava jos olisi lisää ylläpitäjiäkin, aktiivikäyttäjien joukosta saadaan varmaan ihan hyvin kaikkien hyväksymiä ehdokkaita, jos vain ehdokkaat itse ovat kiinnostuneita ;)

91
Hei,

Jos olet kiinnostunut avoimen lähdekoodin ohjelmien käännöstyöstä, voit tutustua aiheeseen seuraavilla sivuilla:

* Kääntäminen (ubuntu-fi.org)

* Ubuntun suomentajaryhmä (launchpad.net)

Käännöstyötä ja muutakin "kotoistamista" tehdään siis monessa eri projektissa, joista jokaisella saattaa olla hieman eri työskentelytavat. Kääntäminen-sivun linkkien avulla löydät kuitenkin aika kattavasti jo tietoa eri projekteista, ja lisää tietoa saat kysymällä tällä keskustelualueella tai sivulla mainituilla IRC-kanavilla.

Lisäys: Suomentajaryhmään liittymiseksi on nykyään myös joitain vaatimuksia/toivomuksia, ks. ryhmän kotisivut.
Lisäys2: ubuntu-l10n-fin@lists.ubuntu.com-sähköpostilista on  olemassa käännöksistä keskustelua varten

Pikaopas suomentajaryhmään liittymiseksi:

1. Rekisteröidy Launchpadiin (https://launchpad.net/)
 
2. Mene suomentajaryhmän kotisivulle (https://launchpad.net/~ubuntu-l10n-fi)

3. Lue ohjeet ja kerro Launchpad-kotisivullasi hieman kielitaidostasi ja  mahdollisesta lokalisointikokemuksestasi
 
4. Napsauta suomentajaryhmän sivun oikeasta laidasta "Join the team”.

Huomaa, että suurin osa ”Ubuntun” käännöksistä tehdään muualla kuin Ubuntussa, kuten esimerkiksi Debianissa ja Gnome/KDE-projekteissa. Tästä lisää Kääntäminen-sivulta.

Suomentajaryhmän postituslistalla on yleensä ajankohtaisin tieto käännöstilanteesta: https://lists.ubuntu.com/mailman/listinfo/ubuntu-l10n-fin (yleensä kirjoittamiani viestejä).

92
Moi. Ajattelin vaan kysellä, että oletteko huomanneet ettei ubuntu-fi.org:iin pääsisi joinain aikoina? Onko pitkiäkin tällaisia aikoja?

Mulla on pari kertaa ollut niin ettei webserveri tunnu vastaavan. Mietin vaan onko ne jotain tilapäisiä, "itsestään" korjaantuvia ongelmia joihin olen törmännyt, vai onko näissä tapauksissa palvelin ollut jo pidempäänkin alhaalla siinä vaiheessa... mulla on mahdollisuus käynnistää tän palvelimen apache uudestaan, mikä korjaa kyllä ongelman mutta olisi mielenkiintoista kuulla mikäli ongelmia on enemmänkin. Voisi sitten jossain vaiheessa tarvittaessa ottaa palvelimen (varsinaiseen) ylläpitäjään yhteyttä.

93
På svenska / Forumen - nu på svenska
« : 01.09.05 - klo:20.33 »
Du kan nu välja svenska för forums användargränssnitts språk: gå till Profiili / Muokka profiilia / Perusasetukset och ärsätta Finnish med Swedish.

94
Ubuntu Finland är för alla finska Ubuntu Linux -användäre, och därför grundade jag det här forumet också. Tyvärr min svenska är kanska dåligt, så någon annan borde göra mer om vi vill ha svensk information och discussion...

T.e. om någon skulle översatta front sidan till svenska, kunde vi ha några svenskspråkiga människorna här.

Ei tänne alueelle varmaan kukaan löydä ennen kuin on ruotsiksi jotain sisältöäkin...

95
Moi, tästä puhuttiin mutta ehdotuksia tarkemmasta alueen kuvauksesta ei juuri tullut. Kertokaa jos tuota alueen nimeä tai kuvausta voisi parannella. Mutta tänne vaan kaikki tuollainen "edistyneempi" keskustelu tilanteista, jolloin tarvitaan jotain mitä GUI-työkalut eivät tarjoa... perusskriptauksen lisäksi myös kaikki muu keskustelu Linux-ohjelmoinnista on tervetullutta.

Kieli on vapaa... eli C, Python, mitä vain.

96
Yleistä keskustelua / Ubuntu pärjäsi MikroPC:ssäkin
« : 18.08.05 - klo:20.22 »
Uudessa MikroPC:ssä Ubuntu Linux sai näemmä 4,5 tähteä viidestä. Hauskasti myös Ubuntu Suomen kotisivu on päässyt kuvakaappaukseen :) Tervetuloa vaan jos MikroPC:n lukijoistakin joku tänne kulkeutuu lehden ansiosta.

Aika lyhyt arvostelu, mutta mukavana pointtina mainittiin Ubuntun käytön sujuneen Joutsenon pakolaiskeskuksessa hyvin 12 kielellä. Tuo hyvä kielitukihan on yksi Ubuntun tavoitteista, ja taas Ubuntu 5.10:ssa on tulossa parannusta (helppo, graafinen kielen valitsin/asennin yms.).

97
Ubuntu tietokoneissa / LUE: Käytä hakutoimintoa!
« : 12.08.05 - klo:15.06 »
Ennen kuin aloitat uuden aiheen, käytä mielellään hakutoimintoa etsiäksesi mahdollisen aikaisemman viestiketjun samasta aiheesta ja jatkaaksesi vastauksellasi keskustelua siellä. Tällä helpotetaan viestiketjujen selaamista (vähemmän samoja aiheita).

toivoo ylläpito (ja varmaan muutkin käyttäjät)

98
Oppaiden kehittäminen / Ohjetoiveet
« : 12.07.05 - klo:09.58 »
Tähän ketjuun voi esittää toiveita tarpeellisista ohjeista.

99
Oppaat ("HOWTO"-ohjeet) ovat Linuxissa perinteisesti olleet kattavia ohjeita jonkun tietyn asian tekemiseksi.

Ubuntu Suomen wiki on nyt käytettävissä oppaiden tekoa varten. Kaikki oppaat olisi jatkossa hyvä saada sinne.

Nykyisten oppaiden tekijöiltä voisi kysyä, sallivatko he tuotoksensa siirtämisen vapaan GFDL-lisenssin alaisuuteen, wikiin. Jos siirto tapahtuu, laittakaa oppaan viestiketjuun maininta aiheesta, jotta varsinainen alkuperäinen opas voidaan muuttaa linkiksi jatkokehitettyyn wiki-oppaaseen.

immoT:n tekemä pikaohje uuden oppaan kirjoittamiseen:
0. Rekisteröidy / kirjaudu sisään Ubuntu Suomen wikin etusivulla
1. Syötä selaimeesi osoite http://wiki.ubuntu-fi.org/kirjoita_oppaasi_nimi_tahan
2. Klikkaa Create new empty page
3. Editori avautuu, voit tehdä ohjeesi joko tekstipohjaisella editorilla joka avautuu oletuksena tai graafisella klikkaamalla GUI Mode
4. Katso tulosta klikkaamalla Esikatsele
5. Klikkaa Tallenna muutokset
6. Lisää ohjeeseesi linkki oikealle osastolle: http://wiki.ubuntu-fi.org/
7. Lisää halutessasi Oppaita-alueelle viestiketju oppaastasi, kuten esim. tässä on tehty.

100
Ubuntun kehitysversio / Gnomen kääntäminen
« : 08.06.05 - klo:10.52 »
Gnomen suomentajaryhmän sivut (ja etenkin ohjeet) löytyvät nykyään sourceforgesta. www.gnome.fi toivottavasti jossain vaiheessa osoittaa tuonne vähän selvemminkin, kun tuolla on hyvät ohjeet Gnomen (ja siten suuren osan Ubuntusta) kääntämiseen.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6