Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - topiv

Sivuja: 1 2 [3] 4
41
Suosittelen, että asennat 12.04 version uudelleen, mutta nyppäät Windows-levyn asennuksen ajaksi irti koneesta (virta- ja SATA-kaapelit irti). Näin ei ole vaaraa, että joudut asentamaan Windowsia uusiksi.

Jos Windows-levy on asetettu käynnistyväksi, muutat BIOSista asennusjärjestyksen toisin päin, eli Ubuntu-levyn käynnistyväksi silloin, kun haluat sitä käyttää ja toisinpäin, kun on tarve käyttää Windowsia.

42
Linux voi käyttää useita swap-levyosioita tai swap-tiedostoja, jos ei halua osioida swapille omaa levyosiota. Linux on ainakin 2.0 kernelistä asti osannut myös sarjoittaa eri swap-osioille kirjoittamisen ja lukemisen, joten useammasta swap-osiosta saa merkittävää nopeushyötyä (jos ne on sijoitettu eri fyysisille levyille).

Kuten jo mainittiin, eri Linux-asennukset osaavat jakaa swap-osion, sen käsittely ei olennaisesti eroa eri distribuutioiden välillä.

Helpoiten swap-osion tiedot löytää komentamalla terminaalissa:
Koodia: [Valitse]
$ cat /proc/swaps
Filename Type Size Used Priority
/dev/sdf6                               partition 9380860 0 -1
$

Esimerkistäni näkee, että tässä koneessa on 9 gigan kokoinen swap-osio, joka on sdf-levyn kuudes osio. Ja että siitä ei ole käytetty tällä hetkellä tavuakaan.


43
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Ubuntun poistaminen
« : 18.02.12 - klo:13.28 »
Ongelma on se, että asensin sen kokonaan Vistan tilalle ja nyt en saa sitä pois. Pois haluan sen siksi koska en piruvie osaa korjata päivitys ongelmaa josta se herjaa koko ajan. Päivityksiä on sellaset 320kpl! Jostain ihmeen apt-get jutusta se höpöttää ja synapticista jotka ei sano mulle mitään. Siellä on kuulemma ongelmia asennettujen ohjelmien kanssa joilta puuttuu jokin lisäosa.

Ubuntu poistetaan jyräämällä sen levyosiot toisella käyttöjärjestelmällä. Tai sitten käynnistät koneen Ubuntun DVD-levyllä ja sieltä levytyökalulla poistat Ubuntun levyosiot.

Ubuntun poistaminen on neuvottu perusteellisesti Ubuntun wikissä:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asennuksen_poistaminen

44
Itse kopioisin ihan ensimmäiseksi MBR:n talteen muistitikulle varuiksi.

Sinun kannattaisi käynnistää koneesi DVD-asemalta, jolloin voit kokeilla Ubuntuaa ilman mitään asentamista. Eli Ubuntu-DVD asemaan ja käynnistät koneen. Kun Ubuntu on käynnissä, voisit käynnistää päätteen ja kirjoittaa tänne, mitä komento
# sudo fdisk -l /dev/sda

tulostaa. Näin voisimme neuvoa, mitä Ubuntun asennuksessa pitää sanoa, jotta se ei kirjoita noiden olemassa olevien XP:n ja Warpin päälle. Nyt tuo kuvaamasi "lokero" ei ole riittävä tieto siitä, mihin se Ubuntun Grub2 pitäisi pyytää asentamaan. Oletuksenahan se jyrää itsensä levyn ensimmäiselle osiolle ja suurella todennäköisyydellä estää Windowsin ja Warpin käynnistymisen.

45
Multimedia ja grafiikka / Vs: Mediatomb ja asema D
« : 15.01.12 - klo:14.17 »
Hei, tavoitteena saada mediatombilla tiedostoja käytettäväksi elisa viihteen boksille.

Ongelmana ovat D: aseman jako, herjaa ettei ole oikeuksia mediatombissa kyseiselle asemalle.. Mitenkä tuo on korjattavissa?  :)

Miten saan D: aseman "liitettyä" ubuntuun automaattisesti?

ps. oon aika käsi eli mielellään ohjeet selkokielellä ;)

Itselläni on sama kombinaatio ja voin kertoa, että hyvin pelaa! D-asema kuulostaa Windows-asemalta, joten se pitää liittää tiedostojärjestelmään. Liittäminen tapahtuu automaattisesti fstab-tiedoston kautta.

Lisäät fstab-tiedoston loppuun seuraavan rivin, jossa /dev/sdb1 on tuo sinun D-asemasi levyasematunnus ja /mnt/d -hakemisto, minne haluat sen liittää (voi olla jotain muutakin):

Koodia: [Valitse]
/dev/hda1    /mnt/d   ntfs  defaults,ro,users,auto,umask=0222,nls=utf8    0    0

Englanninkieliset ohjeet Windows-levyjen liittämiseen löytyvät täältä:
https://help.ubuntu.com/community/MountingWindowsPartitions

Toinen aiheesta käyty keskustelu tällä foorumilla:
http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=2756.0

Levy liitetään komentamalla (ei vaadi uudelleenkäynnistämistä):
$ sudo mount -a

mediatomb luo mediatomb-nimisen käyttäjän, jonka täytyy kuulua sellaiseen ryhmään, joka saa lukea tuota liitettyä levyä. Helpoiten se menee siten, että lisäät mediatomb-käyttäjän ryhmään fuse ja users.

46
Olen asentanut tuollaiseen EeePc 701 -koneeseen SD-muistikortin. SD-kortille voi määrittellä Ubuntun asennuksessa /home -kansion ja miksei muitakin, jos vakio SSD-aseman kanssa meinaa tila loppua. Se näkyy oletuksena /dev/mmcblk0 -asemana, jota käytetään samalla tavalla kuin /dev/sdx -asemiakin. Partitiot tulevat tuon nimen perään p0, p1 jne -nimisinä. Eli ensimmäinen partitio on /dev/mmcblk0p0

Muistaakseni Xandros oli vielä pilkkonut sen SSD-aseman moneen osioon, jotka kannattaa vetää kaikki sileäksi asennuksessa.

47
Radeon näytönohjaimesi on tosiaan ongelma.

Sinun pitää valita F6 Ubuntun käynnistysvalikosta ja optio nomodeset. Se käynnistää Ubuntun perus VGA-tilassa.

Kun saat Ubuntun käynnistettyä, pitää grubiin /etc/default/grub tiedoston riville
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash"
korjata rivillä
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="radeon.modeset=1"

Ohje löytyi täältä:
http://askubuntu.com/questions/72303/cannot-detect-ati-radeon-hd6720g2

48
Kannattaa myös ajaa Ubuntu-asennuksen mukana tuleva memtest86+ -ohjelma, joka testaa keskusmuistin. Ubuntu-valikossa pitäisi olla tuon niminen vaihtoehto oletuksena.

Testi vie pitkän aikaa, joten kannattaa jättää kone jauhamaan muistitestejä minimissään yön yli.
Lisätietoja www.memtest.org/



49
Olihan sulla asennettuna tarvittavat käännöstyökalut? Ne löytyvät paketista build-essential.

50
Kertokaa nyt vielä miten tuon kirjautumisen saa pois eli haluan että kone aukeaa suoraan työpöydälle!

Vastaus löytyy, kun kirjoittaa forumin hakuun "automaattinen sisäänkirjautuminen" niin hakutulosten ensimmäinen linkki vie seuraavalle wiki-sivulle:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Automaattinen_sis%C3%A4%C3%A4nkirjautuminen

[nipotus alkaa] Yleensä ei kannata laittaa yhteen keskustelusäikeeseen kuin yhteen ongelmaan / asiaan liitttyviä kysymyksiä, niin on helpompi seurata keskustelua. [nipotus päättyy]

51
Nuo erilaiset grub-versiot on tarkoitettu eri laitteille, joissa käytetään raudan valmistajan tekemän BIOSin sijaan jotain muuta raudanherättelysysteemiä. Osa on ideologisia (korvataan suljettua ohjelmistoa avoimella) tai sitten erikoiskäyttöön tarkoitettuja, kuten vaikkapa laskentaklusterin nodejen käynnistämiseen muokattu BIOS.

Esimerkiksi coreboot-versio on sellaisille koneille, jossa emolevyn BIOS on korvattu avoimella coreboot-firmwarella.
Lisätiedot: http://www.coreboot.org/Welcome_to_coreboot

Toisin sanoen, sinun pitää olla todella hardcore-rautainsinööri, että teet tämän tasoisia muutoksia laitteistoosi. Et saa vaihtamisesta mitään hyötyä, vaan grub-version vaihtaminen toiseen ainoastaan rikkoo asennuksesi.

52
Jotta voit käyttää uutta levyosiota, se pitää liittää tiedostojärjestelmään. Liitäminen tapahtuu automaattisesti, kun lisäät levyosion /etc/fstab-tiedostoon. Tuota fstab-tiedostoa pitää editoida root-oikeuksilla. Lisäät sen loppuun esimerkiksi rivin

Koodia: [Valitse]
/dev/sdc1   /media/disk2    ext4    defaults    0    2

Oletan yllä olevassa esimerkissä, että loit levylle yhden primääripartition (sdc1) ja sen tiedostojärjestelmäksi ext4. Tämän jälkeen levy löytyy aina /media/disk2 -hakemistosta ja sen hakemistoille voit antaa myös oikeudet omalle käyttäjätunnuksellesi komennolla chown.

Sellainen huomautus vielä, että tuo mount-hakemisto (/media/disk2) pitää olla olemassa, ennenkin siihen voi liittää levyn.


53
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Näyttö pimenee
« : 17.12.11 - klo:18.20 »
Loki päivittyy heti. Joten lokin lopussa pitäisi olla virheitä, jos pimeneminen johtuisi X-ikkunointiin liittyvästä virheestä.

Eihän sinulla ole määritelty näytönsäätäjään, että se katkaisee virran näytöstä, kun on oltu jonkin aikaa käyttämättä? Joskus tuo näytönsäästäjä voi luulla, että näyttöä ei käytetä ja katkaista siitä virrat virheellisesti?

54
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Näyttö pimenee
« : 15.12.11 - klo:07.31 »
Tarkista ainakin ensimmäiseksi X.org loki, josko siellä on virheitä (EE ja WW alkuiset rivit):

$ sudo cat /var/log/Xorg.0.log

55
Tervehdys!

Nyt sitten kovalevy kai kosahti ja Ubuntun bugi astui päälle eli jos on Raid 1 ratkaisu systeemipartitiolla niin Ubuntu ei osaa siitä toimia...


Oikea tapahan palautua tuosta on laittaa uusi levy vikaantuneen tilalle ja antaa RAIDin generoida itsensä kuntoon. Teet samanlaiset levyosiot sille uudelle levylle valmiiksi, mitä vanhallakin levyllä oli ja levyosion tyypiksi merkataan df (SW RAID).

Mutta kysymykseesi: Risalta raidilta kannattaa kopioida datat talteen, buutata vaikka asennusmedialta ja asentaa systeemi uudelleen tuolle ehjälle levylle. Partitiot joudut luomaan uudelleen. Lopuksi palautat tiedot varmuuskopiolta.

56
salailla nyt on ollut vähän vaikeata viime aikoina täällä. Sinun, Timo, vapaaehtoistyötä arvostaa erittäin monet hiljaiset henkilöt täällä. Siitä suuri kiitos minulta!


Kiitokset myös täältä. Ja todella mukava tietää, että Firefoxin kaatuiluun saadaan lähitulevaisuudessa korjaus.

57
On vielä yksi tärkeä syy, miksi erillinen /boot -levyosio on lähes välttämätön tietyissä tilanteissa. Levyn käynnistyslohkoon asennetaan viittaus käynnistyslataajaan, joka sijaitsee /boot-levyosiolla ja lukee itse linux-ytimen muistiin. Ytimen lisäksi siellä sijaitsevat mm. konfiguraatiotiedostot, jonka mukaan käynnistyskomentojonot liittävät muut tarvittavat levyosiot käynnistettävään järjestelmään.

Itse käynnistyslataajan pitää osata käsitellä sen levyosion tiedostojärjestelmää, joka on valittu /boot-osiolle. Sen sijaan linux-ydin voi tukea monia uusia tiedostojärjestelmiä, joita voidaan jopa ladata verkon yli tai jotain muuta eksoottista. Grub-käynnistyslataaja ei tue esimerkiksi ReiserFS -tiedostojärjestelmää, jota voitiin käyttää, kunhan /boot oli alustettu ext2-muotoon ja käynnistyslataaja osasi tukea sitä. Näin itse /-juuritiedostojärjestelmä saattoi sijaita ResiserFS-tiedostojärjestelmään alustetulla levyosiolla kunhan linux-ytimessä oli tuki ResiserFS-tiedostojärjestelmälle.

Aikaisemmin tässä ketjussa mainittu /boot-levyosion sijoittaminen levyalueen alkureunaan tuoma nopeusetu on myös totta. Sen lisäksi vanha BIOS oli pitkään rajoitettu siten, että se halusi käyttöjärjestelmäosion alkavan levyn alusta. Kun levykoot kasvoivat ja niiden sektorilukumäärä kasvoi, BIOS ei osannut viitata ison levyn oikeaan kohtaan (LBA-rajoite1). Rajoite voitiin kiertää luomalla käynnistyslataajalle pieni /boot-levyosio levyn alkuun, jossa sektorinumerot olivat niin pieniä, että BIOS-viittaus toimi oikein. Kun linux-ydin on ladattu muistiin, se alkaa käyttää laitteita suoraan ja ohittaa BIOSin. Näin ollen linux saattoi käyttää yli 127 gigatavun kovalevyjä vaikka tietokoneen emolevyn BIOS ei tunnistanut isoa kovalevyä oikein.

Vielä aikaisemmin PC-laitteiden BIOSissa oli samanlainen 528 MB kokorajoitus CHS-osoitusta käytettäessä.

1 http://en.wikipedia.org/wiki/Logical_block_addressing

Mainittakoon vielä myös se etu, että jos /home-sijaitsee omalla levyosiolla, se voidaan helposti varmuuskopioida irrottamalla osio varmuuskopioinnin ajaksi (estää tiedostojen muuttamisen varmuuskopioinnin aikana). Samoin uuden käyttöjärjestelmän asentaminen ilman liitettyä /home-levyosiota estää sinne mahdollisesti asennusvaiheessa virhetilanteen aiheuttamat muutokset.

Sinänsä linuxia voi käyttää yhdellä osiolla, koska swap voidaan tehdä tiedostoon samalla tavalla kuin Windowsissa2. Jos useampi swap-osio tai -tiedosto sijaitsee eri levyillä, linux automaattisesti käyttää sitä raidoitettuna ("RAID") ja siitä saadaan nopeusetua, kun sen eri kirjoitus- ja lukutapahtumat voidaan suorittaa rinnakkain eri fyysisillä levyillä.

2 https://help.ubuntu.com/community/SwapFaq

Suurin haitta monen levyosion käytöstä on se, että jokaisella osiolla menee vähän tilaa hukkaan. Jos koko järjestelmä on asennettu yhdelle levyosiolle, voi levyn täyttyessä olla varma, että levyn jokainen bitti tulee käytettyä ennen lopullista tilan loppumista.

58
//Edit

Tyhmä minä gparted softa näytti sen mitä halusinkin tietää...
Ja tuo johdon irti ottaminen olisi ollut liian helppo ratkaisu. Se tuli kyllä ekana mieleen.
Ei ole vaan pitkään aikaan tullut käyttettyä tuota gparted softaa.

Lassi

En suosittele tuota toisen levyn irrottamista asentamisen ajaksi: siinä on se vaara, että BIOS sekoittaa asemien järjestyksen ja kun toisen levyn kytkee takaisin kiinni, ei vasta asennettu Ubuntu kenties osaakaan käynnistää itseään.

Asennusohjelma kyllä tarjoaa kaikkia koneesta löytyviä levyjä ja jos automatiikka haluaa tehdä asennuksen Windows-levylle, voi palata askeleen taaksepäin ja valita osioinnin itse, jolloin voi valita oikean levyn ja jatkaa asennusta sille.

59
Kannattaa katsoa, mitä Xorg:in logista löytyy tuon jumittamisen jälkeen.
Koodia: [Valitse]
$ sudo gedit /var/log/Xorg.0.log

Etsi tulosteesta erityisesti (WW) ja (EE) -alkuisia rivejä -- niiden pitäisi kertoa syy ongelmaan. WW = warning eli varoitus, EE on error eli virhe. Voit myös kopioida ne tänne, niin joku todennäköisesti osaa neuvoa, miten pääset eteenpäin.

60
Stackin kokoa voi rajoittaa ulimitillä.
Koodia: [Valitse]
ulimit -s 256Miten stackin vakiokooksi määritellään 256?

Asettamalla stackin koko oikeaan määrittelytiedostoon:
Koodia: [Valitse]
$sudo gedit /etc/security/limits.conf

Sivuja: 1 2 [3] 4