Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 68 69 [70] 71 72 73
1381
Ubuntu tietokoneissa / Vs: WLAN ei toimi
« : 22.02.10 - klo:22.16 »
Lisätään nyt vielä yksi (turha) puheenvuoro siltä varalta, että muutkin hakevat näitä juttuja.

Kamppailin taannoin wlanin kanssa ja se seikkailu on luettavissa täältä:

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=26561.0#top

Siinäkin on lopputulema se, että ei pelaa ainakaan kunnolla, mutta jotenkin sentään. On siinä kuitenkin joitakin vinkkejä, joita kannattaisi kokeilla ennen kuin kokonaan luovuttaa. Network managerin configuroinnin korjaaminen oli se taika, joka auttoi.

1382
Kyllä juttu on niin, että kysymyksessä on BUGI eli vika!

Jokaisen pasianssin saa samaan vikatilaan, mutta älkää kokeilko! Pasianssin pudotusvalikossa "näytä" on tyhjä ruksipaikka "kokoruututila F11". Laittamalla ruksin tai painamalla nappia F11 pasianssi menee kokoruututilaan ja hyvällä onnella tulee sieltä myös pois napilla F11 tai klikkaamalla oikean ylänurkan pikkuruutua, jossa on neljä pikkumustaa. Huonolla onnella pasianssi jää kokoruututilaan pysyvästi. Se sammuu kyllä Ctrl+W näppäinyhdistelmällä, mutta uudelleen käynnistettäessä, vaikka bootin jälkeenkin, on edelleen kokoruututilassa. Kun tarpeeksi monta kertaa painaa F11 nappia se jollain kerralla saattaa toimia. Kun tarpeeksi monta kertaa klikkaa sitä oikean yläkulman kuvaketta, sekin saattaa toimia.

Pelithän ovatkin hupikäyttöön tarkoitettuja. On tätä hupia kyllä saatu nauraakin. ;D

1383
Onko se nyt varmasti windowsin sisällä, vai rinnalla? Jälkimmäisessä tapauksessa sain itse lisätilaa melkein gigan kun poistin vanhat tarpeettomat kernelit ja niiden tykötarpeet. Jätin vain kaksi uusinta.

Edit:
Siitä juttua täällä: http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=31750.0
Siellä ihan lopussa.  :)

1384
Ja sitten on vielä huomattava, että Ubuntu 9.10 Karmic pitää tapanaan keljuilla juuri langattoman yhteyden kanssa. Ainakin pitäisi olla viimeisin kernel, muistaakseni 32 tai uudempi. Sen näkee komennolla:

Koodia: [Valitse]
uname -r
Koska Karmic  oli vähän pettymys käytän itse edelleen 9.04 Jautyä. Se toimii vallan hienosti. Sen kernel on tuolla em. komennolla tämmönen:

Koodia: [Valitse]
$ uname -r
2.6.28-18-generic

Se siis ainakin pelaa eee koneissa. Näyttäisi siltä, että myös Ubuntu 10.04 vaikka onkin vielä julkaisematon, mutta saatavana, toimii myös ihan hyvin.

1385
Sitten ei pitäisi olla mitään estettä, miksi se ei toimisi.
Kun ethernetin letkun ottaa irti ilmaantuu langattoman kuvake ilmoitusalueelle. Sitä klikkaamalla näkyy lähistön verkot. Jos radio ei ole päällä se ilmoittaa, että "ei käytettävissä". Jo se on käytettävissä näkyy oikealla hiiren napilla "ota verkko käyttöön" ja "ota langaton käyttöön" ruksit. Jos ei ole käytettävissä ilmoitusalueen kuvakekin on harmaan himmeä. Sitten pitäisi löytää konsti saada radio päälle. Tässä 901 mallissa ei lainkaan toimi tuo wlanin päälle/pois Fn+F2 nappiyhdistelmä, vaikka (ensiasennus) Xandrosin aikana sekin toimi.
Tietenkin se network manageri pitäisi olla asennettuna. Jos kerran ethernet pelaa niin kai se sitten on, mutta asianhan voi tarkistaa vilkaisemalla synapticilla, mutta ole varovainen sen synapticin kanssa, se on kuin ladattu lippaallinen itselataava ase. Siellä pitäisi näkyä ruutu vihreänä ainakin network manager, net tools ja network manager gnome, (jos gnome työpöytää käytät).

Edit: Kirotusvihere korjatu.

1386
Sekä Ubuntu että Xubuntu saatu asennettua (vaikea päättää kumpaa rupeaa käyttämään). Seuraava ongelma tuli sitten Wlanin käyttöönotossa. Network Monitor ei tunnista kotiverkkoani (vaikka sama kone windowsilla ilmoitti kentän erittäin hyväksi). Olen koettanut keskustelupalstalla "Wlan ja Ubuntu 9.10 (Asus A6000)" esitettyjä konsteja, ei auta. Latasin Wicd ohjelman. Ei suostu paketista asentumaan, ilmoittaa, että on konflikti network monitorin kanssa. Poistin networkMonitorin, ei silti suostu asentumaan. Nyt ei sitten ole kumpaakaan (täytyy aloittaa alusta). Myöskään Wifi radar ei löydä verkkoa (se sentään suostui asentumaan paketista).

Neuvoja?

Katso biosista, onko ethernet, wlan, bluetooth ja kamera asetettu tilaan "enabled". Minulla on eee 901 ja nuo kaikki, ethernetiä lukuun ottamatta, olivat "disabled" heti Ubuntun asennuksen jälkeen.

1387
Ubuntu tietokoneissa / Vs: WLAN ei toimi
« : 17.02.10 - klo:21.51 »
Terse !

Päivitettyäni ubuntu 9.04:stä 9.10:n wlan on lakannut toimimasta... tai siis asia on niin, että omistamassani Fujitsu Siemennesteessä ei ole wlan:lle omaa ajuria vaan wlan käynnistetään keskeytystilan kautta. Kyseisellä konstilla homma on pelittänyt siitä asti kun siirryin linuxiin, mutta nyt ei toimi, koska keskeytystila jumittaa.

Eli kun laitan koneen keskeytystilaan ja koetan palauttaa koneen takaisin työpöydälle, niin ei käy, vaan kone tilttaa/ jää jumittamaan paikoilleen, näkyy vain suunnattoman mielenkiintoinen musta näyttö.

Please HELP !

Koska olen vähän vastaavien asioiden kanssa taistellut, kylläkin erimerkkisellä asus a6r koneella, sotkeudun vähän keskusteluun:

Tässäkään koneessa ei voi käyttää keskeytystilaa, koska näyttö ei herää siitä unestaan muuten kuin uudella käynnistyksellä.

En oikein jaksa uskoa, että wlanin käynnistyminen olisi siitä keskeytystilassa käymisestä kiinni. Itse huomasin wlan vaikeuksia aina kun koneella on käyty rinnakkaisasennuksessa olevalla windowsilla. Siinä oli sellainen ilmiö, että wlan meni pois päältä tai päälle, siis sen sovittimen radio. Koneen wlan-merkkivalo elää ihan omaa elämäänsä eikä kerro radiostansa mitään, se vain kertoo, että sen ledi on ehjä. ;) En ole keksinyt muuta kätevää keinoa sen selvittämiseen, onko wlanin radio auki? kuin avata lokikatselin ja katsoa alinta riviä daemon.log ja naksuttaa wlanin päälle/pois kytkintä, joka tässä koneessa on näppäinyhdistelmä Fn+F2 ja seurata lokiin ilmestyvää riviä. Se kertoo kun radio menee päälle tai pois joka toisella naksautuksella. Aika epäkäytännöllistä. Ja sitten ei pidä enää koskea siihen Fn+F2 nappiin. (Joissakin koneissa on joku muu wlanin kytkin.)

Tuossa listauksessasi oli kohta network DISABLED enkä osaa sanoa tarkoittaako se wlania vai ethernetiä, mutta epäilyttävältä tuntuu. Kyllä se radio on saatava päälle muulla keinolla kun käymällä keskeytystilassa tai windowsissa.

Tässä on tuo sama broadcomin air force one wlan-kortti. Kun asensin Linuxin pidin ethernet letkun kiinni ja karmik itse ehdotti ajurin lataamista (luulisin, että broadcomin sivulta) ja teki sen luvan saatuaan. Ei se kyllä kunnolla ole toiminut vaan pätkäsee yhteyden välillä poikki. Aion vielä kokeilla jotain muuta kuin network manageria, josko olisi joku parempi ohjelma siihen?

Onnea kuitenkin harrastuksellesi.


Edit:
PS. Biosissa saattaa myös olla wlanin käynnistys oletuksena disabled/enabled.

1388
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Osiotaulun luominen
« : 13.02.10 - klo:14.39 »
missäs tuo kiintolevy osion juuri sitte on?

Kun lataat verkon yli jonkin tiedoston, vaikka Ubuntun .img tiedoston, se tulee koneen johonkin hakemistoon. Se näkyy katsomalla tiedostoselaimella, (jos on jokin Linux käytettävissä jo) ja siinä "sijainti" rivillä näkyy sen paikka järjestelmässä. Kun asetat tiedostoselaimen "tiedostojärjestelmä" kohtaan sen sijainnin nimenä on (tavallisesti) pelkkä / siis kautta viiva. Se on juuri se "juuri". Jos tiedosto on vaikka työpöydällä niin yksinkertaisesti raahaat sen hiirellä juureen (mikäli haluat kokeilla noita neuvottuja juttuja). Tämä siis gnome työpöytäympäristössä ja muita en juuri tunne kuin Ubuntua ja sen Gnomea, joten älä suutu kun puhun vain niistä ja sinulla voi olla jotain muuta. ::)

Jos ei ole sitä asennus-cd-levyä, jolla ajaa livenä, ja jolla huoltaa sitä kiintolevyä, tee sellainen. Siihen on hyvät ohjeet aivan siinä vieressä Ubuntu-Suomen sivuilla, niillä minäkin opettelin. Windows koneellakin voi tehdä sen cd:n. Jos ei ole koko cd-asemaa, kuten omassa pikkukoneessani on asian laita, voi aivan hyvin tehdä ihan vastaavan kapineen usb-tikusta tai (2 Gt:n) sd-kortista, kuten itse tein, koska se kortti on halvempi ja mahtuu mukavasti käsikirjan väliin systeeminpalautusvälineeksi.

1389
Ubuntu tietokoneissa / Vs: Osiotaulun luominen
« : 12.02.10 - klo:19.00 »
asensin gpartedin ja kun yritän luoda osiotaulun ettu tuhoaa kaikki levyltä /dev/sda/ aattelin että asennan openSUSEn rinnalle iso tiedostosta kuten openSUSEn asennusoppaassa sanottiin kun en saa käynnistettyä asennus "valikkoa"


Edit: Siis en pysty luomaan osiota koska se on harmaalla

Opensusesta en mitään tiedä, mutta sen tiedän, että aktiivisena olevaa levyä ei voi gpartedilla muokata. Sitten voi, jos boottaa koneen cd-levyltä jollain Linuxilla, jossa on tuo gparted. Siis ajaa livenä cd-asemalta ja kovalevy on ei-aktiivinen.

Ubuntua vaan olen asentanut, ja sehän kyllä ohjaa levyn osioinnin ihan hyvin. Ai niin... Zenwalkin asennus taisi olla sen sorttinen, että ensin vapautetaan sille tilaa (em. tavalla ajamalla livenä jollain asennuslevyllä gpared:iä), ja sitten vasta tehdään asennus.

1390
Oma Packard Bell sammuttaa/käynnistää wlan valoa, mutta mitään konkreettista ei sen enempää tapahdu.

Vieressä on eco-nappi, joka muistaakseni joskus toimi (sääti näytön valaistuksen himmeämmälle), mutta näinä päivinä ei sano yhtään mitään. Joskus miettinyt, että saisikohan noita nappuloita jostain säädettyä.  ;)


//mirka

Minulla on kaksi Asus konetta, tämä netbook Eee 901 ja normaaliläppäri A6R ja molemmissa, sekä wlan, että sen merkkivalo elävät ihan omaa elämäänsä toisistaan riippumatta. Wlan voi siis olla päällä tai pois, vaikka merkkiledi olisi kumpaa tahansa.

Nappuloita saa jonkin verran säädettyä: Järjestelmä > asetukset > pikanäppäimet. Kaikkia en saanut siitä tehdyksi, mutta tämän pikkukoneen hopeanväriset lisänapit sain asetettua käynnistämään Firefoxin ja Evolutionin ja näytön pikapimennyksen. Näppäimistön altin vieressä olevasta mökin kuvasta tein päätteen käynnistimen ja alt gr napin vieressä olevasta luettelokuvan napista tiedostoselaimen käynnistimen. Ei niillä mitään varsinaista helpotusta elämään saa, mutta eivätpä ole turhanpanttina. Wlanin ohjausnappia F2 en saanut aseteltua ohjaamaan sitä mitä sen mastonkuva tarkoittaa; harmi.

1391
Asus Eee 901 kierrätti Fn+F2 nappia painamalla wlan-bt-molemmat-ei kumpikaan silloin kun tässä oli Xsandros, mutta Ubuntulla ko nappiyhdistelmä ei tee yhtään mitään. Wlanin saa pois päältä napsauttamalla kakkosella kuvaketta ja valitsemalla ruksin pois ruudusta "ota langaton käyttöön".

BlueTooth toiminnasta en ole löytänyt sammutuskonstia, enkä wlanistakaan oikeasti tiedä, onko radio kiinni? Uskoakseni, ja Linuxin keskustelussa asiaa puituani, niistä ei ole tietoturvan vaarantajiksi, mutta akkua kyllä syövät äkkiä arvaten parisataa milliwattia, siis lyhentävät akun kestoa puolisen tuntia.

1392
Lainaus
Tupla-bootti Windowsiin - sitä kyllä harkitsisin. Mielestäni ihan turhaa tällaisella koneella, samantehoisen Windows-koneen saa lähinnä ilmaiseksi käytettynä (esim. Muropaketista tai jonkun kierrätyskeskuslaatikosta), jos sitä oikeasti tarvitsee kotona. Levyt ovat pieniä, itselläni on vielä pienempi flash-levy, joten turha sitä levytilaa on Windowsiin viedä.

Jos tuo kysyjän kone siältää 160 Gt: kovalevyn, kuten koneen esittelyssä em. linkin takana näkyisi olevan, ei tule tilanahtautta, vaikka laittaisikin Ubuntun Windowsin vierelle. Sentään 80 Gt molemmille. Suosittelisin sitä "asennus rinnakkain ja kysymys käynnistettäessä" vaihtoehtoa kahdesta syystä: Windows on rahanalaista softaa, josta on konetta ostettaessa maksettu paljon rahaa. Ei sitä kannata minkään ideologian takia hylätä. Linux ei halua olla minkään toisen systeemin syrjäyttäjä, vaan sen tarkoitus on antaa vaihtoehto. Tuplabootti-mahdollisisuus on juuri sitä. Toiseksi - omien kokemusteni mukaan - on hyvin käytännöllistä pitää se Windows varajärjestelmänä siihen asti, että Linux pelaa kunnolla. Pääsee sitten Explorerilla tänne keskusteluun etsimään haulla, onko jo joku toinen esittänyt sen halutun kysymyksen ja saanut vastauksen, tai aloittaa itse keskustelun ongelmasta. Keskustelu ja Wiki ovat ne apuvälineet, joilla itse olen saanut parhaan avun.

Jos on tällainen ssd massamuistilla varustettu kone kuin tämä Asus Eee 901, jolla kirjoitan, tilanahtaus saattaa tulla vastaan ja ainakaan kahden systeemin rinnakkainasennus ei ole käytännöllistä, vaikkakin toki mahdollista. Tässähän on 4 Gt nopeampi muisti systeemille ja 16 Gt hitaampaa massamustia medialle. Juuri toissapäivänä jouduin kysymään neuvoa tilanahtauden takia keskustelusta ja sain apua lähes heti. Parissa vuodessa nämä ssd muistit ovat jo kasvaneet, nopeutuneet ja halvenneet, joten rinnakkaisasennus voi olla käytännöllistä jo näillekin.

Linuxin eri jakeluita voi myös asentaa samaan koneeseen rinnakkain useitakin. Silloin vasta pääsee todella niitä käyttämään ja kokeilemaan käytännön ominaisuuksia. Itse olen sillä tavalla kokeillut Zenwalkia, (en tosin tässä netbookissa,) ja totesin senkin hyvin mielenkiintoiseksi jakeluksi. Siinä tapuksessa en vain saanut ääniä toimimaan ja se projekti sitten jäi odottamaan parempia päiviä.

1393
Voit poistaa myös noita vastaavat headers-paketit, en muista nimen tarkkaa muotoa. Sillä ei tosin tainnut paljoa säästää tilaa, mutta itse olen ottanut tavaksi poistaa nuokin samalla kun hävitän vanhat kernelit.

Kiitti vinkistä! Niillä lähti vielä 300 Mt. Nyt alkaa olla tilaa samaan malliin kuin uudisasennuksessa. Mahtuu jo päivityskin kääntämään kylkeä.  ;D

1394
Hei,

Voisikohan joku kertoa yksinkertaisesti kuinka kannattaisi Ubuntu asentaa miniläppärille?
Kone on Acer Aspire One 751h, tukeeko tämä malli miten Linuxia?
Läppärissä ei siis ole cd- asemaa, niin miten asennus kannattaisi tehdä?
Mitä versiota suosittelisitte tähän?
Jos haluaa asentaa Ubuntun Windowsin rinnalle, niin se varmaan onnistuu asennuksen yhteydessä näppärästi?

Kiitos!

Tässä vähän omia kokemuksiani:

Tuossa edellä onkin linkki, josta pääsee näkemään, että aivan kaikki laitteet eivät kunnolla toimi Linuxissa tuolla koneella. Siinä jäljempänä olevassa keskustelussa selviää, että ne vaikeudet on voitettavissa. Jos olet aloittava Linux käyttäjä, kuten minäkin, suosittelen lukemaan täältä Ubuntu-Suomen ohjeista mahdollisimman tarkkaan kaiken mahdollisen asiaan liittyvän ja asentamaan sitten huolella Ubuntu 9.04 Netbook Remix:in. Tai odottamaan vielä vähän ja asentamaan sitten 10.04 NR:n. Asentaminen tehdään USB-tikulla, jonka valmistamisesta on myös hyvä ohje. Windowsin rinnalle asentaminen, esim. puolet levystä kummallekin, on hyvin viisasta. Kannattaa olla rohkea ja opetella Ubuntun säätäminen mieleiseksi. Se on hyvin palkitsevaa, ja oppiminen on hyvin mahdollista juuri Linuxin rakenteen ansiosta. Kun systeemi aikanaan toimii hyvin voit sitten laajentaa sen käyttämään koko levyä.

Itse käytän Asus Eee 901 pikkukonetta, jonka ostin valmiiksi Linuxilla asennettuna (koska arvelin sen siten olevan Linux-yhteensopiva). Se olikin ensi kosketus koko asiaan. Vaikka se oli tehtaalla asennettu, se ei kunnolla toiminut. Puutteet olivat siinä määrin vakavia, että vaihdoin sen Xsandrosiin perustuvan Linuxin Ubuntuun. Ja siitä se alkoi...

Varaudu siis oma-aloitteeseen systeeminhuoltoon ja loputtomaan tietotason kohottamiseen.  ;)

1395
Voit poistaa,

Jätä 2 uusinta.

Kiitos! Tein noin ja kaikki toimii edelleen. Tilaa vapautui 491 Mt. Heh! Melkein giga vapaata tilaa tiedostojärjestelmälle!

1396
Jatkanpa tätä ketjua vielä vähän kun tuli taas harjoiteltua systeemin huoltoa. Poistin nimittäin synapticilla aika paljon mielestäni tarpeettomia paketteja. Tilaa vapautui tähän miniläppäriin melkein 300 Mt. Kuulostaa vähältä, mutta aika paljon se on näissä pikkukoneissa 4 Gt:n ssd muistissa.

Sellaista kysyisin, jos joku ystävällisesti opettaisi, että voiko niitä vanhoja kerneleitä poistaa kun ne ottaa aika paljon tilaa, niistä vapautuisi useampi sata megaa? Onko ne edelleen joltain osiltaan käytössä vaiko vain uusin, kuten luulen? Täällä on tällaisia: Linux kernel image for version 2.6.28-11 ja -12 puuttuu, mutta -13, -14, -15, -16, -17 ovat ja luullakseni uusin Linux kernel image for version 2.6.28-18.

Käykö siinä hassusti, jos poistan nuo pienimmän numeroiset? Synaptic kyllä suostuu ne poistamaan, vie vaan mukanaan vastaavan numeroisen restricted modules paketin.

E: Niin... tämä on ubuntu nr 9.04

1397
Johan tuli kuuma tästä keskustelusta. Hyvähän se sinänsä on, mutta mitä aloittaja kysyikään?

Pitäisikö?
No ei tietenkään pidä, mutta onhan se sivistystä, jos kotimaassaan saa mahdollisuuden käyttää äidinkieltään. Joissakin maissa on tosi paljon erilaisia kieliä käytössä paljon suuremmilla väestömäärillä kun Suomessa. Meilläkin on suuria yrityksiä, jotka liiketoiminnan joustavuuden takia käyttävät englantia ja silloin kai on johdonmukaista, että koneetkin puhuvat sitä.

Käyttöjärjestelmien?
Aloittaja ei varmaankaan tarkoittanut kirjaimellisesti itse käyttöjärjestelmää, kyllä sen veran saisitte, hyvät ystävät, ymmärtää. Firefoxit ja muut Open Officet ovat erisnimiä, eikä sellaisia yleensä suomenneta kuin pitkäaikaisen käytön jälkeen, kuten Tukholma tai Lontoo, mutta Iso Omena on saanut pitää ameriikankielisen nimensä, jota en edes osaa kirjoittaa. Suomeksi on hyvä olla se käytössä olevan sovelluksen koneen suunnasta tuleva tekstimuotoinen palaute, joka käyttäjää ohjaa.

Suomenkielisiä?
On se niin mukavaa käyttää omaa kieltä. Ei se kuiten pakko ole. Ja vieraitten kielten opiskelu on hyvin kannatettavaa. Mutta suomenkielisiä - monikossa... Epäilen, että vain Linux on riittävän ihmisläheinen, ja erityisesti Ubuntu, jotta suomenkieli siinä vahvasti tulee säilymään. Voi tulla aika, jolloin kaupallisia tuotteita saa vain suurilla maailmankielillä. Niissäkään ei ranska, espanja ja kiina tule häviämään. Kieliopintoja siis piisaa.

1398
Lainaus
Itse vaihdoin kovalevyn CompactFlash korttiin adapterilla, ja virtaa riittää tod.  pidempään.

Asia ei ole noin yksinkertainen. Luin jostain testistä (en muista mistä) kun oli mitattu virrankulutuksia kovalevyn ja flash (ssd) laitteen välillä. Kun kovalevyn asetukset tehdään järkevästi, niin se pysähtyy silloin kun ei lueta tai kirjoiteta vähään aikaan. SSD taas kuluttaa vähän virtaa, mutta tasaisesti koko ajan. Talous voi siten olla parempikin pyörivällä kovalevyllä. (Tosin siinä testissä oli mukana USB HD ja USB SSD ja niiden virrankulutusta seurattiin.)

Ainakin virtaa säästyy, jos kytkee pois päältä bluetooth radion ja wlan radion, jos niitä ei käytä. Niiden virrankulutus on yllättävän suuri. Tosin juuri läppäreillähän niitä usein tarvitaan.

1399
Lainaus
Valitettavasti olet osittain väärässä tuosta kielien oppimismahdollisuudesta. Kun halusin oppikouluun, niin äiti ilmoitti, ettei meillä ole ennenkään kakaroita herroiksi koulutettu ja nyt vielä vähemmän, vaikka opettaja olisi järjestänyt ilmaisen koulun ja kirjat! Siis kansakoulu tuli käytyä 7 vuotta ja vuosi kansalaiskoulua. Siellä sain 4 tuntia englannin opetusta 2 tuntia syksyllä ja kaksi keväällä, joten siinä sitten oli nämä mainostamasi kielten opiskelut koulussa. Olet varmaan kirjoituksesi perusteella ollut oppikoulun käynyt kielten opettaja. Joka sitten myöhemmin on perehtynyt tietotekniikan opiskeluun ja siinäkin niin pitkälle kuin kirjoituksestasi voi päätellä.

Minä taas kuuluin siihen ryhmään, jota oppikoulaiset katsoivat pitkin nenänvarta halveksiva ilme naamalla. Tilanne oli minulle aika vaikea joskus, kun itsekin olisin halunnut opiskella, mutta heti töihin, kun koulusta pääsi, siinä minun oppikouluni sitten meni....
Kyllä Whiski oikeassa olet.
Mutta kyllä minulla kävi samoin kuin sinullakin. Kansakoulun kävin ja ammattikoulun. Elektroniikan alalla tein työni ja se oli syy, joka pakotti oppimaan vieraita kieliä. Edelleen luen niitä paremmin kuin kirjoitan, saatika puhun.
Kirjoitin kyllä, noin niin kuin yleisestiottaen, aloittajan kysymykseen vastatakseni. En ihan henkilökohtaisesti.
Edelleen olen sitä mieltä, että tämän laajan maan väki on sen verran pieni, että oman kielen asemaa pitää varjella. Kyllä suuret kielet pitävät puolensa.
Kansakoulun käyneenä näen punaista siinä, että kuvitellaan olevan jotenkin hienoa kun snoppaillaan englanninkielellä Suomessa, jossa on omakin kieli. Tuleeko vaikka limonaadimainos myyvämmäksi kun se on suomalaisessa telkkarissa (am)-englanniksi? Ymmärrän hyvin, että esim. Zenwalk ladataan pariisilaisesta palvelimesta ja ajetaan englanninkielisenä, koska suomeksi sitä ei ole. Olen kokeillut sitä ja pärjään sen kanssa mainiosti. Silti tervehdin lämmöllä aina niitä pioneereja, jotka suomentavat näitä vermeitä.

Kun Kuuhun piti lentää, se pallo piti ajoittain kiertää. Tällöin aina WHF radioyhteys Maahan katkesi aluksen ollessa Kuun takana. Siksi piti iso tietokone integroida yhdelle piilastulle, jotta se mahtui alukseen mukaan. Seurasin sitä lentoa Riihimäen etukassulla RAUK:n telkkarista. Jo muutamaa vuotta myöhemmin sama lastu oli käsissäni sotakoulussa samassa varuskunnassa. Mikroprosessori sanaakaan ei oltu vielä keksitty. Lisää osia tilattiin puhelimella USA:sta keskellä yötä. Puheet kirjoitettiin sanakirjan kanssa paperille muistiin ennen puhelua ja hyvin meni.

1400
Lainaus
Itse olen sitämieltä että käyttöjärjestelmät pitäisi olla Suomenkielisiä  ( varsinkin 10 - 30 vuotta tästä eteenpäin ). Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle ja käyttävät myös näitä vempaimia, suurimmalle osalle heistä ei missään vaiheessa ole opetettu sanaakaan englantia, osa oppinut pakosti työssä jos ei silloin aikoinaan käynyt ns, oppikoulua täytyy muistaa että senkin kävi vähemmistö ja suuri osa niistäkään ei ole pitänyt kielitaitoaan yllä.

Olen paljolti samaa mieltä, mutta hiukan eri syystä:
Me suuret ikäluokat osaamme nuoria paremmin vieraita kieliä. Jouduimme koulussa oppimaan niitä kutakuinkin samoja määriä kuin nykyisetkin koululaiset, ja opetimme niitä nuoriakin koko ikämme. (Ennen sotia syntyneillä oli hiukan huonompi tilanne.) Olemme myös ensimmäinen sukupolvi, joka sai matkailla maailmalla suuressa mitassa.
Suomenkieli on äidinkielemme ja meidän on sitä vaalittava. Ubuntu KK on ensimmäinen alun alkaen suomeksi tehty. Kiitos siitä suurtyöstä kehittäjille.

Mitä tulee itse tietokoneiden käyttöön ja ikäjakautumaan siinä, pyydän saada huomauttaa, että me suuret ikäluokat rakensimme nämä koneet ja internetin tähän uskoon, jota ne nyt ovat. Me myös opetimme nuoremmat jatkamaan sitä työtä. Meissä on todella paljon tietotekniikan käyttäjiä ja torjumme sillä yksinäisyyttä ja syrjäytymistä menestyksekkäästi. Ensimmäiset kuulentäjät kuuluvat meihin suuriin ikäluokkiin.

Edit: Kirotusvireitä korjasin. Ikänäköä nääs.

Sivuja: 1 ... 68 69 [70] 71 72 73