Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - tn

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24
41
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 04.05.07 - klo:22.46 »
[query]Tuossa ...

Jahas, onkos sitä oltu liikaa tietokantojen kanssa tekemisissä? ;)

Lainaus
Tuossa URLin nappaamisessa muuten auttavat suuresti yhteinäisellä tavalla muodostetut osoitteet... Homman voisi siis tehdä esimerkiksi JavaScriptillä. Toinen tapa on tietysti koodata sivuihin sisälle, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämä vaatisi kuitenkin PHP-koodausta ja luultavasti myös wikin puukottamista, joten taitaa olla poissuljettu vaihtoehto?

php:llakaan se ei ole periaatteessa paha, jos tuon navigaation tekee moduulina joka sisällytetään (include) tuossa yläpalkissa koodiin, niin url:n nappaaminen ei ole ongelma. samalla kun koodi on modulaarinen, on valikkoa suhteellisen helppo muuttaa kajoamatta moinmoin ja foorumin koodiin.

Totta, ajattelin asiaa jotenkin kieroutuneesti.

Lainaus
Etusivulla otettu huomioon uudet ehdotukset - myös valikoissa.

No ainakaan tuo sisennys ei toimi halutulla tavalla kun siinä on vielä se viiva välissä. En kyllä tiedä toimiiko sen pois ottamisen jälkeenkään.

Lainaus
Valikossa myös otin käyttöön nimeämiskäytännön missä kolme pistettä merkitsee sivustolta poistumista, ohjelmissahan kyseinen toiminto tarkoittaa, että uusi dialogi avataan tai interaktiota vaaditaan toiminnon suorittamiseen. Vaihtoehtona on toki käyttää pientä glyyfiä, mene ja tiedä.

Mitä tarkoitat glyyfillä? Tällaista vai: linkki Minusta tuollainen kuva olisi parempi. Siihen on ehkä jo vähän totuttu.

Lainaus
Tein myös foorumille bannerin suunnitteluun "kilpailun":

Ainakin nykyinen banneri vähän tyhjän näköinen verrattuna aiempaan, joka näytti mielestäni erittäin hyvältä.

42
Noh, jatketaan nyt aiheen vierestä...

ja sitten ihmetellään...
Ja Anjutasta piti sanoa vielä se juttu, että itse kypsyin siihen parin kokeilukerran jälkeen. Uskomattoman määrän (~turhia) tiedostoja se ainakin luo uutta projektia tehdessä.

tuo nyt riippuu aika paljon siitä mitä tarkoittaa turhilla. itse ainakin pidän siitä, että se luo automaattisesti autotoolsin käyttöön tarvitut tiedostot samoin kuin kaiken oletussälän (changelogit, lisenssit ym.) ja tietty projektitiedosto on iden käyttöön pakollinen.
No tarkoitan turhalla juuri mm. noita mainittuja tiedostoja. Kaipaisin mahdollisesti vain yhtä projektitiedostoa lähdekooditiedostojen lisäksi. Noita muita voisi kyllä toki sitten olla helposti lisättävissä sinne. Tässä kuitenkin pari syytä:
a) En ole oppinut / jaksanut opetella käyttämään noita autotoolseja. Itse asiassa minulle on vähän epäselvää, mitä niillä tarkalleen ottaen tehdään.
b) Kaikein maailman changelogit, lisenssit ja readmet ovat omiin kohtuullisen pienen kokoluokan "projekteihin" turhia. Etenkin kun nuo tuppaavat olevan lähes kaikki pelkästään omaan käyttöön.

43
Poikkeus on Mono, jossa suoritettavat ohjelmat on .NETin speksin mukaisesti .exe päätteisiä.
No joo. Ja ovathan python-ohjelmat ja sh-skriptikin "suoritettavia" (ja usein päätteellisiä).

Tässä taisi olla kuitenkin kyse natiiveista C-ohjelmista. :)

Ja Anjutasta piti sanoa vielä se juttu, että itse kypsyin siihen parin kokeilukerran jälkeen. Uskomattoman määrän (~turhia) tiedostoja se ainakin luo uutta projektia tehdessä.

44
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 04.05.07 - klo:20.27 »
(jaa, taisin hokata väärin, noi tuote ja yhteisö ei olekkaan samanarvoisia vaikka grafiikka niin antoi ymmärtää, tuo yhteisö onkin tuon tuotteen yksi osa.. eli komento takaisin...)

Joo, itekään en aivan aluksi meinannut tuota ideaa tajuta.
Lainaus käyttäjältä: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/WWWUudistus2007
Näin ollen sivusto jaetaan kahteen pääosaan: Tuote-osioon ja Yhteisö-osioon. Kummallakin osiolla on oma tehtävänsä sivustossa. Sinällään osioita ei ole omina nettisivuinaan, vaan ne jakavat sivuston kahteen toisistaan eroavaan osaan käyttötarkoituksen mukaan.
Eli jako on oikeastaan vain ajatuksen tasolla, sitä ei oikeasti ole suoranaisesti olemassa.

- Noita vaakaviivoja valikoissa en tajua - mikä niiden tarkoitus oikein on?

Onhan noita kaikissa normaaleissa ohjelmistoissakin... Eivät ne ainakaan huonolta näytä. Ainakin Yhteisö-osiossa viivan alapuolella olevat kohdat ovat yläosan viimeisen kohdan alasivuja (suunnitelman mukaan). Juuri tähän asiaan toivoinkin sitä sisennystä tms. erottamaan alasivut paremmin.

PItäisikö forum-threadeista vielä siivota nuo alueidenkin nimet pois - varsinkin kun eivät ole linkkejä.

Joko niin tai jotain niille ainakin pitäisi tehdä. Nyt ne vain sekavoittavat sitä listaa.

Tuosta 'lataa feisty lallallaa' - nappulasta, varsinaisesti tuore käyttäjä ei varmaankaan ole versionumerosta kiinnostunut, ehkä riittäisi joku 'lataa uusin ubuntu' tms ja ehkäpä vähän isommalla kuin tuo nykyinen? Emmätiedä. Pistäkää forumille kilpailu nappulasta pystyyn :)

Minun mielestäni se versionumero on siinä ihan hyödyllinenkin tieto. Ei ainakaan haitallinen. Tietysti, jos painikkeesta pääsee sivulle, josta voi myös muita versioita ladata (kuten nyt on asian laita), on se vähän hassu.

Muuten olenkin harvinaisen samaa mieltä Riston kanssa.

Käden kuvaa toivoisin yhä valikkoihin takaisin. En myös ymmärrä, mikä hinku monilla on laittaa normaali ja visited-linkki samalla värillä. Itsekin tosin joskus aiemmin tein niin. Sittemmin olen kuitenkin tajunnut, että omasta väristä vieraillulle linkille on todella hyötyä. Ei sitä visited-ominaisuutta ole siihen pelkästään huvikseen keksitty.

Väitin aiemmin, että linkki tyyliin [sivun otsikko] toimisi MoinMoin-wikissä. Olin väärässä, Linkkiin tulee lisätä esimerkiksi lainausmerkit: ["sivun otsikko"].


Lataus-velho olisi nyt toimivassa kunnossa - palautetta, korjausta, kommentteja ?

Ihan toimivan ja kivan oloinen. Selitysteksejähän tuo toki edelleen vähän kaipaa. Aiempi vaakasuora sijoittelu oli mielestäni myös käyttökelpoinen. Melkein toivoisin sitä takaisin, ellei sivua sitten täytetä jostain suunnasta muulla asialla. Nyt tyhjää tilaa on kuitenkin tuhottomasti jopa kohtuullisen pienellä resoluutiolla.

Tilan varaaminen myös näkymättömissä oleville valintakohdille on myös vähän omituista, mutta lienee pienempi paha kuin pomppiva sivu. Horisontaalinen sijoittelu tietysti vapauttausi tästä. Toki omalla paikaallaan pysyvät kohdat ovat omalla tavallaan miellyttäviä.

45
huomasin juuri että BUILD -komento ei olekaan tehnyt suoritettavaa ohjelmaa *.exe.
Missäköhän vika?
No ainakaan suoritettavat ohjelmat eivät ole linuxissa exe-päätteisiä vaan päätteettömiä.

46
Pelit / Vs: Et+teamspeak
« : 04.05.07 - klo:19.44 »
kumma sinänsä että tolla rootilla toimii äänet päällekkäin. Tai sitten pelailla tolla rootilla siinä vaan voi olla tietoturvariskejä
Kumma tosiaankin. Mistähän tuokin voisi johtua... :/

Lainaus
oon tehny ton ohjeen mukaan, toi on nyt jotenki buginen ET:n installointi hässäkkä, toi äänen korjaus täytyy tehä silloin vasta jos asentaa sudolla pelin, en kyllä osaa sanoa enään menee mun a-o:lle liian monimutkaseksi =) 
Minulle nyt jäi hieman epäselväksi, että kun teit ohjeen mukaisesti, toimiko homma sen jälkeen vai ei.

47
Pelit / Vs: Et+teamspeak
« : 03.05.07 - klo:22.31 »
http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Enemy_Territory kohta "Äänten korjaaminen". Vaikka ohjeessa lukee, että se on keskeneräinen, se tarkoittaa lähinnä sitä, että siihen olisi tarkoitus lisätä vielä joitakin asioita.

Muoks. Ja etkös juuri siinä toisessa viestikejussa väittänyt, että ne äänet toimivat ihan hyvin...  ???

48
Pelit / Vs: wofenstein:enemy territory
« : 03.05.07 - klo:21.38 »
vähän kyllä taitaa olla poskellaan noi ohjeet tuolla ubuntufoorumilla.

se ei kertakaikkiaan toimi oikein jos tota sudoa vetää joka väliin, normaalisti asentaa niin ei tarvi alkaa pelleileen

Olen osittain samaa mieltä. Ainakin ensimmäsestä lauseesta. (toisaalta en ole kyllä varma, tarkoitatko todella ubuntufoorumin ohjeita, vai tuota wikiin linkattua ohjetta, wikin ohje on mielestäni kohtuullisen hyvä)

eli pelkästään sh et-linux-2.60.x86.run <-- instalointi onnistuu ja äänet toimii loistavasti myös teamspeak

Toimii toki, jos asentaa kotihakemistoon tai muualle, jonne on itsellä kirjoitusoikeudet. Mutta jos haluaa asentaa esimerkiksi oletushakemistoon tai optin alle (eikä ole hajottanut oikeuksia), joutuu asennuksen tekemään ylläpito-oikeuksin (eli sudolla).

Sen sijaan jos menee (sudo-) asennuksen lopuksi käynnistämään pelin, kun asennusohjelma sitä kysyy, "rikkoo" se oikeudet käyttäjän kotihakemistossa.

Ja se äänihommeli ei tietääkseni riipu mitenkään tuosta asennustavasta, vaan OSS:n käytöstä. Ongelman saattaa pystyä ilmeisesti kiertämään myös esimerkiksi käyttämällä alsa-oss -pakettia. (tästä en ole kyllä mitenkään varma)

49
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 03.05.07 - klo:17.27 »
Lainaus
* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.

Ideana oli matkia työpöydän valikoita, mutta muutetaan takaisin.

Sen olen kyllä huomannut. Sama idea on tuntunut olevan monilla muillakin sivuilla siellä täällä. Itse en ole vaan koskaan tykännyt siitä. Toisaalta käyttöjärjestelmissä taas rasittaa päinvastainen käyttäytyminen (esim. Berylissä tuli ainakin joskus käden kuva ikkunoiden sulkemisnapin yläpuolella). Varmaankin tottumiskysymys.

Lainaus
* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.

Valikkon pitää koodata jonkinsortin äly tässä suhteessa. Käytännössä homma varmaan menee sitten niin, että haettava url napataan ja verrataan sitä noihin linkkeihin ja sen mukaan hilightetetään valikko.

Tuossa URLin nappaamisessa muuten auttavat suuresti yhteinäisellä tavalla muodostetut osoitteet... Homman voisi siis tehdä esimerkiksi JavaScriptillä. Toinen tapa on tietysti koodata sivuihin sisälle, mihin kategoriaan se kuuluu. Tämä vaatisi kuitenkin PHP-koodausta ja luultavasti myös wikin puukottamista, joten taitaa olla poissuljettu vaihtoehto?

Lainaus
* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?

Toimivat nyt. Javascriptissä oli pari varoitusta, jonka poistamisen jälkeen piti muuttaa paria muuta kohtaa, että lähti taas toimimaan.

Ne näyttävät ihan hienoilta. Voisiko "blogi" ja "keskustelualue" tilalla lukea esimerkiksi vaikkapa "blogissa" ja keskustelualueella", "blogissa nyt" ja keskustelualueella nyt" tai "uutta blogissa" ja uutta keskustelualueella"? Toisaalta liian pitkäksi ei kannata varmaankaan mennä.

Blogi ja Keskustelualueiden otsikot ovat siis linkkejä, pitäisikö tätä jollain tavalla vielä tuoda selkeämmin esille, ehdotuksia ?
Piakkoin teen niihin hoover-efektin punaiseksi.

Tuota mietin itsekin. Ehkä hoover-efekti riittää? Hassua, että toiset linkit muuttuvat punainen -> musta ja noi sitten muuttuisivat päinvastoin. Mitenkäs alleviivaus?

"keskustelualue" -otteet ovat mielestäni vähän turhan harvassa. Voisiko niitä tihentää? "Muita kirjoituksia" -listassa voisi ehkä olla muutama vähemmän? Ehkä myös keskusteluotteissa (tuskin)?

Valtavan pitkä selostus Linuxista heti etusivulla ensimmäisenä ei kyllä oikein iske. Aiempikin oli monin verroin parempi.

50
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 03.05.07 - klo:16.22 »
tn kirjoitti vähän viestiä :)
Siinä myös kului vähän aikaa. :( Tentteihinkin pitäisi lukea... ;)

Tuli tuosta lataussivusta mieleen että nythän tuo tarjoaa torrentteja.. OK, torrentit on hyvä ajatus, mutta kuinka moni perheenäiti, joka Ubuntua haluaa kokeilla, lähtee alkuun virittämään Winkkariin torrent-clienttiä. ...
Tuo sama tuli minullekin aiemmin pariin otteeseen mieleen, en vain muistanut siitä mainita.

Ok, sait puhuttua minut yli  ;).
Mutta en ole varma, olenko saanut puhuttua itseäni yli. Kumma juttu muutenkin tämä nimeämissysteemi. Wikeissä suunnataan kamelikirjaimista alaviivoihin, ohjelmointikielissä taas suunta tuntuu olevan päinvastainen.

Haluatko päivittää nuo nimeämiskäytännöt toiseen muotoon? Jos siltä tuntuu, niin laita nimesi osallistujalistaan ja käy tekemässä päivitys.
En (ainakaan vielä). Sitäpaitsi kamelikirjain-alaviiva -valintaa paljon oleellisempi asia on minusta tuo kumma kansio-tiedosto -tyylijako (tai sen poistaminen).

51
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 03.05.07 - klo:13.52 »
tn: ottaen huomioon että tuo latausvalitsin tarjoaa samat linkit kuin esim. tämä sivu: http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Latausvaihtoehdot on se mielestäni loistava parannus.. Tarjoaa kaikki vaihtoehdot helposti ymmärrettävässä muodossa. Ja ensisijaisesti tässä täytyy ajatella aloittelijoita, jotka eivät ihan tarkkaan tiedä mitä haluavat (guruja varten voidaan tuo latausvaihtoehdot-sivu toki pitää olemassa). Ehkä tuo latausvalitsin kaipaa vielä jotain viilausta mutta ajatuksena mielestäni tuollainen toimii.

Täytyy myöntää, että tuo alkuperäinen lataussivu on kyllä aikamoinen sekamelska. No, ehkäpä tuo on OK, jos se on tulossa sinne "latausvaihtoehdot"-sivulle. Aivan peruskäyttäjälle tulisi kuitenkin mielestäni tarjota oletuksena Ubuntun x86 Feistyn työpöytäversiota. Toki peruslataus ja noi vaihtoehdot voisivat olla samallakin sivulla.

No kommentoin sitte muuten tuota härpäkettä:
* samaa mieltä kanssasi siitä, että 4-sarakkeen järjestystä muutettava ja vaihtoehdot tarvitsevat selitystä (ehkä peräti vielä yksi laatikko, jossa näkyy aina selitysteksti sille kohdalle, jonka päällä hiiri on? tämän lisäksi vielä kyllä jokin lyhyt yleisselitys)
* 2-sarakkeen järjestys mielestäni Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Edubuntu
* tämänhetkinen valinta tulisi näkyä aiemmissa sarakkeissa
* karmeat häivytysefektit pois tai ainakin nopeammiksi
* linkeistä koko laatikon levyinen/kokoinen, EI siis niin, etttä hover koko laatikossa, mutta teksti toimii vain linkkinä (ja sama homma muuten valikkojen kanssa!)
* jälleen vaaleanpunainen väritys, mutta olkoon :/

Ja se bold-hover tosiaan on hankala kun muuttaa teksin kokoa..

Bold-hover pois myös valikkojen sisältä!

Etusivulle keskittäisin lähinnä yleistä linuxin esittelyä, en lähtisi heti tyrkyttämään (yhteisön kuin sangenkaan) tukipalveluita.. Eikö kuitenkin sen verran luoteta että suurin osa kävijöistä tulee etsimään tietoa siitä, mikä Ubuntu on jne kuin räjähtäneen upgraden kanssa hakemaan tukipalveluita (jotka kuitenkin löytää tuolta yläreunan ohjeet & tuki -kohdasta)?

Ehkäpä näin. Nyt saattaa tulla sellainen vaikutelma, että Ubuntun kanssa on heti tarvitsemassa apua, kun sitä pitää oikein etusivulla tyrkyttää. ;) Toisaalta etenkin "Yhteisön tuki" -kohdan asiat ovat mielestäni aika lailla tyrkyttämisen arvoisia. Kaupallisen tuen hinnastot ovat ainakin kohtuullisen turhaa tavaraa etusivulle. Ehkä. Etusivun pituutta ei myöskään kannattaisi mielestäni tuosta tämänhetkisestä paljoa kasvattaa. Siis jos "Osallistu" -kohdan alle olisi tulossa vielä pajon tekstiä, vois sivu käydä turhan pitkäksi.

Linux-koneita myyvät yritykset voidaan linkittää 'hanki ubuntu' tms -valikkokohtaan, tukipalveluita tarjoavat taasen 'ohjeet & tuki' - kohtaan. Ja mitän Ubu-paitoja ja mukinalusia ei taida vielä Suomessa olla myynnissä, joten voinee heivata vielä tässä vaiheessa? Tai jos tuon 'kauppa' tuolla haluaa pitää tuolla sisällöllö, niin mielestäni palvelut tms. olisi parempi nimi.

Totta.

Yhteisö-navin sisältö on arvoitus, en tiedä mitä noilla kaikilla tarkoitetaan (tapahtumat löytyy kahdesta kohtaa, toiminta kolmesta..?) mutta ehkä se selviää.

Ne "Tapahtumat & toiminta" -kohdan alikohdat voisivat olla vaikkapa sisennettyjä, niin niistä tajuaisi, että ne ovat alikohtia.

Porukka ei vain aina jaksa lähteä mukaan 'tylsään suunnitteluun' vaan haluavat päästä suoraan tekemään.

Mitäh? Suunnitteluhan on usein paljon mukavampaa kuin toteutus. Ei tarvitse miettiä (ainakaan niin tarkasti) epäoleellisia yksityiskohtia kuten sivujen toimintaa kaiken maailman standardeja noudattamattomilla selaimilla... ;)


Joo, tuon navin voisi tosiaan muuttaa tuohon muotoon. Onko sitten sekään hyvä, että Etusivu - Etusivu, en tiedä. katsotaan ja parannellaan.

Tuo Etusivu - Etusivu on kyllä vähän hölmö. Eikös se voisi olla pelkkä linkki? Etusivu on muutenkin erikoistapaus.


Lainaus
Sivustolla pyritään noudatamaan Wikimäistä-kirjoitusasua myös niillä sivuilla, jotka eivät sitä oikeasti ole.
Mikä on "Wikimäinen kirjoitusasu"?

Hyvä että toit tämän esille. Eli, tuo tekemäni ehdotelma todella nojautuu wiki-sivustojen tapaan merkitä dokumentteja. Siellä pyritään yksinkertaisuuteen ja siihen, ettei tiedostopäätteitä käytetä.

Mikä on mielestäni erittäin hyvä asia. Siis se, että tiedostopäätettä ei käytetä. Sen voisikin mielestäni kikkailla pois myös muista osoitteista esim sen mod_rewrite:n avulla. Tiedostopäätteen pois jättäminen tekee osoitteesta selkeämmän. Ei käyttäjää kiinnosta, onko siellä taustalla php-, asp- vai normaali html-sivu.

Lisäksi wiki-sivut linkittyvät toisiinsa wiki-sanojen avulla. Yleinen konventio on se, että wikisana alkaa aina Isolla kirjaimella, eikä mitään välejä käytetä. Näin ollen esim. sivu "Lataa tai tilaa Ubuntu" menee muotoon "LataaTaiTilaaUbuntu".

"Yleinen konventio"? Ehkä. Alkuperäinen, ja mielestäni vanhentunut sekä huono konventio ennemminkin. Esimerkiksi MediaWikissä tuo ei ole nykyään käytössä. Tässä vielä ote Wikipediasta:
Lainaus käyttäjältä: http://en.wikipedia.org/wiki/Wiki#Linking_and_creating_pages
Originally, most wikis used CamelCase when naming program identifiers, produced by capitalizing words in a phrase and removing the spaces between them (the word "CamelCase" is itself an example). While CamelCase makes linking very easy, it also leads to links which are written in a form that deviates from the standard spelling. CamelCase-based wikis are instantly recognizable because they have many links with names such as "TableOfContents" and "BeginnerQuestions". Note that it is possible for a wiki to render the visible anchor for such links "pretty" by reinserting spaces, and possibly also reverting to lower case. However, this reprocessing of the link to improve the readability of the anchor is limited by the loss of capitalization information caused by CamelCase reversal. For example, "RichardWagner" should be rendered as "Richard Wagner", whereas "PopularMusic" should be rendered as "popular music". There is no easy way to determine which capital letters should remain capitalized. As a result, many wikis now have "free linking" using brackets, and some disable CamelCase by default.

Koska pyrkimyksenä on yhdenmukaisuuteen ja wiki-sivut muodostavat leijonaosan koko sivuston sisällöstä, näin parhaaksi, että muut sivut pyrkivät sitten "näyttämään" siltä, kuin ne olisivat wiki-sivuja, vaikka ne eivät sitä olekaan.

Ok. Pyrkimys yhdenmukaisuuteen on hyvä tavoite.

Lainaus
Jokainen hakemisto tai hakemistolta näyttävä nimi aloitetaan isolla kirjaimella. (esim. www.ubuntu-fi.org/Keskustelut)
Miksi? Yleensä osoitteet ovat tavanneet olla pienellä. Ja ne on helpompi muistaa ja kirjoittaa pienellä. No tietysti, jos tämä on jokin wikin asettama rajoitus. Mikä on "hakemistolta näyttävä nimi"?

Kyse on siitä, että wiki-sivut näyttävät hakemistoilta.

Ehkä sinusta, ei minun mielestäni. Toki yhtenevää hakemiston kanssa on se, että wiki-sivuista puuttuu se tiedostopääte. Toisaalta ei tiedostossakaan tarvitse välttämättä olla päätettä (esim. Makefile) ja myös hakemiston nimi voi sisältää päätteen (esim. init.d).

Esimerkiksi sivu www.ubuntu-fi.or/Wiki ei itseasiassa ole hakemisto vaan nimenomaan wiki-dokumentti. Siinä välissä käytetään jotain Apachen maagista rewrite-ominaisuutta, tai jotain, joka muodostaa tuon osoitteen sisällön dynaamisesti.

Totta. Samaan tulisikin pyrkiä myös muiden sivujen osalta, kuten aiemmin mainitsin.

Koska wikeissä ei kuitenkaan harrasteta tiedostopäätteitä, tuo näyttää hakemistolta. Näin ollen myös oikeat hakemistot kuten www.ubuntu-fi.org/Keskustelut pitää alkaa isolla kirjaimella.

MoinMoin tukee myös pienellä alkukirjaimella aloitettuja nimiä. Joka tapauksessa ei vieläkään ole mielestäni järkeä erotella hakemistoja ja tiedostoja toisistaan. WWW-maailmassa hakemistotkin yleensä "ovat" sivuja (käytössä siis index.html tms) siinä missä tiedostotkin. Kumpienkin pitäisi siis noudattaa samaa käytäntöä isojen ja pienten kirjainten suhteen. Hyvä esimerkki kohtuullisen selkeästä osoitesysteemistä ilman tiedostopäätteitä löytyy Mureakuhasta.

Linux-puolella on triviaalia tehdä symbolisia linkkejä tiedostoihin ja hakemistoihin. Se on ikäänkuin alias, toinen nimi, tiedostolle tai hakemistolle. Nyt, koska ihmiset ovat tottuneet kirjoittamaan hakemistojen nimiä pelkästään pienellä kirjaimella, on hyvä, että henkilö, joka on kirjoittanut osoitteeseen esim. www.ubuntu-fi.org/keskustelut, pääsee edelleen keskustelufoorumille. Siltikin, kaikissa linkeissä käytetään tuota isolla kirjaimella alkavaa nimeä.

Tiedän kyllä mitä linkit ovat. En vain tajunnut täysin, mitä tässä tapauksessa haettiin. Mutta eiköhän tuo nyt selvinnyt.

Lainaus
Hakemistojen nimissä yhdyssanat kirjoitetaan yhteen wikimäiseen tapaan myös silloin, kun ne eivät ole oikeita wiki-sivuja
    * esim. www.ubuntu-fi.org/LataaTaiTilaa
Onko tämä paras tapa? Entä www.ubuntu-fi.org/Lataa_tai_tilaa tai www.ubuntu-fi.org/lataa_tai_tilaa. Jälkimmäisissä on se etu, että ainaki wikin sisällä niihin linkittäminen käy helposti tyyliin "katso ohje [kotihakemisto omalle osiolle]" eikä tarvitse kirjoittaa "katso ohje [KotihakemistoOmalleOsiolle kotihakemisto omalle osiolle]". Tällä hetkellä käytössä tuntuu olevan vähän jokaista tapaa, joskin alaviivallinen isolla alkukirjaimella alkava tuntuu olevan yleisin (kts. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki). Itse kannattaisin ehkä kaikkien osoitteiden kirjoittamista pienellä. Poikkeuksena voisivat olla esimerkiksi ohjeet, joissa on erisnimiä tm. luonnostaan isoja kirjaimia.

On sekin mahdollista, että wiki-sivuilla käytetään tuota alaviivallista versiota. Alaviivaton versio on ymmärtääkseni kuitenkin yleisemmin käytössä muissa wikeissä. Mitä mieltä muut ovat asiasta?
Kamelikirjaimet ovat ehkä yleisempiä, jos lasketaan eri Wiki-alustojen määrän perusteella. Toisaalta koska MediaWiki tuntuisi nykyään olevan ylivoimaisesti yleisin käytössä oleva alusta, en olisi niin varma tuosta yleisyysjakaumasta.


Ja lopuksi jälleen muutama kommentti tämänhetkisestä ulkoasuversiosta:

* Kuten mainitsin, lihavointiefekti mieluusti pois myös valikkojen sisältä.

* Miksi valikoista on poistettu normaali linkkien päällä näkyvä käden kuva? Tuo tapa on rasittava ja hämäävä ja toivoisin paluuta entiseen tässä suhteessa.

* Nyt kun itse valikkokohta ei ole linkki, ongelmana on taas se, että pääalasivu ei erotu sen omista alasivuistaan. Ratkaisuja? Paluu entiseen? Muiden kohtien sisentäminen? Ensimmäisen kohdan (pääalasivun) korostaminen jotenkin? Valikon sijoittelu siten, että se alkaa valikkopalkin päältä niin, että ensimmäinen valikon ensimmäinen kohta on yhtä kuin itse valikkolinkki (ja eroaa muista valikon kohdista kuten parissa edellisessä vaihtoehdossa).

* Valikosta olisi tosiaan kiva nähdä, millä sivulla / missä osiossa ollaan tällä hetkellä.

* Pitäisikö oikean laidan laatikoiden toimia?

* Vasen laita näyttää nyt selkeältä ja tyylikkäältä, kun sekavat linkit on korvattu hienolla bannerilla.

* Ulkoasu on kehittynyt selvästi ja näyttää jo nyt tosi hyvältä!

52
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 02.05.07 - klo:22.57 »
Ulkoasu elää - taas viilattu
Kylläpäs sivu muuttui kylmän oloiseksi. Minä tykkäsin enemmän lämpimämmistä sävyistä. Vasemman reunan hieno (vaikkakin vihreä) banneri hävisi myös jonnekin. :( Onko tuo "Osta CD, Ubuntu-tietokone tai asennuspalvelu" -linkki siellä sitäpaitsi tarpeellinen. Muutenkin sinne voisi sopia paremmin pari banneria, kuin pelkät tekstilinkit. Ainakaan noin pitkät linkit.

53
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 02.05.07 - klo:22.30 »
Itse kyllä pidän sanasta "Hanki" enemmän kuin sanasta "Hankkiminen" tai "Hankinta".

Miten olis termi "Lataa / Tilaa". Voisitko Petri laittaa tuon termin sinne testisivulle, niin nähdään miltä se näyttää?
Niin, miten vaan. Tuo tämänhetkinen "Lataa Ubuntu" sopii ainakin mielestäni ihan hyvin. Tietysti se voisi olla "Hanki Ubuntu", niin se kattaisi selvemmin myös tilaamisen.

Muokkasin wiki-sivua siten, että lisäsin sinne ehdotelman sivuilla käytettävistä nimeämiskäytännöistä. Saa kommentoida.
No tässä:

Lainaus
Sivustolla pyritään noudatamaan Wikimäistä-kirjoitusasua myös niillä sivuilla, jotka eivät sitä oikeasti ole.
Mikä on "Wikimäinen kirjoitusasu"?

Lainaus
Jokainen hakemisto tai hakemistolta näyttävä nimi aloitetaan isolla kirjaimella. (esim. www.ubuntu-fi.org/Keskustelut)
Miksi? Yleensä osoitteet ovat tavanneet olla pienellä. Ja ne on helpompi muistaa ja kirjoittaa pienellä. No tietysti, jos tämä on jokin wikin asettama rajoitus. Mikä on "hakemistolta näyttävä nimi"?

Lainaus
Jokaiselle oikealle hakemistolle tehdään vastaava pienellä alkukirjaimella alkava symbolinen linkki.
Öh? Mitä tämä tarkoittaa?

Lainaus
Hakemistojen nimissä yhdyssanat kirjoitetaan yhteen wikimäiseen tapaan myös silloin, kun ne eivät ole oikeita wiki-sivuja
    * esim. www.ubuntu-fi.org/LataaTaiTilaa
Onko tämä paras tapa? Entä www.ubuntu-fi.org/Lataa_tai_tilaa tai www.ubuntu-fi.org/lataa_tai_tilaa. Jälkimmäisissä on se etu, että ainaki wikin sisällä niihin linkittäminen käy helposti tyyliin "katso ohje [kotihakemisto omalle osiolle]" eikä tarvitse kirjoittaa "katso ohje [KotihakemistoOmalleOsiolle kotihakemisto omalle osiolle]". Tällä hetkellä käytössä tuntuu olevan vähän jokaista tapaa, joskin alaviivallinen isolla alkukirjaimella alkava tuntuu olevan yleisin (kts. http://www.ubuntu-fi.org/Wiki/Wiki). Itse kannattaisin ehkä kaikkien osoitteiden kirjoittamista pienellä. Poikkeuksena voisivat olla esimerkiksi ohjeet, joissa on erisnimiä tm. luonnostaan isoja kirjaimia.

Lainaus
Kaikki tiedostot, joissa on jokin näkyvä tiedostopääte, kirjoitetaan pienillä kirjaimilla. Yhdyssanat tai vastaavat sanavälit erotetaan toisistaan alaviivalla. Tästä voidaan poiketa vain tapauksissa, joissa sisällön tuottavaa ohjelmakomponenttia ei pystytä helposti konfiguroimaan siten, että se tukee tätä käytäntöä.
    * esim. www.ubuntu-fi.org/Blogi/tama_on_jokin_blogikirjoitus.php
Mitä väliä on sillä, onko tiedostossa tiedostopäätettä vai ei? En ymmärrä tätä jaottelua hakemistoihin, hakemistoilta näyttiviin, tiedostopäätteellisiin, tiedostopäätteettömiin ym.. Minusta on vain sivuja ja sivuilla voi olla alisivuja jotka itsekin ovat sivuja. Näin ollen mitään hakemisto-tiedosto-erottelua ei pitäisi tehdä, ja kaikkien nimien tulisi olla yhtenäistä käytäntöä noudattavia.


Ulkoasua taas viilattu.
Lisäsin navigoinnin.

Myönnän, että harmaan hohteen pelkkä poistamien heikensi ulkonäköä. Tarvitaanko sentin valkoista palkkia ylipäätään siellä yläreunassa viemässä turhaa tilaa? Ainakin se voisi olla joko kapeampi tai toisen värinen? Hävitit myös mustat reunat otsikkopalkin ympäriltä (ainakin yläpuolelta). Haluaisin niitä/sitä takaisin, jos palkkia ei siirretä kiinni sivun ylälaitaan.

En ole varma onko valikkolinkkien siirtäminen positiivinen vai negatiivinen asia. Luultavasti positiivinen. Lihavoiva hover-efekti on kuitenkin täysin väärä valinta, sillä se muuttaa tekstin pituutta. Pituuden muuttumisesta aiheutuva hyppiminen taas on erittäin rasittavaa. Pidin myös ehkä enemmän vanhemmasta fontista, tai sitten en. Linkkipalkki voisi olla ainakin muutaman pikselin paksumpi. Lisäksi sen ja otsikkopalkin välinen valkoinen raita on tietenkin syytä hävittää.

Linkkien ja hakukentän siirtämisestä johtuen otsikkopalkki näyttää nyt liian autiolta. Ainakin haku-kentän voisi mielestäni siirtää takaisin. Uskoisin sen sopineen muutenkin paremmin sinne palkkiin.

Tällä hetkellä eri tasoiset otsikot erottuvat etusivulla paremmin. Pidin enemmän kuitenkin ruskeista otsikoista. Voihan niitä toki tummentaa jos haluaa (kuten ubuntu.comissa), mutta musta tuntuu näyttävän vähän askeettiselta. Itse teksti sitävastoin voisi olla mustaa, josta myöskin mainitsin tässä ketjussa. Mustaa valkoisella on helpompi lukea kuin harmaata valkoisella. Tämä toki riippuu näytöstä ja sen kontrastieroista.

Aukeavat alasvetovalikot ovat ihan hienoja. Toisen nurkan pyöristys kyllä näyttää (ainakin alkuun) vähän hassulta. Kaikki eivät välttämättä kuitenkaan tajua, että myös sitä itse valikkolinkkiä klikkaamalla pääsee jollekin sivulle, jonne ei muualta pääse. Yleensähän tietokoneissa on totuttu valikoihin, joissa vain valikkokohdat vievät jonnekin. Ehkäpä siis myös ne pääalisivut tulisi olla niissä valikoissa. Vaikka sekin kyllä tuntuu vähän hassulta. Enpä oikein tiedä, kumpi olisi parempi.

Riston ansiosta huomasin myös tuon latausvalitsimen. Minä en kyllä pidä sitä mitenkään hyvänä ideana. Tuollanen monimutkainen klikkailu vain ärsyttää ja hankaloittaa lataamista ainakin omalla kohdallani. Käytettävyys tuollaisissa tuntuisi siis olevan syvältä. Ubuntu.com:n vastaava on esimerkiksi mielestäni paremmin toteutettu.

54
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 02.05.07 - klo:13.08 »
Päänavigoinnista: Kelpaisiko siihen "Esittely - Hankkiminen - Ohjeet - Yhteisö"? Eli "Hanki" -sanan tilalle "Hankkiminen". Eihän tuo ole aivan niin lyhyt ja ytimekäs kuin voisi toivoa, mutta tuskin sentään menee vielä jaarittelun puolelle. "Hankinta" olisi kyllä lyhyempi, mutta minusta kuulostaa tyhmältä. Toinen vaihtoehto olisi tietysti palata siihen alkuperäiseen.

Hakukentän siis piti toimia jo tällä hetkellä? Ei ole toiminut ainakaan minulla vielä kertaakaan.

Päänavigoinnin linkkien hover-efektistä: Punainen sekoittuu inhottavasti ruskeaan taustaan. Miten olisi valkoinen tai vaaleanharmaan sävy? Esimerkiksi #dddddd.

Oikean laidan "laatikot" näyttävät parhaimmalta tähän mennessä. Nyt ne tuntuvat vihdoinkin todella olevan osa sivua. Erottava katkoviiva voisi ehkä olla hieman tummempi. Esimerkiksi #aaa tai #bbb.

Em. "laatikoiden" otsikot voisivat näyttää paremmiltakin. Onko tämä mahdollista?

Otsikkopalkin yläpuolella oleva vaaleanharmaa hohde on hieman häirinnyt koko olemassaolonsa ajan.

Toisen ja kolmannen tason otsikot (tai ensimmäisen ja toisen) eivät erotu tarpeeksi toisistaan. Tästä asiasta marisin jo tässä ketjussa.

55
Noh, vertaapa sitä koodi määrää minkä joudut koodaamaan php:llä tehdäksesi käyttöliittymän suhteessa javaan.
Puhutaankos tässä nyt normaaleista GUI-ohjelmista vai webbikäyttöliittymistä? Kumpiakin on ilmeisesti mahdollista tehdä sekä PHP:llä että Javalla. Ristiin vertailu ei ole tietenkään järkevää. Toisaalta web-sivun käyttöliittymän määrittelyssä HTML:llä on niin merkittävä rooli, että senkin vertailu on vähän niin ja näin. Oletettavasti tarkoitit siis normaalien tietokoneella ajettavien sovellusten käyttöliittymiä?

56
Ainut, mikä itselläni tulee mieleen on se, että olethan siis vaihtanut sitä levyä (esim gpartedilla sieltä oikeasta yläkylmasta)? No tämä tosiaan on kyllä itsestään selvyys. Kaipa kyseessä on sitten bugi.

57
Pelit / Vs: Wings2 - Vanhaa kunnon luolalentelyä
« : 30.04.07 - klo:11.15 »
asensin ihan normaalisti ja koitin käynnistää wings/bin/./Wings niin sylkäsee virhe tekstin

Koodia: [Valitse]
/Pelit/Wings2/bin$ ./Wings
./Wings: error while loading shared libraries: libSDL_image-1.2.so.0: cannot open shared object file: No such file or directory
Lue yläpuolella olevasta ninnnun viestistä kohta "Vaaditut kirjastot".

58
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: WINE
« : 30.04.07 - klo:00.03 »
vielä yksi asia, ajoin tolla wine "$HOME/.wine/c/Program Files/soldatsetup.exe" juups hienoa lähti asennusohjelma käyntiin mutta asennuksen jälkeen alkoi puskemaan tommosta tekstiä :(
...
Tuolle ei taida olla muuta lääkettä kuin odotella uudempaa versiota, jossa tarvittavat ominaisuude on lisätty. Jos kuitenkin asensit wikikirjan ohjeessa mainitun aataminaikaisin version winestä, suosittelisin hakemaan esimerkiksi täältä uusimman version Feistylle, asentamaan sen ja kokeilemaan sen jälkeen uudestaan.

Lainaus
voisko olla kyse siitä että haluaa Rootin asentavan, jota ei kuiten kannate käyttää,
Ei. Winellä ajettavat windows-ohjelmat eivät vaadi root-oikeuksia, ellei sitten ole aiemmin mennyt sekoittamaan wineä root-säädöillä. Tässä ei kuitenkaan ole siitä kysymys

59
Ubuntu Suomi ja yhteisöt / Vs: WWW-sivuston uudistus
« : 29.04.07 - klo:23.52 »
* Onko alleviivaus päävalikkolinkkipalkissa paras hover-efekti? Minua se hieman häiritsee, kun siinä alla on jo muutenkin toinen viiva.

Mites, voisikos fontti olla sama kuin logossa ja se hover sitten vain toinen väri?
Valitettavasti en ole harjaantunut käyttöliittymäsuunnittelija, enkä osaa sanoa tuohon suoralta kädeltä mitään (ainakaan ennen kuin näen, miltä se näyttää). ;) Onko nykyisessä fontissa jotain vikaa? Ehkä värinvaihto kävisi hover-efektiksi, mutta mihin väriin? Tarvitaanko hover-efektiä ylipäätään? Eikä se nykyinen mielestäni mitenkään huono ole.

Lisäksi nimiin vaikuttaa se, että toteutetaanko ne HTML:nä, PHP:nä vai Wikinä.
Osittain totta. Mutta ongelma on mahdollista kiertää käyttämällä Apachen mod_rewrite -laajennusta. Sellainen vain täytyisi olla käytettävissä / saatavissa käyttöön serverillä. En tiedä onko.

En ole niin paljon vielä tuohon MoinMoin-wikin sielunelämään tututustunut, että tietäisin siitä tarpeeksi. Mutta pyrkimyksenä on tietysti konsistentti nimeämiskäytäntö.
2-vaihtoehto pitäisi olla triviaalia toteuttaa suoraan MoinMoin-wikillä ilman mitään lisäkikkailuja.

Niin, IRC on siinä mielessä hankala, että sitähän ei toteuteta Webissä vaan omalla ohjelmallaan, joten sen sisältö voi jäädä aika pieneksi. Tietty, jos on olemassa jotain JAVA-applet-härpäkettä IRC:in osallitumiseksi, niin miksipä ei. En kuitenkaan tiedä vielä. Mielepiteitä kaipailen.
En vieläkään täysin ymmärrä, mikä siinä IRCissä on ongelmana. Minkä sisältö voi jäädä pieneksi? Ei kai IRCille ole tarkoitus omaa sivuaan tehdä? Eikö maininta Yhteisö-pääsivulla tosiaan riitä?

60
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: WINE
« : 29.04.07 - klo:22.38 »
vai onko ainut keino saada ohjelmat päälle kirjottaa roottiin niitä käynnistys koodeja Wine// etc
Niitä ei sitten tule kirjoittaa roottina (ylläpito-oikeuksin) vaan ihan tavallisena käyttäjänä sinne päätteeseen.

Lainaus
Sitten sitä fake C asemaa en nää missään :o 
Pitäisi löytyä kotihakemiston alta hakemistosta ~/.wine/drive_c. ~ tarkoittaa siis kotihakemistoa ja pisteellä alkavat hakemistot ja tiedostot ovat piilohakemistoja/-tiedostoja. Nämä saa näkyviin esimerkiksi nautiluksella painamalla ctrl+h.

Lainaus
lukenut olen threadeja mutta jotenkin puuttellisia tossa wikissä
Tuo wikikirjan wine-ohje vaikuttaa kyllä aika vanhentuneelta.

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 24