Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 131
81
Täsmälleen samaa mieltä minäkin olen. Nykyisellä kotelolla menty jo vuodesta 2007. Sisuskalut vaan ovat jo vaihtuneet useastikin: prossu vaihdettu kaksi kertaa, emo ja muistit kerran, poweri kerran ja kaikki alkuperäiset levyt on vaihdettu uusiin ainakin kerran. Monitori vaihdettu kaksi kertaa.

Miksei pöytäkoneisiin saa läppäreille tarkoitettuja vähävirtaisia prosessoreita? Vai saako?
Itsellä koppa vuodelta 2001 ja alkuperäistä jäljellä kai vain virtajohto. Lisänä vielä korppuasema vanhemmasta koneesta, joka ei ole ollut käytössä vuosiin. Samaa voi sanoa DVD-asemasta. CD-levyjen rippaukssen olisi kelpo asema, mutta ei enää ide-paikkaa.

Pöytäkoneisiin ehkä saa tulevaisuudessa arm-prosessoreja, joiden teho suhteessa virrankulutukseen parempi kuin intelin tai amd:n. En ole enää paljoa seurannut tietotekniikkaa, mutta Applen Mac mini M1 on kai tehokas suhteessa virrankulutukseen. Tosin hintava.

Itsellä myös tarvetta päivitellä vuodelta 2013 oleva mediakone. Nuc voisi olla riittäävä. Nykyisessä vain teran levy ssd:n rinnalla. Enempi mediaa pöytäkoneessa josta yritän toistaa langattoman verkon yli. Muutin kuukausi sitten ja wifi vielä pätkii ja piuhan vetäminen ei mielekästä. TV-viritin vähän turha nykyisin kun monet ohjelmat löytyvät verkosta. TV-tallenteita en ole viitsinyt pakata ja arkistoida kun harvoin niitä uudestaan katsotaan.

Useimmat emot tukevat ajastettua käynnistymistä ja VDR:llä saa koneen herämään kun ohjelma alkaa. Tuossa jotain aiheesta http://www.vdr-wiki.de/wiki/index.php/ACPI_Wakeup. Onnistunee Kodillakin jos sitä käyttää.

82
Yleistä keskustelua / Vs: Pieni pakkauskoe
« : 04.09.21 - klo:15.58 »
PS. Bzip lienee nykyisin yleisin paketointi esim. Linux-päivityksissä.

Ettei ole jo XZ? Ainakin on tullut enemmän vastaan.

Linux-paketoinnissa tehokkaan pakkauksen ymmärtääkin. Pakkaus- ja purkuaika ei ole kauhean oleellinen, mutta taltioitavien ja siirrettävien tiedostojen koolla on väliä.

Bzip2 on hyvin yleinen lähdekoodissa. xz myös hyvin yleinen. Itsellä dar xz oli hyvin hidas suurimmalla pakkausteholla. On noin 10% tehokkaampi mitä äsken vilkaisin. kernelin lähdekoodissa gz ja xz pakettien kokoero on melkoinen. Millä optiolla tuo xz paketti tehty. Itsellä kai jotain vikaa kun en jaksanut odottaa valmista koska noin 15G systeemi kopioituu xz pakkauksella.

83
Minä varmuuskopioin nykyisin kopioimalla hakemistot tai levyt. Varmuuskopio-ohjelmat ovat aina jättäneet tiukan paikan tuleen pulaan ja palauttaminen ollut liian hankalaa. Vain täydellinen toimivuus kelpaa minulle näissä asioissa. Silti on olemassa varmaan hyviä varmuuskopio-ohjelmia. Ei ole aikaa testailla kaikkia.
Levykuva on melko varma. Tosin kestää ja jos sen tekee dd:llä niin se löytyy joka asennusmediasta. Haitta myös että levykuva kannattaa tehdä asennusmedialla.  Olen luopunut paljolti levykuvista. Ajoittain pakkaan koko systeemin. Päivityksessä voi hukkua joku toimiva softa ja alaspäin päivittäminen hankalaa. Levykuva palautuu yllättävän nopeasti SSD levylle. Kerran sain paketinhallinnan (ei Ubuntu) rikki niin mieluummin palauttaa kopioin kuin etsii korjausohjeita netistä tunteja.

84
Kuten jo monasti aiemminkin, totean, että jakeluversio, jonka _virallinen_ tuki on päättynyt, pitåå joko päivittää uudempaan versioon, tai asentaa jakelu, joka yhä tukee ko. rautaa/arkkitehtuuria
(Edellytyksenä, että kone on verkossa).
Itse tykkään kovasti Amarokista ja laajan musakokoelman tilastoja en haluaisi menettää. Jos päivittäisin se katoaisi. Monella muullakin varmaan se tilanne, että joku itselle tärkeä ohjelma lopettaa toimintansa. Python 2.7 majailee varmaan vielä monen koneessa vaikka tuki lopetettu. Yksi toinen ongelma on osin korjattu kyllä U 20. U18 piti jättää väliin.  Jos joku laite lopettaa toimintansa ei sekään ole kiva asia. On tuo U 20 asennetuna myös.

85
Multimedia ja grafiikka / Vs: Videon ääni kovemmaksi
« : 29.08.21 - klo:15.45 »
Millä kuuntelet? Onko digitaalinen vai analoginen ulostulo käytössä? Mikserin asetukset kannattaa tarkistaa. alsamixer. Yleensä käytössä pulse, mutta vcl osaa muistaakseni ohittaa sen. speaker-test tulee alsan mukana ja sillä hyvä testailla ääniä ja niiden voimakkuuksia. Itse käytän paljon Kodia sohvalta käsin ja siinä saa helposti nostettua äänenvoimakkuutta valikosta ja tallennettuna oletuksena.

86
Itsellä vielä vanha DarkTable käytössä, kun en ole viitsinyt päivittää Ubuntu 16. Kuvan väriprofiili on muutettu. Monet palvelut poistaa metatietoja. DarkTable tallentaa myös kuvanmuokkaushistorian vietyihin kuviin. Metatiedoista voi siis palauttaa muokkaushistorian jos se on muuten hukassa. Itse yritän muistaa poistaa metadatan kuvista. FB, IG ja moni muu tekee sen automaattisesti. Yksi ratkaisu on poistaa DT:n asetukset ja aloittaa puhtaalta pöydältä.

87
Leffakoneessa ratkaisin ongelman tekemällä xorg.conf tiedoston ja lukemalla pitkään X:n ohjeita. Kun toinen näyttö on av-vahvistin jossa TV kiinni. Ongelma oli myös saada kone käyntiin vaikka erilaiset näyttöt oliva vielä kiinni. Vanha U 16 toimii vielä nätisti. Pitäisi siirtyä U 20, mutta kun lempiohjelmani puuttuu siitä on vielä jäänyt tekemättä. Tiedän, että U 16 alkaa olla tiensä päässä. Mutta jos päivitän joudin viettäämään nonta iltaa eri ongelien ratkaisemiseen niin ei kiinnosta.

88
Latasin kuvasi ensimmäisestä linkistä ja avasin värihallitulla Gimpillä. Gimp herjasi, että kuvassa on c3-väriprofiili.
Onkohan tuo unsplash-palvelu muuttanut profiilia vai onko Darktablen viennissä ongelma? Jos laitat Gimpissä värinhallinnan käyttön ja valitset tiedoston avaamisen käytännöksi: "Kysy, mitä tehdään" , pitäisi Gimpin kysyä, muunnetaanko Darktablen srgb Gimpin omaksi versioksi.

Voiko Darktablesta viedä kuvan jollain muulla sRGB-profiililla kuin käyttämälläsi?
Darktablesta voi viedä kuvan jollain muulla profiililla. Käsittäkseni DarkTable käyttää järjestelmätason väriprofiilia oletuksena ja sille ei erikseen tarvitse antaa väriprofiilia. Geeqie on suosittu kuvien katselin. Shotwellistä en ole pitänyt. Kuva nyt yleensä näyttää joka laitteella erivärisenä. Omissa koneissa sen saa näyttämään liki samalta. Jo kaksi näyttöä on vaikea saada samanvärikisi kun ovat samassa koneessa kiinni. 

89
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: System BootOrder?
« : 15.08.21 - klo:00.36 »

Enää en viitsisi uudestaan Ubuntua asentaa, mutta lieneekö konstia korjata tilanne jotenkin?
Voihan sen lataajan asentaa tikulle ja käynnistää kone sillä. Ja tikku voi olla ihan mbr-osiotaululla.

Osioaulun muuttaminen ei ole yksinkertaista. Toki voi asennuksen kopioida talteen vaikka jollekin levylle (asennuslevyllä).
Osioida levy uusiksi. Palauttaa asennus. Ja sitten asennusmedialla chrootin alla asentaa grub uudestaan.
Aikaa tuossakin menee. Helpointa kopioda vain datat j asentaa uudestaan.

90
Seuranhakua voi yrittää jodelissa ja monissa muissa keskustelukanavissa. Nykyisin ghostataan helposti joten keskustelua pitää osata vedättää. On paljon naisia jotka "dataavat" tai pelaavat. Mutta mitä iloa on naisesta joka istuu lähinnä koneella. Samaa voi sanoa koneella istuvasta miehestä. Nainen haluaa seuraa, hyväksyntää, tiettyä tunnelmaa. Luotoretket eivät vaadi suuria sijoituksia. Lättyjä tai tikkupullaa paistamaan nuotiolle. Baareista tehdyt löydöt usein juuttuneet siihen baarielämään. Ei ihminen intohimostaan luovu. Jos alkaa kasvattamaan pelargonioita, niin siinä harrasteryhmässä löytyy toisenlaisia naisia. Paras vinkki on lähteä jollekin kulttuurimatkalle, joihin osallistuu lähinnä koulutettuja fiksuja naisia. Noita järjestää monet yhdistykset kohtuu hintaan. Liettua ja Latvia vielä kohtuuhintaisia. Kyllä niitä kumppaneita löydetään vanhemmallakin iällä. Vanhainhodeissakin mennään naimisiin. Seksiä saa helposti, mutta pysyvämpi suhde vaatii jo enemmän.

91
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Vanha suola janottaa
« : 02.06.21 - klo:00.25 »
Joku Red Hat 6 tai vähän uudempi CD voi löytyä jostain kirjastosta. Oliko nyt 8 viimeinen jota käytin joskus vastaavassa koneessa. Korput pitää tosiaan liittää mount komennolla. /dev/cdrom on linkki mikä pitää osata liittää oikeaan laitteeseen jos ei heti toimi. Liitospaikka vaikka /mnt/korppu ja /mnt/cdrom. Vanha polttava CD asema muistojeni mukaan toimi hyvin ja polttikin luotettavasti. Tosin käytin jotain sata emulointia ja cdrdao-ohjelmaa audiolevyihin. Korpuista voi tehdä myös levykuvat. Tiedostojen auki saaminen sitten toinen juttu. 

92
Yleistä keskustelua / Vs: Piristystä päivään
« : 01.06.21 - klo:20.38 »
Turun Tuomiokirkko ja koko Turku siirtynyt metrikaupalla vuodesta 1881
Johtuisko kauppatorin parkkiluolan kaivauksista ;)
Katso vaikka itse, jos et usko :P Säädä peitettävyyttä, niin näet ;D

https://vanhatkartat.fi/#15/60.45245/22.27634
Harmi kun ei voi valita vanhempia karttoja. Silloin Helsinki olisi parin torpan kokoinen kylä. Helsinki kasvoi vasta kun Suomenlinnaa alettiin rakentamaan. Turku oli silloin Ruotsin toiseksi suurin kaupunki. Helsinkiä ei tainnut olla silloin olemassakaan. Kaupunkihan on siirretty Vantaajoen suulta nykyiselle paikalleen.  Sanoisin, että Helsinki on siirtynyt enemmän.

93
Yleistä keskustelua / Vs: KDE:n konsole ja sanan valinta
« : 01.06.21 - klo:20.19 »
Kiitos! Nyt pääsen valitsemaan näppärämmin sanoja ja kopioimaan toiseen päätteeseen. Uutta Konsolea en voi tunteihin käynnistää uudestaan kun yhdessä välilehdessä menee varmuuskopionti
etänä ja toisessa päivityksiä. kolmannessa taas luetaan man sivuja... Jostain syystä tuli käynnistettyä KDE pitkästä aikaa eikä tuttua työpöytää. Firefoxin osaa oletuksena merkata sanan ja toisella klikkauksella rivin.

94
Yleistä keskustelua / KDE:n konsole ja sanan valinta
« : 01.06.21 - klo:16.04 »
En keksinyt missä asetetaan konsolessa, mitkä merkit erottavat sanan. Jos sana on vaikka väliviivojen tai '/' merkkien välissä tuplaklikkaamalla.
Tässä/on/sanoja-jotka-on-eroteltu. Nyt konsole valitsee koko rivin, vaikka haluan sanan. Pitää kai vaihtaa päätettä.

95
En pidä esimerkiksi levyjen automaattisesta liittämisestä. Kun koneessa useampia käyttöjärjestemiä ja useampia levyjä niin nekin levyt ovat luettavissa, vaikka tarkoitettu toisen systeemin käyttöön. locate ei onneksi indeksoi /media kansion alla olevia levyjä oletuksena.

Käyttäjä, joka osaa asentaa samaan koneeseen useita järjestelmiä, osaa myös muokata fstabin asennuksen jälkeen. Ja oletettavasti tekee sen pikimmiten.

Minä ihan luulin että viittaat siihen, että sbin on oletuksena polussa.

Asennuksessa voi kätevästi tehdä levyliitokset melko vapaasti. Vaikka sinne /mnt kansion alle ja locate indeksoi ne. Senllaista valintaa ei ole, ettei levyä käytettäisi. fstab-tiedoston noauto optio ei välttämättä toimi. Systemd tai joku muu automaatti voi silti liittää levyn. Joissakin systeemeissä liitos tehdään /run/media/user/levy kansioon mitä ei välttämättä huomaa.

96
Ubuntussa ehkä turhan laajat oikeudet peruskäyttäjälle.
Enpä ole tuollaiseen törmännyt. Kyllä normikäyttäjät pysyy debianissa ja johdannaisissakin ihan kurissa oletuksena, ja kriittisten toimintojen suorittamiseksi täytyy joko saada admin oikeudet tai kuulua johonkin sopivaan ryhmään.
En pidä esimerkiksi levyjen automaattisesta liittämisestä. Kun koneessa useampia käyttöjärjestemiä ja useampia levyjä niin nekin levyt ovat luettavissa, vaikka tarkoitettu toisen systeemin käyttöön. locate ei onneksi indeksoi /media kansion alla olevia levyjä oletuksena.

97
gimp on vaativa ohjelma. Vastaava toiminto myös DarkTablessa. Kloonaus niin ettei raja näy on hankalaa.
Tuossa vähän juttua https://www.darktable.org/usermanual/en/darkroom/interacting-with-modules/wavelets/
Lisäosan asentamalla Gimppiin saa saman toiminnon. Itse en ole Gimppiä viitsinyt opetella, kun DT:stäkin osaan vain osan. 

98
Outo gallup. Eihän /dev kansiossa ole ohjelmia.

Unixin historiassa ohjelmia on kyllä voinut olla sielläkin ja monessa muussa paikkaa. Linuxissa on aika tarkkaan saatu rajattua, että ohjelmia on lähinnä hakemistoissa /bin /sbin /usr/bin /usr/sbin /usr/local/bin /usr/local/sbin sekä käyttäjän oma ~/bin.
"lähinnä" ehkä, mutta kyllä niitä linuxeissakin löytyy usein muualtakin (/opt, /usr/games, /usr/local/games jne., nykyään myös esim. /snap/bin ja pip muistaakseni käyttää ~/.local/bin). Toki näissä on useimmiten kyse kolmannen osapuolen ohjelmista.
/usr/games, /usr/local/games vaatii, että käyttäjä kuuluu pelit ryhmään, että pelaaminen onnistuu. Jakeluissa tietenkin eroja. Ubuntussa näköjään valmiina polussa. opt-kansiosta en tiedä olisko sitä varattu tietylle ryhmälle. Ubuntussa ehkä turhan laajat oikeudet peruskäyttäjälle. Red Hatissa piti muistaakseni lisätä käyttäjä erilaisiin ryhmiin kunnes vaikka cd-levyjen poltto onnistui.  /usr/local/games tarpeen kai kolmannen osapuolen peleille. Kansiot ehkä turhia polussa kun käynnistyksen voisi hoitaa linkillä vaikka /usr/bin kansiosta.

99
Eikös root-käyttäjä käytä /sbin-hakemistossa olevia sovelluksia?
http://www.linfo.org/sbin.html
Myös /boot ja /usr/sbin vain rootille. Käyttäjä voi pistää sovelluksia omaan kotikansioonsa. Joissain järjestelmissä on kotikansiossa otettu ajo-oikeudet pois, mutta sen voi kiertää komentojonossa kun pääte yleensä käytössä. Oletuksena kotihakemiston /bin on polussa.  Jos itselleen haluaa ohjelmia asennella pitää /bin luoda ja tarvittavat kansiot myös asetuksille ja mahdollisesti myös kirjastoille.

100
Kokeilin muutama vuosi sitten edistyksellisen tuntuista Neonia. Silloin siinä tuli joku paha bugi, joka vaati uudelleen asennusta. Neon-kokeilut jäivät sikseen. Olen käyttänyt kubuntua vuosia. Jos toisesta distrosta puuttuu jokin Kubuntussa oleva usein käyttämäni toiminto, ei vaihto ole kovin todennäköistä.  :)
Toimivaan ei kannata koskea. Jos huvittaa kokeilla niin testiasennus johonkin levynsyrjälle. Gentoossa on helppo (toki kestää) kääntää  KDE:stä tarppeellinen osajoukko ilman pelejä ja muita turhuuksia mitä ei halua. Jos tavoitteena kevyt ja nopea KDE. Tuskin maksaa vaivaa. Ja noissa versiopäivityksissä voi lisäksi kadota (tai lopettaa toimintansa) joku lempiohjelma jos ei tue vielä uusia QT kirjastoja. Nykykoneilla KDE kääntyy kohtuu ajassa. Joskus se vei pari päivää. Mutta on toki mielenkiintoista.

Sivuja: 1 ... 3 4 [5] 6 7 ... 131