Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - petteriIII

Sivuja: 1 ... 30 31 [32] 33 34
621
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn järjestely
« : 18.03.08 - klo:07.22 »
Painolastin poistaminen:
 
- PC:hen kertyy roskaa aina kun sitä käyttää. Siivous on joskus paikallaan, mutta siivota saa vain yhden paikan kerrallaan ja senkin maltillisesti; välillä täytyy bootata ja käyttää PC:tä muutenkin jotta huomaa nikotteleeko se.
- Jokaisella käyttökerralla muodostuu hieman roskaa joten tarve siivoamiseen on jatkuva.
- Jokaisella teolla on sivu-vaikutuksensa, jotka kenties ilmenevät vasta kauan tekemisten jälkeen. Minun tarpeeni ovat toiset kuin sinun, ja sivu-vaikutukset joita minä en huomaakaan voivat romuttaa koneesi melko lopullisesti. Suhtaudu siis varoen näihin ohjeisiin.
- Siivoaminen on niin epämääräinen homma, että melkein kaikki välttävät kajoamasta siihen. Avuksi on tullut kovalevyjen jatkuva kasvu, joka mahdollistaa roskien jättämisen paikoilleen. Käytetyin siivous-menetelmä on hommata isompi kovalevy ja kloonata nykyinen kovalevy sille tai sitten asentaa Ubuntu uudestaan ja alkaa alusta.

Näin nopeasti muistin vain nämä:

1.Kun poistat käyttäjänä jonkin tiedoston se menee roskikseen: /home/<käyttäjänimi>/.Trash (Hardyssä paikka on: /home/käyttäjännimi/.local/share/Trash); mutta jos poistat sen pääkäyttäjänä se päätyy roskikseen: /root/.Trash. Lisäksi jokaisella liitetyllä ('mountatulla') tiedostojärjestelmällä on roskiksensa jokaiselle käyttäjälle, myös pääkäyttäjälle. Ja auto-mounttauksen yhteydessä mountatun roskis kopioituu pääkoneeseen.
- käyttäjän roskikseen päätyvillä tiedostoja ei käyttäjä aina pysty poistamaan. Syynä tähän on se, että ne ovat pää-käyttäjän omistuksessa ja esimerkiksi poistettu sudo:lla. Ne voi poistaa nautiluksessa käskemällä päätteessä: gksudo nautilus ja siirtymällä roskis-dirikaan. Silloin poistaminen toimii.
- mikäli haluat poistaa jotakin niin ettei siitä jää roskikseenkaan mitään niin poistaessasi sitä nautiluksella paina samalla nappulaa: shift
- myös muisti-tikulla on omat roskiksensa. Muisti-tikut täyttyvät usein koska niiden roskiksia ei huomata tyhjentää. Deletoitaessa liitetyn roskis katoaa se myös pää-koneen roskiksesta tai oliko se toisinpäin.
- kaikki roskikset löytää käskyllä: locate .Trash .
- kun roskiksia tyhjentää on syytä nähdä mitä aikoo tehdä - eli tyhjentääkö sitä mitä luulee. Roskikset kannattaa tyhjentää antamalla päätteessä käsky: gksudo nautilus , navigoimalla kotidirectoryyn (omaan tai root:in) ja painamalla yhtaikaa nappuloita CTRL ja h – sitten vain etsit dirikan .Trash .
- voit poistaa kaikki roskiksen tiedostot yhtaikaa painamalla CTRL a ja sitten nappulaa Delete.

2.Väliaikaiset tiedostot voi poistaa. Dirika /tmp putsataan järjestelmän toimesta aina bootatessa, joten siellä on yleensä vähän poistettavaa. Mutta dirika /var/tmp täytyy aina tyhjätä käsin ja kauan käytetyssä koneessa siellä on paljon roinaa.

3.Turhat Linux-image:t vievät satoja megoja. Voit poistaa ne Synapticissa etsimällä sanalla: linux-image. Älä sentään kaikkia siivoa, jätä pari jäljelle.

4.apt-get clean puhdistaa paikallisen repositoryn totaalisesti, apt-get autoclean puhdistaa reposytorystä vain mielestään vanhentuneet ja apt-get autoremove poistaa paketit jotka ovat tarpeettomia ja asennettu riippuvaisuus-suhteiden tyydyttämiseksi.
- Voit määrätä automaattisen puhdistuksen esimerkiksi kirjoittamalla tiedostoon: /etc/apt/apt.conf.d/10periodic lauseen: APT::Periodic::MaxAge ”7” joka putsaa cachesta kaikki 7:ää päivää vanhemmat.
Käskyt puhdistavat paikallista repository-cachea. Mitään sellaista ei yleensä tuhota, mitä ei saisi internetistä takaisin ja lisäksi entistä ehompana. Siis korkeintaan aikaa haaskaantuu, eikä sitäkään paljon.

5.Poista Synapticissa 'asetusten rippeet (residual config)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asentamatta (asetusten rippeet) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

6.Poista Synapticissa 'asennetut (poistettavissa tarpeettomina)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asennetut (poistettavissa tarpeettomina) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

7.Ylimääräisten konfiguraatio-tietojen poistaminen: Mene Synapticiin. Paina Tila ja valitse 'Turhat' (jos Turhat näkyy). Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

8.Turhien kielipakettien poistaminen: Mene Synapticiin, paina: Etsi ja kirjoita: localepurge, valitse oikean puolen neliö hiiren oikealla ja merkitse se asennettavaksi ja paina: Toteuta. Avautuu uusi ikkuna jossa on jokainen koneeseen asennettu kielipaketti. Valitse tarvitsemasi, esimerkiksi: fi ja en. Lopuksi paina Next. Localepurge lähtee heti käyntiin.

9.Sellaisten pakettien poistaminen, joita ei tarvita ja joista toiset eivät riipu (orphaned). Lataa Synapticilla paketti: deborphan . Anna sitten käsky: sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge

10.Poista sanat: silent ja: splash /boot/grub/menu.lst:n kernel-riviltä, niin bootatessa näkyvät kaikki viestit, resursseja kuluu vähemmän ja toiminta paranee.
- Sanat kirjoitetaan takaisin kernelin päivityksen yhteydessä ellei poista niitä myös /boot/grub/menu.lst:in riviltä: # defoptions=
- /boot/grub/menu.lst:in enempi siivoaminen on kannanotto tietoturvaan.
- Sanan silent voi poistaa pari riviä alempaakin.

11.Teoriassa logeja dirikassa: /var/log ei koskaan poisteta, sillä niiden määrää on rajoitettu niin ettei niistä tavallisesti ole liikaa haittaa. Jos ne kuitenkin alkavat kaivertaa sielua niin .gz-loppuiset voi deletoida.

12.Firefox (tai mitä selaajaa käytätkin) kerää myös paljon 'yksityisyystietoja'. Esimerkiksi Firefoxissa ne poistetaan kohdassa: Työkalut/'Poista yksityisyystietoja'

13.Ubuntu dumppaa virhetilanteessa joitain arvoja tiedostoon. Niitä sitten debuggajat voivat käyttää. Kotihakemistoon ilmaantuu silloin tiedosto nimeltään .core joka voi kooltaan olla useampi giga. .core-tiedoston voi poistaa; se on jo tehtävänsä tehnyt.
- Normaalisti dumppaaminen on disabloitu, mutta se saattaa olla enabloitukin. Sen asetuksen saa tietää käskyllä: ulimit -c . Sen voi enabloida käskyllä: ulimit -c <kilojen luku> ja disabloida: ulimit -c 0

14.Ubuntu on useimmiten tyytyväinen vaikka sillä ei olisi swap-osiota ollenkaan. Kuitenkin kerjää verta nenästään jos ei tee swap:pia sillä esimerkiksi kone alkaa silloin kaatuilemaan mystisesti. Swapin minimikoko on 256MB. Kuitenkin järkevä koko on 1-2 GB, sillä toimiva swap on lepo- ja keskeytystilojen toimimisen ehto.
- Swapin toimimisen toteaa helpoiten käskyllä free; tulosteessa ei saa olla riviä Swap: 0 0 0 . Swap:piin on viittaus tiedostossa /etc/fstab esimerkiksi muodossa: UUID=3061c04b-0230-40c0-ad61-6ca4c728b048 none swap sw 0 0 . Siellä olevan UUID:n vastaavuuden kovalevyn swap-osion kanssa voi tarkistaa käskyllä: blkid



- Ubuntussa on ziljoona 'tyhjää' tiedostoa. Älä poista niistä yhtäkään, sillä jotkin toiminnot vaativat, että sen toiminnon 'tyhjä' tiedosto löytyy; esimerkiksi siitä tarkistetaan minä päivänä täytyy tehdä jotain.

- aina kun luulee siivoustensa olevan jossain kunnossa saakin luettavakseen tekstiä tyyliin: /etc asetuksia ei tarvitse siivota mutta kyllä sitten voi tulla tarpeen siivota käyttäjän asetuksia kuten .gnome2 tai .config ja .kde/share/config tai .kde/share/apps. Tai sitten: ... gnomen rekisterinputsaus työkalu - virallisesti puhuen Ubuntussa ei ole rekisteriä. Mutta itseasiassa rekisterinputsaus työkalun tarve on kova, sillä Ubuntun rekisteri on olemassaoleva, mutta epämääräinen.
Tai kun sais edes ohjeita kuinka putsata 'rekisteri':n osia käsin.

622
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn järjestely
« : 17.03.08 - klo:10.56 »
Tottakai linuxin kovalevy pirstaloituu niinkuin kaikkien muidenkin käyttöjärjestelmien kovalevyt. Ja tottakai linux kärsii pirstaloitumisesta ihan niinkuin kaikki muutkin käyttöjärjestelmät. Mutta linux on tehty jo alunperin monikäyttöjärjestelmäksi toisin kuin Windows. Ja moni-käyttö ympäristössä kovalevyn lukeminen on jokatapauksessa   'pirstaloitunutta' vaikka tiedostot olisivatkin kaikki yhtenäisiä. Koska tämä on vaivannut linuxia jo kehdosta niin sillä on ollut paljon pitempi aika valmistaa itselleen työkalut pirstaloitumisen vähentämiseksi niinkuin pirstaloitumisen vaikutuksien vähentämiseen. Aivan kuten GoddamnDevil sanoi.

Käytät konettasi suurinpiirtein yksin ? Hyvä, niin useimmat meistä muistakin. Ja nautitaan suur-koneisiin kehitetyistä menetelmistä niinkuin esimerkiksi pienemmästä pirstaloitumisesta ja pirstaloitumisen vaikutuksien vähentämisestä.

Ja tottakai parantamisen varaa on, ja kannattaa ainakin yrittää. Niinkuin ext4.

Jos konetta käytetään niin paljon että se pirstaloituu merkittävästi se on kerännyt roskaa niin paljon että se vaikuttaa paljon enemmän kuin pirstaloituminen. Oletko poistanut roskia ? Roskanpoisto vaatii noin 20 erillistä menetelmää, se on häpeällisen huonosti järjestetty ihan niinkuin Windowsissakin. Jos olet käyttänyt konettasi niin paljon että sen kovalevy on pirstaloitunut merkittävissä määrin niin roskaa on todennäköisesti vähintää giga, luultavasti useampikin.

623
Yleistä keskustelua / Vs: Ensimmäinen Tietokoneesi
« : 15.03.08 - klo:20.29 »
Erikseen prosessori ja kourallinen muita piirejä jotka piti itse juottaa paikalleen. Ei näppistä, ei näyttöä, ei massamuistia eikä liitäntöjä niille. Kieli-järjestelmänä konekieli jonka käskyt olivat alkeellisia. Jonkinlainen assembler löytyi mutta edes BASIC:ista ei ollut tietoakaan. Mutta RAM:mia oli peräti 640 bittiä. Laite piti liittää kaukokirjoittimeen että edes näki toimiko se.

624
sudo update-alternatives --set xinput-all_ALL /etc/X11/xinit/xinput.d/default

Hardyssä on oletuksena SCIM joka on tarkoitettu kielen valitsemiseen (Se on näppäimistönkuva ilmoitusalueella verkkoyhteyden vieressä). Jos koneellasi on vain suomalaisia käyttäjiä voit poistaa sen käskyllä: sudo update-alternatives --set xinput-all_ALL /etc/X11/xinit/xinput.d/default . Bootattuasi SCIM on kadonnut. (sanan set edessä on kaksi miinusmerkkiä, se tahtoo aina muuttua 'itsekseen'. Muuta se takaisin jos tarvitsee.)

625
CD:ltä saa muuten Ubuntussa bootattua mikäli koneessa on toimiva CD-asema; BIOS ei sitä pysty estämään. Ja eiköhän kaikki muutkin käyttöjärjestelmät toimi samoin; mutta ainoastaan Ubuntun sain kokeiltua.
Tässä kuvattu boottaaminen tapahtuu kolmessa vaiheessa:
1. Aloitetaan boottaus normaalisti. Nimenomaan BIOS:iin ei kosketa.
2. Käännetään boottaus USB:lle; tämä voidaan tehdä kirjoittamatta kovalevylle mitään, ainoastaa näppäimistöllä kirjoitetaan noin 36 merkkiä. Itseasiassa CD:tä ei enää tarvita, sillä kiintolevy on helpointa kloonata USB-levylle. Kloonata voidaan mitähyvänsä ja jos käytetään siihen forensic tarkoituksiin kehitettyä dd-ohjelman muunnosta niin kaikki ovat tyytyväisiä (dcfldd löytyy repoista). 
Tietysti tämä voidaan yrittää estää, mutta esto voidaan kiertää jne.
3. Nyt ollaan siis USB:llä ja sieltä käännetään boottaus CD:lle. Tämä vaatii kyllä hieman, mutta ainoastaan että USB-levyllä on oikeat ohjelmat.

626
Arkisto: wikiin siirrettävät / Vs: Asennus USB tikulle
« : 02.03.08 - klo:14.33 »
Tuollaisen keskitetyn menu.lst:in edut ovat suuret, sillä BIOS:in  asettelu on hidaste ja turvallisuusriski .  Minäkin tein käyttöjärjestelmien kutsut samallatavoin kunnes kypsyin siihen, että kutsutun käyttöjärjestelmän kernelin päivitetyksen yhteydessä menu.lst kirjoitettiin väärään paikkaan ja se täytyi käsin siirtää oikeaan paikkaan. Näitä epäkohtia ei ole jos käyttöjärjestelmiä kutsuu seuraavalla tavalla:

title      Boottaus miltahyvansa BIOSin tuntemalta kovalevylta, sisäiseltä tai ulkoiselta (unohda BIOS, sitä ei enaa asetella)
configfile      (hdlevyn-numero,osion-numero)/boot/grub/menu.lst

- kuitenkin osiolla itsellään olevan kutsun täytyy olla 'normaali'. (Siis yhden kutsun; sen johon BIOS ja GRUB viittaavat).

627
Ubuntu tietokoneissa / Vs: USB -tikku ei toimi
« : 24.02.08 - klo:20.00 »
Ubuntu-forumilla väitettiin, että kerneli 2.6.20-<jotakin> ei ymmärrä sanaa usefree. Lataa uudempi kerneli jos mitenkään mahdollista, sillä toinen korjaustapa on epätoivoinen - käske: 'sudo gconf-editor' ja poista sana usefree kohdassa: System - storage - default_options - vfat -- mount_options
Todennäköisesti ohje toimii myös, mutta en voinut testata koska minulla on uusi kerneli.

628
Ubuntun kehitysversio / Vs: HardyHeron / Alpha 5
« : 24.02.08 - klo:08.55 »
Monet ovat valitelleet kuinka uusia alfoja- betoja- ja lopullisia versioita saa ladattavaksi vasta vuorokautta myöhemmin kuin pitäisi. Niin minäkin ihmettelin ja ihmettelin vielä lisää käytyäni kansainvälisellä foorumilla ja etsittyäni syitä hidasteluun. Estetäänkö meitä kaukomaan asukkeja sekaantumasta kun kunnon ihmiset latailee ? Onko Suomessakin jokin mirrori jolla olisi nämä alfat ? Kun Funetkin suuntaa alfa-lataukset cdimage.ubuntu.com-serverille joka kaiketi on jossain muualla.

629
Minulla ainakin kuvakkeet siirtyvät, kun vie kuvaruudulla hiiri-osoitimen sen kuvakkeen päälle, joka pitäisi siirtää. Sitten näpäytetään hiiren oikeaa nappia. Avautuvasta valikosta valitaan: Siirrä. Kuvakkeen paikka palkilla seuraa tämänjälkeen hiiren liikkeitä. Kun Kuvake on halutussa paikassa näpäytetään hiiren oikeaa nappia.
- kuvake muuten siirtyy myös yläpalkista alapalkkiin tällätavalla.
- mutta palkissa on muuten alueita johon ei itse voi näitä kuvakkeita laittaa.
- eikä kaikkia kuvakkeita voi siirtää ollenkaan.

630
Laitealue / Vs: Toimivia emolevyjä
« : 19.02.08 - klo:12.18 »
Minulla on ASUS:in P5B-VM . Kaikki tähänastiset Ubuntut Dapperista alkaen ovat toimineet moitteetta. Jossakin vaiheessa kyllä tuli urputusta BIOS:in LDST-taulusta; mutta toimi silti. Distrona on 32-bittinen Gutsy. Hardy toimii myös, mutta nikotteleehan se vielä.

631
Laitealue / Vs: Sata II asemat, Ubuntu ja NCQ
« : 17.02.08 - klo:19.33 »
Gutsyssä saat tietää ncq:n arvon käskyllä: sudo cat /sys/block/sda/device/queue_depth . Ja sen kuulemma voi asettaa käskyllä: sudo echo <luku väliltä 1-31> > /sys/block/sda/device/queue_depth ; suosittelevat 2-4 pöytäkoneille. Mutta ei asetus varmaankaan toimi mikäli ncq ei alunperin toimi, joten enpä kehoittaisi kokeilemaan ellet voi asentaa Ubuntuasi uudestaan kun PC alkaa nikotella. Ja onko NCQ toistaiseksi toimiva vain sda:lle ?

Jokatapauksessa emolevy/BIOS/'kovalevy ja kovalevyn ajuri' häiriköivät myös, löytyypä asetus tai ei. Ja AHCI täytyy olla enabloitu. Onkohan LBA:kin merkittävä ?

Minun koneessani ncq ilmeisesti toimii, koska käsky: sudo cat /sys/block/sda/device/queue_depth tulostaa: 31
ja käsky: 'dmesg | grep NCQ' tulostaa:
[   25.831109] ata2.00: 586114704 sectors, multi 0: LBA48 NCQ (depth 31/32)
ja käsky: 'dmesg | grep ncq' tulostaa:
[   25.033512] ahci 0000:03:00.0: flags: 64bit ncq pm led clo pmp pio slum part

632
Ubuntun kehitysversio / Vs: HardyHeron/Alpha4
« : 08.02.08 - klo:11.09 »
No niin sitten live-kokeilua alpha4:llä allekirjoituksen kotitykissä. Näytön tunnistus on edelleen se ongelma, ja vielä en ole keksinyt, mistä tässä näkee, mitä komponentteja se on tunnistanut. Tulossa on. luin, koneen sisuskalut kertova ohjelma oletuksen Hardyyn, mutta vielä sitä ei tässä ole. Ati-driveri tuntuu olevan, koska ei tunnusta olevan restricted-ajureita ja työpöytätehosteet toimii. Näytön asetus-GUI ei edelleenkään toimi, ainakaan livenä. Toimiiko teillä, jotka ajelette sitä jo kiintolevyllä ? Ja tietääkö joku, mistä tiedostosta näkisi ne tunnistetut raudankappaleet ja niihin käytetyt ajurit ? No 146 päivitystä olisi jo tarjolla, mutta ei näin live käyttöön, eli odotellaan ainakin seuraavaa versiota kiinteään asennukseen tähän myllyyn. ;D

T:Jallu59


Terveisin jori52

Onko kyse kohdasta Järjestelmä/Ylläpito/'Näytöt ja kuva' ? Kyllä se minulla ainakin alkoi toimia eilen, tosin kiintolevyllä. Ainakin se näyttää mille rekkuloille PC on viritetty. Ne kun asetteli niin vot.

Näytön asetukset on tyhjänä kiintolevy asennuksessa myös, näyttö kyllä toimii.
Valikot tuntuvat elävän jatkuvasti uutta pukkaa laitteistotietoja valikkoa ei ole vielä, apuohjelmiin on tullut salasanat ja salausavaimet valikko, pitää testata kunhan ehtii.

633
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: paneelit
« : 06.02.08 - klo:13.11 »
Valitettavasti mitään ei taida olla tehtävissä, mikäli ei ole itse tehnyt kopioita koti-kansiosi piilotiedostoista jo etukäteen. Mutta tulevaisuutta varten ja tiedoksi muille:
.
Silloin-tällöin sattuu mokia; esimerkiksi sellaisia että hävittää ylä-palkin. Asetukset yläpalkille tuntuvat olevan kansioissa: ~/.gnome, ~/.gnome2. ~/.gnome-private ja ~/.gconf. ; kun ne palauttaa niin hommat alkaa taas pelata boottauksen jälkeen. Ja jostainsyystä ne eivät yläpalkin deletoinnin yhteydessä kopioidu roskikseen.
.
Älä testaa toimiiko tämä ellei sinulla ole todella hyvää käyttöjärjestelmän-palautus menetelmää, sillä tuho on lopullinen jos ei ole varautunut oikein; mutta tee kaikista kodin piilokansioista ja -tiedostoista back-up:it jotta saisit ne palautettua jos tuho joskus iskee. Olisi silti kiva saada palautetta - olisitteko hyviä virtuoosit ja testaisitte; tätä vastaavia mokia sattuu joskus itsekullekin, varsinkin aloittelijoille.
.
Piilotiedosto on aivan normaali tiedosto. Mutta sen nimen edessä on piste, jolloin se on esimerkiksi nautiluksessa näkymätön. Ne listautuvat kun painaa: CTRL-h.
.
Kaikinpuolin en kerinnyt hommaa testataamaan, esimerkiksi sivuvaikutukset ovat täysin testaamatta.

634
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GRUBiin DSL ja Ubuntu
« : 05.02.08 - klo:07.23 »
Taas annoin neuvon, jonka toteuttaminen vaatii mielettömästi työtä  ensimmäisellä kerralla (jopa useita viikkoja); en tullut ajatelleeksi, koeta kestää. Mutta tässä tulee kuvaus koko toiminnasta:
Asenna DSL ihan normaalisti omalle kova-levylleen, mielellään USB-tyyppiselle mikäli DSL:n voi USB-lle asentaa.
Varmaan myöskin DSL:n asennusohjelma lataa oman käynnistyslataajansa; luultavasti ensimmäiselle kovalevylle joten BIOS:ia ei tarvitse näpelöidä bootatakseen DSL:n.
Luultavasti se uusi käynnistyslataaja viittaa ainoastaan DSL:ään, mutta jos siellä on viittaus Ubuntuun niin hommahan on selvä. Mutta luultavasti DSL:ssä on viittaus ainoastaan DSL:ään itseensä. Silloin joudut kirjoittamaan GRUB:in uudestaan niin että se viittaa Ubuntun kovalevylle. Ja sitten lisäät Ubuntun tiedostoon /boot/grub/menu.lst tuon esitetyn viittauksen DSL:ään.   
- hommassa on 'luultavasti' monia kertoja. Ja jokainen 'luultavasti' voi osoittautua juuri sinun tapauksessasi vääräksi jolloin joudut 'luultavasti' asentamaan myös Ubuntun uusiksi. Ja datat 'luultavasti' katoavat - vai onko sinulla oma osio datoille ? Jos on, niin datat ei katoa, mutta DSL:n kanssa yhteisestä kodista saattaa tulla harmia, ellei ...

635
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GRUBiin DSL ja Ubuntu
« : 04.02.08 - klo:06.08 »
Asenna DSL joko samalle sisäiselle kovalevyllesi tai mielellään ulkoiselle USB-kovalevylle. Tee grubiin rivit:

title      DSL
configfile      (hdkovalevyn numero,osion numero)/boot/grub/menu.lst

- siis esimerkiksi kun DSL on ulkoisella kovalevyllä ja sen osiolla 0; ja kun koneessasi on sisäinenkin kovalevy:
title      DSL
configfile      (hd1,0)/boot/grub/menu.lst

- en tunne DSL-distroa, mutta kuvittelisin että 10-20GB levytilaa olisi riittävästi; joten näillä nykyisillä naurettavan suurilla kovalevyillä voi asentaa samalle levylle noin 15 distroa.
- tämä kutsumenetelmä sopii vain Linuxeille ja vain niille joilla on /boot/grub/menu.lst; tai voihan sitä kutsuriviä muuttaakin /boot/grub/menu.lst:n osalta; siis esimerkiksi Windowsia kutsutaan erilaisilla taikasanoilla.
- BIOS:ia ei asetella.

636
Ubuntu tietokoneissa / Vs: GNOME rikki
« : 02.02.08 - klo:05.58 »

Tulipa mieleen pari konstia:

- Valitse bootatessa vanha kerneli. Joillakin PC alkaa toimimaan silloin, niin inhottavaa kuin vanhan kernelin käyttäminen onkin. Ja kokeileminen ei varmasti riko mitään.

- Kai koitit jo 'apt-get dist-upgrade' - alfa vaiheessa sen ero 'apt-get upgrade':een tuntuu ?

- Editoipa menu.lst:iä. Sen voi tehdä seuraavasti:
1. boottaa 'recover'-muotoon
2. anna käsky: nano /boot/grub/menu.lst.
- Näyttöön tulee paljon rivejä. Löytääkseesi oikean paina yhtaikaa nappuloita CTRL ja w. Kirjoita ilmestyvään valikkoon:     /root/ ja paina nappulaa ENTER. Tällöin päädytään riville joka alkaa: kernel...
3. Paina nappulaa: End. kirjoita tänne rivin loppuun : VGA=771
(tai joku muu VESA arvo taulukosta sivulla: http://manual.sidux.com/de/cheatcodes-vga-de.htm: VGA=771 on aika surkea)
4. editoituasi paina yhtaikaa nappuloita: CTRL ja x ja sitten nappulaa: y ja sitten nappulaa: ENTER.
5. Kirjoita: reboot ja paina nappulaa ENTER. PC alkaa boottaamaan uudestaan.
- jos ei toimi niin koeta josko sanan uplash poistaminen auttaisi. Jos ei auta niin palauta kaikki niinkuin se olikin.
- Nähtävästi PC:ssäsi on jotakin jota tämän vaiheen Hardy inhoaa. Niin minunkin alfa-version Ubuntujen päivitys update-managerilla päätyi aikoinaan monta kertaa murheeseen kunnes aloin tehdä päivitykset Synapticilla.

Ubuntuhan päivitti vähän aikaa itsekin Synapticilla. Miksiköhän se alkoi taas käyttämääm update-manageria ?

Varsinkin alfa-versiot päivitän poikkeuksetta Synapticilla eikä koneeni ole kaatunut päivityksessä kertaakaan. Update-mangeria käyttäessäni PC:ni romahti kerta viikkoon varhais-alfa-vaiheessa. Jopa distroa vaihdan Synapticilla ja jokakerran on onnistunut vaikka eipä tässä olekaan vielä distroa vaihdettukaan kuin 4-5 kertaa. Onnistuiskohan Synapticilla 'down-gradaus' ?

637
Ubuntu tietokoneissa / Vs: parent controllen
« : 01.02.08 - klo:10.33 »
Aikarajojen kirjoittamiseksi anna käsky: sudo gedit /etc/crontab ja kirjoita avautuvaan tiedoston loppuun (leikkaa-liimaa, että tulee varmasti oikein):
0-59 21-23 * * * root chvt 1
0-59 0-5 * * * root chvt 1
- jokakerran sekunnin vaihtuessa siirrytään virtuaaliterminaaliin 1 . Sietä voi palata painamalla nappuloita CTRL-ALT-f7, mutta jos ei kerro tätä niin onhan tästäkin apua; ja ennenkaikkea jos käyttäjä on tehnyt jonkin tekstin niin sen voi käydä tallettamassa. Ja pelaamisesta se varmaankin vie mehut.
- heti kun tallettaa astuvat rajoitukset voimaan. Kun tiedostosta poistaa nuo pari riviä palaa tilanne ennalleen.

- tehoava, mutta raaka keino olisi kirjoittaa samaan paikkaan:
0-59 21-23 * * * root shutdown -h now
0-59 0-5 * * * root shutdown -h now 

638
Minulla oli samankaltainen ongelma päivittäessäni PC:ni Hardyksi. Sisäänkirjautumis-ikkunassa (siinä jossa pyydetään nimeä ja salasanaa) on ruudun vasemmassa alanurkassa valikko Options. Paina siitä, valitse 'Select language' ja valitse language Finish.
Toivottavasti auttaa sinunkin tapauksessasi.

639

Noh, koneen saan käyntiin, kun painan esc:iä ja otan vanhemman version eli 2.6.10-16. Nyt kone taas käynnistyy suhteellisen normaalisti. Mikäköhän mahtaa olla kun tuo uudempi ei käynnisty. Rasittavaa aina odottaa aina tuota, että voi painaa esc:iä ja valita vanhemman.. Saako jotenkin automaattisesti, että valitsisi vanhemman version?


Kirjoita tiedostossa /boot/grub/menu.lst "default   0" sijaan "default    1" 
- sen vain joutuu sitten joskus kun linux-image on päivitetty muuttamaan takaisin.


Sitten toinen ongelma, joka tuli esiin päivittäessäni 7.4 -> 7.10: kun yhdistän muistitikkua tai puhelinta koneeseen niin tulee vain virhe ilmoitus "taltiota ei voi liittää". Aiemmin molemmat toimivat ihan normaalisti. Nyt kuitenkin äkäilevät, eivätkä suostu toimimaan..


Ettei vaan PC:si BIOS:issa olisi "Legacy USB Support" päällä ?

640
Jos kyseessä on iso O niin saattaa olla, että se on asetettu pikanäppäimeksi johonkin; katso paikka: Järjestelmä/Asetukset/pikanäppäimet; siellä ainakin joidenkin toimintojen pikanäppäimen voi asettaa arvoon: O  (=shift o) . Ainakin minulla se tekee ihan samaa, näennäisesti iso-o ei toimi. Sen saa palautettua asettamalla kyseisen pikanäppäimen arvoon vaikka: CTRL-f9  . Asetuksen jälkeen on bootattava.

Sivuja: 1 ... 30 31 [32] 33 34