Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - petteriIII

Sivuja: 1 ... 33 34 [35]
681
Tervehdys, Minulla on sellainen ongelma että en voi tallentaa ulkoiselle kovalevylle. Kun tutkin asiaa niin huomasin että kirjoitusoikeudet puuttuvat mutta en toisaalta osannut niitä lisätäkään. Ubuntu versio on 6.06 LTS and ulkoinen on merkkiä Maxtor.Löysin täältä yhden ketjun jossa oli samaa ongelmaa mutta niillä ohjeilla tilanne ei ratkennut. Osaisiko joku neuvoa miten asian kanssa pitäisi edetä? Kiitoksia :)

Toivottavasti puhumme samasta asiasta: Syynä saattaa olla se, että ulkoinen kovalevysi on juuren omistama. Kun muutat sen omistusoikeudet itsellesi saat sen täysin hallintaasi. Omistusoikeus muuttuu:
Aplications / Apuohjelmat / Pääte - sudo nautilus - navigoi juuren liitosdirikaan nimeltä media, näpäytä hiiren oikealla sanaa disk (tai mikä sen levyn nimi onkin) ja valitse properties (=ominaisuudet) ja näpäytä sanaa permissions (=oikeudet) ja muuta owner:iksi (=omistaja) itsesi.


682
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Toistuva ongelma
« : 29.10.07 - klo:21.35 »
Minulla kummittelee jatkuvasti tuo sama herja:


Olisikohan kyseessä prosessorin mikrokoodin ja kernelin driverien yhteensopimattomuus ? Silloin auttaisi BIOS:in päivitys. Joillakin emolevyillä voi päivittää BIOS:in suoraan Windowsista; Ubuntulla ei tietääkseeni ole helppokäyttöistä BIOS-päivitysohjelmaa; nörtti-hommana BIOS-päivityksen voi tehdä DOS:sista.
Voisit myös ladata synapticilla paketin: microcode.ctl, mutta paketti täytyy ajaa uudestaan joka boottauksen jälkeen.

683
Mahdollisuus bootata valittavaan käyttöjärjestelmään on merkityksellistä esimerkiksi kun koneella on sekä Windows että Ubuntu, niinkuin Windowsista Ubuntuun siirtyvällä pitää alkuun ollakin. Kun tämä valinta suoritetaan Ubuntussa ei ole enää tarvetta asetella BIOS:ia.

Fanille se on myös merkityksellistä: mikäli koneella on yhtaikaa useampi Ubuntu tulee vioittuneen Ubuntun korjaaminen helpoksi -> voit ottaa Ubuntun uudet versiot tuotanto-käyttöön jo ennenkuin ensimmäinen alfa-versio ilmestyy, esimerkiksi Feisty:n otin käyttöön jo viimevuoden puolella. Miksi se Feisty pitää ottaa tuotantokäyttöön ? Koska se tunnistaa uusia lisälaitteita.

Sikälikin kyllä haastat asiaa, että tämä on tosiaankin 'tietokone fanin' hommia. Mutta ainakin minun mielestäni se on tämän foorumin tarkoitus.
 

684
Mieluiten uusi asennus. Siirsin omissa PC:ssäni AMD/Nvidia-emolevyllä tehdyn kovalevyn INTEL:in C2D emolevylle; kyllä se ihan kivasti lopulta toimi (mutta alkuun esimerkiksi X-serveri ei toiminut, verkkokortti oli väärin ym.). Kaikenkaikkiaan suurempi homma kuin uudestaan-asentaminen. Ohjeitakin kyllä löytyy:

http://www.kolumbus.fi/eg8059/Ethernet/laitteet/pc/kayttojarjestelmista/Ubuntun_kloonaus_sopeuttaminen.html

Todella mielenkiintoinen ja haastava homma, ja lopputulos oli: kivasti toimii, mutta onko se luotettava ? Tuhlaako jossain resursseja ?

685
Valittavien käyttöjärjestelmien joukon voi koota miten haluaa; esimerkiksi seuraavalla tavalla:
Edgy i686, SATA-kovalevyllä, AMD:n emolevylle, kernel 2.6.17-10-generic
Edgy i686, 230G-usb levyllä, AMD:n emolevylle, kernel 2.6.17-10-generic
Edgy i686, IDE-levyllä, INTEL:in Core2Duo-emolevylle, kernel 2.6.17-10-generic
Dapper64, SATA-kovalevyllä, AMD:n emolevylle ,kernel 2.6.15-27-amd64-generic
Eggy386, SATA-kovalevyllä, AMD:n emolevylle,  kernel 2.6.17-10-generic
Dapper386, SATA-kovalevyllä, AMD:n emolevylle, kernel 2.6.15-27-386
Feisty64, SATA-kovalevyllä, AMD:n emolevylle, kernel 2.6.20-1-generic
Muut käyttöjärjestelmät:
WindowsXP_p1. Ei saa vahingossakaan ladata muualle kuin AMD:n emolevylle

- Vaikka tässä onkin viittaukset kolmeen eri kovalevyyn ei niistä täydy olla paikalla kuin se jolta loppujenlopuksi käyttöjärjestelmä haetaan; ja sama kovalevy toimii kummallakin emolevyllä; ja USB-kovalevyn voi liittää järjestelmään senjälkeenkin kun boottaus siltä on jo teoriassa alkanut.
- BIOS huolehtii boottaamisesta vain GRUB:in osoittaman käyttöjärjestelmän /boot/grub/menu.lst:iin saakka ja siitä eteenpäin boottaamisesta huolehtii Ubuntu; boottaaminen mihin hyvänsä käyttöjärjestelmään joka sijaitsee millähyvänsä laitteella vaatii vain että käyttöjärjestelmän kutsu on /boot/grub/menu.lst:issä. Siis BIOS:ia ei tarvitse asetella koskaan.
- kaikissa käyttöjärjestelmissä on syytä käyttää UUID-osion osoitusta; sillä esimerkiksi lisättäessä USB- tai eSATA-kovalevy käynninaikana saattavat 'jo myönnetyt' osiotunnukset muuttua (esimerkiksi /dev/sda:sta tulee /dev/sdb) mutta kun osioon viitataan UUID:llä niin Ubuntu etsii millä levyllä kysytyn UUID:n omaava osio on.
- osion UUID:n saa tietää käskyllä: blkid
- Kenties olisi kiva hommata suuri kovalevy; USB-tyyppinen olisi ehkä paras.
- Useimmilla muillakin käyttöjärjestelmillä on oma /boot/grub/menu.lst:insä mutta tässä työssä niitä ei tarvita.
- käyttöjärjestelmän oikea asennustapa on asentaa se ensin omalle levylleen ja jos asiallisena pitää niin kopioida se sitten käyttölevylle. Mutta jos olet asentanut uuden käyttöjärjestelmän väärällä tavalla ei tapahdu muuta vahinkoa kuin että GRUB pitää luultavasti kirjoittaa uudestaan koska asennus-ohjelma on kirjoittanut sinne omia juttujaan.
- Uutta käyttöjärjestelmää asentaessasi joudut luultavasti asettelemaan BIOS:ia.
- Päivittäessään jonkun käyttöjärjestelmän kerneliä päivitys-automaatti kirjoittaa sen kutsun päivitettävän käyttöjärjestelmän /boot/grub/menu.lst:iin joten jos haluaa käyttää oikeaa kernelin tyyppiä on se kopioitava sieltä.
- Muuten käyttöjärjestelmät voi sijoittaa kovalevylle vapaasti, mutta Windows:in täytyy olla ensimmäisellä osiolla; ja IDE levyllä MASTER:ina.
- On melko samantekevää asentaako Windowsin ensiksi vai viimeiseksi kunhan kutsurivit löytyvät tiedostosta: /boot/grub/menu.lst: ja kunhan levylle on kirjoitettu GRUB.
- Swap:peja ei tarvitse olla kuin yksi, tarkista vain että tiedostossa /etc/fstab on viittaus siihen.
- Myös /home olisi kiva olla yhteinen.
- Kyllä muitakin käyttöjärjestelmiä voidaan kutsua.
- Jokaisen uuden käyttöjärjestelmän kutsu (boottaus-parametrit) on samankaltainen kuin /boot/grub/menu.lst:issä ennestäänkin on, esimerkiksi: <kutsu on 6-7 riviä kohdan: '## ## End Default Options ##'   jälkeen>

#linux on /dev/sda6.
title Edgy i686, AMD:n emolevylle, kernel 2.6.17-10-generic
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.17-10-generic root=UUID=62f0f641-711c-4337-9e40-f303b7e82388 ro splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.17-10-generic
savedefault
boot
...
 
# Windows vaatii omanlaisensa kutsun (tämän-muotoista kutsua käytetään monille muillekin):
title      WindowsXP_p1. Ei saa ladata muihin kuin AMD:n PC:hen.
root      (hd0,0)
savedefault
makeactive
chainloader   +1

- sanan chainloader jälkeen on <tab> eikä välilyöntejä.
- title-riville voi kirjoittaa mitähyvänsä kuvaavaa tekstiä.
- viittauksessa: root= voidaan käyttää laitetunnusta, UUID:tä, LABEL:ia, laite-ID:tä ... mutta UUID on suositeltavin.
- siitä rivistä missä tässä lukee: root  (hd0,0) pyritään eroon sillä se kertoo vain asioita jotka on esitetty muuallakin. Muutos ei kuitenkaan sen kummemmin vaikuta tähän: joskus lausetta vain ei ole.


686
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Osion uudelleen nimeäminen
« : 26.01.07 - klo:12.17 »
Osioita ei voi nimetä toiseksi. Mutta osioista voi käyttää toista nimeä; Ubuntu harrastaa UUID:tä mutta joissainsuhteissa parempi on LABEL; esimerkiksi kun laitetunnus on /dev/sdb6 niin sille voidaan antaa nimi: HuokaavaBertta käskyllä:
sudo tune2fs -L HuokaavaBertta /dev/sdb6    . Tämänjälkeen osioon voidaan viitata nimillä: /dev/sdb6 tai LABEL=HuokaavaBertta   
Jos joskus myöhemmin muistelet mikä sen /dev/sdb6:n nimi olikaan niin saat sen tietää käskyllä: sudo vol_id -l /dev/<Osiotunnus>     (tai kaikista osioista yhtaikaa käskyllä: blkid)

Muuten kun USB-osio 'auto-mounttautuu' niin työpöydälle ilmestyvän kuvakkeen nimenä on LABEL (tai esimerkiksi usbdisk jos LABEL:ia ei ole).

Mutta toisaalta kyllä se UUID:n aiheuttama päänsärky on jo tarpeeksi, ei siinä enää LABEL:eita tarvita.

687
GRUB-alkulataajan kirjoittaminen asennus-CD:llä 28.1.2006

HUOM: OHJE MYÖS WIKISSÄ, MAHDOLLISESTI PÄIVITETTYNÄ: http://wiki.ubuntu-fi.org/Wiki/Grub-kaynnistyslataaja

Kytke kovalevy sille paikalle jossa se tulee jatkossakin olemaan. Kovalevyjä saisi mieluiten olla vain yksi, sillä useampi tuo sotkemisen mahdollisuuden mukaan. Boottaa Ubuntun asennus-CD:llä. Anna käskyt:

   1.      sudo su
   2.      grub
            - näytölle pitää tulla: grub>
   3.      find /boot/grub/stage1
            - saat vastauksen luokkaa: (hd0,0) mikäli levylläsi on Ubuntu. Ehkä vastauksessa on monta riviä: valitse niistä sen Ubuntu-version osio jota ensisijaisesti käytät -> sulkujen sisällä on: kovalevyn järjestysnumero, sen osion järjestysnumero josta boottaus jatkuu. GRUB laskee järjestysnumerot nollasta alkaen.

            -  Grub:issa on yleensä 'jenkkinäppis'. Sen sulkumerkit löytyvät yleensä niillä merkittyjen näppäimen vierestä oikealta puolelta. Merkki / löytyy numeronäppäimistöstä.
   4.      root (hdkovalevyn järjestysnumero, boottaava osio)
            - siis esimerkiksi root (hd0,0) -> tämä viittaa siihen /boot/grub/menu.lst:iin joka luetaan: jos järjestelmässä on monia Ubuntun versioita niin myös /boot/grub/menu.lst:ejä on monia, mutta vain tuota yhtä käytetään.
   5.      setup (hdkovalevyn järjestysnumero)
            - siis esimerkiksi setup (hd0); tässä muodossaan GRUB kirjoitetaan MBR:lle, missä se yleensä onkin. Tämän käskyn tulosteen tulee olla seuraavankaltainen:

      Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes

      Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes

      Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes

      Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"... 15 sectors are embedded.

      succeeded

      Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+15 p (hd0,8)/boot/grub/stage2

      /boot/grub/menu.lst"... succeeded

      Done.

   6.      quit

Sammuta PC ja poista CD. Kun boottaat tämänjälkeen niin boottaus tapahtuu tässä määrättyyn Ubuntuun.

- GRUB-alkulataaja on levyn alussa ja se noudetaan sieltä boottauksen aluksi. Se ohjaa lukemaan määrätyltä levyltä sen määrätyltä osiolta tiedoston: /boot/grub/menu.lst ja boottaus jatkuu siellä olevien boottaus-parametrien ohjeiden perusteella.
- Kun levylle on kerran kirjoitettu GRUB ei siitä pääsekään eroon noinvain
- Jos levyllä on jo ennestään GRUB niin sen uudestaankirjoittaminen ei ole yleensä tarpeen, mutta ei siitä haittaakaan ole; ja joskus se on tarpeen vaikkei luulisikaan.
- GRUB käy toimintansa aluksi lukemassa tiedoston nimeltä: /boot/grub/device.map . Siellä on kuvattuna mitä levyjä järjestelmään kuuluu ja mitä nimeä käyttöjärjestelmän tulee kustakin käyttää, sillä käyttöjärjestelmä ja BIOS saattavat olla erimieltä näistä nimistä.
- GRUB on yleensä MBR:llä (=kovalevyn ensimmäinen sektori). MBR:n koko on yleensä vain 512 sanaa, joista vielä 64 sanaa kuuluu partitiotaululle. Niin pieneen tilaan ei mahdu monimutkaista GRUB:ia. Senvuoksi GRUB onkin jaettu stage:ihin ja vain stage1 on MBR:llä ja se kertoo mistä jatko sitten löytyy.
- Jos PC:eestään haluaa tehdä tietoturvallisen täytyy GRUB:in muokkaaminen estää. Samoin on syytä BIOS:issa poistaa mahdollisuus boottata CD:ltä ja USB:ltä; ja määritellä BIOS:in salasana.
- GRUB:in virheviestit: http://www.uruk.org/orig-grub/errors.html
- GRUB:ista on tulossa uusi versio nimeltä GRUB2: http://www.gnu.org/software/grub/grub-2-faq.en.html

- Editoin tätä tekstiä viestien neuvojen mukaan. Kiitoksia niistä neuvoista.

688
Kiitoksia suuresti.

Nyt levyn tiedostojärjestelmä on ext3.

Ennen aseman nimi oli "My Book", mutta järjestelmän vaihdon yhteydessä levy vaihtoi nimensä usbdisc:iksi. Olisikohan jotain konstia, jolla saisin aseman nimen vaihdettua takaisin alkuperäiseksi tai muuten mukavammaksi/kuvaavammaksi nimeksi?

Terveisin noonas

Laita USBdisk PC:hen ja odota että se auto-mounttaa. Mene työpöydälle ja umounttaa usbdisk (=klikkaa hiiren oikealla ja valitse: poista asemasta). Nimen voi muuttaa käskyllä: sudo tune2fs -L uusinimi /dev/<osio>  . Sammuta  USBdisk ja kytke taas päälle. Työpöydälle ilmestyy kuvake uudella nimellä.

- osio on todennäköisesti sda1, mutta tarkista se esimerkiksi Järjestelmä/Ylläpito/GnomenLevyosdioidenMuokkain.
- nimi: My Book on kirjoitettava: "My Book"

689
Onnistuuko Gnomessa mitenkään työtilan vaihtaminen siirtämällä kursorin reunaan?

Käsitänköhän nyt oikein, mutta työtilan valitsimia ovat ne neljä neliötä näytön alarivin oikeassa laidassa.Niistä ei kyllä jostain syystä puhuta, mutta kyllä ne toimivat;näyttö vaihtuu muuten kokonaan toisen työtilan näytöksi,vain ne neljä valitsinta jäävät.Näpäytäpä niitä hiiren oikealla ja valitse asetukset niin se kertoo millaisia ne ovat;niitä voi muokata melkoisen hyvin.

690
Kaikissa vähänkin uudemmissa kovalevyissä on turvallisuus-lukot määräämässä salasanaa jolla kovalevy on käytettävissä, siis myös pöytäkoneissa. Teoria on sellainen että tämä salasana määritellään BIOS:issa ja senjälkeen ainoastaan se sama BIOS osaa avata juuri sen kovalevyn boottauksen yhteydessä; lukitustila palaa kun PC sammutetaan joten kovalevyltä ei toisessa koneessa saa ulos oikeastaan mitään. Yleensä tätä salasanaa ei ole määritelty eikä sitä käytetä, mutta kyllä se on asetettavissa myöhemminkin ja jos esimerkiksi virus tunkeutuu koneeseen se voisi asettaa lukon päälle eikä kovalevyä senjälkeen saa teoriassa enää koskaan auki; koska virukset eivät vielä ole Linuxin harmina on vaara Linuxissa vielä aika olematon; mutta tulevaisuuteen kannattaa varautua.

Mutta kovalevyllä on myös 'lukon lukko' joka asettamisensa jälkeen estää sen ensimmäisen lukon muuttamisen ennen seuraavaa boottausta jolloin myös se itse poistuu ellei sitä aseteta uudestaan.

Voit katsoa onko kovalevysi haavoittuva kun pääkäyttäjänä annat käskyn: hdparm -I /dev/hdc  . Tulostuksen loppuriveillä 'security' osassa lukee haavoittuvissa koneissa: not       frozen. Tällöin voit editoida tiedostoa /etc/hdparm.conf siten, että sen viimeiset rivit ovat:

command_line {
       hdparm --security-freeze /dev/hdc
}   
         
Boottaa ja tarkista että käskyllä: hdparm -I /dev/hdc  saa tulosteessa: frozen. Teoriassa tämä tehtävä kuuluisi BIOS:lle mutta jos sitä ei siellä voi asettaa niin onhan tämä tyhjää parempi; muuten muita turvallisuus-asetuksia ei saa Linuxista käsin määrätä, se kuuluu BIOS:ille. Tarkempaa tietoa saa esimerkiksi: man hdparm. Hdparm ei teoriassa kykene toimimaan ellei sillä ole pääkäyttäjän oikeuksia, ja siitä voi tulla vaikeuksia.
   

691
Oppaiden kehittäminen / Kovalevyn kloonaus
« : 15.03.06 - klo:11.35 »
Tein tähän uuden ohjeen perustuen pariinsataan kloonaukseen. Mutta työ on ihan liian hankalasti siirrettävissä tänne. Siksi se onkin sijoitettu sivulle: http://www.kolumbus.fi/eg8059/Ethernet/laitteet/pc/kayttojarjestelmista/Ubuntun_kloonausLevy.html

692
Ubuntu tietokoneissa / Re: Koneen lämpötilat näkyviin
« : 15.03.06 - klo:09.50 »
....
Repoista löytyy muuten athcool-niminen softa, jolla saa vanhatkin Athlonit lepäämään idlenä.

Asensinpa tuon athcool:in. Minulle tosiaan tarpeen; olen ali-kellottanut prosessoriani sillä se on käynyt normaalisti liian kuumana. Nyt lämpötila romahti 29:ään eikä ongelmia ole ainakaan vielä tullut joten voin palauttaa kellon normaaliksi. Kiitos vinkistä.

693
Onkos mahdollista jättää asentamatta päivityksiä...

Eihän niiden asentamisesta sinänsä suurempaa haittaakaan olisi ...
 

Minulta kaatu dapper päivitykseen kahdesti; joku kolmesta päivitystiedostosta sen teki, enkä haluaisi kokeilla mikä niistä kun tämä masiina on jo aika kivassa kunnossa. Kun vois heittää ne kolme päivitys-tiedostoa kuutamolle.

694
Voiko ubuntun asentaa usb2 liitännäiseen ulkoiseen kovalevyyn..ja jos voi niin mitä pitää ottaa huomioon?.

Puhutpa ihan asiaa; senhän taisin juuri nähdä ennenkuin siirryin keksimään ja kokeilemaan muita hommia ja palautin sen kovalevyn digiboxiin.
Mutta boottaus loppuu kuitenkin, johtuen siitä että tiedosto /boot/grub/menu.lst muuttaa itsensä takaisin. Sdh1 täytyy muuttaa takaisin sda1:ksi. Jos teet tämän ennen restart:tia pääset vähemmällä.

695
Voiko ubuntun asentaa usb2 liitännäiseen ulkoiseen kovalevyyn..ja jos voi niin mitä pitää ottaa huomioon?.

Boottaavan USB-kovalevy-kehikon tekeminen 5.3.2006

PC löytää USB-kovalevynsä BIOS:in reaalitilaisten rutiinien avulla. Ubuntu toimii suojatussa-tilassa aikä voi näitä rutiineja käyttää eivätkä Ubuntun tekijät ole huomanneet että suojatun-tilan USB-rutiineja saatetaan tarvita jo bootatessa. Tilanne tulee muuttumaan; dapperissa ei kai vielä näitä rutiineja ole mutta seuraavissa kyllä. Tässä ratkaisussa nämä rutiinit lisätään Ubuntun normaalistikin boottaamisen tueksi muodostamaan RAM-diskettiin. Normaalin kovalevyn siirto USB-kehikkoon:

Kun kone on noussut pystyyn kirjoittaudu pääkäyttäjäksi. Tee seuraavat editoinnit:

gedit /etc/mkinitramfs/modules . Kirjoita tiedoston loppuun:
ehci-hcd
uhci-hcd
usb-storage
usbcore
usbhid
scsi_mod
sd_mod
-  talleta ja poistu

gedit /etc/mkinitramfs/initramfs.conf
Kirjoita tiedoston ylimmäksi riviksi:
WAIT=12
- tallete ja poistu.
- jos sinulla on bootatessa kiire niin voit kokeilla arvoja 0:sta alkaen.

mkinitramfs -o /boot/initrd.img-<kernelisi> /lib/modules/<kernelisi>
- päivitettäessä kernel tämä käännös täytyy tehdä uudestaan tai boottaaminen loppuu.
- kernelisi saat tietää käskyllä:  uname -r   .


muuta tiedoston /boot/grub/menu.lst rivi:
kernel          /boot/vmlinuz-<kernelisi> root=/dev/hdc1 ro quiet splash  riviksi:
kernel          /boot/vmlinuz-<kernelisi> root=/dev/sda1 ro quiet splash
- jos boottaaminen ei onnistu boottaa liveCD:llä ja katso partedilla mitä sda1:n tilalla pitäisi olla; esimerkiksi kunnon USB-kovalevyllä se on varmaankin jotain muuta.
- talleta ja poistu. Näppäile exit ja sammuta kone; tämänjälkeen levy boottaa ainoastaan USB-kehikossa.

Nyt voit vaihtaa kovalevysi USB-kehikon kovalevyksi ja bootata sille. Kovalevy toimii toisissakin koneissa; kunhan vain USB-liitin löytyy ja BIOS on oikein määritelty.
- jos myöhemmin haluat taas kytkeä kovalevyn PC:n omiin IDE-liittimiin niin muuta rivi takaisin boottaamalla liveCDllä tms. ja käskemällä: mount -t ext3 /dev/hdc1 /media ja cd /media/boot grub ja gedit menu.lst – muista tallettaa.
- jos et tykkää koneen kanssa painimisesta älä edes aloita tekemään näitä muutoksia, sillä tällaiset ohjeet sopivat kaikille koneille hyvin harvoin ja muutoksia joutuu tekemään.



Sivuja: 1 ... 33 34 [35]