Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Aiheet - Sami Lehtinen

Sivuja: [1] 2 3 ... 7
1
Onko täällä ketään joka on käyttänyt dockeria ja bubblewrappia rinnakkain?

Paljon olen testejä tehnyt, ja tullut siihen tulokseen, että bubblewrap on loistava dockerin vaihtoehto, silloin kun haetaan paljon kevyempää ratkaisua ja sovelluseritystä. Tietysti seuraava kysymys onkin, että onko bubblewrap ollenkaan tarpeen? Pääasiallinen hyöty bubblewrapin käytöstä taitaa olla se, että voi rajata helposti pääsyä tiedostojärjestelmään, niin, että nekään tiedot jotka normaalisti on luettavissa, eivät ole luettavissa jos prosessi korkataan.

Jos on kokemuksia / ajatuksia, niin otetaan mielelään vastaan. Jotkut softat olen laittanut testikäyttöön molemmila menetelmillä, eikä niillä ole mielestäni käytännössä sen isompaa eroa. Riippunee varmaan myös kokonaisuudesta kumpi kannattaa valita, ja kuinka iso sietokyky on mm. dockerin tuomalle ylimääräiselle kuormalle.

Ai mikä Bubblewrap - Low-level unprivileged sandboxing tool used by Flatpak and similar projects.

2
Taas jotain probleemaa liikenteessä? Ilmeisesti https certin kanssa haastetta, en jaksanut paneutua asiaan. Toimii jos käyttää mirrors.nic.funet.fi:tä tai http:tä https:n sijasta. Hajosi useammalla koneella jossa on ollut Ubuntu asennettuna ja piti vaihtaa lähdettä.

Mutta tiedoksi vaan jos muilla on ongelmia, niin eipä tuntunut päivitykset toimivan ilman säätämistä.

Oliko oikeasti niin, että Ubuntulla ei oo noille archiveille mitään yksittäistä globaalia CDN osoitetta tms?

Edit: Jatkot myös mirrors.xtom.ee vaikutti varsin asialliselta.

3
Yleistä keskustelua / FOSS viestintä plattarit Suomessa
« : 08.01.22 - klo:17.27 »
Tulipahan tässä mieleen mainita, että Suomessa pyörii nyt pikaviestin.fi Matrix FOSS vienstä-alustan federoitu (fediverse) palvelin. Tuon kautta voi siis jutella kaikille muille Matrix käyttäjille ympäri maailman, joiden palvelimet on federoituja. Matrix clientit kuten Element tarjoaa täyden e2ee tuen ja Hydrogen kevyt clientti (web sovellus) pyörii vähän vahemmallakin älyluurilla lagimatta.

mm. Englanninkielinen Ubuntu kanava löytyy täältä: https://matrix.to/#/#ubuntu:matrix.org

Parhaiten Matrixia voisi kuvata lähinnä IRC:n / Slackin / Mattermostin kaltaiseksi käyttökokemukseltaan. Myös kaikki integraatio-rajapinnat on luonnollisesti täysin avoimia.

Avoimia huoneita voi vapaasti luoda, ihan kuten IRC:ssä ja muillakin plattareilla. Huoneiden federointi on vapaasti valittavissa, eli pääseekö niihin liittymään muilta palvelimilta vai ei. Tärkeimmät suomalaiset Matrix huoneet löytyy Matrix Suomi huonehierarkiasta (spaces englanniksi).

Hauskana viitteenä voidaan mainita, että mm. Elokapina käyttää Matrixia, heidän käyttöohje suomeksi.

Edit, olennaiset asiat linkitetty viestiin suoraan, ettei tarvii turaan KVG.

4
Tosissaan login ruutuun ei voi enää antaa mitään inputtia, hiiri ei toimi, näppis ei toimi, kello käy ruudulla.

Mutta jos bootin aikana naputtelen konsoli-ikkunaa, kirjaudun siitä sitään (en testannut onko tällä merkitystä vai riittääkö pelkkä viive) ja vasta sitten siirrtyn X:n puolelle ja teen siellä loginin, niin toimii...

Kyllä oli kiva pommi-päivitys ja tuli mukavana yllätyksen että rikki män.

Kellään ollut vastaavaa? Ehkä USB jää jotenkin väärään jamaan, ehkä joku muu handleri jossain on jotenkin poikittain? Sinänsä toi miten tuo "korjaava kierto" toimii, niin on sekin itsessään aika paljon kertova juttu. Ehkä jotain initoituu väärässä järjestyksessä tai jää initoitumatta tms.

5
Omat koodailuprojektit kategoriaan menee, kun vähän huvikseen koodailtua. dnskv.com DNS palvelu pyörii Ubuntulla, PowerDNS:llä, Pythonilla ja Postgresilla. Webbisivut iskin Netlify:n päälle, että voi deployata suoraan gitistä kätevästi. Palvelu on ilmainen ja mahdollistaa siis sekä datan lähettämisen, että noustamisen puhtailla DNS kyselyillä, ilman että tarvitsee käyttää http:tä tai https:ää tai mitään muutakaan TCP pohjaista protokollaa. Suorituskyvyksi OVH:n halvimmalla VPS:llä tuli noin 5000 rps.

Kivana lisänä on myös echo palvelu, joka on ihan kuten ping http echo tai muut echot, jolla voi testata salliiko verkkosi mm. tietojen vuotamisen DNS tunneloinnin kautta. salaisuutesi.echo.dnskv.com osoitteeseen kun lähetät txt kyselyn, niin sitten selviää vuotaako verkko.

Oli ihan hauska hupiprojekti vääntää.

Pika demo vielä loppuun:
Koodia: [Valitse]
dig +short txt salaisuutesi.echo.dnskv.com
"salaisuutesi"

Saa kysyä ratkaisu jos herättää jotain ajatuksia arvon nörteissä täällä.

ref: Twitter

6
DnsKv koominen projekti, mutta tukee hyvin konseptia mitä oon sanonut, eli mitä thansa minkä tahansa yli.

Näyttäisi siis avain-arvo-tietokannalta nimipalvelun kautta. Mahdollistaen myös helpon palomuurien kiertämisen, jos nimipalvelua ei ole itsessään blokattu, klassinen virhe monissa verkoissa. Lisänä on myös softa, joka luo jonkin näköisiä kevyesti salattuja (?) viestintäkanavia nimipalvelun yli. Näköjään tietojen / merkin anto onnistuu käytännössä myös millä tahansa laitteella joka pystyy tekemään DNS kyselyitä vaikka epäsuorasti. Kuten vaikka web-selaimella.

No tää menee selkeästi, aivot solmuun ja kevyttä hakkerointia kategoriaan.

7
Yleistä keskustelua / Android sovellukset Linuxilla
« : 25.06.21 - klo:09.59 »
Heräsi kova keskustelu kollogoiden kanssa ja parissa foorumissakin siitä, että mitä hyötyä on Android sovelluksista Windowssissa. Tuli saman tien mieleen, että mitenkäs Android sovellukset Linuxilla? Androidille on aivan valtava määrä kaikenlaisia sovelluksia, joista ei aivan taatusti ikinä koskan tule Linux versiota. Joten, onko kukaan oikeasti tutkinut asiaa?

Jos on valmis suositus, mitä, missä, milloin. Ettei tarvii tehdä taas sitä perinteistä, eli viikon tutkimustyö ja lopputulos on jotain välttävän ja kelvollisen välillä.

Ajatuksia, vinkkejä ja kokemuksia?

 - Kiitos

Kyllä löysin ison kasan postauksia aiheesta englanniksi, mutta se oli just toi että kokeile 30 eri menetelmää joista todnäk 20 ei toimi järkevästi ja ehkä yksi kaksi toimii, ok.

8
Yleistä keskustelua / Matrix - Avoin pikaviestintä
« : 07.04.21 - klo:15.48 »
Kun on ollut paljon keskustelua erilaisten sovellusten proprietary vaikutuksista ja open sourcesta. Niin Matrix on pikaviestintä (im) alusta, jota voi lämpimästi suositella avoimen koodinystäville.

Ubuntu-fi kanava löytyy myös sieltä.

Niille jotka eivät tunne Matrixia (Element clienttiä), niin sanottakoon että on hyvin läheistä sukua Slackille ja Teamssille, jos ne sanovat mitään. Tai vanhaparroille voi asian muotoilla modernisoituna IRC:nää.

Erilaisten siltojen kautta Matrixin ja Elementin toimii myös yhteen ja viestit kulkevat mm. Telegram, Whatsapp, Discord, IRC, Slack, Mattermost, jne viestintäalustojen kanssa ristiin.

Jos Element tuntuu liian raskaalta, on tarjolla myös super-kevyt Hydrogen clientti, joka toimii käytännössä missä vain selaimessa jossa on JavaScript tuki päällä ja paikallinen tietokanta käytettävissä. - Hydrogen on tosin sen veran kevyt, että sen ominaisuudet on rajattu minimiin, eli viestien ja kuvien lähettämiseen ja vastaanottoon. mm. Palveluihin rekisteröityminen ei ole tuettuna tällä hetkellä. Siihen tarvitaan esimerkiksi selaimessa toimiva Element. Rekisteröitymisen (ja kanaville liittymisen jälkeen), Hydrogenia voi käyttää vaikka puhelimessa tai vanhemmalla koneella.

Element clientillä onnistuu myös videopuhelut jne.

Tässä tällainen kevyt avaus, jos asiasta syntyisi keskustelua.

matrix.org

Edit: Täysin päättömiä lauseita korjailtu, kiitos. Nopeasti, siinä samalla ja vasemmalla kädellä.

9
Kauppapaikka / Annetaan, rullakoittain koneita
« : 03.04.20 - klo:16.13 »
Kolmisen rullakollista olisi koneita pois annettavaksi Helsingissä. Pieni osa oikeasti ikäloppuja, monet poistossa leasingin loputtua.

Aikaisemmin yksi firma haki koneet pois ilmaiseksi, mutta nyt niistä ei ole kuulunut mitään. Joten jos kukaan ei halua kosketusnäytöllisiä SSD koneita, niin sitten viedään ne sorttiin ja maksetaan ja nähdään vielä vaiva siitä huvista.

Aikaisemmin tosiaan annoin yksittäisiä koneita täällä ja kaikille tutuille kavereille ja eläkeläisille. Mutta se on ihan turhan vaivalloista, joten jos jollakulla on ratkaisua ehdottaa, otetaan mielellään vastaan. Koneista ei ole erittelyä.

10
Tänään törmättiin ihmeellisiin ongelmiin Ubuntu 19.10 live:n kanssa.

Toisessa koneessa bootti jää jumiin ja luo loputtomasti lisää sessioita.

Toisessa koneessa Ubuntu käynnistyy, mutta ilmeisesti snapd sekoaa jotenkin ja alle kolmessa minuutissa järjestelmä jumittuu täysin. Kerneli ei kaadu koska reisub toimii, mutta muuten kone on täysin jumissa.

Screenshotit tylsästi valokuvina, koska copy pastaaminen jumitustilanteissa on vähän haastavahkoa, ellei sitten olis ottanut yhteyttä SSH:lla.

En odota että tuohon tulisi mitään ultimate ratkaisua, eikä tämä ole mitenkään fataali ongelma kun 18.04 LTS toimii mainiosti molemmissa koneissa. Kunhan vaan ihmettelen mikä mättää ja onko kukaan muu törmännyt moiseen.

Edit: Jatkettu siis sen verran, että toi on konsoli sessio toi missä toi htop pyörii ja tuon jälkeen se ei enää päivity, eli systeemi jumittuu tuohon täysin. Vaikka odottaa vartin, mitään ei enää tapahdu. Ruudun yläreunassa lukee out of memory, mutta kyllä tuon systeemin pitäisi 2 gigalla hyvin pyöriä jos joku ei bugaa.


11
Viritin tuossa IPv6:n toimimaan automaattisesti Telia:n 6rd:n kanssa. Ongelma on sama, WLAN IPv6 yhteys on aivan poskettoman hidas.

Olen testannut kaiken mahdollisen mitä mieleen on tullut, mutta en oikeasti ymmärrä missä vika on. Onko forwardingissa jotainvikaa, vai onko vika jossain mualla. Mielenkiintoiseksi tilanteen tekee se, että ongelmat koskevat vain WLANia, eikä ongelmia ole eetterin puolella ollenkaan.

Tarkempaa tietoa tilanteesta tässä Diaspora postauksessani.

Joko vika on reitittimessä (?), tai sitten multa on mennyt jotain ihan olennaista ohi jonkun muun suhteen.

Ehkä tietäjät tietää, missä ongelma on, heti? Vastaan myös mielelläni kysymyksiin ja teen ehdotettuja lisätestejä.

Mielessä on vielä se, että pitää katsoa verkkointerfacen tilastot, jos niistä olisi apua. Sitä en ole vielä ehtinyt tekemään.

 - Kiitos

12
Nyt näyttäisi siltä, että ubuntu.trumpetti.atm.tut.fi ei ole enää käytettävissä? Jääkö Funet sitten ainoaksi mirroriksi? Vai onko parempi suoraan siirtyä hakemaan virallisesta lähteestä, eli Lontoosta Canonicalilta nuo päivitykset?

13
Onko muilla vastaavia kokemuksia, että exFAT Ubuntulla hukkaa tosi usein levytilaa?

Tälläkin hetkellä tiedostoja on 3,7 gigaa, mutta käytetty levytila on hieman yli 7 gigaa ja fsck.exfat sanoo, että mitään korjattava ei ole. Jos formatoin median ja kopion sinne samat tiedostot on tila tietenkin "normaali" sen jälkeen.

Jos taas ajan Windowssilla chkdsk:n, se sanoo että corruption found in free space bitmap tai jotain muuta vastaavaa ja sen jälkeen vapaan tilan näyttö toimii taas oikein.

Eli ongelmia on kaksi:
1) exFAT korruptoituu
2) exFAT korjaustyökalut eivät osaa korjata korruptoitumista.

Muilla samanlaisia havaintoja?

14
Olisi aika päivittää kotitaisteluaseman näytöt. On vaan jäänyt hieman paha maku suuhun erilaisten yhteensopivuus, ajuri ja konfiguraatio ongelmien kanssa. Joten siksi ajattelin hieman kysäistä mitä mieltä täällä ollaan asioista.

Perus setuppi: 3x 27" 2560x1440/1600 (näytön valinta on vielä tekemättä) + 1x 55" Full HD televisio, vanha luuska, käytössä vain jos on vieraita.

Tuo lienee aika selkeää, kaikki näytöt varmaan display portilla kiinni. Joka varmaankin tarkoittaa myös sitä, että i7:n IGP jää kokonaan käyttämättä "Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller".

Sitten se kysymys, mikä näytönohjain tai pari toimisi luotettavasti? Tavoitteena ei ole petteri pelimies näytönohjaimet, vaan edulliset perus silent ohjeimet. Niitä joko pari 2x display port tai sitten yksi quadro? Ehkä voisi laittaa kaksi erilaistakin ohjainta, mutta uskon sen olevan taas vaan verenkaivamista nenästä. Eli pari samanlaista ja IGP pois käytöstä kokonaan.

Kokemuksia, ajatuksia kommentteja? Mikä menee metsään, mikä ei toimi, mikä ajaa raivon partaalle ja minkä kanssa saa äheltää viikko tolkulla eikä silti toimi. mm. Nvidian ohjain, jonka myin loppujenlopuksi pois. Se ei vaan toiminut Intelin ohjaimen kanssa mitenkään yhteen, tiettyjen ajuripäivitysten jälkeen vaan hajosi totaalisesti.

TV tulee kiinni HDMI:llä, joten siihen sitten varmaan vaan adapteri väliin. Suosituksia tuohon näytönohjain asiaan? Näytöasia on sitten asia kokonaan erikseen, se ratkeaa kyllä. Mutta näytönohjain asia rasittaa jo valmiiksi.

Jotain joululahjaa itselleni mietin, mutta oikeasti ostan varmaan vasta aleista. Kun ei mikään kiire ole.

15
Moro,

Ehkä joku täällä tietää mikä mättää. Mä olen Googlannut ja pari iltaa paininut tän ongelman kanssa, mutta mitään ei ole väärin, homma ei vaan toimi. Tai sitten jotain ihan triviaalia on väärin, mutta mä en vaan tiedä mitä.

1) Ubuntu 14.04 64 bit server
2) Python 2.7.11 asennettu
3) PIP asennettu
4) PIP toimii ja on asentanut about 20 muuta kirjastoa
5) PIP ei löydä Twisted:iä ja paria muuta kirjastoa. - Miksi? Ei voi ymmärtää.

Virheilmoitus:
Koodia: [Valitse]
No matching distribution found for Twisted==14.0.2
Jos joku guru tietää tähän triviaalin off the shelf vastauksen, niin arvostettaisiin ihan suunnattomasti. Todnäk kyseessä on vaan joku typerä fail jota en ole tajunnut. Eikä sitä ole (normaaliin tapaan) dokumentoitu kovin näkyvästi tai sitten olen etsinyt jollain väärillä hakutermeillä.

Ai miksi Python pitäisi päivittää? No taas siksi että pynacl sanoo että Python 2.7.6 on auttomattomasti rikki ssl/tls asioissa, eikä sitä pidä käyttää sen kanssa.

Terveisin,
Sami

16
Ubuntu Linux continues to rule the cloud

Onhan se hienoa, eikä liene sattumaa. Kuulemma mm. OVH:lla oli kova piikki palvelin kysynnässä kun tarjosivat Windowssia samaan hintaan kuin Ubuntua, mutta aika nopeasti lopettivat tuon. Monissa palvelinympäristöissä kun Windows lisenssi maksaa yhtä paljon kuin itse palvelin. Joka on ihan tolkutonta. Henkilökohtaisesti tuen vahvasti Ubuntua ja kaikki omat palvelimet pyörivät myös Ubuntulla.

Otsikosta siis arvaisin Ubuntun 'markkinaosuuden' olevan jotain 70% luokkaa.

17
Yleistä keskustelua / Citizenfour dokumentti
« : 25.01.15 - klo:12.56 »
https://citizenfourfilm.com/ Näyttäisi olevan 'saatavilla'. Oletteko jo katsoneet? Herättikö mitään uusia ajatuksia? Eihän tuossa ollut mitään uutta, mitä ei olisi jo aikaisemmin tullut ulos, mutta oli silti varsin mukavaa katsoa tuo pätkä ja taas miettiä näitä syntyjä syviä syvästi.

18
Tässä justiin heitin koneeseen uBlockin käyttöön, joka on muuten varsin mainio mainosten esto plugari. Mutta samalla havaihduin ikävään faktaan, että Wiltteri.net palvelu on lopetettu eikä listaa enää ylläpidetä. Nähdäkseni tuollaiselle listalle olisi käyttöä.

Kelasiin vaan että täällä voisi olla sellaista possea, jolla voisi olla näkemystä asiaan. Toisaalla kuuluteltiin listalle uutta ylläpitäjää ja siihen se sitten mitä ilmeisimmin jäi.

"Aika hiljasta on pitänyt? Jäin tässä vaan miettimään, että miten homman saisi hoidettua niin ettei kaikki ole yhden ylläpitäjän takana. CrowdSourcingina tms. Vai pitäisiköhän luoda mm. githubiin repo johon olisi useammalla write access. Github soveltuu toistaalta mainiosti, toisaalta tosi huonosti tuollaisen listan ylläpitoon. Koska ylläpitäminen on hankalaa. Toisaalta jos taas listan sisältöä ei tarksiteta, niin sekin voi olla ongelmallista. Perinteisiä crowdsourcing ja open source ongelmiahan nämä ovat.

Mistä tuli mieleen? No tänään tunkkasin taas näiden sääntöjen kanssa oikein urakalla, niin olisihan tuo efortti järkevää jakaa. Valitettavasti mulla on kasa muita sivuprojeketeja jo menossa, joten en ehdi tähän panostaa. Mutta joku nyymi joka lurkkailee himassa muuten vaan, voisi vilkaista jos joku näistä soveltuisi esim tuollaisen listan jaettuun hostaamiseen kätevästi: wikidot wikispaces wikia wikifoundry sites.google.com. Ideana nimenomaisesti se, ettei touhu ole ihan yhtä raskasta käyttäjien kannalta kuin esim githubin kanssa. Anyone? Mä ainakin mielelläni kontribuuttaisin moiseen wikiin jos sellainen on vaan olemassa. "

Listan viimeisin (?) julkaistu versio löytyy GitHubista: https://raw.githubusercontent.com/wiltteri/wiltteri.txt/master/wiltteri.txt

Tietty jos mitään järkevää ei löydy, niin voisihan sitä tehdä nimenomaisesti tekstiä varten kustomoidun kevyen collabraatio saitin? Mutta onko sen arvoista? DNS-Hosts siten tein ihan huvikseni kun halusin vaan leikkiä systeemien kanssa ja vähän testata.

kw: Wiltteri.net lopettanut, mainosten suodattaminen, mainosesto, mainosten estäminen, lisäosa, moduli, adblock, adblock plus, adblockplus, ublock, üblock, suodatus, filtteri, suodatin, estää, estäminen, suomi, suomessa, suomenkieli, suomenkielinen, suomalaisilla, suomalaisista, suomalaisten, block, blocking, blocked, suodatettu, suodattamalla, suodattamista, suodattamiseen, sivusto, sivustoilla, sivuila, sivuilta, sivujen, sivut, sivun, sivuihin, sivuilta, webbi, netti, nettisivu, webbisivu, websivut, websivujen, websivuilta.

19
[Etsiskelen tässä parhaiten multimedia käyttöön sopivaa käyttistä ja testasin myös Chrome OS:ää.

Hexxin versiot toimi, mutta niiden yllä pitäminen on lopetettu jo monta vuotta sitten. Löysin täältä myös versiot joilla sain systeemin boottaamaan: http://getchrome.eu/

Nämä taas eivät tuntuneet toimivan millään ilveellä. Ilmeisesti kyseessä on jotkut developer versiot jotka voi tarvita jotain extra tunkkaamista?
http://chromium.arnoldthebat.co.uk/index.php

Onko kukaan käyttänyt Chromium OS:ää yhtään sen enempää?

KW: Chrome OS

Screenshot:


20
Tuossa vähän testaisin, Android x86:n sain pyörimään, mutta projektin tilanne näytti vähän epäselvältä. Monesti on vaikeaa löytää edes oikeat downloadit mitä tarvitaan. Muuten näytti kyllä pyörivän hienosti ainakin virtuaalikoneessa ja voisi olla mitä mainioin käyttis Winblowssin tilalel mm. Televisioon.

Onkos kukaan täällä säätänyt / käyttänyt tuota viimeaikoina? Että saisin varmistuttua edes siitä, että viimeisin versio on käytössä. Latasin tämän:

http://sourceforge.net/projects/android-x86/files/Release%204.4/android-x86-4.4-r2.img/download

Screenshot:

Sivuja: [1] 2 3 ... 7