Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - topiv

Sivuja: 1 [2] 3 4
21
Et kertonut minkä kokoinen SSD-asema on tai paljonko koneessasi on muistia. Itse liittäisin 1TB levyn /home -kansioksi, mutta jos SSD-asema on isompi kuin 32 GB, siitä menee perustyöasemassa suurin osa hukkaan, koska hyvin monipuolinen asennus vie tuollaisen 15 GB levytilaa.

Jos asennat SSD-aseman /-kansioksi ja 1 TB levyn /home -asemaksi, voit myöhemmin toki lisätä /home -kansion SSD-asemalle ja liittää HDD-aseman joksikin kotihakemiston alihakemistoksi, tai useammaksi, miten tarvitsetkaan.

En ole itse vuosiin tehnyt swapille omaa osiota, mutta kaikissa koneissani onkin vähintään 1,5 GB keskusmuistia.

Jos olisin asentamassa palvelinta, siihen tekisin osiot eri tavoin.

22
Muistisi on rikki. On mahdollista, että koneen ylikuumeneminen aiheuttaa ongelmat: imuroi kone puhtaaksi pölystä ja kokeile hyvin tuuletetussa paikassa uudelleen. Jos ei auta, on aika marssia tietokonekauppaan.

23
Lisätään Jallun hyvään vastaukseen vielä, että 12.04 Lubuntun lisäksi Xubuntu asentuu 32-bit versiona ilman pae-kerneliä. Ne voi päivittää Unity-ubuntuksi asentamalla ubuntu-desktop paketin ja sen voi päivittää myöhemmin uuteen versioon, jolloin käytetään asennetun kernelin kanssa yhteensopivaa versiota.


24
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Päivitys 12.10
« : 22.10.12 - klo:07.30 »
Koska sinulla on 12.04 LTS (long term support) -versio, se tarjoaa oletuksena päivitystä vain seuraavaan LTS-versioon, eli 13.04:ään.

Voit kuitenkin päivittää jakelusi, muuttamalla päivitysten hallinnan asetuksia. Paina Alt+F2, jolloin Unityn menu aukeaa ja komennat
Koodia: [Valitse]
update-manager -d
Valitse aukeavasta "Päivitysten hallinta" -ikkunasta "Asetukset..." ja "Päivitykset" -välilehdeltä, vaihda kohta "Ilmoita uudesta Ubuntu versiosta" arvoksi "Jokaisesta uudesta versiosta".
Lopuksi klikkaa "Sulje".

Tämän jälkeen päivitysten hallinnan pitäisi suoraan ilmoittaa uudesta Ubuntu-versiosta. Jos ei, klikkaa "Tarkista". Nyt dialogin yläosaan pitäisi ilmestyä tieto uudesta versiosta ja "Päivitä" nappi.

25
Hankin kesän alussa nopean uuden läppärin (Thinkpad T410). Siinä netin käyttö hidasteli armottomasti ja Firefox söi jostain syystä kaiken prosessoriajan (prosessori on core i7 M 620). Vanha atom-miniläppäri toimi samaan aikaan samassa verkossa nopeammin! Tämä siis uudella Ubuntu 12.04 LTS:llä. Muuten kone oli nopea, mutta netin käyttö vei paljon aikaa ja kaikki hidasteli käsittämätömästi.

En tiedä, onko päivitysten mukana tullut jonkinlaista korjausta, mutta kun asensin 64-bittisen Ubuntun tilalle 32-bittisen version, muuttui kone "raketiksi" ja mitään netin hidastelua ei ole ilmennyt. Olen pärjännyt 32-bit versiolla ja pae-kernelillä toistaiseksi.

Eli kannattaa kokeilla 32-bittistä Ubuntua, jos tahmausta ilmenee 64-bittisellä versiolla. Tuota voi myös kokeilla käynnistämällä kone 32-bittisellä live-levyllä ja jos se toimii nopeasti, "päivittää" kone 32-bittiseksi.

26
Lexmark on kuraa eikä tue Linuxia, jolloin tulostimet olisivat automaattisesti Ubuntussa käytettävissä kuten vaikkapa monet Canonin ja Epsonin tulostimet. Tällaisia valmistajia pitää ehdottomasti välttää ja jättää ne kauppaan.

Alkuperäiselle kysyjälle sellainen kysymys, että olihan Ubuntusi 32-bittinen? Tuo Lexmarkin suljettu ajuri on vain 32-bittisenä saatavilla ja se ei toimi 64-bittisessä Ubuntussa.

Bittisyyden voi tarkistaa kirjoittamalla terminaaliin
Koodia: [Valitse]
uname -i
ja jos kone vastaa "x86_64" sinulla on 64-bittinen Ubuntu. Jos vastaus on "i386", sinulla on 32-bittinen Ubuntu.

27
Itsellä on kolme atom-miniläppäriä Ubuntulla. Kaksi Acer Aspire One:a ja yksi ASUS eeepc 710.

Näihin olen hankkinut lisää keskusmuistia, koska tuo 512 MB on kyllä nykyään todella vähän. Levytilaa saa helposti lisäämällä SDHC-muistikortin muistikortin lukijaan ja määrittelemällä /home-osion sille.

Viimeinen 11.10 => 12.04 Ubuntu-päivitys valitti, että SSD-asema tuli päivityksessä täyteen, mutta sen pystyi kiertämään määrittelemällä asennuksen ajaksi lisämuistille joitain hakemistoja. Luulen, että Ubuntu 12.04 LTS jää koneille pitkäksi aikaa.


28
Uutena käyttäjänä toivoisin neuvoa onko nuo grafiikka lisäajurit käytössä(ja miten saa käyttöön)? ,koska niin siellä lukee, mutta järjestelmä / tiedot kertoo grafiikka käytössä olevan VESA: RS780M. Läppäri on HP Compaq 6735s, jossa integroitu UMA ATI Mobility Radeon HD 3200 kortti. Prossu on AMD Athlon(tm)X2 DualCore QL-60. Asennettu nykyinen Ubuntu käyttöjärjestelmä Vistan tilalle puhtaana asennuksena.

Klikkaa näytön oikeassa yläkulmassa näkyvää "hammasratasta" ja valitse Järjestelmäasetukset. Kun Järjestelmäasetukset -ikkuna aukeaa, valitse Laitteisto-kohdasta Lisäajurit.

Jos siinä on ATI:n ajuri näkyvillä ja siinä edessä on vihreä "merkkivalo", sinulla on käytössä ATI:n ajurit. Jos ei ole, tuosta sinun pitäisi pystyä asentamaan ajurin, klikkaamalla Asenna.

29
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Xubuntu ei tunnista kameraa
« : 15.09.12 - klo:11.16 »
Asensin F-spot-ohjelman koneeseen ja laitoin sen käynnistymään automaattisesti, kun kamera yhdistetään USB-porttiin. Ohjelma kyllä lähtee käyntiin, mutta se ilmoittaa, että mitään kameraa ei löydy. Jokin konfigurointi on edelleen pielessä, koska näyttöruudun oikeassa ylälaidassa näkyy ilmoitus kameran havaitsemisesta, mutta muut ohjelmat eivät saa siitä tietoa. Kuka tietää sopivat konfigurointiohjeet?


Kirjoitatko komentoriville kun kamera on kytketty koneeseen sen USB-kaapelilla
Koodia: [Valitse]
$ sudo lsusb
Tuon pitäisi kertoa, miten Ubuntu näkee kamerasi.

Olethan varma, että et ole muuttanut kameran asetuksia vaan se tarjoaa itseään massamuistina koneelle? Etkä ole vaihtanut kameran mukana tullutta USB-kaapelia vaikkapa vanhan puhelimen USB-kaapeliin tms?

Onhan koneellesi asennettu gthumb-ohjelma? Sen file-valikossa on Import from -komento, jossa pitäisi näkyä tunnistetut kamerat.

30
En ole saanut tehtyä edes toimivaa live cdeetä. Johtuuko sitten vanhasta näytönohjaimesta(Club 3D Radeon 9250 Mt AGP VGA/DVI/TV-out). Olen kyllä poltellut Xubuntun.Mintin.Lubuntun. 12.04 Alternate. Mikään ei anna katsella levyltä. Alternate lähtee asentamaan, joten sitäkään ei voi kokeilla. Tilasin

Miten teet asennuslevyn? Ja mihin kohtaan dvd-levyltä käynnistäminen pysähtyy?

Jos DVD-asemasi on hajonnut, voit ostaa lehtipisteestä uusimma Ubuntu user -lehden, jonka välissä tulee 100% varmasti toimiva (prässätty) asennuslevy. Syyskuun numerossa on Lubuntu 12.04.

Toinen vaihtoehto on tilata huuto-netistä Ubuntu-asennuslevy, joita siellä kaupataan pientä korvausta vastaan. Tässä yksi vaihtoehto:
http://www.huuto.net/kohteet/ubuntu-1204-lts-32-bit-cd-levyasennusohje/235789410

31
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Kotihakemisto katosi
« : 15.09.12 - klo:10.48 »
Sellainen kommentti pakko sanoa, että "klikkailin sieltä täältä ja levy tuli näkyviin" tarkoittaa, että teit samoja komentoja hiirellä levynhallintatyökalussa kuin mitä olisit komentanut komentoriviltäkin.

Komentorivin ero on se, että sillä tietää tarkasti, mitä on tapahtunut ja voi usein palata edelliseen tilanteeseen, mistä  aloitti, jos jokin menee pieleen. Graafisessa käyttöliittymässä näin ei voi toimia.

Jos olisit opetellut "sudoilemaan", (ja kirjoittanut tekemäsi temput ylös) osaisit seuraavallakin kerralla lisätä levytilaa järjestelmääsi.

Mutta en ole haastamassa riitaa - jokainen saa "taaplata tyylillään". Hyvä että sait lisälevyn näkymään kuten halusitkin.  8)

32
Kokeilisin ajaa päivitykset komentoriviltä, jolloin voit saada lisätietoa, mikä päivtyksessä menee pieleen:

Komenna siis terminaalissa (kirjoita Unity-valikkoon "terminal" tai paina Control+Alt+T):
Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get -u upgrade

Tuo ensimmäinen komento kysyy ylläpitosalasanaasi ja päivittää ohjelmalähteistä uusimat ohjelmapakettitiedot. Toinen komento aloittaa itse päivityksen.

Ilmoita tänne, jos saat virheilmoituksia.

33
Ubuntu tietokoneissa / Vs: YoTuben videot eivät toimi !
« : 14.07.12 - klo:11.35 »
Kokeilin koneeseen uutta näytönohjainkorttia.  Kortti ei toiminut.  Tämän kokeilun seurauksena lakkasivat  You Tuben musiikkivideot näkymästä myöskin koneessa olevalla vanhalla kortilla (ei kuvaa eikä ääntä), muuten näyttö toimii normaalisti.  Olen kokeillut tällä keskustelualueella asiasta annettuja ohjeita, mutta ruutu pysyy videon osalta mustana ja ääntä ei kuulu.  Mustan videonäkymän keskellä lukee "Missing plug-in".  Selaimena Chromium.  Kun selaimena on Firefox, videonäkymä jää valkoiseksi.  Aikaisemmin kaikki pelasi OK.  Auttakaa tyhmää !

Itse en Chromiumia käytä, mutta kokeilisin poistaa Firefoxin flash-pluginin ja asentamaan sen uusiksi.

Helpoiten sen tekee hiirellä, käynnistämällä "Ubuntun sovelliusvalikoiman", kirjoittamalla hakukenttään flash ja ensimmäisenä pitäisi näkyä "Adobe Flash -liitännäinen". Sen voi helposti poistaa klikkaamalla "Poista" nappia.

Suosittelen poiston jälkeen kirjautumaan varmuuden vuoksi Ubuntusta ulos ja takaisin sisälle ja asentamalla vastaavalla tavalla tuon Adobe flash-pluginin.

Kun liitännäinen on asennettu, käynnistät Firefoxin ja kokeilet Youtubea.

34
No sainpas sittenkin ratkaistua ihan ite, löysin ohjeet miten poistaa nykyinen amd-ajuri komentokehotteesta. Pääsin sitten graafisen käyttöliittymän puolelle. Asensin ajurin uudestaan ja tuntuisi toimivan.

Kannattaisi linkittää tuo käyttämäsi ohje tähän viestiketjuun mukaan, niin joku toinenkin saman ongelman kanssa tuskaileva saattaisi selvitä näin eteenpäin.

35
Voit asentaa kaksi eri Ubuntu-versiota rinnakkain. Kuten aikaisemmin jo mainittiin, voi swap-osion jakaa eri Linux-versioiden ja jopa eri jakeluiden välillä ongelmitta.

Asentaminen tapahtuu siten, että käynnistät koneen tikulta ja vapautat vanhasta Ubuntun käyttämästä osiosta tilaa uutta Ubuntua varten. Tämä tapahtuu helpoiten pienentämällä vanhan Ubuntun osiota ja luomalla uuden osion vapautuneeseen tilaan. Uuden osion voi alustaa myös vasta asennusvaiheessa.

Grubin pitäisi osata asentaa vanhan rinnalle uuden Ubuntun omaksi vaihtoehdokseen. Jos se ei heti toimi, käynnistetään kone uudestaan tikulta ja korjataan Grub käsin.

En itse tosin keksi, miksi ajaisin vanhaa Ubuntu-versiota uuden kanssa rinnakkain, jollei ylläpidä jotain ohjelmaa eri Ubuntu-versioille.

36
Ajattelin samaa itsekin, ongelmana tässä että grub on juuri tuossa windowsin levyssä

Jos grub on mennyt sössimään Windows-levyn eikä Windows enää käynnisty, sen voi korjata testdisk-nimisellä ohjelmalla. Se kirjoittaa käynnistyslevyn ensimmäisen lohkon uusiksi samaan tilaan, mikä Windowsia asentaessa se on ollutkin.

Käynnistä kone Ubuntu levyllä. Kun olet työpöydällä, käynnistä terminaali ja komenna
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install testdisk
sudo testdisk

Ensimmäisellä näytöllä valitse "No Log" ja paina Enter.
Toinen näyttö: valitse asema, joka sisältää Windows järjestelmäpartition ja valitse "proceed".
Kolmas näyttö: Valitse "Intel"
Neljäs näyttö: Valitse "advanced"
Viides näyttö: Osoita Windowsin käyttämä järjestelmäpartitio ja valitse "boot"
Kuudes näyttö: valitse "BackupBS"
Seitsemäs näyttö: Kirjoita "Y" vahvistaaksesi.

Ohjelmasta poistutaan painamalla muutaman kerran Q. Sen jälkeen voit buutata koneen ja sen pitäisi osata käynnistyä Windowsiin.

Ohje löytyy täältä:
http://sourceforge.net/apps/mediawiki/bootinfoscript/index.php?title=Boot_Problems:Boot_Sector

Olen käyttänyt tätä ohjelmaa omassa koneessani ja se toimi juuri kuten odotinkin. Windows tuli kuntoon ja sen jälkeen asensin grubin Ubuntu-levyosion alkuun ja kopioin sen ensimmäisen sektorin Windows -lataajaan käynnistämään Ubuntun.

37
Tätä ongelmaa esiintyy satunnaisesti, ei usein. Myöskään sammutus näppäin ei toimi. Hiiri toimii.

Kone: fujitsu siemens amilo l1310g (kannettava)
ubuntu 12.04

Tuo näppäimistöongelma kuulostaa vahvasti rautavialta. Voisit testata tämän käyttämällä USB-näppäimistöä koneellasi. Jos kone toimii sen kanssa ongelmitta, voit olla 100% varma, että koneen oma näppäimistö on viallinen.

38
Hei
Miten saisi touchpadin pois käytöstä Ubuntu 12.04 versiossa. Periaatteessa sen pitäisi kytkeytyä pois kirjoitettaessa, mutta se ei tee sitä, ja osa kirjoitetusta tekstistä hyppää ties minne. Koska minulla on hiiri käytössä, en tarvitse touchpadia. Joskus sain johonkin aikaisempaan versioon ohjeen sen poistamisesta ja uudelleen käynnistämisestä, mutta ohje on hukkunut jonnekin. Voisiko joku neuvoa?

Touchpadin estämiselle on kirjoitettu touchpad-indicator -niminen sovelma, jonka avulla touhpadin käytön voi helposti hiirellä estää tai sallia  kun koneeseen on kytketty ulkoinen hiiri tai kun konetta käytetään näppäimistöltä.

Touchpad-inidcatorin voi asentaa käynnistämällä päätteen (esimerkiksi näppäinyhdistelmällä Ctrl + Alt + T) ja kirjoittamalla päätteeseen seuraavat komennot:
Koodia: [Valitse]
$ sudo add-apt-repository ppa:atareao/atareao
$ sudo apt-get update
$ sudo apt-get install touchpad-indicator

Ohje sovelman asentamisesta löytyy täältä:
http://www.noobslab.com/2012/02/disable-touchpad-while-typing-or.html

Pysyvästi touchpadin voi poistaa koneelta luomalla tiedoston /etc/modprobe.d/blacklist-touchpad.conf

Tämä tehdään käynnistämällä pääte (esim. näppäinyhdistelmällä Ctrl + Alt + T) ja kirjoittamalla päätteeseen seuraavat komennot:
Koodia: [Valitse]
$ gksu gedit /etc/modprobe.d/blacklist-touchpad.conf

Lisää tiedoston loppuun rivi:
blacklist psmouse


Talleta tiedostoon tehdyt muutokset.
Uudelleenkäynnistä kone.

39
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Braserolla rippaus
« : 22.06.12 - klo:18.55 »
Löysin deb-paketin mutta mikä noista on uusin Ubuntu? Vaihtoehtoina on lucid, natty, oneiric ja precise.

Uusin Ubuntu 12.04 on Precise Pangolin.
Käöytössä olevan version voi tarkistaa komentamalla terminaalissa
Koodia: [Valitse]
$ cat /etc/lsb-release
DISTRIB_ID=Ubuntu
DISTRIB_RELEASE=12.04
DISTRIB_CODENAME=precise
DISTRIB_DESCRIPTION="Ubuntu 12.04 LTS"
$

40
Uusi Ubuntu tuntuu ainakin aluksi enemmän rihkamatuotteelta kuin vanha 10.04. Live-CD:ltä ajettaessa uudesta Ubuntusta näytti myös puuttuvan monia Ubuntuille ominaisia asioita, joten kehitys näyttää menneen taaksepäin.

Yleensä en vastaa provosoiviin kysymyksiin, jossa sanotaan, että vanha jakeluversio oli parempi kuin uusi. Ubuntu tekee runsaasti tutkimustyötä käytettävyyteen liittyen ja on selvä, että jos hyppäät kahden vuoden versiot yli ja siirryt suoraan 10.04:sta 12.04:een, uusi versio tuntuu todella erilaiselta. Uuden opetteluun joutuu käyttämään jonkin verran aikaa ja vaivaa. Samalla tavalla 10.04 oli merkittävästi erilainen kun se julkaistiin ja varsinkin verrattuna 8.04 versioon!

Mutta tässä vastauksia.
Lainaus
-  En löytänyt uudesta Ubuntusta lainkaan päätettä, jolla olen tottunut käynnistelemään muutamia ohjelmia. Miten nämä ohjelmat saadaan käyntiin Ubuntu 12.04:ssä?

Pääte löytyy helposti Unityn valikosta komennolla "terminal". Unity-valikko näyttää sitä mukaa löytyvät ohjelmat ja tiedostot, kun kirjoitat sen hakukenttään kirjaimia. Kun kuvake on näkyvissä, sen voi raahata hiirellä käynnistimeksi valikkoon. Teen itse näin heti, kun alan käyttää 12.04:sta. Idea on piilottaa monimutkainen ohjelmarakenne ja se toimii ihan mukavasti, kun siihen on tottunut.

Lainaus
-  Miten päivitysten hallinta käynnistetään 12.04:ssä. Vanhassa Ubuntussa oli ylläpito valikossa kohta "päivitysten hallinta", ja siitä asia oli helppo tarkistaa ja hoitaa kuntoon.

Päivitysten hallinta löytyy mielestäni helpoimmin ylävalikon järjestelmä-valikosta (hammaspyörä ylävalikon oikeassa reunassa). Pivitysten hallinnalla on oma indikaattori neljäntenä ylhäältä lukien, joka ilmoittaa joko "Järjestelmä on ajan tasalla" tai "Päivityksiä saatavilla". Sitä klikkaamalla päivitysten hallinta käynnistyy. Se myös lisää automaattisesti ikonin Unity-käynnistimiin, kun huomaa päivityksiä.

Lainaus
-  Synaptic-pakettienhallinta näytti myös puuttuvan uudesta Ubuntusta. 

Ohjelmia voidaan asentaa Ubuntun sovellusvalikoima -ohjelmalla, jonka käynnistin on valmiina Unity-valikossa. Sieltä löytyy myös Synaptic. Oletuksena ohjelmia voidaan graafisesti asentaa tuolla "Ubuntun sovellusvalikoima" -sovelluksella.

Lainaus
-  Uudessa Ubuntussa on toimisto-ohjelmistona Libre Office ja vanhassa oli Open Office. Miten nämä toimisto-ohjelmat eroavat toisistaan ja tekevätkö ne samoja tiedostomuotoja? Näyttääkö Libre Office oikein Open Officella tehdyt asiakirjan muotoilut?

LibreOffice on uusi versio OpenOfficesta. Se toimii täydellisesti yhteen vanhan OpenOfficen kanssa. Oracle osti OpenOfficen ja sen jälkeen avointa versiota lähdettiin OpenOffice-yhteisän voimin kehittämään nimellä LibreOffice. Lisätietoja Wikipediasta: http://fi.wikipedia.org/wiki/LibreOffice

Lainaus
-  Vanhassa 10.04:ssä ei saanut E_MU 1212m äänikorttia toimimaan kunnolla, koska sopivia ajureita ei löytynyt. Olisiko mahdollista, että Ubuntu 12.04:ssä saisin tämän äänikortin pelaamaan paremmin?

Äänikorttisi ei toimi suoraan 12.04:ssä vaan käyttäjän tarvitsee lisätä Medibuntu-pakerttilähde, josta ajurin voi asentaa. Ilmeisesti sen ajuriin liittyy tekijänoikeuskysymyksiä, joiden vuoksi jakelu suoraan perusdistrossa ei onnistu helposti. Lisätiedot 6-askeleen asennuksesta täältä: 
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1947676

Lainaus
Kysyisin vielä viisailta Ubuntu-miehiltä, onko tämä uusi Ubuntu raudan suhteen paljon vaativampi kuin vanha 10.04?

Uusi Ubuntu vaatii vähän enemmän raudalta kuin vanha Ubuntu, mutta tilalle saaakin uusimmat ohjelmistot ja parannetun Unity-kokemuksen, joka aluksi tuntuu tietysti vanhaan nähden erilaiselta. Lisäksi LTS-versiopäivitykset taataan seuraavaksi viideksi vuodeksi, joten 10.04:lle niitä on enää 3 vuotta jäljellä, kun 12.04:lle niitä saa vuoden 2017 kesään asti.

Kannattaa kokeilla tuota 12.04 Live-levyä ja sillä melko helposti näkee, jos järjestelmä ei kykene kunnolla toimimaan nykyraudassasi. Itse ajelen tätä versiota miniläppärissäni (Atom N270) ja ongelmaksi näyttää muodostuvan levytila, joka asennuksessa tarvitaan. Uskonkin, että tämä on tässä koneessa viimeinen Ubuntu-versio.

Ja voit toki jatkaa huoletta 10.04 version käyttäjänä vielä kolmen vuoden ajan. Mikään pakkohan ei ole päivittää  juuri nyt.  :)

Sivuja: 1 [2] 3 4