Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - JaniAlander

Sivuja: 1 ... 151 152 [153]
3041
Sikäli vielä tarkennuksena, että itsellä ei ole koskaan ollut tätä aivan ensiversio xp:tä eikä sitä home pakettia, siihen aikaan kun vähän modernimman koneen hankin siinä oli xp pro sp2 asennuslevy mukana.

Ja siinä siis oli aika iso läjä tuon ensiversion virheistä korjattu, siinä määrin että sanoisin XP sp2:n olleen se käyttis jonka xp:n piti olla.

Edelleenkin vielä, iso osa turvallisuusongelmista tulee yksinkertaisesti siitä että koneita ajetaan rutiininomaisesti pääkäyttäjän oikeuksin, ei se XP:kään anna haittaohjelmien tai muidenkaan tehdä sinänsä yhtään mitään sen enempää kuin mihin käyttäjän oikeudet riittää. Siitä että tilanne on tämä voidaan pitkälti kiittää myös kolmannen osapuolen ohjelmoijia jotka väsäävät ohjelmia joita ei voi ajaa muuten kuin pääkäyttäjänä.

Hyvänä esimerkkinä törmäsin asiaan viimeksi kun isälleni otettiin käyttöön nettitikkua. Olin näitten Vistaan tehnyt parit käyttäjätunnukset, yhden täysillä oikeuksilla ylläpitoon, toisen koneen normaalikäyttöön. No paljastuu että sillä tikulla EI mennä nettiin jollei olla koneessa pääkäyttäjänä sisällä. Varmistin asian vielä palveluntarjoajan teknisestä tuesta, ja annoin kyllä palautetta, jossa sanoin että tämä teidän tuota suunnilleen mitätöi joka ikisen Windowsin tietoturvaominaisuuden kertaheitolla.  Joku UAC on siinä kohtaa enää jäljellä ja sitä taas ei tahdo käyttää elävä erkkikään.


3042
Lisäksi itse voin lisätä kans kokemuksen XP:n asentamisesta. Velipojan kone oli alkanut hidastua (kas kummaa, aika ironista kun sillähä oli tietty roskaläjä-XP). Menin sitten asentamaan tuon uudelleen hänelle. Asensin sen koneen omalta kiekolta (ei mitään SP:tä). Latasin omalla linukalla usb-tikulle SP2, SP3 ja asentelin ne sitten ilman nettiyhteyttä. Pistin XP:n oman palomuurin päälle ja uskalsin tökätä nettilinjan auki koska muistaakseni hänen käyttämä virustorjunta-ohjelman asennus vaati aktivointiin netin (olisko ollu Avast, en muista). Tämä oli silti virhe! Avastin asennus ja päivitys ja bootti perään ja eiköhä koneella ollut joku matonen / virus.. Prkl! Eikä millään halunnut lähteä kyseinen mato minnekään eri ohjelmilla, joten oli pakko reilun tunnin takkuamisen jälkeen aloittaa alusta asennus. Helpommalla pääsi noin vaikka veihän sekin aikaa...

Oliko siinä aivan varmasti virus, Avast kun kuulemani mukaan antaa vääriä hälytyksiä välillä ihan viruksettomista tiedostoista.

3043
No kyllä, mutta toisaalta yksinkertaisesti on olemassa tuotteita jotka sinänsä ovat ok. mutta osaamattomissa käsissä vaarallisia. Esim. tietokonepuolelta tulee mieleen erinäiset levyapuohjelmat.


3044
No joo, kyllähän se XP puhtaaseen asennukseen verrattuna hidastui kun siihen tavaraa asenteli, mutta ei se meikäläisellä omia aikojaan alkanut tahmailemaan sen kummemmin, ja siinä oli tavaraa aika paljon (kaikennäköistä hyötysoftaa ja pelejä).

Mitä pöpöihin tuli niin itsellä oli jo ennen asennusta haettuna yhtä jos toista turvaohjelmaa jotka asensin koneelle ENNEN kuin päästin XP:tä verkkoon, saman tein Vistallekin, sen verran paranoidi kun olen. Tietty peruskäyttäjä ei välttämättä tätä älyä huomioida, joten sikäli olet oikeassa.

Muistinhallintaan ei ole mitään sanottavaa, 32-bittinen järjestelmä nytkin käytössä ja muistia ei niin paljoa ole että ongelmia olisi tullut. Tehomyllyjen omistajilla varmasti tulee, mutta XP on jo iäkäs, aika on ajanut sen ohi.

Automaattikäynnistykset otin itse pois käytöstä, aikanaan Amigalla sain mukavan virusongelman johtuen Amigan tavasta käsitellä levyjä, enkä ollut kovin innostunut Windowsseihin tulleesta automaattikäynnistelystä samasta syystä.

Siinä olet täysin oikeassa että tietyt MS:n tuotteet ovat suorastaan vaarallisia jos ei tiedä mitä tekee ja puuhailee sinisilmäisen luottavaisesti. MS markkinoi kamojaan helppokäyttöisinä ja yksinkertaisina mutta sitä ne perimmältään nimenomaan eivät ole.

3045
Laatukäsitteessähän pitää ottaa huomioon tuotteen odotusarvot normaalissa käyttötilanteessa - se on suhteellinen, kuluttajan oma käsite.

Laadultaan XP ehdottomasti:

- haittaohjelmien ja virusten riivaama
- ei palomuuria ja sitten kun tuli huono
- ei toimivaa käyttäjän suojausta, asennettavilta ohjelmilta, törkeää huolimattomuutta
- ajurituki täysi nolla, ei edes SATA-ajureita perusversiossa emolevydrivereista puhumattakaan
- hidastuu ja sekoaa ajanmyötä ilman mitään todellista syytä
- surkea muistinhallinta, liian vähän muistia

Käsittääkseni noista monet olivat pitkälti ekan version ongelmia, itsellä XP oli alusta asti sp2 tasoa, siinä ainakin oli sata-tuki omasta takaa, ei omassa käytössä hidastunut ja sekoillut ja Pro versiolla onnistui kyllä käyttäjäoikeuksien rajailu ja siten koneen suojailu haitakkeilta. Isoinhan ongelma windowsseissa on ollut se että niitä ajetaan vähän turhan isoilla valtuuksilla.

Perustelut miksi muut eivät sitä olleet:

Lainaus
- Win95, hyvin stabiili. näppärä ja viruksilta hyvin suojassa. Eihän Intenettiä silloin vielä kotona käytettykään.

Hmm jollakulla oli ilmeisesti ihan oma versio ysivitosesta ;) . Näppärä se oli, stabiili ei, ja virussuoja oli jokseenkin olematon, mikä tahansa haitake pystyi tekemään mitä lystäsi koneella.

Lainaus
- Win98 vielä parempi. Ei pakko käyttää koska NT:kin oli olemassa.

98SE kyllä, kaikissa suhteissa 95sta parempi. Jos koneella aikoi pelata oli käytännössä pakko käyttää. NT:llä ei paljon pelailtu.

Lainaus
- Windows ME. Tämä oli mielestäni epä-tuote. Mitäs kukaan osti sitä, täysin tarpeeton. Sikäli tätä en jaksa moittia. Tämän ostaminen oli mielestäni kuluttajan ihan ikioma moka.

Tätä turhaketta tuli monen koneen mukana OEM-käyttiksenä. Valitettavasti.

Lainaus
- näiden jälkeen tulikin sitten XP, joka oli hirvittävä käyttis ajettavaksi yleisessä Internetissä. Varsinainen tilkkutäkki vieläkin.

XP on pellin alta pitkälti sama kuin NT ja 2000, aika ongelmaton jos käytti OIKEAA XP:tä ei sitä tyhmennettyä Homea.


3046
Windows ME.
Perustelut: HIDAS, epävakaa, toiminnallisesti huononnettu 98SE:stä (ei mm. puhdasta DOS-tilaa).
Kakkostilan annan WIN95:lle, mm. rekisterin korruptoituminen omia aikojaan oli metka ominaisuus, jota monet uudelleenasennuskerrat ajateltiin lämmöllä.
Kolmostilan saapi Windows Vista, resurssisyöppö, monelta ominaisuudeltaan ärsyttävä.

Seiskasta ei pahemmin kokemuksia ole.

Itse pidin WinXP:stä, itsellä oli XP pro SP2 pitkät ajat käytössä, oli vakaa, ei syönyt resursseja, teki mitä pyydettiin. En joutunut viiden vuoden aikana kertaakaan XP:n omaa ansiota sitä uudelleenasentelemaan.

Henkilökohtaisesti kummastuttaa ihmisten kokemukset XP:n hidastumisesta omia aikojaan, itsellä ei tämmöisiä käynyt. Tietty pidin konetta aika lailla kurissa, katselin mitä sinne asentelin, putsailin silloin tällöin rekisteriä ja defraggailin aika ajoin, pienellä huollolla kone toimi aivan yhtä nopsasti kuin uutena.

Ainoat haitakkeet mitä koneeni sai olivat muutamat vakoilukeksit, virustartuntoja ei tullut ja muutenkin pelasi kuin ihmisen mieli. Kakkoskoneessa on edelleen sama XP asennus vuodelta 2006.

Ainoa kerta kun XP teki sinisen ruudun olikin sitten fyysisen vian syytä (nykyisessä ykköskoneessani), järjestelmälevy hajosi mekaanisesti kesken käytön ja Windows ei ymmärrettävästi asiasta oikein pitänyt (eikä sitten enää käynnistynytkään), en oikein usko että Ubuntukaan moisesta tilttaamatta ja asennusrumbatta selviäisi.

Tottakai XP:llä oli puutteensa, mutta loppujen lopuksi iso osa puutteista tuli ilmi (kuten monet tietoturvaongelmat) lähinnä jos käytti Mikkisoftan omia selaimia ja sähköpostiohjelmia. Firefox+Thunderbird+kolmannen osapuolen palomuuri+virustutka yhdistelmä ja järjen käyttö netissä pitivät möröt poissa. Jos eivät olisi pitäneet, niin sitten se etten ajanut konetta pääkäyttäjänä muutoin kuin ohjelmia asennellessa ja ylläpitotoimien yhteydessä, eihän kukaan täysipäinen aja Linuxiaankaan root-käyttäjänä kaiken aikaa.  Mahdolliset vahingot rajoittuvat kummasti, kun ohjelmat eivät pääse vapaasti mellastelemaan. 

3047
Nyt kun tarkemmin katselin siellä on yksi jos toinenkin paketti ongelmallinen, no taidanpa asentaa puhtaalta pohjalta jahka seuraava lts versio tulee, en tuon takia viitsi ryhtyä varmuuskopiointirumbaan.

3048
Hyvitysmaksu on mielestäni verrattavissa, vaikkapa tilanteeseen jossa joka jampalta perittäisiin auton käyttömaksu vaikkei autoa omistaisikaan.

Joku saa selittää oikein rautalangasta minulle miksi on oikein että käyttäjä joka säilöö vaikkapa omia valokuviaan muistikulle tai ulkoiselle kovalevylle joutuu maksamaan teostoveroa esim. Loirille?

Allekirjoittaneen älynlahjat eivät tähän veny. 

 

3049
Oma tieni oli vähän monivaiheinen, kokeilin Ubuntua kakkoskoneessa (muistaakseni jotain kasiversiota) mutten silloin siitä innostunut. No kuinkas ollakaan ykköskoneesta järjestelmälevy otti ja hajosi, kun sitten konetta korjailin asentelin (totaalisen hölmönä) hyvin palvelleen XP pron sijaan Vistan (jota temppua olen katunut siitä lähtien), kas kummaa ennen kohtuu nopsasti toiminut kone alkoi tahmailemaan ja käyttis huudattaa kovalevyä koko ajan aivan perustyöpöytä kuormallakin mikä on sangen kummaa, koskapa muistia pitäisi olla riittävästi jottei turhaa swappailua tarvittaisi. No jonkun aikaa Vistaa kärsittyäni mieleeni juolahti, että millainen Ubuntu mahtaa olla nykyään. Ja ei kun tuumasta toimeen, lataamaan ja asentamaan. Homma meni yllättävän tuskattomasti ja yllätyin erittäin positiivisesti. Systeemi toimii sulavammin kuin Xp tässä, Vistasta nyt puhumattakaan. Nyt käytännössä käynnistän Vistaa lähinnä pelaamiseen, muu käyttö tapahtuu Linux puolelta, ja joka kerran kun Vistan käynnistän Windowsin metkut saavat ärräpäät esiin.  Ubuntu nyt vaan vaikuttaa joka suhteessa paremmalta ja miellyttävämmältä.

Itseäni ei oikein windows vihaajana yleisesti ottaen ole voinut pitää, vanha 9x sarja oli ihan asiallinen kun niiden puutteet vain huomioi (ja vanhana amigistina ei oikein voinut valittaa edes epävakaudesta), windows ME:tä vihasin kyllä (omissa tietokoneissani sitä abominaatiota ei koskaan ollut), XP pro:sta pidin kovasti, mutta Vista tuo ikävällä tavalla ME:n mieleen. Tietoturvapuolikaan ei hirveästi huolestuttanut, kun vältteli Exploreria ja Outlook Expressiä ja ei suorittanut joka ikistä epämääräistä tiedostoa välttyi aika pitkälti kaikensortin haittatöhkältä. (Lisäksi ajoin XP:tä rajoitetulla käyttäjätunnuksella, ylläpito tunnusta käytettiin vain ylläpitoon, vaati pientä kikkailua mutta onnistui kyllä)

3050
Itsellä kieltäytyy itsepäisesti päivittämästä 10.04:stä. Sen verran sain selville lokeja tutkimalla, että ongelmaa olisi näytönohjaimen ajuripaketeissa, jossain mainittiin ettei 10.10 tukisi oikein vanhempia Nvidian ohjaimia, itselläni on Geforce G210. Eli mahtaneeko epäilyssäni olla perää, ja kannattaako suosiolla olla yrittämättä tämän 10.04:n päivittämistä.

Sivuja: 1 ... 151 152 [153]