Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Ville Pöntinen

Sivuja: 1 [2] 3 4
21
Ehtoota ja hauskaa pääsiäistä.

Olen vääntänyt erästä ohjelmaa Ubuntun puolella Qt:llä ja Qt-designerilla kirjoittaen koodit c++:lla. Projekti rupeaa lähenemään koekäyttöä ja pitäisi saada se siirrettyä ja käännettyä myös Windowsin puolella.

Miten tämä tehdään? Olenko ymmärtänyt oikein, kun latasin "LGPL" -version täältä: http://qt.nokia.com/downloads?

Mitä tiedostoja siirrän Windowsin puolelle? Koko projektihakemiston? (moc-alkuiset ja -päätteiset myös?) Pitääkö tiedostoille / koodille tehdä jotain?

Tehdäänkö kääntäminen Qt-creatorilla vai pääsenkö jonnekin kirjoittamaan qmake && make vai miten?

Auttakaa osaamatonta...

22
Hei LTSP-ihmiset!

Pääsin pohtimaan päätejärjestelmän käyttöä ja sen mahdollista laajentamista.

Haluaisin tietää mitä Edubuntun mukana tulevista "opetusohjelmista" kouluissanne on käytössä? Mitä ohjelmia käytetään ja minkä ikäiset oppilaat niitä käyttävät? Kokemuksia, ongelmia, suositteluja? Mitä muita ohjelmia Firefoxin ja OpenOfficen lisäksi on käytössä opetuksessa?

Itse hallinnoin vain lukiolaisten käytössä olevia koneita, mutta olen kiinnostunut tietämään myös nuorempien LTSP-käytöstä ja mitä Edubuntu/Ubuntu/LTSP siihen voi tarjota. Olen lukenut listan (http://www.edubuntu.org/applications/8.10) mutta kaipaan käytännön kokemuksia.

Meillä on käytössä normaalit työpöytäasennuksen ohjelmat, mutta varsinaisista opetusohjelmista vain Kig.

T: Ville Pöntinen

23
Hei!

Osaatteko suositella jotain usean käyttäjän weppikäyttöistä kalenteriohjelmaa?

Se tulisi omalle weppipalvelimellemme (Ubuntu), helppokäyttöisyys ja helppo hallinnointi on tietysti plussaa. Koneella on jo Joomla, joten sen laajennokseksi asentuva kalenteri olisi (ehkä) paras vaihtoehto.


24
Hei!

Kokeilin yhdellä koneella töissä Karmiccia ja pieleen meni. Itse päivitys hoitui ssh:n yli ihan sources.listiä muokkaamalla, mutta bootti jää kesken, Karmic-kone ei nosta nfs-jakoa käyttöön oikein, käsipelillä onnistuu. Aiheesta lisää täällä: https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/mountall/+bug/461133.

Onko jollakulla täällä kokemuksia tai jotain vinkkiä tuon kiertämiseen? Dhcp (jota tuolla bugisivulla tarjotaan workaroundiksi) ei oikein tule kysymykseen.

PS. Usean (sadan) käyttäjän ympäristössä tuo uusi gdm on aika typerä. Onneksi käyttäjälistan voi puukottaa siitä pois.

25
Hei!

Auttakaas osaamatonta: Millä komennolla loitsitaan komentoriviltä / scriptistä esiin graafinen kyllä-ei-dialogi?

26
Yleistä keskustelua / Lex Nokia vs. demokratia
« : 01.02.09 - klo:14.37 »
Voivoi... Että näinkin se demokratia voi toimia. Lakialoitteen saa "määrätä" tarpeeksi iso firma.

Kännykkäyhtiön painostus sai aikaan Lex Nokian
http://www.hs.fi/talous/artikkeli/K%C3%A4nnykk%C3%A4yhti%C3%B6n+painostus+sai+aikaan+Lex+Nokian/1135243187834

27
Ubuntu tietokoneissa / Photoshop Elements 2 + Crossover
« : 11.12.08 - klo:21.34 »
Heip!

Taannoisesta tarjouksesta innostuneena latasin CrossOverin ilmaisen version ja tänään kokeilin käynnistää Photoshop Elements 4.0 sen avulla. (Winellä ei onnistu/toimi: http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=1794)

Ohjelma käynnistyy ja ryhtyy jopa avaamaan kuvatiedostoa, mutta...  :-[

Tulee ilmoitus:


Näin koetin:

Sovellukset > CrossOver > Run a Windows Command > (bottleksi itse lisätty XP-pullo) > Browse > /media/disk/Program Files/Adobe/Photoshop Elements 4.0/Photoshop Elements 4.0.exe > Adoben käynnistysikkuna ruksuttaa > Start from scratch > Photoshop aukeaa > New - Untitled-1 auki > OK > Hetken päästä ilmoitus "Your Adobe Photoshop Elements user name, organization, or serial number is missing or invalid. The application cannot continue and must now exit." > OK > Photari sammuu  ???

Ja kyseessä on laillinen versio (siis asennettu Windowsiin) Photoshopista.

Apuja?

28
Tervehdys!

Nyt kun tuolla valikoissa on tuo Create a startup disk, innostuin virittämään boottaavaa usb-tikkuani uudelleen...

Mutta minkä imagen valitsisin? Perinteinen alternate olisi mulle "lähinnä sydäntä", mutta kun tikulla kerran on kokoa 8GB, josta voin antaa 5-6GB boottaavalle Ubuntulle, niin tekisi mieli asentaa kaikki kerralla.

Osoitteesta http://cdimage.ubuntu.com/dvd/current/ löysin dvd-imageja intrepidille. Sisältävätkö ne suomen kielen tuen, löytyykö semmoisista alternate-versioita? En aio päivittää tikkuani ennen Intrepidin julkaisua ja tiettyä "vakiintumisaikaa" sillä tahdon taas joksikin aikaa itselleni asennusmedian, joka lataisi mahdollisimman vähän koneelle asennuksen jälkeen.

T: Ville

29
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / sources.list wikiin
« : 26.08.08 - klo:21.42 »
Tämän tapauksen myötä olen entistä enemmän sitä mieltä, että suositeltava sources.lst olisi hyvä olla netissä ja nimenomaan meidän wikissä. Kuten ennen oli...

edit/rhkfin: jaoin täältä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=21046.0

30
Tervehdys Ubuntu-toverit!

Eräästä toisen ketjun keskustelusta tuli mieleeni seuraava idea:

Rakentaa boottaava usb-tikku, jolla on kolme osiota + dual-boot.

Ensimmäinen boottaavaksi ja sinne Ubuntu.

Toiselle WinXP asennusrompun sisältö.

Ja sitten muokkaamaan Ubuntu-osion GRUBia niin, että käytössä on "dual-boot-tikku".

Kolmanteen osioon laitan asennukseen liittyviä sriptejä (itse asiassa nehän voisi kaiketi liimata live-tikun oletuskäyttäjän työpöydälle) yms. hyödyllistä sekä Windows-softien asennus-romppuja, niiden avaimia, kouluni koneiden laiteajureita ja uusimmat versiot ilmaisohjelmista. Käytössä on 8GB:n tikku, joten sinne saisin menemään kaiken tarpeellisen.

Kokeilen tätä tässä piakkoin, mutta jos herää ajatuksia tai olette kokeilleet vastaavaa, onnistuen tai sitten ei, kertokaa... Onnistuisiko tämmöinen?

31
Tervehdys!

Ensimmäistä kertaa aktivoin pelkästään wlanin asentaessani Ubuntua tähän uuteen läppäriini. (Lenovo X61s vaikkei sillä kai ole tässä merkitystä.)

Käynnistin koneen Live-USB-tikulla, käynnistin wlan-yhteyden omaan purkkiini ja kaikki toimi. Asensin Ubuntun enkä ole vielä juuri muuta ehtinyt testaamaankaan, mutta ihmeekseni wlan-yhteys heräsi "itsestään" ts en ole syöttänyt wep-salasanaani mihinkään ja silti yhteys toimii suoraan ekalla asennuksen jälkeisellä bootilla.

Ihmeellinen on insinööri. En ole ihan varma olenko ilahtunut vaiko vihastunut tästä.


Onko muilla kokemuksia tällaisesta? Minusta tällainen "ominaisuus" pitäisi kertoa. Siis että asennuksen aikana käytetty yhteys salasanoineen tallennetaan asennettavan systeemin automaattiseksi yhteydeksi.

(wlan0 on ainoa yhteys koneen tiedostossa /etc/network/interfaces ja siellä näkyy sekä wireless-essid, että wireless-key. Näinhän wlan-yhteys toimii, mutta automatiikasta en tykkää...)

32
Laitealue / Näyttö sekaisin / Laitevika?
« : 02.07.08 - klo:03.35 »
Tervehdys toverit!

Liitteinä kännyllä otetut kuvat sekä ubuntun, että windowsin puolelta. Ongelma on seuraavanlainen:

Ennen lähtöäni kaikki toimi. Sitten sain kunnian neuvoa koneeni käyttöä eräille perheenjäsenilleni ja tässä yhteydessä usb-tikku työnnettiin neuvojeni ansiosta verkkojohon liittimeen.  ???

No kone toimi vielä sen illan. Palasin itse seuraavana päivänä ja masiina ei suostunut edes boottamaan. Koko roska on ilman koppaa pöydällä ja tarkistin johtoja, näytönohjainta jne. mutta kone pysyi mykkänä. (Virta tuli päälle, mutta ei kuvaa, eikä kiintolevyn raksutusta, muttei myöskään virhepiippauksia.)

Irrotin virran ja patterin emosta. Sen jälkeen kone lähti käynnistymään ja kaikki näytti olevan ok. Kunnes Gnomen kirjautumisruutu päljasti liitteissäkin näkyvän sössön. Kuten liitteistä näkyy, on siellä täällä (kenttien ja valikoiden aktiivisuudesta riippuen) joskus tavallista, kunnolla näytettyä fonttia/kuvaa, mutta toisaalla tuollaista bittiroskaa. Ohjelmat näyttävät toimivan kuten pitääkin, mutta näyttö sekoilee. Surffaaminen, tekstinkäsittely jne on täysin mahdotonta. Videot ovat vihreämustaa mössöä. (Kirjoitan tätä toisella koneella.)

Ensin luulin nvidian ajureiden temppuilevan. Päivitin kaiken (Ctrl + Alt + F1), korjailin nvidian ajureita, vaihdoin vapaisiin, kokeilin alempia resoja, mutta ei apua löytynyt.

Jossain vaiheessa boottasin (epätoivoissani) windowsin puolelle ja yllätyksekseni siellä oli havaittavissa sama ilmiö. Tosin hieman pienemmässä mittakaavassa, mutta esim. videoiden katsominen on sielläkin täysin mahdotonta. Tässä vaiheessa aloin olla varma, että näytönohjain oli mennyttä... Kuitenkin "sivuoireena" huomasin, että windowsin puolella vasen kaiutin päästää oikeiden äänten sijasta voimakasta särinää aina kun äänenvoimakkuus kappaleessa tai videossa ylittää jonkin rajan.

No siitä sitten kokeilemaan ääniä ubuntun puolella ja nehän pelaavat aivan kuin tuleekin  ???


Ja sitten tulikin aika vuodattaa tätä tänne foorumille  :(

Olisiko kyseessä näytönohjaimen vaiko emon kärähtäminen? Kumpaankaan minulla ei suoraan ole vaihdokkia, eli vinkit kelpaisivat.


Faktaa koneesta:
Ubuntu 8.04, viimeisimmällä kernelillä, nvidian binäärit ja vapaat ajurit ja dpkg-reconfigure kokeiltuna.
Win XP Prof + nvidian omat ajurit (ei beta).
Acer P203W (1600x1050, mutta muutkin toimivat, eivätkä poista ongelmaa).
Asus (nvidia) 9600 silent.
Emona Asuksen P5B, muistia 3GB, kaksi sata-levyä ja yksi -cd kiinni.
Muut rojut ilmeisimmin eivät vaikuta tähän asiaan ja kuten sanottu, kone toimi moitteettomasti tähän asti.

[ylläpito on poistanut liitteen]

33
Joskus poistin kokeillakseni grubin valikosta sanan quiet joltain riviltä oletusoptioista ja olen siitä asti saanut bootin aikana hurjia määriä rivejä numeroituja kommentteja, oletettavasti juuri dmesg-tulosteen  "livenä" ruudulle. Noh, ei tässä mitään, näyttää ihan kivalta ja jos joku tuttu sattuu olemaan kylässä niin yleensä suu aukeaa. (Vielä kun ton saisi tekemään vaikka Tuxin kuvan kuten eräässä matrix-näytönsäästäjässä niiden näyttelijöiden kuvia  ;D )

Säädin tässä aiemmin tänään wlan-korttiani mm. modprobe-komennolla.

Alla komento tavallisessa, ikkunoidussa Päätteessä (gnome-terminal):
(Olen aiemmin poistanut b43:n käytöstä...)
Koodia: [Valitse]
ville@thepontiset:~$ sudo modprobe b43
[sudo] password for ville:
ville@thepontiset:~$

Kuten huomaatte, moduli latautui, ei virhe- eikä muitakaan ilmoituksia. Kuten kuuluukin...

Kuitenkin aiemmin sain tty1:ssä "dmesg-rivejä" aina ropeltaessani moduleita. Nyt niitä ei enää tule, mutta vastaavat rivit ovat luettavissa dmesg-tiedostosta. Esim. ylläolevan modprobe-komennon ansiosta dmesgiin syntyvät rivit:
Koodia: [Valitse]
[ 1036.151543] ACPI: PCI Interrupt 0000:04:02.0[A] -> GSI 23 (level, low) -> IRQ 23
[ 1036.187776] ssb: Sonics Silicon Backplane found on PCI device 0000:04:02.0
[ 1036.189587] b43-phy0: Broadcom 4306 WLAN found
[ 1036.256577] phy0: Selected rate control algorithm 'simple'
[ 1036.261685] udev: renamed network interface wlan0 to eth0
[ 1036.278951] input: b43-phy0 as /devices/virtual/input/input8
[ 1037.652490] Registered led device: b43-phy0:tx
[ 1037.652508] Registered led device: b43-phy0:rx
[ 1037.652523] Registered led device: b43-phy0:radio

Ja tosiaan tty1:ssä (mutta ei gnome-terminalissa) nuo/mitä milloinkin tulostui modprobe-käskyjen perään. Nyt tty1 on yhtä tylsän lyhytsanainen, kuin gnome-terminal:kin. Johtuuko siitä, että sain wlan-ongelmat ratkaistua ja b43 latautuu nyt ilman virheilmoituksia.

Miten tuollaisen tuloste-option saa päälle gnome-terminaaliin? Tämä siis on eri asia kuin modprobe -v.

Että tällaista tänään. Jos jollakulla tietävämmällä on aikaa pähkäillä yhtä turhia asioita kuin minä, niin vastausta tännepäin.  ???

Edit: Typo.

34
1. Ilmeisesti ainakaan Broadcomin 4306 piirillä varustetun langattoman verkkokortin ajureita ei kannata testata uudella b43-fwcutterilla Live-CD:ltä, vaikka se sitä ehdottaakin. Minulla ainakin kone hyytyi välittömästi CD:ltä ajettaessa, mutta kovalevylle asennuksen jälkeen b43-fwcutter osasi hakea toimivan firmwaren ja ottaa sen käyttöön välittömästi.

Minä päivitin pöytäkoneeni, jossa on vain langaton yhteys. Ja wlan (juuri tuo 4306) hyytyi päivityksen jälkeen.

Kun b43 on "päällä", tunnistuu kortti ok, mutta ei toimi (network is down). Hain cutterin ja wl_apstan läppärin sekä muistikun avulla ja  modprobesin b43legacyn, mutta ei muutosta. Jos b43:n ottaa pois (modprobe -r b43) häviää kortti...

Apua? En millään jaksaisi kantaa konetta toiseen huoneeseen modeemin luo. Koneessa kun ei ole koppaakaan tällä hetkellä.


EDIT: Homma toimii! sudo modprobe bcm43xx ja taas bitit viuhuu eetterissä.

36
Yleistä keskustelua / SchoolTool-kokemuksia tai -tietoa?
« : 09.04.08 - klo:20.26 »
Törmäsin tällaiseen ohjelmaan. Tietääkö kukaan missä / kenellä sitä olisi käytössä Suomessa (ja lottovoitto olisi löytää lukio). Olisi kiva kuulla ominaisuuksista,  kokemuksista ja sopimisesta tai mukautumisesta meidän koulujärjestelmään. En yhtäkkiä löytänyt netistä kuin suomentajan nimen.

37
Ubuntu tietokoneissa / /etc/skel
« : 26.03.08 - klo:13.54 »

Hei!

Adduser kopioi /ec/skel -hakemiston sisällön uusille käyttäjille. Saako newusers-komentoa tekemään saman? En ainakaan löytänyt ohjetta...  :(

Entä miten webmin toimii eli kopioiko se ko. tiedostot/asetushakemistot?

38
Sori kamala otsikko...

Pidän välilehtipalkkia koko ajan näkyvissä Firefoxissa. Tämä kuitenkin pilaa Ctrl + W komennon käytön. Toki välilehdet sulkeutuvat sillä, mutta kun viimeisen välilehden sulkee, jää Firefox auki ja siinä välilehti Nimetön. Joutuu käyttämään muita näppäinkomentoja tai jopa kaivamaan hiiren laatikosta  :D

Haluaisin, että Ctrl + W sulkisi viimeisen välilehden myötä myös Firefoxin. Näin tapahtuu, jos välilehtipalkkia ei pidä koko ajan esillä.

Kahlasin about:configgia, mutten löytänyt apuja.

Hjälp!

39
Ubuntu tietokoneissa / Fonttikoko-ongelma (Compiz)
« : 11.02.08 - klo:15.23 »
Kuva kertonee kaiken... Asensin 7.10 Ubuntun tälle kannettavalleni. (Olin kokeillut välillä muita juttuja.)

Ohjelmat ja gnome toimivat normaalisti, mutta otsikkorivin fonttikoko on jotain järjettömän suurta. Samoin osa kirjautumisikkunan teksteistä (mm. kirjoittamani tunnus).

Kaappauksesta näkyy myös, että Ulkoasu-säädöissä käytössä on koko 10. Ongelma poistuu, kun käsken Päätteessä metacity --replace, eli liittyy compiziin... Mutta en löyt compiconfigmanagerista tällaisia asetuksia.

Apua?



[ylläpito on poistanut liitteen]

40
Yleistä keskustelua / Firefox / Ctrl + hiiren rulla
« : 19.12.07 - klo:22.39 »
Moi!

Availen sivuja aika usein ctrl:n kanssa uuteen välilehteen. Äsken kävi jokin ajatus/hermo häiriö ja painoin ko. napin pohjaan samalla kun pyöritin hiiren rullaa alas n. 7-8 "pyörähdystä". (Olin eräällä tutulla sivulla ja tiesin vasta alhaalta löytyvän sen mitä olin etsimässä.)

No Firefox hyytyi, mikään ei pelannut ja muutaman sekunnin perästä muuttui uhkaavan harmaaksi...

Maltoin kuitenkin ja muutaman sekunnin kuluttua ohjelma heräsi henkiin suurennettuaan sivun tekstin n.  fonttikokoon 200.  ;D

Olen jopa käyttänyt ko. ominaisuutta aiemmin, mutten tietenkään näin. Nyt kaikki kokeilemaan!

Miten ihmeessä jo pari "rullausta" saa firefoxin kyykkyyn? Käykö muilla samoin?

Alla 3.2 Intel + 2G ram + Ubuntu 7.10.

Pitihän moista kokeilla uudelleen ja sama juttu

EDIT: Otsikko paremmax

Sivuja: 1 [2] 3 4