Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - NimimErkki

Sivuja: 1 [2]
21
Ubuntu tietokoneissa / Virtuaalinäppäimistö?
« : 28.10.11 - klo:07.11 »
Käytössäni on Ubuntu 10.04 asennettuna tavalliseen, suomalaisella näppäimistöllä varustettuun pöytäkoneeseen.

Tarvitsen ajoittain myös muita näppäimistöasetuksia, lähinnä kyrillistä ja kreikkalaista. Käyttöä helpottaisi virtuaalinäppäimistö, jolta toivoisin seuraavia ominaisuuksia:
  • näppäinkartta kaiken aikaa näkyvissä ruudulla;
  • mahdollisuus käyttää syöttölaitteena sekä näppäimistöä että hiirtä;
  • käytettävän näppäimistöasettelun helppo vaihto.

Mitä suositellaan?

22
Käytössä Ubuntu 10.04, Thunderbird 3.1.11 ja Elisan sähköposti. Apua tarvittaisiin seuraavanlaiseen probleemaan:

Aika ajoin, erityisesti jos kone on välillä ollut valmiustilaan tainnutettuna, Thunderbird ei tunnu löytävän etäpalvelimelle saapuneita sähköposteja. Statusriville tulee teksti tyyliin "haetaan uusia viestejä" tjsp, mitään ei tapahdu moneen minuuttiin ja lopulta tulee pop-up-virheilmoitus tyyliin "viestien haku epäonnistui" tai "yhteyttä palvelimeen ei saatu" tai jotain. (Pahoittelen näitä epämääräisiä virheilmoituksia, tilanne ei juuri nyt ole päällä enkä muista tarkkoja sanamuotoja.) Olen ollut huomaavinani, että tätä sattuu useimmin juuri silloin, kun palvelimella todella ON uusia viestejä. Jos tässä tilanteessa menen selaimella webmailiin, pääsen sinne normaalisti ja voin lukea viestini. Tämän jälkeen yleensä myös Thunderbird tulee järkiinsä ja hakee uudet saapuneet. (Kokeiltu myös sähköpostiohjelmana Evolution 2.28.3 mutta samaan tapaan tuntuu oireilevan sekin.)

Liittyneekö samaan asiaan vai ei, mutta normaali nettisurffailussakin tulee kumman usein tilanteita, jossa selaimen statusriville tulee useiden sekuntien ajaksi viesti "Selvitetään verkko-osoitetta" tai vastaavaa, ihan kuin nettiyhteydessä olisi jotain pätkimistä. Sitten kun linjat aukeaa niin data siirtyy kyllä ihan sellaista vauhtia kuin pitääkin. Selaimina vaihtelevasti Firefox ja Opera, molemmissa samaa ilmiötä. Onkohan syy omalla koneella vai Elisan tsydeemeissä?


23
Tästä aiheesta on lätisty ennenkin ja kyllä, haulla löytyy. Ajattelin nyt kuitenkin tehdä uuden aloituksen kun kaikki vanhojen ketjujen ohjeet eivät taida enää nykyisenä Grub2-aikana olla voimassa.

Siis: miten poistaa "ylimääräiset" kernel-versiot, joita käynnistysvalikkoon kerääntyy ajan mittaan? Miten poistaa vanhat kernelit paitsi valikosta, myös levyltä tilaa kuluttamasta?

Rautalankaohjeita tästä toivoisin. Amatööri kun ei ymmärrä esimerkiksi seuraavia asioita:

  • millä nimellä poistettavia kimpaleita voi etsiä Synapticissa niin ettei vahingossa lähde mitään tarpeellista?
  • mitä ne juuttaan memtestit oikein on?
  • onko erityistä syytä säilyttää muita kuin viimeisintä versiota sen jälkeen kun toimivuus on todettu?
  • onko olemassa ohjelmallista työkalua, jolla homma tapahtuisi helposti ja vaarattomasti?
  • miksi järjestelmää ei ole tehty siivoamaan itse itseään?

24
Ubuntu 10.04 käytössä. Kun right-clickaa kuvaketta ja valitsee Avaa ohjelmalla > Muu ohjelma..., aukeaa lista, josta valitaan käytettävä ohjelma. Tähän listaan on alkanut kerääntyä ei-toivottua tauhkaa: useampia esiintymiä samasta vaihtoehdosta, ilman kuvaketta ja osa pienellä alkukirjaimella kirjoitettuna. Jäljet johtavat sylttytehtaalle, sillä nämä roskat näyttävät olevan enimmäkseen Winestä peräisin, mutta on siellä IBM Lotus Symphonykin, vaikka ohjelmisto vain kävi koneellani tutustuttavana ja on jo poistettu.

[Jaa, en sitten osannutkaan lisätä ScreenShottia. No joka tapauksessa listalla on sellaisia rivejä kuin hh, IBM Lotus Symphony, notepad (kahteen kertaan), winebrowser (kolmeen kertaan), Wine core exe (taisi olla viisi kertaa), ynnä muuta, ja nuo kaikki ilman kuvaketta ja juuri tuolla tavoin kirjoitettuina.]

Millähän tuon listan saisi siivottua ja onkohan Wine päässyt menemään etikaksi?

25
Tapahtui seuraavanlaiset vaiheet asennettaessa Ubuntu 10.04:ää läppärille, jolla entuudestaan Windows XP:

  • Tehtiin CD:ltä Ubuntu-asennus XP:n rinnalle. Ainoan kovalevyn osiointi tehtiin asennusohjelman ehdottamalla tavalla (=automaattisesti). XP:lle jäi tilaa n. 40 GB, Ubuntu otti n. 25 GB. Asennus sujui ongelmitta.
  • Asennuksen jälkeen käyttelin Ubuntua jonkin aikaa, Synaptic teki päivitykset ym. Kone käynnistettiinkin muutamaan kertaan, käynnistysvalikko ilmestyi niinkuin pitikin ja kaikki toimi normaalisti.
  • Lopuksi testasin vielä, että myös XP toimii normaalisti. Ensi kertaa XP:tä käynnistäessäni chkdsk halusi tarkistaa levyn, minkä sallin. Ei virheitä. Tämän jälkeen uudelleenkäynnistys (meni vahingossa ensin Ubuntuun, kun en ollut koneen ääressä vaihtamassa oletusvalintaa, joten manuaalinen uusi käynnistys ja valikosta XP). Kaikki edelleen normaalia.
  • XP käynnistyi normaalin tuntuisesti. Käynnistyksen jälkeen ruudulla oli ilmoitus tyyliin "Asennettujen laitteiden takia Windows on käynnistettävä uudelleen" tms. (en hoksannut kirjoittaa tuota tekstiä muistiin, mistäs sitä olisi arvannut...). Valitsin "Käynnistä uudelleen nyt".

Tämän jälkeen käynnistyksessä saan seuraavan virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
no module name found
Aborted. Press any key to exit.

"Any Keytä" painettuani saan toisenlaisen virheilmoituksen:

Koodia: [Valitse]
Non-System disk or disk error
replace and strike any key when ready

Näppäintä painamalla nämä kaksi virheilmoitusta vuorottelevat ruudulla. Kun panen Ubuntun asennus-CD:n levyasemaan ja teen KOVAN bootin virtakytkimestä, pääsen ongelmitta Ubuntun esittelytoimintoon (jota nytkin parhaillaan käytän). Levyn osiointi näyttäisi Disk Utilityllä katsottuna ihan järkevältä ja tiedostojärjestelmät näyttäisivät myös olevan kunnossa (= sekä Ubuntu- että Windows-kansiot ja -tiedostot näkyvät ja aukeavat normaalisti).

Ilmeisesti siis XP söi GRUB:in kuin punkkari mummon bussilipun, vai mitä tässä nyt tapahtui? Apua kaivataan kuitenkin, mielellään selkokielistä, sillä en ole mikään Linux-spesialisti. (Siksi myös avasin tästä uuden ketjun, mikään olemassaolevista kun ei tuntunut sopivan täsmälleen tähän tapaukseen enkä halua lähteä sormeilemaan käynnistyslohkoja ilman kunnon ohjeita.)

Kone on HP Compaq nx7300, 1 GB RAM, 80 GB HD. Ubuntu-asennus tapahtui 10.04 CD:ltä, jota on aikaisemmin käytetty ongelmitta vastaavaan asennukseen pöytäkoneelle (tosin pöytäkoneella oli fyysisesti kaksi levyä, joten XP-levyn osiointiin ei kajottu).

Sivuja: 1 [2]