Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - ooo

Sivuja: 1 [2]
21
Multimedia ja grafiikka / Gimpin telakat rinnakkain?
« : 24.10.07 - klo:20.23 »

Olen asetellut gimpin ikkunat/telakat photoshopin kaltaisella tavalla, joka näkyy tästä ruutukaappauksesta:

http://www.aijaa.com/v.php?i=1143598.png


Nyt alkaisin sittenkin kaivata sitä, että nuo vasemmassa ja oikeassa laidassa olevat ikkunat (nimiltään GIMP ja Navigointi) olisivat yhtä ja samaa ikkunaa. Se olisi mukavinta jos saisin Navigointi-ikkunan sisällön GIMP-ikkunaan siinä nyt olevien välilehtien rinnalle. En siis halua kasvattaa ikkunaa pystysuunnassa vaan laittaa siihen toisen sarakkeen. Onnistuukohan tällainen mitenkään?

22
Suvun seniori osaa juuri ja juuri selata internettiä ja lähettää sähköpostia (wintoosalla siitä ei tullut mitään, mutta ubuntu avasi nettimaailman  :) ) ja nyt uusimpana hullutuksena alennuskorista piti ostaa parinkympin arvoinen usb-musiikkisoitin. Nyt sille pitäisi saada jotain "hummani hei" -tyylistä musiikkia. Asiaa sentään helpottaa se, että seniorin cd-levyt on jo kopioitu mp3-tiedostoiksi (sori, ei siis ogg - tähän minä olen syytön  ;) ) ja ne on jopa aseteltu kovalevylle ihan nätisti kukin cd-levy omaksi kansiokseen.

Miten ihmeessä saisin seniorille jonkin _IDIOOTTIHELPON_ tavan itse siirrellä albumeitaan usb-soittimeensa? Nautilus menee häneltä ihan yli hilseen. Käyttöliittymän pitäisi olla tyyliin: rasti ruutuun sen kansion/albumin kohdalle, jonka haluat soittimellesi, ja sitten paina OK. Voisikohan tällaiseen löytyä mitään ohjelmaa, vai pitääkö ruveta opiskelemaan bash scriptiä iltapuhteina?

23
Ubuntu tietokoneissa / OOo pikakuvakkeet alkuperäisiksi
« : 15.10.07 - klo:22.21 »

Miten voisin saada Feistyssä (ja pian Gutsyssa) OOo:n pikakäynnistimen kuvakkeet, Sovellukset-valikon OOo-kuvakkeet ja Nautiluksella selattavien OOo:n tiedostojen kuvakkeet alkuperäisten openoffice.org:n kuvakkeiden mukaisiksi? Siis tällaisiksi:












24

Minulla on Gimpissä photoshopmainen asettelu, jossa oletuksena aukeaa kaksi ikkunaa, toinen näytön vasemmalle ja toinen oikealle laidalle. Kun sitten Gimpiin avaa kuvia niin ne peittävät nämä valikot ja hidastaa Gimpin käyttöä, ellen valitse ikkunan otsakkeita kakkosnapilla klikkaamalla kohtaa "Aina päällimmäisenä".

Eihän se iso vaiva ole kahdelle ikkunalle aina valita "Aina päällimmäisenä", mutta saisiko Ubuntun / Gimpin jotenkin muistamaan, että Gimpin kaksi "pääikkunaa" olisi aina päällimmäisinä?

25
Ubuntu tietokoneissa / Varmuuskopiointi & rsync
« : 16.09.07 - klo:17.45 »
Tarkoituksena olisi tehdä ison tiedostomäärän (kymmeniä gigoja) varmuuskopiot ulkoiselle kovalevylle. Varmuuskopioitavat tiedostot on omassa kansiossaan ja sen sadoissa alikansioissa. Rsync lienee fiksuin työkalu tähän tarkoitukseen. Varmistaisin vain (rsynx on nääs minulle uusi tuttavuus), että käytänköhän nyt ohjelman ajossa fiksuja parametreja.

Tarkoituksena on:
1) kopioi kaikki tiedostot lähdekansiosta ulkoiselle kovalevylle, mutta vain ne tiedostot, jotka ovat lähteessä uudempia tai eri kokoisia kuin kohteessa (Kohteessa ei mitään päiväkohtaisia varmuuskopiokansioita vaan vain yksi kansio, jota pidetään synkronissa lähdekansion kanssa. kohdekansiota ei koskaan käytetä kuin vain varmuuskopioiden säilytykseen, eli siellä ei voi olla uudempia tiedostoja kuin lähteessä.)
2) vertaa lähteen ja kohteen tiedostoja mahd. tarkkaan
3) poistaa kohteesta ne tiedostot, joita lähteessä ei ole

Olen nyt koittanutt tällaista komentoa:
rsync -r -t -v -c --progress --delete /home/username/lahdekansio/ "/media/LOCAL DISK/kohdekansio"

Mitäköhän tärkeitä rsync:n parametrejä minulta puuttuu, jotka kannattaisi huomioida? (rsync:n ohjeen "verbose" ja "preserve" sanat ei nääs avaudu tällä kielipäällä :) )

26
Ubuntu tietokoneissa / OOo Calcin komento MROUND
« : 19.07.07 - klo:09.11 »

OpenOfficen Calcissa on mainio komento MROUND. Komento vaan ei heittämällä toiminutkaan... Helpin tekstin mukaan tämän komennon toimiminen vaatii jonkin muistaakseni Analysis AddIn -nimisen paketin asentamisen. Tässä vaiheessa meni peukalo keskelle kämmentä kun googlettamallakaan ei apua löytynyt. Miten siis voisin asentaa vaaditun add-inin ja saada komennon toimimaan?

Ja kyseessä Ubuntu 7.04. Kiitos.

27

Asensin wanhalle masiinalle Xubuntun (7.04). Muuten kone pyörii oikein nätisti, mutta kun näytönsäästäjä menee päälle tai jos yritän avata näytönsäätäjän valikon, niin X kaatuu ja käynnistyy uudelleen. Koska en siis pysty edes avaamaan valikkoa josta poistaisin näytönsäästäjän käytöstä (onkohan se se esikatselu joka kaataa koneen), niin haluaisin komentokehotteen kautta valita säätää näytönsäästäjää. Kuinkahan tämä onnistuisi?

Ja mikähän ylipäänsä voi olla moisen kiukuttelun syynä? Ilmeisesti grafiikka-ajuri? Koneessa on Voodoo3-piirinen AGP-näytönohjain, jota käytin. Emolevyllä on integroituna S3 3d-piiri. Kannattaisiko koittaa viimeksimainittua? Koneessa on muistia 256 Mb.

Jos haluaisin laittaa koneen käyttämään vesa-ajuria jonkin nyt valitun (en tiedä mikä tällä hetkellä siellä on) sijaan, niin mitenhän se tapahtuisi?


Kiitokset!

28

Näytönohjaimeni (Matrox G550) ei oikein jaksa puskea openGL:ää siten kuin uudemmat 3d-näyttikset. Esim. ubuntun omia työpöytäefektejä en voi käyttää ollenkaan. Beryliä tms. en ole siitä syystä kokeillutkaan. Voin kyllä elää ilman vellovia ikkunoita, mutta osittain läpinäkyvät ikkunat helpottaisi työntekoa monessa paikassa. Olisikos jotain keinoa saada läpinäkyvät ikkunat käyttöön tällä näyttiksellä, toisin sanoen ilman openGL:ää?

Ja käytössä siis feisty gnomella...

29

Ubuntun kelkkaan jokin aika sitten hypänneenä täytyy viimein kysyä tällaisia turvallisuusteen liittyviä asioita, jotka on askarruttaneet pitkän aikaa. Aluksi tietysti oletetaan, että koneessa on Ubuntu ja kone laajakaistalla verkossa kiinni. Lisäksi oletetaan, että niissä kohdissa kuin oletetaan etäkäytön olevan mahdollistettu niin sen yhteydessä vaaditaan sentään vahva salasana.


1) Kuinka paljon käyttäjätilin salasanan pituudella ja monimutkaisuudella on oikeasti väliä? Tarkoitan siis, että jos salasanani on esim. lyhyt selväkielinen sana kuten "mopo", niin onko koneeni turvallisuus uhattuna? Oletetaan, että koneella ei ole ssh serveriä tai etäkäyttöä mahdollistettu. Oletetaan lisäksi, että en ole huolissaan fyysisestä koneellepääsystä, vaan vain netin kautta tulevista hyökkäyksistä. Eli voiko siis joku brute force hyökkäys juuri mitenkään päästä sisään, jos Ubuntuun ei ole asennettu ssh serveriä tai etäkäyttöä?


2) Sama kysymys kuin kohdassa 1, mutta oletetaankin nyt, että ssh serveri on asennettu tai etäkäyttö mahdollistettu. Tilanne lienee paljon vaarallisempi juuri salasanan heikkouden takia?


3) Entäpä automaattinen sisäänkirjautuminen sitten. Jos koneella ei ole ssh serveriä tai etäkäyttömahdollisuutta aktivoitu, niin onko automaattinen sisäänkirjautuminen vaarallista jos salasana on heikko?


4) Sama kysymys kuin kohdassa 3, mutta oletetaankin nyt, että ssh serveri on asennettu tai etäkäyttö mahdollistettu. Miten on turvallisuuden laita jos salasana on heikko?


5) Mistä voisin nähdä jotain lokia millaisia matoja ja hyökkäyksiä tai niiden yrityksiä koneelleni saapuu?

30
Ubuntu tietokoneissa / Closed software säilyvyys?
« : 24.05.07 - klo:13.21 »

Pitkällisen etsimisen jälkeen olen löytänyt lupaavan linuxille tehdyn raw converterin, jonka kotisivut on osoitteessa www.rawtherapee.com. Ohjelman asennus on varsin helppo: ladataan paketti ja puretaan se. Ohjelma käynnistyy sitten rt-ohjelmaa klikkaamalla nautiluksessa (tai komentoriviltä).

Rawtherapee on freewarea, mutta valitettavasti closed software, eikä koodaaja ole halukas ainakaan vielä siirtymään opensourceen. Jos nyt alkaisin käyttää rawtherapeetä, niin voiko vuoden tai parin vuoden tai peräti vuosikymmenenkin jälkeen tulla tilanne, että linuxin kernel tai jokin muu koodin osa muutetaan niin, että rawtherapee ei enää toimisikaan koneellani? Tai toisin päin kysyen: kuinka varmaa on, että tänään linuxille kirjoitut ohjelmat toimivat sellaisenaan myös vuosien päästä?

(En näet viitsisi alkaa käyttää softaa, jonka tulevaisuudesta en ole varma. Voihan olla, että softasta tulee jossain vaiheessa maksullista tai että päivitykset loppuvat. Tällöin pitäisi käyttää vanhaa versiota ja jos sen toiminta ei ole varmaa, niin hoh hoijaa... Jos vanhaakaan versiota ei voi enää käyttää niin iso työ kuvien värisäätöjen kanssa on ollut aika turhaa...)

31
Ubuntu tietokoneissa / Vierityspalkin leveys
« : 23.05.07 - klo:11.02 »

Mitenkäs saisin säädettyä Ubuntu Feistyssä ikkunoiden vierityspalkkien leveyttä. Haluaisin ne siis vähän leveämmiksi. Kiitokset jo nyt.

Olli

32

Feistyssä pyöritän Virtualboxilla silloin tällöin Window$ia koska tartten sieltä muutamaa softaa. Virtualboxin shared folder on loistojuttu. Tällä hetkellä olen laittanut vain yhden kansion jaettavaksi. Siirrän sitten tarvitsemani tiedostot jaettuun kansioon ja sieltä pois kun tarvii liikutella tiedostoja käyttisten välillä. Käyttömukavuus olisi kuitenkin paljon parempi jos shared folder olisi koko /home/user -kansioni, jolloin pääsisin virtuaalikoneesta käsiksi kaikkiin tiedostoihini ilman mitään siirtelyä. Nyt kysyisin vain, että onkohan mitään syytä miksi en jakaisi koko kotikansiotani? Voiko siitä tulla tietoturvariskiä tai voiko tiedostot korruptoitua tms.?

PS. Olen estänyt wintoosan nettiyhteyden, joten ainakaan windows-virusten ei pitäisi olla jatkuvana uhkana...?


Olli

33

Mitenkähän saisin Matroxin G550 näytönohjaimen tuottamaan parempaa resoluutiota ja virkistystaajuutta kuin 800x600 @ 60 Hz? Jakeluna koitin Feistyn live-cd:tä. En ole muuta ubuntua vielä koittanut tällä näytönohjaimella, koska sen vasta juuri äsken työnsin koneen sisään.

Sormi on pahasti suussa, mutta arvelin, että xorg.confin sisällöstä voisi olla jotain iloa auttajille. Tässä se on:

Koodia: [Valitse]

# /etc/X11/xorg.conf (xorg X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf(5) manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "Files"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/misc"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/cyrillic"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi/:unscaled"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/Type1"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/100dpi"
    FontPath    "/usr/share/fonts/X11/75dpi"
    # path to defoma fonts
    FontPath    "/var/lib/defoma/x- ttcidfont-conf.d/dirs/TrueType"
EndSection

Section "Module"
    Load    "i2c"
    Load    "bitmap"
    Load    "ddc"
    Load    "dri"
    Load    "extmod"
    Load    "freetype"
    Load    "glx"
    Load    "int10"
    Load    "vbe"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Generic Keyboard"
    Driver        "kbd"
    Option        "CoreKeyboard"
    Option        "XkbRules"    "xorg"
    Option        "XkbModel"    "pc105"
    Option        "XkbLayout"    "fi"
EndSection

Section "InputDevice"
    Identifier    "Configured Mouse"
    Driver        "mouse"
    Option        "CorePointer"
    Option        "Device"        "/dev/input/mice"
    Option        "Protocol"        "ImPS/2"
    Option        "ZAxisMapping"        "4 5"
    Option        "Emulate3Buttons"    "true"
EndSection

Section "InputDevice"
    Driver        "wacom"
    Identifier    "stylus"
    Option        "Device"    "/dev/input/wacom"
    Option        "Type"        "stylus"
    Option        "ForceDevice"    "ISDV4"        # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
    Driver        "wacom"
    Identifier    "eraser"
    Option        "Device"    "/dev/input/wacom"
    Option        "Type"        "eraser"
    Option        "ForceDevice"    "ISDV4"        # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "InputDevice"
    Driver        "wacom"
    Identifier    "cursor"
    Option        "Device"    "/dev/input/wacom"
    Option        "Type"        "cursor"
    Option        "ForceDevice"    "ISDV4"        # Tablet PC ONLY
EndSection

Section "Device"
    Identifier    "Matrox Graphics, Inc. MGA G550 AGP"
    Driver        "mga"
    BusID        "PCI:1:0:0"
    Option        "OldDmaInit"        "True"
EndSection

Section "Monitor"
    Identifier    "Tyypillinen näyttö"
    Option        "DPMS"
EndSection

Section "Screen"
    Identifier    "Default Screen"
    Device        "Matrox Graphics, Inc. MGA G550 AGP"
    Monitor        "Tyypillinen näyttö"
    DefaultDepth    24
    SubSection "Display"
        Depth        1
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        4
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        8
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        15
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        16
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
    SubSection "Display"
        Depth        24
        Modes        "1024x768" "800x600" "640x480"
    EndSubSection
EndSection

Section "ServerLayout"
    Identifier    "Default Layout"
    Screen        "Default Screen"
    InputDevice    "Generic Keyboard"
    InputDevice    "Configured Mouse"
    InputDevice     "stylus"    "SendCoreEvents"
    InputDevice     "cursor"    "SendCoreEvents"
    InputDevice     "eraser"    "SendCoreEvents"
EndSection

Section "DRI"
    Mode    0666
EndSection


34
Laitealue / Laitetuesta ja ajureista yleensä
« : 22.03.07 - klo:09.58 »

Täytyypä vihdoin kysyä paria seikkaa, joita olen pitkään ihmetellyt:

1) Jos kerran esim. Knoppix on rakennettu distroksi, jossa on laajin mahdollinen hardware-tuki ja jos kerran Knoppix on julkaistu GNU:n ehdoin, niin miksei samaa tukea oteta kaikkiin jakeluihin? Miksi siis kaikkia ajureita ei oteta käyttöön kaikissa distroissa?

2) En meinaa päästä vielä irti vanhoista window$-muistoista ja siksi tämä asia hämmästyttää minua: kun wintoosaan liitti uuden laitteen niin yleensä laite kuin laite vaati ainakin 3-5 Mb:n ajurin asentamisen. Sisältääkö nuo tiedostokoot jotain muutakin kuin ajurin? Ihmettelen vaan, että miten sitten Linuxin ydin voi olla niinkin pienikokoinen jos kaikki maailman ajurit veisi 3-5 Mb tilaa per kappale... Ilmeisesti noissa tiedostoissa on paljon muutakin kuin pelkkä ajuri ja lisäksi linuxissa ei kerry koneelle päällekkäisiä kirjastoja päinvastoin kuin mikki$oftassa. Olenko yhtään oikeassa?


Olli

35
Olen jo aika pitkään tapellut Xubuntu 6.10:n asentamisen kanssa. En vain saa live-cd:tä käynnistymään loppuun asti. (Sama vika uusimmilla Ubuntulla ja Kubuntullakin). Itse cd-levyssä ei varmasti ole vikaa, koska sen avulla olen aikanaan asentanut Xubuntun Wintoosaan VMwaren alle virtuaalikoneeksi. VMwarelle xubuntu toimii hyvin. Luulenkin, että live-cd:n ajamisessa ongelmaksi nousee jokin hardware komponenttini. Itse epäilen, että syynä on aataminaikainen näytönohjaimeni: PCI-väylässä oleva Matrox Millenium II. Koneena on muuten PIII 800 MHz ja 512 Mb muistia, kone on koottu komponenteista.

Mitkä on siis oireet? Live-cd lähtee hyvin käyntiin. Valitsen alkuvalikosta live-cd:n ajamisen jolloin Xubuntu alkaa latautua. Kun cd on aikansa pyörinyt niin ruutu pimenee kokonaan ja cd:n pyöritys loppuu. En siis koskaan pääse itse X:n aloittamiseen asti. Kone myös menee jumiin, koska ctrl + alt + F1:llä en pääse komentotilaan. Bootatessa nacpi nolapi ei auta...

Mikään *buntu ei siis koneellani suostu pyörimään. Knoppix sen sijaan lähtee nätisti käyntiin. Siinä on kyllä virkitystaajuus aluksi huono, mutta löysin boottiparametrin, jolla Knoppix lataa oikean mga-ajurin ja virkitystaajuuskin on silloin hyvä.

Yllätykseni oli iso, kun koitin Xubuntua kaverin koneessa, joka on 1MHz pentium, sellainen Compaqin halpahallipakettimalli. Siinä oli täysin samat oireet kuin omalla koneellani. Vielä yllättävämpää oli, ettei tuossa Compaqissa edes Knoppixkaan toiminut.


Eli nyt siis läjä kysymyksiä:
Kuka, mitä ja hä? ;) Kuulostaako nämä oireet nimenomaan hardiksen tunnistusongelmilta? Löytyisikö jostain netistä kattava lista kaikista xubuntun boottiparametreista niin että voisin koittaa käynnistellä ilman eri asioiden tukea ja/tai vaihtoehtoisilla asetuksilla? Xubuntun ohje nimittäin antaa aika rajallisen määrän boottiparametrivinkkejä...

Vinkeistä kiitollisena,

Olli

36
Ubuntu tietokoneissa / LIVE-CD ei toimi
« : 14.03.06 - klo:19.57 »

Terve.

Täysin uutena linux-maailmaan (vaikkakin muuten jotain koneista saatan toisinaan ymmärtää) törmäsin heti ongelmaan. Tässä tarinani:

Suunnitelmissa on asentaa koneelle linux. Live-cd:t on oiva tapa tutustua eri versioihin. Aloitin knoppixista. Knoppixin live cd lähti varsin nätisti käyntiin ja toimi ja tykkäsin siitä. Kuitenkin jäin kaipaamaan suomenkielistä käyttistä ja siksi koitin Kubuntu live cd:tä. Käynnistys lähti hienosti käyntiin, mutta siinä vaiheessa kun ilmeisesti olisi pitänyt käynnistää X-ympäristö niin ruudun vasempaan ylälaitaan jäi kursori paikalleen ja ruutu oli muuten musta. Mitään ei tapahtunut.

Koitin samaa Ubuntu Live-cd:llä (ubuntu-5.10-live-i386-fi.iso). Täysin sama ongelma.

Veikkaanpa itse, että syynä on ikuisuuden vanha näytönohjaimeni: Matrox Millenium II (noin ainakin 8 v vanha). Kone muuten on Intel PIII 800 Mhz, 512 Mb muistia. Voisiko tämä olla ongelman aiheuttaja?

Olisikohan jotain jippoa jolla pääsisin eteenpäin. Uskaltaakohan (k)ubuntua alkaa asentamaan koneelleen jos live cd:kään ei pyöri? Itse ihastuin nimenomaan KDE-ympäristöön ja siksi kubuntu olisi mieluisin...

Kiitokset jo etukäteen.

Olli

Sivuja: 1 [2]