Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 71 72 [73] 74 75
1441
Jatkanpa tätä ketjua vielä vähän kun tuli taas harjoiteltua systeemin huoltoa. Poistin nimittäin synapticilla aika paljon mielestäni tarpeettomia paketteja. Tilaa vapautui tähän miniläppäriin melkein 300 Mt. Kuulostaa vähältä, mutta aika paljon se on näissä pikkukoneissa 4 Gt:n ssd muistissa.

Sellaista kysyisin, jos joku ystävällisesti opettaisi, että voiko niitä vanhoja kerneleitä poistaa kun ne ottaa aika paljon tilaa, niistä vapautuisi useampi sata megaa? Onko ne edelleen joltain osiltaan käytössä vaiko vain uusin, kuten luulen? Täällä on tällaisia: Linux kernel image for version 2.6.28-11 ja -12 puuttuu, mutta -13, -14, -15, -16, -17 ovat ja luullakseni uusin Linux kernel image for version 2.6.28-18.

Käykö siinä hassusti, jos poistan nuo pienimmän numeroiset? Synaptic kyllä suostuu ne poistamaan, vie vaan mukanaan vastaavan numeroisen restricted modules paketin.

E: Niin... tämä on ubuntu nr 9.04

1442
Johan tuli kuuma tästä keskustelusta. Hyvähän se sinänsä on, mutta mitä aloittaja kysyikään?

Pitäisikö?
No ei tietenkään pidä, mutta onhan se sivistystä, jos kotimaassaan saa mahdollisuuden käyttää äidinkieltään. Joissakin maissa on tosi paljon erilaisia kieliä käytössä paljon suuremmilla väestömäärillä kun Suomessa. Meilläkin on suuria yrityksiä, jotka liiketoiminnan joustavuuden takia käyttävät englantia ja silloin kai on johdonmukaista, että koneetkin puhuvat sitä.

Käyttöjärjestelmien?
Aloittaja ei varmaankaan tarkoittanut kirjaimellisesti itse käyttöjärjestelmää, kyllä sen veran saisitte, hyvät ystävät, ymmärtää. Firefoxit ja muut Open Officet ovat erisnimiä, eikä sellaisia yleensä suomenneta kuin pitkäaikaisen käytön jälkeen, kuten Tukholma tai Lontoo, mutta Iso Omena on saanut pitää ameriikankielisen nimensä, jota en edes osaa kirjoittaa. Suomeksi on hyvä olla se käytössä olevan sovelluksen koneen suunnasta tuleva tekstimuotoinen palaute, joka käyttäjää ohjaa.

Suomenkielisiä?
On se niin mukavaa käyttää omaa kieltä. Ei se kuiten pakko ole. Ja vieraitten kielten opiskelu on hyvin kannatettavaa. Mutta suomenkielisiä - monikossa... Epäilen, että vain Linux on riittävän ihmisläheinen, ja erityisesti Ubuntu, jotta suomenkieli siinä vahvasti tulee säilymään. Voi tulla aika, jolloin kaupallisia tuotteita saa vain suurilla maailmankielillä. Niissäkään ei ranska, espanja ja kiina tule häviämään. Kieliopintoja siis piisaa.

1443
Lainaus
Itse vaihdoin kovalevyn CompactFlash korttiin adapterilla, ja virtaa riittää tod.  pidempään.

Asia ei ole noin yksinkertainen. Luin jostain testistä (en muista mistä) kun oli mitattu virrankulutuksia kovalevyn ja flash (ssd) laitteen välillä. Kun kovalevyn asetukset tehdään järkevästi, niin se pysähtyy silloin kun ei lueta tai kirjoiteta vähään aikaan. SSD taas kuluttaa vähän virtaa, mutta tasaisesti koko ajan. Talous voi siten olla parempikin pyörivällä kovalevyllä. (Tosin siinä testissä oli mukana USB HD ja USB SSD ja niiden virrankulutusta seurattiin.)

Ainakin virtaa säästyy, jos kytkee pois päältä bluetooth radion ja wlan radion, jos niitä ei käytä. Niiden virrankulutus on yllättävän suuri. Tosin juuri läppäreillähän niitä usein tarvitaan.

1444
Lainaus
Valitettavasti olet osittain väärässä tuosta kielien oppimismahdollisuudesta. Kun halusin oppikouluun, niin äiti ilmoitti, ettei meillä ole ennenkään kakaroita herroiksi koulutettu ja nyt vielä vähemmän, vaikka opettaja olisi järjestänyt ilmaisen koulun ja kirjat! Siis kansakoulu tuli käytyä 7 vuotta ja vuosi kansalaiskoulua. Siellä sain 4 tuntia englannin opetusta 2 tuntia syksyllä ja kaksi keväällä, joten siinä sitten oli nämä mainostamasi kielten opiskelut koulussa. Olet varmaan kirjoituksesi perusteella ollut oppikoulun käynyt kielten opettaja. Joka sitten myöhemmin on perehtynyt tietotekniikan opiskeluun ja siinäkin niin pitkälle kuin kirjoituksestasi voi päätellä.

Minä taas kuuluin siihen ryhmään, jota oppikoulaiset katsoivat pitkin nenänvarta halveksiva ilme naamalla. Tilanne oli minulle aika vaikea joskus, kun itsekin olisin halunnut opiskella, mutta heti töihin, kun koulusta pääsi, siinä minun oppikouluni sitten meni....
Kyllä Whiski oikeassa olet.
Mutta kyllä minulla kävi samoin kuin sinullakin. Kansakoulun kävin ja ammattikoulun. Elektroniikan alalla tein työni ja se oli syy, joka pakotti oppimaan vieraita kieliä. Edelleen luen niitä paremmin kuin kirjoitan, saatika puhun.
Kirjoitin kyllä, noin niin kuin yleisestiottaen, aloittajan kysymykseen vastatakseni. En ihan henkilökohtaisesti.
Edelleen olen sitä mieltä, että tämän laajan maan väki on sen verran pieni, että oman kielen asemaa pitää varjella. Kyllä suuret kielet pitävät puolensa.
Kansakoulun käyneenä näen punaista siinä, että kuvitellaan olevan jotenkin hienoa kun snoppaillaan englanninkielellä Suomessa, jossa on omakin kieli. Tuleeko vaikka limonaadimainos myyvämmäksi kun se on suomalaisessa telkkarissa (am)-englanniksi? Ymmärrän hyvin, että esim. Zenwalk ladataan pariisilaisesta palvelimesta ja ajetaan englanninkielisenä, koska suomeksi sitä ei ole. Olen kokeillut sitä ja pärjään sen kanssa mainiosti. Silti tervehdin lämmöllä aina niitä pioneereja, jotka suomentavat näitä vermeitä.

Kun Kuuhun piti lentää, se pallo piti ajoittain kiertää. Tällöin aina WHF radioyhteys Maahan katkesi aluksen ollessa Kuun takana. Siksi piti iso tietokone integroida yhdelle piilastulle, jotta se mahtui alukseen mukaan. Seurasin sitä lentoa Riihimäen etukassulla RAUK:n telkkarista. Jo muutamaa vuotta myöhemmin sama lastu oli käsissäni sotakoulussa samassa varuskunnassa. Mikroprosessori sanaakaan ei oltu vielä keksitty. Lisää osia tilattiin puhelimella USA:sta keskellä yötä. Puheet kirjoitettiin sanakirjan kanssa paperille muistiin ennen puhelua ja hyvin meni.

1445
Lainaus
Itse olen sitämieltä että käyttöjärjestelmät pitäisi olla Suomenkielisiä  ( varsinkin 10 - 30 vuotta tästä eteenpäin ). Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja käyttävät myös näitä vempaimia, suurimmalle osalle heistä ei missään vaiheessa ole opetettu sanaakaan englantia, osa oppinut pakosti työssä jos ei silloin aikoinaan käynyt ns, oppikoulua täytyy muistaa että senkin kävi vähemmistö ja suuri osa niistäkään ei ole pitänyt kielitaitoaan yllä.

Olen paljolti samaa mieltä, mutta hiukan eri syystä:
Me suuret ikäluokat osaamme nuoria paremmin vieraita kieliä. Jouduimme koulussa oppimaan niitä kutakuinkin samoja määriä kuin nykyisetkin koululaiset, ja opetimme niitä nuoriakin koko ikämme. (Ennen sotia syntyneillä oli hiukan huonompi tilanne.) Olemme myös ensimmäinen sukupolvi, joka sai matkailla maailmalla suuressa mitassa.
Suomenkieli on äidinkielemme ja meidän on sitä vaalittava. Ubuntu KK on ensimmäinen alun alkaen suomeksi tehty. Kiitos siitä suurtyöstä kehittäjille.

Mitä tulee itse tietokoneiden käyttöön ja ikäjakautumaan siinä, pyydän saada huomauttaa, että me suuret ikäluokat rakensimme nämä koneet ja internetin tähän uskoon, jota ne nyt ovat. Me myös opetimme nuoremmat jatkamaan sitä työtä. Meissä on todella paljon tietotekniikan käyttäjiä ja torjumme sillä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä menestyksekkäästi. Ensimmäiset kuulentäjät kuuluvat meihin suuriin ikäluokkiin.

Edit: Kirotusvireitä korjasin. Ikänäköä nääs.

1446
Lainaus
Tsekkasin hieman faktoja netistä. Esimerkiksi UNR 9.04 vie vasta asennettuna noin 2,4 G, ei paljoakaan enempää kuin tavallinen Ubuntu.
Tuollaisen käsityksen saa netistä, mutta se ei taida olla koko totuus, sillä ainahan mukaan tulee jo oletuksena paljon tavaraa. Yli kolme menee kuitenkin, sen olen itse todennut jo asennellessa. Olen sen verran aloittelija, että sain opetella asennuksenkin moneen kertaan viime kesänä. Kyllä siinä tuli tuo koko tutkittua.
Lainaus
Sulla täytyy olla lisäksi giga jotain jälkeenpäin asennettua kamaa.
Tuo pitää osittain paikkansa. Kuitenkin kun avaa Synapticin alkaa mennä helposti pupu pöksyyn ja tarpeettomiksi todettuja ohjelmia on vaikea poistaa niiden riippuvuuksien takia. Sehän on vain tietämyksen tason parannuskysymys, mutta aika opettelu siinä on vielä. Joitakin paketteja kun olen asentanut ja kerran koittanut ja tarpeettomaksi todennut, esim: Qt4-asetukset, tai Verkkotyökalut, niistä ei enää pääse eroon, kun Synaptic sanoo mukana menevän koko Gnomen. Kyllä siinä tietysti turhaa kamaa jää tilaa viemään, se on totta.  >:(

1447
Mistofelees kirjoitti:
Lainaus
alkaa minulla olla 4G kovalevy täynnä eeePC:ssä, vaikken ole koneeseen asentanut omin käsin kuin pari pientä ohjelmaa. Cachet, tmp:t ja /homet on ohjattu toiseen partitioon tai RAM:lle.
Kohta pitää systeemilevy formatoida uudestaan, että saa taas systeemin mahtumaan ja toimimaan.

Sama vaiva täälläkin. Kun tämä Ubuntun Netbook Remix ottaa 3,5 G ei jää kun puolikas kasvunvaraa. Olen myös tuunannut tilapäistiedostot rammille ja jopa poistanut kokonaan swap osion. Nytkin on tilaa vain 400 M. Välillä tila kapenee alle 200 M ja silloin ei enää päivityksetkään mahdu asentumaan. Siivous tosiaan auttaa paljon. Jokaisen päivityksen jälkeen sudo apt-get autoremove.

Kun seuraavan Ubuntun asennan, teen sen "uudella" tikulla ja asennan vain normaaliversion, en siis NR:ää. Tavallinen Ubuntu pyörii ihan yhtä hyvin ja mahtuu pienempään levytilaan. Vähän huonompi työpöytänäkymä vaan on siedettävä, mutta parempaakin on ainakin monen työtilan mahdollisuus.

Kokeilin myös Zenwalkia... ihan kiva ja kevyt, mutta siitä ei täällä pidä puhuman. ::)

1448
Lainaus
Hän lukee ylempää?
Luin kyllä... ;D

Kuten jo sanoin... päivitys voi tulla monesta eri syystä, ei se kieli ole tässäkään ainoa syy.

anttimr kirjoitti:
Lainaus
ratkaisu on kehittäjien luultavasti hyvin perustein tekemä.

Myös tätä mieltä olen minäkin. Tuskin näissä päivityksissä mitään turhaa on. En näe mitään syytä niiden rajoittamiseen. Pitäisi tuntea systeemin rakennetta perin pohjin, että osaisi suodattaa hyvin harkittuja päivityksiä. Tosin esitän tässä vain mielipiteen, joka voi muuttua.

1449
Voisikohan olla niin, että tuo libthai asia, joka minullekin tuli päivityksessä, ei liittyisi mitenkään thai-kieleen. Ehkä se on jotain muuta, jolla vaan on sattumalta tuollainen nimi.

Olen nimittäin tehnyt tämän ohjeen mukaan:
http://wiki.ubuntu-fi.org/Asus_EEE_901_konfigurointi#head-21ed3b00a5a9fcb4ef8e0eb2e9fe4e49d089d5a5
tällaiset jutut:
Lainaus
Tarpeettomat kielitiedostot voi poistaa ohjelmalla localepurge. Heti asennuksen jälkeen tilaa on säästettävissä noin 25 megatavua ja myöhemmin ohjelma siivoaa tarpeettomat kielet automaattisesti pois. Ohjelma asennetaan komennolla:
Koodia: [Valitse]
$ sudo apt-get install localepurge
Lainaus
Ohjelman voi käynnistää komennolla:
Koodia: [Valitse]
$ sudo localepurge
Lainaus
Valitse säilytettäviksi kieliksi en ja fi, jolloin kaikki kannaltasi oleelliset kielet tulevat säästetyiksi. Jatkossa ohjelmaa ei tarvitse enää ajaa, vaan se tulee ajetuksi jokaisen uuden asennuksen yhteydessä.

Tässä koneessa ei siis ole noita vieraita kielipaketteja ollenkaan ja silti tuo thai juttu tuli. Yleensä mikään vieraskieli-päivitysjuttu ei tule. Ubuntu kai tietää itse, ettei niitä tarvita.

Niin... poistin ne kielipaketit tämän mopoläppärin ssd tilan säästämiseksi, koska tämä tarvitsee joka tavun ja bitin siitä 4 G.n levystä.

1450
Ubuntu tietokoneissa / Vs: 9.10 kaatuilee
« : 18.01.10 - klo:20.22 »
Kumma juttu tuo kaatuilu... Olen käyttänyt 9.04 nbr miniläppärissä viime keväästä asti ilman yhtään kaatumista. Olen myös tuunannut tätä konetta vaikka millä "pähkähulluilla" ssd:n kirjoituksen vähennys tempuilla, ihan oppimismielessäkin, enkä sittenkään ole saanut tätä jumittumaan mitenkään. Käytän nettiä ja Firefoxia päivittäin ainakin yhden "akullisen", joten kyllä vaikeuksien olisi luullut esiintyvän, jos olisivat tullakseen.

Toiseen normaaliläppäriin asensin joulun alla 9.10:n ja sen kanssa on hiukan koneyhteensopivuus ongelmia, mutta ei sekään ole koskaan kaatunut. "Epälinux" laitteet, wlan-sovitin ja äänikortti, ovat sen ongelmia, mutta sehän on vain laitevalintajuttu. Vanhalle koneenromulle siinä yritin uutta elämää.

Firefoxin olen saanut molemmilla Ubuntuilla jumittumaan joulun alla erään s-ryhmän joulukalenterisivun kanssa. Kun siltä sivulta pakitti edelliselle sivulle niin foxi jumittui. Oli niin selvä juttu, että sen sai oikein kokeiltua useamminkin. Se onkin sitten ainoa tuntemani tapaus.

En pidä sitä foxin huonoutena, jos joku sivu on niin tehty, että se aiheuttaa virhetoiminnon. Ehkä olen väärässä... Korjatkaa jos tiedätte paremmin, siis pitäisikö selaimella olla jokin sisäinen vikasietojuttu ja ruotuunpalautus?

Jotenkin tulee noista kaatuiluista mieleen kysymys: Onko Ubuntun .img tai .iso latauksen jälkeen tarkastettu esim. md5sum ajolla, ja onko poltetun levyn eheys tarkastettu ennen Ubuntun asennusta? Nämä koneet ovat niin pikkumaisia, että ei tarvitse olla kuin yksi bitti poikittain niin kaikki on pilalla.

Kaiken kaikkiaan Ubuntu on toiminut niin loistavasti, että en enää sitä pois anna. Vaimoni koneessa on sekä Ubuntu, että Windows ja, kuten mainitsin wlan ja ääni risat, silti hän ajaa Ubuntua joka päivä ja on oppinutkin sen ihan itse, ja osasi äskenkin ihan itse katsoa päätteeltä kernelin numerot: 2.6. 31-17 generic -pae. Tämän keskustelun neuvomana taidan yrittää uusia tuon kernelin.

1451
Kai tämä on jo jankutusta, mutta sanonpahan minäkin nyt vielä entisten lisäksi, että aja se sudo aptitude clean komentopäätteessä. Juuri kokeilin kun tuli aamulla reilu neljä megaa päivityksiä, niin siivous vapautti tiedostojärjestelmään vapaata tilaa neljä megaa, eli joka päivitys aina lisää tiedostojärjestelmän kokoa ja sinne jää jotain turhaa jätettä. Sitä en tiedä miksi se sitten käyntiä hidastaisi, mutta ei kai sen cleanin ajaminen haitaksikaan ole, siivotaanhan niitä nurkkia muutenkin.  ;D

edit:
Koodia: [Valitse]
sudo apt-get autoremoveJa seuraavaksi ajoin vielä tämän kun olin ihan unohtanut, ja tilaa vapautui 54,6 Mt. Joten siivouksesta on hyötyä aina joskus.  ;D

1452
Moi.
En tiedä auttaako mitään, mutta itse sain WLAN-radion, Bluetooth-radion ja web-kameran käyntiin kun kävin asettamassa koneen biosissa ne asentoon enabled. (Koneen näppäimistössä saattaa myös olla Fn+F2 näppäinyhdistelmä wlanin päälle/pois. Tai joku niistä hopeanvärisistä lisäpainikkeista.)

Tämä on vähän vanhempi eee 901 ja WLAN-laite RaLink RT2860. Tässä ei tarvinnut mitään ajuria asentaa, vaan tuon enabloinnin jälkeen Ubuntu tunnisti omansa. (Eivätkä nuo näppäinyhdistelmät muuta wlania, vaikka niissä on oikein kuvatkin.) Uskoisin tuonkin laitteesi olevan Ubuntussa tuettu, koska sitähän tietääkseni myydään myös Linuxilla varusteltuna.

Sellainen käsitys minulla on, että mitään Windows ajureita ei pidä Linuxiin haaveilla. Korjatkoon viisaammat jos erehdyn.

Onnea uudelle harrastukselle.  ;)

Edit:
Tällä sivulla näyttäisi olevan tuo kaivattu ajuri:

http://www.ralinktech.com/support.php?s=2

1453
Lainaus
Sama täälä, enkä todellakaan usko että Microsoft olisi vielä Windows XPn aikana pitänyt Linuxia niin suurena uhkana että olisi mitään tuollaista mennyt laittamaan O_o

Ehkäpä siinä ei ole Microsoftin suojautuminen Linuxin "uhalta" vaan yleensäkin suojautuminen käytöltä ilman lisenssiä. Jotkin koneet myydään Windowsilla valmiiksi asennettuna ja lisenssin kanssa tietenkin. Taitaa olla yleisin kaupantekotapa. Kun koneessa on paljon muutakin ajuria ja varusohjelmaa lisäksi, koneen valmistaja on tehnyt palautuslevyn, jossa ne kaikki ovat samassa levyssä. Joko Microsoft tai koneen valmistaja (Microsoftin vaatimuksesta) on sitten suojannut sen levyn käyttämisen muissa koneissa asettamalla koneeseen tunnistuksen, jonka puuttuminen estää palautuslevyn käytön. Tätä en keksinyt itse, vaan minulle selitettiin asian olevan näin, ja sen sanoi hyvin asioista perillä oleva ammattilainen, joka myöskään ei saanut sitä palautuslevyä asentamaan. Siksi kirjoitin tuon tarinan, jotta muut osaisivat olla varovaisia. Sellaisen palautuslevyn tuntee juuri siitä, että se on koneen valmistajan tekemä, ei Microsoftin.

1454
Ääniongelmia täällä myös.  :-\

Lainaus
os et muuta lääkettä löydä tuohon niin katsoisitko tätä:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=29667.msg228007#msg228007

(Saattoi olla samainen äänipiiri, en pääse tarkastamaan enää.)

Tuosta katsoin mallia ja minullahan on eri ALSA versio.

Lainaus
Koodia:

cat /proc/asound/version


Tuossa itselläni näkyi 1.0.21 Alsa-päivityksen jälkeen. 

Minulla on versio 1.0.20. Tietäisikö joku onko kysymys vain siitä, että tämä on 32 bit kone ja Tuo toinen kirjoittajan (ajaaskel) 64 bit?

Ja onko tosiaan Ubuntu 9.10 taskussa tuleva ALSA vanhaa versiota? Ei kai?

1455
Kyllä siinä on kysymyksessä Windowsin lisenssin suojaus. Olen törmännyt samaan ilmiöön asennettuani Ubuntun Windowsin rinnalle ja koittaessani sen jälkeen korjata Windowsia se ylläpitolevyllä, jonka päällä lukee: "The software included on this Recovery DVD-ROM was pre-installed on your hard drive at the factory and may only be used for bacup and recovery of your computer system." Yllätys oli täydellinen kun huomasin levyn haistavan Linuxin läsnäolon ja kieltäytyvän kaikesta yhteistyöstä. Edes levyn täysi tyhjennys, jos formatointia voi tyhjennykseksi sanoa, ei auttanut. Myyjäliikkeen mekaanikko sanoi koneessa olevan tunnistustiedostoja, joiden puuttuminen ja jopa paikan muuttuminen aiheuttaa epäilyn lisenssin väärinkäytöstä.

Tällaisessa tapauksessa on viisainta kunnostaa Windows hyvän kuntoon ennen minkään vieraan systeemin asennusta, sillä paluuta ei ole. Koko kiintolevyn varmuuskopiointi on myös perusteltua, jos haluaa olla varma.

Sain kauppiaalta poltetun kopion Windowsin perussysteemistä, mutta sen kanssa oli paljon askaretta kaikkien varusteohjelmien (ajurit ym.) asentamisessa. Onneksi oli vielä tallessa se levynippu koneen pahvilaatikossa liiterissä.

Niin... kyllä DVD-aseman puhdistus aina kannattaa tehdä, jos se on likainen. Vasta-alkajalle suosittelen kuitenkin kollegiaalisen konsultaation käyttöä sen homman ensiopetteluun.

1456
Saa sen Windowsin palautettua. (Ja Ubuntun voi asentaa sen rinnalle aivan hyvin.) Itseltäni tuhoutui Windows Ubuntua aivan ohjeiden mukaisesti asentaessa rinnalle. Siitä vain joitakin osia lakkasi toimimasta, mutta kyllä se muuten toimi. Kun sitten meinasin palauttaa sen palutuslevyltä huomasin levyä muovipakkauksestaan ensikertaa purkaessani, että sepä ei olekaan Windowsin vihreä asennuslevy vaan tietokoneen valmistajan (Asus) tekemä violetin kalpea, mutta kylläkin Windowsin palautuslevy silti. Se ei vaan bootannut mitenkään. Ilmoitti vain erroria ja vierasta tiedostojärjestelmää. Myyjäliikkeen huollossa tunnettiin asia, joka johtuu kai siitä, että systeemissä on jotain tunnisteita lisenssin ja koneen parittamiseksi. Vaikka oli kolme vuotta kulunut kaupanteosta sain kauppiaalta samalle lisenssille uuden poltetun cd:n ja sain systeemin asennettua. Päivä siinä vaan meni, kun asentelin kaikki ajurit ja tykötarpeet Asusin apulevyltä.

Opetus oli, että kannattaa ensin tarkistaa: onko Windowsin palautuslevy boottaava alkuperäinen, vai erikoislevy sille koneelle räätälöitynä? Sitten laittaa vanha Windows hyvään kuntoon ja vasta sitten asentaa Ubuntu sen rinnalle JA LUKEA OHJEET ENSIN.

Jaa... miksikö Windows pitää säästää? Nooh... se on rahalla ostettu ja saattaa osoittautua tarpeelliseksikin, jos kyseinen kone ei kaikilta osiltaan toimi Linuxilla, kuten tämä Asus A6R kannettava, joka ei salli Linuxin käyttää WLAN radiotaan, eikä äänikorttiansa, eikä webkameraansa.

Sekin on ihan hyvä opetus, että kannattaa ensin ajaa Ubuntua sen asennuslevyltä livenä ja tarkistaa mikä toimii ja mikä ei. Ubuntun ja minkä tahansa Linuxin kanssa on varauduttava kohtuulliseen asianharrastukseen tietokoneen säätämisessä, mutta Windowsissa oli kyllä paljon enemmän askaretta ainakin tässä tapauksessa.

1457
Lainaus
Oletko kokeillut säätää myös PulseAudion äänenvoimakkuuksia vakiomikserillä tai pavucontrol-työkalulla?

Kyllä. Kävin myös lataamassa pulseaudion hallintatyökalut sovellusvalikoimasta ja niillä säätelin vaikka miten. Tulos on aivan sama edelleen. Sisäänmenojen säätöjä on 5 kpl (analog michrophon 1 ja 2, analog line in, analog input ja analog video) ja ne eivät vaikuta yhtään??? Juuri sisäänmeno tässä tuntuisi olevan muutaman bitin verran väärää muotoa. Taitaa olla tämän koneen (Asus A6R) erikoisuus kun ei muilla ole samaa vikaa. Windowsilla tämä soi ihan oikein. Sellainen ääni, joka on hiljainen jo "tehtaalta" lähtiessään kuuluu ihan oikein, mutta jo normaali puhe puuroutuu ulisevaksi mössöksi. Se kyllä seuraa äänenvoimakkuus säätöjä, mutta kaikkine mössöineen muuttumatta yhtään selvemmäksi. Vähän ihmetyttää kun ei tuo sisäänmenojen säätö tottele. Siihen kun pääsisi käsiksi jotenkin??? Toimiikohan se toisilla???

Edit:
Sisäänmenojen säädöt kyllä tottelevat siten, että ne liikkuvat säädettäessä. Itse ääni vaan ei muutu niistä säädöistä mitenkään. Äänen voimakkuus ei niistä muutu eikä särö häviä. Mittaripalkkikin vain värähtää säätöjä muuttaessa, mutta ei pompottele kuin sisääntuloääni. Ulostulojen säädöistä kyllä voimakkuus muuttuu, mutta kaikkine säröineen ja mittaripalkki pelaa. Aivan kuin sisäänmeno olisi joku muu kuin joku noista viidestä. Mitenkä sen vallitsevan sisäänmenon saisi näkymään/selvitettyä ja säädettäväksi?

Alsamixerin säädöistäkään ei saa selvää. Paitsi, että ääni katkeaa jos laittaa line jack sense off.

Kun vähän aikaa alsamixerin ja pulsaudion säätöjä haeskelin, ja kaikkea kokeilin kuunnellen samalla ylen nettilähetystä, kaikki äänet katosivat aivan äkkiä. Ulostulon palkki seurasi äänen tasoa, mutta kaiuttimista ja kuulokkeista kuului vaan kovimpien äänien kohdalla rutinaa. Eli netistä se ääni kyllä tuli ja selain toimitti sen äänikortille, mutta kortilla se sitten livahti jonnekin bittien taivaaseen.

Lisää muokkausta:
Samat säröytyvät äänet palasivat uuden bootin avulla. Ei taida löytyä lääkettä tähän vaivaan. Jotkin laitteet vaan eivät sovi tähän käyttöjärjestelmään. Olisi kai opeteltava rakentamaan nuo tarvittavat laiteohjaimet. Muistiakin tuli tuossa lisättyä, eikä siitäkään ollut muuta apua kuin koneen yleinen piristyminen.

1458
Kiitos vastauksista.

Lainaus
Millaista ääntä pc-piipperin läpi tulee?

Mikä on tämä piipperi? Kun ajan laitteiston testaus ohjelmaa ja painan testaa nappia äänen testin kohdalla, kuuluu pahasti särkynyt ääni, eikä lähes puhdasta siniä kuten kai pitäisi, (ja kuten 9.04 :ssä kuuluu). Äänikortin tiedot siinä testissä näkyy oikein. Siinä on myös mikrofoni- ja ulkoisten äänilaitteiden testit, mutta sama yliohjautuminen on vaivana kaikilla ja ääni kamalla rääkynää.

Lainaus
Koitapa selvittää, millä välineillä saat oletuksena äänistason volumen tarpeeksi alhaiseksi.
Graafisesti kuten päätteeltäkin nuo asetukset ovat määriteltävissä.

Päätteeltä ajoin alsamixerin mustaan ruutuun ja säätelin siitä kaikkea mahdollista varmaan tuntikausia. Kyllä ääni sitä tottelee ja voimakkuudet seuraavat asetusta ja mutea jne... mutta vaikka voimakkuus olisi kuinka pienellä, siinä on se särö mukana. Pitäisi kai jotenkin päästä asettelemaan bittikuviota "vahvistimen" sisäänmenossa tai jotain vahvistus asetusta äänikortilta. Onko ne edes aseteltavissa?

Edit:
Meinasin unohtaa mainita, että kirjautumisessa ei kuulu sitä rummutusta, ja kirjautumisen jälkeen kuuluu kai joku tervetuloa messu, mutta sekin on tunnistamatonta rääkymistä.

1459
Samaa tautia täälläkin. Tarina on luettavissa: http://linux.fi/foorumi/index.php?topic=741.0

Minulla on vielä Ubuntu Netbook Remix, joka vie hiukan enemmän tilaa.

Kokeilin äsken sudo apt-get clean komentoa ja se ei vapauttanut juurikaan tilaa, varmaankin koska olen sitä käyttänyt pari päivää sitten. Ennen siivousta oli 169,9 Mt ja jälkeen juuri saman verran, aika niukasti siis.

Sitten tein näin (eikä tämä ollut eka kerta):

Koodia: [Valitse]
:~$ sudo apt-get autoremove
Luetaan pakettiluetteloita... Valmis
Muodostetaan riippuvuussuhteiden puu       
Luetaan tilatiedot... Valmis       
Seuraavat paketit asennettiin automaattisesti, eivätkä ne ole enää vaadittuja:
  libavutil49 libmd5-perl libtasn1-3-dev libgtk2-sexy-perl libgpg-error-dev libcrypt-ssleay-perl libgda3-common
  linux-headers-2.6.28-11 libxml-namespacesupport-perl comerr-dev libgcrypt11-dev paprefs java-common libgtk2-trayicon-perl
  libxml-sax-expat-perl libpulse-mainloop-glib0 libkrb5-dev libcrypt-simple-perl unixodbc libschroedinger-1.0-0
  linux-headers-2.6.28-11-generic libgnutls-dev odbcinst1debian1 libcrypt-blowfish-perl libxml-sax-perl zlib1g-dev libgsm1
  libxml-simple-perl qt3-doc pulseaudio-module-zeroconf libkadm55 paman libgda3-bin libgda3-3 libgconfmm-2.6-1c2 libsexymm2
  pavumeter libemail-mime-encodings-perl libglademm-2.4-1c2a libgdl-1-0 libgdl-1-common
Seuraavat paketit POISTETAAN:
  comerr-dev java-common libavutil49 libcrypt-blowfish-perl libcrypt-simple-perl libcrypt-ssleay-perl
  libemail-mime-encodings-perl libgconfmm-2.6-1c2 libgcrypt11-dev libgda3-3 libgda3-bin libgda3-common libgdl-1-0
  libgdl-1-common libglademm-2.4-1c2a libgnutls-dev libgpg-error-dev libgsm1 libgtk2-sexy-perl libgtk2-trayicon-perl
  libkadm55 libkrb5-dev libmd5-perl libpulse-mainloop-glib0 libschroedinger-1.0-0 libsexymm2 libtasn1-3-dev
  libxml-namespacesupport-perl libxml-sax-expat-perl libxml-sax-perl libxml-simple-perl linux-headers-2.6.28-11
  linux-headers-2.6.28-11-generic odbcinst1debian1 paman paprefs pavumeter pulseaudio-module-zeroconf qt3-doc unixodbc
  zlib1g-dev
0 päivitetty, 0 uutta asennusta, 41 poistettavaa ja 0 päivittämätöntä.
Toiminnon jälkeen vapautuu 120M t levytilaa.
Haluatko jatkaa [K/e]? k
(Luetaan tietokantaa... 194507 tiedostoa ja hakemistoa tällä hetkellä asennettuna.)
Poistetaan pakettia libkrb5-dev...
Poistetaan pakettia comerr-dev...
Poistetaan pakettia java-common...
Poistetaan pakettia libavutil49...
Poistetaan pakettia libcrypt-simple-perl...
Poistetaan pakettia libcrypt-blowfish-perl...
Poistetaan pakettia libcrypt-ssleay-perl...
Poistetaan pakettia libemail-mime-encodings-perl...
Poistetaan pakettia paprefs...
Poistetaan pakettia libgconfmm-2.6-1c2...
Poistetaan pakettia libgnutls-dev...
Poistetaan pakettia libgcrypt11-dev...
Poistetaan pakettia libgda3-bin...
Poistetaan pakettia libgda3-3...
Poistetaan pakettia libgda3-common...
Poistetaan pakettia libgdl-1-0...
Poistetaan pakettia libgdl-1-common...
Poistetaan pakettia paman...
Poistetaan pakettia libglademm-2.4-1c2a...
Poistetaan pakettia libgpg-error-dev...
Poistetaan pakettia libgsm1...
Poistetaan pakettia libgtk2-sexy-perl...
Poistetaan pakettia libgtk2-trayicon-perl...
Poistetaan pakettia libkadm55...
Poistetaan pakettia libmd5-perl...
Poistetaan pakettia pavumeter...
Poistetaan pakettia libpulse-mainloop-glib0...
Poistetaan pakettia libschroedinger-1.0-0...
Poistetaan pakettia libsexymm2...
Poistetaan pakettia libtasn1-3-dev...
Poistetaan pakettia libxml-simple-perl...
Poistetaan pakettia libxml-sax-expat-perl...
update-perl-sax-parsers: Unregistering Perl SAX parser XML::SAX::Expat with priority 50...
update-perl-sax-parsers: Updating overall Perl SAX parser modules info file...
Replacing config file /etc/perl/XML/SAX/ParserDetails.ini with new version
Poistetaan pakettia libxml-sax-perl...
update-perl-sax-parsers: Unregistering Perl SAX parser XML::SAX::PurePerl with priority 50...
update-perl-sax-parsers: Updating overall Perl SAX parser modules info file...
Poistetaan pakettia libxml-namespacesupport-perl...
Poistetaan pakettia linux-headers-2.6.28-11-generic...
Poistetaan pakettia linux-headers-2.6.28-11...
Poistetaan pakettia unixodbc...
Poistetaan pakettia odbcinst1debian1...
Poistetaan pakettia pulseaudio-module-zeroconf...
Poistetaan pakettia qt3-doc...
Poistetaan pakettia zlib1g-dev...
Suoritetaan kohteen man-db liipaisimia...
Suoritetaan kohteen doc-base liipaisimia...
Processing 5 removed doc-base file(s)...
Registering documents with scrollkeeper...
Suoritetaan kohteen libc6 liipaisimia...
ldconfig deferred processing now taking place

Jäljestä voi päätellä pesuaineen tehon.  ;D Nyt on vapaata tilaa 281,8 Mt. Se kuulostaa vähältä, mutta kyllä me pärjätään. Poistelen turhimpia ohjelmia pois aina lisätessäni jotain. Niin... tässä on myös ssd 4 Gt + 16 Gt ja juuri pienemmässä ja /home isommassa.

Erittäin tyytyväinen olen ollut Asus eee 901 miniin. Tässäkin oli Xandros uutena, mutta sen toiminta ontui monelta osalta (mm. wlan ja tulostus), joten vaihdoin Ubuntuun.

1460
Aivan kuin äänitaso olisi lähtökohtaisesti liian korkea. Särkyy pahasti kaiuttimissa ja kuulokkeissa aivan riippumatta alsamixerin säätöjen asennoista. Ääni kuuluu vain, jos on ääniasetuksissa laitteena  on sisäinen äänentoisto ja Analog Surround 4.1 Output + Analog Stereo Input. Muilla asetuksilla ei tule mitään ääntä. Ääni särkyy yhtälailla CD-levyä toistettaessa, DVD elokuvaa toistettaessa tai nettiradiota kuunnellessa. Vain hyvin hiljaiset äänet kuuluvat oikein, kuten lumen narske askelissa jne... Joten dynamiikkajutulta vaikuttaisi.

ATI Technologies inc. IXP SB 400 AC'97 on tuo Audio device lspci:n mukaan. Ja Ubuntu 9.10 ihan uutena asennettu.

Olen asentanut useampia lisäosia, joita tuo ohjekeskus kehottaa ääniä ja videoita varten laittamaan, mutta ei parane ääni. (Videotoisto kyllä lähti pelaamaan DVD levyltä, ja nettivideopätkät ovat toimineet alusta asti, särkyvällä äänellä siis.)
Onko kukaan tämmöseen törmännyt? Mitä neuvoksi? En löytänyt millään haulla ainakaan suomeksi mitään vastaavaa.

Sivuja: 1 ... 71 72 [73] 74 75