Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - audi

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 57
61
Ubuntu tietokoneissa / Vs: FF prosessorin ryöstäjänä?
« : 07.08.10 - klo:19.32 »
Ubuntu-koneeni toiminta hyytyy, valikot avautuvat tahmeasti jne.  Järjestelmän valvonnasta näkyy, että firefox.bin käyttää runsaasti CPU-prosentteja. Ainoa erikoisempi tiedossani oleva asetus on suurehko, 1000Mt, tila väliaikaistiedostoille.

Itselläni on 50-75 Mt varattuna väliaikaistiedostoille. Ilmeisesti käytössäsi on Firefox 3.6.8 (ei ole ubuntu käynnissä). Oletko kokeillut uudella profiililla, tuhoamatta vanhaa? Muistin määrä olisi hyvä tietää, kuten milan jo kysyikin. Jos muistia on riittävästi (esim. 2 Gt tai enemmän), kannattaa laittaa väliaikaistiedostot rammiin, älä siirrä lokeja mikäli tarvitset. Ongelmasi syy voi olla toisaalla mutta nämä asetukset nopeuttavat hieman. Entä näytönohjain, onko compiz käytössä?

fstab:
Koodia: [Valitse]
tmpfs /var/log tmpfs defaults 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults 0 0

Firefox about:config:
Koodia: [Valitse]
browser.cache.disk.parent_directory /tmp
Levykäytön vähentäminen

62
Siis Linuxin myös Ubuntun tietoturva perustuu: ytimessä olevan palomuurin portit on kiinni. siis desktop-koneissa. mikä tarkoittaa että kone ei ole serveri.

Perustelin pari kohtaa lainauksilla (eivät valitettavasti olen minun keksimiäni), tähän en jaksanut hakea. Ubuntussa portit ovat oletuksena auki mutta mikään ohjelma ei niitä kuuntele. Palomuurin säätäminen on kuitenkin järkevää, sillä jokin käyttäjän asentama ohjelma (vaikkapa riippuvuuksien mukana) saattaa kuunnella verkkoa.


Itse pidän jatkuvasti päällä Firestarteria, joka vain lukee liikennettä porttien suilla.

Palomuuri kyllä menee päälle vaikkei tuo GUI-kilke olekkaan auki. IMO, sen lataaminen muihin kuin säätöjen muutamiseen on aivan turhaa.


Ja luultavasti Synapticin kautta asennnetut ohjelmat on niin testattuja, että ne voi taviskin asentaa vaaratta.

Pieni tarkennus. Vakiona olevat pakettilähteet ovat luotettavia (tähän mennessä), käyttäjän lisäämät ppa:t tms ovat eri asia.


On muuten kumma ettei Linuxille ole vielä keksitty viirusta tai matoa, onko sitten Linux (Unix) niin monimutkainen systeemi, ettei laiskoilla hakkereilla riitä pinna viiruksen tekoon? Noh varmaan joku semmosen keksii, kun Linux saavuttaa 10-20% osuuen koneista...

Ubuntussahan ei mikään ohjelma oletuksena blokkaa keyloggereita tai muitakaan ohjelmia lähettämästä tietoa nettiin päin,

ei ole juu, ubuntussa ei myöskään toimita jatkuvasti pääkäyttäjän oikeuksin, eikä millään softalla ole oletuksena oikeuksia asennella koneelle keyloggereita tai muitakaan ohjelmia jotka lähettäisivät arkaluontoista dataa nettiin ilman käyttäjän suostumusta.

Tästä markkinaosusuuden vaikutuksesta haittaohjelmien määrään on ollut vaikka miten paljon juttua. Sota alkakoon...  :)


Käytin lainauksia _Pete_n ja jannen vanhoista kommenteista, kannattaa lukea kokonaan, ovat kuitenkin vielä ajankohtaisia.

Firestarterin käynnistäminen


firestarterin upstream on ollut aika kuollut jo vuosia. firestarterin upstream-versio on ollut ubuntussakin sama ainakin dapperista lähtien (kauemmas en helposti näe) ja siitäkin on jo yli kolme vuotta. firestarterin automaattinen käynnistyminen bootissa rikkoontui kolme-neljä ubuntuversiota sitten ja sen jälkeen en ole kyseistä softaa kokeillut, nähtävästi se on siis rikki vieläkin. varmaan samasta syystä kyseinen softa on ubuntussa siellä ei tuettujen softien osastolla universessa.

vaihtoehtona puolestaan on ufw joka on tuore, tuettu ja koska se on ubuntun projekteja, se aika suurella varmuudella toimii hyvin ubuntussa. gufw on universen puolella, mutta aktiivisesti kehitettävä backend on mainissa. se toimii ja käynnistyy bootissa automaattisesti ilman erikoisia virityksiä.

vaihtoehtoja vertaillessa minun valintani on aika helppo. muut saavat toki tehdä kuten itse haluavat, mutta uusille tulokkaille on hyvä antaa jonkinlaista kokonaiskuvaa, myös niissä ketjuissa joissa halutaan tunkata vanhenevaa softaa.

Onkohan tilanne vielä sama? Keskustelujen mukaan aika moni käyttää (g)ufw tai iptables -ohjelmia.

63
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Toisen Ubuntun poistaminen?
« : 06.08.10 - klo:15.10 »
Mainitsen vielä että olen 15-vuotias enkä ymmärrä Linuxista yhtään mitään.

Eräs moderaattoreista taisi olla aika guru vielä nuorempana. :) Perusasiat oppii melko nopeasti ja sen jälkeen käyttö (mukaan lukien ylläpito) on helpompaa kuin windowsin.


Huomasin kuitenkin tietokonetta käynnistäessä että valikossa jossa pitää valita millä käyttiksellä kone avataan, oli useampi kuin kaksi linuxia. Mistä voisin poistaa nämä ns. ylimääräiset Linuxit?

Poista vanhat versiot synapticilla, jätä lisäksi ainakin yksi vanhempi kernel jos uusi ei toimikaan, recovery ja muistitesti. Kuten juyli sanoi, olisi hyvä tietää lisää asennuksestasi. En tiedä netbook editionista mutta eikö sen voi asentaa lisäämällä une:n pakettivarasto?

64
Päätin just sen, vaikka et Lasse vielä vastannutkaan. Kirjoitan asennuspuolelle pienen ritirillan. Helpottaa kaikkia Ole kiltti ja kommentoi sitä. Tehdään tää homma nyt loppuun.

Ilmeisesti sinun piti kirjoittaa tänne eikä tähän ketjuun.

65
Mitäkö nimimerkkini tarkoittaa?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Attack_of_the_Killer_B's

Oisin musiikkia kans veikannu alkuperäks, tosin poppoota nimeltä Wu-Tang Clan. :)

OK. Eka kerta kun kuulen kyseisestä poppoosta. Eikä Hiphop / Räppi kuulu musamakuihini ollenkaan. Googlettamalla löytyi tämä ja paljon muuta, mutta en todellakaan rupea kuuntelemaan mainittua poppoota...

Bring the Noise -kappaleessa on mukana myös Public Enemy.  ;)

66
Mitähän sitten jos asiakas haluaa koneeseensa OSX:n?? ;)

Sitten pitäisi viritellä Hackintosh. Luultavasti asennus jäisi asiakkaan tehtäväksi, jolloin taas olisi järkevämpää laittaa jokin linux jakelu.

67
Tuolla Windowsin puolella oli aika paljon tärkeitä tiedostoja, joten en siinä asennusvaiheessa viittinyt sitä alustaa, ja sain ubuntulle varattua tilaa vain 20Gb.

Ei liity kysymykseesi mitenkään mutta eikö osion koko olisi riittävä systeemille, jos home olisi muulla osiolla.


Tämä 287 gigan tyhjä tila on nyt liitetty aika irrallisena massamuistina kansioon /media/Uusi taltio. Onko tuo nyt mahdollista lisätä ihan ubuntun omaan levytilaan, niin ettei tarvitse alkaa säilöä tavaraa aina erikseen tohon kansioon?

Homen voisi osioida tästä tyhjästä osiosta (en tiedä oletko jo tehnyt siitä erillisen) tai teet vaikka musiikin tai leffojen varaston: /media/musiikki_leffat_tms. Partitiointiohjelmalla pystyy varmaankin siirtämään ja yhdistelemään osioita, tämä tuli kuitenkin mieleen helpompana vaihtoehtona.

68
Yleistä keskustelua / Vs: Testaa selaimesi nopeus
« : 21.07.10 - klo:23.53 »
Päivitä 3.6.7 versioon.

Päivitä 4.0b1-versioon tai sitten joka päivä uusi nightly.;)

69
jaska@jaska-laptop:~$ df -h
Tiedostojärj.            Koko  Käyt Vapaa Käy% Liitospiste
/dev/sda5              27G  3,4G   22G  14% /

Siinä on systeemin koko yhteensä 27 Gt, josta käytössä 3,4 Gt. Home olisi kannattanut laittaa omalle osiolle. Jos päivität järjestelmän (varsinkin puhdas asennus) tai tulee jotakin ongelmaa, ovat asetukset ja data paremmin tallessa.

70
En aivan ymmärrä tuota osiointia, mutta kun vähentää tuosta "absoluuttisesta" C-aseman tilasta Windowsin ja Ubuntun varaamat tilat, niin jää juuri se luku, minkä laitoin siihen osiointiin? Minne se tila ( ~ 6,6 Gt) katoaa?

Mitä sanoo seuraavat komennot:
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
Koodia: [Valitse]
df -h

Sitten sellaista, että pystyykö sitä alkuvalikkoa (kun kone käynnistetään, niin valitaan Ubuntu tai Vista käynnistettäväksi) muokkaamaan?

Asenna startup manager: voi muokata oletuskäyttöjärjestelmää, viivettä jne. Käyttöjärjestelmän nimen muuttamisesta en tiedä kun on uusi ja helppo grub2, sitä ennen se oli yksinkertaista.

71
Ok, nyt on Vista asennettu uudelleen.

Yleinen kommentti vain. Windowsia ei aina tarvitse asentaa kerran vuodessa uudelleen, jos vain tekee riittävät huoltotoimenpiteet eikä asenna mitä tahansa konetta sotkemaan (muitakin mielipiteitä varmasti on).


(tehdasasetuksiin palauttaminen/Vistan uudelleen asentaminen) on D-asemassa, mutta tässä Ubuntun asentamisessahan ei D-asemaan kajota, joten siellä se Vista on turvassa, jos jotain tapahtuu?

Mitä tahansa voi tapahtua kun on ihminen asialla, joten varmuuskopiot kuntoon viimeistään nyt.


Nyt tässä välissä formatoin muistitikun. - - - siinä samalla se kysyy, että formatoidaan tikku.

Usb-tikkua ei tarvitse formatoida moneen kertaan.


iso -tiedosto kopioidaan sitten tikulle ja siinä samalla se kysyy, että formatoidaan tikku.

Step 2:een laitat polun missä iso-tiedosto sijaitsee. Eheytä ensin osiot, vapauta vistan levytyökalulla riittävä tila ubuntulle. Käynnistä kone usb-tikulla, osioi systeemille / n. 8 Gt, home arvioi itse tarvitsemasi tila (asetukset, data), swap 1 Gt tai 2xram. Osionti on tosiaan hankalin vaihe, valitse kohta: Osioi itse.

72
Eipä oo koskaan tullu opeteltua tuota kotihakemiston siivousta, käynyt koskaan edes mielessä...
pari tuoreehkoa ketjua löysin asiasta http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2188.0
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=3413.msg%msg_id%

.thumbnails-hakemiston kokoa voi halutessaan rajoittaa gconf-editorilla.

73
Voiko/kannattaako siivota käynnistysvalikkoa?

Poista synapticilla ylimääräiset kernelit, jätä kaksi uusinta jäljelle, asenna startup manager > voit laittaa näkyville yhden kernelin.


ovatko kiintolevytilani ns. usealla "turhalla" osiolla?

Mitä sanoo komento:
Koodia: [Valitse]
sudo fdisk -l
Systeemi, home ja swap kaikki omilla osioilla, lisää osioita oman tarpeen mukaan. En laitttaisi swap-osiota jos käytössä on flash-kiintolevy. Paljonko sinulla on rammia (pae-kernel käytössä)?

74
Ota yhteyttä tietokoneesi ylläpitoon.

Ilmeisesti sinä olet ylläpitäjä.


Mitenkäs tuota "Windowsin" levytilaa saisi Ubuntulle käyttöön?

En tiedä wubi-asennuksesta mitään, täällä on ollut siitä kielteisiä kommentteja. Se on helppo tapa tutustua ubuntuun, mutta asentaminen omalle osiolle on järkevämpää (kokeile live-levyllä toimivuus, home omalle osiolle). Windowsille lisää tilaa (valitettavasti ei ole ratkaisu ongelmaasi): Asenna CCleaner Slim -versio.

75
Lainaus
Jos tulevaisuudessa haluat säilyttää asetukset ja muut tiedostot, niin asennuksen osiointivaiheessa voit valita pelkästään kohdan liitä home-osiolle ilman alustusta.
Onnistuuko, jos home-kansio on samalla osiolla kuin muukin järjestelmä?

Ei.
Ei sitä pysty sieltä seasta noukkimaan ja tekemään omaa osiota.

Helpointa olisi kun home olisi valmiiksi omalla osiolla, muuten se pitäisi siirtää ennen asennuksia tai päivityksiä.

76
Asennus tuli vanhan ubuntun päälle hävitten samalla kaikki vanhat tiedot homehakemistoa myöten.

Jos tulevaisuudessa haluat säilyttää asetukset ja muut tiedostot, niin asennuksen osiointivaiheessa voit valita pelkästään kohdan liitä home-osiolle ilman alustusta.

77
Koodia: [Valitse]
sudo nautilus

Running Sudo Graphically

Gksu on graafinen edustaohjelma su:lle ja sudolle.


Käyttäkää ihmiset "sudo" eikä "su" pohjaisia komentoja ylimääräisten ongelmien välttämiseksi.  Syy:  Owner.    En väitä että tässä erityisessä tapauksessa kävisi niin mutta voi syntyä ongelma että File Owner onkin "root"  eikä kyseinen käyttäjätunnus jos ajelee "su" :lla eikä "sudo": lla.

Siis tuolla pitäisi lukea "sudo" joka kohdassa "gksu": n tilalla.

78
Oman serverin tilasto: - - - Kovasti yrittävät kirjautua sisään.

Varmaankin tyhmä kysymys mutta miksi kaikki portit ovat välillä 30000-60000?

79
Windows 7 on kiistatta paras. Ihmettelen että jotkut pitävät Ubuntua parempana.

Windows 7 ei ole lähtenyt sellaiseen lentoon kuin Microsoft kuvitteli. Tähän on monia syitä ja keskeisin niistä lienee se, että XP/Vista -käyttäjät eivät ole turhan vaativia käyttiksen suhteen. Heille riittää se, että tärkeimmät palvelut toimivat. Eihän loppujen lopuksi Facebook, verkkopankki tai YouTube vaadi ihmeitä käyttikseltä joten vanhalla pärjää.

Ihme ettei kukaan ole hehkuttanut Mandriva 2007:ää joka kuitenkin on kiistatta paras linux-jakelu.

Vista resurssisyöppö, XP aikansa elänyt joten Linux jäi jäljelle.

Kyllähän ubuntulla tekee paljonkin. Windows Vistan kohtalaisen tyytyväisenä käyttäjänäkin olen siirtynyt linuxin ja ennen kaikkea ubuntun leiriin enkä usko että kysymyksessä on mikään harhaliike.

Niin, mielipiteet muuttuvat.


80
Mac:n OS olisi muuten varsin käypä mutta - - - Hankala sanoa parasta käyttöjärjestelmää. Itse käytän kolmea jotta voin ottaa käyttööni parhaat palat jokaisesta mutta jos näistä joutuisi vain yhden kanssa elämään niin voisi mennä hermot :-D

Hyvin sanottu. Mäkkiä käyttäessä tuskailen kunnollisen pakettienhallinnan puutetta, AppFresh.app toimii huonona korvikkeena. Osaatko sanoa mistä johtuu että Finderin kuvakket eivät pysy järjestyksessä, "ominaisuus" vai käyttäjän osaamattomuus? Ctrl + cmd + 1 -yhdistelmä järjestää kuvakkeet vain väliaikaisesti. Onneksi on myös hyviäkin ominaisuuksia.

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 57