Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Hajakenttä

Sivuja: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 75
1301
On kai uskottava, että kunnolla ei saa toimimaan tätä (laite, ajuri, käyttöjärjestelmä) yhdistelmää. Koneen näytönohjain ja saatavilla olevat ajurit sille eivät taida käyttää 3D-ominaisuuksia kunnolla Lucidin kanssa. Se on harmillinen takaisku, koska Karmicilla kaikki vielä toimi. Lucidillakin yrittää vielä toisinaan satunnaisesti, joka myös on aika omituista. Ilman jotain Stellariumia voi kyllä elää, mutta kysymyksessä taitaa olla koko 3D-kiihdytyksen toiminta.

Toisella koneella (Asus eee 901 ja UNR 9.04) 3D-kiihdytys toimii moitteettomasti, mutta laitekokoonpano onkin vähän toisenlainen:

Koodia: [Valitse]
:~$ lspci -nn | grep VGA
00:02.0 VGA compatible controller [0300]: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller [8086:27ae] (rev 03)

Ja tämäkin loitsu antaa hiukan toisenlaisen tuloksen:

Koodia: [Valitse]
:~$ glxinfo |grep render
get fences failed: -1
param: 6, val: 0
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI Intel(R) 945GME GEM 20090326 2009Q1 RC2 x86/MMX/SSE2

Menee ohi aiheen, mutta laitoin vertailun vuoksi näkyville, jos joku sattuu samaa asiaa säätämään.

1302
Kun minulla on tämä sama wlan radiopiiri rt-2860 tässä eee 901 koneessa, niin verrokiksi laitoin normiubuntun 10.04 Lucidin (ei netbook remix) sd-kortilta pyörimään ja sillä nyt kirjoitan tässä wlan-verkon yli. Ei ole mitään vaikeutta ja yhteyden muodostuminenkin tapahtui aivan hetkessä. (Sivumennen sanoen: aivan salamannopeasti yhdistyy myös toisen koneemme, aikaisemmin ongelmia tuottanut, Broadcom Air-Forse-One.)

Tässä on vähän lunttilappua siitä asetelmasta, joka minulla on koneessa ja tukiasemassa:

>Järjestelmä>Asetukset>verkkoyhteydet...välilehti>langaton...Klikkaa korostus sen nimiseen langattomaan yhteyteen, jonka niminen sinne on luotu, ja sitten>muokkaa.

Ikkunassa näkyy ylinnä sen yhteyden nimi. (Jos se on luotu "lennossa" klikkaamalla yläpalkin langattomien kuvaketta ja valitsemalla alueella kuuluvien verkkojen luettelosta oman verkon nimi ja antamalla salasana, sen nimen edessä lukee Auto.) Seuraavana pitää olla ruksi ruudussa "yhdistä automaattisesti". Seuraavalla rivillä on luukussaan sama SSID verkkonimi, joka on tukiasemalle annettu, ja sen on oltava täsmälleen oikein. (En ole kokeillut kuinka käy, jos näppäimistön merkistökoodaus on eri asettaessa tukiasemaa ja asettaessa Ubuntua.) Seuraavalla rivillä lukee menetelmä "infrastruktuuri". Älkää kysykö mitä se tarkoittaa. Kaksi seuraavaa luukkua ovat tyhjiä: BSSID ja MAC-osoite. (Toki MAC voisi olla käytössä, mutta en ole kokeillut. Silloin sen on oltava täsmälleen sama kuin tukiaseman luettelossa.) Seuraavalla rivillä on MTU: "Automaattinen". Alhaalla on vielä tyhjä ruksin paikka kohdassa: Saatavilla kaikille käyttäjille. Välilehdellä>Langaton tietoturva on ylhäällä samat yhteyden nimi ja ruksi yhdistä automaattisesti ja seuraavalla rivillä luukussansa Turvallisuus: "WPA&WPA2 (henkilökohtainen). Seuraavalla rivillä Salasana: "pallukoita" ja sen alla tyhjä ruksin paikka "näytä salasana". Aivan alareunassa myös tyhjä ruksipaikka "Saatavilla kaikille käyttäjille"

Kun tuossa aikaisemmin väitin, että salasanan on oltava heksakoodia, se johtuu (käytössäni olevan) tukiaseman vaatimuksista, ei Ubuntun. Ohjekirjasta voi saada käsityksen, että tukiasema hyväksyy minkä merkin vain ja välimerkitkin, mutta käytännössä laite (Telewell) on hyvin tarkka siitä, että 10 merkkinen koodi on heksaa ja jos käytetään kaikkia ascii merkkejä niitä on oltava 5 kpl. (En ole kokeillut sitäkään mitä tapahtuu, jos merkistökoodaus on ascii merkkejä syöttäessä eri tukiaseman configuroinnissa kuin Ubuntun säätämisessä.)

Voihan olla, että laitteiden ajureissa on jotain eroja, mutta en jaksa uskoa, että Asus olisi tehnyt samalle raudalle niin paljon erilaista rakennelmaa. Joten olen sitä mieltä, että täytyy sen toimia. MOT.

Edit.
Korjasin kirjoitusvirheitä.

Lisäys vielä:
Tukiaseman asetuksiin laitoin SSID: ei peitetty. (Voisi olla petettykin, mutta 9.04, jota normaalisti käytän, ei siedä sitä.)

1303
Toimiiko paremmin, jos käynnistät koneen uudelleen etkä avaa mitään muita ohjelmia ennen kuin kokeilet Stellariumia.

On sitä tullut monta kertaa yritettyä. Tosin, on vaikea laittaa stellariumia ihan ekaksi. Monenlaista verkko- ja muuta ohjelmaa kun käy jo valmiiksi sitä käynnistäessä, mutta mitään suoranaisesti valittavissa olevaa ohjelmaa ei ole. Prosessorin suorituskyvyn ilmaisinkaan ei näytä kuin ihan normaalia kuormitusta, ei ainakaan yli puolta maksimista.

1304

Koodia: [Valitse]
:~$ glxinfo |grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RS400 5A62) 20090101 x86/MMX/SSE2 NO-TCL DRI2

Yhtään en käsitä, mitä tuo nyt tarkoittaa?

Lähinnä tuosta selviää, että käytetään näytönohjaimen 3d kiihdytystä. Lisäksi siinä on tietoa versioista ym. Käytössä olisi voinut olla jostain syystä vaikka software rasterizer joka toimii muuten, mutta on hidas.

Toisten ohjelmien asennus voisi asentaa samalla muita paketteja riippuvuuksina, mutta Stellariuminkin riippuvuuksina pitäisi tulla tarvittavat paketit. Tiedostosta /var/log/apt/history.log löytyy tiedot mukana tulleista riippuvuuksista, jos asia jäi vaivaamaan.



En osaa penkoa, mitä riippuvuuksia mikäkin tarvitsee ja onko kaikki tarvittavat tulleet? Näyttäisi kuitenkin siltä, että Stellariumin asennuksessa tulleista ja Celestian asennuksessa tulleista valtaosa ovat samoja, koskapa Celestia ei tuonut itsensä lisäksi muuta kuin kaksi. Vai olenko ihan väärässä. Tuosta tiedostosta ote tässä:

Lainaus
Start-Date: 2010-08-13  11:11:25
Install: libqt4-opengl (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-sql-mysql (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-dbus (4.6.2-0ubuntu5), mysql-common (5.1.41-3ubuntu12.6), libqtcore4 (4.6.2-0ubuntu5), stellarium (0.10.4-0ubuntu1), stellarium-data (0.10.4-0ubuntu1), libqt4-sql (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-svg (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-xml (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-network (4.6.2-0ubuntu5), libmysqlclient16 (5.1.41-3ubuntu12.6), libqtgui4 (4.6.2-0ubuntu5), libqt4-script (4.6.2-0ubuntu5), libaudio2 (1.9.2-3)
End-Date: 2010-08-13  11:11:52

Ja tässä:

Lainaus
Start-Date: 2010-08-15  11:09:00
Install: celestia-gnome (1.6.0+dfsg-1ubuntu1), liblua5.1-0 (5.1.4-5), celestia-common (1.6.0+dfsg-1ubuntu1), libgtkglext1 (1.2.0-1ubuntu1)
End-Date: 2010-08-15  11:09:20

Siinä näyttäisi olevan kaksi: liblua5.1-0, ja libgtkglext1, jotka ovat uusia Celestian lisäksi, lienevät sen tarpeita.

Ja tämähän tehtiin siinä välissä:

Lainaus
Start-Date: 2010-08-15  10:53:15
Install: mesa-utils (7.7.1-1ubuntu3)
End-Date: 2010-08-15  10:53:24

Tuossa ei näytä tulleen mitään tykötarpeita.

1305
Ilo oli väliaikainen. Taas tänään piti katsoa Venuksen paikka taivaalta, mutta piti avata toinen kone. Tllä koneella (Asus A6R) ei taaskaan näyttä 3D toimivan. Stellarium ja Celestia molemmat toimivat n: 10 sekunnin viiveellä jokaisen klikkauksen jälkeen. Eilen ne vielä pelasivat moitteetta ja sekin oli yllätys pitkän tökkimisen jälkeen.

Koodia: [Valitse]

[code:~$ glxinfo |grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RS400 5A62) 20090101 x86/MMX/SSE2 NO-TCL DRI2
]

Tuo loitsu näyttää edelleen samalta kuin eilenkin, ja nytkin on toisessa työtilassa Celestia auki.

Jotain kummallista siis on. Jotain sattumalta toisinaan esiintyvää. Sellaistakin huomasin, että sekä Stellariumin, että Celestian käynnistyksessä tervehdysmessun aikana näkyvässä ikkunassa olevan latauspalkin latauksen eteneminen ei näy lainkaan kuten se toimivalla ohjelmalla näkyy. Koko alkuikkuna vain vilahtaa hetken ja sitten tulee pitkäksi aikaa musta ruutu.

Edit:
Korjasin kun lipsahti ensimmäinen kappale koodi merkkien sisälle.

1306
Totanoin... Mitenkähän voisi testuuttaa tuota OpenGL juttua? Mikähän ohjelma olisi sellainen, joka myös käyttäisi sitä tukea?

Vaikkapa Celestia tai Google Earth (asennusohje täällä).

Voit myös kokeilla, toimivatko työpöytätehosteet ollenkaan, mutta siinä on ehkä riski, että työpöytä jumiutuu, etkä pääse helposti kytkemään tehosteita (Compizia) pois päältä.

Lainaus
Tai voisiko sen OpenGL jutun päivittää tai jotain? Öh... mikä se edes on? ::)

OpenGL on (3D-)grafiikkarajapinta ajurin ja sovellusten välissä. Tässä tapauksessa mahdollinen vika on matalan tason koodissa näytönohjaimen ajurissa tai kernelissä. Molemmat voi kyllä päivittää, mutta en ehkä lähtisi siihen hommaan pelkän Stellariumin vuoksi. Ubuntu 10.10 on helpompi ratkaisu, jos vika on jo korjattu sen radeon-ajurissa.

Lainaus
Gimp käyttää (wikin mukaan) vektorigrafiikkaa... Se ainakin toimii ja tottelee aivan mainiosti. Kuvan zoomauksen ainakin luulisi nyppivän, jos olisi nyppiäkseen.

Gimp käyttää zoomauksiin ja muuhun piirtoon X:n 2D-kiihdytystä, joka saattaa kyllä hyödyntää osittain samoja näytönohjaimen primitiivioperaatioita kuin 3D-kiihdytys, mutta X.org ja näytönohjaimen ajuri käsittelevät näitä toimenpiteitä aivan eri tavalla.

Kiitos tukiopetuksesta. Tuo wiki kyllä kertoo aika paljon aiheesta, mutta ei ole ihan tällaisen aloittajan juttua. :)

Latasin sen celestian ja sehän toimii ihan loistavasti. (GE:tä en laita tähän koneeseen kun tässä on celeron suoritin ja joskus olen tullut siihen tulokseen että suorituskyky ei ihan riitä.) Celestian demokin pyörii ihan nykimättä ja komiasti.

Heh... Nyt pitää punastellen kysyä: mitä hienoa olen onnistunut tekemään? Stellarium nimittäin alkoi myös toimia... Onko se seurausta Celestian asentamisesta, vai onko se seurausta tuosta loitsusta:
sudo apt-get install mesa-utils
tai jostain kummallisesta yhteensattumasta? Olen kyllä asentanut Stellariumin uudelleen Synapticilla ja tavallisesti ja poistanut ja päivittänyt ja sammuttanut ja buutannut eikä mikään auttanut. Nyt se sitten äkkiä alkoi vaan pelata.

Jos tähän mysteerioon jollain olisi selitys, niin olisi sekin hyvä tietää, kun moni näitä lukee.

Kiitos avusta kaikille! :D

1307
Loki näyttää tosiaan normaalilta. Mitä seuraava komento kertoo?
Koodia: [Valitse]
glxinfo |grep render
Direct rendering pitäisi olla yes, mutta toinen rivi kiinnostaa.

Koitetaan...

Koodia: [Valitse]
:~$ glxinfo |grep render
'glxinfo' ei ole tällä hetkellä asennettuna.  Voit asentaa sen kirjoittamalla
sudo apt-get install mesa-utils

Ekana tuli tämmönen, mutta ei se mitään, asennusohjeet tuli kans:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install mesa-utils
Ja sitten tämmönen:

Koodia: [Valitse]
:~$ glxinfo |grep render
direct rendering: Yes
OpenGL renderer string: Mesa DRI R300 (RS400 5A62) 20090101 x86/MMX/SSE2 NO-TCL DRI2

Yhtään en käsitä, mitä tuo nyt tarkoittaa?

1308
Lokin perusteella 3D:n pitäisi kyllä toimia normaalisti, mutta on mahdollista, että ajurin OpenGL-tuessa on jokin hidastava bugi, jonka Stellarium laukaisee.

Jos sinulla on työpöytätehosteita käytössä, kokeile kytkeä ne pois päältä.

Totanoin... Mitenkähän voisi testuuttaa tuota OpenGL juttua? Mikähän ohjelma olisi sellainen, joka myös käyttäisi sitä tukea? Sitähän ei toisella sovelmalla voi tietää, jos Stellariumissa vaan on se kiusa, joka sen bugin laukaisee. Tai voisiko sen OpenGL jutun päivittää tai jotain? Öh... mikä se edes on? ::) Kyllähän ilman Stellariumiakin voi elää, mutta kun kerran on tälle Linuxin tielle lähtenyt niin mielellään ottaisi selvää. OpenGl näkyy olevan wikissäkin. Ymmärtäisi vaan...

Lisäys:
Gimp käyttää (wikin mukaan) vektorigrafiikkaa... Se ainakin toimii ja tottelee aivan mainiosti. Kuvan zoomauksen ainakin luulisi nyppivän, jos olisi nyppiäkseen.

1309
Lainaus
Jos sinulla on työpöytätehosteita käytössä, kokeile kytkeä ne pois päältä.

Ainakin >ulkoasu >visuaaliset tehosteet = ei mitään.

1310
Lainaus
Kirjoittanut: Xnewbie
Lainaus
Lainaus käyttäjältä: Hajakenttä - tänään kello 16:10
Onko kukaan saanut sitä pelaamaan Lucidilla?

On, mulla toimii ihan normaalisti.
Lähetetty: tänään kello 16:32

Lainaus
Kirjoittanut: nm
Lainaus
Kuulostaa siltä, että näytönohjaimen ajurin 3D-kiihdytys on pois päältä tai ei muuten toimi. Mikä näytönohjain ja ajuri on käytössä? Laita /var/log/Xorg.0.log liitetiedostoksi.

Kiitos vastauksista (ja rohkaisusta). Kai se sitten on saatava toimimaan täälläkin.

Koodia: [Valitse]
:~$ lspci -nn | grep VGA
01:05.0 VGA compatible controller [0300]: ATI Technologies Inc RC410 [Radeon Xpress 200M] [1002:5a62]

Tuomosta laitetta on koneen sisällä ja liitteessä pitäisi olla lisää yksityiskohtia.

[ylläpito on poistanut liitteen]

1311
Hieno ohjelma tuo Stellarium planetaario. Se toimi hienosti vielä viime talvena 9.10 :llä, mutta nyt kun asensin sen 10.04:lle normaali pakettilataamosta, eipäs toimikaan. Muuten kyllä kaikki tykötarpeet ovat läsnä, mutta hirveän hidas toiminta. Edes hiirtä ei pysty liikuttamaan kun parin sekunnin nykäyksinä n. kymmenen sekunnin välein. Ei tule käytöstä mitään. En löydä sellaista asetusta, joka voisi asiaan vaikuttaa. Koneen rautojen luulisi sitä pystyvän käyttämään kun on tosiaan ennen toiminut jo aivan loistavasti Karmicilla ja Jautyllä.

Onko kukaan saanut sitä pelaamaan Lucidilla?

1312
Tuota Broadcomin sovitinta en tarkkaan tunne, mutta minulla on Broadcom Air Force One sovitin ja se ei toiminut 9.04:llä lainkaan. 9.10:llä se toimi juuri noin satunnaisilla katkoilla ja sekin vasta kun siihen oli ladattu firmware. 10.04:llä se on toiminut moitteetta heti asennuksesta alkaen ilman mitään viritelmiä. Ehkä tästä kommentista ei ole apua kun on hiukan eri numerot, mutta kun ei kukaan muukaan tunnu mitään sanovan.

Onnea harrastukselle.

Niin.. Lisäys vielä:
Kannattaisi jotain kysyessään mainita: mikä kone ja käyttöjärjestelmä on kysymyksessä ja tuloste komennosta: lspci auttaa myös aika nykäyksen eteenpäin.  ;)

1313
Niin... kyllä se kone olisi saatava sellaiseen asentoon, että lspci näyttäisi myös wlan sovittimen. Sen pitäisi olla jotain tällaista:

Koodia: [Valitse]
:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Mobile 945GME Express Memory Controller Hub (rev 03)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:02.1 Display controller: Intel Corporation Mobile 945GM/GMS/GME, 943/940GML Express Integrated Graphics Controller (rev 03)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) High Definition Audio Controller (rev 02)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 1 (rev 02)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 2 (rev 02)
00:1c.2 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 3 (rev 02)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) PCI Express Port 4 (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.3 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB UHCI Controller #4 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 Mobile PCI Bridge (rev e2)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801GBM (ICH7-M) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.2 IDE interface: Intel Corporation 82801GBM/GHM (ICH7 Family) SATA IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801G (ICH7 Family) SMBus Controller (rev 02)
01:00.0 Network controller: RaLink RT2860
03:00.0 Ethernet controller: Attansic Technology Corp. L1e Gigabit Ethernet Adapter (rev b0)

Tämä on siis eee 901 ja UNR 9.04, mutta sillä ei periaatteessa ole tähän asiaan suurtakaan eroa. (Muutamien Lucidin hankaluuksien takia olen edelleenkin pitänyt Jauntyn, koska se on ylläyttävän vakaa.)

1314
Kun ei tunnu asiantuntevaa vastausta tulevan niin vastaanpa sitten jotain amatöörimäistä:

Jos joku Linux jakelu toimii, niin toimii Ubuntukin, niin olen antanut itselleni opettaa täällä keskustelussa. Epäilen vahvasti, että tuossa asennuksessa on mennyt jotain rikki, tai se on jotenkin muuten epäonnistunut. Rikki yleensä menee se cd-levy, jolla asennus tehdään, mutta miniläppärin tapauksessa lienee asennettu usb-tikulta tai sd-kortilta. Niissä on kai harvinaista, että asennusmedia vioittuu kirjoittaessa. On kai mahdollista asentaa myös suoraan verkon yli, jota asiaa en lainkaan tunne. 10.04 on sellainen, että sen asennusmedian eheyttä ei voi tarkistaa, kuten ennen voi. Tähän (median rikkoutumiseen) juontui päätelmäni siksi, että tuossa lspci listauksessa ei minusta ole lainkaan langattoman sovittimen tietoja, pelkkää ethernet vaan.

Jos olen erehtynyt ja siinä koneessa on Ubuntun tunnistama langaton sovitin, voi olla niin, että salaus siinä kotiverkossa on liian vaikea tai Lucidille tuntematon. Sehän voi olla verkkonimeltään peitetty tai avoin, joista edellinen ainakin Jauntyn aikaan tuotti vaikeuksia. Salausavaimen muoto voi myös olla liian hankala tai asetettu network manageriin väärällä tavalla. Itse käytin ennen Zyxell tukiasemaa ja siinä wep salausta 40 bitillä. Lucid ei enää tuntenut sellaista. Sopivasti sekin purkki särkyi ja uudessa Telewllissä ei ollut enää wep-40 salaus mahdollisuuttakaan. Asetin sitten wpa2 salauksen ja pitkällä salasanalla (pitää vaan muistaa, että ne salasanan sallitut merkit ovat heksadesimaalisia, siis numerot 0..9 sekä kirjaimet a b c d e f eikä mitään muuta) ja sekä Lucid, että toisen koneeni Jaunty suostuivat mainiosti toimimaan, mutta jälkimmäinen vain jos verkkonimeä ei ole peitetty. Nämä molemmat koneeni ovat Asusin, Lucidilla A6R ja Jautyllä eee 901.

En tiedä onko sillä merkitystä, mutta olen ymmärtänyt asennusohjelman lukevan asennuksen aikana koneen laiteympäristön tiedot. Voisiko olla mahdollista, että biosissa olisi wlan sovitin ollut disabloituna asennuksen aikana? Minulla ainakin kävi niin integroidun wb-kameran kanssa 901:llä. Ja eihän siinä koneessa kai ole erillistä wlanin kytkintä, josta se olisi ollut asennuksen aikana kytketty virrattomaksi?

1315
Asentaminen ja käyttöönotto / Vs: Windows näppäin
« : 05.08.10 - klo:13.47 »
Hei!


Mietin tässä olisiko mitään mahdollisuutta saada samaa ominaisuuta kuin
windows näppäimelle eli sovellus valikon auki. Yritin löytää pikanäppäin valikosta huomasin
kyllä että voin tehdä oman komennon mutta en tiedä tehdä sen.
käyttis on ubuntu 9.10 ja kone on hp mini 735eo

RATKAISTU

Lieneekö jo ratkaistu, mutta vastaan kuitenkin:
Kyllä siihen voi ihan hyvin laittaa sen lippunäppäimen yksinäänkin. Kokeilin sitä. Järjestelmä>asetukset>pikanäppäin... valikosta >työtila>näytä paneelin "suorita sovellus" valikko... ja sitä riviä klikkaa ja sen näppäimen tilalle tulee korostettu teksti "uusi näppäin", siihen tökkää sitä lippua ja siihen tulee tekstiksi "super-L" ja hyvin toimii. Voi olla, että on koneissa eroja. Tämä on Asus eee 901. Minulla siitä napista aukeaa normaalisti pääte, kun sitä (jostain kumman syystä) toisinaan tarvitaan. Valikko taas aukeaa tarpeeksi kätevästi paneelin vasemmasta päästä Ubuntun logosta, ilman niitä (sovellukset sijainnit järjestelmä) pitkiä tekstejä, kun on tämä pikkuruutu. Oikeanpuoleisesta luettelon näköisestä napista taas aukeaa sijainnit kotikansioille. Ja Ctrl+super-L aukaisee 15 sekunniksi päätteen, jossa on akun lataustilanteen tiedot ja prosessorin lämpötila, mutta se onkin sitten toinen juttu. ;)

1316
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 04.08.10 - klo:19.42 »
Kyllä siinä 10.04:n latauksen ohjauksessa on jotain bugia.

Kun täällä oli näitä ukkosia ja sähkökatkoksia se latauskin tietysti katkesi niiden ajaksi. Kun akku oli vähän aikaa purkautunut ja sähkö tuli takaisin oli virrankäytön tilasto (klikaten patterin kuvaketta ja valikosta yläriviä ja välilehti yksityiskohdat) muuttunut perin kummalliseksi:

Energia 44 Wh
Energia täytenä 952,8 Wh
Energia suunniteltu 66,9 Wh
kapasiteetti 92,5 %

Siis melkein kilovattitunti pitäisi akkuun mahtua!

Sitten tuli sattumalta taas sähkökatko. Taas oli tiedot muuttuneet:

Energia 60, 4 Wh
Energia täytenä 956,1 Wh
Energia suunniteltu 66,9 Wh
kapasiteetti 92,5 %

Ja lataus vaan jatkui ja jatkui eikä akku näyttänyt täyttyvän. Sitten tehtiin tahallinen sähkökatko latausjohtoon pariksi sekunniksi. Latausvalo sammui ja akkukuvake muuttui vihreäksi ja akku ilmoitti olevansa täysi:

Energia 61,9 Wh
Eergia täytenä 956,1 Wh
Energia suunniteltu 66,9
Kapasiteetti 6,5 %

Kuitenkin tiedän akun olevan ihan kunnossa, joten nuo ihan poskettomat tiedot ja niiden pomppu vikailmoitukset ovat jonkin bugin aiheuttamia kiusoja. Luulin jo kerran päässeeni niistä eroon purkamalla akun tyhjäksi ja lataamalla täyteen, kun sillä tilanne näytti ihan järkevältä. Luulin kummallisuuksien johtuneen siitä, kun vaihdoin välillä vanhan akun käyttöön, mutta ei se niin ollutkaan. Latausautomatiikka sekoaa näköjään, jos käyttää akkukäytöllä vain vähän ja sitten kytkee latauksen. 9.04:llä ei ole tällaista ilmiötä.

Tutkimukset jatkuvat...


1317
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 03.08.10 - klo:10.52 »
Latasin eilen (tällä Asus A6R vakiläppärillä) Lucidilla akun täyteen. Tänä aamuna kone käynnistyksessä sanoi taas, että akku on mahdollisesti viallinen ja kapasiteettia jäljellä 19%.

Samaa ilmoitusta tarjoaa minulle joka käynnistyksellä. Prosentit taitaa olla 21%.

Seuraamalla sitä latausta ja purkausta vaikka kellosta ja merkkaamalla muistiin saa jonkin käsityksen: onko akku oikeasti viallinen. Tässäkään tapauksessa siinä ei ole mitään vikaa. Koodistakin on apua:

Koodia: [Valitse]
cat /proc/acpi/battery/BAT0/state
Ja tällasta antaa kun ladattavaa on jäljellä puolisen tuntia.**

Koodia: [Valitse]
present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charging
present rate:            30705 mW
remaining capacity:      42075 mWh
present voltage:         16471 mV

Tuo Lucidin tällä tavalla antama listaus on siitä puutteellinen, että latausvirtaa ei ole ilmoitettuna kuten Jauntyllä on. Ehkä tuo charging* ja sen muuttuminen nollaksi korvaa sen tiedon: milloin lataus on saatu päätökseen.

*Muoks:
Tuo present rate näkyykin olevan se latausteho (jännitteellä jaettuna = latausvirta) ja se menee nollaksi latauksen loputtua. Sama näkyy virrankäytön historia luettelossa nimellä nopeus. (On siinäkin teholle nimi!)

**Muokkaus:
Tuo puoli tuntia oli Lucidin mielipide siitä tarvittavasta ajasta. Todellisuudessa aikaa meni vielä puolitoista tuntia?? Puolen tunnin arvio säilyi pitkään ja sitten 20 min puolisen tuntia ja sitten vielä varttitunnin arvio puolisen tuntia. Kun akku lopulta täyttyi se pysyi 100% ilmoitetussa varauksessa vain alle minuutin, ja sitten käynnistyi lataus vielä uudelleen viideksi minuutiksi. Tuo voi olla ihan tarkoitettukin noin, sillä akun jännite nousi yli sallitun rajan latauksen lopussa. Kun lataus loppui laski jännite juuri sen rajan alapuolelle ja sitten se 5 min tuli siihen päälle. Voi olla akun umpitäyteen pakkaamiseksi suunniteltu. Tuollainen, lataus-absorptio-lataus, metodi on aika tavallinen akkujen ylläpitolatureilla.

Kuitenkin tuo latauksen käytös on jotenkin outo. Ja mistä se 386,6 Wh*** tuli sinne listalle (suunnitelluksi) ja mistä sille tuli nyt arvoksi 66.9 Wh***?? Senkin huomasin, että akun kapasiteetin prosenttiarvo on laskettu*** tuosta (suunniteltu) arvosta, ja se on juuri se, joka näkyy siinä vikailmoituspompussa. Tarkistin vielä senkin, että ei akku seistessään käyttämättömänä oleellisesti purkaudu, tämän parin tunnin ajan vain tosin.

***Muokkauksen muokkaus:
Sepä onkin juuri päin vastoin: Energia (suunniteltu) arvo on laskettu jäljellä olevan kapasiteetin prosenttiarvon verran suuremmaksi kuin akkuun ladattaessa mahtunut energia. Kun vaihdoin 92%:sen akun tilalle vanhan, ehkä 5%:sen, akku tuli heti mukamas täyteen, ja suunnitelluksi tuli noin iso luku, sen 92%:n mukaan laskettuna. Sitä en tiedä: miten se prosenttiarvon laskenta on tarkoitettu. Kun kunnossa oleva akku laitettiin paikoilleen ja purettiin tyhjäksi (koneen sammumiseen asti) ja ladattiin täydeksi, tuo täysi energia ja prosenttiarvo asettuivat lähelle oikeita, luulisin.

1318
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 03.08.10 - klo:09.13 »
Latasin eilen (tällä Asus A6R vakiläppärillä) Lucidilla akun täyteen. Tänä aamuna kone käynnistyksessä sanoi taas, että akku on mahdollisesti viallinen ja kapasiteettia jäljellä 19%. Kun katsoin tietoja tarkemmin näkyy selvästi, että akku on kyllä ihan hyvä vuoden ikäiseksi. Lucid vaan on jostain kummasta keksinyt sille poskettoman tavoitekapasiteetin: === Muoks: Energia (suunniteltu): 368,6 Wh! Tuohan vastaisi 5713,3 Ah! siis 5713300 mAh! Eihän tuommosta akkua ole kuin sähköautossa.===  4400 mAh on tämä vanhanaikainen A6R:n akku ja se olisi 68200 mAh ja sen arvo näkyykin Lucidin ilmoituksessa (klikkaamalla patterin kuvaa ja valikosta tuntimääräriviä ===Muoks: Virrankäytön tilastot ===.) ihan oikein ja oikea kapasiteetin määrä olisi jotain vajaa 90 %.

Lucidilla on jokin epäjohdonmukaisuus noissa tiedoissa. Mitä se sitten vaikuttaa elämään? En tiedä. Ainakin kone purkaa ja lataa akkunsa ihan oikein, onneksi. Tarpeeton vikailmoitus vaan ilmaantui itsestään ja koko alkukesän toimi oikein.

1319
Laitealue / Vs: Asus EEE 901
« : 02.08.10 - klo:20.00 »
Edit:
Poikkeaa aiheesta, mutta kun on kysymyksessä nämä kalliit akut, ja monet näitä lukevat niin sallittaneen.

Tuli taas tutkittua tuota latausta sekä Jayntyllä, että Lucidilla. Varsinkin jälkimmäisellä tuntuu olevan jotain bugia siinä latauksen ohjauksessa. Se alkoi äkkiä nimitellä akkua kelvottomaksi ja kapasiteetin lysähtäneen 1/10 osaan alkuperäisestä. Kun annoin akun purkautua aivan loppuun ja sitten panin letkun kiinni, ei lataus pysynyt päällä kuin tuohon koneen itse arvioimaan kapasiteettiin asti*. Kun talossa oli vielä saman koneen vanha akku, laitettiin se koneeseen (ja kone sanoi, että akku on ehkä viallinen) ja parin päivän päästä muistui sitten mieleen kokeilla sitä uudempaa uudelleen. Yllätys oli suuri kun se alkoi kiltisti latautua ja tarkempi tutkimus osoitti sen kapasiteetinkin olevan lähes uuden veroinen. Kysymyksessä ei ollut keskusteluaiheen eee 901 vaan Asus A6R ja akku on vajaan vuoden ikäinen.

Koitin sitten 901.llä samaa juttua ja huomasin, että kun antaa akun purkautua aivan tyhjäksi asti ja sitten lataa täydeksi, sen laskennallinen kapasiteettiarvo suurenee. Konehan ei voi mitenkään muuten määritellä Ah määrää (eikä Wh määrää, joka on sen hetkisen jännitteen arvolla kerrottu Ah määrä) kuin mittaamalla jännitteen, virran ja ajan ja taulukoimalla siitä. Se sitten näköjään laitetaan seuraavaksi tavoitteeksi* Lucidilla (tai siltä ainakin näyttäisi) mutta Jayntyllä latauksen katkaisee akun jännitteen asetusarvo. 901:lläkin sain Jauntyllä kapasiteetin nousemaan reilut 300 mAh kun tyhjensin akun ja latasin uudelleen:

Muoks: Eihän se kapasiteetti siis mihinkään suurentunut, vaan Ubuntun mielipide siitä:

present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6022 mAh
present voltage:         8294 mV
temperature:             62 C

Tuo oli ennen tyhjennystä.

present:                 yes
capacity state:          ok
charging state:          charged   
present rate:            0 mA
remaining capacity:      6333 mAh
present voltage:         8294 mV
temperature:             55 C

Tämä sen jälkeen täyteen ladattuna.

Myös jatkuvasta latauksesta täytynee muuttaa mielipidettä sallivampaan suuntaan. Näyttäisi siltä, että on samantekevää onko johto kiinni vai irti kun akku on täyttynyt. Latausvirta menee nollaksi ja jännite näyttäisi pysähtyvän alle 4,2 V:n per kenno, eli n. 4,15 volttiin. Ehkä insinööri on tuon ajatellut puolestamme.

*Edit:
Lucidin latausautomatiikka on selvästi sellainen, että se lataa niin kauan, että edellisillä latauksilla arvioitu (latausteho = nopeus kertaa tuntimäärä) akun jäljellä oleva kapasiteettiarvo (siihen mahtuva energia) tulee täyteen. Myös liian suurta jännitettä se tuntuu varovan ja katkaisee hetkeksi latauksen jos napajännite nousee yli 4,2 V/kenno.

1320
Mitähän tuo nyt sitten vaikuttaa ja mihin?
Tässä käytössä ei mihinkään niin kauan kuin /proc on olemassa. Se on selkeämpikin ja /sys on selvästikin tehty ohjelmille eikä luettavaksi. En tosin tiedä onko sielä /sys:ssä sitten luettavampikin listaus (en tarkistanut ollenkaan).

En tiennytkään, että /proc on jotenkin pois vanheneva lokero. No, kehitys kehittyy. Kyllähän nuo tässä esiin tulleet tiedostot lienevät kaikki joihinkin ohjelmatarpeisiin meinattu, ja niinhän tässäkin oikeastaan tuli niitä hyödynnettyä.

Laitteistossa on pakko olla jokin instrumentti tai piiri, joka tarkkailee lataus ja purkaus virtaa ja jännitettä. Niistä mittausarvoista sitten tehdään noita tiedostoja. Kapasiteetille ei edes ole olemassa suoraa mittauskeinoa. Se johdatellaan aina virran ja ajan ja alku- ja loppujännitteen avulla tilastollisesti. Jännitteenkin mittaus on näköjään epäspesifinen. Se pitäisi mitata lepojännitteenä, siis ilman virtaa kumpaankaan suuntaan ja vieläpä aika pitkän tasaantumisajan jälkeen. Tässä käytössä siihen ei tietenkään ole mahdollisuutta vaan jännite on "lennossa mitattu" akun oman jännitehäviön sisältämä arvo ja aika isoilla virroilla vielä. Mihin niitä tietoja sitten kootaan ja missä muodossa, on kai yhdentekevää.

Onhan tuossa akkuhistoriassa nytkin joitakin yritelmiä esittää akun kuntoa, hiiren oikealla korvalla patterin kuvaa ja siitä... Mutta minun askeettinen luonteeni pitää enemmän perus numerotiedoista kuin hienoista grafiikoista. Grafiikkaakin mahtuu näkyville kerralla rajallinen määrä, ja silti tällä yhdellä pikanapilla saan näkyviin sen mitä haluan tietää. Sen 5 sekuntia vaan laitoin 15 sekuntiin, hyvä vaan kun ei erikseen tavii sammuttaa sitäkään ikkunaa. Jos jossain tulevissa jakeluissa ei voi sitä keinoa käyttää niin keksitään sitten taas uusia lääkkeitä.


Sivuja: 1 ... 64 65 [66] 67 68 ... 75