Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 131
2281
fi-latin9 sopii hyvin. Osionti aina hieman hakala. Jotkut ovat sitä mieltä, että yksi osio riittää + swap - jos muistia niukasti. /boot osiota en ole tehnyt aikoihin. Noin 100 megaa riittää. boot osio lisää hieman tietoturvaa kun sen jättää liittämättä tiedostojärjestelmään. Tosin hieman vaikeuttaa kernelin päivitystä.

Root eli "/" riittää noin 8G läppärissä. /home osio ei ole pakollinen, mutta helpottaa systeemin vaihtoa ja estää systeemilevyn täyttymistä - mikä voi tuoda outoja hyytymisiä.

2282
Uusi tuttavuus tuollainen Manjaro.. Jos skandit ei toimi niin lokaalit on väärin. Mitäs locale kertoo? Itselläni ongelmia saada näppäimistö oiken LXDE / Gentoo systeemissä. Jos levyissä jotain ongelmaa niin /etc/fstab on hyvä aloittaa jos siellä vikaa.

Lokaalit /etc/environment
LANG=fi_FI.UTF-8
lienee hyvä asetus

/etc/locale.gen tuolla glibc kielet
Kun olet tuon editoinut kuntoon, niin
sudo locale-gen hoitaa homman ja  fi_FI.UTF-8
on saatavilla.

Toimisiko tuo Rasberryssä Pi?
Soittelee nyt musaa taustalla...
Gentoo lienee liian hidas asentaa
moiseen.

2283
Tuo copy paste turha. lsusb antaa infoa USB-laitteesta. Sen antamaa ID:tä on hyvä googlailla - saa vinkkiä miten toimii Linux systeemissä. Noita Artec DVBT tikkuja on monilla eri piireillä. Omani toimi kun vaan pisti koneeseen kiinni ja viritti kanavat. Signaalin  on oltava tosin melko hyvä.

2284
Laitealue / Vs: Vinkki ssd levyn käyttäjille...
« : 19.01.13 - klo:17.57 »
discard optio on minulla lisättynä fstab tiedostoon. Tuossa nettiä selatessa joillakin
tuo hidastaa koneen käyttöä. Esim. jos haluaa poistaa paljon pieniä tiedostoja.
Ext4 tiedostojärjestelmä on muutenkin hidas poistamaan tiedostoja. Joissakin
tapauksissa siis fstrim-ohjelman säännöllinen ajo on parempi ratkaisu jos trim-
ominaisuutta halutaan käyttää.

ssd-levyn osioinnista on paljon juttua myös netissä. Itselle ei oikein ole selvinnyt
monista jutuista sitä parasta tapaa. Kaiketi asennus-ohjelma osaa jo aloittaa
osiot oikeasta sektorista.

Jos systeemi on ssd-levyllä ja muut datat muualla, niin tuolla trim-
ominaisuudella ole kovinkaan paljon merkitystä. systeemilevylle kun kirjoitetaan
vähän. /tmp ja vastaavat voi siirtää vaikka keskusmuistiin jos nopeutta haluaa
optimoida. Normaalissa käytössä pienellä tuunaamisella tuskin on kovin suurta
merkitystä.


2285
 sudo lshw antaa koneesta infoa. Ubuntun kernelissä hyvä laitetuki. Jos joku printteri uupuu listasta ei se välttämättä tarkoita, että se ei toimi. Yksi vanha laserkirjoitin toimi heti kun pisti piuhat kiinni. Samoin yksi skanneri, johon ei enää saa Windows ajureita. Itse olen saanut Linuxsilla vanhoille laitteille lisäaikaa kun Windois-ajureita ei ole enää julkaistu.

2286
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Javan asentaminen
« : 18.01.13 - klo:21.27 »
Oraclen Javasta on myös cert.fi sivustolla varoitus. Niitä on ollut paljon. Kanttaa seurailla. Itsellä vielä versio 6 käytössä. Riitää kun harvakseltaan käytän vain yhtä java-ohjelmaa. Onhan tuolla tehty paljon hyviä ohjelmia.

2287
Laitealue / Vs: miksi dd:komento korruptoi muistitikun
« : 18.01.13 - klo:21.19 »
Uuden osiotaulun tekeminen on toistaiseksi pitänyt yhden tikun ehjänä. Tuo cfdisk ei ainakaan tuolla nimellä löydy repoista.

Löytyy liki kaikista Linux-jakeluista, siksi niin kätevä. Ei asentamisia. Esim. sudo cfdisk /dev/sdb. Aika helppo  käyttöliittymä.

2288
Laitealue / Vs: miksi dd:komento korruptoi muistitikun
« : 17.01.13 - klo:23.01 »

Uskon samoin. Minä olen tehnyt niin, että käynnistän fdiskin (sudolla), poistan d-komennolla tikulla olevan osion (pelkät Enterit riittävät vastaukseksi kysymyksiin, kun osioita on vain yksi), luon n-komennolla uuden osion (Enterit riittävät taas vastaukseksi kysymyksiin, jolloin koko tikku valjastetaan yhdeksi osioksi) ja kirjoitan osiotaulukon tikulle w-komennolla. Tämän jälkeen tikun voi taas ottaa käyttöön, olipa käyttö dd-komennolla kirjoitettava levykuva tai tavallinen massamuistilaite (jota varten osio pitää tietysti myös alustaa).

Joku voi tietää nopeammankin tavan (?).

Itsellä dd toiminut hyvin. Joskus on pitänyt muuttaa joku osio käynnistyväksi jos levykuva on sisältänyt useamman osion. Levykuva ei tietysti saa olla isompi kuin tikku  ;D Ja ei saa hätiköidä. Itsellä ainakin 4 G levykuva kestää ja kestää. Pitää jaksaa odottaa.

dd:llä poistaa ositaulun näppärästi kirjoittamalla nollaa levyn alkuun. Saa äkkiä tyhjän tikun. cfdisk myös nopea, vakaa ja helpompi käyttää kuin fdisk. Pitää muistaa tuo unmount. Automaatinen levynliittäminen voi häiritä joskus.

2289
xubuntu-desktop on meta-paketti. ks. riippuvuudet http://packages.ubuntu.com/precise/xubuntu-desktop.
Lubuntu-desktop metapaketti sisältänee osin samoja paketteja. Jos puhtaan Lubun haluaa menee helpoiten kun asentaa uusiksi. Tai sitten poistaa ensin kaikki xfc4 ja xubuntu paketit. Sitten sellaiset mitä ei tarvii ja kuulunee xfc4 ympäristöön. Lopuksi apt-get install lubuntu-desktop  uusiksi....

2290
Hakee Nvidian näyttiksen kaupasta...   ;D radeonista itsellä ei ole kokemuksia..
Mitäs  aplay -l kertoo? Jos ratikan HDMI laitetta ei näy voi koettaa pistää sen päälle X:n conf-tiedostossa jos tunnistus menee pieleen. X yleensä tunnistaa laitteen.

2291
Laitealue / Vs: Hiiri jumittuu usb-wlanista
« : 09.01.13 - klo:23.26 »
Mikäs työpöytä? Itsellä KDE:ssä hiiri jumittui kun pistin bluetooth adapterin kiinni. Onneksi ei välttämätön kapistus joten en etsinyt vikaan ratkaisua. Sama tapahtui Kubussa ja Gentoossa KDE työpöydällä. Bluetootin avulla kuvat siirrettiin sitten kännystä Ubuntun asennuslevyllä... Vastaava A-link on toiminut minulla hyvin. Tosin ollut pois käytöstä kun nyt on ethernetti ihan koneen vieressä ja on tarpeeton. Joten on kokeilematta uusimmassa Kubuntussa.

2292
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 08.01.13 - klo:20.27 »
Sain oman raspin tänään ja  on käynyt Funtoo mielesä mutta näin aluksi taidan kokeilla ihan debianilla. Onnistuuko muuten helposti jos tekee Funtoo/Gentoo järjestelmän toisella koneella muistitikulle? Itse olen ymmärtänyt niin että se onnistuisi jos USE flagit vaan laittaa sen lopullisen koneen mukaan. Tai sitten asentaa koneen mukaan ja päivittää sitten kun on muuttanut liput kohdalleen lopulliseen koneeseen. Mites tossa Rasberryn binääri kernelissä on tuki yleisille dvb-tikuille? Esim. AF9015 ja EC300 piiriin perustuvat mitkä on hyvin yleisiä halpistikuissa. 
[/quote]

Ks http://wiki.gentoo.org/wiki/Raspberry_Pi_Quick_Install_Guide#Overclocking
Toiminee Funtoossa? Itse osioin SD muistikortin muistikortinlukijassa.
/boot osiolle Rasberryn kerneli ja juureen stage3 ja portage.
Chroot ei onnistu - ilman ARM emulointia. Täytyy muistaa postaa rootin salasana.
/etc/shadow muotoon "root::10770:0:::::" niin pääsee systeemiin sisälle.
Käynnistyslataajaa ei tarvitse asentaa. Ekan bootin jälkeen rootille salasana.
käyttäjän lisäys, kello aikaan, netti kuntoon ....
USE flag muokkaukseen ufed on kätevä. mc näppärä tietostojen pieneen muokkaukseen.

Raspbmc
Tuohon on näppärä python-kielinen asennus-ohjelma ja
pieni asennus tiedosto. Asennus menee hetkessä. Sitten
kortti rasberryyn ja loput hoituu netin kautta. Suosittelen ekaksi.
ks http://www.raspbmc.com/download/

Itsellä Isomman levykuvan kirjoitus muistikortille kestää kauan.

Käyttiksen vaihto on helppoa - vaihtaa vain muistikorttia.

Itsellä jossain DVB-T tikku, mutta en ole kokeillut kun olen
kaapelitaloudessa. raspbmc:llä olen muutaman leffan
näyttänyt kaverin TV:ssä. Ihan tikulta. Kevyt kantaa mukana
tietokone ja mediat.

2293
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 07.01.13 - klo:20.59 »

En myöskään tykkää pitää mitään koneita päällä öisin valojen (ja äänen) takia, mutta Raspberryn nyt saisi vaikka johonkin laatikkoon jos haluaisi.
Muista sammuttaa myös puhelin ;D. Raspberryn valo- ja äänimelu ei ole kovin suuri. Pihavalaistus yöllä ja tuuli aiheuttaa täällä enempi häiriötä..

2294
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 07.01.13 - klo:20.42 »

Jep. Jos Gentoota tosiaan meinaa käyttää, niin pitää olla aika kärsivällinen. Itse meinasin ohjelmointia ja kokeilua varten pistää pystyyn jonkun cross compile ympäristön pöytäkoneelle, mutta en ole vielä ehtinyt. Missähän olisi hyvät ohjeet...
Kyllähän niitä Gentoon foorumilta löytyy ja erilaisia tuloksia. Yksi vaihtoehto on käyttää arm emulointia ja käännellä siellä. Chroot ei tietysti onnistu suoraan. Netistä löytyy valmiita ns. stage4 paketteja. Itsellä ei ajalla niin väliä kun virrankulutuskin on pieni. Muistuu mieleen ensimmäinen Gentoo asennus 32 bit koneella ja olikohan prosu 1,6GHz? KDE 3 kääntyi toista vuorokautta...

2295
Yleistä keskustelua / Vs: Raspberry Pi
« : 07.01.13 - klo:20.14 »
Minulla on ollut pitkään ongelmia MPD:n konfiguroinnissa, mutta homma näyttäisi toimivan oikein, ja erityisesti suoraan käynnistyksen yhteydessä. Voin antaa konfiguraatiotiedoston halukkaille. Siellä outputin yhteydessä pystyy säätämään haluamansa alsa-äänikortin ulostuloksi.


Käytin televisiota näyttönä. Homma toimii epävakaasti, aina vähän aikaa buutin jälkeen tilanne on normaali, mutta hetken päästä tapahtuu resoluution muutos, minkä jälkeen en näe LXDE:n alapalkkia. Valikoista löytyvä näytön asetus ei toimi, se valittaa, ettei pysty tekemään mitään. Tämä ei ole minulle kuitenkaan ongelma, sillä käyttötarkoitus on MPD, enkä käytä näyttöä lopulta ollenkaan.

Minulla on ollut pitkään ongelmia MPD:n konfiguroinnissa, mutta homma näyttäisi toimivan oikein, ja erityisesti suoraan käynnistyksen yhteydessä. Voin antaa konfiguraatiotiedoston halukkaille. Siellä outputin yhteydessä pystyy säätämään haluamansa alsa-äänikortin ulostuloksi.


MPD conf kiinnostaa. Itse ihan pihalla vielä sen lkäytössä. Musiikkia soittaa nyt lxmusic.

Tein ~.mpdconf ja käynnistin mpd:n komennolla mpd .mpdconf. ~/music kansioon kopsasin yhden levyn, jossa myös valmis soittolista. Musa soi ja ilman root oikeuksia.

Sitten tein kansion /mnt/music ja liitin siihen tikun, jossa sekalaista tavaraa. Musiikkia ja valokuvia omissa kansioissaan eikä soittolistoja. En saanut musiikkia soimaan. Toki muutin .mpdconf vastaavasti.

lxmusic vaati, että kuuluu audio ryhmään. Moduli snd_bcm2835 pitää ladata. /boot/config.txt piti lisätä rivi: hdmi_drive=2, jotta ääni kuului HDMI liittimestä.

Rasberry nyt TV:ssä kiinni. Kunhan jaksaa pistän av-vahvistimeen (hankala löytää piuhanpaikkaa, ilman että ottaa pois paikaltaan). Ääni kulkee nyt TV:stä optista piuhaa pitkin av-vahvistimeen (?). Enkä ole tarkistanut resamplaako äänen. En tiedä onko erillisen DAC-palikan käytöstä hyötyä, jos vahvistimessa kelvollinen muunnin.

Automount saamatta vielä toimintaan.
Ulkoinen kovalevy vielä kokeilematta.
LXDE toimii, mutta näppäimistö asettelut väärin.

/etc/X11/xorg.conf.d/01-keyboard-layout.conf sisältö suunnilleen.

Section "InputClass"
        Identifier             "keyboard-layout"
        MatchIsKeyboard        "on"
        Option "XkbLayout"     "fi"
EndSection

ja xorg.log tiedostossa ainakin mainitaan, että moinen luetaan. Ja en tajua
skandien puutumista?

Jakeluna on Gentoo ja Kerneli Rasberryn kääntämä binaari.
Kernelin käännös kestää Wikin mukaan n. 6 tuntia. Käännetään
kunhan ehditään... Midori selain kääntymässä - tuohonkin menee
ainakin vuorokausi??

TV näyttönä sohvalta käsin ei niitä parhaita. Voi tulla helposti virheitä
säätämisessä. Etuna tietty, että aina voi siirtyä leffan pariin jos kyllästyy.
/boot/config.txt pitäisi keksiä rivi, jolla saisi isommat fontit.

2296
etc/X11/xorg.conf tiedoston poisto poistaa X:n määritykset, mutta udev & X tunnistaa laitteet ja noveau taitaa olla oletuksena eikä nvidia (suljettu ajuri). Jos useita kerneleitä niin nvidian ajurin asennus voi myös mennä pieleen. Koska se pitää aika kääntää käytössä olevaa kerneliä vasten. Linux-headers ja kerneli pitää olla samat versiot. Vaihtoehtoisesti /lib64/modules/kerneli-xxx/build/ linkki pitää osoittaa lähdekoodiin. Parempi jos käännös löytyy myös.

2297
sudo apt-get install nvidia-current on kai ensimmäinen tapa koettaa. Saman tekee kaiketi myös jockey-text ks jockey-text --help. Varmista että linux-headers ja linux-restricted-modules paketit on asenettu ja vastaavat käytössä olevaa kerneliä. sudo nvidia-xconfig voi auttaa myös.

2298
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Pikku kikkoja
« : 02.01.13 - klo:15.51 »
Jotain tuntui muistuvan mieleen noista ajotasoista, ja kyllä, Raimo Kosken linux-kirjassa neuvotaan käynnistämään verkko uudelleen siirtymällä telinitillä tasolle 2 ja takaisin kolmostasolle. Näin siis RHEL-distroissa, toisin on Debianeissa: http://linux.fi/wiki/Ajotaso.

Ajotason vaihto on kätevä esim. näytönohjaimen ajuria päivitettäessä. Ajatasot tosin vaihtelevat eri jakeluissa.

shutdown -h now  (h=halt) on minulla nopea tapa sammuttaa kone. shutdown -h 1:30 sammuttaa koneen klo 1:30. Kätevää jos esim. myöhäinen TV-ohjelma tallentumassa. shutdown -h 30 sammuttaa koneen 30 min kuluttua. -k oli minulle uusi ja käyttämätön vipu. Shutdown käskyn voi ohjelmoida myös kauko-ohjaimeen. Mikä usein myös kätevää.

2299

Miten voin vaihtaa työpöydän? Otin tehosteita joita en usko tarvitsevani pois? Olisi kiva jos saisi toimimaan jumiutumatta. Käyttöjärjestelmähän on aika uusi, että voisiko jumiminen johtua siitä?

Työdöydän voi vaihtaa kirjautumisruudussa. Niitä voi olla asennettuna useita. Paketinhallinnassa voit asentaa vaikka LXDE metapaketin tai XFCE:n metapaketin. En nyt muista tarkkoja nimiä. Ubuntun Wikistä ym löytyy varmasti ohjeita. Ksysguard voi antaa vihjeitä siitä mikä softa hidastelee.

2300
Joulu on ohi pääsen taas säätään funtootani. Eli toi päivitysongelma on edelleen. Jostain luin että tämän vois ratkaista poistamalla blokatut paketit ja sitten asentaa kde uudelleen. Ohje oli kuitenkin hyvin vanha oliko vuodelta 2005. Onkohan tämä ollenkaan järkevä tapa vai pilaanko muuten hyvin toimivan hyvin karsitun ja nopean kde asennukseni?

Jos toimiva systeemi, niin suosittelen varmuuskopiota ennen KDE päivitystä. Itsellä meni jotain pieleen KDE päivityksessä. Esim. Bluetooth palikka hyydytti hiiren/työpöydän. emerge -puv, emerge -puDv, emerge -puvN antaa hieman eri tuloksia. D optiolla haetaan riippuvuuksia "syvemmältä" ja tulee niitä blokattuja paketteja. Päivitykseen vaikuttaa myös overlayt ja mitä virityksiä on /etc/portage alla. Itse olen asentanut kodekkeja ym. unstable tai jopa 9999 git versioita joista tulee riippuvuuksia mitä pitää paikkailla. Jos pelkkä stable haara käytössä portagessa blokattuja paketteja voi poistaa. Emerge asentaa toiset paketit tilalle.

Uusintayritys KDE päivitykseen. Nyt poistin qt-kirjastot ja muitakin KDE-kamaa ja käänsin koko KDE:n uusiksi. Aika hyvin meni. Amarok vaan nikottelee (2.5 versio) vaikka käänsin senkin uusiksi. Muuten musa soi, mutta kappaleen vaihto mp3 ja flac formaatin välillä pysäyttää toiston. Merkillistä..

Sivuja: 1 ... 113 114 [115] 116 117 ... 131