Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Postimies

Sivuja: [1] 2 3
1
Nyt käytössä XUbuntu 22 ja päivitys mielessä. Käyttö lähinnä Kodilla musan kuuntelua tai välillä Firefoxilla katsellaan areenaa. Ärsyttäviä piirteitä lähinnä virranhallinta ja tuo mikseri joka seilaa omia aikojaan ei pysy paikallaan.  Pulsesta ja pavucontrollista ei taida päästä eroon Ubuntussa. Mietinnässä jos asentaisi server version. Siihen sitten X ja Kodi lisäosineen. Olisko turhaa tuhertamista. NFS aiheuttaa myös ongelmia. Jos palvelin ei ole päällä XUbuntu yrittää yhdistää siihen ikuisuuden ja ei käynnisty. Ehkä jako pitäisi tehdä ssh:lla joka salauksen takia hitaampi. Ssh toki käytössä on päivittelen. Graafiset kikkareet vähän hankalia TV:n ruudussa.

2
Kodi usein TV:ssä musiikkia toistamassa kun pidän sen tietokannaista. Saisko siihen kohtuullisella vaivalla sähkön hinnan näkyviin. Työpöytänä xfce. Snap paketeista en oikein pidä kun kansion koko kasvoi turhan isoksi. Selaimet ja muut snap-paketit poistolistalla. Mietinnässä jopa Debian. Sen ajurit tosin voivat tuottaa ongelmia.

3
Multimedia ja grafiikka / DarkTable ja OpenCL
« : 13.04.23 - klo:19.49 »
Nvidian ajuri asennettu ja
Koodia: [Valitse]
darktable -d opencl -d perf
[dt_get_sysresource_level] switched to 1 as `default'
  total mem:       15737MB
  mipmap cache:    1967MB
  available mem:   7868MB
  singlebuff:      122MB
  OpenCL tune mem: OFF
  OpenCL pinned:   OFF
[opencl_init] opencl related configuration options:
[opencl_init] opencl: ON
[opencl_init] opencl_scheduling_profile: 'default'
[opencl_init] opencl_library: 'default path'
[opencl_init] opencl_device_priority: '*/!0,*/*/*/!0,*'
[opencl_init] opencl_mandatory_timeout: 400
[opencl_init] opencl library 'libOpenCL.so.1' found on your system and loaded
[opencl_init] could not get platforms: Unknown OpenCL error
[opencl_init] FINALLY: opencl is NOT AVAILABLE on this system.
[opencl_init] initial status of opencl enabled flag is OFF.
Mitenkä tuon Unknown OpenCL error ratkaisisi?
Asensin vaihteeksi toisen Nvidian ajurin ja ongelma säilyi. Ihan lisäajurit ohelmalla, mitään
Ubuntun ulkopuolelta en ole asentanut. DarkTable on  sen  reposta asennettu.

4
Yleistä keskustelua / dmesg
« : 30.10.22 - klo:23.03 »
Miksi tuo tuttu dmesg ei toimi enää normikäyttäjän oikeuksilla? Asentelin uutta verkkokorttia koneeseen ja tuli huomattua että uudessa xubuntussa on uusia ominaisuuksia. Jos tuo dmesg on vaarallinen komento niin pitäisi kai kernelin ym infot poistaa näkyvistä kun kone käynnistetään.  Toinen pikku omituisuus oli, kun muutin vanhan mbr-levyn uudempaan gpt-muotoon ei asennusohjelma löytänyt muita asennettuja käyttöjärjestelmiä. Mbr-levyllä toimi muiden järjestelmien tunnistus ja lisäys käynnistysvalikkoon. . Muuten asennusohjelma toimi kivasti. Langattoman wifi-kortin asennus tuotti tuskaa ja tuottaa osin vieläkin. Ubuntussa toimii ja parissa muussa Linuxissa ei vielä kunnolla ja dmesg näyttää kivasti lokia pcie väylän virheistä.

5
Yleistä keskustelua / Rasberry sähköä säästämään
« : 04.10.22 - klo:17.16 »
Onko joku ottanut Rasberryn sähkönsäästö käyttöön. Eili ohjaamaan älypistorasiaa sähkön hinnan mukaan. Seuraava sähkösopimus pitänee ottaa pörssisähkön mukaan. Wifillä ohjattava pistorasiat ovat kohtuu hintaisia.

6
Tarkoitus olisi siirtää musiikkikoelma toiselle koneelle ilman että soittokerrat, pisteytykset ym historiatiedot katoaisi. Purkkaratkaisu olisi yrittää pitää kansio samana joka on nyt /mnt/export/musiikki joka jaettu nfs:llä. Tekisi siitä linkin nykyiseen paikkaan. Tuolla kuitenkin muitakin kansioita jaossa ja tekisi mieli säilyttää se nykyisessä käytössä.

7
Luin jutun jossa kerrottiin ettei Ubuntu 22 tunnista muita järjestelmiä ja lisää niitä grubin valikkoon. Muut järjestelmät tunnistava osprober puuttuu, mikä itsellä aiheuttaisi sen, että koneella olevat windows ja useampi Linux eivät käynnistyisi ilman säätämisiä. Grubin poisto on tehty Ubuntussa hankalaksi. Samoin asentaminen ilman sitä. update-grub toiminut tähän asti kivasti. Vaihtoehdoksi jäänee asentaa grub jonnekin muualle ja yrittää asentaa Ubuntu 22 ilman lataajaa. Jotenkin harmillista jos on rikottu mahdollisuus asentaa muiden systeemien rinnalle. Yksi Ubuntun parhaista puolista. Olen edelleenkin sitä mieltä, että koneeseen riittää yksi lataaja vaikka siinä olisi 10 eri systeemiä.

8
Kaveri rippasi minulle muutaman levyn EAC:llä flac-formaattiin, mutta koko CD on yhdessä tiedostossa. Lisänä on CUE-tiedosto. Saan ne toki soitettua, mutta mediakoneeni käyttöliittymä kovin pelkistetty OpenBox, joten haussa joku komentori-ohjelma. K3b ja vastaavia en halua siihen asentaa.

9
Laitealue / Hiiri takkuilee ajoittain
« : 18.11.21 - klo:08.39 »
Pistin koneeseen nopeamman kortinlukijan. Lukee kameran kortit ja muitakin melko nopeasti, mutta siiten alkoi hiiren temppuilu. Helpoin ratkaisu olisi ottaa värkistä piuha irti. Kokeiltu useampaa langatonta hiirtä. Nyt Ubuntu 20 lts käytössä, mutta samaa ongelmaa myös Ubuntu 16.

lsusb tulostaa seuraavan listan. Koneessa ei nyt kiinni ulkoisia levyjä tai kauko-ohjainta

Koodia: [Valitse]
Bus 003 Device 002: ID 058f:6254 Alcor Micro Corp. USB Hub
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 007 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 013 Device 002: ID 05e3:0732 Genesys Logic, Inc. All-in-One Cardreader
Bus 013 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 012 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 011 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 010 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 006 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 005 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 002: ID 062a:4101 MosArt Semiconductor Corp. Wireless Keyboard/Mouse
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 009 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 008 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

Kyseessä siis tornikotelon laitepaikkaan kiinnitetty lukija ei ulkoinen, joka olisi helppo irrottaa. Olisko joku helppo komento, joka ottaisi laitteen pois käytöstä kun sitä nyt ei päivittäin tarvita ja voisi nauttia toimivammasta hiirestä.

10
Yleistä keskustelua / KDE:n konsole ja sanan valinta
« : 01.06.21 - klo:16.04 »
En keksinyt missä asetetaan konsolessa, mitkä merkit erottavat sanan. Jos sana on vaikka väliviivojen tai '/' merkkien välissä tuplaklikkaamalla.
Tässä/on/sanoja-jotka-on-eroteltu. Nyt konsole valitsee koko rivin, vaikka haluan sanan. Pitää kai vaihtaa päätettä.

11
Tuollaista virhettä apport antaa vdr:n käynnistymisessä. En ole aikoihin mihikään koskenut ja käytössä Ubuntu 16. Syynä varmaan joku käyttöoikeusjuttu johonkin tiedostoon, mutta en keksi mikä se olisi.

12
Neuvoksi ubiquity -b käynnistää Ubuntun asennusohjelman siten, että lataajaa ei asenneta. kätevää jos koneessa on jo Linux ja ei haluta toista Grubia sotkemaan systeemiä. kesti hetken googletella, että tieto löytyi. Asennus pitää siis käynnistää päätteessä. update-grub lisää sitten asennetun systeemin valikkoon.

Ubuntu 20 tuli asennettua näin kokeeksi. Paljon pientä ongelmaa vielä kun ihan uusi työpöytä. Äänetkin hukassa.  Eiköhän nekin lähde tulille kunhan saa ensin mikserin asennettua.

13
Multimedia ja grafiikka / Gthumb ja .comments kansio
« : 03.11.20 - klo:12.14 »
Gthumb kiva kuvien katseluun mutta luo noita  .comments piilokansioita. Miten tuon saisi estettyä? Täyttävät kovalevyä ja eivät päivity jos muutan tageja kuvissa. Käytössä vielä Ubuntu 16.

14
Nyt on käytössä simppeli ratkaisu. Käynnistykseen jälkeen  sudo umount -R /media/user/*

Kun koneessa noita muita systeemejä en haluaisi windows, efi, toisia linux-asennuksia tuonne media kansioon.
Yksi ratkaisu on kai noauto optio fstab-tiedostossa joka laitteelle. Olisko joku fiksumpi,
Tikut ja muistikortit olisi kiva saada liitettyä automaattisesti.

15
diff on kovin hidas kun vertailee ulkoisen ja PC:n valokuvien eroja. Kuvia tulee lisää ja vanhempia poistettua ja editoitua. Mikä olisi paras tapa, jotta löytyisi ne .xmp tiedostot jotka ovat muuttuneet. Samoin olisi kiva löytää uudet editit. Tilantarpeen takia monia RAW-kuvia poistettu. diff -r /mnt/kuvat /media/user/bigusb/kuvat antaa nyt hirmusen pitkän listan tiedostoja.

Haluaisin siis sellaisen listan jos ei näy ne kuvat (*raf, *nef, jpg) jotka ovat vain varmistuslevyllä. Listassa pitäisi olla muuttuneet .xmp tiedostot ja uudet jpg, nef ja raf kuvat. tiff ja png formaattia tulee harvemmin käytettyä samoin kuin Huginin ja vastaavien projektitiedostoja.

Rsync olisi yksi ratkaisu, mutta en pidä siitä kun ei varsinainen tiedostojen vertailusofta.

16
sudo useradd -r -U -u 300 -g 300   kayttaja
ei ihan toimi. Ryhmä pitänee luoda ensin.
sudo useradd -r -U -u 300   kayttaja
tekee kyllä käyttäjän, mutta ei ihan niin kuin haluan.
Eikös näin helppo juttu pitäisi olla mahdollista yhdellä komennolla?

Tarve tähän on kun on kaksi asennusta jotka käyttävä samaa dataa ja oikeudet pitää olla samat.
Vanhaa asennusta ei poisteta kunnes uusi toimii. Ja sitten toivotaan ettei asennusohjelma muuta
käyttäjän asetuksia. Kyseessä LUbuntu 20.04 joka on mennyt raskaanpaan suuntaan. Ei ole
kevyt enään.

17
Tulipa kokeiltua Fedoraa pitkästä aikaa. Asennusohjelma selkeä, mutta osiointi tuotti hieman päänvaivaa. Jätin muut osiot liitettäväksi myöhemmin kunhan keksi paikan juurelle. Lxterminal tuottaa nyt pientä ongelmaa kun tekstin kopioiminen ja liittäminen ei siinä jostain syystä toimi. Midori oli oletusselain ja siitä en saanut tekstiä leikattua. Firefox toi parannuksen. Onko dnf erase sama kuin apt purge? No sillä poistelin kuitenkin turhia... Päivityksiä oli hirmusti ja joku päivitys kaatoi koneenkin.

Nvidian ajurin asennus näköjään hankalampi kuin Ubuntussa.. Jos nyt Googlettamalla ymmärsin oikein.

Lirc asennukseen koetin löytää ohjetta... Ubuntu 16 lirc asentuu helposti - valittaan vain laite listasta ja
sitten se toimii.

ssh ei asennu oletuksena, vaikka kaikkea muuta muuta on.

Harmittamaan jäi tuo pääte. GNOME Terminal korvaamaan? Itselle päätteessä välilehdet ja sen toimivuus tärkeää. top, ssh, .. on kiva pitää omilla välilehdillä.

18
Yleistä keskustelua / Chrome & HDMI
« : 12.02.20 - klo:17.43 »
Onko keinoa millä saada ääni ulos hdmi-liitännästä? Nyt on vähän satunnaista. Youtube kuuluu usein. Kun se on pörähtänyt lähtee Areenankin ääni kuuluviin. .asoundrc tiedostoon olen pistänyt oletukseksi hdmi ulostulon. Aplay -l kertoo laitteet. Selaimissa hirmusti asetuksia, mutta ääni olisi kiva ilman taistelua. Kummassa parempi äänen laatu - radiossa vai areenan netti lähetyksessä? Radio on vähän unohtunut näin nettiaikoina.

19
Minkähän takia Gentoo ei tee binaaripakettia tuosta Chromium selaimesta. On kai kääntynyt yli 10 tuntia. Liian pitkä aika. Ja tarvitsee tuhottomasti levytilaa. 7G ja keskusmuisti ei riitä että pistäisi sinne. Ei kyllä levytilakaan kun asennus tehty aikoinaan 20G levylle.... Kummasti turvonnut alkuaikojen n. 5G koosta. Joskus harmittaa tuo koodaajien ahkeruus. Joissain ohjelmissa runsaati uusia rivejä ja riippuvuuksia. Ei hyvä vaihtoehto FireFoxille joka nykyään ei osaa edes alsaa. Pitää varmaan kokeilla vaikka Seamonkey selainta

20
Asentaminen ja käyttöönotto / Ubuntu ja vaapi
« : 23.12.18 - klo:17.46 »
LUbuntussa 18.04 lts puuttuu tuki vaapille. Asensin äsken vainfo i965-va-driver paketit. Mitäs muuta pitäisi? Luulisi että noi tulisi jo perusasennuksessa.

Sivuja: [1] 2 3