Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - nm

Sivuja: 1 ... 644 645 [646] 647 648 ... 812
12901
Tarvittava versio asentuu komennolla

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install libssl0.9.8

12902
cabal on Haskell-kielen ja sen kehitysympäristön yhteydessä toimiva paketointityökalu. Se vastaa ehkä lähinnä dpkg-työkalukokoelmaa, mutta on tiiviisti sidottu juuri Haskell-paketointiin. Hackage-repositorio taas muistuttaa enemmän APT:tä. Perlissä on cabalia ja Hackagea muistuttava CPAN-järjestelmä.

Näitä ohjelmia ei voi käyttää koko järjestelmän yleiseen paketinhallintaan dpkg:n ja Apt:n tapaan.

12903
Siis onko lopputuloksessa eroa jos alkuperäinen on 25p, verrattuna nyt tähän kun sain tehdyksi 29.97 videosta vastaavaa pakattua?

Lopputuloksessa on se ero, että 30p (tai 29.97p) sopii huonosti esitettäväksi eurooppalaisen PAL-järjestelmän 50 Hz:n taajuudella. Jos esimerkiksi haluat joskus tehdä videoistasi DVD-levyjä, tavanomainen muunnos aiheuttaa videoon nykimistä tai sumeuttaa liikkuvia kohteita. Myös muunnos filminopeudelle (24p) on vaikea tehdä hyvin.

Mikä nyt sitten on se 60i-muoto?

60i (tai usein samaa tarkoittava 30i) on lomitettua videota, jossa esitetään 60 eri ajanhetkellä kuvattua kenttää tai puolikuvaa (field) sekunnissa. Kaksi kenttää muodostaa keskenään lomiteltuna yhden kuvan tai kehyksen (frame), eli 60i-videon kuvanopeus on 30 fps.

Progressiivisessa 30p-videossa on 30 eri ajanhetkellä kaapattua kuvaa sekunnissa. Kunkin kuvan molemmat kentät on kuvattu samalla hetkellä.

Luettavaa aiheesta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kuvan_lomitus
http://www.dv.fi/wiki/index.php/De-interlace
http://www.lamminmaki.org/dv/lomitus/

EDIT: Kannattaako asentaa profiiliksi 1080 60fps tai 59.97fps kun lähtövideona on tuo 29.97fps? Voiko sillä saada parempaa jälkeä teoriassa. Silmä ei omalta koneelta kauhiasti eroja nähnyt.

Jos lähde on progressiivista 30p-videota, sitä ei kannata muuntaa 60p:ksi. Jokainen kuva vain tallennettaisiin kahteen kertaan peräkkäin, ja toiston aikana videosoittimen työmäärä lisääntyy. Visuaalista parannusta saisi vain interpoloimalla väleihin uusia kuvia, mikä ei onnistu Kdenlivellä.

Jos taas lähde on lomitettua 60i-videota, voisi sen muuntamista 60p:ksi harkita, jos käytettävissä vain on hyvä lomituksenpoistosuodin. Yksinkertainen 30p-muunnos nimittäin hävittää osan lähdevideon liikeinformaatiosta ja aiheuttaa stroboefektin.

Tuossa alla on linkki 25 sek. näytteeseen, jonka olen renderöinyt eri kokoisilla bittivirroilla: 12000 ->60000 sekä yksi alkuperäinen kameran leike.

Alkuperäinen leike on lomitettua 60i-videota. Kdenlive käyttää näemmä lomituksenpoistoon yadif-suodinta, mikä ei ole huonoin mahdollinen, mutta ei myöskään erityisen hyvä. Yadifilla on erityisesti taipumusta vääristää liikkuvien kuvioiden yksityiskohtia öljymaalauksen tapaan. Lisäksi 60i->30p-muunnoksessa tosiaan häviää osa liikeinformaatiosta ja liikkestä tulee hieman nykivää.

1080p60 olisi parempi kohdeformaatti, mutta vain osa nykyisistä rautadekoodereista pystyy purkamaan sitä reaaliaikaisesti. 720p60 toimii, ja 60i-videot kannattaakin ehkä muuntaa sellaiseksi -- ainakin tällä hetkellä. Alkuperäinen materiaali on hyvä säilyttää, koska tulevaisuudessa sekä lomituksenpoisto että laitteiden 60p-tuki on parempaa.

Suosittelen kuitenkin kuvaamaan 25p:nä, etenkin jos et viitsi taistella lomituksenpoiston ja formaattimuunnosten kanssa.

12904
(Kerroin virheellisesti: kamera eikä ohjekirja ei puhu 60p:stä vaan 60i:stä. ) Kamera kuvaa valinnoilla 60i, 30PF ja 25PF.

Käyttäisin ehkä itse kuvatessa 25p-tilaa. Se on yhteensopiva eurooppalaisten standardien kanssa, eikä tarvitse huolehtia lomituksesta, jota tavalliset video-ohjelmat eivät oikein hallitse. Kdenliven ja muiden Linux-videoeditorien lomituksenpoisto on surkeaa, eikä tilanne ole juuri parempi prosumer-tason ohjelmissa kaupallisella puolellakaan. Jatkuvasti näkee TV-lähetyksissäkin huonolla lomituksenpoistolla pilattua kuvaa, jossa pystyresoluutio on puolet alkuperäisestä.

60i on hyvä valinta, jos kuvaat urheilua tai muuta nopeaa liikettä, mutta silloin on joko pidettävä video alkuperäisessä 60i-muodossa loppuun asti tai tehtävä siitä 60p:tä laadukkaalla lomituksenpoistosuotimella. Esimerkiksi AviSynthissä toimiva QTGMC on hyvä. Muistaakseni Kdenlive poistaa lomituksen ainakin efektejä varten, vaikka yrittäisit pitää videon 60i-muodossa.


Kdenlive antaa kaikki nuo mahdollisuudet profiiliksi mutta profiilin valitseminen (1080i 30fps tai 29,97 fps) ei auta mitään. Kuva alla.

Tuossa kuvakaappauksessa on asetusvelho, jossa valitaan oletusprofiili. Se ei vaikuta avoinna olevaan tai vanhaan projektiin millään tavalla, eikä olemassaolevan projektin profiilia voi muuttaa.

Profiilivalinta vahvistetaan aina luotaessa uutta projektia. Tarkista. että valitset listasta oikean vaihtoehdon, kun aloitat uuden projektin.


VIELÄ LISÄYS päivityjksistä (en tiedä onko merkitystä)
Päivityksen virheilmoitus:
W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/sunab/kdenlive-release/ubuntu/dists/oneiric/main/source/Sources  404  Not Found
, W:Failed to fetch http://ppa.launchpad.net/sunab/kdenlive-release/ubuntu/dists/oneiric/main/binary-amd64/Packages  404  Not Found
......
Onkohan nuo "oikeita" vai onko mulla turhia lähteitä/pyyntöjä asetuksissa?

Tuo on sunabin kdenlive-release-lähde, joka ei vielä sisällä paketteja 11.10:lle. Lisäksi sinulla on sunab/kdenlive-svn, josta saa tuoreimmat (mutta mahdollisesti epävakaat) paketit myös 11.10:lle. Kannattanee poistaa kdenlive-svn sitten kuin tuonne release-lähteeseen ilmaantuu paketit oneiricille, eli kun nuo virheet häviävät.

12905
Mitkä asetukset olisivat parhaan pakkauslaadun saamiseksi oikeat. Hämärää minulle on mitä tekee esim. "Encoder treads" (jotain säikeistystä?)

Jep. Säikeistystä tarvitaan, että enkooderi pystyisi käyttämään useampaa kuin yhtä prosessorin ydintä laskentaan. x264:n tapauksessa sopiva asetus on 1,5 * prosessoriytimien lukumäärä. Esimerkiksi 4-ytimisellä hypersäikeistävällä prosessorilla (esim. Core i7 2600) tämä tekee 1,5 * 2 * 4 = 12.

x264 osaa kyllä itse valita sopivan määrän säikeitä, mutta en tiedä hyödyntääkö Kdenlive tätä ominaisuutta. Ehkä asettamalla säikeiden määräksi 0?

2pass (tsekkaa äänen?)

2-pass tarkoittaa videon pakkaamista kahteen kertaan, siten että ensimmäisellä kerralla analysoidaan sisältö ja toisella kerralla voidaan käyttää optimaalista bittivirtaa jokaisessa videon kohdassa. Tämä parantaa laatua huomattavasti ja asetus on syytä pitää päällä (kunnes Kdenliveen saadaan tuki CRF-pakkaukselle).


ja overlay (minkä päälle se kirjoittaa?)

Varmaankin piirtää kuvausajan videoon vanhojen analogivideokameroiden tyyliin.

Entä Generoi skripti?

Tuo tekee komentorivillä ajettavan renderöintiskriptin ja XML-muotoisen MLT-projektitiedoston. Niitä voi muokata tekstieditorilla ja ajaa helposti vaikkapa SSH:n kautta ilman graafista käyttöliittymää.


Ja pieni ongelmani on jenkkiläinen Canonin kamera. Alkuperäinen video on 1920x1080 60p, jos olen ohjekirjaa ymmärtänyt oikein. Tuo näytteen info ilmoittaa 30 frames per second (onko tuo 60p jokin eri kuin 30fps?).

Juu, 60p on 60 fps, eli joko video on kuvattu 30p tai 60i-tilassa tai ikkunassa näkyvä informaatio on virheellistä. Tarkista MediaInfolla tai päätteessä komennolla ffmpeg -i tiedosto.mts

Vanhassa Kdenlivessä pystyi valitsemaan tuon 60p:n ja/tai 30fps:n. Nyt en sellaista löydä vaikka onhan tämä sama ohjelma käytössä jenkeissäkin(?).

Mitä profiilivaihtoehtoja oneiricin Kdenlive sitten antaa uutta projektia luotaessa?

12906
sitten painoin "tuota projekti" ja hain työpöydältä 123.xptv -tiedoston. painoin toteuta ja pitivi alkoi työstämään videota. nyt en löydä sitä mistään. en koskenut mihinkään asetuksiin.

Tuossa vaiheessa valitsit tulostiedoston (eli ulos tulevan videon) nimeksi Työpöytä/123.xptv ja ylikirjoitit Pitivi-projektisi videolla. Tiedostonimeksi olisi pitänyt antaa jokin muu, oikealla tiedostopäätteellä varustettuna, koska Pitivi ei näemmä osaa lisätä sitä nimeen. Kuvakaappauksesi asetuksilla oikea pääte on .ogg, eli tulostiedoston nimeksi sopii vaikkapa 123.ogg.

Tiedostomuoto riippuu Muokkaa-painikkeen takaa löytyvistä asetuksista. Oletuksena säiliö on Ogg, Theora-videolla ja Vorbis-äänellä. Suosittelen sen sijaan MP4-formaattia. Äänikodekiksi valisisin LAME MP3:n (koska FAAC:lla pakattu AAC on laadultaan heikompaa) ja videon pakkaisin x264:llä, joka on huomattavasti Theoraa parempi. Tosin x264:n oletusasetukset ovat ainakin vanhemmissa Pitivin versioissa lähes käyttökelvottomat. Näillä pärjää paremmin:

Threads: 3
   (optimaalinen säikeiden määrä on prosessoriytimien lukumäärä * 1,5)

Encoding pass/type: Constant Quality

Constant Quantizer: 20
   (laatuasetus: pienempi numero tarkoittaa parempaa laatua ja isompaa tiedostokokoa)

Motion Estimation: hexagonal search, radius 2
   (jos hidas pakkausnopeus ei haittaa, voit käyttää uneven multi-hexagonia)

Subpixel Motion Estimation: 7
   (jos on aikaa, 8 tai 9)

DCT8x8: valittu

Reference frames: 3
   (720p-videolla ja alemmilla resoluutioilla voi nostaa 6:een)

B-Frames: 4

B-Adapt: valittu

B-Pyramid: valittu

Weighted B-Frames: valittu

Key-frame maximal interval: 250

Use CABAC: valittu

12907
Mutta varsinainen ongelma ei korjaantunut kuten se teki aiemmin (ubuntu 10.10 ja Kdenlive 0.8 ).
Eli valittaessa renderöinnissä joko Mpegit, XVid4 tai H.264 formaatin niin niille ei näy koodekkeja olleenkaan.

Tarkoitatko bittivirtalistaa, jossa oli kohdat eri vaihtoehdoille tyyliin "H.264 1000k"? Tuo lista on korvattu syötelaatikoilla, johon voi kirjoittaa haluamansa videon ja äänen bittivirran. Kuvassasi videon bitrateksi on määritelty 12 Mbps ja äänelle 384 kbps. Lisäksi siellä on 2-pass -valinta, joka on kuvassasi päällä.

Tämä uusi käyttöliittymä on paljon fiksumpi kuin aiempi kiinteä lista. Valinta x264:n CRF-tilalle tosin puuttuu edelleen, joten käyttäjän on arvioitava sopiva bittivirta itse tavoitellessaan tiettyä pakkauslaatua.


Pääte antoi myös mielestäni hieman kummallista (tai sitten ei ...) tekstiä. Tässä malliksi alku. Sitä jatkuu 10 sivua eri paketeista.

Puretaan pakettia libvo-amrwbenc0 (.../libvo-amrwbenc0_0.1.1-1_amd64.deb)...
Valitaan aikaisemmin valitsematon paketti libxvidcore4.
Puretaan pakettia libxvidcore4 (.../libxvidcore4_2%3a1.3.2-3_amd64.deb)...
dpkg: libavutil51: riippuvuusongelmia, mutta poistetaan silti (kuten pyysit):
 vlc riippuu paketista libavutil51 (>= 4:0.7-1) | libavutil-extra-51 (>= 4:0.7-1); kuitenkin:
  Paketti libavutil51 poistetaan.
  Pakettia libavutil-extra-51 ei ole asennettu.
 libpostproc52 riippuu paketista libavutil51 (>= 4:0.7.2-1ubuntu1) | libavutil-extra-51 (>= 4:0.7.2); kuitenkin:
  Paketti libavutil51 poistetaan.
  Pakettia libavutil-extra-51 ei ole asennettu.
 libpostproc52 riippuu paketista libavutil51 (<< 4:0.7.2-99) | libavutil-extra-51 (<< 4:0.7.2.99); kuitenkin:
  Paketti libavutil51 poistetaan.
  Pakettia libavutil-extra-51 ei ole asennettu.
 libpostproc52 riippuu paketista libavutil51 (>= 4:0.7.2-1ubuntu1) | libavutil-extra-51 (>= 4:0.7.2); kuitenkin:
jne...

Näyttää normaalilta, eli homma on kunnossa, jos kaikki pyydetyt paketit asentuivat.

12908
Toimii hyvin Ylen areenassa, mutta MTV:n katsomon kyllä avaa, mutta VLC:n toistossa on vain pelkkää pixelipuuroa.

Joissain tapauksissa kelaus voi palauttaa kuvan. Saattaa myös olla, että yrität katsoa DRM-suojattua videota. Katsomon ulkomaisten ohjelmien ASX-soittolistoissa on nimittäin jostain syystä kaksi videolähdettä, joista toinen on suojattu ja toinen ei. VLC:llä videon vaihto onnistuu soittolistan kautta (avautuu L-näppäimellä).

12909
Asensin uudelle tehokkaalle koneelle Ubuntun 11.10.  Kdenlivessä ei suoraan asentamalla löydy h.264-formaatille  koodekkeja. Vanhaan ubuntuun tuo ylläoleva komentojono tepsi mutta tähän uudempaan enää ei.

Ubuntu 11.10:ssä on jälleen uudemmat versiot, eli asenna tällä komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo apt-get install libavcodec-extra-53 libavdevice-extra-53 libavfilter-extra-2 libavformat-extra-53 libavutil-extra-51 libpostproc-extra-52 libswscale-extra-2
Jos joku versionumerolla varustettu paketti tuntuu puuttuvan uudesta jakelusta, kannattaa etsiä sitä pakettilähteistä ilman numeroa, niin paketin oikea nimi selviää.

12910
No hyvä että uusin jakelu toimii!

Tukeeko Adoben Flashkin nykyään rautapurkua?

Juu, tukee VDPAU:n kautta. Tosin 64-bittisestä versiosta puuttui aiemmin VDPAU-tuki, mutta ehkä se on nyt korjattu Flash Player 11:ssä.

12911
E: Loin /etc/hosts -tiedoston, johon lisäsin yksinkertaisesti vain rivin:
Koodia: [Valitse]
127.0.0.1  localhost loopback

Jep, ja nytkö toimii?

Tosin eipä uusimmasta Ubuntustakaan kyseistä tiedostoa löydy.

Jaa, mitäs siellä host.confissa sitten on määritetty hakujärjestykseksi? Perinteisesti se on order hosts,bind, eli ensin selvitetään osoitetta hosts-tiedoston avulla.

Taitaa edellyttää NetworkManagerin käyttöä, että localhost ja koneen nimi toimivat ilman hosts-tiedostoa.

12912
Mitä tiedosto /etc/hosts sisältää?

12913
Speaker-test puhisuttaa hienosti kaiuttimia loota kerrallaan mutta sitten se mutta. Leffaa toistettaessa kuullostaa siltä, että etu- ja takakaiuttimista tulee samaa sisältöä.

Tarkista, että työpöydän ääniasetuksissa (eli PulseAudiossa) on 5.1-profiili käytössä. Voit myös yrittää asettaa videosoittimen asetuksissa ulostuloksi ALSA ja laitteeksi surround51. Kokeile gnome-mplayerin lisäksi myös VLC:llä.

12914
Voi olla, että 10.04:n hda-ääniajuri on liian vanha, ja siksi äänipiiri näyttää tukevan vain stereotoistoa. Jos päivitys 11.04:ään ei käy, voisi kokeilla ajurin model-parametrin pakottamista:

http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1431003

Eli /etc/modprobe.d/alsa-base.conf -tiedostoon pitäisi lisätä rivi:

Koodia: [Valitse]
options snd_hda_intel model=3stack-6ch-dig
Muita mahdollisia arvoja voi etsiä täältä: http://www.kernel.org/doc/Documentation/sound/alsa/HD-Audio-Models.txt (ALC882/883/885/888/889 lienee lähimpänä piiriäsi).

12915
Löysin yhden vinkin missä käskettiin muokata /etc/pulse/daemon.conf tiedostoa siten, että default-sample-channels = 2 muutetaan default-sample-channels = 6. Mutta ei se mitään auttanut. Alsamixer ei näytä muita kanavia kuin perinteiset

Hmm. Mitä säätöjä siellä tarkalleen ottaen on? Komenna päätteessä amixer ja kopioi tuloste tänne.

12916
Multimedia ja grafiikka / Vs: Autocad 2000/wine 1.3
« : 13.10.11 - klo:12.29 »
Virtual boxissa tuo windowsin käyttö vaan mättää.
Olisin siitä halunnut eroon.
Sieltä tulee ärsyttäviä ponnahdusikkunoita ja muutenkin hankala ylläpitää jos ei käytä joka päivä.

Jos tarkoitat VirtualBoxin ponnahdusikkunoita, ne voi yleensä välttää pysyvästi toimimalla viestien mukaan. Päivitysten etsimisen voi kytkeä pois päältä.

Ylläpidon osalta virtualisoitu Windows on helpompi kuin dualboot-järjestelmä, eikä virtuaalikoneita edes tarvitse hoitaa kovin aktiivisesti, kunhan et käytä niissä selainta ja sähköpostia. Tällä tavalla Linux-isännän alla Windowsin käyttö onkin huomattavasti turvallisempaa kuin erikseen.

12917
Multimedia ja grafiikka / Vs: Autocad 2000/wine 1.3
« : 12.10.11 - klo:15.22 »
Koitampa vanhaa XP:tä vaikka näyttää olevan tuskaa senkin asentaminen.
Ei löydä verkkoa, vaikka sama kone kuin ubuntussa jossa se toimii.

Q6600 tukee rautatason virtualisointia , joten olisi varmaan helpointa asentaa Windows VirtualBoxiin. Ei tarvitsisi taistella ajurien kanssa ja käynnistellä konetta eri käyttöjärjestelmiin. Rautavirtualisoinnilla suorituskyky on erittäin hyvä ja nykyisillä VirtualBoxin versioilla myös 3D-kiihdytyksen voi tarvittaessa saada toimimaan siedettävästi.

12918
Koodia: [Valitse]
gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys $KEY
gpg --export --armor $KEY | sudo apt-key add -
Jossa $KEY on puuttavan avaimen nimi (esim. 5A9A06AEF9CB8DB0)

tulee...
gpg: VAROITUS: mitään ei viety
gpg: kelvollista OpenPGP-dataa ei löytynyt.


Toimii täällä. Kopioitko varmasti avaimen oikein molempiin komentoihin:

Koodia: [Valitse]
gpg --keyserver keyserver.ubuntu.com --recv-keys 5A9A06AEF9CB8DB0
gpg --export --armor 5A9A06AEF9CB8DB0 | sudo apt-key add -


Kyseessä on nähtävästi ubuntu-wine PPA, joten voisit myös poistaa sen pakettilähteistä ja ottaa sitten uudelleen käyttöön osoitteen ppa:ubuntu-wine/ppa avulla. Käyttöönotto onnistuu päätteessä komennolla:

Koodia: [Valitse]
sudo add-apt-repository ppa:ubuntu-wine/ppa

12919
Tietokoneessani on Nvidia Geforce 7300GT näytönohjain.
Eräs Ubuntussa käyttämäni ohjelma pyytää päivittämään näytönohjaimen ajurin sujuvamman käytön aikaansaamiseksi.

Tarkista laiteajurien hallinnasta, että käytössäsi on NVIDIA näytönohjaimien ajuri (versio current). Tuo riittää, eikä ole syytä asentaa ajuria Nvidian binääripaketeista -- ne eivät seuraa mukana kernelin päivityksissä, jolloin joudut asentamaan ajurin uudelleen vähän väliä.

Mikä ohjelma pyytää päivittämään ajurin? Mitä Ubuntun versiota käytät?

12920
28kb/s lienee tavuja eli 224kbps

Kyllä jaldemar taitaa tarkoittaa 28 kbps:a, kun tarkoituksena on pienentää normaalien (luultavasti 128-192 kbps) MP3-tiedostojen koko alle kolmasosaan. Mono-äänellä laatu on ehkä siedettävää, jos musiikkia on tarkoitus kuunnella vain puhelimen kaiuttimesta eikä kuulokkeilla.

Mikä mahtaa olla puhelimen malli? Jos siinä on tuki AAC-toistolle, kannattaisi ehkä käyttää sitä MP3:n sijaan.

Sivuja: 1 ... 644 645 [646] 647 648 ... 812