Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - petteriIII

Sivuja: 1 2 3 [4]
61
GRUB-alkulataajan kirjoittaminen asennus-CD:llä 28.1.2006

HUOM: OHJE MYÖS WIKISSÄ, MAHDOLLISESTI PÄIVITETTYNÄ: http://wiki.ubuntu-fi.org/Wiki/Grub-kaynnistyslataaja

Kytke kovalevy sille paikalle jossa se tulee jatkossakin olemaan. Kovalevyjä saisi mieluiten olla vain yksi, sillä useampi tuo sotkemisen mahdollisuuden mukaan. Boottaa Ubuntun asennus-CD:llä. Anna käskyt:

   1.      sudo su
   2.      grub
            - näytölle pitää tulla: grub>
   3.      find /boot/grub/stage1
            - saat vastauksen luokkaa: (hd0,0) mikäli levylläsi on Ubuntu. Ehkä vastauksessa on monta riviä: valitse niistä sen Ubuntu-version osio jota ensisijaisesti käytät -> sulkujen sisällä on: kovalevyn järjestysnumero, sen osion järjestysnumero josta boottaus jatkuu. GRUB laskee järjestysnumerot nollasta alkaen.

            -  Grub:issa on yleensä 'jenkkinäppis'. Sen sulkumerkit löytyvät yleensä niillä merkittyjen näppäimen vierestä oikealta puolelta. Merkki / löytyy numeronäppäimistöstä.
   4.      root (hdkovalevyn järjestysnumero, boottaava osio)
            - siis esimerkiksi root (hd0,0) -> tämä viittaa siihen /boot/grub/menu.lst:iin joka luetaan: jos järjestelmässä on monia Ubuntun versioita niin myös /boot/grub/menu.lst:ejä on monia, mutta vain tuota yhtä käytetään.
   5.      setup (hdkovalevyn järjestysnumero)
            - siis esimerkiksi setup (hd0); tässä muodossaan GRUB kirjoitetaan MBR:lle, missä se yleensä onkin. Tämän käskyn tulosteen tulee olla seuraavankaltainen:

      Checking if "/boot/grub/stage1" exists... yes

      Checking if "/boot/grub/stage2" exists... yes

      Checking if "/boot/grub/e2fs_stage1_5" exists... yes

      Running "embed /boot/grub/e2fs_stage1_5 (hd0)"... 15 sectors are embedded.

      succeeded

      Running "install /boot/grub/stage1 (hd0) (hd0)1+15 p (hd0,8)/boot/grub/stage2

      /boot/grub/menu.lst"... succeeded

      Done.

   6.      quit

Sammuta PC ja poista CD. Kun boottaat tämänjälkeen niin boottaus tapahtuu tässä määrättyyn Ubuntuun.

- GRUB-alkulataaja on levyn alussa ja se noudetaan sieltä boottauksen aluksi. Se ohjaa lukemaan määrätyltä levyltä sen määrätyltä osiolta tiedoston: /boot/grub/menu.lst ja boottaus jatkuu siellä olevien boottaus-parametrien ohjeiden perusteella.
- Kun levylle on kerran kirjoitettu GRUB ei siitä pääsekään eroon noinvain
- Jos levyllä on jo ennestään GRUB niin sen uudestaankirjoittaminen ei ole yleensä tarpeen, mutta ei siitä haittaakaan ole; ja joskus se on tarpeen vaikkei luulisikaan.
- GRUB käy toimintansa aluksi lukemassa tiedoston nimeltä: /boot/grub/device.map . Siellä on kuvattuna mitä levyjä järjestelmään kuuluu ja mitä nimeä käyttöjärjestelmän tulee kustakin käyttää, sillä käyttöjärjestelmä ja BIOS saattavat olla erimieltä näistä nimistä.
- GRUB on yleensä MBR:llä (=kovalevyn ensimmäinen sektori). MBR:n koko on yleensä vain 512 sanaa, joista vielä 64 sanaa kuuluu partitiotaululle. Niin pieneen tilaan ei mahdu monimutkaista GRUB:ia. Senvuoksi GRUB onkin jaettu stage:ihin ja vain stage1 on MBR:llä ja se kertoo mistä jatko sitten löytyy.
- Jos PC:eestään haluaa tehdä tietoturvallisen täytyy GRUB:in muokkaaminen estää. Samoin on syytä BIOS:issa poistaa mahdollisuus boottata CD:ltä ja USB:ltä; ja määritellä BIOS:in salasana.
- GRUB:in virheviestit: http://www.uruk.org/orig-grub/errors.html
- GRUB:ista on tulossa uusi versio nimeltä GRUB2: http://www.gnu.org/software/grub/grub-2-faq.en.html

- Editoin tätä tekstiä viestien neuvojen mukaan. Kiitoksia niistä neuvoista.

62
Kaikissa vähänkin uudemmissa kovalevyissä on turvallisuus-lukot määräämässä salasanaa jolla kovalevy on käytettävissä, siis myös pöytäkoneissa. Teoria on sellainen että tämä salasana määritellään BIOS:issa ja senjälkeen ainoastaan se sama BIOS osaa avata juuri sen kovalevyn boottauksen yhteydessä; lukitustila palaa kun PC sammutetaan joten kovalevyltä ei toisessa koneessa saa ulos oikeastaan mitään. Yleensä tätä salasanaa ei ole määritelty eikä sitä käytetä, mutta kyllä se on asetettavissa myöhemminkin ja jos esimerkiksi virus tunkeutuu koneeseen se voisi asettaa lukon päälle eikä kovalevyä senjälkeen saa teoriassa enää koskaan auki; koska virukset eivät vielä ole Linuxin harmina on vaara Linuxissa vielä aika olematon; mutta tulevaisuuteen kannattaa varautua.

Mutta kovalevyllä on myös 'lukon lukko' joka asettamisensa jälkeen estää sen ensimmäisen lukon muuttamisen ennen seuraavaa boottausta jolloin myös se itse poistuu ellei sitä aseteta uudestaan.

Voit katsoa onko kovalevysi haavoittuva kun pääkäyttäjänä annat käskyn: hdparm -I /dev/hdc  . Tulostuksen loppuriveillä 'security' osassa lukee haavoittuvissa koneissa: not       frozen. Tällöin voit editoida tiedostoa /etc/hdparm.conf siten, että sen viimeiset rivit ovat:

command_line {
       hdparm --security-freeze /dev/hdc
}   
         
Boottaa ja tarkista että käskyllä: hdparm -I /dev/hdc  saa tulosteessa: frozen. Teoriassa tämä tehtävä kuuluisi BIOS:lle mutta jos sitä ei siellä voi asettaa niin onhan tämä tyhjää parempi; muuten muita turvallisuus-asetuksia ei saa Linuxista käsin määrätä, se kuuluu BIOS:ille. Tarkempaa tietoa saa esimerkiksi: man hdparm. Hdparm ei teoriassa kykene toimimaan ellei sillä ole pääkäyttäjän oikeuksia, ja siitä voi tulla vaikeuksia.
   

63
Oppaiden kehittäminen / Kovalevyn kloonaus
« : 15.03.06 - klo:11.35 »
Tein tähän uuden ohjeen perustuen pariinsataan kloonaukseen. Mutta työ on ihan liian hankalasti siirrettävissä tänne. Siksi se onkin sijoitettu sivulle: http://www.kolumbus.fi/eg8059/Ethernet/laitteet/pc/kayttojarjestelmista/Ubuntun_kloonausLevy.html

Sivuja: 1 2 3 [4]