Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Postimies

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 131
101
Noita uudempia versioita en ole testaillut kun vanhakin toimii. Lokeista kurkkaat onko nvidian ajuri asennettu. Syy voi olla Waylandissakin. Mene tekstikonsoliin ja aja sddm alas tai mikä siinä käytössä. Asenna vaikka openbox ja käynnistä se vaikka startx komennolla (lisää se .xinitrc tiedostoon). Jos ei käynnisty lisää xorg.conf joku simppeli ajuri nouveau tai vesa. Kyllä se siitä pikkuhiljaa korjaantuu.

102
FaceBookissa kyseltiin Linux-käyttäjiltä, missä hakemistossa käyttäjän ohjelmat sijaitsevat. Kolme suosituinta vastausta olivat:

/sbin     81 ääntä
/dev      12 ääntä
/boot      3 ääntä

Outo gallup. Eihän /dev kansiossa ole ohjelmia.  Eikä käyttäjä saa asentaa noihin ohjelmia - parempi antaa olla paketinhallinnan käytössä. Kai joku kertoi oikean vastauksen.

103
ProtonMail voisi olla hyvä vaihtoehto Gmailille? Vai olisiko muita hyviä vahtoehtoja. On alkanut ärsyttämään Googlen lisääntynyt valta ja surailu. Tietää lähes kaiken kun kävee Android taskussa.

104
Ubuntu tietokoneissa / Vs: initramfs jumijumi
« : 08.05.21 - klo:23.45 »


Ongelmana on sen sijaan se, ettei juuriosiota voida liittää, koska tiedostojärjestelmä vaatii manuaalisen tarkistuksen. Mutta nyt pitäisi siis selvittää mikä osio on kyseessä. GRUBin käynnistysvalinnan tiedoissa olisi tiedostojärjestelmän UUID-tunniste, mutta se on vähän ikävä kirjoitella.

Tässä virhetilanteessa näytöllä pitäisi kyllä näkyä osion tunniste /dev/sdXY (tai NVME-levyllä /dev/nvme*), jos siellä näkyy myös teksti "status code 4", joka viittaa fsck:n viestiin.
Auttaisiko jos kernelille antaa parametrina fsck.mode=force fsck.repair=yes. Levyn voi kyllä tarkistaa asennusmedialla.

105
Ubuntu tietokoneissa / Vs: initramfs jumijumi
« : 08.05.21 - klo:18.28 »
Millähän levyllä juuri on? Voit koettaa editoida grubin valikkoa. Juuressa yleensä linkit initrd.img ja  vmlinuz. Vanha kerneli löytyy linkeistä initrd.img.old  ja vmlinuz.old
grubille riittä periaatteessa rivit

linux /vmlinuz root=/dev/sda2
initrd /initrd

root=/dev/sda2 on arvaus. korvaa levyllä missä juuri on. initrd ei ole pakollinen, mutta käytännössä useita tärkeitä kernelin osia on käännetty moduleiksi. Saako koneen käyntiin ilman initrd:tä riippuu koneesta ja miten kerneli on käännetty. Usein sentään etx4 tiedostojärjestelmä on kernelissä. Jos linkkejä ei löydy kokeile /boot/vmlinuz ja paina tab-nppäintä ja tiedoston nimi pitäisi täydentyä.

 

106
Yleistä keskustelua / Vs: exif-työkaluja
« : 08.05.21 - klo:16.09 »
Järjestelmäkamera ja makro varmaan parempi kuin halpa skanneri. Skanneri hidas. Kuvien digitointia itsekin olen siirtänyt vuosia. Onnistuu myös kirjastoissa. Nyt koronan takia oman kirjaston digipaikka kiinni. Kaitafilmit oma ongelmansa jos niissä nyt hyvää kuvaa edes on enää.

107
Tuollaista virhettä apport antaa vdr:n käynnistymisessä. En ole aikoihin mihikään koskenut ja käytössä Ubuntu 16. Syynä varmaan joku käyttöoikeusjuttu johonkin tiedostoon, mutta en keksi mikä se olisi.

108
KDE osaa käynnistyä niin, että edellinen istunto palautetaan. Voi liittyä siihen. Jokin tallentamaton asetus. Itsellä oli joku tallentaman tiedosto joka käynnisti aina Kwriten enkä tahtonut päästä siitä eroon.

109
Linuxin voi asentaa lähdekoodista. Tätä hankala toteuttaa Windowssilla. Toki pitää olla käytössä joku peruskalut sisältävä Linux-systeemi. Joka voi olla virtualisoituna Windows työpöydällä niin ei tarvii päätettä kytätä loputtomiin.

110
Yleistä keskustelua / Vs: exif-työkaluja
« : 04.05.21 - klo:19.20 »
Valokuvat vähän ongelmallisia kun on exif-data jossa lähinnä kameran tallentamia teknisiä tietoja.  Sitten on vielä IPTC ja editorien paljon käyttämä XMP. Kun lisää kuvaan otsikon ja kavauksen ei ole ollenkaan selvää mihin se tallentuu. gThump osaa itsellä näyttää nuo kentät, mutta vähän hassusti.

Tykkään katsoa kuvia Kodilla kauko-ohjain kädessä. Kodi kyllä näyttää kyllä  exif-datan, mutta ei otsikkoa ja kuvausta. Olisi kivampi nähdä paikka (vaikka mummon mökki) ja kuvaus (mummo takaa). Ehkä joskus tulevissa versioissa tai kenties on olemassa lisä osa, että saisi i-nappiin tekniset tiedot ja johonkin toiseen omat sepustukset.

IPTC ja XMP voi sisältää pajon tietoa. Vaikka kuvan koko editointihistorian ja käytetyn editorin. Kannattaa ehkä poistaa ennen nettiin jakoa. Tosin monet sivut tekevät jo automaattisesti.

Ei ole osunut silmiin kivasti kauko-ohjainta tottelevaa kuvien katselinta. Sellainen olisi kiva löytää.

111
Ensinnä tietty oli tuo winkkarin ärsyttävä tapa, ettei pääkäyttäjän oikeuksia vaativaa kokoonpanotiedostoa voinut avata täysin oikeuksin resurssienhallinnasta, vaan piti erikseen laukaista notepad isoin oikeuksin ja no sitten klikkailla tiensä notepadin avaa tiedosto dialogista perille.
sudo nano -w tiedosto vastaavuutta ei taida olla Windowssissa. Oletushan on siinä, että on pääkäyttäjä.  Eikö resurssienhallintaan saa valikkoon nappia avaa toisena käyttäjänä?

112

edit: Fedora sammuu 4-5 sekunnissa, Windows 30-40 sekunnissa, aina ja joka kerta.

Sammutusajalla tuskin merkitystä paitsi jos aikoo käynnistää komeen uudelleen toiseen systeemiin. Jos käynnistyminen kestää kauan se ärsyttää jos pitää päästä katsomaan jotain - vaikka alkavaa TV-ohjelmaa. Fedoraa voisi kokeilla kun Ubuntussa kauko-ohjain takkuilee. Voi tosin johtua uudesta kortinlukijasta jossa usb3 tuki. Kuitenkin kiva kun nielee yleisimmät kortit tikkujen lisäksi. Nielee kortin helposti jos tulee laitettua väärään reikään.

113
No jaa kyllä mulla Winkkari sammuu jokseenkin yhtä nopsaan jos taustaohjelmat vaan suostuvat ajautumaan alas kiltisti. Steam monesti jää jäkittämään sitä sammutusta.

Itse täytyy todeta että komentoriviltä hallinta on paremmin toteutettu Linuxissa, en ole ikinä oppinut tulemaan powershellin kanssa sinuiksi, ja sitten taas se dos-shell on nykypäivänä totaalisen rajoittunut.
Winkkari sammuu äkkiä. Jos paljon päivityksiä voi kestää kauan ja vaatii uudelleen käynnistyksen. Kyllä itsellä Ubuntu on alkanut hidastelemaan sammutuksessa.

114
Linux vastaan Windows vertailu hankalaa. Asennuksen jälkeen Windows melko köyhä. Kaupasta ostetuissa koneissa sentää paljon asennettuja ohjelmia mukana. Ainakaan en tiedä miten Windowssilla voi jakaa musiikkia kotiverkkoon tai TV-ohjelmia. Linuxin tuki erilaisille tiedostojärjestelmille hyvä. Ilman Linuxia en pystyisi lukemaan levyjäni. Kameran kuvien katselu Windowssilla hankalaa. Fuji kamerani raf-formaatti hankala myös Linuxilla. Mutta Nikon järkkärin nef sentään näkyy.  ssh ja Linux-koneiden etähallinta helppoa.

115
Minä asensin Kubuntuun Julian

Koodia: [Valitse]
$ sudo apt install julia

Verio oli 1.4.1. Nykyinen versio 1.6.0 on ladattavissa täältä. Uusin versio on 1.6.0. Siinä on paranneltu mm. kielen tehokkuutta oleellisesti.

Jos on aikaa halua oppia Linuxia syvemmältä suosittelen Gentoon asentamista jollekin levylle. Siinä Julia ja moni muu ohjelmointiympäristö asentuu yhdellä komennolla. Portagessa yleensä useampia versioista. Asennus on parasta tehdä etänä vaikka Ubuntulla tai Ubuntun asennusmedialla.

116
Nyt on taas ohjelmointiympäristö asennettu kokeiluja ja opetteluja varten. Julia, Atom ja Juno. Kiitokset vinkeistä. Tämä 21. vuosisadan kehitysympäristö vaatii vielä kokeiluja. Mutta yksinkertaisia Julia-ohjelmia se on jo ajellut.
Julia löytyy ihan paketinhallinnasta tai  snap pakettina. Varmaan löytyy joku ppa myös. Ei ehkä ihan tuoreinta versiota. Arch ja Gentoo tarjoavat ainakin tuoreen version jos sillä merkitystä. 

117

Ei kannata purkaa suoraan /usr/local-hakemistoon, koska tiedostot päätyvät sinne sekaisin kaiken muun kanssa, etkä pysty helposti poistamaan asennusta, koska sitä ei ole rekisteröity mihinkään pakettienhallintajärjestelmään.

Suositeltava käytäntö olisi sijoittaa tällainen sovellus omaan versioituun hakemistoon /opt-hakemiston alle. Sitten voit lisätä /opt/julia-1.6.0/bin -hakemiston käyttäjän PATH-ympäristömuuttujaan, tai voit luoda symbolisen linkin /usr/local/bin/julia -> /opt/julia-1.6.0/bin/julia
Käsittääkseni /usr/local-hakemistoon ei paketinhallinta kirjoita mitään. /opt kaiketi varattu ei vapaille ohjelmille, jotka asennetaan tyyliin jokainen ohjelma omaan kansioon. Jos /usr/local vain yksi ohjelma poisto helppoa. On toki polussa melko alussa joten /usr/local/bin/foo käynnistyy ensin jos löytyy myös /usr//bin/foo. Jos ohjelma tarkoitettu yhdelle käyttäjälle helpointa minusta luoda kotikansioon ~/bin ja pistää omassa käytössä olevat ohjelmat sinne.

Jos polkumuuttujaa pitää muokata pares paikka sille lienee ~/.profile käyttäjäkohtaisesti. Riippuu tietty käytetystä komentotulkista.

118
Asiaa ainakin melkein liipaten: onko joku kokellut virittää oikeasti toimimaan multi seat systeemiä?

Siis sellaista että on fyysiesti eri käyttäjille omat näytöt, näppikset ja muut samassa koneessa...
Itsellä toimii hyvin Kodi TV:ssä ja perustyöpöytä näytössä yhdessä PC:ssä. Kyllä on mahdollista käynnistää kaksi eri X:ää, mutta vaatii virittämistä. 

119
En ymmärrä mitä iloa näistä johdannaisista on. Arch on hyvä jakelu sitä tarvitsevalle. Ubuntu on hyvä ja helpompi normikäyttäjälle. Sitten on noita Ubuntu, Debian ym johdannaisia. Työkäytössä on harvoin iloa niistä uusimmista sovelluksista. Enempi iloa on vakaudesta ja rajapinnat pysyät yhteensopivina.

120
Kotihakemistossa /bin kuuluu polkuun. Samoin /.local/bin. Toki suoritusoikeus pitää antaa.  /usr/local/bin näkyy kaikille käyttäjille.

Sivuja: 1 ... 4 5 [6] 7 8 ... 131