Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - petteriIII

Sivuja: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34
601
Ubuntun kehitysversio / Vs: Ubuntu 8.10: Intrepid Ibex
« : 28.06.08 - klo:16.49 »
Tulipahan asennettua Intrepid; vaan eipä juuri muuta voi vielä sanoa kuin että toimiihan se vaikka jotenkin synkillä väreillä - ainakin toistaiseksi.

602
 Mielestäni päivittämisen suurin tarkoitus on pitää asennettu Ubuntu-kanta terveenä eikä se yleensä 'kannata' vaivaan verrattuna. Ja joskus erittäin harvoin kone kuolee päivitykseen eivätkä useimmat käyttäjät osaa herättää konetta takaisin henkiin. Mutta päivittämättä jättäminen on 'toisen takapuolella tulessa istumista'.

Joten työpäiväni alkaa aina päivittämisellä. Muuten Ubuntunkin päivitystahti on kertaluokkaa liian hidas, ei tällä tahdilla päästä edes 'melkein virheettömään' käyttöjärjestelmään. Mutta Wintoosa pilaa toisetkin pelkällä olemassaolollaan. 

603
Yleistä keskustelua / Vs: Minusta alkaa tulla trolli
« : 09.06.08 - klo:15.56 »
Minullakin Hardy on nikotellut kokoajan. Tottamaar siihen on tullut monia uusia niin päteviä ominaisuuksia ettei niitä kukaan osaa käyttää joten on selvä että eihän niin suurista muutoksista kukaan selviä moitteetta. Liioitellen tämä pistää kysymään: "kuinkahan tämä tänään toimii ?". Pahinta on että päivitykset takkuavat jatkuvasti.
Mutta kai tämä tästä.

604
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Sudo-oikeus ja surffaaminen.
« : 29.05.08 - klo:04.00 »

Se että on oikeudet käyttää sudo ei tarkoita että automaattisesti käytetään vaan pitää explisiittisesti
käynnistää jokin ohjelma sudo:lla jolloin se ajetaan pääkäyttäjän oikeuksin.

 

Näin on, mutta mikäli sinulla on sudo-oikeus helposti käy niin että joskus olet netissä huomioimatta, että samalla käytät sudoa muualla:
esimerkiksi on yleinen käytäntö mennä surffaamaan kun päivitys on käynnissä - päivityshän saattaa joskus kestää kymmeniä minuutteja tai versiota muutettaessa tuntitolkkua ja silläaikaa halutaan tehdä jotain mielekästä. Ja oikeudethan annetaan sudolla käyttäjälle joten oletkin sudolla netissä. Toivottavasti olen väärässä.

En ole minäkää tehnyt surffaus-käyttäjää, enkä taida ihan kohta tehdäkään. Jos Ubuntuistani joku hajoaa saa se minut vain riemuitsemaan, tuleepahan haasteita. Mutta joskus on kyllä suhtautumista mutettava

605
Ubuntu tietokoneissa / Sudo-oikeus ja surffaaminen.
« : 28.05.08 - klo:11.14 »
Olen sudo-oikeudellinen. Olisiko syytä tehdä itsellekin käyttö-oikeudeton tili jolla surffaa; eihän surffaaminen sudo-oikeudellisella tilillä kai ole ihan järkevää varsinkaan suuressa verkossa ?

606
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Nautilus lakkasi toimimasta
« : 21.05.08 - klo:08.45 »
Tässä yksi seli-seli tyyppinen viankorjaus-ehdotus:

Nautilus avaa sen sovelluksen jolla se on määrätty avaamaan kyseisen tyyppiset tiedostot; Wintoosa-kielellä assosiaation mukaisesti.

Selaapa nautiluksella jonkun sellaisen tiedoston kohdalle joka aukesi ennen muttei nyt. Napauta hiiren tiedoston kuvaketta kerran hiiren oikealla napilla ja valitse 'ominaisuudet'. Avautuvasta ikkunasta valitse 'avaa ohjelmalla'. Mikäli siellä on sen ohjelman nimi, jolla tiedosto normaalisti avataan niin laita sen kohdalla olevaan rinkulaan piste (napata hiiren oikealla napilla). Jos ohjelman nimeä ei löydy napauta 'lisää' ja avautuvasta listasta valitse ohjelman nimi. Laita sitten piste ohjelmaa vastaavaan rinkulaan.
Mikäli ohjelmaa ei löydy lisää ohjelmaa vastaava paketti synapticilla.

607
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kovalevy toimii 'itsekseen'
« : 17.05.08 - klo:20.01 »
Tattista, iotop tuntuu olevan juuri sitä, mitä tarkoitin. Sen asennustiedosto löytyi paikasta: http://ubuntu.interlegis.gov.br/ubuntu/pool/universe/i/iotop/   . Se toimii ainakin minun Hardyssani.

Locate on kovassa käytössä. Mutta tarvitsen myös jotain indeksoivaa hakijaa kosken millään muista minkänimisestä tiedostosta esimerkiksi jonkun härpäkkeen asennusohjeet ovat. Trakkeriin olen pettynyt, Beaglekin on parempi minun käytössäni.

608
Ubuntu tietokoneissa / Kovalevy toimii 'itsekseen'
« : 17.05.08 - klo:04.47 »
Yhä useammin koneen kovalevy alkaa toimimaan ilman selvää syytä; esimerkiksi joskus kun on istunut koneen ääressä jonkin aikaa tekemättä mitään. Ilmeisesti aina jostain selvästä syystä; esimerkiksi hakuohjelma alkaa indeksoimaan. Mutta näin virusten jyllätessä se kuitenkin aiheuttaa aina pienen paniikin.
Tietääkö joku jotain ohjelmaa jolta voisi kysyä: mitä toi kovalevy nyt tekee ?

609
Kovaa tahmailua esiintyy minunkin Hardyssä, ei kuitenkaan niin että siitä voisi sanoa mistä johtuu. Ja päivityksiä tule edelleenkin milloin sattuu ja välillä PC pysähtyy päivittäessään miettimään pitkiksi ajoiksi; ja latausnopeus heittelee ihmeellisesti välillä 20k - 600k.
Samoin swappia on nykyään hieman, ennen ei sitä ei ollut koskaan yhtään.
Mutta kummallisinta on, että minulla on samalla kovalevyllä kaksi Hardyä; toinen päivitettu Gutsystä ja toinen asennettu CD:ltä. Kummassakin on samat paketit. Toinen takkuilee enemmän kuin toinen. Toisessa ei saa Sammon verkkopankkia toimimaan millään.

610
Ubuntu tietokoneissa / Päivitykset
« : 02.05.08 - klo:04.43 »
En taas malta olla hölmöilemättä, mutta minua on painostanut Hardyn julkaisusta asti se, ettei päivityksiä tule, ei edes tärkeitä turvalisuuspäivityksiä. Nyt Ubuntu-forumin kautta sain selville, että päivityksen asetukset ovat joskus poskellaan. Mene Synapticiin ja näpyttele: Asetukset / ohjelmalähteet / Päivitykset ja ruksaile siellä Ubuntu-päivityksessä neliöitä (itse ruksasin kaikki neljä) / Päivitä / Merkitse kaikki päivitykset / Toteuta. Alkoipa toimia, päivitti heti 59 pakettia.
Voihan tähän tietysti syykin olla; esimerkiksi Hardyssä on niin paljon uutta, että ehkä ne pelkää epä-vakautta. Mutta ainakin minulla toimii moitteetta.

611
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Rasitusohjelmia?
« : 26.04.08 - klo:10.32 »
Anna päätteessä käsky: yes   . Enemmän rasittava käsky on: yes `yes` , mutta se saataa kaataa koko koneen. Mutta toisaalta swap-pikin tulee testattua, mene katsomaan järjestelmänvalvontaan kuinka ensin täyttyy muisti ja sitten swap - muutta kuten sanottu niin kone voi kaatua tällä raskaammin kuormittavalla käskyllä.

612
Kyllä se onnistuu ihan kivasti. Ja suuri osa roska-tiedoista kopioituu myös joten tilanne on melkein yhtä paha kuin ennenkin mikäli olisi suorittanut roskienpoiston. Sitäpaitsi jokaisella on omat varmat mielipiteet siitä kuinka järjestelmätiedot tulisi siirtää eikä toisen siirtomenetelmä kelpaa vaan pitää 'keksiä pyörä uudestaan'.
Kaikki siis tehköön omat viritelmänsä, mutta tässä osoitteessa on vähän alkua:
http://www.kolumbus.fi/eg8059/Ethernet/laitteet/pc/kayttojarjestelmista/Ubuntu_toisen_keneen_pakettien_haku.html
 

613
- UUID:t ovat melkein poikkeuksetta yksilöllisiä ellei osiota ole kopioitu. Jokatapauksessa ongelmaan auttaa:
Kytke ainoastaan yksi LaCie koneeseesi. Anna käsky: sudo tune2fs -U random /dev/<Lacie-levyn osiotunnus, esimerkiksi sda1. Varmista esimerkiksi Gparted:illa LaCie:n osiotunnus ja katso heti käskyn jälkeen mitä UUID:ksi tuli antamalla taas käsky: sudo blkid ja kirjoita LaCie:n UUID /etc/fstab tiedostoon.
- blkid toimii yleensä, mutta saattaa jättää jotain pois ellei eteen laita sudo:a.

614
Seuraavat ovat lainauksia; tietoa ei ole mutta eiköhän joku toinen tiedä paremmin ja se olisi hyvä kuulla koska eivätköhän nämä sanele Ubuntun tulevaisuutta hyvinkin paljon:

Nyt siis tähän tietoturvasoppaan tulee mukaan PolicyKit. Siinä missä SELinux (=AppArmor?) ottaa kantaa asioihin lähinnä tiedosto-, laite- ja verkkoyhteyspohjaisesti, on PolicyKitillä mahdollista sukeltaa entistä syvemmälle oikeuksien sallimisessa. PolicyKitillä yletytään sovellustason suojauksiin asti - eli vaikkapa osoitekirjan sisällöstä tai ohjelman toiminnoista (vaikkapa kellossa kellonajan asettaminen) vain osa on käyttäjälle sallittu.

PolicyKit on nimenomaisesti ylläpitoa mahdollistava työkalu, peruskäyttäjän (=sudon käyttäjä?) toiminta voi jopa vaikeutua.

Sudo on näin yksittäiselle käyttäjälle turvallisempi kuin PolicyKit, mutta PolicyKit:tiin siirrytään kuitenkin koska se mahdollistaa paremman käyttäjienhallinnan suurissa yhteisöissä. Ja tarkoitushan kaiketi on luopua sudo:sta jonkin aja kuluttua kokonaan.

AppArmor on ladattu Hardy:n perusasetuksessa. Kuitenkaan Apprmor ei tee mitään konfiguroimattomana, ja AppArmor-profiles:ia ei ladata perusasetuksessa.

Ja kuinkahan sitä ConsoleKit:tiä käytetään ?

615
Laitealue / TV:n katselu leveäkaistalla
« : 10.04.08 - klo:18.44 »
Aikaisemmin katsoin TV:tä USB-mokkulalla, mutta nyttemmin Elisan 8M leveäkaistalla firefoxilla osoitteesta: 195.197.55.188:8000 ; portit 8000-8010.

PC:nä on toiminut 'asus p5b-vm' jossa prosessorina 'Core2 duo' ja toisena PC:nä 'Via Epia-en-12000'. Ubuntu on Gutsyn perusversio jossa on paketit vlc ja mozilla-vlc-plugin; myös live-CD toimii kun nuo paketit asentaa. Kuva ja ääni ovat hyviä, mutta pätkiihän se internet välillä joka kuuluu napsahduksina muttei näy missään.
Pari ongelmaa siinä kuitenkin on ja niihin apua kaipaisin:
1. TV1 ja TV2 tekstit puuttuvat.
2. Talletukseen en ole keksinyt mitään, mutta eihän tämä olekaan toiminut kuin hetken.

616
Koetapas päivittää synapticilla: Järjestelmä/Ylläpito/Synaptic-pakettienhallinta - päivitä - merkitse kaikki päivitykset - toteuta.

Jotenkin on tullut sellainen käsitys että kun päivitykset ovat alfa- ja beta-asteella osittain sekasortoa niin synaptic kykenee homman yleensä hoitamaan. Mutta saattaa olla niin, että kun 'päivitysten hallinta' on epäonnistunut ei sitä synaptic kykene enää korjaamaan, vaan päivitys on tehtävä synapticilla jo alkuun.

617
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn järjestely
« : 21.03.08 - klo:19.33 »
8.Turhien kielipakettien poistaminen: localepurge.

Ilmeisesti localepurge-ohjelman käytöstä ei ole haittaa?


 
Itse olen käyttänyt enkä mitään suurempaa haittaa havainnut. Teoriassa sen käytöstä voi seurata jotain, mutta ei mitään sellaista jota edistyneempi käyttäjä ei voisi hallita. Aivan vasta-alkajan ei kuitenkaan ole syytä sitä käyttää.

Tämmöistähän siitä kirjoitetaan: https://launchpad.net/ubuntu/hardy/+package/localepurge

618
Käske sovellukset/apuohjelmat/päätteessä: sudo touch /forcefsck

619
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn järjestely
« : 18.03.08 - klo:10.25 »
Kopiointijärjestelmät kopioivat joskus kaksi perättäistä miinusmerkkiä yhtenä. Parasta onkin copy-pasteta käsky, deletoida käskystä purgen edestä se yksi miinusmerkki ja kirjoittaa tilalle kaksi ihan käsin. Testasin ja tosiaan copy-paste ei toimi, mutta käsin muutettuna toimii.

620
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Kiintolevyn järjestely
« : 18.03.08 - klo:07.22 »
Painolastin poistaminen:
 
- PC:hen kertyy roskaa aina kun sitä käyttää. Siivous on joskus paikallaan, mutta siivota saa vain yhden paikan kerrallaan ja senkin maltillisesti; välillä täytyy bootata ja käyttää PC:tä muutenkin jotta huomaa nikotteleeko se.
- Jokaisella käyttökerralla muodostuu hieman roskaa joten tarve siivoamiseen on jatkuva.
- Jokaisella teolla on sivu-vaikutuksensa, jotka kenties ilmenevät vasta kauan tekemisten jälkeen. Minun tarpeeni ovat toiset kuin sinun, ja sivu-vaikutukset joita minä en huomaakaan voivat romuttaa koneesi melko lopullisesti. Suhtaudu siis varoen näihin ohjeisiin.
- Siivoaminen on niin epämääräinen homma, että melkein kaikki välttävät kajoamasta siihen. Avuksi on tullut kovalevyjen jatkuva kasvu, joka mahdollistaa roskien jättämisen paikoilleen. Käytetyin siivous-menetelmä on hommata isompi kovalevy ja kloonata nykyinen kovalevy sille tai sitten asentaa Ubuntu uudestaan ja alkaa alusta.

Näin nopeasti muistin vain nämä:

1.Kun poistat käyttäjänä jonkin tiedoston se menee roskikseen: /home/<käyttäjänimi>/.Trash (Hardyssä paikka on: /home/käyttäjännimi/.local/share/Trash); mutta jos poistat sen pääkäyttäjänä se päätyy roskikseen: /root/.Trash. Lisäksi jokaisella liitetyllä ('mountatulla') tiedostojärjestelmällä on roskiksensa jokaiselle käyttäjälle, myös pääkäyttäjälle. Ja auto-mounttauksen yhteydessä mountatun roskis kopioituu pääkoneeseen.
- käyttäjän roskikseen päätyvillä tiedostoja ei käyttäjä aina pysty poistamaan. Syynä tähän on se, että ne ovat pää-käyttäjän omistuksessa ja esimerkiksi poistettu sudo:lla. Ne voi poistaa nautiluksessa käskemällä päätteessä: gksudo nautilus ja siirtymällä roskis-dirikaan. Silloin poistaminen toimii.
- mikäli haluat poistaa jotakin niin ettei siitä jää roskikseenkaan mitään niin poistaessasi sitä nautiluksella paina samalla nappulaa: shift
- myös muisti-tikulla on omat roskiksensa. Muisti-tikut täyttyvät usein koska niiden roskiksia ei huomata tyhjentää. Deletoitaessa liitetyn roskis katoaa se myös pää-koneen roskiksesta tai oliko se toisinpäin.
- kaikki roskikset löytää käskyllä: locate .Trash .
- kun roskiksia tyhjentää on syytä nähdä mitä aikoo tehdä - eli tyhjentääkö sitä mitä luulee. Roskikset kannattaa tyhjentää antamalla päätteessä käsky: gksudo nautilus , navigoimalla kotidirectoryyn (omaan tai root:in) ja painamalla yhtaikaa nappuloita CTRL ja h – sitten vain etsit dirikan .Trash .
- voit poistaa kaikki roskiksen tiedostot yhtaikaa painamalla CTRL a ja sitten nappulaa Delete.

2.Väliaikaiset tiedostot voi poistaa. Dirika /tmp putsataan järjestelmän toimesta aina bootatessa, joten siellä on yleensä vähän poistettavaa. Mutta dirika /var/tmp täytyy aina tyhjätä käsin ja kauan käytetyssä koneessa siellä on paljon roinaa.

3.Turhat Linux-image:t vievät satoja megoja. Voit poistaa ne Synapticissa etsimällä sanalla: linux-image. Älä sentään kaikkia siivoa, jätä pari jäljelle.

4.apt-get clean puhdistaa paikallisen repositoryn totaalisesti, apt-get autoclean puhdistaa reposytorystä vain mielestään vanhentuneet ja apt-get autoremove poistaa paketit jotka ovat tarpeettomia ja asennettu riippuvaisuus-suhteiden tyydyttämiseksi.
- Voit määrätä automaattisen puhdistuksen esimerkiksi kirjoittamalla tiedostoon: /etc/apt/apt.conf.d/10periodic lauseen: APT::Periodic::MaxAge ”7” joka putsaa cachesta kaikki 7:ää päivää vanhemmat.
Käskyt puhdistavat paikallista repository-cachea. Mitään sellaista ei yleensä tuhota, mitä ei saisi internetistä takaisin ja lisäksi entistä ehompana. Siis korkeintaan aikaa haaskaantuu, eikä sitäkään paljon.

5.Poista Synapticissa 'asetusten rippeet (residual config)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asentamatta (asetusten rippeet) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

6.Poista Synapticissa 'asennetut (poistettavissa tarpeettomina)'-paketit (jos niitä ei ole ei koko valintaa ole vaan voit poistua heti): mene Synapticiin – valitse: tila – valitse: asennetut (poistettavissa tarpeettomina) – Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

7.Ylimääräisten konfiguraatio-tietojen poistaminen: Mene Synapticiin. Paina Tila ja valitse 'Turhat' (jos Turhat näkyy). Valitse yksi kerrallaan oikean puolen neliöt hiiren oikealla ja merkitse 'Mark for complete removal' ja lopuksi paina: Toteuta.

8.Turhien kielipakettien poistaminen: Mene Synapticiin, paina: Etsi ja kirjoita: localepurge, valitse oikean puolen neliö hiiren oikealla ja merkitse se asennettavaksi ja paina: Toteuta. Avautuu uusi ikkuna jossa on jokainen koneeseen asennettu kielipaketti. Valitse tarvitsemasi, esimerkiksi: fi ja en. Lopuksi paina Next. Localepurge lähtee heti käyntiin.

9.Sellaisten pakettien poistaminen, joita ei tarvita ja joista toiset eivät riipu (orphaned). Lataa Synapticilla paketti: deborphan . Anna sitten käsky: sudo deborphan | xargs sudo apt-get -y remove –purge

10.Poista sanat: silent ja: splash /boot/grub/menu.lst:n kernel-riviltä, niin bootatessa näkyvät kaikki viestit, resursseja kuluu vähemmän ja toiminta paranee.
- Sanat kirjoitetaan takaisin kernelin päivityksen yhteydessä ellei poista niitä myös /boot/grub/menu.lst:in riviltä: # defoptions=
- /boot/grub/menu.lst:in enempi siivoaminen on kannanotto tietoturvaan.
- Sanan silent voi poistaa pari riviä alempaakin.

11.Teoriassa logeja dirikassa: /var/log ei koskaan poisteta, sillä niiden määrää on rajoitettu niin ettei niistä tavallisesti ole liikaa haittaa. Jos ne kuitenkin alkavat kaivertaa sielua niin .gz-loppuiset voi deletoida.

12.Firefox (tai mitä selaajaa käytätkin) kerää myös paljon 'yksityisyystietoja'. Esimerkiksi Firefoxissa ne poistetaan kohdassa: Työkalut/'Poista yksityisyystietoja'

13.Ubuntu dumppaa virhetilanteessa joitain arvoja tiedostoon. Niitä sitten debuggajat voivat käyttää. Kotihakemistoon ilmaantuu silloin tiedosto nimeltään .core joka voi kooltaan olla useampi giga. .core-tiedoston voi poistaa; se on jo tehtävänsä tehnyt.
- Normaalisti dumppaaminen on disabloitu, mutta se saattaa olla enabloitukin. Sen asetuksen saa tietää käskyllä: ulimit -c . Sen voi enabloida käskyllä: ulimit -c <kilojen luku> ja disabloida: ulimit -c 0

14.Ubuntu on useimmiten tyytyväinen vaikka sillä ei olisi swap-osiota ollenkaan. Kuitenkin kerjää verta nenästään jos ei tee swap:pia sillä esimerkiksi kone alkaa silloin kaatuilemaan mystisesti. Swapin minimikoko on 256MB. Kuitenkin järkevä koko on 1-2 GB, sillä toimiva swap on lepo- ja keskeytystilojen toimimisen ehto.
- Swapin toimimisen toteaa helpoiten käskyllä free; tulosteessa ei saa olla riviä Swap: 0 0 0 . Swap:piin on viittaus tiedostossa /etc/fstab esimerkiksi muodossa: UUID=3061c04b-0230-40c0-ad61-6ca4c728b048 none swap sw 0 0 . Siellä olevan UUID:n vastaavuuden kovalevyn swap-osion kanssa voi tarkistaa käskyllä: blkid



- Ubuntussa on ziljoona 'tyhjää' tiedostoa. Älä poista niistä yhtäkään, sillä jotkin toiminnot vaativat, että sen toiminnon 'tyhjä' tiedosto löytyy; esimerkiksi siitä tarkistetaan minä päivänä täytyy tehdä jotain.

- aina kun luulee siivoustensa olevan jossain kunnossa saakin luettavakseen tekstiä tyyliin: /etc asetuksia ei tarvitse siivota mutta kyllä sitten voi tulla tarpeen siivota käyttäjän asetuksia kuten .gnome2 tai .config ja .kde/share/config tai .kde/share/apps. Tai sitten: ... gnomen rekisterinputsaus työkalu - virallisesti puhuen Ubuntussa ei ole rekisteriä. Mutta itseasiassa rekisterinputsaus työkalun tarve on kova, sillä Ubuntun rekisteri on olemassaoleva, mutta epämääräinen.
Tai kun sais edes ohjeita kuinka putsata 'rekisteri':n osia käsin.

Sivuja: 1 ... 29 30 [31] 32 33 34