Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - Teho

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 24
61
Guarddog on KDE 3 ohjelma, jota ei ole päivitetty viiteen vuoteen. Yksinkertainen palomuurin hallinta hoituu UFW KCM ohjelmalla, joka uppoaa järjestelmäasetuksiin.

62
Paremminkin tavallinen käyttäjä ei viitsi ottaa selvää. Yleensä nuo jutut kyllä löytyvät päivityksen julkaisutiedoista (Jopa Microsoft julkaisee tietoja järjestelmän päivityksistä, ja mitä mikin tekee). Tietty sekin on vaihtoehto ettei ymmärrä mitä tiedot tarkoittavat.
Harvemmin tapaukset, jossa päivitykset rikkoo järjestelmän on tiedossa etukäteen. Jos puhutaan käyttäjäystävällisyydestä niin on aivan turha edes kuvitella käyttäjän selivittelevän muutoslokeja yms.

Päivitykset vaikuttava yhteen jos toiseenkin järjestelmän kannalta olennaiseen tiedostoon, poistamalla oikeuksien kysely tuon tason toimenpiteestä poistetaan samalla suurin osa järjestelmän turvatoimista. Yhtä hyvin sitä voisi sitten ajaa käyttistä päivät pitkät root oikeuksilla (ei sitä mikään estä nytkään, edes ubuntussa.
Ei tuo taida kyllä pitkää lainkaan paikkaansa. PolicyKit salliin hyvin rajatusti tietynohjelman tehdä tietyn toimenpiteen. Vaikka käyttäjällä on oikeus päivittää järjestelmä ilman salasanaa, ei se tarkoita että sillä olisi oikeus muokata näitä tiedostoja itse.

63
Nyt esimerkiksi turvallisuuspäivitysten asentaminen vaatii salasanan. Miksi päivitykset eivät asennu automaattisesti? Salasanaa pitäisi kysyä vain jos päivitysten asentaminen halutaan estää.
Apperissa tuo onnistuu todella helposti suoraan asetuksista. Ohjelma voi päivittää koko järjestelmän automaattisesti tai pelkät tietoturva päivitykset. Salasaa ei oletuksena kysellä päivitysten yhteydessä. Itse käytän automaattisia päivityksiä rolling release jakelussa ilman mitään ongelmia. Pointti on se, että tekniikka löytyy käyttännössä jokaisesta jakelusta (PackageKit ja PolicyKit).

Miten käyttäjä pystyisi estämään päivityksen jos päivitystä menisi automaattisesti?
Tavallinen käyttäjä ei tiedä eikä voi tietää mitä päivitykset tekevät eikä sillä siten ole suurta merkitystä.

64
Yleistä keskustelua / Vs: Google+, Facebook ja Diaspora
« : 06.03.12 - klo:22.47 »
Tuleekohan nämä käytännöt yleistymään Suomessa? Kuulostaa aika HC:lta.
Suomessa työnantaja ei saa edes etsiä työnhakijoita Googlesta taikka Facebookista. Suomi ei ole Amerikka, onneksi.

65
KDE:ssä lähes kaikki tapahtuu yhden perusnapin kautta, mikä tekee avautuvista valikoista väistämättä massiivisia ja työläitä navigoida. Jos valitsee perinteisemmän näköisen valikkovaihtoehdon, asiat löytyvät kuten vanhassa Windowsissa. Tavaraa on paljon ja tekstiruudut ovat pieniä, mutta kaikki tarvittava löytyy, kun on hiiren kanssa tarkkana. Jos valitsee toisen valikkovaihtoehdon, saa silloinkin olla hiiren kanssa tarkkana, sillä isot valikkoryhmät pomppivat esille hiirellä liikkuessa. Kun hiiri lipsahtaa, ollaan taas tilanteessa astetta taaksepäin. Ohjelmien käynnistäminen tai edes löytäminen ei ole kovin nopeaa. Suosikit vaihtoehto auttaa, mutta vain suosikkien kohdalla. Ja työpöydällekin voi tallentaa käynnistimiä.
KDE:lle on ainakin viisi eri ohjelmavalikkoa, josta valita: Kickoff, AppMenu QML, Lancelot, Takeoff ja perinteinen valikko. Ohjelmia voi hakea suoraan esimerkiksi valikon hakukentästä ja lisätä siitä suosikkeihin.

KDE:ssä palkit eivät vie työpöydältä paljon tilaa, mutta käynnistysnapin yläpuolelle joka kerta ilmestyvä iso tekstiruutu häiritsee ja on tarpeeton.
KDE:ssä työpöytä koostuu paneeleista ja plasmoideista. Niitä voi lisätä, poistaa, siirtää ja niiden kokoa voi muuttaa oman maun mukaan. Jos oletus valikko ei maistu niin voi koittaa jotain muuta vaihtoehtoa.

Kaikkein ärsyttävimpiä ovat auki olevien ohjelmien pienoiskuvat, jotka pomppivat esille alapalkista, kun sinne  vie vahingossa hiiren. En tiedä, saako näitä toimintoja pois.
Sen saa pois jos tahtoo: Järjestelmäasetukset -> Työpöytätehosteet -> Tehtäväpalkin esikatselukuvat. KDE:lle on ainakin neljä eri tehtäväpalkkia: Oletus, IconTasks, Fancy Tasks, Smooth Tasks 2.

Kaiken kaikkiaan KDE:n valikkoviidakossa liikkuminen ja asioiden löytäminen sieltä on hidasta.
Käytännössä kaikkiin pääsee käsiksi suoraan krunnerista, joka on upotettuna moniin valikkoihin ja on Alt+F2 komennon takana. Myös ohjelmien omia valikkoja voi etsiä niin, jos tarvittavat paketit on asennettuna (vastaava kuin Unityn HUD)

Eilen tapahtui niin, että KDE-ympäristössä kone jumiintui täysin Operaa käytettäessä. Taas auttoi vain virtanappi. En tiedä, mikä oli tällä kerralla syynä. Kyseessä ei ollut Ubuntu-kone vaan pöytäkone, jossa on Fedora 15.
Mitä suuremmalla todennäköisyydellä näytönohjaimen ajurit. Jos Ctrl+Alt+F2 ei auta niin sillä tuskin on mitään tekemistä itse käytössä olevan työpöydän kanssa.

66
Toinen vielä ärsyttävämpi ongelma jäi Firefoxiin. Kun yritän avata Javalla toimivia web sivuja mm. freeroute.net, yrittää KDEinit käynnistää .jnlp tiedostoa winellä ja herjaa siitä ettei onnistu. Miten tuon saa palautettua taas oikein?
Järjestelmäasetukset -> Tiedostostosidokset -> x-java-jnlp-file -> siirrä Firefox listassa ylimmäksi.

67
Android -tabletin hankintakin alkanut hieman mietityttää, Androidille löytyy paljon haittaohjelmia ja jos ostaa tuolta Kiinasta jonkun halvan niin ties mitä siinä on valmiiksi plus sitten vielä että Google itse vakoilee tehokkaasti.
Ei Android itsessään mitään vaikoile. Jos haluaa lähteä foliohattuilemaan niin ostaa vain puhelimen, jossa bootloaderia ei ole lukittu ja asentaa siihen vaikka CyanogenModin (Android). Googlen palvelut "vaikoilee" riippumatta siitä millä käyttöjärjestelmällä niitä käyttää... tosin samaa tekevät lähestulkoon kaikki vastaavat palvelut.

68
Yleistä keskustelua / Vs: Vääränlainen videosoitin?
« : 26.02.12 - klo:00.41 »
Tarkista onko Flash pohjainen YouTube käytössä klikkaamalla kuvaa hiiren oikealla näppäimellä.

69
LinuxMinttiä kannattaa kyllä testata jo pelkästään MATE:n ja CINNAMON:in vuoksi
Molemmat on tosin saatavissa myös monelle muullekin distrolle.

70
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 25.02.12 - klo:19.05 »
KDE:n saa näyttämään lähetulkoon miltä tahansa :p

Paneeliin sulautettu yhteinen valikkopalkki on minusta oikeasti hyvä idea, jotkut ovat toista mieltä.
KDE todella loistaa tällä saralla, kun kaikki mahdollisuudet on helposti valittavissa:
-normaali valikkorivi
-yhteinen valikkorivi
-pudotusvalikko otsikkopalkkissa
-valikkorivi otsikkopalkissa
-HUD
-pudotusvalikko työkalurivissä (vain joissain ohjelmissa)
-ei valikkoja ollenkaan (vain jossain ohjelmissa)

Se mikä on paras riippuu täysin siitä miten konetta käyttää. Itselle yhteinen valikkorivi on osuvin, koska en käytä valikkoja lähestulkoon ollenkaan ja näin se ei vie lainkaan tilaa (paneeli jää ikkunoiden alle), mutta on silti tarpeen tullessa helposti saatavilla.

71
Multimedia ja grafiikka / Vs: Näytä työpöytäsi
« : 24.02.12 - klo:23.32 »


Lisää muutoksia:
-Ikkunoiden sivukehykset poistettu
-Ilmoitusalue siivottu
-Teemat vaihdettu

72
Mutta aiheeseen: Eiköhän Mozilla saa tuosta flashista tulevaisuudessakin oman paketoinnin, vaikka se kulkeekin Kuukkelin kautta?
Firefox ei tue PPAPI:a, jonka "uusi" Flash tarvitsee, kunhan se lisätään niin tuskin on mitään ongelmia. Jos Mozilla haluaa tehdä yhteistyötä Adoben kanssa niin sitä tuskin kukaan estää. Flash Player ja PPAPI ovat kuitenkin ideologisesti ristiriitaisia Mozillan arvojen kanssa.

73
Ei ehken oo paras vaihtoehto, koska siinä on niitä lisenssin alaisia osia, kuten nyt just pintaan nostettu H.264, josta aiemmin kertoivat ettei maksuja peritä, mutt tilanteet muuttuu aikaa myöden.
H.264 ei kuulu HTML5 standardiin ja YLE tulee käyttämään Flash Playerin kanssa H.264 videota.

74
Ei tuossa niin lue enkä tiedä miten tuollaiseen lopputulokseen olet päätynyt. Adobe ei ole _koskaan_ tukenut Flashia hyvin Linuxilla ja nyt yllättäen se on Googlen vika jos Adobella ei ole kiinnostusta tukea kahta eri rajapintaa alustalla, joka ei ole heille taloudellisesti kannattava...

75
Yleistä keskustelua / Vs: KDE ei ole raskas.
« : 20.02.12 - klo:23.16 »
1. 32bit asennus (n. 250Mt oletuksena)
2. Rautakiihdytys ja animaatiot pois
3. Turhat krunnerit, plasmoidit pois (pudottaa plasma-desktop prosessin muistinkulutuksen jopa alle 10 megatavuun)
4. Turhat KDE taustapalvelut pois käytöstä (pudottaa kded4 prosessin muistinkulutusta ja jättää jotakin prosesseja kokonaan pois)
5. Nepomuk ja Akonadi pois käytöstä (kellon asetuksista raksipois kohdasta "Näytä tapahtumat" niin Akonadi ei käynnisty käynnistyksen yhteydessä)
6. KDE äänijärjestelmä pois käytöstä (eli ei varoitus ääniä ym)
7. Käynnityksen yhteydessä käynnistyvät ohjelmat pois käytöstä (klipper, kmix jne)
8. Turhat järjestelmäpavelut pois päältä, KDE tarvitsee vain dbusin toimiakseen.
9. Vaihda Kickoff "vanhanaikaseksi".

Näillä ohjeilla pääsee n. 130Mt käynnistys muistinkulutukseen. Jos haluaa kuitenkin päästä ~70Mt muistinkulutukseen, täytyy hommat hoitaa hieman rumemmin (en suosittele alkamaan säätä ellei ole aiempaa kokemusta moisesta):

Muokkaa "~/.xinitrc" tälläiseksi:
Koodia: [Valitse]
#!/bin/sh
plasma-desktop &
kwin

ja vaihda nämä rivit /etc/innitabissa:
Koodia: [Valitse]
id:3:initdefault:

[...]

x:5:respawn:/usr/bin/kdm -nodaemon
tälläiseksi
Koodia: [Valitse]
id:5:initdefault:

[...]

x:5:once:/bin/su - -- OMA_KÄYTTÄJÄ -l -c '/usr/bin/startx </dev/null >/dev/null 2>&1'

Näin skipataan kokonaan startkde käynnistys skripti ja ollaan täysin kontrollisa siitä mitä tapahtuu. Kuitenkin jäljelle jää 3 taustapalvelua:
-kglobalaccel, joka tarjoaa osan näppäin komennoista (pitäisi saada pois päältä system settingsistä, mutta säädin on rikki, enkä jaksanut lähteä penkomaan tekstitiedostoja)
-kactivitymanagerd, tarvitaan aktiviteettien hallintaan.
-kded, sisältää suurimmanosan KDE taustapalveluista, jotka tosin saa suurimmaksi osaksi pois Järjestelmäasetuksista.
Nämä voi huoletta tappaa.

Käteen siis jää täysin toimiva, mutta rajoitettu KDE työpöytä. Visuaalisesti sitä ei voi erottaa tavallisesta.

Jos haluaa tehdä oikeasti käytänöllisen työpöydän joutuu asioita miettimään hieman enemmän. Esimerkiksi ilman consolekit sessiota ei voi mountata iroitettavia medioita tai sammuttaa konetta ilman järjestelmävalvojan oikeuksia. Tämän korjaaminen hoituu helposti ja siihen voi tutustua vaikka Archwikissä. Jos haluaa kevyen ympäristön niin on pakko tehdä kompromisseja. Ainakun puhutaan muistinkulutuksesta on hyvä ottaa huomioon, että sille on syynsä. Vaikka taustapalvelut vievät muistia ne usein myös tekevät käytännön elämästä helpompaa. Esimerkiksi ilman klipperiä tai muuta kehittynyttä leikepöytää asiat ei pysy muistissa jos sammutat ohjelman, josta tieto on kopioitu. Oman käynnistys skriptin laatiminen nyt kuitenkaan ei ole niin hankalaa ja siihen voi sisällyttää kaiken mitä tarvitsee.

Sillä mitä paketteja on asennettuna ei ole mitään väliä. Ainakun puhutaan muistinkulutuksesta on hyvä ottaa huomioon, että sille on syynsä. Vaikka taustapalvelut vievät muistia ne usein myös tekevät käytännön elämästä helpompaa. Esimerkiksi ilman klipperiä tai muuta kehittynyttä leikepöytää asiat ei pysy muistissa jos sammutat ohjelman, josta tieto on kopioitu.

76
Yleistä keskustelua / Vs: KDE ei ole raskas.
« : 19.02.12 - klo:14.12 »
Ei se ole mikään KDE:n hienous vaan normaalia käytöstä kun käytetään shared libraryja.
Ei tietenkään, Qt ja KDE nyt sattuvat vetämään sen vain todella pitkälle. Olen joskus aiemmin rakennellu Openboxin päälle kevyttä asetelmaa, törmäsin jatkuvasti ongelmiin että yksi ohjelma tuplasi koko muistin kulutuksen.

77
Yleistä keskustelua / Vs: KDE ei ole raskas.
« : 19.02.12 - klo:13.32 »
En näe miten distribuution tekemät valinnat siitä mitä priorisoidaan tekee työpöytäympäristöstä raskaan. Kubuntu voi olla raskas, KDE ei.

78
Yleistä keskustelua / KDE ei ole raskas.
« : 19.02.12 - klo:13.22 »
Täälläkin on useasti kuullut mainittavan, että KDE on raskain kaikista työpöytäympäristöistä.

Osoittaakseni väitteen epätodeksi tein kevyen KDE asennuksen, jonka muistinkulutus käynnistyksen jälkeen on alle 80Mt.
Asetuksessa käytetään Plasma Desktopia, KWinia ja Oxygen-teemaa. Koska muistinkulutuksesta n. 40Mt kuluu järjestelmään, joka on työpöytäympäristö riippumatonta on ero esimerkiksi LXDE:n välillä marginaalinen. Kuvassa on asetelma, jossa Dolphin on auki ja muistinkulutus on 91Mt.

KDE:n hienous on se, että ohjelmat jakavat muistinkulutuksesta suurimmanosan keskenään. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kaikki tavallisesti käytetyt ohjelmat voi avata rinnan muistinkulutuksen kasvamatta merkittävästi. Kokeilussani avasin Dolphin (tiedostojenhallinta), Rekonq (Selain), Gwenview (kuvienkatselin) ja Järjestelmän valvonta ohjelman ilman, että muistinkulutus ylitti 140Mt.

79
Yleistä keskustelua / Vs: Kubuntu
« : 18.02.12 - klo:13.08 »
Kaikkiin kysymyksiisi vastaus on, että mikään ei muutu. Kaupallisesti tuettua LTS versiota ei tule 12.04 jälkeen mahdollisesti enää ikinä. Siinä se.

80
Yleistä keskustelua / Vs: Perustietoa?
« : 18.02.12 - klo:02.15 »
Ainakaan itsellä tuolla vsyncillä ei ole mitään vaikutusta videoon vaan pelkkiin efekteihin. Käytössä on kaikenlisäksi suhteellisen tuoretta rautaa (Quadro 1000M).

Sivuja: 1 2 3 [4] 5 6 ... 24