Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 131
2521
Kokeile XFS. Raivostuttavinta on isolla levyllä kun alkaa levyntarkistus ja se kestää ja kestää ja pitäs sitä leffaa päästä tallentamaan. Mutta jos on XFS ei huolta. Ja XFS on nopea isoilla tiedostoilla. Varsinkin katsotun leffan poistaa hetkessä. Ext taas raksuttaa aikansa..Kaikki media nyt XFS levyllä. Ei sen blokin koolla ole niin merkitystä. Mediatiedostot luetaan alusta loppuun ja kokonaan yleensä.

2522
crontab kerran viikossa yöaikaan voisi olla oikea paikka. Itse lataan lähinnä 'tärkeän' tuntuiset päivitykset. Jotakin paketteja olen poistanutkin. Jos ei printteriä tai skanneria, mitä niitä päivittelemään.

2523


Selaimeksi kannattaa ehkä ottaa ihan Chrome, siinähän on sisäänrakennettu flash (ja tietääkseni jonkinlainen javakin...?). Ainakin itsellä tuo Chromen Flash on kevyempi kuin adoben tarjoama + se päivittyy automaagisesti Chromen mukana. Chromiumiin/Chromeen kannattaa ehdottomasti lisätä myös AdBlockit yms. jotta saa turhat kilkkeet pois sivustoilta tahmaamasta konetta. Preload voi myös auttaa vähän jos kiintolevyn hitaus on ongelma.

Firefox on omien kokemusten perusteella tukkoinen uudellakin raudalla, joten vanhemmassa koneessa ei ihmetytä, jos käyttä tahmaa.

Ääni myös Chromen puolesta. Voi mennä vielä Firefoxin ohi, jos Firefoxin kehitys jatkuu samanlaisena. Adoben flash tunnettu tietoturva ja vakaus ongelmista ja ei taida olla Applen suosiossa vieläkään.  Mutta mihin sitä javaa tarvitaan. Itse asensin Javan vasta kun piti yhtä java-ohjelmaa käyttää. Javassa myös omat ongelmansa. Firefoxin voi asentaa vaihtoehtoselaimeksi javan kanssa. Jos nyt sellainen sivu tulee vastaan mikä javaa vaatii. Chromesta sitten java pois. LXDE ihan kelpo työpöytä. Käytän sitä ja välillä pelkkää openboxia jos on leffailta. Openbox harmaalla taustalla ilman paneeleja ja ikoneita sopii hyvin XBMC:n tai vastaavan alle. Openbox ja selain autostarttiin. Tuollakin pärjää jo pitkälle. Jos starttiin lisää sopivan media toistimen ei juuri muuta tarvita. Ja on taastusti kevyt.



2524

gksudo sets HOME=~root, and copies .Xauthority to a tmp directory. This prevents files in your home directory becoming owned by Root. (AFAICT, this is all that's special about the environment of the started process with gksudo vs. sudo).

Itse olen aina käyttänyt pelkkää sudo:a eikä ole ongelmia esiintynyt.. Tiedä häntä sitten. Ei ole nykyisessä järjestelmässä edes koko gksudoa edes asennettuna  :P Ei sinällään mahdu minun kaaliini, että miten vaikkapa /etc/fstab avaaminen sudo gedit/leafpad/geany jne. voisi asettaa osan /home-hakemistostani rootin omistukseen...

Lieneekö vaara sitten olemassa vain esim. tiedostonhallinnan kanssa? Vai asettaako se sitten käytetyn ohjelman /home-hakemistossa sijaitsevien asetustiedostojen yms. omistuksen rootille?

Monelle on epäselvää mitä eroa on su, 'su -', sudo, gksudo. Suosittelen välttämään X ohjelmia root oikeuksilla. nano, mc, vim,...on keksitty. Oikea root-tili käyttää /root kansion alla olevia asetuksia ei käyttäjän /home kansion asetuksia. root käyttäjän ympäristömuuttujat esim. polku, lokaalit, .. voivat olla hyvin erilaiset kuin normikäyttäjän. Ubuntussa kyllä hieman poikkeava viritys.

2525
Millä ohjelmalla Xubuntu voisi kertoa tietoja koneestani?
lshw, lspci, lsusb, dmesg, top,df,sensors...conky kevyt monitori

2526
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu valokuvaajalle?
« : 19.08.12 - klo:00.02 »

Joo, 16bittinen kuva kasvaa kooltaan noin kuusinkertaiseksi rawiin verrattuna, 8bittisenä n. kolminkertaiseksi. Nykyisin käsittelen kaikki kuvani 16bittisinä, joten kovalevyt ovat täynnä 100-140-megaisia tiffejä. Nämä eivät tietenkään ole tarkoitettu pelkkää katselua varten. Katseluun, vaikkapa kuvaesityksiin, kannattaa rawista ottaa alunperin pienempi kopio esim. jpegiksi tallennettuna. (Raw Therapeessa koon valinta Transform>Resize- välilehdellä)
Lzw-pakkauksen aiheuttamasta posterisaatiosta liukuväreissä minulla on kokemusta. Kyse ei ole bittisyvyyden vähentämisen aiheuttamasta ilmiöstä. Ongelmaa voi toki kiertää lisäämällä kohinaa; se on vain tehtävä ennen tallentamista.

Itse sain  vain n. 60 megasen Tiff tiedoston, mutta ei ole täysikokoista kennoa järkkärissä. Kun tuollaisen avaa Gimpissä ja lisää tasoja ym. saa tietysti kokoa lisää.

Tuota Lzw-pakkauksen aiheuttamasta posterisaatiosta. Miten häviötön pakkaus sen aiheuttaa? Ilmiö tulee lähes aina esiin kun värimäärää vähennetään. Ja tietysti myös silloin jos kuvankäsittelyohjelma pystyy suurempaan värisyvyyteen kuin kuin se formaatti mihin se tallennetaan. Lzw tyyppistä pakkausta käytetään myös musiikissa vaikka flac-formaatissa. Jos pakkaan wav tiedoston flac formaattiin tilan säästö on noin 50%. Kun taas puran sen esim. CD:lle polttoa varten on purettu wav bitilleen sama kuin alkuperäinen. Eikö näin ole myös tiff kuvassa. Samoin vaikka kernelin lähdekoodin kanssa.  Kun puran sen Lzw tyyppisestä paketista, niin koodi ei ole yhtään muuttunut. Toivottavasti ;D

Kolourpaint muuten huomauttelee aina minulle värimäärän vähenemisestä, kun pienentelen sillä kuvia. Jos alkuperäinen on vaikka skannattu jpg niin siinä on sitten kai suurempi värisyvyys. Ainakin tilansäästö on huomattava kun ottaa vaikka puolet pois koosta niin tekstiä pystyy vielä hyvin lukemaan laadulla 75%.

2527
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pikku kikkoja
« : 18.08.12 - klo:22.07 »
Saatan arvata ehkä miksi.  :)   Ei kaksoispiste ole kielletty merkki tiedostonimessä kuin jossain "win-alkuisissa systeemeissä".
Sivujuonteena kaksoispiste tiedostonimessä voi aiheuttaa hankaluuksia Samban kanssa joka jäljittelee erään toisen järjestelmän ominaisuuksia niin hyvässä kuin huonossakin.
Voisi olla mielenkiintoinen tehtävä kopioida vaikkapa 1000 tiedostoa joissa kaikissa on kaksoispisteitä jollain win-alkuisella järjestelmällä --- lyhytpinnaiselle käyttäjälle tuo voisi olla jo kopioinnin estekin.  En ole kyllä vielä kokeillut tuota.

Kysymysmerkki voi aiheuttaa myös hankaluusia. Linux systeemissä aa, Aa, aA ovat eri tietostoja..
 Kikka

Koodia: [Valitse]
ls | while read upName; do loName=`echo "${upName}" | tr '[:upper:]' '[:lower:]'`; mv "$upName" "$loName"; done

Tuo muuttaa kaikki kirjaimet pieniksi tiedostonnimissä. Itse en tykkää jos ulkoiselta muistilta kopioidut nimet ovat SUURAAKKOSIN. NIITÄ EI OLE KIVA LUKEA.

 

2528
Ensin tee Käynnistettävät sovellukset-asetuksiin kohta jossa on tuo komento.

Ja sitten sudo-kysely poistetaan asus-tiedostosta.

http://askubuntu.com/questions/20068/sudo-and-startup-script

Koodia: [Valitse]
myusername ALL = NOPASSWD: /sys/devices/platform/asus_laptop/leds/asus

En pistäisi laitenimeä tuonne. tekisin scriptin ja antaisin sille suoritusoikeuden. Jos vain yksi käytäjä, ei tarvita muutosta koko järjestelmään (voi kadota päivityksessä). Scriptin voi sitten lisätä ./config/autostart tai vastaavaan kansioon. Riippuu työpöydästä.

2529
Kun yritän sammuttaa konetta, niin tulee seuraava herja: Ohjelma on vielä käynnissä: Compiz ei vastaa.

Mitähän pitäisi tehdä, ettei tarvitse sammuttaa väkisin tai käydä erikseen lopettamassa Compizin prosessia.

Roikka
Ottaa ne työpöytätehosteet pois käytöstä. Oliko se nyt alt-F12. Jos Compiz kiukuttelee niin
xorg.conf tiedostoon lisäys auttaa.
Section "Extensions"
        Option "Composite" "Disable"
EndSection


Tai sitten selvität mikä softa kiukuttelee. Joku työpöydän osa - onhan noita paneelissa ym kaikenlaisia. Linux yleensä hyvin monisanainen. Jos kone sammuu normaalisti, niin joka herjasta ei kannata välittää. Herjoja tulee kun joku softa haluaa kirjoitella näytölle, vaikka se ollaan ajamassa alas.

2530
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GParted ei anna osioida
« : 18.08.12 - klo:21.26 »
Noh teen nyt niin et otan backupit ja asennan kaiken uusiks, ei ole loppujelopuks iso homma.
Backuppie jälkee formatoin jotenki koko HDD:n (googleilen vähän), sit gpartedil osioin osiot sopiviks, asennan win7, sit ubuntu desktopin ilman lvm ofc. Näin bootit ja yms pitäs mennä oikein, joskus aikoinaa asensin win7 ubuntun jälkee nii sain tapella boottien kans pari tuntia.

Ei kannata osioida/formatoida. Win7 hanskaa hyvin SSD-levyt. Paremmin kuin Ubuntu. Asennat vain Win7 ja jätät tilaa Ubuntulle. Riippuu hieman Win7 versiosta, antaako osioida (noitahan on satoja). Win7 tekee tiedostojärjestelmän. Samoin tekee Ubuntun asennus. SSD levyjen optioista on ollut juttua täällä. Kannattaa kurkata.

2531
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu valokuvaajalle?
« : 15.08.12 - klo:21.40 »

Tiff on häviötön tallenusmuoto, jos mitään pakkausta ei käytetä. Luullakseni myös png. Jos käytetään esim. "häviötöntä" LZW-pakkausta, tärvellään liukuvärit (nimim. "kokemusta on") Näissä vain tiedostokoko on noin kolminkertainen rawiin verrattuna, joten tilanpuutteessa välivaihetta ei välttämättä kannata säilyttää, kun aina voi aloittaa alusta(Raw), kun tarvitsee uudenlaisen kopion kuvasta. Toisaalta teen joskus niin paljon "jatkokäsittelyä", että kovalevytila on pikkujuttu työmäärän verrattuna.

Png on häviötön ja käyttää suunnilleen samaa pakkaus menetelmää kuin Tiff. Kummallakin formaatilla suunnilleen samat ominaisuudet. High dynamic range imaging (HDRI or HDR) (taas uusi termi) tuollaiselle ei ole tukea  png formaatissa. Molemmissa formaateissa niin paljon ominaisuuksia, että harva ohjelma osaa käyttää niitä kaikkia. Ei LZW-pakkaus mitään dataa hävitä. Samoin kuin zip tai rar pakkaus ei hukkaa tekstistä kirjaimia. Jos liukuväri menee pieleen luulen että se johtuu värisyvyyden vaihdosta. Silmähän näkee esim. sinisessä taivaassa tuhansia sävyjä. Jos kuva muuttuu jossain vaiheessa vaikka 16 --> 8 niin osa sävyistä menetetään. Jpg ja png erot ovat vähän samoja kuin musiikissa mp3 ja flac. Kokeeksi tallensin pari kuvaa 16 bittisenä ja tiedoston koko kasvoi liki kuusinkertaiseksi. Varmaan ihan hyvä työstö vaiheessa, mutta ei tuollaisia enää tikulta katsota.

2532
Onko /etc/rc.local suoritettava? koeta sudo /etc/rc.local tai fiksummin sudo /etc/init.d/rc.local start jos ei toimi anna sille suoritusoikeus. Ja sitten kutsutaanko sitä mistään? update-rc.d päivittää linkit. Jotta scripti ajetaan bootissa tai sammutuksessa siitä pitää olla linkki oikealle ajotasolle. Ajotasoja on useampia, käynnistys, sammutus, vikatila, singele user, käynnistys ilman X ja sitten se 'normaali' jossa kirjaudutaan graafisesti sisälle systeemiin. Eli kun systeemi sammutetaan se tarkoittaa toiselle ajotasolle siirtymistä..

Lisää infoa opiskeltavaksi
http://www.debian.org/doc/debian-policy/ch-opersys.html#s-sysvinit

2533
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu valokuvaajalle?
« : 15.08.12 - klo:13.35 »
Tuo kuva selvensi. Kiitoksia kovasti. Löysin muutaman NEF-kuvan Utön kallioista kovassa valossa. Kun tuohon pisti väriprofiilin kuva muuttui katsottavan näköiseksi. Jpg versioon verrattuna vielä 'mattamaisen' oloinen. Kontrastia tuntuu olevan vähemmän ja värit hieman 'harmaammat'. Tallensin png formaattiin. Eikös se ole nykyaikaisempi kuin tiff. Ei siitä paljoa isompi tullut jos vertaa NEF versioon. Eikä nuo NEF kuvat tosiaan ole suoraan kennolta. Kokoeroja on paljon. Kyllä kamera niitä käsittelee. Linssinkorjaus, Aktiivinen D-lighting (tasottaa valoisuuseroja), valkotasapaino. Kyllä ennen oli helpompaa. Myötävalossa f11 ja 1/125 aurinkoisena päivänä kameraan ja ihan hyviä tuli. Nykyään saa kahlata valikoita että pääsee samaan tulokseen. Vanha perinne pistää minut usein vielä säätämään edes jotain vaikka se automaatti olisi fiksumpi.

2534
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu valokuvaajalle?
« : 14.08.12 - klo:21.40 »

Color Management -välilehti, ylin kohta (Input ICC profile, jossa on oletuksena valinta "Color matrix"). Tuon alasvetovalikon oikealla puolella on tiedoston avauspainike, jonka kautta voi ladata kameran väriprofiilin.


Jotain pielessä. Ehkä eri ohjelma. Päätteelle tulee (ufraw:7794): Gtk-CRITICAL **: IA__gtk_dialog_run: assertion `GTK_IS_DIALOG (dialog)' failed
tyyppisiä herjoja. Color Management välilehteä en löydä. Options nappia kun painan niin saan välilehtiä näkyviin. Settings lehdellä on noita profiilijuttuja input, output ja display color profiles. Mutta mikään niistä ei tee mitään. Tässä on KDE, ehkä joku GTK riippuvuus pielessä. Mielestäni olen töninyt sitä hiirulaisella joka kohdasta. Raw Therapee toimi paremmin.

Nikonin NEF kuvat koostuvat neljästä jpg kuvasta. Muistaakseni luin noin jostain. Tai sitten on olemassa työkalu joka kirjoitaa NEF-kuvasta 4 jpg kuvaa. Eikö RAW tai NEF ole se data joka kennolle tulee. Eikä sillä ole mitään tekoa jpg kuvan kanssa.  Marraskuussa riittää pimeitä päiviä... Jos nyt räpsis niitä RAW/NEF ruutujakin iltojen iloksi kun niitä niin kehutaan.

2535
Laitealue / Vs: huawei e353 ei toimi millään
« : 14.08.12 - klo:21.01 »
Tuntuu vaan hassulta ostaa uusia mokkuloita kun on ennestään töimivia käytössä(Windows puolella). Aika paljon menee aikaa tähän Llinux säätä,iseen että sen saa toimimaan.

Itsellä on toiminut hyvin kaikki USB palikat. Hyvää tuuria kai. TV-tikku ei toiminut Windowssissa vaikka mitä olisi tehnyt. Linuxissa senkun viritti kanavat, niin kaffeine näytti kuvaa. Samoin kävi DVB-C kortilla. Toimi heti Linux systeemissä. Ei ikinä Windows. Vanha skanneri toimi heti. Ei toimi Windows kun ei enää ajuria. Kunnon M-audion äänikortti toimi heti. Ei Windows kun ajuria ei vielä saatavilla. Tulostinta käytän niin vähän että en ole kokeillut Windows sopivuutta. Vanha laseri toimi heti kunhan sai piuhat kiinni - siis Linuxissa. Samoin puhelimet, kamerat, mokkulat. Terratekin video-kaappari oli hieman ongelmallinen. Mutta en kuvitellut, että analogista kuvaa siirretään vaan piuha kiinni ajatuksella. Piti olla monta piuhaa...

2536
Laitealue / Vs: Uutta konetta harkitsemassa
« : 14.08.12 - klo:20.46 »
SSD asiasta voisi muuten tosissaan tehdä ihan ohjeen, mihin tiedot on kerätty kasaan. Tässä Muropaketin horinat SSD asemista ja asentamisesta.

Muropaketti - Opas: näin otat SSD-aseman käyttöön.

Muuta SSD horinaa vielä lisää täällä.

Lisäsin tuohon nyt tuon cross-linkin, missä on vielä linkkejä muihin keskusteluihin aiheesta. mm. SSD asemien tyhjentämisestä, tiedostojärjestelmän blokki / ssd:n page koko asetuksista jne jne.


Kiittos hyvistä linkeistä. Tuossa oli Bios asetukset ja levyn kloonaamista. Levyn osioinnista ei ollut mitään. Tuo Disk Alignment eli lomitus. Jossain ohjeissa sanotaan että sektoreiden lkm pitää olla 4:llä jaollinen. Jossain taas 4096:llä jaollinen. Fdskillä saa levyn alkamaan mistä sektorista vaan ym. On vain hieman vaikea ohjelma jos vertaa cfdisk tai parted. Itsellä monta vuotta vanha Kingstonin pieni SSD levy. Firmistä ei ole päivitetty (mitenkäs teet?) ja varmaan myös osioitu pieleen ja tuskin Trim toimii.  Muistaakseni AHCI asetusta ei ollut, mutta sillä tuskin merkitystä Linux systeemissä jos tuki käännetty kerneliin. Uudet SSD levyt varmasti toimivia ja ehkä niissä tuo osiointi ei vaikuta nopeuteen niin paljoa kuin vanhoissa levyissä.

Sanoisin vielä. Osioi SSD-levy Windows 7:lla jos mahdollista. Keskeyttää asennuksen kun levyn alustus on tehty. Asentaa sitten siihen Linux systeemin. Missään en muista lukeneeni, että Linux-asennus osaisi optimaalisen osioinnin SSD-levylle ja ottaisi automaattisesti trim ominaisuuden käyttöön. Eli ohje SSD levyn käyttöön olisi hyvä. En muista Gentoo tai Arch Linux ohjetta nähneeni. Kaksi jakelua, joiden Wikissä on hyviä ohjeita.
 

2537
...
paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)

Tuota en kiellä ollenkaan.

Komentoriviohjeiden mukana pitää olla aina riittävät varoitukset jos täydellinen noviisi niitä kuitenkin yrittää käyttää. Esim. (komento rm kirjoitettu tahallaan väärin):

"är-ämmä -r polku*", voi olla ihan hyvä komento, mutta

"är-ämmä -r polku *", on jo äärimmäisen tuhoisa, vaikka ero on "vain ihan tyhjä".

Joo, no, jos partitioiden idioottivarma kopiointi ei oikein onnistu, niin siitä tulee sitten omat riippuvuutensa esim. rinnalleasennusdokumenttiin, mutta ei siitä sen enempää ... menee liikaa sivuun, mutta periaatteessa.

En ole varsinaisesti tarkoittanut graafisten ohjelmien (tuhoisia tai vaarallisia) virhetoimintoja, vaan, jo aiemminkin mainittua, dokumentoinnin ja neuvomisen vaikeutta, jos niiden käyttöliittymät ovat erilaisia, eri *buntu -versioissa, eri kielissä ja ohjelmien eri versioissa tai että oletusohjelmat vaihtelevat versiosta toiseen. Tästä kuitenkin selviää tekemällä riittävästi töitä ohjeistamisessa.

är-ämmä -r  virheet ovat klassikoita. Pahimmassa tapauksessa saa koko levyn ja myös liitetyt levyt tyhjiksi.

Gentoon ja Arch Linuxin ohjeistus on hyvää. Löytyy ohjetta vaikka mihin ja yleensä komentorivi pohjaisena. Usein haeskelen sieltä. On Ubuntu, Kubuntu, Lubuntu, Xubuntu.. joilla erilaiset työpöydät. Systeemin muuttamiseen tarvitaan aina root-oikeudet. Yksi Linux sääntöjä oli ainakin itse aloittaessani, että roottina ei ajeta X-ohjelmia. Roottina ei kirjauduta X:ään. Muistaakseni Red Hatissa kun moista yritti ruutu meni punaiseksi ja varoituksia tuli siinä määrin, että ymmärsi lopettaa. Niistä ajoista tietoturva on mennyt löysempään suuntaan. sudo on kuitenkin hieman eri kuin root. su on eri kuin su -.

Annan esimerkkinä vielä tuon levyn kopioinnin. Levyt näkyvät Ubuntussa usein hassuina numerosarjoina /media kansion alla. Jos noudatetaan sääntöä ja ei X ohjelmia, niin tehdään komentorivillä. df -h antaa levyjen laitenimet ja liitospisteet. Jos kohdelevy ja lähdelevy näkyy listassa niin helppoa - ei tarvitse tehdä levy liitoksia. Oletetaan että kohde on iso ulkoinen levy vaikka ext3 tiedostojärjestelmällä. Tehdään vaikka sille oma kansio. sudo mkdir /usb_levyn_liitospiste/vanhalevy. Nimen voi valita vapaasti. Sitten itse kopiointi menee näin
sudo cp -ax /media/lähdelevyn_liitospiste/* /media/usb_levyn_liitospiste/vanhalevy

a optio kopio tiedostojen oikeudet, linkit, alihakemistot, päivämääräleimat ym. On lyhenne monesta eri optiosta. Mutta tuolla menee vaikka koko systeemi käynnistyslataajaa lukuunottamatta.

x optio on valinnainen. Se estää lähdelevyyn liitettyjä levyjä kopioitumasta, jos niitä mahdollisesti on.

Ei minusta mitenkään käsittämätöntä, hankalaa tai vaikeaa. Linux komentojen syntaksi on komento optiot parametrit. Tässä tapauksessa cp -a lähde kohde. Jos kopioidaan oma kotikansio, niin sudo ei ole tarpeen. sudo kuitenkin varmistaa, että kaikki tiedostot ja linkit ym. kopioituu.

jos haluaa varmistaa, että homma meni putkeen, niin sitten diff -r /lähde/* /kohde/ , niin tuo vertaa kaikki tiedostot keskenään.

Vaihtoehtoisia tapoja on monia. Joista rsync käytetyin, jolla homma sujuu vaikka verkon yli. Mutta rsync ohjelman manuaali on pitkä ja monimutkainen, joten jätetään se tässä.

Vinkki
jos kansion nimi on pitkä esim hassu nrosarja
a) sen voi kopioidat df -h tulosteesta
b) komentotulkki täydentää nimen kun painaa 'tab' nappulaa. 4 ekaa merkkiä riittää usein.
c) 'tab' täydentää myös komentoja. Tiedoksi. Ei auta cp komennossa ;D



Edit. pari typoa lisätty vinkit.

2538
Multimedia ja grafiikka / Vs: Ubuntu valokuvaajalle?
« : 14.08.12 - klo:12.27 »
/usr/share/color/icc
Tuonne laitan muutkin väriprofiilit, sieltä ohjelmat niitä etsivät ensimmäiseksi.
Esim. Raw Therapeessa valitse develop>color>ICM>Input profile-välilehdeltä custom ja sieltä se kameran profiili. Ufrawissa lienee samanlainen valinta jossain.

Kiitos! Löysin /usr/share/color/icc/colord. Kokeilin .ufraw ja haeskelin /usr/shrare/ufraw mutta noi ei käy. Vaikka naputtelin mitä tuossa ufraw ohjelmassa en löytänyt väriprofiilin valintaa. Enkä komentorivivalitsinta.

Kokeilin tuota Raw Therapeeta. Sieltä löytyi nappi millä väriprofiilin sai ladattua. Myös tuki 16 bit kuville. Mutta jos on lomareissulta toista tuhatta kuvaa, niin kuka jaksaa moisella niitä läpi käydä. Taidan jatkaa vaan jpg kuvien räpsimistä. Otin kokeeksi vastavaloon yhden järvimaiseman (NEF). Etualalla tumma aita ja taivas ja vesi tietysti vaaleita. Tuollaisissa otoksissa raw varmaan omiaan. Kameran ad-light osaa kyllä tasata myös valoisuuseroja jossain määrin. Harmi kun otin vain pari testikuvaa. Pitää kokeilla enemmän, jotta uskoisi onko noista raw otoksista hyötyä.


2539

(a) Levyosioiden varmistaminen ei käytännössä usein ole realistista, koska gigatavumäärissä laskettavan dataa ei välttämättä saa minnekään taliteen. Ainoa mahdollisuus edes yrittää on riittävän iso USB-levy tai -tikku, ja silloinkin tulee helposti vaikeuksia USBeilla tavallisesti olevan FAT-järjestelmän tiedostokokorajoituksen kanssa. Järkevästi toteutettu GUI-ohjelma toki ottaa tämän huomioon pilkkomalla levykuvatiedoston automaattisesti, mutta komentorivillä toimiva joutuu sen erikseen muistamaan.
Minusta varmuuskopioiden teko on ihan pakollista ja levyjen nykyhinnoilla suhteellisen edullistakin. Ei ne ulkoiset levyt mahdottomia maksa ja verkostakin saa tallennustilaa. Itselläni on valokuvat kahdella ulkoisella ja sitten vielä pöytäkoneella. Koko systeeminkin välillä pistän talteen. TV-tallenteet ovat varmuuskopioinnin ulkopuolella. Musiikkikokoelma tallessa vain yhdellä ulkoisella..


(b) Melkoisen paljon Gpartedia ja vastaavia Windows-ohjelmia aikanani käyttäneenä voin väittää, etten kertaakaan ole törmännyt ongelmiin. Ohjelmavirheet ovat äärimmäisen harvinaisia; paljon tavallisempaa on, että käyttäjä jyrää uutta dataa väärän osion päälle, ja silloin ei välttämättä varmuuskopioitakaan ole – siitä oikeasta osiosta. (Ja tämä on verrattomasti paljon helpompaa möhliä komentoriviltä!)

Minä taas olen saanut levyn sekaisin XP:n levynhallinnalla (onneksi oli varmuuskopioita - Norton Ghost pelasti). Tuossa pistin KDE:n Partion managerin tarkistamaan ulkoisen kovalevyn. Joku mättää - 8 min jaksoin odottaa eikä se tehnyt mitään. Lopulta piti tappaa konsolissa killall rootin oikeuksilla. sudo fsck.ext4 -f /dev/sdx taas tepsi (levy ei ollut eikä saa olla liitettynä). Levyllä on kaksi osiota. Alussa ntfs jossa muutama Norton Ghost varmuuskopio + jotain muuta pientä. Toisella ext3 osiolla taas Linux varmuuskopioita. Tarvetta olisi muuttaa osioiden kokoa, mutta en tee sitä ainakaan KDE:n työkalulla. .xsession-errors täytyy tässä Kubuntussa sivutolkulla.... Tuossa kaatumisessa varmaan syynä KDE:n 'automaattin' ja Partion managerin tappelusta samasta laitteesta? Aloittelija ei tietysti osaa poistaa moisia palveluita muistista. Kehuttua Gparted ohjelmaa en viitsi asentaa ja kokeilla selviäisikö se tuosta. Siinä sentään 89 avointa bugia..

2540
Eikös sen verkkolevyn voisi lisätä fstab-tiedostoon. Niin se liitettäisiin aina systeemiin automaattisesti.

Sivuja: 1 ... 125 126 [127] 128 129 ... 131