Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Traien

Sivuja: 1 [2]
21
Olisikohan kellään ratkaisua seuraaviin ongelmiin?

ltsp-localapps-käyttöön asennetun Firefoxin kielenä on englanti, eikä chrootatussa ympäristössä nopeasti etsittynä löytynyt suomenkielistä kielipakettia. Mikähän paketti pitäisi firefoxin lisäksi asentaa, jotta toimisi suomeksi...

Sitten OpenOffice ei suostu asentumaan, dpkg-herjaa tulee koskien java-paketteja, kun tätä yrittää asennella. Sen verran raskaasta ohjelmistosta kyse, että en mielellään serverin resursseja sillä kuormittaisi.

22
Tökkäsin peri kertaa usb-tikun kiinni HP t5xxx-päätteeseen, joka on ltsp-klusterissa (tänään päivitetty 10.04) täällä kotona. Vastaa testiympäristönä Mäntykankaan koulun ltsp-klusteria. Tikku toimi niin kuin pitikin. Pääte 32-bittinen. Enempää en osaa auttaa.

Kiitos vastauksesta! Sainpa tätä omaa ongelmaanikin tässä jo hieman selviteltyä, näemmä johtuikin palomuurista tuo usb-mounttausongelma, mutta unmounttaus ei edelleenkään toimi. Omissa ympäristöissäsi on toiminut tuo aina ongelmitta?

Itselle tulee aina herjaa:
"umount: /media/traien/usbfloppy-sdb ei ole tiedostossa fstab (etkä ole root)"
Rootina konsolissa onnistuu unmounttaus:
ltspkoeoe2:~# umount /media/traien/usbfloppy-sdb
root@ltspkoe2:~

23
Olenkohan ainoa, jolla näitä ongelmia on? Iloinen yllätys oli kesäloman jälkeen palata töihin, kun muistitikut ovat kuin itsekseen lakanneet taas toimimasta täysin. Ilmeisesti jokin päivitys on rikkonut toiminnallisuuden, hetken toimivatkin 32-bittisessä ympäristössä, ongelmana ainoastaan, etten unmounttaus onnistunut.

Onko Ubuntu-pohjainen LTSP todellakin näin rikki, pitäisiköhän kääntyä OpenSusen puoleen...

24
Heh,
löysinpä sittenkin asiasta tietoa. Olisi pitänyt etsiä suomeksi eikä englanniksi. :) Mutta muistitikkuasioissa saa antaa edelleen vinkkejä.

http://wiki.ubuntu-fi.org/LTSP5_Ltsp-localapps

25
Heipä taas,
LTSP-projektini on edennyt siihen pisteeseen, että koneet ovat jo luokissa ja käytössä. Muistitikkujen unmount-ongelmaan vielä kaipaisin tietoja, mutta ehkä on taas käännyttävä irkin puoleen sen asian suhteen. Nyt on vain ongelmana, että oppilaat onnistuvat kuormittamaan palvelinta hieman liikaa. Palvelimen prosessorikuormituksen nousemiseksi lähes 100% riittää, kun viitisen clientia ajaa raskaita flash-sovelluksia, mikä tietysti näkyy liallisena käytön tökkimisenä. Clientit ovat 2,8GHz Celeron D-koneita, joten edullista olisi, että voisi hyödyntää mahdollisimman pitkälle myös niiden prosessoritehoa. Muistaakseni myös clientien kiintolevyille voisi tehdä swap-osiot, mikä myös tekisi käytöstä hieman jouhevampaa kuin palvelimen swapin käyttäminen verkon yli. Mitenhän nämä asetukset saisi helpoiten käyttöön? Kovin hyvää ajantasaista dokumentointia en taaskaan ole löytänyt.

26
Mutta eikös autologin ajaisi lähes saman asian?

Ajaisi kyllä itse asiassa, mutta opettajielle tulee henk.koht. käyttäjätunnuksia, joilla pitäisi olla myös mahdollista kirjautua helposti sisään. Tietysti jos ei käyttäisi auto-reloginia, niin onnistuisi pienen mutkan kautta opettajatunnuksillakin kirjautuminen. Tutkitaan, ellei muita ehdotuksia tule.

27
Hei,
Windows-puolella koulussamme on ollut yksi yhteiskäyttäjätunnusoppilailla. LTSP-ratkaisussa ei oikein toimi, että yhdelllä tunnuksella on kirjauduttu useaan koneeseen yhtaikaa, esim. Firefoxin kanssa tulee ongelmia. Onkohan olemassa ratkaisua, että oppilaat voisivat käyttää yhtä ainoaa tunnusta, vai onko järkevämpää tehdä päätekohtaiset yhteiskäyttäjätunnukset? Nopealla googlaamisella näyttäisi siltä, että ainakin kirjastoissa on harjoitettu päätekohtaisia käyttäjätunnuksia. Jos tähän päätekohtaiseen ratkaisuun päädyn, niin miten on estettävissiä, ettei esim. tunnuksella ltspuser1 voi kirjautua kuin vain ja ainoastaan yhdelle tietylle päätteelle, olkoon sen nyt nimeltään vaikka ltsp1?

28
Vieläkin on pieni ongelma muistitikkujen kanssa. Eli käyttäjä (ei edes sudo-käyttäjä) pysty unmounttaamaan niitä client-koneilta käsin. Olisikohan jollain tiedossa nopeaa vinkkiä, millä ongelma ratkeaisi?

29
Laitealue / Vs: WLAN Pcmcia kortit ei toimi oikein
« : 04.05.10 - klo:21.49 »
Pitäiskö jossain ajaa joku firmis käynnistettäessä vai
mistä voi olla kysymys?

Sekin on mahdollista, ja sitten kerneliversiokin vaikuttaa. Itsellä oli yhdessä kannettavassa kortti, joka toimi 9,04:ssa suoraan ongelmitta kernelin päivitykseen asti. Sen jälkeen ilmaantui ongelma, ettei yhdistänyt verkkoihin. Ja vanhemmankin kernelin kanssa muistaakseni piti tuolle käsin asentaa firmware, 8,10:ssä taisi kortin firmware taas asentua automaattisesti. Eroja versioiden välillä näyttää siis laitetuessa olevan näinkin päin.

30
Laitealue / Vs: 10.04 wlan on sitten rikki
« : 04.05.10 - klo:21.46 »
Tai sitten ei käytä sitä Network manageria, vaan määrittelee asetukset ihan /etc/network/interfaces...

31
Onko mahdollisesti vika uuden kotikansion oikeuksissa? Tuskin siirtymisellä 10.4:ään on vaikutusta, aikaisemmin käytin 9.10 64-bittistä versiota.

Kokeilepa "chomod +x" ohjelman binäärin nimi ohjelman asennuskansiossa, jos vaikka olisi jostain syystä tuo määrite ajettavilta tiedostoilta hävinnyt.

32
Laitealue / Vs: Huawei e160e - Ubuntu 10.04 - Saunalahti
« : 04.05.10 - klo:07.06 »
Kyllähän se NM näyttää tilan, joko yhdistetty tai ei yhdistetty ja yhdistämisen aikanaki siinä taitaa joku kiekura keikkua.

Niinhän se tekee, mutta en tarkoittanut tätä. Ei siis näe mistään, mitä ohjelma tekee, ja usein yhteyden muodostus automaattisesti ei onnistu, vaan jostain syystä joutuu useampaan kertaan yrittämään.
Ja mistään ei pääse näkemään, missä menee pieleen, kun yhteyden muodostus ei onnistu. Mokkulan alustuskomennot ja vastaukset niihin eivät näy, ja on vähän turhauttavaa, kun vain kiekura pyörii jonkin aikaa, ja sitten tulee herja, ettei yhteyttä voitu muodostaa, eikä syytä tiedä. Yhteyden muodostamista saa odotella jossain tapauksissa kauan ja voi vain arvailla, meneekö nyt taas pieleen vai ei. Wvdial näyttää koko ajan missä mennään ja yleensä yhteys muodostuu lähes välittömästi toisin kuin network managerilla.

33
Laitealue / Vs: Huawei e160e - Ubuntu 10.04 - Saunalahti
« : 03.05.10 - klo:22.44 »
Tähän omakohtaisesta kokemuksesta voisi vielä kommentoida, että Ubuntun network managerin kautta tuntuvat mokkulayhteydetä toimivan vähän kehnosti - ja eniten ärsyttää, ettei tuo näytä mitään infoa yhteydenoton tilasta yms. Toteutus ei ole kovinkaan hyvä. Yleensä toimivampi ratkaisu on ottaa mokkulyhteys wvdialilla - toimii aina, vaatii tosin toki säätämistä komentorivillä.

Mikä kokemus täällä on ihmisillä yleensä Network managerista ollut? Monessa suhteessa itsestäni tuntuu, että on parempi ottaa se kokonaan pois käytöstä ja hallita kaikkia yhteyksiä perinteisesti käsin.

34
Ubuntussa ja muissakin jakeluissa tuntuu olevan jotain omaperäisiä ratkaisuja, jotka eivät aina käy järkeen, vaan poikkeavat standardista. Juuri tämän Ubuntun runlevel -jutun lisäksi voisi mainita RedHatin tavan tehdä /etc-hakemiston alle toinen hakemisto sysconfig, missä ei ole mitään järkeä, kun konfiguraatiotiedostot on jo speksattu nimenomaan /etc:n alle.

35
-Projekti on alunperin tarkoitettu niin, että päätelaitteessa kiinni olevassa miniläppärissä on XP ja mokkula. Tähän mokkulaan sitten otetaan telnet yhteys.

Ei nyt ihan avautunut valitettavasti tämä selityksesi. Onko olemassa todellakin mokkula, jota saa hallittua telnet:in kautta, ja miksi sitä pitäisi hallita toiselta koneelta käsin? Vanhemmissa reitittimissä toki on hallinta mahollista http-käyttöiittymän lisäksi myös telnetillä, mutta jos kyse on usb-mokkulasta, niin niissä ei tämän tyyppisiä hallintoja kyllä ole, kun tietokoneella pyörivä softa hoitaa yhteydenoton ja asetukset. lmeisesti siis tarkoitat tällä kohdalla jotain aivan muuta, mitä tästä ymmärrän, eli voitko selventää hieman?


Lainaus
Oma suunnitelmani olisi siis lyödä tuohon P4 raadon usb-porttiin kiinni wlan-pallikka ja tehdä siitä tukiasema. XP:n ajureilla tuota palikkaa pystyi muistaakseni käyttämään myös tukiasemana. Tällöin miniläppärin ja P4 välille voisi tehdä oman verkon. Ongelma vain on, että kyseistä P4 konetta on ajettava Live-CD:ltä.

Siis onko tarkoituksenasi siis a) tehdä Linux-koneesta tukiasema, joka jakaa mokkulayhteyttä Wlanin kautta muille koneille, vai b) onko tarkoitus, että XP-kone jakaa Wlanin kautta mokkulayhteyttä ja Linux-koneella sitten surffaillaan netissä tätä yhteyttä käyttäen? Miltei valmiilla reitittimellä on kohta a toteutettavissa helpommin (on reitittimiä, joihin mokkulan saa kiinni), b-vaihtoehdossa taas pitää XP-koneelle asentaa softa, joka saa sen toimimaan tukiasemana, ja jos esim. A-Linkin usb-wlan-adapteria käytät Linux-koneessa, niin esim. Ubuntun live-cd:n pitäisi periaatteessa tunnistaa se jo ihan automaattisesti ja yhteyden muodostus on helppoa.

Mutta jos voisit selventää paremmin, mitä nyt ajat takaa, niin neuvominenkin ja eri ratkaisuvaihtoehtojen esittely kävisi paljon sujuvammin. Ja vastauskin on ehkä ymmärrettävämpi kuin nyt. ;)

36
Nyt kiinnostaa, miksi et vaihtaisi choot-ympäristöä 32-bittiseksi? Palvelin itsessään pysyy tietenkin 64-bittisenä.

Nyt kun syy vikaan selvisi, niin aion tuon vaihtaakin - ei 64-bittisestä client-ympäristöstä ole sellaista hyötyä, että sen vuoksi kannattaisi jäädä odottamaan ltspfs-bugikorjauksia.

Ajattelimme siis alun perin käyttää client-puolellakin 64-bittistä ympäristöä siksi, että käytössä olevat päätteet (Celeron D) sitä tukevat - ja kun tulevaisuus tulee 64-bittinen olemaan. Suorituskyvyllisesti ei taida suuria eroja loppujen lopuksi tällä hetkellä client-ympäristöissä olla, ja kun muistiakin päätteissä on vain 1-2 gigatavua, niin ei 64-bittisyys siinäkään suhteessa pakollista ole.

37
Vihdoin oli irkissä paikalla asioista perillä oleva kaveri, eli kyse onkin tunnetusta bugista. Hyvä saattaa siis täälläkin kaikkien tietoon.

22:23] <traien> I've been having this usb memory stick problem for two weeks now. I am using Ubuntu 10.04 AMD64 and also the clients use 64-bit environment. The problem is that the usb keys won't mount properly. When inserted into clients' usb ports they are not mounted. When I log on to the client's own chroot environment the client recognizes the plug event and I can mount the stick locally - but "ssh -X -S /var/run/ldm_socket_vt7_192.168.0.1 192.168.0.1 "/usr/sbin/ltspfsmounter /dev/sdb1 add" produces an authentication
[22:24] <traien> error. When the usb stick is inserted into the server's usb port it appears on clients' deskstops but it's not readable. That shouldn't happen, right? Is there anything I could try or should I just file a bug raport?
[22:24] <sbalneav> traien: Yup, ltspfs doesn't work correctly on 64 bit clients.
[22:25] <sbalneav> I expect there's something in the code that isn't 64 bit safe, but I haven't had the time to track it down.

38
Aika rasittava tämä ongelma. Vietin eilen muutaman tunnin #ltsp-kanavalla, mutta ei sielläkään oikein apuja saanut muuta kuin suositeltiin tekemään bugiraportti. Tänään odottelin töiden jälkeen, että 10.04 lopullinen versio julkaistaisi, mutta ei, meni näemmä myöhään iltaan. Tein sitten RC-versiolla vielä puhtaan asennuksen toiselle palvelimelle, ja vika pysyi. Käsitykseni on, että ihan vakiokonfiguraatiolla pitäisi muistitikkujen toimia "out-of-box" ilman mitään lisäsäätöjä - näin on ollut jo useammassa Ubuntun versiossa. Olenko oikeassa?

Entä kuinka monella täällä on testikäytössä 10.04 ja LTSP? Toimivatko muistitikut ongelmitta ilman mitään säätöjä vakiokonfiguraatiolla? 9.04:ssä kuulemma on ollut joku bugi tikkuihin liittyen, mutta 9.10 taas on kai sen jo korjannut. Jotenkin tuntuu erikoiselta, että olisin yksin tämän ongelman kanssa.

Sen verran tuli eilen vielä asiaa tutkittua, että kun päätteelle kirjautuu paikallisesti, niin muistitkun saa paikalliseen hakemistopuuhun liitettyä, mutta sitten kun yrittää ssh:n kautta liittää sitä palvelimelle / LTSP-työpöydälle, niin kaatuu authentikointivirheeseen.

39
Jos käytössä on jokin muu kuin Gnome-työpöytä, niin tikut eivät näy kovin helposti käyttäjän työpöydällä, vaikka ne liitetäänkin itse järjestelmään.

Gnome on käytössä, ja tosiaan ongelmana on, etteivät tikut liity edes itse järjestelmään oikein (clientin kernel ne kyllä tunnistaa, mutta siihen jää).


Kysele LTSP-irkissä ongelmasta. Siellä on ystävällisiä ihmisiä, tosin monet elävät Yhdysvaltain aikavyöhykkeillä. Ja viikonloppuisin irkki on kuollut.

Kiitos vinkistä, pitääpä koettaa tavoittaa nyt viikolla tuota kautta asiaan perehtyneitä.


Pyydä koulusta pari päivää vapaata ja tule Päivölään!

Kiitos kutsusta, tapahtuman olen jo aiemmin rekisteröinytkin ja tuttu paikka kyseessä, lähes Päivölän naapurissa tuli 80-luvulla asuttua. Harmittavasti vain on kyseessä semmoiset päivät, että olen jo muutenkin virkavapaalla erään toisen menon vuoksi, eli aikataulun sovittaminen ei tällä kertaa onnistu. Innolla olen kyllä sitten mukana, jos vielä myöhemmin työpajoja järjestetään. Meidän opettajien kannalta varmaankin parhaita ajankohtia olisivat kesälomaviikot ja viikonloput, virkavapaissa on aina melko suuri järjestely ja tulojenmenetys.

40
Olen ilokseni päässyt pitkän odottamisen jälkeen toteuttamaan työpaikallani (peruskoulu) LTSP-projektia. Päätimme ottaa alustaksi Ubuntu 10.04 betan (nyt jo beta2:ksi päivitetty). Parin illan istumisen jälkeen kaikki toimiikin muuten, mutta päätteisiin liitettävät muistitikut eivät toimi. Mitään hyvää yhtenäistä vianselvitysdokumentointia en ole löytänyt ja mietin, olisiko viassa kyseessä beta-version bugi, vai onko nyt joku asetus päässyt väärin. Osaisikohan täällä joku enemmän LTSP-ratkaisujen kanssa työskennellyt antaa hyviä vinkkejä? On nyt vaihtoehtoina lyödä päätä seinään tämän ongelman ja version kanssa, tai sitten odottaa viikko-pari lopullisen 10.04:n ilmestymistä ja toivoa, että uusi versio poistaa ongelman.

Tämänhetkinen tilanne, mitä olen tarkistanut:
- LOCALDEV=True lts.conf:issa, kuin myös LOCAL_STORAGE
- ltspfs on asennettu
- chrootin avulla otin käyttöön root-käyttäjän client-ympäristössä ja tutkin, että pääte tunnistaa muistitikun kytkemisen (tikku myös ilmestyy /var/run/drives/ alle)
- eräs ohje sanoi, että fuse-moduulin pitää olla palvelimella ladattu, "lsmod | grep fuse" mukaan se ei olisi, eikä "modprobe fuse" muuta asiaa
- /dev/fuse kylläkin on olemassa
- käyttäjät kuuluvat fuse-ryhmään
- kun muistitikun kytkee palvelimen usb-porttiin, mounttaantuu se normaalisti, mutta jos päätteille on kirjauduttu samaan aikaan (minä käyttäjänä tahansa), tulee päätteelle herja, ettei ole oikeuksia liittää muistitikkua

Johtuisiko ongelma fuse-moduulista, vai olisikonan konfiguraatiopuolella jotain, mitä olisi vielä hyvä tarkistaa? Mitä olen lukenut, niin muistitikkujen pitäisi nykyään jo toimia "heittämällä" ilman sen suurempi säätöjä. Käytössä on 64-bittinen Ubuntu (palvelin on Xeon, päätteet CeleronD) ja päätteillekin siis jaetaan 64-bittistä järjestelmää.

Sivuja: 1 [2]