Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - elohope

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 7
41
Oho, aika jyrkkiä kommentteja alkaa ilmaantua.

Nykyään kovin harvat kannattavat sananvapauden rajoittamista etenkään läntisissä maissa. Eivätkä uudelleenkoulutusleirit taida olla ihan heti tulossa.

On vaikea ratkaista, kuinka vähentää valheellisten väittämien leviämistä yhteiskunnassa. Valheet voivat innostaa joitakin esimerkiksi ryhtymään väkivaltaisiin toimiin luuloteltujen vääryyksien korjaamiseksi.

Facebook olisi ehkä paras paikka yleisille yhteiskuntapoliittis-epistemologisille analyyseille.

42
Financial Times pitää yllä kaikille avointa sivua korona-tilastoista. Ks. esim sivu

https://ig.ft.com/coronavirus-chart/?areas=eur&areas=usa&areas=bra&areas=gbr&areas=swe&areas=fin&areasRegional=usny&areasRegional=usca&areasRegional=usfl&areasRegional=ustx&cumulative=1&logScale=0&per100K=1&startDate=2020-01-01&values=deaths

Tuolta sivulta otettu kuva on liitteenä, ja siitä nähdään, että vuoden 2020 alusta rekisteröityjen koronakuolemien perusteella Suomessa kannattaa jatkaa moniin muihin maihin verrattuna onnistuneita varotoimia.

43
Tein tähän korjauksen - ymmärsin nm:n neuvon väärin, eli pääsen kyllä Shift-painikkeella valitsemaan vanhemman ytimen kuten nm sanoi.

Edelleen minulle tarjotaan päivitystä ytimeen 5.8 ainakin osittain:

Koodia: [Valitse]
apt list --upgradable | grep linux
Tulos:

Koodia: [Valitse]
linux-firmware/focal-updates,focal-updates 1.187.7 all [päivitettävissä versiosta: 1.187.2]
linux-generic-hwe-20.04/focal-updates,focal-security 5.8.0.36.40~20.04.21 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-generic/focal-updates,focal-security 5.4.0.60.63 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-headers-generic-hwe-20.04/focal-updates,focal-security 5.8.0.36.40~20.04.21 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-headers-generic/focal-updates,focal-security 5.4.0.60.63 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-image-generic-hwe-20.04/focal-updates,focal-security 5.8.0.36.40~20.04.21 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-image-generic/focal-updates,focal-security 5.4.0.60.63 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0.42.46]
linux-libc-dev/focal-updates,focal-security 5.4.0-60.67 amd64 [päivitettävissä versiosta: 5.4.0-42.46]
util-linux/focal-updates 2.34-0.1ubuntu9.1 amd64 [päivitettävissä versiosta: 2.34-0.1ubuntu9]

44
Palautin Timeshiftillä vanhan version (elokuulta 2020) ja siirryin tuohon jo haikeita muistoja herättävään aikaan:

5.4.0-42-generic #46-Ubuntu SMP Fri Jul 10 00:24:02 UTC 2020 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

Ja nyt sitten jonkin aikaa varon päivityksiä.

45
Viime päivinä on keskusteltu Kubuntun päivitysongelmasta:
https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=55998.0

Tänään tuli tavalliseen Ubuntuuni iso määrä (354 MT) päivityksiä, ja kone ilmoitti päivitysten aikana järjestelmäongelmista, jotka sivuutin.

Koneen näyttö jäi pimeäksi, mutta otin koneeseen yhteyden toisella, ja minua tervehti seuraava:

Welcome to Ubuntu 20.04.1 LTS (GNU/Linux 5.8.0-36-generic x86_64)

En minäkään ole siirtynyt ytimeen 5.8 tietoisesti. Ongelma on siis ehkä sama kuin edellä mainitussa Kubuntu-keskustelussa.

Koneen Nvidia ja muut osat ovat vanhoja, ja Ubuntu on asennettu Legacy ja ei-Uefi-asetuksilla muistaakseni.

Tämä tiedoksi niille, jotka harkitsevat tuoreiden päivitysten asentamista vanhaan koneeseen.

46
Ylen Areenan audion latausosoite on hieman muuttunut, eikä Yle-dl-ohjelmaa enää tarvita tässä funkRadio-versiossa.

Ohessa siis uusi versio. Siinä soittolistaan voi nyt valita biisejä, jotka on ladattu (eli muutettu) x päivää sitten. Ja mukaan voi ottaa lyhyempiä kuin 10 minuutin kappaleita.

Jos alla olevat ohjeet ovat liian kursorisia, kannattaa selata edellisten versioiden ohjeita.

----

Bash-skripti 'funkRadion' asentaminen

Olen käyttänyt skriptiä ajan tasalla olevassa Ubuntu- ja Arch Linux -jakelussa puolen vuoden ajan. Tarvittavat kansiot tehdään bash-komennolla

$ mkdir ~/Radio ~/Radio/Arkisto ~/Radio/Puhe

Skripti funkRadio.sh sijoitetaan kansioon ~/Radio. Ennen käyttöä se on aktivoitava ohjelmaksi komennolla

chmod u+x  ~/Radio/funkRadio.sh

Lokitiedosto tehdään komennolla

touch ~/Radio/Arkisto/radioloki.txt

Skripti tarvitsee toimiakseen joukon apuohjelmia. En tiedä ovatko ne saatavilla muissa kuin Ubuntu- ja Arch- jakelussa. Tarvittavat apuohjelmat ovat

vlc (sen mukana tuleva komentoriviversio cvlc)
wget
mpg123
ffmpeg
youtube-dl
curl


Siltä varalta, että skripti ei toimi, kannattaa huomata, että käytin aikaisemmassa versiossa ohjelmaa yle-dl, joka vaati Ubuntussa seuraavien apuohjelmien asennuksen:

sudo apt install rtmpdump wget ffmpeg python3-dev python3-setuptools python3-pip python3-pycryptodome python3-requests python3-lxml php-cli php-curl php-xml php-bcmath

Näiden asentamista kannattaa harkita, jos skripti ei toimi kunnolla. Asennettuani nuo apuohjelmat asensin Ubuntuun yle-dl:n komennolla

sudo pip3 install yle-dl

Ubuntussa kannattanee asentaa vielä ubuntu-restricted-extras.

Bash-skripti 'funkRadion' käyttö

Skripti käynnistetään komennolla

~/Radio/funkRadio.sh

Käyttäjän kotihakemiston kansioon Radio sijoitetaan myös musiikin soittolistat. Soittolistoina voidaan hyödyntää käyttäjän erikseen tekemiä ja Radio-kansioon siirtämiä m3u-tyyppisiä soittolistoja.

Käynnistyttyäään skripti pyytää valitsemaan tarjolla olevista soittolistoista jonkin. Käyttäjä voi myös tehdä uuden soittolistan seuraamalla skriptin ohjeita. Oletuksena on, että soittolistoja tehdään kansiossa

~/Musiikki

olevista mp3-tiedostoista (ks. suunnilleen skriptin rivi 100). Soittolistan voi tehdä esimerkiksi hakusanan perusteella (alikansion, esiintyjän tms. perusteella). Jos hakusanaksi asettaa "Musiikki", soittolistaan päätyvät kaikki ~/Musiikki-kansion mp3-tiedostot.

Kun käyttäjä on valinnut soittolistan tai tehnyt uuden, siirrytään ohjausvalikkoon. Siinä käyttäjä voi valita ensin ne uutislähteet, joista tuore uutiskatsaus haetaan. Suosittelen valitsemaan kohdan 1, jolloin skripti alkaa soittaa musiikkia ja lataa varsinaiset uutiskatsaukset. Ensimmäisen musiikkikappaleen päätyttyä käynnistyy ensimmäinen uutiskatsaus. Musiikin ja uutisten välillä voi vaihtaa komennolla CTRL+C ja ohjelma voidaan lopettaa kokonaan komennolla CTRL+Z.

Yksityiskohtaisempia ohjeita
Skriptin oletusvaihtoehtona on monessa kohtaa Enter, joten se kannattaa valita useimmissa kohdissa ensi alkuun, kun ohjelman käyttöä aloittelee.

Toimintansa alussa ohjelma tarkistaa, onko uutiskansioon ~/Radio/Puhe jäänyt aikaisemmista istunnoista kuuntelemattomia uutistiedostoja. Ne voi poistaa valitsemalla kehotuksen jälkeen komento Enter; jos valitsee muun merkin, mp3-tiedostot jäävät kansioon kuunneltavaksi.

Skriptin toimintaa ohjataan valitsemalla ohjausvalikosta toivottu vaihtoehdon numero. Valikoiden avulla

- ladataan uutis- ja ajankohtaiskatsauksia
- tehdään soittolistoja ja soitetaan niitä
- käynnistetään funkRadion kuuntelu, jolloin skripti esittää vuorotellen musiikkia ja uutisia

Ohjausvalikon ensimmäinen kohta käynnistää funkRadion helpoimmalla tavalla: ladataan  varsinaiset uutislähetykset ja ohjelma alkaa soittaa musiikkia ja uutisia vuorotellen. Australian ABC:n uutiset ladataan vasta seuraavalta tasatunnilta alkaen.

Käyttäjä voi valita kuunneltavakseen kerrallaan joko olemassa olevan soittolistan tai tehdä uuden soittolistan. Soittolista tehdään yhden tai useamman hakusanan avulla musiikkikansiosta (oletuskansiona on ~/Musiikki, ks. skriptin rivi 128).

Oletuksena soittolistalle valitaan vain alle 10 minuuttia pitkät mp3-tiedostot. Soittolistan nimeen liitetään sen takia tunnus "Alle10min". Oletuksen voi muuttaa soittolistan määritysvaiheessa niin, että mukaan tulevat kaikenpituiset musiikkikappaleet.

Australian yleisradioyhtiön ABC:n uutiset ladataan nyt niin, että valikosta käynnistyy ajastin, joka  käynnistää äänityksen seuraavan tasatunnin kohdalla (tarkemmin sanottuna 30 sekuntia ennen tasatuntia, sillä ABCNews ei ajoita uutisten alkua aina aivan täsmällisesti). On huomattava, että Australian iltatunteina ja viikonloppuisin kuuntelijoille tarjotaan ajoittain BBC:n, Deutsche Wellen tai NPR:n uutiskatsauksia.

Skriptin suoritus alkaa suunnilleen skriptin riviltä 302.

----
Tehty lisäys tarvittavien apuohjelmien luetteloon: curl, joka asennetaan Ubuntuun komennolla

sudo apt install curl

47
Yleistä keskustelua / Vs: Mitä pukki toi Jouluna 2020?
« : 25.12.20 - klo:09.42 »
Pukki oli löytänyt alennuksesta Seasonic-virtalähteen ja Verkkokaupan Outletista käytetyn 16 GB:n muistipaketin.

Mutta onko Pukki ylikuumentanut PC- ja läppärimarkkinat? No pikemminkin korona on, väittää Reuters:

https://www.reuters.com/article/us-tech-hardware-yearend/laptops-desktop-sales-see-renaissance-shortages-wont-ease-until-2022-idUSKBN28Y12M.

Onko ilmiötä havaittavissa Suomessa, esim. hintojen nousuna? Joulun jälkeen tulee joskus tammi-helmikuussa yleensä ale, miten mahtaa käydä nyt.


48
Minua on aina ihmetyttänyt, miksi ihmiset haluavat tietää heille tuntemattomien ihmisten mielipiteistä. Mielipiteitä riittää ääripäästä toiseen, enkä halua selvitellä millaisella kannatusprosentilla kukin mielipide saa 'sosiaalisessa' mediassa tukea. On palkitsevampaa hakea verkosta uutisia ja musiikkia tai tietoa näistä tietovempaimista.

Minun mielestä.

49
Uusi versio! Nyt ohjausvalikon ensimmäinen kohta käynnistää funkRadion helpoimmalla tavalla: lataa  varsinaiset uutislähetykset ja alkaa soittaa musiikkia ja uutisia vuorotellen.

Skriptin toimintaa ohjataan valitsemalla valikosta toivotun vaihdoehdon numero. Valikoiden avulla
- ladataan uutis- ja ajankohtaiskatsauksia
- tehdään soittolistoja ja soitetaan niitä
- käynnistetään funkRadion kuuntelu, jolloin skripti esittää vuorotellen musiikkia ja uutisia

Alussa ohjelma tarkistaa, onko uutiskansioon ~/Radio/Puhe jäänyt aikaisemmista istunnoista kuuntelemattomia uutistiedostoja. Ne voi poistaa valitsemalla kehotuksen jälkeen Enter; jos valitsee muun merkin, mp3-tiedostot jäävät kansioon kuunneltavaksi.

50
Olisiko kyseessä sisäänkirjautumissilmukka - syötät salasanan, mutta systeemi ei päästä eteenpäin, vaan pyytää salasanaa aina uudestaan. Tämä on tullut vastaan pari kertaa Ubuntu 20.04:n asennuksen yhteydessä. Sitä voi koettaa välttää niin, että ei aseta päälle automaattista sisäänkirjautumista Ubuntun asennusvaiheessa eikä myöhemmin.

Taustalla voi olla joku yhteensopimattomuus Nvidian näytönohjauskorttien kanssa. Nämä ohjeet toimivat minulla, jotta pääsin vapautumaan kirjautumissilmukasta:

Käynnistä kone, siirry grubiin, johon pääsee painamalla käynnistyksen aikana

a) (uudemmissa) UEFI-koneissa Esc-painiketta toistaen nopeasti.
b) (vanhoissa) BIOS-koneissa Shift eli Vaihto-painiketta toistaen nopeasti .


    In GRUB, select advanced options for Ubuntu, then recovery mode.
    Select the 'root' mode.
    Kirjoita päätteeseen: "sudo nano /etc/default/grub"
    Siirry nuolinppäimillä alas riville, jossa lukee "GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAUT="quiet splash" ja  poista sana "splash".
    Kirjoita päätteeseen: CTRL+X  ja sitten  Y ja sitten ENTER niin muutos tallentuu.
    Kirjoita päätteeseen: "sudo update-grub" niin muutos tallentuu lopullisesti.
    Kirjoita päätteeseen: "reboot" ja kone käynnistyy uudelleen.

Lähde, jossa kuvataan miten pääsee koneeseen automaattisella sisäänkirjautumisella:
https://askubuntu.com/questions/1229821/login-loop-after-installing-20-04

Ja vielä yksi editointi lisää: onko näillä sivuilla tai muualla julkaistu selkeämpiä ohjeita tähän kirjautumissilmukka- eli login loop -ongelmaan?

51
Nyt vasta törmäsin Canonicalin turvallisuusteemaiseen postituslistaan, ja sen tiedotteeseen:

https://lists.ubuntu.com/archives/ubuntu-security-announce/2020-August/005549.html

Canonical pahoittelee sählinkiä ja minä tätä tietämättömyyttäni. Eli tuo kyseinen lista on sellainen, jonka voi tilata jos haluaa olla ajan tasalla Ubuntun turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Yhteenveto tiedotteen sisällöstä, myös siitä, mitkä Grub-versionumerot ovat turvallisia, saa sivulta

https://9to5linux.com/grub2-boot-failure-issues-fixed-in-debian-and-ubuntu-update-now

52
Vihdoin alkaa tulla lisää tietoa koneita jumittaneen Boothole-haavoittuvuuden korjauksen korjauksista:

https://www.zdnet.com/article/the-fixes-to-the-linux-boothole-fixes-are-in/

Canonicalilta ei ole ilmeisesti tullut uusia ohjeita tuon jo aiemmin esitetyn ohjeen jälkeen, eli linkki oli siis

https://wiki.ubuntu.com/SecurityTeam/KnowledgeBase/GRUB2SecureBootBypass

Boothole-haavoittuvuuden vaarallisuutta on ilmeisesti liioiteltu, niin taidettiin tehdä alla olevassa linkissäkin, josta pääsee myös NSA:n alustaviin selviytymisohjeisiin (jotka on tarkoitettu Isojen Organisaatioiden Hepuille):

https://gcn.com/articles/2020/08/03/boothole-nsa-mitigation-guidance.aspx




53

Ja elämä jatkuu

... vaikka on vaikea säilyttää toiveikkuutensa, kun kone jumittaa puolilta öin. No, tuloksena oli ainakin jännityskertomus, johon oli helppo samaistua.

54
Totta, näinhän tuolla sanotaan:

Lainaus
2020 Jul 31: Ubuntu published updated grub and grub2-signed packages for Ubuntu 20.04 LTS, 18.04 LTS, and 16.04 LTS to address a regression on incorrectly-configured legacy boot systems, and reverted the packages for Ubuntu 14.04 ESM. Updated packages for Ubuntu 14.04 ESM will be published on Mon, Aug 3rd, 2020.

Joten Ubuntun uusien versioiden osalta tilanne näyttäisi olevan korjattu, jos oikein ymmärrän. Ja jatkettujen turvallisuuspäivitysten versiolle 14.04 päivitys olisi tulossa maanantaina.

Jos ongelmia ei raportoida, kaikki on hyvin (tai koneet eivät käynnisty ... noh, kyllä kai sentään.)

55
Ubuntun päivitykset ovat yleensä turvallisia ja ne kannattaa asentaa saman tien. Joskus harvoin kuitenkin päivityksiin liitty ongelmia, joita havaitaan vasta, kun päivitys on jo jaossa.

Pitäisikö silloin varoittaa niitä, jotka eivät ole vielä päivitelleet?

Perjantaista lähtien monia Linux-jakeluja on vaivannut Grub2-päivitys, jonka jälkeen kone ei käynnisty:

https://wiki.ubuntu.com/SecurityTeam/KnowledgeBase/GRUB2SecureBootBypass

Päivityksellä koetettiin suojata Boothole-nimistä uhkaa vastaan, mutta päivitys aiheutti siis ongelmia. Korjausta päivitykseen ei ole vielä saatavissa, joten taitaa olla hyvä ajatus välttää päivittämistä siihen asti, kunnes asia on korjattu.

Ongelma ilmeisesti kohdistuu etenkin Bios-käynnisteisiin koneisiin, ei niinkään Uefi-koneisiin.
Jos komento

Koodia: [Valitse]
ls /sys/firmware/efi
ei löydä mitään, käytät Bios-konetta.

Samoin ongelmiin joutunevat koneet, joissa on kaksi tai useampi käyttöjärjestelmää.

Lisätieto olisi tervetullutta!

56
Löysin osavastauksen tältä sivulta: https://github.com/cheat/cheat/tree/4.0.2

Latasin paketin, purin sen ja talletin sen nimellä 'cheat' omalle $PATH-hakemistouralleni. Mukana tuli kotikansion config-hakemistoon kokomoinen joukko eri komentojen tiivistettyjä ohjeita.

Ohjeet saa näkyviin komennolla 'cheat jokukomento'. Eli yhdessä komentorivi-ikkunassa voi pyörittää 'cheat'-ympäristöä ja saada vihjeitä komentojen muotoilusta samalla kun työskentelee toisessa ikkunassa.

Mutta eikö missään ole integroitua ohjeistavaa skriptausympäristöä aloittelevelle bashistille, jotta työn tuottavuus nousisi nykyisestä noin viidestä ohjelmarivistä per päivä?

Tein oman nano-cheatin, kun se puuttui, ja liitän sen oheen txt-muodossa. Lähteenä oli https://www.nano-editor.org/dist/latest/cheatsheet.html

57
Tarvitsisin bash-ohjelmointiin sellaisen apuvälineen, jonka

- yhdessä ikkunassa olisi 'pääte'
- kun siihen kirjoittaa sanan, esimerkiksi 'wget', toisessa ikkunassa avautuisi historiasta listaus viimeaikaisista komennoista, joissa ko. sanaa on käytetty
- kolmannessa ikkunassa avautuisi ko. komennon man page (tai vielä mieluummin tiivistelmä siitä)
- ja ehkä vielä neljännessä Google-haku 'linux bash wget' ...

Mutta ehkä tällainen apuväline on jo olemassa?

58
Uusi versio yhdessä skriptissä.

Edelliseen skriptikokoelmaan verrattuna on tehty seuraavia muutoksia:
- erilliset skriptit on yhdistetty yhdeksi funkRadio.sh -skriptiksi (siirtämällä erilliset skriptit uuden funktioiksi)
- funkRadion toimintaa ohjataan nyt valikoiden avulla
- valikoiden avulla tehdään ja valitaan käyttöön soittolistoja sekä ladataan uutisia
- valikosta käynnistetään myös funkRadion kuuntelu, jolloin skripti esittää vuorotellen musiikkia ja uutisia
- uutisten latauksessa ei enää voi käyttää aikataulua, vaan oletuksena on, että käyttäjä lataa haluamansa tuoreet uutiset ja käy kuuntelemaan niitä ja musiikkia saman tien

59
Mainiota! Kiitoksia paljon. Merkitsen ongelman ratkaistuksi.

60
BBC lähettää hyvälaatuisia 5 minuutin uutiskatsauksia tasatunnein, mutta niitä ei ole saatavana podcastina (tai pikemminkin podcastin rss-osoitetta ei löydy).

Saan tuoreimman uutiskatsauksen osoitteen komennolla

Koodia: [Valitse]
wget -q -O - https://www.bbc.co.uk/programmes/p002vsmz/episodes/player | grep https://www.bbc.co.uk/sounds/play | grep -o -P '(?<=href=").*(?=")' | head -1
Tulos muuttuu, kun katsaus päivitetään, mutta viimeksi se oli

Koodia: [Valitse]
https://www.bbc.co.uk/sounds/play/w172x5nrv00rv18
Jos sijoitan tuloksen verkkoselaimen osoitekenttään, uutiskatsaus kuuluu.

Mutta haluaisin ladata ko. tiedoston koneelle ja kuunnella sen soitto-ohjelmalla. Se ei minulta onnistu.

Onnistuuko mitenkään?

Sivuja: 1 2 [3] 4 5 ... 7