Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 65 66 [67] 68 69 ... 75
1321
gnome-terminal cat /proc/acpi/battery/BAT0/state

ACPI Dokumentti sanoo, että tuo proc/ on vanhentunut paikka, joten en tekisi tuota noin.

>Warning: /proc/acpi is being replaced by interfaces in /sys and new software should not look in /proc.

http://www.lesswatts.org/projects/acpi


Mitähän tuo nyt sitten vaikuttaa ja mihin?
Jos antaa loitsun:

Koodia: [Valitse]
:~$ cat /sys/class/power_supply/BAT0/uevent
POWER_SUPPLY_NAME=BAT0
POWER_SUPPLY_TYPE=Battery
POWER_SUPPLY_STATUS=Discharging
POWER_SUPPLY_PRESENT=1
POWER_SUPPLY_TECHNOLOGY=Li-ion
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_MIN_DESIGN=8400000
POWER_SUPPLY_VOLTAGE_NOW=7452000
POWER_SUPPLY_CURRENT_NOW=1399000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL_DESIGN=6580000
POWER_SUPPLY_CHARGE_FULL=5779000
POWER_SUPPLY_CHARGE_NOW=2173000
POWER_SUPPLY_MODEL_NAME=901
POWER_SUPPLY_MANUFACTURER=ASUS
POWER_SUPPLY_SERIAL_NUMBER=

saa tuollaisen tulosteen. Siinä on aivan yhtäpitävät arvot tuon edellä mainitun tulosteen kanssa. Nämä ovat 9.04 JJ:n tekemiä, mutta 10.04 LL antoi myös saman tuloksen kummallakin tavalla, paitsi, että Lucid ilmoittaa varaustilan mWh=milliwattitunteina, joka on siis jaettava volttimäärällä, jos haluaa mAh:ja.

1322
Laitealue / Vs: HP Pavilion dv5 1021eo akku ei lataudu
« : 31.07.10 - klo:10.56 »
Lainaus
Minusta olisi kyllä erittäin vastuutonta (jos Hong Kongilaiselle kaupalle) myydä koneeseen sopivaa akkua, jossa ei ole minkäänlaista suojapiiriä. Eli en usko ettei siinä mitään ole, mutta tiedä sitten... Näyttääkö muuten Gnome (tai mitä käytätkään) tietoja siitä akusta?

Pelkästään akun suojapiirien varassa ei onneksi jouduta olemaan. Se proppu on eräänlainen tuplavarmistus. Siksi onkin tärkeää valvoa itse akun tilaa, jos on sellainen "tuplasuojaamaton" akku.

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state

Tällä koodilla ainakin jotain näkee. (Gnomella ainakin). Jos on nimittäin niin, että akusta on jo kerran suojaukset joutuneet toimimaan niin voi käydä uudelleenkin. Tuolla koodilla näkee ainakin sen tärkeimmän, nimittäin sen, että akun täyteen tultua acpi lopettaa lataamisen, =latausvirta menee nollaan. Akun jännite ei myöskään saa mennä yli 4,2 V per kenno! Jos se latausvirta ei siinä kohdassa katkea alkaa vetyä syntyä.

(Akkujen täysi jännite on siis tuon 4,2 Voltin monikertoja kennojen lukumäärän mukaan.)

Osaisikohan joku fakiiri neuvoa tuon acpi:n säätämisen niin, että jännitteen ylärajan saisi asetettua 4,1 Volttiin per kenno? Sillä säästäisi akkukustannuksia ainakin yhdellä kertaluokalla ilman kapasiteetin laskua enempää kuin 10%. En tosin tiedä: onko tuo lataus niin sisäänrakennettu koneen rautaan, että siihen ei voi vaikuttaa.

1323
Ainakin tällä tapaa pitäsi onnistua:

1. Luo kotikansioon uusi tyhjä tiedosto jonka nimeksi vaikka "koodia" ja sisällöksi:
Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
sleep 5

2. Valitse tiedoston ominaisuuksista "Oikeudet" ja sieltä täppäät "Salli tiedoston suoritus ohjelmana"

3. Kokeile suorittaa komento:
Koodia: [Valitse]
gnome-terminal -x /home/(käyttäjänimi)/koodia
Jos toimi niin nimeä tiedosto "koodia" muotoon ".koodia" (piilotiedostoksi) ja laita pikanäppäimeen:
Koodia: [Valitse]
gnome-terminal -x /home/(käyttäjänimi)/.koodia

Tämäpä olikin ovela konsti! Jees, nyt toimii. Teen vielä lämpötilan valvonnalle saman konstin. Onhan niille ihan ohjauspanelinäyttäjä, mutta ei sinne kaikki mahdu, kun on tämä mopoläppäri, ja noita tietoja kuitenkin harvoin tarvitsee.

Kiitos koko porukalle. ;D

1324
Äkkiä vaan vilahtaa ja sen verran ehtii lukea (kun monta kertaa paina pikanäppäintä), että sleep komento ei kelpaa noilla millään etumerkeillänsä eikä niitä ilman, "tiedostoa tai jne.. ei ole"... virheilmoitus ilmaantuu siihen loppuun. Ne akun tilan arvot siinä vilahtavat kyllä aivan oikein, ja ne tulee ilman sleeppiäkin.

Mikähän kirjoitusasu olisi täsmälleen oikein?

Nyt siinä lukee: gnome-terminal -x cat /proc/acpi/battery/BAT0/state ;sleep 5
Ja puolipisteen edessä ei ole välilyöntiä. Jos on niin sitten vilahtaa vain pelkkä pääte tyhjänä ja kursori ylänurkassa.

1325
Vähän lähemmäksi pääsin.

gnome-terminal -x cat /proc/acpi/battery/BAT0/state ; sleep 5

Tämä avaa päätteen ja vilauttaa sen halutun tekstin (akun latauksen tilan) mutta vain vilauttaa. Sama onko puolipiste sleep-sanan edessä vai ei ja sama mikä numero, vaikka 55.

Olisiko joku muu odotuskäsky olemassa?

Lainaus
Entäpä tällainen vaihtoehto:

xmessage -timeout 10 -nearmouse -buttons "Roger:0" `cat /proc/acpi/battery/BAT0/state`

Tällä ei ainakaan mitään näkyvää tullut, mutta jotain prosessori kyllä teki silläkin kun sininen piikki tuli tehoilmaisimeen, mutta sekin taitaa sulkea päätteen niin äkkiä, että ei näytä mitään.

1326
Asetukset>pikanäppäimet>oma näppäin>lisää ja siihen syötin nimen, näppäinyhdistelmän ja komennoksi:

gnome-terminal cat /proc/acpi/battery/BAT0/state

Mutta vain pääte aukeaa ja tuota cat... rimpsua se ei suorita. Ei niin vakava puute, mutta olisi kätevä akun valvontaan, ettei tarvitsisi aina käsin kirjoittaa pitkää loitsua.

Onko tuo edes mahdollinen toiminta?

1327
Laitealue / Vs: 10.04/asus x701 ääniongelma
« : 30.07.10 - klo:13.43 »
Äänien kanssa kamppailin pitkään ja sain ratkaistuakin. Kalusto oli vähän eri, mutta aika lähellä noita mainittuja. Jospa sen seikkailun jokin kohta auttaisi...

http://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=30199.0#top

Onnea säätöön...;)

1328
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 29.07.10 - klo:13.46 »
Tuokin unohtui mainita, että tämä minun kone on edelleenkin 9.04 JJ. Ja nuo antamani akun statukset on siis lähellä samaa kuin @Tha-Fox 10.04 LL, siis periaatteessa, vaikka akun kapasiteetti onkin lysähtänyt. Maksimijännite lopettaa näköjään latauksen ohjelmallisesti. Jos kone roikkuu alvariinsa verkkojohdossa ja jännite tuossa haitallisessa maksimissa, voi se ollakin syy siihen ennenaikaiseen vanhuuteen*. Näin olen antanut itseni ymmärtää tuolta wikin lähteistä.

Nyt pitäisi oppia se latausohjelmiston säätäminen. Akku kestäisi pitkään, jos sen lataus pysähtyisi jo 90% kohdalla. Akkukäytön ajan kustannuksella tietysti. Tai jännitteellä 3,95 V. Nythän se tuntuu varautuvan aivan tappiin 4,2 V miinus lämpötilan aiheuttama alenema**. Mutta tarvitaanko todella sitä 6,6 Ah, vai riittääkö 6 Ah?

Kone taitaa toimia ilman akkuakin ihan hyvin, mutta varakäynti puuttuu.

*Edit:
Tämä on oma arvioni. Voi olla, että ei ole mitään väliä onko johto kiinni vai irti.

**Edit:
Kun latausvirta kulkee akun läpi sen jännitteeseen summautuu akun sisävastuksen jännitehäviö ihan ohminlain mukaan. Kun latausvirta katkeaa se häviökin poistuu ja napajännite alenee. Se alenema on 0,3 V:n luokkaa. Kun sen voi mitata vain koneen käydessä, siitä osa on niinikään sisävastuksen jännitehäviötä, mutta purkauksella ja napaisuudeltaan kääntyneenä. Todellinen jännitehäviö on 0,1 V laskujeni mukaan. Se riippuu siis sisävastuksesta, joka on akun vanhenemisen eräs mitta. Tässä puolentoista vuoden vanhassa eee 901 akussa se on nyt n. 100 milliohmia.

1329
Laitealue / Vs: HP Pavilion dv5 1021eo akku ei lataudu
« : 28.07.10 - klo:19.11 »
Onnea uudelle akulle!

Tässä välissä kohotin myös omaa tietämykseni tasoa: Jos se on lithium-ion akku, siinä kuuluu olla se suojaproppu. Kun sitä ei ole on pidettävä itse huoli, että ylilatausta ja vetyä ei pääse syntymään ja räjähtämään. Älä siis lataa sitä koskaan yli 90% varaustilaan, äläkä varsinkaan jätä latausjohtoa kiinni akun täytyttyä. Samalla sen akun elinikä moninkertaistuu (tuhansia lataus-purkaus syklejä). Kun akku tyhjenee, laita se heti lataukseen. Tyhjänä seistessään se tuhoutuu muutamassa päivässä. Tämä siis koskee lithium-ioni akkuja, ja tietolähde on wikipediasta.

1330
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 28.07.10 - klo:16.05 »
Kyllähän akkujen takuut usein ovat koneen takuuta lyhyempiä, mutta sehän on vain myyjäliikkeen antama lisäetu myynnin edistämis tarkoituksessa. Ostin tämän koneen helmikuussa 2009 ja akku on edelleen hyvässä iskussa. Sen päällä lukee 6600 mAh ja jonkin ohjelmallisen mittarin mukaan kapasitettia on jäljellä 6054 mAh. Ja tätä konetta on käytetty vähintään akullinen lähes joka päivä. Kun @Tha-Fox akku on menettänyt kapasiteetistaan suurimman osan, jäljellä 1/6 osa, ja jos kauppias pesee asiasta kätensä, kannattaisi soittaa kauppiaan kanssa maahantuojalle ja kysyä: onko tuo kohtuullinen heidän mielestään, ja lähettävätkö hinnassa vastaantulevan uuden akun? Minusta se olisi reilua. Muussa tapauksessa sen, luullakseni kalliin, akun voinee uudelleenkennottaa.

Ei takuu ole ainoa laatutavaran mitta, kyllä laitteilta pitää voida odottaa kohtuullista kestävyyttä. Eikä saa olla liian kiltti kuluttaja.

Edit:
Hups... korjasin vuoden 2008 > 2009

1331
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 27.07.10 - klo:18.15 »
Siinä on paljon sellaista kemiaa, jonka kai kuuluukin mennä yli hilseen, yritin poimia siitä oleellisen. Mutta tuo lataus näyttäisi suoriutuneen siten, että jännite on saavutettu (present voltage:         8316 mV), ja lataus siksi katkaistu normaalilla tavalla (ylilatauksen estämiseksi). Koska kapasiteetti (remaining capacity:      1049 mAh) on pahasti alamittainen, ja muistaakseni mainitsit sen koneenkin käyneen sillä akulla kovin lyhyen ajan ennen uutta täyttötarvetta, ottaisin tulosteet mukaan noista kahdesta verrokista ja menisin liikkeeseen kysymään takuun pitävyyttä. Ehkä siellä olisi esittelykone, jolla voisi koittaa täyttää sitä epäilyksenalaista akkua, sekä koittaa täyttää sillä epäilyksenalaisella koneella toista akkua. Jos insinöörien varoitukseen on uskominen, voi olla jopa kohtalokkaan vaarallista käyttää sitä viallista akkua (vetypurkausvaara), ja lopunperin, nehän ovat kulutustavaraa.

Muoks:
Niin... kumpikaan kenno ei ole mennyt oikosulkuun eikä poikki (jännitteestä päätellen), eikä jännitteen ylärajoilla pitäminen kovin nopeasti akkua heikennä, ja jos se ei ole tavan takaa aivan tyhjänä seissyt viikkokaupalla, niin ei kapasiteetti saa noin lysähtää. Risa se on!

1332
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 25.07.10 - klo:12.37 »
Unohdin, että läppärit on nykyään samanlaisia kuin Nokian kännykät. Sammutin koneen, otin akun ja virtajohdon irti, pidin hetken aikaa virtanappia pohjassa, (luin jostain googletuksen tuloksesta, että tämä tyhjentäisi vielä viimeisetkin virrat laitteesta) laitoin virtajohdon kiinni, kiinnitin akun ja kone käyntiin. Nyt ainakin vaikuttaisi lataavan ja ilmoittaa, että 50 minuutin päästä pitäisi olla täysi latinki. Seuraamme tilannetta!

Otetaankin komento takas. Näköjään tuo akku latautuu tasan 77,2 %:iin, eikä liiku siitä mihinkään. Olisikohan jotain komentoa, jolla näkisi tuon akun varauksen tason? Ajattelin, jos akku olisikin täysi, mutta Ubuntu näyttäisi sen esim. rikkinäisen acpin takia vajaana. Muutenhan tuolla ei olisi väliä, mutta punainen akkuvalo koneen etureunassa välkkyy nyt koko ajan.

Täytyy pitkin hampain myöntää, että siellä akun sisällä taitaa sittenkin olla jokin regulaattori tai hakkuri. yritin mitata volttipuntarilla akun napajännitettä sen liittimistä, mutta eihän siitä mitään järkevää tule. Parin nastan (5 nastaa) välillä oli 2,5 V, joten se ei ole mikään oikea arvo. Enkä suosittele muutenkaan sen liittimen ronkkimista. Oikosulun ja akun poksahtamisen vaara on aivan ilmeinen. Jollain ohjelmallisella konstilla se täytyy selvittää. Tällaisella koodilla sain näkymään akun jännitteet ja latausvirrat, mutta nehän on juuri sen acpin mielipiteitä, joten jos se on kupeellansa...

Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            2349 mA
remaining capacity:      4069 mAh
present voltage:         7992 mV
Ja 68,2% oli tuolloin akun varaus siitä kuvakkeesta hiirellä katsoen. Näyttäisi olevan ainakin tuo latausvirran arvo 2,349 A ja sen verran laturi tuntuisi lämpenevän. Laturin nimellis maksimivirta on sen pohjaan leimattu 3 A. Lieneekö tuo present rate aina sama jostain tiedostosta saatu, vai tosiaan mittausarvo?
Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            2302 mA
remaining capacity:      4715 mAh
present voltage:         8120 mV
Ja tuossa 83%. Ainakin ne arvot muuttuvat varauksen kasvaessa.

Lisäys:
Koodia: [Valitse]
~$ cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6054 mAh
present voltage:         8288 mV

Tässä verrokiksi 100% varauksen tiedot.

Lisäksi opettelin asiaa Wikipedian ja sen monien lähteiden kautta. Oppimani mukaan tässä koneessa (eee 901) näyttäisi olevan kaksi kennoinen lithium-ioni akku, joka on sellaista tyyppiä, että elektrodit ovat grafiitti ja koboltti ja varauksenkuljettajina lithium-ionit. Tämän päättelin siitä, että eri akkutyypeillä on hyvin erilaiset napajännitteet ja tähän näyttäisi sopivan tuo mainittu. Wikipedian monista lähteistä, joiden oikeellisuutta ei ole mitään syytä epäillä, tein seuraavan tiivistelmän:

Lithium - ioni akkujen jännitteet/kenno (grafiitti - koboltti kennoilla)

Eri elektrodi materiaaleilla on aivan erilaiset napajännitteet. Lithium - ioni akkuja ei saa sekoittaa lithiumakkuihin, joka on eri asia.
Lämpötila noustessaan alentaa napajännitettä.

nimellinen 4,20 V (+/- 0,05 V).
50% varaus on yleensä 3,8 V.
varaus enintään 4,1 V:iin vähentää kapasiteettia vain 10 %, mutta lisää elinikää paljon.
vaarallinen ylilataus 4,3 V aiheuttaa hapen vapautumista ja mahdollisen räjähdyksen.
paras ylärajajännite on 3,92 V
vahingoittuu alle 2,5 V varauksessa.
laite yleensä katkaisee purkauksen 2,7-3 V:iin.
kupari siltoja muodostuu ja oikosulkee kennon 1,5 V:n alivarauksessa muutamassa päivässä.

Jos haluaa akun kestävän pitkään käyttöä:
Ei saa pitää täyttä akkua aina latauksessa kiinni.
Tyhjentynyt akku on heti ladattava.
Ei saa pitää akkua kuumassa.
Näin menetellen akku kestää tuhansia lataus/purkaus kertoja.

Jos akku on pitkään tyhjänä, sen omapurkaus syväpurkaa sen ja joku kennoista saattaa oikosulkeutua pelkäksi kuparijohtimeksi (tämä on oma päätelmäni Wikipediasta rivien välistä) Tällöin akun kokonais napajännite laskee sen kennon 4,1 voltin verran täyteen ladatusta mitattuna.

1333
Ubuntu tietokoneissa / Vs: netbook näytöllä ubuntu?!
« : 24.07.10 - klo:18.18 »
Ai niin... unohdin mainita, että ikkunan hiirellä siirtäminen vaatii, että on asetettu jokin liikuttamisnäppäin >asetukset>ikkunat>siirtonäppäimelle täppä. Vaikkapa alt tai se winukan lippunäppäin, sittenhän saa sillekin turhakkeelle jonkin käytön.



Niin... ja jos vaiva tuli kuntoon, niin lisää otsikkoon [RATKAISTU]. Kiitos.

1334
Ubuntu tietokoneissa / Vs: netbook näytöllä ubuntu?!
« : 22.07.10 - klo:17.43 »
Paina samalla kertaa Alt nappi alas ja hiiren vasemmalla korvalla ikkunan kentästä kiinni ja raahaa ikkunaa sopivasti, että kaikki härpäkkeet näkyy.

1335
Laitealue / Vs: eeepc lämpötila
« : 22.07.10 - klo:17.37 »
Lainaus
Ei toimi, vaikka Xsensors onkin asennettu
Lainaus
Tiedostoa tai hakemistoa ei ole
No. En kai tuolla mitään olisi tehnytkään....

Kyllä se toimii kun käsky vaan on oikein. Veikkaan, että se yksi tiedostonnimi on väärä "cat /proc/acpi/thermal_zone/THRM/temperature" saattaa olla oikea, mutta se THRM täytyy tarkistaa tiedostoselaimella ja korjata käskyyn. Ja kirjainkoollakin on merkitystä, ja ensimmäisen cat käskyn perässä on välilyönti ennen / merkkiä. "Tiedostoa tai hakemistoa ei ole" on yleensä merkki kirjoitusasun tai tiedostonnimien virhellisyydestä. Nämä koneet ovat niin pikkumaisia.

Mitään sillä teekään kun joskus harvoin, siksi en ole mitään applettia siihen asennellut. Joskus kuitenkin tulee mieleen, että kuinkahan kuuma tämä on? Silloin siitä voi kurkata ja saa oikean mittariarvon pelkän mustatuntuu arvion asemasta.

1336
Laitealue / Vs: eeepc lämpötila
« : 21.07.10 - klo:16.46 »
Lainaus
Saattaa olla ihan suorituskyvyn mittareitakin, joissa lämpötila-arvo, mutta olen toistaiseksi tyytynyt päätteeltä katsomaan komennolla:

Koodia:

cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature

Hupsista!
Unohdin mainita, että tuon käskyn toimiminen edellyttää Xsensors paketin asentamista. Se löytyy helposti Ubuntun pakettivarastosta "lisää/poista sovelluksia" työkalulla.

1337
Laitealue / Vs: eeepc lämpötila
« : 20.07.10 - klo:17.27 »
Saattaa olla ihan suorituskyvyn mittareitakin, joissa lämpötila-arvo, mutta olen toistaiseksi tyytynyt päätteeltä katsomaan komennolla:

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/thermal_zone/TZ00/temperature

Siinä on kohta TZ00, joka riippuu systeemistä, joten mene ensin tiedostoselaimella kohtaan:

/proc/acpi/thermal_zone

ja katso siinä olevan kansion nimi, siis se kansio, jonka sisällä on mm. tuo temperature. Korjaa sitten tuohon loitsuun TZ00:n tilalle sen oikea nimi.

Tämä on 9.04 NBR ja eee 901. Jos nämä lämpötilat käyvät vertailuksi niin ne ovat jotain 50-55 akkukäytöllä ja 55-65 verkkokäytöllä näillä kesähelteillä. Aika kuumana siis tuntuu käsissä tämäkin.

Tuo loitsu kun on pitkänläntä ja muisti huono niin olen tehnyt siitä muistilapun yläpaneliin ja siitä kopioin sen päätteelle.  ::)

Ai niin... sinullahan (netbook jakelussa) se yläpaneli on lukossa. Sitä muistilappua ei siis saa sinne, paitsi jos avaa sen lukituksen. Siitä on juttua täällä:

http://maketecheasier.com/unlock-gnome-panel-in-ubuntu-netbook-edition-une/2010/04/25

1338
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja Ubuntu 10.04
« : 20.07.10 - klo:13.07 »
Vastaanpa tässä itselleni vähän keskusteluaiheesta poiketen, mutta sitä sivuten. Ubuntu 10.04 netbook jakelun yläpaneliahan ei voi muokata mieleisekseen koska se on jostain syystä lukittu. Lukituksen voi kuitenkin avata. Huomasin täällä keskustelussa tällaisen linkin asiasta:

Lainaus
http://maketecheasier.com/unlock-gnome-panel-in-ubuntu-netbook-edition-une/2010/04/25

En ole kokeillut kuinka toimii, mutta tuosta linkin keskustelusta päätellen saattaa toimiakin. Se on sitten toinen juttu, miksi se on lukittu ja mitä uusia vaikeuksia tulee sen lukituksen avaamisesta?

Sekin on harkitsemisen arvoinen asia: mitä lisäarvoa netbook työpöytä tuo verrattuna normaaliin desktopiin?

Minullakin on tämä "aito mopo", eli ssd muistilla 4+16 Gt toimiva eee. Siihen 4 Gt:n muistitilaan pitäisi saada / osio mahtumaan, ja mahtuuhan se, mutta on välillä päivitysten myötä täytynyt vapautella tilaa, kun ei päivitykset mahtuneet kääntämään kylkeään. Ei se varsinainen ongelma ole, mutta desktop on vähän pienempi tiedostokooltaan kuin netbook.

Ja jostain syystä nykyisiin pikkukoneisiinkin on laitettu mekaaninen käkikellotekniikan kiintolevy. Minusta ssd on paljon parempi näissä pienissä laitteissa. Syy on mekaaninen kestävyys. Pieni ja kevyt laite saa aikaan kovia kolhuja täristessään jossain junan pöydällä. Isommalla läppärillä on enemmän massaa ja kopsahdukset hitaampia. Mutta se kai on kustannuskysymys. Levytilakysymys se ei ole, tikkuja ja UbuntuOne palvelua voi aina käyttää.

1339
Laitealue / Vs: Miniläppärit ja Ubuntu 10.04
« : 19.07.10 - klo:17.42 »
Tarkkaan kannattaa kokeilla, että kaikki toimii. Itselläni on Asus eee 901 ja tämä on pelannut aivan loistavasti. Pientä tuunaamista on tarvittu esim: skannerin yhteensopivuudessa, mutta sehän on skannerin vika. Kamera lähti käyntiin, kun kävin enabloimassa sen biosista. Olen käyttänyt 9.04 UNR jakelua ja hyvin tyytyväinen siihen. Itseasiassa käytän sitä vieläkin koska en ole osannut päättää: asentaisinko 10.04 desctopin vai netbookin? Jälkimmäinen nimittäin ei antanut (sd-kortilta kokeillessa) säätää lainkaan yläpaneliaan, joka on paha puute. Olenkin kiinnostunut muiden kokemuksista: Onko jo jokin päivitys korjannut tuon puutteen? Jos hyviä uutisia siitä ei lokakuuhun mennessä tule asennan sitten desctop jakelun. Sellaista jo kokeilin sd-kortilta ja se toimi kaikilta niiltä osiltaan, joita keksin testata. Netti 3g-modeemitikkuja en koittanut. Siinä on myös se etu, että saa ne lisätyöpöydät käyttöön, jota netbook jakelussa ei ole. Kyllä siitäkin saa yhdelläkin ohjauspanelilla ihan kelvollisen, meinaan jos haluaa säästää tilaa, eikä halua kahta panelia.

Sellaista olen kuullut, että eee:ssäkin on eri tuotantoerissä erilaisia wlan sovittimia, joten kannattaa varmistua wlanin toiminnasta ja kiinnittää huomiota siihen, että sen toimii halutuilla salauksilla, kuten wpa ja wpa2 ja wep, ja myös silloin kun tukiasema on peittänyt verkkonimensä. Tämä eee+9.04 ei nimittäin toimi peitetyllä verkkonimellä wpa2 salauksella mutta 10.04:n kanssa toimii.

Edit:
Kirotusvireitä korjasin.

Edit:
Unohdin mainita nuo wlan sovittimet. Tässä eee 901:ssä on RaLink RT2860 ja toisessa Asus A6R normaalikokoisessa läppärisssä on Broadcom Airfoce one. Molemmat toimivat moitteetta ja kertalaakilla 10.04:llä, mutta RT2860 ei toimi vanhemmilla jakeluilla wpa2 salauksella nimensä peittävässä wlan verkossa. Broadcom oli kaikilla aikaisemmilla jakeluilla varsinainen murheenkryyni, mutta nyt Lucidilla pelaa sekin ilman mitään firmwaren imurointia ihan kerralla asennuksen jälkeen.

1340
Laitealue / Vs: SD-muistikortin lukija ei pelaa?
« : 18.07.10 - klo:15.09 »
Lisäänpä vielä kommentin tähän vanhaan ketjuun. Kahlasin nimittäin nettikauppoja aika pitkään, enkä löytänyt yhtään usb-muistikortinlukijaa, joka toimisi myös Linuxissa. Ainakin maininnat käyttöjärjestelmä vaatimuksista olivat poikkeuksetta vain Windows ympäristöön sopivia. Muutama maininta oli mäkistä, mutta Linuxista ei sanaakaan. Ei niitä siis verkkokaupoista ainakaan voi ostaa, tai voi, koska onhan se palautusoikeus, mutta ei tunnu oikealta tilata vain kokeillakseen ilman selvää tietoa Linux yhteensopivuudesta. Jos verkkosivulla ei ole mainintaa niin oletan, että turha sitä on puhelimellakaan kysyä.

Sivuja: 1 ... 65 66 [67] 68 69 ... 75