Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Echramath

Sivuja: 1 ... 9 10 [11] 12 13
201
Linkataan nyt tänne tämäkin: http://hapo.kapsi.fi/dmix-ohje

Eli lisätään vain omaan kotihakemistoon yksi tiedosto (ja yksi skripti Firefoxin) käynnistämiseksi, asennetaan alsa-oss -paketti (löytyi tietenkin Ubuntunkin repoista) ja kielletään esd:tä käynnistymästä (löytyy System -> Preferences -> Sound). Tämän jäljeltä systeemiääniä ei näemmä enää soiteta, mutta se ei haittaa, kun flashin (Youtuben, tietenkin) äänet viimein kuuluvat säädyllisesti ja muitakaan ongelmia ei ole näkynyt.

202
varmistat että kohdassa driver on "nvidia" ei "nv" tai jokin muu). Jos lspci taas sanoo kortin device id:ksi jonkin muun voi olla että joudut asentamaan nvidia-glx-legacy -paketin

Tosin kyllä siinä pitäisi resoluution ja virkistystaajuuden toimia hienosti ihan sillä vapaalla nv-ajurillakin. 3D-kiihdytys kyllä jää puuttumaan.

203
Arkisto: wikiin siirrettävät / Re: NFS jaot kuntoon
« : 17.06.06 - klo:16.57 »
Koneelle kannattaisi näemmä pitää asentaa "portmap"-niminen paketti. En ole ihan perehtynyt, mitä se tekee (NFS on hämärä eläin), mutta joka tapauksessa sen kanssa mounttaaminen tuntuu etenevän olennaisesti nopeammin (sekunteja vs. minuutteja).

Mutua: puuttuvan osion ei pitäisi haitata elämää käynnistyksessä, varsinkin jos kyseessä on osio, jolla ei ole systeemin omia tiedostoja. Juuriosio jos on hukassa, ollaan ongelmissa ja ilman /usr:ää on ikävää, mutta /homen puuttuminen ei sinällään systeemiä itseään haittaa, käyttäjiä kyllä. Jos /warez puuttuu, eletään reissussa mainiosti.

Jos siis bootissa verkko puuttuu kokonaan tai muuten ei ole reittiä koneelle nimeltä palvelin (eli esimerkiksi kone ei tiedä verkkointerfacensa osoitetta koska DHCP ei toimi tai nimipalvelu ei osaa selvittää mikä moisen palvelimen osoite olisi) tai toisaalta jos palvelin palauttaa reject-viestin (nfs-serveri ei ole päällä), homman pitäisi mennä sujuvasti. Mountpointti jää tyhjäksi ja jatketaan boottia.

Sen sijaan jos palvelimelle on reitti, mutta syystä tai toisesta se ei vastaa laisinkaan (verkko välissä on katki, palvelin ei ole päällä, sen palomuuri ei anna mitään vastausta pyyntöön) saatetaan odotella melko tovi, ennen kuin luovutetaan. Samaten jos nimipalvelu kyllä pelaa koneen mielestä, mutta on hitaalla päällä, saatetaan odotella melko tovi, löytyisikö "palvelin", ennen kuin tulee ymmärrys, että ei. Tämä voi tuntua käyttäjän mielestä jumiutumiselta, mutta kyllä sen tuosta pitäisi aikansa odotettuaan toeta.

Sen sijaan jos jo mountattu nfs-jako "tippuu alta", saattaa ilmeisesti seurata ongelmia?

204
Oppaiden kehittäminen / Päätteen käyttöönotto
« : 17.06.06 - klo:16.15 »
Pääte otetaan käyttöön kytkemällä se koneen sarjaporttiin. Tämän jälkeen /etc/inittab -tiedostoon pitää lisätä sopiva rivi päätteen toimintaanottamiseksi. COM1 (ttyS0) ja COM2 (ttyS1)-portteja varten sopiva rivi onkin valmiina, ainoastaan kommenttimerkki pitää poistaa. Mikäli pääte tukee, voidaan toki käyttää myös suurempia nopeuksia.

#T0:23:respawn:/sbin/getty -L ttyS0 9600 vt100

205
Yleistä keskustelua / Re: Pöytäkone vai kannettava?
« : 06.06.06 - klo:23.27 »
uudet tehokannettavatkin on niin isoja näytöltään ja näppikseltään ettei paljoa jää pöytäkoneesta jälkeen.. ja kun kerran oppii kirjoittamaan tämmösellä pikkusella ni ei se kohta enää ongelmaa tuota.

Siinähän se ongelma onkin. Tarvitsen (haluan! vaadin) ykköskoneeseeni noin 17" näytön. En suostu raahaamaan mukanani yli 12" konetta. Tässä yhtälössä on se viiden tuuman ongelma, jota tekniikka ei vielä ole ratkaissut. Tarvitsisin siis ykköskoneekseni pienen teholäppärin (Thinkpad Xjotain), telakan (jotta voi jättää esim. levyasemat kotiin) ja ison TFT:n. Ok, ei näillä tuloilla, ei näillä tuloilla.

Sen lisäksi pitäisi vielä olla multimediapelikone erikseen.

206
Naapurini poismuuttaessaan tuuppasi käteen tuollaisen Lexmarkin Z25:n.
Z23:n sivulla on mainitaan, että Z25 toimisi CUPSin Z35-ajureilla?

Joo-o, Z35 se tosiaan väittää olevansa kun lsusb:lta kysyy, merkki koneen kannessa väittää muuta.

Lainaus
Laita USB-kaapeli kiinni ja kokeile:
Gnome yläpalkki | Järjestelmä | Hallinta | Tulostus > Uusi tulostin
Valitse Lexmark Z35

Niin, tuota minä meinasin "normaalilla" printterilistauksella. Siellä ei ole Z25:ttä eikä Z35:ttä (koko lauma muita Zxx-vehkeitä kylläkin.

207
Tämä juttu voisi olla tuolla HOWTO-puolellakin. Tai aloittelijoissa. Olen törmännyt ongelmaan, joka tavalliselle käyttäjälle voisi tulla viiden ensimmäisen minuutin aikana, mutta minäkin olen pihan pihalla asian suhteen. Haluaisin nähkääs printata jotain, himputti.

Naapurini poismuuttaessaan tuuppasi käteen tuollaisen Lexmarkin Z25:n. Normaalista printterivalikosta ei löytynyt mokomaa kapinetta. Lexmarkin sivuilta löytyi peräti sitten tällaisia: pitkä linkki

Ajureita peräti kolmelle (väärälle) distribuutiolle. Mitä hiivattia minä noille teen? Puljautan alienilla jonkun noista debiksi ja asennan? Muuten vain puran ja asennan käsin? Ovatko nuo riippuvaisia kernel-versioista tai jostakin? Apua? Uskaltaako noita edes harkita vai sotkevatko koneen täydelliseksi? Yritänkö myydä rintterin jollekin Windows-käyttäjälle?

Arvostan toki, jos joku minua auttaa mokoman kanssa, mutta laajemminkin hämärien ajurien asennusohje auttaisi varmasti monia.

208
Ubuntu tietokoneissa / Re: Jos lsusb ei palauta mitään
« : 08.01.06 - klo:15.55 »
Tuoltahan se tuloste näytti, echi, ochi ja uchi kaikki paikalla. Eipä niiden poistelu tai lisääminen tuntunut vaikuttavan.

Vaan joku jo #ubuntu-fi:llä huomautti, että eihän tuossa näy lspci:n tulosteessa USB-controllereita lainkaan. Joku epäilikin, että ne olisivat BIOSista kytketty pois päältä. En kyllä tajua kuka ne olisi kytkenyt pois, mutta en saane varmuutta asiaan jos en mene itse katsomaan.

209
Ubuntu tietokoneissa / Jos lsusb ei palauta mitään
« : 08.01.06 - klo:14.13 »
Onkos koneessa kaikki asiat kunnossa, jos lsusb ei tulosta yhtikäs mitään? ATX-lankku kyseessä, USB-portit siis löytyvät ja ihan normaali Wartysta Hoaryn kautta Breezyyn päivitelty perusasennus. Ymmärrykseni mukaan kai sieltä normaalisti pitäisi palautua pari ID 0000:0000 -laitetta eli emo itsessään? Siskon koneessa ilmenee moista, Canon Powershot A75:kin pitäisi kuulemma (ihmettelin asiaa ssh:n yli) olla paikoillaan vaan eipä sitäkään näy tulosteessa.

Lspci:n tuloste, jos se antaa jollekin vihjeen:

Koodia: [Valitse]
mikko@eevankone:~ $ lspci
0000:00:00.0 Host bridge: ALi Corporation M1541 (rev 04)
0000:00:01.0 PCI bridge: ALi Corporation M1541 PCI to AGP Controller (rev 04)
0000:00:07.0 ISA bridge: ALi Corporation M1533 PCI to ISA Bridge [Aladdin IV] (rev c3)
0000:00:0e.0 Ethernet controller: Linksys NC100 Network Everywhere Fast Ethernet 10/100 (rev 11)
0000:00:0f.0 IDE interface: ALi Corporation M5229 IDE (rev c1)
0000:01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc Rage XL AGP 2X (rev 65)

Windowsissa usb-laitteet kuulemma toimivat, Windows vaan ei enää toimi...

210
Ubuntu tietokoneissa / Re: Eka Ubuntuni - ongelmia
« : 03.01.06 - klo:02.20 »
jos kello on pari tuntia pielessä, niin silloin vikaa on kyllä jossain muuallakin

Jos kello on jotakuinkin tasan kaksi tai kolme tuntia edellä tai myöhässä - vuodenajasta riippuen - kysehän saattaa olla vain siitä, että joku käyttöjärjestelmä luulee kellon olevan UTC-ajassa, joka taas paikallisessa. Windows ainakin lie edelleen niin pölö, että haluaa pitää ajan Suomen ajassa. Mikä Ubuntun oletus itseasiassa on? Sitä ei muistaakseni kysytä, riippuuko tämä siitä, mitä muita systeemejä koneessa asennushetkellä on?

211
Ubuntu tietokoneissa / Re: rootin teeman vaihto
« : 26.12.05 - klo:17.32 »
Jaa-a. Nytpä olen törmännyt siihen ongelmaan, että kun olen juuri saanut oman tunnukseni ulkoasuni hyväksi, niin siten kun suorittaa esim. sudo nautilus, niin se näyttää häiritsevän rumalta tai ainakin erilaiselta.

Eikös sen kannatakin näyttää erilaiselta, jotta muistaa, että tämä ikkuna toimii rootin oikeuksilla ja on Potentiaalisesti Vaarallinen?

212
Kiitoksia vastauksesta. Tiistaina kun pyhät loppuu niin heti Sonera/Elisa soittelurumban jälkeen menen hankkimaan tuon kytkimen, verkkokortin sekä tarvittavat piuhat. :)

Oon muuten tullut sen verran porvariksi, etten enää itse hankia noita 20 euron PCI-kortteja, lähinnä vain 3Com ja Intel kelpaavat (ja Intelit taas näyttävät olevan liian kalliita, joten kotiverkko on täynnään 3Com 905:sia).

Noin muuten sitten kannattaa mahdollisesti laittaa jonkinlainen NAT päälle, joko käyttäen ko. serveriä tai sitten jotakin vallan dedikoitua verkkorautaa - eli jollei modeemistasi löydy, kaupasta löytynee sitten paketteja, joissa on kytkin ja palomuuri samassa. Windowsilla surffaaminen pelottaa vähemmän, jos siihen ei pääse kukaan intternetistä käsiksi.

213
Ubuntu tietokoneissa / Re: Netti toimii todella hitaasti
« : 23.12.05 - klo:22.16 »
Tuon pöntön ip on 192.168.1.1
ja toi 80.186.64.1 on kaiketi joku elisan pönttö.

Minä tipuin tästä jutusta jo täysin, joten toivottavasti joku oikea verkkoasiantuntija lukee tämän ja selventää asiaa... jos 192.168.1.1 on koko pöntön osoite, eikö se nimenomaan pitäisi olla oman pienen lähiverkkosi gateway. Yleensähän nämä peruskuluttuja-ADSL-boksit - eikös tässä sellaisesta ole kyse - reitittävässä moodissa luovat oman suljetun lähiverkon ja 1:n-NATilla välittävät sinne internettiä. Sitten järjen mukaan pönttösi onkin ihan vaan siltaavassa moodissa, mutta sillä on silti jokin IP-osoite josta sitä voidaan hallinnoida.

Kannattaa nyt kuitenkin selvittää, kulkeeko liikenne ko. ADSL-modeemiin edes kunnolla, eli onko vika verkkokortissa. RTL8139 on kuulemma maailmanhistorian huonoin PCI-väyläinen verkkokortti, mutta kyllä ehjän sellaisen pitäisi kotikoneen internetti hoitaa.

214
Koodia: [Valitse]
joonas@purkki:~$ sudo /etc/init.d/ssh start
 * Starting OpenBSD Secure Shell server...                               [fail]

Kai se nyt jossain kertoo mikä sillä on hätänä. Ilmestyisikö vaikka /var/log/auth.login tai /var/log/syslogin perään jokin herja?

215
Minullakin on tosin ollut pieniä ongelmia tuon SSH:n nopeuden kanssa, en ole päässyt kuin reiluun megatavun sekuntti vauhtiin. Kuitenkin teoreettinen maksimi on lähellä kymmentä. Joskus DC++:aa käyttämällä näiden koneiden välillä olen saanut sen lähes saavutettua.

Kannattaa muistaa, että ssh:ssa on kryptaus. Se vie potkua. Nopeutta siis rajoittaa olennaisesti se, jos jompi kumpi koneista ei jaksa tunkea verkkointerfacea täyteen kryptattua kamaa. Vielä jos verkkokorttikin on jokin halvempi vekotin, jolla prossu joutuu tekemään töitä vielä sekin edestä, ei ihme jos hidastaa. Itselläni on serveri 300 MHz P2 ja 3Com 905, ssh:lla irtoaa 2.6 MB/s, nfs:llä jotakin tyyliin 6-7 MB/s.

Lainaus
Minulla ainakin portti 22 oli Ubuntussa oletuksena kiinni. Kokeileppa availla se Firestarterilla.

Eipä siellä oletuksena pitäisi mitään palomuuria olla, iptables toki tuettuna ja asennettuna, mutta ei minkäänlaisia sääntöjä? Myöskään oletuksena vaan ei asennu mitään joka kuuntelisi mitään, toisin kuin vaikka Debian, joka asentaa ties mitä hämäriä daytimejä.

216
Elikkäs se vaikuttaa siltä että 22 porttia ei saada avattua. Mitähän tuossa nyt tekisi?

Koska en tiedä miten taitava kukin kysyjä on, pitää esittää varsin simppeli peruskysymys: oletko ihan varma, että ko. koneessa on SSH-palvelin pyörimässä ja vielä vakioportissa? Oletko varma, että ko IP:ssä vastaa juuri haluamasi kone, eikä esim. jokin ADSL-modeemi (harvemmin niissä tosin kai ftp auki on).

217
Ubuntu tietokoneissa / Re: Netti toimii hitaasti
« : 21.12.05 - klo:16.13 »
--- 192.168.1.1 ping statistics ---
0.0.0.0             80.186.64.1     0.0.0.0          UG      0        0        0   eth0

En nyt ihan seuraa. Routen tulostuksista päätellen pöntön IP-osoite verkossasi olisi 80.186.64.1. Mikä ihme tämä 192.168.1.1 on? Ainakaan samassa lähiverkossa ei ole, mutta onko pöntöllä sellainenkin osoite?

218
Ubuntu tietokoneissa / Re: Muutama kysymys Ubuntusta
« : 19.12.05 - klo:19.13 »
paitsi, että admin-ryhmä on oikeasti ryhmä nimeltä admin ja adm-ryhmä on sitten totaalisesti erillään. oletuksena tuo

Seison korjattuna.

219
1)  Osoite sivustoa vartenhan pitää pitää hankkia esim http://www.dyndns.com/, mutta saako sen ihan tavalliseen laajakaistayhteydessä olevaan koneeseen? Jostain kuulin, että esim. Elisan verkossa moinen olisi kiellettyä?

Se lienee luettavissa Elisan verkkosopimuksesta. Lisäksi voit selvittää mitä mieltä kuluttajaneuvojasi on moisen kiellon laillisuudesta, jos sellainen löytyy internetyhteytesi liittymäsopimuksesta. DynDNS luultavasti (en ole kokeillut) suostuu kyllä osoittamaan mihin tahansa IP-osoitteeseen, mutta parhaimmilalan ISP:si on blokannut kokonaan sisääntulevia yhteyksiä, esimerkiksi porttiin 80.

Lainaus
2.) Mitkä suurinpiirtein olisivat Ubuntun serverikäytön vaatimukset raudan suhteen? Itsellä olisi ylimääräinen 200Mhz:n Pentium, jossa 64MB muistia ja 2GB kovalevy. Mahtaako onnistua?
llä erää..

Kerrastaan riittävä koje. Omassa kotiserverissäni lukuarvot ovat pari kertaa suurempia, mutta tämä tarve johtui lähinnä siitä, että sitä käytetään interaktiivisesti koko ajan ja silloin ei olisi soveliasta ilmetä minkään sortin hidastelua. Koneesi ajaa täysin mainiosti pelkkää Apachea - toki jos jokainen sivu luodaan monimutkaisella PHP-skriptillä julmetun isosta SQL-tietokannasta, Pentiumin saanee polvilleen, mutta staattisia tai melkein staattisia sivuja se kyllä palvelee - eihän jostakin normaalista kotilaajakaistasta saa niin paljoa tavaraa ulos, että kone kuorman alle hyytyisi.

Kiintolevyähän moiseen voi tosiaan tunkea hyvällä tuurilla paljonkin, tuossa omassa pöntössä on 120-gigainen, koska Linux ei juurikaan välitä BIOSin kyvyistä. Koneessa tosin pitää olla myös ikivanha 2 gigan sirkeli, jolta bootataan, koska BIOS ei tajua isommasta levystä mitään. Valitettavasti 24-bitin LBA:n rajojen (olikos se nyt 137 GB?) yli tuollakaan ei päästä, pitäisi olla erillinen ohjainkortti. Lisäksi jotkut onnettomat koneet eivät kertakaikkiaan POSTaa, jos johonkin väylään on kytketty turhan suuri kiekko, vaikkei BIOSille kertoisikaan moisesta.

220
eli olen hommaamassa langatonta hiiri,näppäimistö settiä niin osaisiko joku sanoa toimiiko sellaiset ubuntussa? kiitos jo etukäteen.

Langattomuus nyt ei suunnattomia ongelmia aiheuttanet, PS/2-vehkeet ja toisaalta USB-laitteetkin lienevät suhteellisen standardia kamaa ja se langaton tekniikka on ihan laitteen sisäinen asia, ei se vaadi koneelta mitään tukea. Näppäimistöjen kanssa kyse lie lähinnä siitä, onko kaikenlaisia lisänäppäimiä mahdollista saada toimimaan.

Sivuja: 1 ... 9 10 [11] 12 13