Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Timo Jyrinki

Sivuja: [1] 2 3 ... 6
1
Kerään tähän asioita joita ainakin pitää päivitellä Ubuntu Suomen sivustolla.

Ketjuun voi laittaa jos ottaa työn alleen jotain, tai huomaa jotain puutteita. Paljon tietoa vanhenee, osa vähemmän kiireistä (asennusopas toimii suurinpiirtein vaikkei heti päivittäisikään), osa enemmän (latauslinkit uuteen pitää löytyä, ja mielellään Finnish Remixikin nopeasti). Itse teen jos satun löytämään vapaa-aikaa, lupaan vain tuon Finnish Remixin jonka olen perinteisesti tehnyt, ellei sen tekemisessä löydy jotain uutta hankalaa jossa kestää.

  • Lataussivu pitää päivittää
  • [Timo] Ubuntu 18.04 LTS Finnish Remix
  • 18.04:n suomennoksia kannattaa tarkistaa asennuksissa edelleen, Jiri on tehnyt erinomaista työtä GNOMEn ja muiden Ubuntu-softien kanssa
  • Asennusopas
  • Esittely, vertailutaulukko
  • Kuvia ja videoita uudesta Ubuntusta
  • Päivittäminen - 16.04 LTS:stä päivittäminen tulee virallisesti tarjolle vasta elokuussa 18.04.1:n julkaisun tienoilla, aiemmin voi omalla vastuulla.

2
Nyt saa taas muutamaan kuukauden tauon jälkeen Ubuntu-läppäreitä Suomesta, kun uusin XPS 13 -malli on tullut myyntiin. Tällä hetkellä tilauksia voi tehdä lähinnä sähköpostitse Data Group -jälleenmyyjiltä, mutta retwiitatkaapa https://twitter.com/ubuntusuomi/status/973140779853139968 niin jos saataisiin takaisin myös verkkokauppoihin jotka ovat aikoinaan myyneet Dell-Ubuntu-läppäreitä. Mitä isompi menekki läppäreillä, sen todennäköisemmin saatavuus jatkuu tulevinakin vuosina.

Tietääkseni Suomessa ei tällä hetkellä ole muita Dellin Ubuntu-läppäreitä myynnissä, vaikka muualla Euroopassa ja maailmassa on valikoimaa ihan perusläppäreistä aina isoihin 15"/17"-työasemaläppäreihin. Osa ihmisistä kaipaisi halvempaa läppäriä, ja osa isompaa, mutta tämä on nyt ainoa mitä saa täällä korvessa.

Itse läppäristäkin voisi jutella :) Itse olen kahlannut lähinnä notebookcheckin arvostelut läpi, 4K ja FullHD -versiot. Vähän kiinnostaisi päivittää 3v vanha läppäri uudempaan, vaikka vielä vuoden pari ehkä pärjäisikin. Tärkeimpänä syynä on tuo Ultrabookeissa nähtävä harppaus dual-coresta quad-coreen samalla 15W TDP:llä, sekä lisätallennustila.

Viimeksi ostin FullHD:lla osittain sen takia että siinä oli mattapintainen näyttö, mutta nyt molempien tarkkuuksien näytössä on kiiltoa mukana. Eli jäljelle jää FullHD:n eduksi lähinnä akun kesto. Se on varsin tärkeä asia, mutta en ole varma enää ottaisiko valita saadesssaan paremman FullHD-malleista vai tuon 4K-mallin. Molemmat näytöt ovat aiempaa kirkkaampia notebookcheckin mukaan, joten kiillosta huolimatta ulkonakin varmaan kohtuullisesti käyttö onnistuu.

Kolme USB-C-liitäntää  houkuttelee myös, vaikka tarkoittaakin että lisälaitevalikoimaa pitää miettiä myös vähän uusiksi tai adaptereilla. Niitä voi käyttää sekä videoulostuloon että lataukseen. Noihin USB-C-liitäntöihin saa vaikka millaisia dockeja, mikä helpottaisi työpöydälle asettamista. Onnistuisi esim yhdellä johdolla kaikki: kannettavan lataaminen, USB-hubi, ja näyttöulostulo. Tällä hetkellä kiinnitän erikseen näytön, virtajohdon ja USB-hubin (jossa langattoman näppäimistön ja hiiren USB-plugi).

3
Ubuntu mobiililaitteissa / Meizu PRO 5 Ubuntu Edition
« : 17.02.16 - klo:17.26 »
Nyt on näemmä julkaistu uusi huippupään Meizu-puhelin, tosin saatavuuden aikataulusta ei vielä tarkempaa tietoa:

https://insights.ubuntu.com/2016/02/17/meizu-pro-5-ubuntu-edition-launches-globally/

http://www.puhelinvertailu.com/uutiset/2016/02/17/meizu-julkaisi-uuden-ubuntu-alypuhelimen-huippuominaisuuksilla

Tuossa on ainakin itselleni seuraava puhelin jolla korvaan Bq:n Aquaris E4.5. Etenkin hyvä kamera kelpaa mielellään, muutoinkin toki lisätehot kelpaavat. Alkuperäisen PRO 5:n speksien mukaan pitäisi olla Dual SIM jota käytän myös Bq:ssa. PRO 5:sta uupuu puuttuvan MHL-liitännän takia tämä uusi työpöytämoodi joka on Bq M10 Ubuntu-tabletissa, mutta itselleni tässä vaiheessa se ei ole niin tärkeä. Tiedän kyllä että osa odottaa nimenomaan sellaista puhelinta...

4
OTA-6 olisi tarjolla (Meizu) tai tulossa (Bq). Varmaan useimmilla on Bq joten ensi viikkoon menee, mutta tässä julkaisutietoja:

https://wiki.ubuntu.com/Touch/ReleaseNotes/OTA-6

Itselleni oleellisin uudistus on valmis WiFi Hotspot -tuki, koska teen töitä välillä/usein mobiilin varassa. Web-selaimen etsi-toiminto on myös ihan perustarpeita sopivan tilanteen tullen.

Alkaakos muille olla perustarpeet kasassa? Odottelen vielä tuota lukitustavan monipuolistumista (speksi https://wiki.ubuntu.com/SecurityAndPrivacySettings#Phone), jotta ei tarvitsisi ihan joka kerta näpytellä lukituskoodia näytön sammutuksen jälkeen. Ja toki on monia muitakin pikkujuttuja ja asioita jotka eivät toimi kuin ajatus vielä, kuten näkymien jatkuva näkyvä uudelleenlataus, mutta kaiken kaikkiaan alan olla tyytyväinen koko järjestelmän tuoreuteen nähden.

Mua pikkaisen alkaisi kiinnostaa Jollasta jopa Bq:hun siirtyminen, vaikka alun perin ajattelin odottaa jotain loppuvuoden 4G-Ubuntu-puhelinta ensin (MX4 on jo vähän vanha malli vaikkakin toki melko hyvä). Aloin jossain kohtaa tehdä listaa "näitä teen Jollalla ja ei vielä onnistu Ubuntulla", mutta oikeastaan nyt on Ubuntussa kaikki mitä tarvitsen. Paria ei kovin oleellista sovellusta voisin koittaa itsekin portata. Bq:ssa on paljon parempi näyttö kuin Jollassa ja muutenkin mukavampi kädessä, joten houkuttelisi pääpuhelimen siirto.. myös dual-SIM:lle olisi käyttöä, olisi yhdessä puhelimessa kaikki (nyt Bq:ssa kakkosliittymä vain).

5
Hei! Olen yleensä testannut tekemääni Finnish Remixiä itse, mutta voisi olla parempi pyytää yhteisön apuja.

Eli, jos sinulla on ylimääräinen kone tms jolle kokeilla uutta Ubuntu-asennusta, pyytäisin testaamaan uutta 14.04.2 LTS Finnish Remixiä tästä väliaikaisesta osoitteesta, ennen kuin laitan sen laajemmin tarjolle.

Olen testannut nyt virtuaalikoneessa enkä huomannut outoa, mutta pari riippumatonta varmistusta kelpaisi myös. Tietysti sillä ei ole väliä jos on jokin ongelma joka on myös normaalilla asennusmedialla.

Periaatteessa tekotapa muuttaa niin vähän (vain kielitukea) ettei mitään eroja pitäisi olla viralliseen asennusmediaan, mutta olen varovainen koska 12.04 LTS Finnish Remixissä oli yksi bugi. Jouduin korjaamaan sen 14.04 LTS:ään niin että 12.04 LTS -> 14.04 LTS -päivitykset toimivat normaalisti. Sama bugi koski myös Lubuntua. Bugi tuli tavasta ottaa verkko käyttöön asennusmedian sisällä, eli oikeastaan siitä ainoasta "muutetaan vain tämä yksi juttu..." -kohdasta skriptissä, joka oli väärin 10.04 LTS:n jälkeen koska paikka tiedostojärjestelmässä oli muuttunut. No, tulipahan opittua.

Lisäys: magnet url - lyhyt-url koska foorumi poistaa kaksoispisteen suorista linkeistä, alla tekstinä. Magnet-linkki ei muutu vaikka yllä oleva testilinkki poistuisikin varsinaisen julkaisun myötä, mikäli muutoksia ei tule.
Koodia: [Valitse]
magnet:?xt=urn:btih:e6d8978e9d1a9ffb497ba7a7558fd474abd2e6bb&dn=ubuntu-14.04.2-desktop-amd64-finnishremix.iso&tr=udp%3A%2F%2Fopen.demonii.com%3A1337&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.coppersurfer.tk%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.leechers-paradise.org%3A6969&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.publicbt.com%3A80&tr=udp%3A%2F%2Ftracker.openbittorrent.com%3A80

6
Nexus 4 on edelleen helpoimmin saatava "Ubuntu-puhelin", vaikkakin kehittäjäversiona ja ilman valmistajan tukea. Tässä ketjussa voidaan vertailla kokemuksia aiheesta. Tuo luuri on toistaiseksi vielä ainoa Ubuntu-puhelimeni. Käytän sitä jatkuvassa kehityksessä joten en voi käyttää sitä pääpuhelimenani (pääpuhelimena Jolla), mutta jonkin verran kokemuksia on. Silloin kun käytän vakaata versiota, puhelimen käyttö on myös aika sujuvaa ja bugitonta.

Ubuntun kehittäjäversio on toisaalta puhtaimmin Ubuntu ilman mahdollisia valmistajan kuten Bq:n haluamia erilaisia lisäyksiä. Toisaalta se viimeistellyin Ubuntu-kokemus on se joka yhteistyössä valmistajien kanssa tehdään. Nexus 4:n tuen jatkumisesta loputtomiin ei ole takeita, mutta koska yhteisö on jo tehnyt kymmeniä porttauksia eri puhelimille lienee varmaa että jonkinlainen toimivuus tuoreimmillakin Ubuntu-versioilla jatkuu vaikka joskus Canonicalin tuki loppuukin. Nexus 4 Ubuntulla on kuitenkin monella käytössä ainoana puhelimena, joten pääosin kaikki tarvittava sellaiseen käyttöön löytyy ja Ubuntun sovelluskaupasta saa monenlaisia sovelluksia paikkaamaan oletusasennuksen puutteita.

En suosittele ketään hankkimaan sinänsä jo hieman vanhentuvaa laitetta jolla ei ole valmistajan tukea, mutta innokkaimmille se voi olla ihan mielenkiintoinen vaihtoehto ja entisenä huippulaitteena toisaalta ensimmäistä Bq:n puhelinta ruudikkaampi (teoriassa, Bq ja muut tulevat myytävät Ubuntu-puhelimet ovat tietysti eniten optimoituja Ubuntulle).

Suosittelen käyttämään vakaata "rtm"-versiota, joka on lähinnä kuluttajille jatkossa myytäviä Ubuntu-puhelimia. Eli flashays komennolla ubuntu-device-flash --channel=ubuntu-touch/ubuntu-rtm/14.09 - vain rtm:ssä on muun muassa eräs sovellusten käynnistymistä nopeuttava Qt-muokkaus. Toisaalta jos leikkimään ryhdytään niin jatkuvasti kehittyvän Ubuntu 15.04:n päivittäisjulkaisu kanavasta --channel=ubuntu-touch/devel-proposed on toki aina mielenkiintoinen eikä ole "jämähtänyt" peruskomponenteiltaan tuohon Ubuntu 14.10:een kuten tuo rtm. Jos ei tee bootstrap-flashaysta vaan normaalin, näiden välillä voi vaihtaa myös menettämättä käyttäjän asetuksia ja tiedostoja.

Näillä alkuun. Olen välillä käyttänyt ihan sujuvasti joillain reissulla Nexusta "kaikkeen" Jollan pysyessä laukussa. Etenkin selain on mielestäni Ubuntussa Jollan selainta parempi, joten perusnettisurffauksessa Nexus on oikein omillaan. Kamera toimii mukavasti, samoin youtube, videot jne. Navigointi sovelluskaupan sovelluksilla on vielä rajoittunutta, koska täysi Nokian HERE-paikannus ohjelmineen tulee olemaan vain myyntiversiossa lisenssisyistä. OSMTouchilla olen kuitenkin pärjännyt kävellen ollessani, ja on vain ajan kysymys milloin esim. NavIt laitetaan sopivasti toimimaan puhelimillakin (softahan on jo Ubuntussakin mutta sen käyttöliittymä vaatii päätelaitekohtaisen asetustiedoston).

7
Hei. Koskapa aktiivisuutta on nyt ollut foorumeiden ulkopuolella, niin yhteenvetoa tännekin. Eli Jirin ja Pasin ansiosta kirjastoprojekti 14.04 LTS:n levittämiseksi on hyvässä vauhdissa, ja tulokset alkavat näkyä Lainaa Ubuntu -sivullakin.

Laitoin lisäksi toiseen mediaan eli postituslistalle myös "synkkausviestin", mutta en näemmä voi sinne linkata koska Kapsin arkistot eivät näytä toimivan (ja eivät ole tainneet toimia pitkään aikaan). Siispä copy-pastea:
Lainaus
Hei,

Kun on IRC, foorumit, G+, FB ja nämä postituslistat, niin
ylläpitääkseni pientä järjestämällisyyttä kerron tässä nopeasti
lähinnä muiden (Jiri, Pasi) tekemisistä:

- Ubuntu Suomen paikallistiimin yhteyshenkilö Jussi Kekkonen tilasi
Ubuntu Suomen 14.04 LTS -DVD:t - 150kpl - Jirin osoitteeseen, ja Jiri
on Pasin pienellä avustuksella kerännyt osoitteita ja miettinyt
DVD:iden jakamista. Ks. http://ubuntusuomi.muistio.tieke.fi/13? .
Saatekirjekin löytyy.

- Itse tilasin omalla kustannuksellani (tarkoitus saada FLUG:lta
takaisin siellä iäti lojuvista Ubuntu Suomen palkintorahoista) 100 kpl
DVD:itä lisää, koska kysyntää on.

- 100kpl:sta on jo mennyt:
  * Helsingin Vuosaaren lähiöasemalle 10kpl (vai olikohan 15) - siellä
on ensi tiistaina asennustapahtuma.
  * 20 kpl lähti Petrille, joka on toimittanut aiemminkin Ähtäriin,
Alavudelle ja Töysään
  * 10 kpl lähtenee Järviseudun seutukunnan suunnalle foorumistille
joka levittää siellä kirjastoihin

- Jiri ja Pasi ovat myös http://ubuntu-fi.org/ ilmeen uudistuksen
takana - saa liittyä mukaan, ks. koodit http://wiki.ubuntu-fi.org/WWW
- foorumit ja blogi on uusimatta modernimmalle ilmeelle

- Pasi ja mahdollisesti (toinen) Petri ovat myös katsomassa
mahdollisuuksia muuttaa ubuntu-fi.org:n etusivu ja osa alasivuista
wordpressin alle, jotta isompi osa sivukokonaisuudesta olisi webitse
hallittavissa. Ulkoasuun saataisiin luultavasti myös helpommin mukaan
Facebook/Google+-feedejä yms.

-Timo

Pahoittelut tästä ja WWW-sivustoketjun copy-paste-tyylistäni, mutta mielestäni jonkinlainen tiedon leviäminen on parempi kuin ei mitään! Tervetuloa siis mukaan talkoisiin, tykkäsit sitten uusista tykkäysmedioista, foorumeista tai vanhojen jäärien IRCistä :D

DVD:itä on tosiaan edelleen saatavilla ainakin 50kpl. Menevät tosin nopeasti jos/kun esim. joka kirjastoon haluaa yhden kappaleen. Katsokaa ettei tule päällekkäisyyksiä Jirin suunnitelmien kanssa. Pitää harkita tehdäkö vielä lisätilaus jos on tarvetta.

8
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / *buntu 12.04.2 LTS julkaistu
« : 15.02.13 - klo:08.28 »
Hoi. Ubuntu 12.04.2 LTS sisarversioineen on julkaistu. Päivittelin juuri lataussivun linkkejä sed:llä hieman, mikä on toki melko roima työkalu joten saa raportoida mikäli on ongelmia.

.2:ssahan on nyt 12.10:n laitetuki (kernel, X.org jne.), jonka saa halutessaan asennettua myös nykyiselle 12.04-käyttäjälle. Ensi elokuussa tuki päivittyy 13.04:n vastaavaan jne aina 14.04 LTS:ään asti puolivuosittain. Tästä syystä muutin sanamuotoja entistäkin enemmän LTS:ää suosittelevaksi. Tämä ei toki koske ketään vakiokäyttäjää joka haluaa testata vaikka suoraan nykyistä kehitysversiota (jotka toimivat nekin aika mallikkaasti suurimman osan ajasta), mutta lataussivu on uusille tulokkaille tarkoitettu.

9
Jos joltain meni vähän ohi tämä mainostettu ominaisuus, niin seuraavassa viestissä tarkemmin tosi mielenkiintoisia yksityiskohtia:

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-devel/2012-August/035615.html

Eli 12.04.2 LTS -CD tulee buuttaamaan 12.10:n Linuxilla, X.org:lla ja grafiikka-ajureilla. Loppujen lopuksi päivittyy vieläpä 14.04 LTS -tavarat 12.04 LTS:ään ja sitten sen jälkeen voikin toki 2014 kesän lopulla päivittää ensimmäiset halukkaat koko 14.04 LTS:ään, tai pysyä 12.04:ssa.

Ensimmäisen kerran ihan kunnolla päivittyy tosiaan laitetuki LTS:ssä, mikä on hienoa ja ollut yksi ongelmista Ubuntussa ja muissa Linux-jakeluissa. Aiemmin on pitänyt uudemmilla koneilla herkästi ottaa puolivuosi-Ubuntu, mikä taas ei ole ihan niin hyvä normikäyttäjille jotka haluavat mahdollisuuden pysytellä sen 5 vuotta päivittämättä.

10
Hei. Keräillään tähän ketjuun asioita, joiden huomataan tarvitsevan sivustolla päivitystä. Tekijäksi kuka tahansa joka pystyy muutoksen tekemään. Kuten jo pitkään, ketään varsinaista lupautunutta sivuston päivityksiin julkaisujen yhteydessä ei ole, joten kääritään hihat ylös vaan. Wikiä (mm. esittelysivut, ohjesivut) voi muokata kuka tahansa, bazaar-versionhallintaa (etusivu, lataussivu, navigaatio) voi muokata liittymällä ubuntu-fi-Launchpad-ryhmään joka on nyt avoinna jäsenyyksille. Muista toki myös uuden sivuston kehitys, mutta lyhyellä aikavälillä käytetään vielä vanhoja bazaarissa olevia sivuston palasia.

Itse olen lupautunut tekemään taas Finnish Remixin, ja voin viedä bazaar-versionhallinnan mahdolliset muutokset palvelimelle. IRCin puolella suunnitellaan tiedotteita, CD-levyjen jakoja ynnä muuta.

Ensimmäiseksi pyyntö foorumimodeille, tämän voisi toteuttaa jo nyt: muuttakaa kehitysalueen kuvaukseen Ubuntu 12.10 (”Quantal Quetzal”).

11
Ubuntun kehitysversio / 12.04 LTS Beta1 + Finnish Remix
« : 10.03.12 - klo:10.49 »
Sain Finnish Remixin aikaiseksi, ja lisäksi pistin pienen sivun wikiin Beta 1:sta. Tätä mainostetaan nyt jo etusivulla ja lataussivulla, koska Beta 1 + päivitykset alkaa jo olla kohtuullisessa kuosissa. Suomennoksia puuttuu vielä kyllä ynnä muuta, toivottavasti saadaan käännökset käännettyä!

Finnish Remixistä otetaan palautetta vastaan, jos on jotain vikaa mitä ei ole virallisessa beta 1:ssä. Sen tiedän että aloitusvalikon levyn tarkistus -valinta tökkii /isolinux/*-tiedostojen kohdalla, en tiedä mokasinko jotain sed-rimpsuissa vai pitääkö 12.04:ssa tehdä jotain uutta. Varsinaisessa käytössä ja testiasennuksessa mitään ongelmaa.

12
Vääntelin eilen illalla uutta Finnish Remixiä (pariinkin kertaan), ja laitoin juuri latauslinkit kohdalleen. Ei mitään uutta ihmeellistä, mutta tällä kertaa päivitin Firefoxin jo valmiiksi levylle. Heti .4:n jälkeen tuli uusi Firefox kielipaketteineen, ja asentamalla vain kielipaketin Firefox ja se eivät olisi olleet samaa versiota.

Seuraavaksi olisikin vuorossa jo 12.04 LTS! Jonkin verran muuttunee taas kun on libreofficet yms., mutta luultavasti kuitenkin tulee onnistumaan suurin piirtein samoilla koodeilla. 12.04:ssä käsittääkseni 64-bit muuttuu oletusvalinnaksi, ja varmaankin sitten myös Finnish Remixin teen 64-bittisenä. Ehkäpä jo betasta omansa testailuja varten?

On myös välillä ollut puhetta että tällaisia remixejä alkaisi tulla automaattisesti Canonicalin puolelta, mutta ei nyt hetkeen ole kuulunut.

13
Moi. Ubuntua jo käyttävät foorumistit eivät varmaankaan juuri käy etusivullamme, jossa mm. pyörii yläreunassa kalenteri. Kalenterissa ei välttämättä myöskään ole kaikki tapahtumat, joten ajattelin että voisi pistää ketjun pystyyn jossa voi ilmoittaa huomaamistaan tai järjestämistään tapahtumista jotka pyörivät Ubuntun tai yleisemmin vapaiden ohjelmistojen/sisältöjen/jne. ympärillä.

Tällä hetkellä kalenterissa on ollut jo ja tulee vielä olemaan parin viikon aikana iso kasa tapahtumia (ikävän Helsinki-painotteisesti tosin juuri nyt, aiemmin syksyllä on ollut tapahtumia mm. Oulussa ja Kemissä):

(15.11.2011: SUSE Linux -seminaari - Trooppinen puutarha Gardenia, Helsinki)
(16.11.2011: MetaWatch meetup - Aalto Venture Garage, Espoo)
22.11.2011: Proactum Open Meet Up 11/2011 - F-Secure - Angleterre, Helsinki
23.11.2011: Android Keynote - a Platform for Developers and Business - Uusi Tehdas, Tampere
24.11.2011: FLUG - Syyskokous ja pikkujoulut - 24Basement, Helsinki
30.11.2011: Suomalaisten avoimen tiedon verkostojen tapaaminen (Open Knowledge Foundation), Aalto-yliopisto, Helsinki
2.12.2011: Seminaari - Yhteensopivuutta avoimesti - Kuntatalo, Helsinki
9.12.2011: Bisnestreffit - Kunnallista avointa lähdekoodia - Stockmann, Helsinki

Eli tapahtumia laidasta laitaan esim. kehittäjille, julkisen sektorin ihmisille ja käyttäjille.

14
Pari vuotta sitten huomasin Googlen adwordissa kampanjan "maksa 10€, saat 50€ ilmaista mainosrahaa". Tein tällöin mainoksen, joka keräsi hyvin hitaasti (suostuin maksamaan vain vähän rahaa per klikkaus) 35000 näyttökertaa Googlen mainoksissa ja muutaman sataa klikkausta. Kerroin tästä lähinnä IRCin puolella. Nyt oli tullut sähköpostia että "palaa Adwordsin käyttäjäksi, saat 100€ lahjakortin" :) Joten laitoinpa "kampanjan" taas pyörimään.

Mainoksen teksti on siis:

Kahlitseeko tietokoneesi?
Siirry vapaisiin ohjelmistoihin!
Asenna ilmainen Ubuntu tänään.
w ww.ubuntu-fi.org

Sekä otsikko että osoite (tarkoituksellinen typo jotta näkyy foorumilla oikein) ovat linkkejä Ubuntu Suomen sivuille. Aiemmin ensimmäinen rivi oli "Kahlitseeko Windows, Mac?" mutta Google lopulta hyllytti sen tuotemerkkien maininnan takia.

No eipä tästä sen enempää, hauskaa puuhastelua, pari uutta käyttäjää saattaa löytääkin Ubuntun näin ;)

15
Hei! Levittäkää sanaa, että Firefox 6:n kanssa ilmenevä kaatuiluongelma liittyy mitä todennäköisimmin suomen kielen oikoluvun käyttämiseen, ja ongelma on vihdoin sekä raportoitu sekä oikoluvun kehittäjälle että minulle, joka sitä Debianiin ja Ubuntuun olen paketoinut.

Korjaus löytyi helposti, mutta ongelma on vaivannut ihmisiä jo pidempään koska Firefoxin kaatuminen ei mitenkään ihmisille paljastanut, että ongelma voisi liittyä juuri suomen kielen oikolukuun eikä Firefoxiin itseensä.

16
Hei. Yrittäkääpä haarukoida, mikä aiheuttaa Firefoxin (6 ja uudemmat) kaatumisen oikoluettaessa suomeksi (eli mozvoikolla) tekstikenttiä.

Bugiraportin https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mozvoikko/+bug/832582 mukaisesti siis ainakin koko sivun http://wiki.ubuntu-fi.org/Etusivu?action=raw copy-pasteamalla Firefoxin tekstikenttään ja oikolukemalla suomeksi Firefox kaatuu. Pitäisi ensin keksiä pienin mahdollinen syy kaatumiseen, ja se ei ole ainakaan pelkästään tuo mainittu "-"-merkki.

Kirjoitelkaa bugiraporttiin jos keksitte. Tämä ongelma kun koskee myös Ubuntu 11.04 -käyttäjiä, ei pelkästään oneiricin käyttäjiä, niin olisi tilaisuus auttaa suurta joukkoa ihmisiä.

17
Canonical ilmoitti, että päivitys 1.1.14-versioon onnistuu, mutta 2.0:aan päivittäminen sekoittaa teeman. 1.1.-sarjaa ei enää 1.1.14:n jälkeen päivitetä.

Tarvitsisimme siis vapaaehtoisen, joka (osaisi) asentaisi SMF 2.0:n omalle koneelleen, ja muokkaisi oletusteemasta minimimuutoksin (sellaisin että diff:llä voi arvioida muuttuneet rivit helposti) uuden Ubuntu Suomi -teeman. Teeman tulisi sisällyttää siihen kutakuinkin värit ja nykyulkoasu sellaisenaan, sekä mahdolliset muut Ubuntu Suomi -erityiset asiat. Periaatteessa riittävän huolellinen keskustelualueiden etusivun lähdekoodin tarkastelu riittää löytämään tarvittavat muutettavat palaset teemaan.

Esimerkiksi, yläreuna valikkoineen tulee suoraan muualta, joten sopivaan kohtaan tulee lisätä jotakuinkin tällaista:
Koodia: [Valitse]
echo "<div id=\"isoframe\">\n";
readfile('http://www.ubuntu-fi.org/nav.html');
echo '</div>';

Ja sitten tosiaan CSS-tiedostojen lukeminen foorumeille kuten nytkin, mikä saattaa samalla myös jo tuoda tarvittavat värit mukaan.

Ei periaatteessa pitäisi olla älyttömän monen tunnin homma, mutta itse en ole yhtään tutustunut kyllä SMF 2.0:aan enkä tiedä mitä ongelmia voi tulla vastaan.

Kun teema on valmis ja testattu, se lähetetään Canonicalille yhdessä 2.0-päivityspyynnön kanssa. Jos  teemat 2.0:ssa vastaavat jotenkin 1.1:n teemoja, niin ainoa muokkausta tarvitseva tiedosto voi olla index.template.php.

Alkuperäisen teeman, jota olen vuosien saatossa ajoittain hieman päivitellyt, etenkin silloin kun se vielä onnistui suoraan toisin kuin nykyään, teki Owdy vuonna 2005

18
Moi. Jos joku käyttää 10.04 LTS:ää kuten minä mutta haluaa tuoreemmat grafiikka-ajurit, Ubuntu Suomen PPA:ssa https://launchpad.net/~ubuntu-fi/+archive/ppa on nyt seuraavat päivitetyt komponentit:
  • libdrm 2.4.22
  • Mesa 7.9 (10.04:n oletus 7.7.1)
  • Intel-ajuri 2.13 (10.04:n oletus 2.9)

Tarjoaa kohentunutta suorituskykyä sekä yleisesti ottaen että 10.04:ssa tehtyjen kompromissien ohittamisen takia (haluttiin tukea vielä yhdessä LTS:ssä sekä UMS:ää että 8xx-aikakauden integroituja grafiikoita miten parhaiten pystyttiin). OpenGL shader -tuki on varmasti paremmalla tolalla myös, ja yleensäkin Intel-mesa-ajureissa on tehty paljon korjauksia.

Toimii myös hyvin AMD:n grafiikkakorttien käyttäjille (käytössä itselläni olohuonekoneessani jossa Radeon HD 4670), ja tuo muun muassa Radeon HD 5000 -sarjan käyttäjille 3D-tuen.

Ikävä kyllä NVIDIAn käyttäjille tämä päivitys ei sovi, koska jokin konfliktoi ja vaatii nouveau-ajurin poistamisen. Pahoittelut tästä, en ole ehtinyt tutkia mikä oikeastaan ongelman aiheuttaa.

19
Laitoin foorumeiden yläreunan uutisiinkin tämän, mutta siis:

Käännöstempaus su 12.9.2010

Tarkistin tuossa juuri että sinänsä kääntämään saa alkaa vaikka heti (Launchpadin käännökset ovat ajan tasalla uusimpien Gnome-käännösten kanssa), mutta varsinainen tempauspäivä siis sunnuntai.

Ideointikin on osittain vielä kesken, KDE-puolta ynnä muutakin on ollut puheissa mutta se pitäisi myös koordinoida ko. sivulle ja KDE:n suomennosprojektin kanssa.

20
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Yhteisön kokousten tuloksia
« : 17.05.10 - klo:07.39 »
Hei. Tähän ketjuun laitellaan linkkejä kokoustemme tiivistelmiin. Tässä ensimmäinen:

http://wiki.ubuntu-fi.org/Yhteis%C3%B6n_kokous_16.05.2010

Seuraava kokous 30.5. klo. 21.

Sivuja: [1] 2 3 ... 6