Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - topiv

Sivuja: [1] 2 3 4
1
Ubuntu mobiililaitteissa / Vs: Ubuntu kännykkään
« : 30.06.21 - klo:15.11 »
Jos ei halua periaatesyystä tukea googlen ekosysteemiä, voi edelleen hankkia Nokian laitteen ilman Android-ohjelmia:

https://elisa.fi/kauppa/laitteet/puhelimet_ja_tarvikkeet/puhelimet/peruspuhelimet

2
Itselläni on jo pari vuotta vanha Ideapad 330 Intelin Core i3 prosessorilla päivittäisessä käytössä ja siihen olen asentanut Ubuntun 17.04:n ja päivittänyt sen 18.04 ja uudestaan 20.04 versioon ongelmitta. Jyräsin levyllä olleen Windowsin heti uutena ja Ubuntu osasi päivittää BIOSin tänä keväänä uusimpaan, osana Ubuntun tarjoamia päivityksiä.

Rautatietojen lisäksi olisi tärkeä ottaa asennusohjelman virheilmoitus ylös, jotta voisi antaa / etsiä siihen liittyviä ohjeita.

3
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: System BootOrder?
« : 30.06.21 - klo:14.42 »
Koska EFI-osio on FAT-formatoitu osio, kannattaa sen polkuviittaukset kirjoittaa muodossa
efi/ubuntu/grubx64.efi

Ainakin jollain Mint Linuxin käyttäjällä oli sama ongelma, joka poistui korjaamalla polku "DOS-tyyliseksi".

4
HP Laserjet sarjan tulostimissa on olllut ongelma Ubuntu 20.04 kanssa.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/cups/+bug/1903519

Tulostin pitää yrittää lisätä useamman kerran, asennus kuitenkin epäonnistuu 5-6 kertaa kymmenestä. CUPS-palvelin ei osaa tarjota ppd-määrittelylistaa asiakkaalle.

HPLIP 3.20.11 sisältää korjauksen, mutta se ei ole välttämättä mukana Ubuntussa. Käsin asentaminen pitäisi onnistua (komentoriviltä).

https://sourceforge.net/p/hplip/news/2020/12/hplip-32011-release-notes/

5
Info sivut ovat man-sivujen rinnakkainen tapa ohjeistaa käyttäjää Linux-komentojen käytössä.

Info-sivulla liikutaan ylös- ja alas-nuolilla. Välilyönti rullaa sivullisen tekstiä kerrallaan.

Jos sivulle on linkitetty muita sivuja, niiden välillä pääsee siirtymään P (previous) ja N (next) -näppäimillä.

Kun sivulla on asteriski-merkillä * osoitettu avainsana, liikkumalla sanan kohdalle, ja painamalla Enter, pääsee avainsanan omalle sivulle.

Q-näppäimellä poistutaan info-sivulta. H-näppäin avaa infon sisäisen helpin eli ohjeistuksen. info info -komento kertoo sivujen käytöstä.

Onhan se tosiasia, että info-sivut ovat nykyaikana ummehtunut tuulahdus ajalta, jolloin sivuilla ei ollut tyylejä, värejä ja multimediaa. Tekstikäyttöliittymässä ne ajavat edelleen asiansa ja yllä mainitut web-sivut ovat helpommat käyttää.

6
Myös Outlook osaa synkronoida PC:n Office365 kalenterin ja Android-puhelimen välillä ongelmitta.

7
Täältäkin ääni deja-dupille. Kun teet sillä backupin, ohjelma luo ensin täydellisen kopion halutuista kansioista tiedostoineen. Voit määritellä, mitkä kansiot jätät pois varmuuskopiosta (esim. Roskakori). Sen jälkeen se tekee viikottain muuttuneista tiedostoista inkrementaalisen backupin samaan paikkaan minne alkuperäisenkin varmuuskopion, niin kauan kun siellä on tilaa.

Kun haluat palauttaa backupit, deja-dup miettii jonkin aikaa ja kysyy, miltä päivämäärältä haluat palauttaa tilanteen -- päivämäärän saa valita drop-down listalta. Ne voi palauttaa vanhojen päälle tai itse määrittelemääsi kansioon.

Olen tehnyt pari kertaa Ubuntun uudelleen asennuksen läppäriini ja palauttanut sen jälkeen /home/ -kansion deja-dupilla ja saanut helposti kaikki tiedostot ja asetukset uuteen asennukseen.

Itse en ole käyttänyt salasanaa backupin tekemiseen. SSH-yhteys NAS-levypavelimeen on suojattu salasanalla, joten sinne ei satunnainen verkossa liikuja pääse backupia selaamaan. Jos salasanan unohtaa, ei deja-dupin varmuuskopiolla tee mitään.

Täällä englanninkielinen perusohje deja-dupin käyttöönotosta:
https://www.howtoforge.com/tutorial/ubuntu-backup-deja-dup/

8
Laitealue / Vs: Brother HL-1210W asennus Ubuntuun?
« : 14.07.19 - klo:15.04 »
Tulostimesi ei ole mennyt solmuun tai rikki sen käyttämisestä Ubuntussa. Eihän tietokoneesi tai näyttösikään mene rikki kun käytät sitä Ubuntulla ja vaihdat Ubuntun tilalle Windowsin.

Ongelmasi on Brother, joka on halpisvalmistaja, jonka laitteet ja varsinkin ajurit ovat surkeinta kuraa, mitä voi rahalla ostaa. Windows-ajurit on monoliittinen kasa mössöä, joka on päivitetty viimeksi vuonna 2014 -- jonka jälkeen on tullut monta Windows-versiopäivitystä.

Brotherin Ladattavien tiedostojen sivulla [1] on "Langattoman verkon asetusten ohje", jota voisit katsoa, auttaisiko se eteenpäin.

[1] https://support.brother.com/g/b/downloadlist.aspx?c=fi&lang=fi&prod=hl1210w_eu_as&os=10013

Jatkossa kierrät ongelman ja jätät Brotherit kauppaan ja ostat vain Canonin, Epsonin tai HP:n tulostimia.  :D

9
Laitealue / Vs: Pari näyttöä tai miksei kolmekin
« : 14.07.19 - klo:14.51 »
Kaksi edellistä kuvnkaappausta näkyy, mutta viimeisen viestisi kuva ei jostain syystä (skandimerkit tiedostonnimessä?) ei näy.

10
Vanhat kernelit voi poistaa komentamalla
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get remove --purge $(dpkg -l 'linux-image-*' | sed '/^ii/!d;/'"$(uname -r | sed "s/\(.*\)-\([^0-9]\+\)/\1/")"'/d;s/^[^ ]* [^ ]* \([^ ]*\).*/\1/;/[0-9]/!d')

Tuo poistaa KAIKKI vanhemmat kuin käytössä olevat kernelit. Veikkaan, että ne grubin loppuun tulevat tuplarivit tulevat sieltä Zorinin päivitysohjelmasta, joka käy lisäämässä kaikki löytämänsä kernelit grubiin.

Jos haluaa itse valita poistettavat ytimet, ne voi hakea synaptic ohjelmalla. Asenna synaptic ja hae siinä linux-image  merkkijonolla asennettuja paketteja. Tulosteesta merkataan hiirellä, mitkä kernelit haluaa poistaa. Ajossa olevan kernelin näkee komennolla

Koodia: [Valitse]
uname -a
Komentoriviltä asennetut ytimet löytää komennolla
Koodia: [Valitse]
dpkg --list | grep linux-image
Lopuksi pitää muistaa päivittää grub
Koodia: [Valitse]
sudo update-grub2

11
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: 14.10 /home
« : 14.12.14 - klo:13.20 »
Jos antaa 14.10 asennusohjelman autopartitioida levyn, se luo swap-osion, joka on keskusmuistin kokoinen(?) ja kaiken lopun levytilan yhdeksi partitioksi, jossa on levyn kaikki loppu tila. Eli ei erillistä /home osiota. Näin ainakin Ubuntu 14.10 perus Utopic Unicornilla, enkä usko että [L][X][K][Edu]Ubuntu toimivat tässä kovin eri tavalla, mutta niitä en ole asentanut.

Lähde:
http://www.itzgeek.com/how-tos/linux/ubuntu-how-tos/install-ubuntu-14-10-step-by-step-with-screenshot.html#axzz3LryuPaLs

Kannattaa osioida käsin itse ja antaa /-osiolle esimerkiksi 16-20 GB ja mahdollisen swapin lisäksi loppu levytila /home -osiolle. Mielestäni swap ei ole enää nykyään tarpeellinen ja swap-tiedoston voi tarvittaessa luoda käsin jälkikäteen.

12
Ei ole omaa kokemusta Powermac-asennuksesta, mutta parilla huomiolla pitäisi onnistua.

1. Lataa PowerPC arkkitehtuurin versio Ubuntusta eli Ubuntu PPC
2. Jos mahdollista, uhraa koko kiintolevy Ubuntulle, ts. poista OsX
3. USB-johdolliset näppikset ja hiiret toimivat varmemmin kuin langattomat

Axisrevin asennusohje 12.04 Ubuntulle on täällä:
http://blog.axisrev.com/articles/2013/08/03/installing-ubuntu-1204-lts-powermac-g5-powerpc-platform

13
Linux tukee kyllä NTFS- ja FAT32-osioilta lukemista, mutta niille kirjoitus ei ole välttämättä kaikissa tilanteissa luotettavaa. Tämä sen vuoksi, että niiden toimintaa ei ole dokumentoitu avoimen lähdekoodin säätöjen mukaan ja tiedostojärjestelmän toiminta on pitänyt selvittää reverse engineering -menetelmällä. Päin vastoin, tiedostojärjestelmät on suojattu patentein, jotta niitä ei voisi vapaasti hyödyntää muiden ohjelmakehittäjien toimesta.

Lisäksi itse käyttöjärjestelmä tarvitsee tietynlaiset suojaukset, jotta se toimii oikein. Ja koska Linuxin käyttäjäoikeudet asetetaan eri tavalla kuin Windowsissa, ei Windowsin tukema levyosio toimi Linuxissa oikein.

Pääset helpoimmalla, siirtämällä F-osiolla olevat varmuuskopiot muualle talteen ja poistamalla kyseisen osion. Sen tilalle luot uuden osion, alustat sen esimerkiksi ext4 tai ext3 tiedostojärjestelmään ja asennat [L]Ubuntun sille.


14
Sanoisin, että ei kannata päivittää, jos kaikki toimii ja olet edelleen tyytyväinen 9.04 jakeluun. En pidä kovin suurena riskinä käyttää sitä perussurffailuun ja kevyeen toimistokäyttöön. Millekään hämäräperäisille "lääkekauppa-sivustoille" tai "aikuisten valokuvasivustoille" en silti noin vanhalla koneella lähtisi.

Jos kaipaat uudempia ohjelmia tai kone alkaa hidastua tai haluat käyttää viikonlopun leppoisasti tietokoneen päivittämiseen, kannattaa päivittää uusimpaan 12.04 LTS versioon, jolle löytyy tukea jopa 5 vuotta. Päivityksen kutenkin tekisin uudelleenasennuksena, juuri kuten Hajakenttä neuvoi: kolme osiota: /, /home ja erillinen swap-osio, koska keskusmuistia oli noin vähän. /-osiolle varaisin 16 GB tilaa, swapille 1,5 kertaa kekusmuistin määrän (tässä tapauksessa 3 GB) ja kaikki loput tilat /home:lle.

Varmuuskopiot ensin kaikesta tärkeästä ja kannattaa myös miettiä, mitä sovelluksia on asentanut. Varmuuskopiot isolle muistitikulle, ulkoiselle kovalevylle tai Ubuntu One -palveluun, jollei ole toista tietokonetta käytettävissä.

grub asennetaan uudelleen ja tuo itse käyttöjärjestelmän levyosio ("/") tulee alustaa, jotta ei mene vanhat ja uudet tiedot sekaisin. /home:lle ei tehdä muuta kuin liitetään se osaksi uutta järjestelmää, olemassa olevat tiedot säilyttäen.

15
Multimedia ja grafiikka / Creative Sound Blaster Recon 3D
« : 01.01.13 - klo:09.46 »
Hankin uuden äänikortin, Creative Sound Blaster Recon 3D:n, joka asennetaan PCI-express väylään.
Valitettavasti Ubuntu 12.04 LTS ei tunnista äänikorttia.

lspci sanoo
01:00.0 Audio device: Creative Labs Device 0012 (rev 01)

aplay -l näyttää vain näytönohjaimen HDMI-ulostulon, eikä lainkaan Creativen äänikorttia.

Onko kukaan saanut tätä korttia toimimaan Precise Pangolinissa (12.04:ssä)?

Phoronixin artikkelin [1] mukaan tuki on virallisesti olemassa 3.5.x sarjan kernelissä. Onko joku saanut kortin toimimaan 12.10 Ubuntussa? Tai jos päivitän 3.5-sarjan kernelin 12.04:ään, saisiko sillä tämän kortin toimimaan?

[1] http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=MTEwNTg

16
Suosittelen näytönohjaimeksi Nvidiaa eli jotain GeForce-näytönohjainta. Ne ovat hyvin tuettuja Ubuntussa kunhan ei osta aivan uusinta ja järeintä mallia. AMD:n (ATI) Radeonit kannattaa jättää kauppaan.

17
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 12.04 lts ja root
« : 31.12.12 - klo:18.15 »
Pääkäyttäjänä pääsee touhuamaan komentamalla
Koodia: [Valitse]
sudo -i
ja antamalla oman salasanan.

18
Raskaasti Ubuntun käynnistys-skriptejä puukottamalla näytön voisi saada pysymään pimeänä.

Meille muille käyttäjille tuo tilanne on kyllä kauhistus, koska ei olisi tietoa siitä, missä Ubuntun käynnistyminen etenee. Normaalisti ei anneta virheilmoituksia vaan ensin ydin kertoo tunnistavansa laitteistoa ja sen jälkeen käynnistetään eri palvelut ja todetaan onnistuiko kunkin palvelun käynnistyminen normaalisti vai ei. Lopuksi näytetään järjestelmään kirjautumisruutu.

Jos koneessasi tosiaan näkyy Ubuntun käynnistyessä virheilmoituksia, on oikea tapa selvittää mistä virheet aiheutuvat ja korjata ne, eikä yrittää laittaa niitä piiloon.

19
Käyttäjän kotihakemisto salataan komennolla
Koodia: [Valitse]
$ sudo ecryptfs-migrate-home -u vaimo
jossa "vaimo" on vaimosi käyttäjätunnus.


Komento löytyy paketista ecryptfs-utils, joka pitäisi olla asennettuna, jos olet jo oman hakemistosi salannut. Jos salauksen haluaa purkaa, täytyy tietää satunnainen salasana, jota hakemiston salauksessa on käytetty. Se selviää komennolla
Koodia: [Valitse]
$ ecryptfs-add-passphrase

Salattua hakemistoa käytetään normaalisti omalla käyttäjätunnuksella ja omalla salasanalla.

Ohje löytyi täältä (itse en ole kotihakemistoa salannut):
http://ubuntuguide.net/how-to-encrypt-home-folder-in-ubuntu-12-04

20
Kerrotko vielä koneesi mallin ja mikä näytönohjain siinä on, niin olisi helpompi antaa neuvoja, mitä kokeilla. ???

Sivuja: [1] 2 3 4