Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - elohope

Sivuja: 1 [2]
21
Kun kokeilen Klondikea (yhden kortin jaot), ensimmäisessä avautuvaan näkymään tuntuu valikoituvan kortteja, joiden numerot ovat melko lähellä toisiaan. Usein esimerkiksi kaikki kortit (tai lähes kaikki) ovat alle 7. Tai välillä 9-13.

Ja kun pelaa, lähekkäisiä numeroita avautuu peräkanaa tai vierekkäin turhan usein, tylsän usein. Mikä on tosi harmi, sillä onhan pasianssi oikein toimiessaan tosi jännää, eikö.

Epäilen siis, että ohjelman sekoitusrutiini ei ole kovin tehokas. Liitteenä kaksi avausnäkymää: molemmissa 2 klusteria, joiden ympärille numerot keskittyvät.

Varmaan a) joku jo vanhastaan miettii tilastollisia menetelmiä, joilla korttipakan epäsatunnaisuuden voi osoittaa todeksi tai vääräksi b) joku toinen osallistuu kehittäjien keskusteluryhmään, jossa asiaa on perusteellisesti selvitetty ja ongelma ratkeaa seuraavassa päivityksessä.

Mutta mikä on todellisuus? Onko pasianssi unohdettu Ubuntu-maailmassa?

Ubuntuni on ajan tasalla, koneena vanha i5-kokoonpano.

22
Nettiradioita ilman mainoksia:

http://www.radiofeeds.co.uk/bbcradio4fm.pls

(Kuulemisen arvoiset uutiset esim. klo 7.30 ja 20.00 Suomen aikaa)

https://www.raiplayradio.it/radioclassica/

(Laadukasta klassista kellon ympäri)

http://www.abc.net.au/jazz/listen-live/player/

(Paras jazz asema, parempi kuin saman aseman suorastriimiversiot)

http://hd.lagrosseradio.info:8000/lagrosseradio-reggae-192.mp3

(Herättää sinussakin elävän pienen rastan)

https://lounge-radio.com/listen128.m3u

(Kun haluat vain löhöillä)

23
Gnome-kehittäjät ovat käyttäjäystävällisyydessään poistaneet minulle tärkeän luettelonäkymän (list view) Tiedostoista (entinen Nautilus). Varmaan joku kehittäjistä on sitten kehittänyt sitten lisäasetuksen (tweak), jolla luettelonäkymän voi palauttaa.

Tietääkö joku, mikä ko. tweak voisi olla ja vieläpä, miten sen voi asentaa?

24
Eilinen Ubuntu 16.04 -päivitys sotki Nvidiani, joten ajattelin saman tien siirtyä 18.04:ään.

Kyseisen version Ubuntu-ohjelmistokaupasta koetin saada ohjelman "Käynnistettävät ohjelmat".

Avautui kohta, jonka otsikossa oli "Käynnistettävät ohjelmat", mutta alaosan tekstissä kuvailtiin Cinnamonia.

Koetin ladata, ja lataus toi ilmeisesti Cinnamonin, joten keskeytin latauksen ja poistin asennuksen, mitä sieltä sitten tulikaan.

Kirjasin siltä varalta, että joku on kiinnostunut näistä.

25
Tänään tuli tarjolle Intel-microcode-päivitys.

En tiedä, miten paljon käynnistyksen nopeuden muutos kertoo
prosessorin nopeuden muutoksesta, mutta tässä tulokset
omalta koneeltani.

Käynnistyksen nopeuden saa muistiin käskyllä

Koodia: [Valitse]
systemd-analyze >> ~/systemd-analyze.txt

Tässä tulos vanhalta i5 Haswell-koneella 30.3.2018 ennen Intel microcode-päivitystä:
Startup finished in 4.623s (kernel) + 45.908s (userspace) = 50.531s

Tässä tulos samalla koneella 30.3.2018 Intel microcode-päivityksen jälkeen:
Startup finished in 4.524s (kernel) + 52.145s (userspace) = 56.670s

26
Apple Power Macintosh G5:n modaus - käytännön retrofuturismia


Apple Power Macintosh G5 on ehkä kaunein koskaan rakennettu tietokone. Sen anodisoidut, silkinsileät aluminiinipinnat hohtelevat yhä kuin Marilyn Monroen platinanvaaleat kutrit.

APM G5:n 64-bittiset PowerPC-prosessorit olisivat saaneet Albert Einsteininkin nielaisemaan kahdesti.

Säädyllisissä lämpötiloissa kone pysyi vain vaivoin. Siihen tarvittiin enimmillään yhdeksän tuuletinta ja prosessorin nestejäähdytys.


Retrofuturisti tietää, että ihmisen ja tietokoneiden historiassa ajajan paikalla istuu kuka kulloinkin. Niinpä APM G5:ttä valmistettiin vain vuosina 2003 – 2005. Apple hinnoitteli tuotteen aluksi dollaria vaille kahteen tonniin. Nyt koneen voi saada Espoon Kierrätystavaratalosta 39 eurolla, Huuto.netistä viidellä kympillä tai Amerikan Amazonista 400 dollarilla. Jos osaa tarttua tilaisuuteen. Ja jos osaa hyödyntää sitä.

Seuraavassa kerrotaan esimerkki siitä, miten APM G5:n voi herättää henkiin entistä uhkeampana kaunottarena, PC-koneena joka hyväksyy niin Windows- kuin Linux-käyttöjärjestelmät nirsoilematta.

Projekti kannattaa aloittaa ottamalla selville, mikä APM-malli on käsissä. Sivukannen poiston jälkeen ulkorungon alaosasta löytyy sarjanumero, ja sen avulla saa selville Macin mallin Everymac-sivuilta.

On syytä harkita, haluaako asentaa koneeseensa atx- vai mikroatx-emolevyn. Atx-kokoinen emolevy antaa enemmän tilaa esimerkiksi laajennuskorteille. Atx-vaihtoehdon tarjoamista mahdollisuuksista kannattaa ottaa selvää ennen kuin tilaa tällaiseen emolevyyn sopivan taustalevyn. Itse valitsin pienemmän eli mikroatx-vaihtoehdon, koska sain siten hyötykäyttöön Intelin vanhan mikroatx-emolevyn ja Haswell i5-prosessorin. Minulle riittää yksi, näytönohjaimen tarvitsema laajennuspaikka.

Kun olet päättänyt, millaisen emolevyn haluat, tilaa sopiva taustalevy englantilaisesta pikkufirmasta nimeltä Laser Hive. Heillä on verkkosivut, joilta voi valita atx- tai mikroatx-tyyppisen taustalevyn. Samalla voi ottaa selvää, millaista purkutyötä oma suunnitelma ja emolevytyyppi edellyttävät. Kun tilaa taustalevyn Laser Hivesta, voi luottaa siihen, että taustalevy sopii mihin tahansa APM G5:n runkoon. Taustalevy helpottaa ratkaisevalla tavalla uuden emolevyn kiinnittämistä paikalleen.

Samalla kannattaa tilata Laser Hivesta etupaneeli. Siinä on virtakytkin, pari usb-liittymää, ääniliitännät ja tarvittavat liitäntäjohdot emolevyyn. Mukana tulee pahvimalli, joka auttaa etupäädyssä tarvittavan aukon leikkaamista sekä tarvittavat asennustarvikkeet, kuten pienikokoinen torx-tyyppinen ruuvimeisseli. Toimitus kestää pari viikkoa.

Koneen uudistamisessa tarvitaan etu- ja takapäädyn vankan alumiiniverkon leikkaamista. Siinä kannattaa käyttää apuna Laser Hivesta saatavia leikkausmalleja tai ainakin odottaa, että käytettävissä ovat emolevy ja sen taustalevy, jotta leikattavan alueen voi rajata tarkasti. Itse minimoin työn ja jätin takapäädyn tuuletinten paikat ennalleen. Arvasin, että vanhan prosessorini viileänä pitämiseen ei tarvita APM:n ilmavassa rungossa erillistä kotelotuuletinta.

Useimmat kotelomodaajat tekevät alumiinipäätyjen leikkauksen Dremelillä tai vastaavalla tarkkuussahaukseen pystyvällä sähkötyökalulla. Itse käytin IKH-rautakaupasta hankittua käsikäyttöistä metallisahaa, japanilaistyyppistä pistosahaa. Sitä voi olla helpompikin hallita kuin sähkötyökalua, mutta käsivoimin työ etenee hitaammin. Minulla takapäädyn sahaukset kestivät noin 3 tuntia ja etupäädyn 2 tuntia. Sahalla pääsee alkuun päädyissä olevista erilaisten liitinten aukoista, joista on ensin poistettava muovisuojukset.

Työ on kuitenkin aloitettava APM:n purkamisella. Sitä varten on aivan ensimmäiseksi hankittava ainakin kaksi paria puuvillahansikkaita. Kone on nimittäin rakennettu ihoa viiltävistä terävistä kulmista ja haavoja repivistä piikeistä. Puuvillahanskat nopeuttavat työtä, sillä ne vähentävät sormien laastarointiin ja verenvuodon tyrehdyttämiseen kuluvaa aikaa.

Kun olet poistanut sivukannen, kohtaat ensimmäisen haasteen. Prosessorin jäähdytyssiilien G5-merkinnällä varustettu suojalevy on kiinni kotelon ylähyllyssä niitillä, jota suojaa kova muovinen tulppa. Tulpan joutuu kaivertamaan pois tarkkuusveitsellä tai puukon kärjellä. Vasta sen jälkeen pääsee vipuamaan itse niittiä irti. Molemmat työvaiheet ovat hankalia ja hitaita.

Komponenttien irrottaminen onnistuu vain, jos seuraa huolellisesti ohjeita, joita on annettu huoltotöitä varten. Hyviä neuvoja saa iFixit -sivuilta. Itse löysin APM G5:n alkuperäisen huolto-oppaan Australiasta.

APM G5 oli yksi tilavimmista ja painavimmista Applen koskaan valmistamista tietokoneista. Koneen paino lähenteli 20 kiloa. Koneen purkaja ei voi kuin ihailla, miten taitavasti ja lujasti elektroniikka on ahdettu koneen sisään. Arvioisin, että poistettavaa metallia ja elektroniikkaa on koneessa lähes 15 kiloa.

Kun helpoimmin irtoavat komponentit on poistettu, on päätettävä mitä tehdä vanhalle prosessorille ja emolevylle. Jos niille ei ole enää käyttöä, prosessorin voi varovasti vääntää/repiä irti emolevystä. Prosessoria kiinnittävistä kuusiokoloruuveista kaksi oli minun tapauksessani kiinni 15 cm:n syvyydessä keskellä jäähdytyssiiliä. Jos haluaa välttää emolevyn, siilin ja prosessorin rikkomista voi hankkia 35 cm:n pituisen 3-millisen kuusiokoloavaimen (UK Tools, £ 8,50). Sen kanssa väkeltäessä voi kyllä mennä ikä ja terveys.

Kun kone on tyhjennetty, työtilaa on sitten tarjolla ruhtinaallisesti. Se toisaalta tarkoittaa, että pohjalle sijoitetun virtalähteen johdot eivät todennäköisesti ulotu ylähyllylle asetettuun dvd-soittimeen ja kiintolevyyn. Tarvitaan virtalähteen jatkojohto. Itse sovitin vanhaan virtalähteeseeni molex -> sata -tyyppisen kaksihaaraisen virtajatkojohdon.

Koneen sisällä olevan ylähyllyn jätin paikalleen. Ylähyllyllä olevasta Macin dvd-soittimesta kannattaa ottaa talteen metallikaulus ja pohjaruuvit. Ruuvien avulla voi kiinnittää uuden dvd-soittimen entisen paikalle. Uudesta dvd-soittimesta on väännettävä irti levytarjottimen nimikansi, jotta levytarjotin avaa rungon dvd-luukun. Ohjeita löytyy Youtubesta.

Macin ylähyllyllä olevista tuulettimista sain taaimmaisen, kiintolevyjen tuulettimen pois vain rikkomalla sen muovisen suutinosan; muuten olisi pitänyt irrottaa ylähylly. Yhdessä Macin tuulettimista on sivussa kiinni vararuuveja, joita voi käyttää kiintolevyn kiinnittämiseen levyasemaan, joten ruuvit kannattaa säilyttää - kuten muutkin osat - kunnes työ on valmis.

Haasteellisin työvaihe oli sahata alumiiniseen takapäätyyn aukko microatx-emolevyn liitäntöjä varten. IKH-rautakaupasta hankittu rautasaha (pieni japaninsaha eli pistosaha) toimi kuitenkin yllättävän hyvin. Poistin olemassa olevien liitäntäaukkojen muovisuojukset, ja kävin laajentamaan aukkoja pituus- ja leveyssuunnassa. Leveyssuunnassa Macin kotelotuulettimien kehikko otti pian vastaan. Vastaavalla tavalla sahasin aukon etupäätyyn virtakytkintä ja usb-liittymiä varten. Sahauksen jälkiä voi siistiä metalliviiloilla. Yhden viiloista on oltava pyöreäteräinen, jotta sillä voi laajentaa virtakytkimen tarvitsemaa aukkoa.

APM:n sisäseinällä olevien viimeisten ruuvien poistaminen kannattaa tehdä vasta, kun on saanut Laser Hiven asennuspaketin. Siinä olevia ohjeita seuraamalla voi katsoa, mitä ruuveista ja ruuvikoloista voi mahdollisesti hyödyntää emolevyn asennuslevyn kiinnittämisessä.

Jouduin hankaluuksiin, kun sovitin emolevyä ja näytönohjainta koteloon. Onnistuin siinä vain kiinnittämällä prosessorin ja näytönohjaimen ensin emolevyyn ja kiinnittämällä sitten koko paketin kerralla emolevyn taustalevyyn. En saanut sovitettua näytönohjainkorttia emolevylle, jos se oli jo kiinni kotelossa. Kolme emolevyn kiinnitysruuveista jäi kiinittämättä, koska ruuvien kiinnityskolot jäivät näytönohjaimen alle. Emolevyn kiinnitystä vahvistaa kuitenkin se, että näytönohjainkortin ruuvaus koteloon pitää myös emolevyä paikallaan.

Rungon ilmavan ja tilavan rakenteen ansiosta en tarvinnut kotelotuuletinta. Prosessorin lämpötila pysyy 45 C asteessa pelkän prosessorituulettimen (ja virtalähteen minimaalisen tuulettimen) avulla.

Tarkempia ohjeita pdf-liitteessä.

27
Uusi Ubuntu-versio kannattaa yleensä asentaa puhtaalta pöydältä, eli pyyhkiä aiempi versio pois.

Toimimalla seuraavaan tapaan voit ladata tutut ohjelmat verkosta lähes automaattisesti, eli niitä ei tarvitse asentaa manuaalisesti uudestaan. Tämä koskee tietysti vain Ubuntun omaa sovellusvalikoimaa.

Asenna ensin itsellesi Synaptic-ohjelma, jos sinulla ei sitä jo ole.

Sen jälkeen valitse Synapticissa Tiedosto > Tallenna merkinnät nimellä > ruksaa kohta Tallenna muutosten lisäksi koko tila ja tallenna näin syntyvä tiedosto esimerkiksi muistitikulle.

Tee kotikansiosta varmuuskopio niin, että myös ohjelmistojen asetukset kopioituvat talteen.

Kun olet ottanut uuden käyttöjärjestelmän käyttöön, ja asentanut kotikansion piilotettuine asetustiedostoineen, avaa edellä luotu tiedosto muistitikulta Synapticilla kohdasta Tiedosto > Lue merkinnät ja seuraa ohjeita.

Ubuntu-konkarit voivat varmaan antaa lisätietoja tähän.

Lähde: http://www.matthartley.com/how-to-backup-your-ubuntu-software/#more-1751

28
On se aika vuodesta, jolloin noidat lentelevät kohti Kyöpelinvuorta, ja velhot asentelevat uusia käyttöjärjestelmiä koneilleen.

Vanhaan XP-koneeseen kannattaa asentaa Ubuntu, ja torstaina 17.4.2014 jakeluun tulee järjestelmän uusin inkarnaatio, Ubuntu Trusty Tahr 14.04.

Ubuntu on jo niin iso, että se ei mahdu cd-levylle. Mieluummin Ubuntun siirtääkin koneelleen USB-muistin kautta. Se onnistuu myös silloin, kun vanhaa konetta ei voi käynnistää USB-muistista.

Lataa ensin Ubuntu-käyttöjärjestelmän iso-kuva. Sen jälkeen tee siitä käynnistyslevy koneen USB-muistitikkuun.

Lataa ja polta cd-levylle ohjelma plopKexec osoitteesta http://www.plop.at/en/plopkexec.html.

Käynnistä koneesi ko. cd-levyllä, jolloin voit valita, mistä lähteestä käyttöjärjestelmä luetaan, myös USB-tikulta.

Valitse ensimmäisellä käyttökerralla vaihtoehto, jossa Ubuntu-järjestelmää vain kokeillaan. Myöhemmin voit valita asennuksen.

Ubuntu-konkareilla on varmaan tähän lisättävää?

29
Ajan tasalla olevassa (Ubuntu 12.04.) Evolution-ohjelmassani kaikki lähettämäni viestit eivät tallennu Lähetetyt-kansioon, mikä on keljua.

Vain osa tallentuu, en osaa sanoa onko tallentuvissa jotain systemaattista eroa verrattuna katoaviin.

Mistä suunnasta kannattaisi etsiä virheellistä asetusta tai vikaa?

Lähetetyt viestit tallentuvat, jos teen niille uuden kansion ja lähetetyille viesteille lajittelusäännön, joka ohjaa itse tekemäni viestit ao. kansioon.

Kiitoksia avusta!


30
Siirryin älypuhelinaikaan vasta nyt, kun tuon Lumian sai 129 eurolla. Pyydän jo tässä vaiheessa anteeksi.

Laitetta käyttöönottaessa tein ilmeisesti sen virheen, että loin itselleni sekä Microsoft-tilin ja erikseen Live-tilin. Nyt kalenterimerkinnät, yhteystiedot yms. pyrkivät tuplaantumaan.

Ensisijaista tiliä ei pysty poistamaan muuten kuin palauttamalla puhelimen tehdasasetuksiin.

Ongelmaksi on osoittautunut myös sähköpostin käyttö. Viestieni vastaanottaja näkee email-osoitteestani vain sen osan, joka edeltää @-merkkiä, eikä hänen vastauksensa tule minulle perille.

Joku palsta tarjosi ratkaisuksi imap-sähköpostiasetusten käyttöönottoa puhelimessa. Se ei kuulosta minusta hauskalta.

Windowsin Skydriveen saa yhteyden Ubuntu-koneeltakin. Kuulema on mahdollista siirtää mp3-tiedostoja koneelta puhelimeen Rhythmboxin avulla. En ole vielä sitä kokeillut.

Onko joku muu törmännyt mainitsemiini ongelmiin ja keksinyt niihin lääkettä?

Hauskinta olisi saada hyppysiinsä Ubuntu-yhteensopiva luuri. Onnistuuko se tässä markkinataloudessa, näiden suurfirmojen virittämässä pelissä, se jääpi nähtäväksi.



31
Olen kyllästynyt siihen, että suosikkisähköpostiohjelmani Evolution tekee osoitekenttään pilkun ja välilyönnin, kun painan AltGr-näppäintä. Kyseistä näppäintähän tarvitsee suomalaisessa näppäimistössä, kun haluaa tuottaa @-merkin. Ko. merkki on suhteellisen olennainen asia, kun haluaa kirjoittaa sähköpostiosoitteen.

Saako jollain asetuksella tai kiertotiellä ongelman poistumaan?

Ulkomaisilla sivustoilla on puhuttu vastaavasta ongelmasta, joka liittyy Alt-näppäimeen ja HUDiin. En saanut niistä oikein tolkkua.

En halua luopua Evolutionista. MInulla on tuoreimmat Evolutionit ja Ubuntut 32- ja 64-bittisissä muodoissa. Ongelma on sama kaikissa - itse asiassa on tainnut olla jo vuosia.

32
Ehkä pieni askel ihmiskunnalle, mutta alla on ensimmäinen bash-ohjelmani.

Haluaisin käynnistää ohjelman Ubuntun käynnistyessä niin, että voin valita, tuleeko tasohiiri käyttöön vai ei. Jos vastaus on 'joo', tasohiiri ei tule käyttöön.

Kysymyksiä on 2:

a) voiko INTERAKTIIVISIA bash -ohjelmia käynnistää Ubuntun käynnistyessä
b) miten se tehdään

Olen koettanut hakea tietoa asiasta, mutta aihepiiri on jäänyt hämäräksi, ja varmaan nämä asiat ovat monelle itsestään selviä. Kiitos että jaksatte valistaa aloittelijaa!

Tässä skripti (ei saa nauraa):

#!/bin/bash
clear
echo "Poistanko tasohiiren kaytosta"
read vastaus
if [ $vastaus = joo ]
        then xinput set-prop 12 "Device Enabled" 0
        else echo "Tasohiiri on kaytossa"
fi

33
Olen 11.04:n tyytyväinen käyttäjä, mutta minulla on 1 ongelma: kun käynnistän koneen, koneeni kysyy oletussalasananipun salasanaa 2 kertaa. Ei iso vaiva, mutta mieltä kalvaa huoli, onko systeemissä jokin probleemi.

Olen asettanut järjestelmän kirjaamaan itseni automaattisesti sisään, mutta joudun nyt antamaan salasananipun salasanan 2 kertaa.


34
Parin vuoden Ubuntu-käytössä on eniten harmittanut Firefoxin hidastelu. Ajoittain surffailu on nopeutunut päivitysten jälkeen, mutta sitten taas on palattu hitaalle kaistalle. Olen pitänyt systeemini ajan tasalla.

Tärkein selaimen lisäke on minulle ollut Xmarks, ja nyt kun se on saatavissa Chromelle, kokeilin Chromea ja yllätyin. 64-bittinen Chrome on ainakin parin päivän kokemuksen perusteella ylivertainen 64-bittisessä Ubuntu 10.4:ssä.

Jos Ff tökkii, kannattaa siis kokeilla.

Kannettavassa 32-bittisessä Acerissa Ff on toistaiseksi ollut siedettävän vauhdikas.

35
Minulla on Ubuntu omalla kiintolevyllään ja Windows 7 toisella. Nyt kun Windowsille tuli ensimmäinen huoltopaketti, sen asentamisessa tuli ongelma ja virheilmoitus 0x800f0a12.

Muillekin tiedoksi, miten ongelma ratkesi.

1. Irrotetaan Ubuntun kiintolevy koneesta.
2. Käynnistetään Windows.
3. Ajetaan Windowsin Suorita-kehotteella komento DISKPART.
4. Annetaan näin käynnistyvällä Diskpartilla komento "automount enable".
5. Käynnistetään Windows uudestaan.
6. Sen jälkeen haetaan Windows Update-ohjelmalla SP1-päivitys ja asennetaan se normaaliin tapaan.
7. Kun käynnistin Ubuntun ensimmäistä kertaa, ajoin vielä komennon "update-grub".

Nämä ohjeet löytyivät pitkän keskustelun sisältä sivulta
http://blogs.technet.com/b/joscon/archive/2011/02/17/windows-7-2008-r2-service-pack-1-fails-with-0x800f0a12.aspx

Ilmeisesti tilanteisiin, joissa Windows ja Ubuntu on asennettu samalle kiintolevylle, on omat niksinsä.

36
Asensin Ubuntu 10.4 64-bittisen version puhtaana kovalevylle.

Samalla asensin kotikansioni uudelle osiolle. Aikaisemmin kotikansioni oli ollut samalla osiolla kuin käyttöjärjestelmän muut osat.

Kotikansiossani oli vanhassa järjestelmässä joitakin ohjelmia, kuten GoogleEarth ja Revmedia. Nyt kun asennan esim. Revmedian vastaavalla tavalla uuteen kotikansioon, ohjelma ei käynnisty eikä reagoi mitenkään, kun klikkaan sen kuvaketta.

Onko mahdollisesti vika uuden kotikansion oikeuksissa? Tuskin siirtymisellä 10.4:ään on vaikutusta, aikaisemmin käytin 9.10 64-bittistä versiota.

Tai pitääkö ohjelmat asentaa nyt johonkin muuhun kansioon kuin kotikansioon, kun koti on erillisellä osiolla?

En oikein tiedä, mistä etsiä vikaa, joten kaikki vihjeet ovat arvokkaita.

Sivuja: 1 [2]