Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - elohope

Sivuja: 1 2 [3] 4
41
Apple Power Macintosh G5:n modaus - käytännön retrofuturismia


Apple Power Macintosh G5 on ehkä kaunein koskaan rakennettu tietokone. Sen anodisoidut, silkinsileät aluminiinipinnat hohtelevat yhä kuin Marilyn Monroen platinanvaaleat kutrit.

APM G5:n 64-bittiset PowerPC-prosessorit olisivat saaneet Albert Einsteininkin nielaisemaan kahdesti.

Säädyllisissä lämpötiloissa kone pysyi vain vaivoin. Siihen tarvittiin enimmillään yhdeksän tuuletinta ja prosessorin nestejäähdytys.


Retrofuturisti tietää, että ihmisen ja tietokoneiden historiassa ajajan paikalla istuu kuka kulloinkin. Niinpä APM G5:ttä valmistettiin vain vuosina 2003 – 2005. Apple hinnoitteli tuotteen aluksi dollaria vaille kahteen tonniin. Nyt koneen voi saada Espoon Kierrätystavaratalosta 39 eurolla, Huuto.netistä viidellä kympillä tai Amerikan Amazonista 400 dollarilla. Jos osaa tarttua tilaisuuteen. Ja jos osaa hyödyntää sitä.

Seuraavassa kerrotaan esimerkki siitä, miten APM G5:n voi herättää henkiin entistä uhkeampana kaunottarena, PC-koneena joka hyväksyy niin Windows- kuin Linux-käyttöjärjestelmät nirsoilematta.

Projekti kannattaa aloittaa ottamalla selville, mikä APM-malli on käsissä. Sivukannen poiston jälkeen ulkorungon alaosasta löytyy sarjanumero, ja sen avulla saa selville Macin mallin Everymac-sivuilta.

On syytä harkita, haluaako asentaa koneeseensa atx- vai mikroatx-emolevyn. Atx-kokoinen emolevy antaa enemmän tilaa esimerkiksi laajennuskorteille. Atx-vaihtoehdon tarjoamista mahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää ennen kuin tilaa tällaiseen emolevyyn sopivan taustalevyn. Itse valitsin pienemmän eli mikroatx-vaihtoehdon, koska sain siten hyötykäyttöön Intelin vanhan mikroatx-emolevyn ja Haswell i5-prosessorin. Minulle riittää yksi, näytönohjaimen tarvitsema laajennuspaikka.

Kun olet päättänyt, millaisen emolevyn haluat, tilaa sopiva taustalevy englantilaisesta pikkufirmasta nimeltä Laser Hive. Heillä on verkkosivut, joilta voi valita atx- tai mikroatx-tyyppisen taustalevyn. Samalla voi ottaa selvää, millaista purkutyötä oma suunnitelma ja emolevytyyppi edellyttävät. Kun tilaa taustalevyn Laser Hivesta, voi luottaa siihen, että taustalevy sopii mihin tahansa APM G5:n runkoon. Taustalevy helpottaa ratkaisevalla tavalla uuden emolevyn kiinnittämistä paikalleen.

Samalla kannattaa tilata Laser Hivesta etupaneeli. Siinä on virtakytkin, pari usb-liittymää, ääniliitännät ja tarvittavat liitäntäjohdot emolevyyn. Mukana tulee pahvimalli, joka auttaa etupäädyssä tarvittavan aukon leikkaamista sekä tarvittavat asennustarvikkeet, kuten pienikokoinen torx-tyyppinen ruuvimeisseli. Toimitus kestää pari viikkoa.

Koneen uudistamisessa tarvitaan etu- ja takapäädyn vankan alumiiniverkon leikkaamista. Siinä kannattaa käyttää apuna Laser Hivesta saatavia leikkausmalleja tai ainakin odottaa, että käytettävissä ovat emolevy ja sen taustalevy, jotta leikattavan alueen voi rajata tarkasti. Itse minimoin työn ja jätin takapäädyn tuuletinten paikat ennalleen. Arvasin, että vanhan prosessorini viileänä pitämiseen ei tarvita APM:n ilmavassa rungossa erillistä kotelotuuletinta.

Useimmat kotelomodaajat tekevät alumiinipäätyjen leikkauksen Dremelillä tai vastaavalla tarkkuussahaukseen pystyvällä sähkötyökalulla. Itse käytin IKH-rautakaupasta hankittua käsikäyttöistä metallisahaa, japanilaistyyppistä pistosahaa. Sitä voi olla helpompikin hallita kuin sähkötyökalua, mutta käsivoimin työ etenee hitaammin. Minulla takapäädyn sahaukset kestivät noin 3 tuntia ja etupäädyn 2 tuntia. Sahalla pääsee alkuun päädyissä olevista erilaisten liitinten aukoista, joista on ensin poistettava muovisuojukset.

Työ on kuitenkin aloitettava APM:n purkamisella. Sitä varten on aivan ensimmäiseksi hankittava ainakin kaksi paria puuvillahansikkaita. Kone on nimittäin rakennettu ihoa viiltävistä terävistä kulmista ja haavoja repivistä piikeistä. Puuvillahanskat nopeuttavat työtä, sillä ne vähentävät sormien laastarointiin ja verenvuodon tyrehdyttämiseen kuluvaa aikaa.

Kun olet poistanut sivukannen, kohtaat ensimmäisen haasteen. Prosessorin jäähdytyssiilien G5-merkinnällä varustettu suojalevy on kiinni kotelon ylähyllyssä niitillä, jota suojaa kova muovinen tulppa. Tulpan joutuu kaivertamaan pois tarkkuusveitsellä tai puukon kärjellä. Vasta sen jälkeen pääsee vipuamaan itse niittiä irti. Molemmat työvaiheet ovat hankalia ja hitaita.

Komponenttien irrottaminen onnistuu vain, jos seuraa huolellisesti ohjeita, joita on annettu huoltotöitä varten. Hyviä neuvoja saa iFixit -sivuilta. Itse löysin APM G5:n alkuperäisen huolto-oppaan Australiasta.

APM G5 oli yksi tilavimmista ja painavimmista Applen koskaan valmistamista tietokoneista. Koneen paino lähenteli 20 kiloa. Koneen purkaja ei voi kuin ihailla, miten taitavasti ja lujasti elektroniikka on ahdettu koneen sisään. Arvioisin, että poistettavaa metallia ja elektroniikkaa on koneessa lähes 15 kiloa.

Kun helpoimmin irtoavat komponentit on poistettu, on päätettävä mitä tehdä vanhalle prosessorille ja emolevylle. Jos niille ei ole enää käyttöä, prosessorin voi varovasti vääntää/repiä irti emolevystä. Prosessoria kiinnittävistä kuusiokoloruuveista kaksi oli minun tapauksessani kiinni 15 cm:n syvyydessä keskellä jäähdytyssiiliä. Jos haluaa välttää emolevyn, siilin ja prosessorin rikkomista voi hankkia 35 cm:n pituisen 3-millisen kuusiokoloavaimen (UK Tools, £ 8,50). Sen kanssa väkeltäessä voi kyllä mennä ikä ja terveys.

Kun kone on tyhjennetty, työtilaa on sitten tarjolla ruhtinaallisesti. Se toisaalta tarkoittaa, että pohjalle sijoitetun virtalähteen johdot eivät todennäköisesti ulotu ylähyllylle asetettuun dvd-soittimeen ja kiintolevyyn. Tarvitaan virtalähteen jatkojohto. Itse sovitin vanhaan virtalähteeseeni molex -> sata -tyyppisen kaksihaaraisen virtajatkojohdon.

Koneen sisällä olevan ylähyllyn jätin paikalleen. Ylähyllyllä olevasta Macin dvd-soittimesta kannattaa ottaa talteen metallikaulus ja pohjaruuvit. Ruuvien avulla voi kiinnittää uuden dvd-soittimen entisen paikalle. Uudesta dvd-soittimesta on väännettävä irti levytarjottimen nimikansi, jotta levytarjotin avaa rungon dvd-luukun. Ohjeita löytyy Youtubesta.

Macin ylähyllyllä olevista tuulettimista sain taaimmaisen, kiintolevyjen tuulettimen pois vain rikkomalla sen muovisen suutinosan; muuten olisi pitänyt irrottaa ylähylly. Yhdessä Macin tuulettimista on sivussa kiinni vararuuveja, joita voi käyttää kiintolevyn kiinnittämiseen levyasemaan, joten ruuvit kannattaa säilyttää - kuten muutkin osat - kunnes työ on valmis.

Haasteellisin työvaihe oli sahata alumiiniseen takapäätyyn aukko microatx-emolevyn liitäntöjä varten. IKH-rautakaupasta hankittu rautasaha (pieni japaninsaha eli pistosaha) toimi kuitenkin yllättävän hyvin. Poistin olemassa olevien liitäntäaukkojen muovisuojukset, ja kävin laajentamaan aukkoja pituus- ja leveyssuunnassa. Leveyssuunnassa Macin kotelotuulettimien kehikko otti pian vastaan. Vastaavalla tavalla sahasin aukon etupäätyyn virtakytkintä ja usb-liittymiä varten. Sahauksen jälkiä voi siistiä metalliviiloilla. Yhden viiloista on oltava pyöreäteräinen, jotta sillä voi laajentaa virtakytkimen tarvitsemaa aukkoa.

APM:n sisäseinällä olevien viimeisten ruuvien poistaminen kannattaa tehdä vasta, kun on saanut Laser Hiven asennuspaketin. Siinä olevia ohjeita seuraamalla voi katsoa, mitä ruuveista ja ruuvikoloista voi mahdollisesti hyödyntää emolevyn asennuslevyn kiinnittämisessä.

Jouduin hankaluuksiin, kun sovitin emolevyä ja näytönohjainta koteloon. Onnistuin siinä vain kiinnittämällä prosessorin ja näytönohjaimen ensin emolevyyn ja kiinnittämällä sitten koko paketin kerralla emolevyn taustalevyyn. En saanut sovitettua näytönohjainkorttia emolevylle, jos se oli jo kiinni kotelossa. Kolme emolevyn kiinnitysruuveista jäi kiinittämättä, koska ruuvien kiinnityskolot jäivät näytönohjaimen alle. Emolevyn kiinnitystä vahvistaa kuitenkin se, että näytönohjainkortin ruuvaus koteloon pitää myös emolevyä paikallaan.

Rungon ilmavan ja tilavan rakenteen ansiosta en tarvinnut kotelotuuletinta. Prosessorin lämpötila pysyy 45 C asteessa pelkän prosessorituulettimen (ja virtalähteen minimaalisen tuulettimen) avulla.

Tarkempia ohjeita pdf-liitteessä.

42
Keskustelusivuilla on kerrottu useista kirjautumisongelmista ja näyttöohjainongelmista suunnilleen 3. marraskuuta 2016 tulleiden Ubuntu-päivitysten jälkeen. Kirjautumisongelmat (ns. login loop) ja muut liittyvät Nvidia-ajureihin, mikä on tietysti hieman yllättävää. Itselläni kahta näyttöä pyörittää vanha Geforce-tyyppinen kortti, joka toimii parhaiten Nvidian ajurilla 304.131. Marraskuun päivityksessä tuo ajuri katosi saatavilta, ja vaihtoehdoiksi annettiin 340 ja 304.132. Kumpikaan ei toiminut kunnolla, ei myöskään Nouveau, joka pyrki kaatuilemaan lyhyen käytön jälkeen. Paras ratkaisu löytyi sivulta

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/nvidia-graphics-drivers-304/+bug/1639180

vastauksesta nro 18. Niillä ohjeilla sain käyttööni ajurin 304.131 ja vieläpä pystyin ilmeisesti varmistamaan, että tuota ajuria ei korvata tulevissa päivityksissä. Kannattaa tutustua ratkaisumalliin. Sitä, mikä ajuri sopii omaan näytönohjainkorttiin, voi selvittää Nvidia sivulta

http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

mutta parasta tietysti olisi, jos vanhan ajurin tiedot olisivat muistissa.

43
Tärkeää on huomata, että plopkexec -ohjelman avulla voi käynnistää usb-tikulta Ubuntun (tai muun käyttöjärjestelmän) sellaisissakin koneissa, joissa bios ei tarjoa mahdollisuutta usb:n käyttämiseksi koneen käynnistämiseen.

Ohjelman ansiosta ei tarvitse polttaa asennus-dvd:tä sellaisiin vanhoihin koneisiin, joissa usb-tikulta käynnistäminen ei ole alkujaan mahdollista.

En tiedä muuta ohjelmaa, jolla vastaava olisi mahdollista, tietääkö joku?

44
Uusi Ubuntu-versio kannattaa yleensä asentaa puhtaalta pöydältä, eli pyyhkiä aiempi versio pois.

Toimimalla seuraavaan tapaan voit ladata tutut ohjelmat verkosta lähes automaattisesti, eli niitä ei tarvitse asentaa manuaalisesti uudestaan. Tämä koskee tietysti vain Ubuntun omaa sovellusvalikoimaa.

Asenna ensin itsellesi Synaptic-ohjelma, jos sinulla ei sitä jo ole.

Sen jälkeen valitse Synapticissa Tiedosto > Tallenna merkinnät nimellä > ruksaa kohta Tallenna muutosten lisäksi koko tila ja tallenna näin syntyvä tiedosto esimerkiksi muistitikulle.

Tee kotikansiosta varmuuskopio niin, että myös ohjelmistojen asetukset kopioituvat talteen.

Kun olet ottanut uuden käyttöjärjestelmän käyttöön, ja asentanut kotikansion piilotettuine asetustiedostoineen, avaa edellä luotu tiedosto muistitikulta Synapticilla kohdasta Tiedosto > Lue merkinnät ja seuraa ohjeita.

Ubuntu-konkarit voivat varmaan antaa lisätietoja tähän.

Lähde: http://www.matthartley.com/how-to-backup-your-ubuntu-software/#more-1751

45
On se aika vuodesta, jolloin noidat lentelevät kohti Kyöpelinvuorta, ja velhot asentelevat uusia käyttöjärjestelmiä koneilleen.

Vanhaan XP-koneeseen kannattaa asentaa Ubuntu, ja torstaina 17.4.2014 jakeluun tulee järjestelmän uusin inkarnaatio, Ubuntu Trusty Tahr 14.04.

Ubuntu on jo niin iso, että se ei mahdu cd-levylle. Mieluummin Ubuntun siirtääkin koneelleen USB-muistin kautta. Se onnistuu myös silloin, kun vanhaa konetta ei voi käynnistää USB-muistista.

Lataa ensin Ubuntu-käyttöjärjestelmän iso-kuva. Sen jälkeen tee siitä käynnistyslevy koneen USB-muistitikkuun.

Lataa ja polta cd-levylle ohjelma plopKexec osoitteesta http://www.plop.at/en/plopkexec.html.

Käynnistä koneesi ko. cd-levyllä, jolloin voit valita, mistä lähteestä käyttöjärjestelmä luetaan, myös USB-tikulta.

Valitse ensimmäisellä käyttökerralla vaihtoehto, jossa Ubuntu-järjestelmää vain kokeillaan. Myöhemmin voit valita asennuksen.

Ubuntu-konkareilla on varmaan tähän lisättävää?

46
Ajan tasalla olevassa (Ubuntu 12.04.) Evolution-ohjelmassani kaikki lähettämäni viestit eivät tallennu Lähetetyt-kansioon, mikä on keljua.

Vain osa tallentuu, en osaa sanoa onko tallentuvissa jotain systemaattista eroa verrattuna katoaviin.

Mistä suunnasta kannattaisi etsiä virheellistä asetusta tai vikaa?

Lähetetyt viestit tallentuvat, jos teen niille uuden kansion ja lähetetyille viesteille lajittelusäännön, joka ohjaa itse tekemäni viestit ao. kansioon.

Kiitoksia avusta!


47

Lainaus
Ongelmaksi on osoittautunut myös sähköpostin käyttö. Viestieni vastaanottaja näkee email-osoitteestani vain sen osan, joka edeltää @-merkkiä, eikä hänen vastauksensa tule minulle perille.
Tämä ei käsittääkseni ole edes teoreettisesti mahdollista. Vai onko muka useampi vastaanottaja valittanut samaa??

Olet oikeassa. Ongelma olikin koeviestejäni vastaanottavassa päässä. Windows Phonen sähköposti toimii aivan niin kuin pitääkin.

48
Siirryin älypuhelinaikaan vasta nyt, kun tuon Lumian sai 129 eurolla. Pyydän jo tässä vaiheessa anteeksi.

Laitetta käyttöönottaessa tein ilmeisesti sen virheen, että loin itselleni sekä Microsoft-tilin ja erikseen Live-tilin. Nyt kalenterimerkinnät, yhteystiedot yms. pyrkivät tuplaantumaan.

Ensisijaista tiliä ei pysty poistamaan muuten kuin palauttamalla puhelimen tehdasasetuksiin.

Ongelmaksi on osoittautunut myös sähköpostin käyttö. Viestieni vastaanottaja näkee email-osoitteestani vain sen osan, joka edeltää @-merkkiä, eikä hänen vastauksensa tule minulle perille.

Joku palsta tarjosi ratkaisuksi imap-sähköpostiasetusten käyttöönottoa puhelimessa. Se ei kuulosta minusta hauskalta.

Windowsin Skydriveen saa yhteyden Ubuntu-koneeltakin. Kuulema on mahdollista siirtää mp3-tiedostoja koneelta puhelimeen Rhythmboxin avulla. En ole vielä sitä kokeillut.

Onko joku muu törmännyt mainitsemiini ongelmiin ja keksinyt niihin lääkettä?

Hauskinta olisi saada hyppysiinsä Ubuntu-yhteensopiva luuri. Onnistuuko se tässä markkinataloudessa, näiden suurfirmojen virittämässä pelissä, se jääpi nähtäväksi.49
No, vastaus löytyi lopulta. Ongelma onkin Ubuntun HUD-käyttöliittymässä. Näppäimistön asetuksista muutin HUDin käynnistymään Windows (Super L) -näppäimellä. Jostain kumman syystä Evolutionin osoitekenttä toimii nyt niin kuin pitääkin.

50
Olen kyllästynyt siihen, että suosikkisähköpostiohjelmani Evolution tekee osoitekenttään pilkun ja välilyönnin, kun painan AltGr-näppäintä. Kyseistä näppäintähän tarvitsee suomalaisessa näppäimistössä, kun haluaa tuottaa @-merkin. Ko. merkki on suhteellisen olennainen asia, kun haluaa kirjoittaa sähköpostiosoitteen.

Saako jollain asetuksella tai kiertotiellä ongelman poistumaan?

Ulkomaisilla sivustoilla on puhuttu vastaavasta ongelmasta, joka liittyy Alt-näppäimeen ja HUDiin. En saanut niistä oikein tolkkua.

En halua luopua Evolutionista. MInulla on tuoreimmat Evolutionit ja Ubuntut 32- ja 64-bittisissä muodoissa. Ongelma on sama kaikissa - itse asiassa on tainnut olla jo vuosia.

51
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 22.05.12 - klo:15.03 »
Minä vilautan tässä vähän ikuukkeliani -- iGoogle on näppärä tapa seurata monia uutislähteitä.

52
Alla havaintoja 12.04 64-bittisestä Gnome-versiosta, ei siis KDE-versiosta.

Minulla on ollut vaikeuksia saada YLE Areenan videoita toimimaan 64-bittisellä koneella 12.04-Ubuntussa. Ehkä syynä on Areenan beeta-versio, ehkä ei.

Seuraavien toimien jälkeen Areenan videot alkoivat näkyä ainakin Areenan nykyversiossa. Siihen voi palata, kun poistaa kaikki Areenan jättämät evästeet selaimesta (tässä tapauksessa Firefox).

Ehkä on hyvä aloittaa kuten tässä viestiketjussa esitettiin poistamalla vanhat Flash-asennukset
kirjoittamalla päätteeseen:

sudo apt-get remove adobe-flash*

Samoin kuten esitettiin, osoitteesta

http://get.adobe.com/flashplayer/otherversions/

imuroidaan 64-bittinen muodossa .tar.gz pakattu ajuri vaikkapa kansioon "Lataukset".

(Saatavissa on myös apt-versio, mutta jostain syystä en saanut tätä Ubuntulle suunniteltua
asennusta toimimaan tänään.)

Tehdään kansio "flash-plugin", johon ajuri sijoitetaan myöhemmin:

sudo mkdir /usr/lib/flash-plugin

Siirrytään päätteellä kansioon, johon pakattu ajuri ladattiin

cd Lataukset

Puretaan ladattu tiedosto

tar -zxvf install_flash_player_11_linux.x86_64.tar.gz

Siirrytään kansioon, joka sisältää tiedoston "libflashplayer.so".
Se kopioidaan äsken luotuun kansioon:

sudo cp libflashplayer.so /usr/lib/flash-plugin/

Annetaan ajurille oikeus toimia ohjelmana:

sudo chmod 775 /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so

Siirrytään Mozillan (Firefox ja Opera käyttävät tätä) liitännäisten kansioon:

cd /usr/lib/mozilla/plugins/

Sinne tehdään linkki Flash-ajuriin:

sudo ln -s /usr/lib/flash-plugin/libflashplayer.so .

Varmistetaan vielä oikeudet:

sudo chmod 775 libflashplayer.so


Lähde: http://ubuntuguide.net/install-adobe-flash-plugin-in-ubuntu-12-04both-3264-bit

53
1. Asentamisen keskeytymisen ratkaiseminen

Minulla oli suuria vaikeuksia asentaa Ubuntu 12.04 Acer Aspire 3620 -kannettavaan, jossa on Broadcomin langaton WLAN-verkkolaite. Ubuntu 11.04 asentui siihen hyvin, ensin kiinteä yhteys, jonka avulla sai langanttoman yhteyden toimimaan helposti.

Ubuntu 12.04:n asentaminen cd:ltä keskeytyi muutama minuutti aloituksen jälkeen. Näytölle jäi tuttu aloituskuva: Ubuntu-teksti ja niiden alla 5 punaista palleroa. Niiden välkyntä pysähtyi. Esc-näppäimen avulla paljastui, että asennus pysähtyi puuttuvan Broadcom-ajurin takia.

Olin tarkistanut ladatun 12.04 32-bittisen tiedoston tarkistussummalla. Vastaavasti olin tarkistanut poltetun cd-levyn tiedostot tarkistussummalla (ohjeet: https://help.ubuntu.com/community/HowToMD5SUM).

Ratkaisu löytyi painamalla F6-painiketta sopivassa vaiheessa:

"Insert your device into your computer containing the installation ISO of Ubuntu (Whether CD, DVD, USB stick or whatever), wait for appearance of this screen … and Immediately press a button. Choose the language of the installer and press enter. You will see something similar to this: … at this point position yourself to "Try Ubuntu without installing" or "Install Ubuntu" (Is irrelevant) but DO NOT PRESS ENTER: instead the press F6, Immediately followed by the ESC key: You should be able to write in a textbox. Now go (in the textbox) more to the right that can, leave intact the existing text and write, Appended to it (and being careful that after the two dashes there is a space), the string

b43.blacklist=yes

after that press Sending (= Enter). System installation will start and will not hang over!

Lähde: http://www.cyberciti.biz/faq/linux-remove-wireless-networking-wifi-802-11-support-drivers/


2. Koneen käynnistymiseen liittyvän ongelman ratkaiseminen

Asentaminen onnistui, mutta sama ongelma esti koneen käynnistämisen. Miten korjataan kone, joka ei käynnisty?

Avasin koneen  11.04-käynnistyslevykkeellä
- avasin tekstieditorin järjestelmän valvojan oikeuksin: sudo gedit
- avasin tekstieditorilla tiedoston /etc/modprobe.d/blacklist.conf
- lisäsin sen viimeiseksi riviksi "blacklist b43"
- tallensin dokumentin
- uudelleenkäynnistin koneen, poistin välillä cd-levyn


3. Lopuksi vielä seuraavat (ks. tässä ketjussa oleva viesti):

1. Selvitetään verkkosovitin
lspci -nvn | grep -i net
0c:00.0 Network controller [0280]: Broadcom Corporation BCM4311 802.11a/b/g [14e4:4312] (rev 01)
2. Poistetaan turhat verkkosovittimen ajurit (huom. poistin varmuudeksi kaikki asennetut ajurit)
sudo apt-get purge broadcom-sta-common broadcom-sta-source bcmwl-kernel-source
sudo apt-get purge b43-fwcutter firmware-b43-installer
Seuraavaksi käynnistin koneen uudelleen.
sudo shutdown -r now
3. Asennetaan verkkosovittimen ajurit
sudo apt-get install b43-fwcutter firmware-b43-installer
3b. Poistetaan tekstieditorilla tiedoston /etc/modprobe.d/blacklist.conf viimeinen rivi "blacklist b43"
Seuraavaksi käynnistin koneen uudelleen.
sudo shutdown -r now
Verkkosovitin alkoi heräämään, kohtien 2-3 välisenä aikana.
5. Lisätään b43 /etc/modules:ihin
sudo gedit /etc/modules

Lähde: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=42226.0

Kirjaan yllä olevan siltä varalta, että tiedoista on hyötyä jollekin, joka joutuu tuskailemaan samojen ongelmien kanssa.

54
Laitealue / Vs: Realtek ALC1200 + Ubuntu 11.10 = ei toimi
« : 24.03.12 - klo:14.12 »
Asiasta on näköjään tehty virallinen bugi-ilmoitus:

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/alsa-driver/+bug/876874

Samalla sivulla sanotaan myös seuraavaa:

Lainaus
"I have found a workaround though it's rather cumbersome... If I go into the sound output settings tab and change the option from headphones output to speaker output it works."

55
W8 tuntuu toimivan sujuvasti myös omalla kokoonpanollani (Intel Core2 Quad CPU, Ubuntu 11.04). Annoin W8:n käyttöön 2 GB muistia, liekö sekin auttanut.

W8 näyttää rakennetun yhdistämällä W7 ja tiilikäyttöliittymä melko raa'alla tavalla. Tuloksena on joukko erikoisuuksia, joita kohtaa esimerkiksi kun yrittää sulkea käyttöjärjestelmän.

Ja Nokian omistajat ajoivat firmansa liittymään tuohon W-leiriin. Ja panivat polttamaan sillat takanaan. Ei kuulkaa, on vain aloitettava alusta, täällä Suomessa.

56
Realtek-verkkopiiri voi hidastella, jos siinä on väärä ajuri. Verkossa liittyvien tietojen mukaan Ubuntu ja Fedora tuppaavat lataamaan väärän ajurin. Alla olevien ohjeiden avulla onnistuin ratkaisemaan oman ongelmani, ja Ubuntu 11.04 (64 bit) toimii nyt verkossa nopeammin.

Lainaus
Many motherboards nowadays have integrated gigabit ethernet that use the Realtek NIC chipset.
The Realtek r8168B network card does not work out of the box in Redhat, Centos, Fedora, or Ubuntu: instead of loading the r8168 driver, modprobe loads the r8169 driver, which is broken as can be seen with ifconfig which shows large amounts of dropped packets.

Lähteitä:
http://www.foxhop.net/realtek-dropping-packets-on-linux-ubuntu-and-fedora
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1661489
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1788758


Selvitetään ensin onko Realtek-verkkolaitteessa oikea ajuri. Se saadaan selville komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo lshw -C network

Tulos näytti ristiriidan (lihavoidut kohdat):

  *-network              
       description: Ethernet interface
       product: RTL8111/8168B PCI Express Gigabit Ethernet controller
       vendor: Realtek Semiconductor Co., Ltd.
       physical id: 0
       bus info: pci@0000:03:00.0
       logical name: eth0
       version: 03
       serial: 00:1c:c0:ed:26:e5
       size: 100Mbit/s
       capacity: 1Gbit/s
       width: 64 bits
       clock: 33MHz
       capabilities: pm msi pciexpress msix vpd bus_master cap_list rom ethernet physical tp mii 10bt 10bt-fd 100bt 100bt-fd 1000bt 1000bt-fd autonegotiation
       configuration: autonegotiation=on broadcast=yes driver=r8169 driverversion=2.3LK-NAPI duplex=full ip=192.168.1.33 latency=0 link=yes multicast=yes port=MII speed=100Mbit/s
       resources: irq:43 ioport:d000(size=256) memory:d2114000-d2114fff memory:d2110000-d2113fff memory:d2100000-d210ffff

Ratkaisua haetaan seuraavasti.

Haetaan uusi ajuri ja puretaan se asianomaiseen kansioon (uudemman ajuriversion voi noutaa vastaisuudessa Realtekin sivuilta):

Koodia: [Valitse]
wget http://www.foxhop.net/attachment/r8168-8.023.00.tar.bz2
tar vjxf r8168-8.023.00.tar.bz2

Poistetaan vanha ajuri vasta tässä vaiheessa, sillä kun ajuri poistetaan, katkeaa myös internet-yhteys ja se palaa, kun uusi (edellä ladattu) ajuri otetaan käyttöön.

Koodia: [Valitse]
sudo rmmod r8169
Siirrytään kansioon, johon uusi ajuri ladattiin ja sitten asennetaan se:

Koodia: [Valitse]
cd r8168-8.023.00
sudo ./autorun.sh

Ladataan uusi ajuri (voi olla tarpeeton vaihe):

Koodia: [Valitse]
sudo modprobe r8168
Asetetaan vanhan ajuri nimi mustalle listalle, jotta se ei lataudu järjestelmään sen käynnistyessä:

Koodia: [Valitse]
echo "blacklist r8169" >> /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Tällä käskyllä voi varmistaa, että vanha ajuri todella on mustalla listalla:

Koodia: [Valitse]
gksudo gedit /etc/modprobe.d/blacklist.conf
Seuraavalla käskyllä varmistetaan, että poistettu ajuri ei kummittele enää järjestelmässä:

Koodia: [Valitse]
sudo update-initramfs -u
Vielä katsotaan, löytyykö uusi ajuri tiedostoista niin kuin pitääkin:

Koodia: [Valitse]
lsmod | grep r8168
Kun järjestelmä päivittää ytimen, Realtekin ajuria ei asenneta eikä verkkoyhteyttä muodostu. r8168 -ajuri on silloin asennettava edellä ladatusta tiedostosta noudattaen edellä annettuja ohjeita.

Jos haluaa saada r8168-ajurin uudemman version, se löytyy tältä Realtekin sivulta:
 
http://www.realtek.com/downloads/downloadsview.aspx?langid=1&pnid=13&pfid=5&level=5&conn=4&downtypeid=3&getdown=false#2
 
(Uuden version saa Linux-ytimen päivityksenkin jälkeen, jos käytettävissä on vanha ydin, jolla koneen voi käynnistää ja ajurin noutaa.)


57
Ehkä pieni askel ihmiskunnalle, mutta alla on ensimmäinen bash-ohjelmani.

Haluaisin käynnistää ohjelman Ubuntun käynnistyessä niin, että voin valita, tuleeko tasohiiri käyttöön vai ei. Jos vastaus on 'joo', tasohiiri ei tule käyttöön.

Kysymyksiä on 2:

a) voiko INTERAKTIIVISIA bash -ohjelmia käynnistää Ubuntun käynnistyessä
b) miten se tehdään

Olen koettanut hakea tietoa asiasta, mutta aihepiiri on jäänyt hämäräksi, ja varmaan nämä asiat ovat monelle itsestään selviä. Kiitos että jaksatte valistaa aloittelijaa!

Tässä skripti (ei saa nauraa):

#!/bin/bash
clear
echo "Poistanko tasohiiren kaytosta"
read vastaus
if [ $vastaus = joo ]
        then xinput set-prop 12 "Device Enabled" 0
        else echo "Tasohiiri on kaytossa"
fi

58
Kiitos! Tämä ratkaisi ongelman, sillä käytän konetta kotioloissa.

59
Aiheesta on näköjään käyty pitkällistä keskustelua osoitteessa

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/gnome-keyring/+bug/637702

Keskustelu ei tainnut johtaa selvään ratkaisuehdotukseen.

60


Pitäisikö asentaa avainnippua hallinnoiva ohjelma uudelleen Synapticin avulla, mutta mikä ohjelma mahtaa olla kyseessä?

No, koetin toimiiko ideani ja asensin Synapticin kautta uudestaan paketit python-keyring, gnome-keyring, libpam-gnome-keyring, libgnome-keyring0 ja python-gnomekeyring.

Tämä ei kuitenkaan korjannut tilannetta.

Sivuja: 1 2 [3] 4