Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 114 115 [116] 117 118 ... 131
2301
Asensin jo kubuntu 12.10, mutta nyt ongelmana on että käyttöjärjestelmä jumii. Olen asentanut päivitykset, mutta en löytänyt mistään ohjelmaa jollaa voisi asentaa ajureita.
KDE on melko raskas. Kun poistaa työpöydän hakutoiminnot pois voi hieman nopeutta saada lisää. LXDE on paljon kevyempi työpöytä. Ubuntun kerneli sisältää liki kaiken tarvittavan. Ajureita ei juuri tarvitse asentaa. Poikkeuksena näytönohjaimen ajurit, joiden asentaminen on tullut hieman hankalammaksi. Ennen oli valmiina ohjelma joka osasi hakea ja asentaa ne automaattisesti.

2302
Kiiitos vinkeistä. Asentelin nvidia-setting, jockey-common ja lopuksi nvidia-current. Seuraavassa startissa nvidian ajuri oli käytössä. Ajattelin, että tälle vanhalle integroidulle näytönohjaimelle pitää olla vanha 173 versio. Nyt Tux Racer toimii kaatumatta. Samoin Tuxcart. Tärkeitä pelejä kun on muksu välillä tädillä hoidossa. Tux Raker kyllä yllätti hankaluudellaan. 5 v. ei ihan vielä päässyt seuraavalle tasolle. Enkä itsekään pysynyt juuri paremmin radalla...

2303
lspci näyttää näytönohjaimeksi NVIDIA Corporation C73 [GeForce 7050 / nForce 610i] (rev a2) ja on integroitu emolevylle.
systeemi on 32 bittinen. Intelin prosu ja 2G muistia.. Eipä ole oma kone..
sudo apt-get install nvidia-173 valittaa puuttuvasta paketista xorg-video-abi-11 tai xorg-video-abi-12. Mistäs tuollaisen löytäisi kun on joku virtuaalinen paketti? Päivitykset asennuksen jälkeen suurimmaksi osaksi tehty. Update-manager eli ohjelmistopäivitykset toimii yllättävän hitaasti ja nostaa CPU:n kuorman 100% mikä minusta hieman outoa.

2304
Laitealue / Vs: Fuj:tech DVBT-UT200
« : 22.12.12 - klo:13.15 »
Mahtaisiko joku tietää onko em. usb-digi-tv-kortti mahdollista saada toimimaan Ubuntussa? Tai siis miten ja kohtuu vaivalla.  Olen etsiskellyt ja löytänyt joitain ohjeita jotka ehdottavat ajureiden kääntämistä sorsasta, mutta ei ole onnistunut. Tuli jostain virheilmoituksista mieleen että vaatisiko jotain vanhoja linux headereitä kääntyäkseen?  Käyttis on uusasennuksena tehty 12.10 lubuntu.

dmesg kertoo onko tikku tunnistettu. Katso tulostetta...
Haku esim. dmesg | grep DVB auttaa.

lsmod kertoo onko mahdollisesti DVB-T tikun ajurit muistissa..

Ensiksi sudo lsusb ja Googletetaan laitetunnusta. TV-korttien piirit voivat vaihdella samankin valmistan tikuissa. Kun piiri on selvillä selviää helposti onko tikkulle ajuria.

Kernelin käätäminen ja paikkaaminen on aloittelijalle hankalaa. Välttäisin sitä. Ubuntun kernelissä hyvä laitetuki. Muutama vuosi sitten piti kerneli kääntää ja samoin VDR ja ties mitä ennen kuin koneen käyttö digi-boxina onnistui. Nykyään vdr ja tuki kauko-ohjaimelle löytyy paketinhallinnasta. Uudemmat versiot kannattaa asentaa kuintenkin jostain reposta.

2305
disabled saned: ei pitäisi vaikuttaa systeemin käynnistymiseen: tässä on otettu pois käytöstä saned, joka on osa Sane-skannausohjelmaa. (Sanen laajennus)

saned on demoni jota koetetaan ladata muistiin käynnistyksen yhteydessä. Jos sitä ei enää ole, niin siitä tulee virheilmoitus. Oletuksena Ubuntu lataa paljon palveluita muistiin. Fiksumpaa on ensin poistaa palvelu init-sripteistä jottei moista käynnistetä bootissa ja sitten vasta itse ohjelma.

2306


Ei toki Gentoo:ssa  (Fentoo) tai sen filosofiassa ole mitään vikaa, mutta käyttöjärjestelmän asennus lähdekoodista kääntäen (ja optimoiden) on pientä liioittelua. Ohjelmat ja kernelit käännettiin aikanaan 90-luvulla (muistimäärä ja levytila oli marginaalinen), mutta nykyisin on tarjolla ohjelmalähteet, joiden avulla ohjelma asennetaan kaikkine riippuvuuksineen "napin painalluksella".

Ubuntun eduksi on sanonottava, että pakettivalikoima on melkoisesti kasvanut alkuvuosista. Yhä useampi ohjelma löytyy pakettivalikoimasta valmiina tai ainakin jostain reposta. Eikä normaaliin työpöytäkoneeseen Gentoota voi suositella. Mutta esim. uusi HTPC:n satelliittiviritin voi tarvita Kernelin paikkaamista ja kääntämistä. DTS-MA ja Dolby True-HD äänien toistaminen voi vaatia uusimman ALSA:n, ffmpeg, xine-lib ... kehitysversioita. Näytönohjaimen rautapurku kodekille X löytyy pakettivaraston ulkopuolelta. Tässä kohtaa Gentoon ohjelma.9999 tyyppiset ebuildit ovat loistavia. Hakevat git:llä automaattisesti sen uusimman koodin. Ebuildit helposti muokattavia eli gitin lähde ym pientä on helppo muuttaa.

Ubuntussa kun asentaa kauko-ohjaimen, niin samalla asentuu tuki sadoille palikoille. Gentoossa asennetaan kauko-ohjain niin, että Kernelissä käännetään tarvittava koodi ja lirc käännetään siten, että vain tarvittava moduli käännetään - ei kaikkia.

Postissa on tulossa Rasperry PI. Muistia ei ole kovin paljon. Eikä levytilaakaan. Gentoo on oikeasti yksi vaihtoehto asennettavaksi systeemiksi. Lähinnä helpon säädettävyden ansiosta. Gentoo kun on käytössä hassuista leluista ja pelikonsoleista superkoneisiin. Rasberryynkin Gentoon voi asentaa paljolti etänä. Tai chrootin alla toisessa koneessa. Samoin käännökset voi jakaa myös toisille koneille jos mahdollista. Eikä mikään estä käyttämästä myös valmiiksi käännettyjä paketteja.


2307
Mitäs emerge -pvu world sanoo? Harvemmin teen emerge -pvuND... Esim. glibc on aika iso eli kestää kauan kääntää joten mietin tovin kannattaako päivittää. Jos ei tietoturva riskiä tai pakollista riippuvuutta jätän väliin. Jos toimivan systeemin sorkkii hajalle, niin paluu takaisinpäin on aina hankalaa

2308
Laitealue / Vs: CPU tuuletin kokoajan täysillä.
« : 18.12.12 - klo:18.06 »
AMD prosuille on Cool'n'Quiet ihan BIOS asetuksissa. Onko päällä?

2309
Riippuu hieman tikusta. Jos fat niin tiedostojen kokoraja tulee helposti vastaan. Joten dd:llä ei imagea kannata tehdä ilman putkitusta. cp -a riittää kopiointiin, mutta oikeudet ei siirry jos fat-tikku. dar on hyvä pakkaamisessa ja voi jakaa vaikka useammalle tikulle kunhan palasen koko on järkevä. dd:llä voi ottaa mbr:n talteen. Koneessa lienee softa jolla sen saa DVD:lle?

2310
Näemmä Okularin muistin käytön asetusten rukkaamisella on dramaattinen vaikutus, täytyy kokeilla Mint:in kanssa myös.
Itse en ole huomannutkaan moista Okularin asetusta.. Tuskin Mintillä ja Debian pohjaisilla jakeluilla paljoa eroa ole muistin käytössä. Siksi samaa perhettä ovat. Muistin käyttö on kyllä kasvanut paljon viime vuosina. Raperry Pi on tulossa toivottavasti jouluksi. Siinä on vain 512 MB joten Okularin voinee unohtaa.

32 bittisillä koneella KDE 3 käännös kesti vuorokauden. 64 bit / 4 ydintä KDE 4 kääntyy paljon nopeammin. Pari kolme tuntia. Ei mene enää koko päivää ;D

2311
Itse käytän htoppia näyttämään kuormaa molemmissa systeemeissä.

Pitää kokeilla joskus tuota htop. Nyt top näyttää minulla 145 prosessia ja Ksysguard 181 kun kone ollut koko päivän päällä. Ksysguard sanoo muistin kulutukseksi 1,5 G. Top näyttää suurempaa muistin kulutusta, mutta siinä välimuisti mukana. Itsellä 6G muistia joka riittää paremmin kuin hyvin normaaliin käyttöön.

2312
Eikös tuo 1,5 ole vielä ihan normaalia. Itsellä Ksysguard ei toimi oikein. Pitää sammuttaa ja käynnistää uusiksi välillä. Prosesseissa voi näkyä toista kymmentä Dolpfin-prosessia, vaikka vain yksi Dolphin käynnissä. KDE 4 toimi minulla tuplaydin prosulla vielä hieman tahmeasti. Nyt 4 ydintä ja suht. käytettävä. Indeksoinnit olen ottanut pois päältä. Jos oikein optimoidun KDE:n haluaa niin Gentoo ja kääntää vain tarpeelliset osat ;D. Jos jättää metapaketit väliin saa suht. ripeän KDE työpöydän.

2313
Itse hylkäsin Chrome/Chromium selaimet hetkeksi, koska aloin törmätä pahoihin jäätymisiin flash sisältöä sisältävillä sivustoilla.

Itse olin iloinen kun flash toimi Lubun asennusmedialla Chrome-selaimella. Samoin mokkukula. Tarkoitus olisi asentaa Lubuntu naisystävän vanhaan koneeseen. 32 bittinen, mutta sentään 2G muistia.  Ongelmana on XP:n pienennys ja naisystävän suostuttelu Linux käyttäjäksi. Nortonin turvaohjelmisto hidastaa koneen liki käyttökelvottomaksi. chkdsk /f ja levyn eheytys ajettu muutaman kerran. Eiköhän XP ole kohta kypsä pienennykseen... Tuossa meni niin paljon aikaa että en kerennyt enää kokeilemaan joko gparted suotuisi pinentämään levyä. Xubuntukin olisi kai hyvä vaihtoehto tuohon koneeseen. Ubuntussa on se Unity... joten
jääköön väliin.

2314

Eikö /home hakemistoon tule ohjelmien asetustiedostoja, jolloin niiden löytyminen SSD:ltä olisi nopeampaa, kuin kovalevyltä?

-Jussi

Selaimet kirjoittelevat paljon dataa levylle. Itsellä myös esim. Amarokin ja XBMC:n kansioissa paljon tavaraa. ./tumbnails kansioon tallentuu kuvista pikkukuvia, joita monet ohjelmat käyttävät. Itsellä siellä n. 7,5 tuhatta tiedostoa. .xbmc kansion koko voi kasvaa myös isoksi. Itsellä nyt n. 600Mb ja liki 6000 tiedostoa. Aina voi tehdä linkit musiikki, leffat ja kuvat kansioista muualle.

2315
Muutama uusi Ubuntun asentaja on törmännyt seuraavaan ongelmaan. He ovat asentaneet Ubuntu 12.04:n 250 GB levylle. Kun asennusta yrittää tehdä uudelleen samalle levylle, asennus sanoo, että levyllä ei ole tilaa. Aiemmissa Ubuntun versioissa asennus kysyi, haluatko ottaa koko levytilan käyttöön asennukseen vai vain vapaana olevan osan. Nyt tämä Ubuntun versio 12.04 ei tuota kysymystä tee, vaan ilmoittaa suoraan, ettei levyllä ole tilaa.

Miten tämä tilanne korjataan? Vai onko koko juttu outo?
Valitaan osioi itse vaihtoehto ja asennetaan vanhan päälle. Liitospisteet voi valita melko vapaasti. Se levy jolle Linux asennetaan tietysti formatoidaan uusiksi (ext4). Jos home on eri levyllä niin datoista ei tarvitse murehtia. home kansiolle vaan liitos ja varmitetaan, että sitä ei formatoida. Tärkein kansio on root eli '/' jonka alle koko systeemi tulee. Muut levyt liitetään sen alle esim /home. /media/leffat, /media/win7. Itse vältän vielä skandeja ja erikoismerkkejä nimissä.   

2316
Itse olen muutaman kerran asentanut Ubuntun tikulle samoin kuin kovalevylle.
Eli käynnistys asennus CD:ltä ja asennus normaaliin tapaan. Nykyiset Ubut ovat
vaan kovasti lihoneet, että toimivat kovin hitaasti tikulta. Vaikka tikku on hidas se
on mainio väline esim. varmuuskopion tekoon systeemistä, grubin korjaamisessa,
tiedostojen palauttelussa ym. mitä nyt hankalia tilanteita voi tapahtua.

Käyttöä saa nopeutettua siirtämällä /tmp ym väliaikaiskansioita muistiin. Mitä vähemmän
tikulle kirjoitetaan sitä sujuvampaa käyttöön päästään.

2317
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 02.12.12 - klo:15.11 »
Itse tilasin täältä
http://raspberrypi.rsdelivers.com/default.aspx?cl=1

Pistin oman myös tilaukseen. Virrallinen USB jakaja pitänee hankkia myös.
Jos siihen pistää kiinni hiiren, näppiksen, kovalevyn, kauko-ohjaimen ja kenties
TV-virittimen virta on käsittääkseni kortilla.

2318
Pitää öh njimittäin asennella aina kernel updaten yhteydessä asianmukainen generic-paketti, ei ainakaan mulla asentunu automaagisesti

kernelin päivityksen jälkeen nvidian ajuri pitää aina kääntää ja/tai asentaa uusiksi. Niin se on ollut jo vuosia.

2319
Sawfish on minulla kokeilematta. Koeta LXDE tai ihan karua Openboxia aluksi. KDE kannattaa asentaa vasta, kun on edes joku työpöytä käytössä. Itselläni on desktop profiili valittuna kun en halua kaikkea asentaa KDE työpöydästä. Valitsin vain omasta mielestäni tarpeelliset paketit.  USE flageilla saa pienemmän ja nopeamman systeemin kun tarpeettomia ominaisuuksia jätetään pois.  USE flageillä on myös riippuvuuksia. Muutoksen jälkeen (USE flag) voi joutua kääntämään useamman kirjaston uusiksi ja järjestykselläkin on väliä.

Itselläni KDE 4.93 tökki. Bluetooth hyydytti hiiren. Amarok piti outoja soittotaukoja, joten palasin vanhaan 4.85. Jos saat toimivan systeemin aikaiseksi ota siitä varmuuskopio!! Jonkun sähläysen jälkeen varmuuskopion palauttamien on nopeampaa kuin uudelleen asentaminen tai virheen hakeminen päivityksen jälkeen.

2320
Ihmettelen kyllä kovasti, jos Ubuntun asentamiseen saa yli puoli tuntia hupenemaan! Ihan nopein asennettava se ei Linuxeista ole, vanha sidux oli nopein (asennus sujui yleensä alle 10 minuutissa) mutta nopeimmasta päästä.
Mitä sitten laskee asennusaikaan... Kyllä Ubuntussakin pitää päivityksiä ja kodekkeja latailla. Ja jos useampi levy ei sitä fstab tiedostoakaan hetkessä kirjoita. Jos nopea netti niin median lataa minuutissa ;D Hitaamalla yhteydellä kestää tietysti kauemmin. Jotkut ohjelmat/laitteet voivat vaatia epävirallisia repoja. Pahimmassa tapauksessa joutuu kääntämään jotain itse. Jos ei kovin paljoa kokemusta niin kyllä päivän saa kulumaan.  30 min saa ehkä asennusohjelman ajettua ja ensimmäisen käynnistyksen tehtyä. Muistan kun ensimmäisen kerran asensin VDR:n niin siinä ei tainnut päivä riittää.. tai sen kerran kun tajusin, että kyllä se ALSA pitää kääntää ihan lähdekoodista jos haluaa ääntä kuuluville.. Eli äkkiähän se sujuu jos ei tule yhtään ratkottavaa ongelmaa.

Sivuja: 1 ... 114 115 [116] 117 118 ... 131