Näytä kirjoitukset

Tässä osiossa voit tarkastella kaikkia tämän jäsenen viestejä. Huomaa, että näet viestit vain niiltä alueilta, joihin sinulla on pääsy.


Viestit - New_user

Sivuja: [1] 2 3 ... 59
1
Yleistä keskustelua / Vs: Kamera vs. puhelimen kamera
« : 26.04.20 - klo:12.26 »
Tämä liittyy tuohon pixeliasiaan:
Läppäri näyttö on 1920 x 1080.
Puhelinkameralla otettu kuva on 8000 x6000.
Kun kuvaa suurennetaan tietokoneen näytöllä niin johtuuko pixelöityminen näytön vai alkuperäisen kuvan laadusta?

Puhelimesi kuva (24 Mpix) on näytölläsi voimakkaasti pienennnettynä itse asiassa. Pikselöityminen on kiinni monesta asiasta, alkuperäinen kuvadatan laatu yleisesti, kohina, pakkauksen voimakkuus. Kuten tuolla aiemmin todettu, ei megapikselimäärä ole mikään laadun tae. Puhelimen kuvakenno on surkean pieni, joten pikselitkin ovan sitä myöten kovin pieniä, ja mitä enemmän niitä on, sen pienempiä. Tämä tuo mukanaan sen, että kuvaan tulee helposti laatua huonontavaa kohinaa. Kuvaa voimakkaasti pakatessa laatu heikkenee myöskin. Minusta 24 megapikselin kamera on puhelimessa järjetön. Vasta kinokoon kennossa sellainen on järkevää.
Samoin, edelleen, puhelimen kameran optiikka ei yllä oikean kameran optiikan tasolle. Ystäväni kuvaa kukka-asetelmia puhelimella. Hyviä niistä kuvista tulee kuitenkin oikein hyvässä valossa ja puhelimella katseltuna.

2
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 20.04.20 - klo:16.39 »
Selaimet eivät tue RTSP-streamien toistoa, joten tuo ei tule onnistumaan. Jos katselu selaimen kautta on olennaista, joudut etsimään HTML5-yhteensopivia ratkaisuja.

Tämä on ollut selvää, mutta sitä ihmettelen, ettei streami pääse reitittimestä läpi ulkoverkkoon edes VLC:llä katseltavaksi. Porttiohjaus on oikein lähettävälle koneelle. Sisäverkossa toimii.

HTML5:stä, kokeillut kaikenlaista, mutta esimerkiksi alla oleva koodi ei tee mitään, kyse tässä siis ihan tavallisesta videopätkästä. Sivulle ilmaantuu katsellessa container kontrolleineen, mutta yksikään kokeilemani videopätkä ei näy. Sittä en tiedä, pitäisikö koodin olla olla veppipalvelimella, nyt se on tässä omalla paikallisläppärillä yhdessä eri videoiden kanssa ja sivun suoraan kansiosta selaimella. Videot ovat h264-pakattua mp4:ää.

Koodia: [Valitse]
-----
<video width="720" height="576" controls>
 <source src="Koti.mp4"  type="video/mpeg">
</video>

---------

Niin ja kuten sanoin Youtubea ei käytetä eikä muutakaan ulkopuolista.

3
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 19.04.20 - klo:14.26 »
Tässä pikku hiljaa välillä kokeillut kaikenlaista asian tiimoilta. Kysymyksiä:

1. VLC:stä päällä asetus Käytä RTP:ä RTSP:n päällä (TCP). Toisen koneen lähettämä VLC-striimi näkyy sisäverkon toisella koneella VLC:llä RTSP://osoite:portti/palvelu. Kuitenkaan striimi ei syystä tai toisesta mene ulkoverkkoon, vaikka lähettävä kone on netissä omalla domainilla ja ohjelmallisena palvelimena reitittimellä, ja portti on ohjattu oikein. Vastaanottava kone ei ilmoita virheestä, joten joku yhteys on, mutta kuva ei näy eikä ääni kuulu. Tähän en ole löytänyt syytä.

2. Netti on täynnä kaikenlaisia ehdotelmia ja jotain koodinpalasia, miten RTSP-streamin saisi (tässä tapauksessa) lähettävän koneen veppipalvelimen veppisivulle. Jossain ehdotetaan VLC-pluginia, jossain sanotaan, ettei se enää toimi. Minkäänlaista selkeää ja toimivaa ohjetta en ole löytänyt. Tässä kohden tiedoksi, että minkäänlaisten ulkopuiolisten apujen (Youtube yms) käyttö ei tule kysymykseen. Asian pitää hoitua omin voimin. Onhan näitä kaikkia luontokameroitakin nettisivuille laitettuina.

Kiitos avuista etukäteen. Tuo RTSP-striimi sellaisenaan siis toimii sisäverkossa hienosti ja kaistaa on.

4
Ongelma on siinä, että Gimpin työskentelyväriavaruus on srgb, joka on varsin suppea, paljon värejä jää pois, niitä ei voi esittää srgb-avaruudessa.

Laitapa sinne Gimpin väriasetuksiin, kohtaan Preferred profile se haluamasi väriprofiili. Minula ProPhoto. Käsittely tapahtuu siinä väriavaruudessa.

Edit: tässä on aika kiva kanava Gimpin saloihin.

https://www.youtube.com/channel/UCq79-lfj2w7oRXGRcOP2B7g

5
Olen nyt etsinyt rakaisua otsikon kysymykseen, ja näyttää, että toivoa on.
Rawtherapee on hieno ohjelma raakakuvan käsittelyyn (jonkin arvion mukaan RT:ssä on parhaat muunnosalgoritmit Capture Onen jälkeen, Lightroomin jäädessä kauas taakse). Vaatii opettelua, mutta kokemukseni mukaan opettelu kannattaa.
Gimp 2.10 on valtava askel eteenpäin, korvaisi Photoshopin, jos värinhallinta olisi kunnossa. Mikä on tämä build-in-srgb?
Onko teillä kokemusta avoimista kuvaohjelmista? Kertokaa!

Mikä kohta mielestäsi ei ole kunnossa Gimpin värinhallinnassa? Itse tulee data Corelin AfterShot Pro 3:sta vaikkapa Kodakin Pro Photo profiilissa 16-bittisenä/kanava, ja Gimpissä käsittelyn jälkeen sen voi muuntaa sitten srgb:hen jpeg kuviksi jos lopputuloksen haluaa. Tuo built-in srgb on siis virallista standardia mukaileva vapaan koodin väriavaruus. Sen voi korvata vaikka sitten sRGB IEC61966 2.1 -profiililla.

Darktablesta voi olla montaa mieltä. Itse en oikein tykkää käyttää sitä, vaikka kyllä silläkin kuvan saa aikaiseksi. Jotenkin ei käyttöliittymä ole mieleen, ja välillä se tuntuu hukkuvan omaan monimutkaisuuteensa. Olen liittynyt sen kehittäjäpostilistalle ja sitäkin katsellessa tuntuu, että ehkä vauhtisokeutta on. Uutta versiota toisen perään ja koko ajan tuntuu olevan jotain ongelmia. Mutta, kukin tavallaan ja makuja on monenlaisia. Itselleni riittää ihan vaikkapa Photoshop CS3:n mukana tullut simppeli raw-kehitin.

6
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 22.03.20 - klo:13.21 »
No, ensikokeilua heti. VLC kaappaa läppärin kameraa hienosti ja äänetkin tulevat mukaan, tässä kuulokkeet korvilla, ettei kierrä.
Ensimmäiseksi pistää silmää asetuksissa videostandardi. Siellä ei ole kuin nämä PAL, SECAM, ja NTSC. Valitsin PAL B ja Toista. Ruutuun tulee pienehköä kuvaa 848x480 15fps. No, syytä en tiedä. Johtuuko siitä, ettei läppärin kamerasta irtoa enempää?

Sitten katsoin noita verkkoon lähettämisen optioita, ja niissä sitten meikäläinen on täysin sormi suussa. Kotiverkossa ja ulospäinkin kaistaa riittää, joten ainakin tuollaista HD-kuvaa (1024x720 px) pystyy lähettämään 25 ruudulla sekunnissa mennen tullen. Mutta, kuten tuossa yllä totesin, mistä tuo resoluutio on kiinni? Olisko se läppärin kamerasta vaiko mistä?


7
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 22.03.20 - klo:13.02 »
Kiitos vastanneille. Motion lienee ok tarkoitukseensa, mutta tässä nyt ei taas ollut kysymys liiketunnistuksesta eikä valvonnasta vaan suorasta lähetyksestä verkkoon, kuten siis nämä YLE:n Olohuone Livet. Kun sopiva hetki koittaa, kokeilen tuota VLC:ä nyt ensimmäiseksi.

8
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 21.03.20 - klo:10.56 »
Tässä ilmeisesti kaivattaisiin ohjelmaa, jolla videon saa lähetettyä yhteen suuntaan, mutta paluuna ei tarvitse tulla mitään.

Juuri niin :)

9
Multimedia ja grafiikka / Vs: Striimaus/web casting
« : 21.03.20 - klo:10.36 »
VLC:ssä ilmeisesti on myös jonkinlainen mahdollisuus. Onko siitä kellään kokemuksia? Tuo Jitsi lienee turhan järeä, enemmän tuotantokäyttöön kai?

10
Multimedia ja grafiikka / Striimaus/web casting
« : 21.03.20 - klo:10.08 »
Voipi taas olla tyhmistä tyhmin kysymys, mutta onko olemassa Ubuntulle ohjelmaa, jolla pystyy lähettämään livevideota nettiin, ei Youtubeen, ja siten, että vastaaottaja voisi pelkällä selaimella mennä katsomaan "lähetystä" joko url.osoitteella tai ip-numero:portti?
Ohjelman siis pitäisi hanskata koneeseen kytketty kamera ja mikki (tai koneen omat) ja lähettää tuotosta livenä ulos. Älkää ehdottako Skypeä tai muita ulkopuolisia palveluja käyttäviä ohjelmia, vaan tuollaista suoran välityksen hanskaavaa. Aikanaan Windowsissa oli jokin videoneuvotteluohjelma, joka osasi tuon suoran koneelta koneelle lähetyksen, mutta tässä tapauksessa pitäsi vastaanottopää selaimen ominaisuuksin hoitua, ja vaikka olisi useampi vastaanottaja. Tässä kun on aikaa, niin voisi opiskella tällaisenkin asian. Kiitos!

11
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 12.03.20 - klo:17.26 »
Radion kuunteluun tarvitaan vain oikeanmuotoinen soittolista jonka voi avata kuten muutkin soittolista. Mitään pluginia ei tarvitse asentaa nettiradioiden kuunteluun.

En voinut  tätä tietää. Massamuistissa on ripattuja CD-levyjäni kohtuullinen määrä, ja niille Asunder-rippausohjelma teki soittolistat valmiiksi. Nämä radio/tv-jutut ovat oma maailmansa. Suomenkielisillä sivuilla aina suositeltiin Simple PVR -lisäosan asentamista, ja se lupaa ymmärtää niin ip-tv:n kuin nettiradiotkin. Ei vain ymmärtänyt Ylen linkkejä. No, nyt on Radio-lisäosan mukana tulleet 7000-kanavaakin tarvittaessa ja Ylen kanavat soivat. Vielä kun saisi TV:nkin näin. Kyl mä soittolistat hanskaan.  Kiitos ongelmanratkaisuun osallistuneille. Merkitsen ratkaistuksi. :)

Kysyttiin tuossa aiemmin sitä kaukosäätöä, niin tässä linkit mun viesteihin_

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=54876.0

https://forum.ubuntu-fi.org/index.php?topic=54884.0

12
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 12.03.20 - klo:10.43 »

Asia näyttäisi ratkenneen toisella pluginilla. Simple PVR-plugin ei hanskannut YLE:ä. Latasin lisäosan nimeltä Radio, jonka mukana tuli tuhoton määrä asemia. Valitsin kuitenkin soittolistaksi tuon Yleisradio.m3u:n ja sieltähän soivat YLE:n kanavat ihan komeasti. Kiitän avusta. Merkitsen ratkaistuksi, kun näyttää siltä kaikki on ja pysyy kunnossa.

13
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 12.03.20 - klo:09.51 »
Mikähän Ubuntu kyseessä? Itsellä kaukosäädin lopetti toimintansa Ubuntu 18 lst. Tosin Kodi toimii ilman Lirc. Itselle lirc olisi tarpeen toisessa ohjelmasa. Joten palasin vanhaan. Toisella koneella on pari Ubuntua asennettu ja kokeilen illalla soiko radio. Kodiin on plugin jossa liki 4000 eu-alueen radioasemaa. Itsellä autossa yleensä ylen paikkalliskanava päällä. Kaupallisista en välitä. Kaukosäädin ihan pätevä ohjauslaite vielä nykyäänkin..Kivampi pitää kädessä kuin puhelin.

Tuskin Kodin toimiminen on kovin paljon kiinni Ubuntun versiosta. Kait se Kodin versio ratkaisee.
Millähän pluginilla te radiota kuuntelette Kodissa? Itsellä Simple PVR-plugin, ja sillä ei kyllä Ylen radiot kuulu!

Kaukosäätimen toiminnasta olen kirjoittanut parikin säiettä. Niissä kyseessä Raspberry Pi 2B rauta ja siinä joko OpenElec tai LibreElec Kodin alla.

14
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 11.03.20 - klo:15.15 »
E-eei, ei lähde toimimaan.

Sisältää itse asiassa 2 url:ää, joista ylin toimii Vlc:llä, ei Kodilla. Kokeiltu 17.3 ja 18.5 versioilla. Hyvin osaa valtakunnan radio pitää itsensä toimimattomana!

15
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 11.03.20 - klo:11.31 »
Mikähän Kodi kyseessä? Nyt Kodi 17.6 soittaa yle ykköstä. Muutkin tuntuivat toimivan. Kodi 18.6 Lubuntussa (16) taas hyytyi. Kodin reposta asennettu. Olen asentelamassa uudempaa rinnalle ja moni pikkuasia tuntuu vielä olevan tuossa LUbuntussa vielä rikki. Tosin kaikkea en vielä ole kerinnyt päivittämään.

Kokeilin uudestaan ja Kodi 18.6 kaatui. Soitellut musaa muuten vakaasti. Gnome MPlayer taas soitti YLE radiota. Varmaan moni muukin.

Vielä kokeilua. Gentoon unstable haaran Kodi 19 soitti hyvin radiota. Kodi on itsellä ollut hieman hidas radion kuunteluun enkä sitä siihen käytä kun av-vahvistimessa on radio.

Kodi tuossa on 18.5 "Leia". Haluaisin vain yhdellä ohjelmalla, kun on muuten kaukosäätimellä mukava käsiteltävä musiikissa, videoissa, kuvissa. Erillistä vahvistinta ei ole, vaan tuupataan suoraan aktiivikajareita.

16
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 10.03.20 - klo:18.03 »
eihän se kodi halua api-avaimia ??
https://tunnus.yle.fi/api-avaimet

Ei kysele mitään. Minä en noista listan linkeistä ymmärrä, mutta uskon, että ne ovat YLE:n osalta jotenkin sellaista muotoa, että Kodi ei niitä tajua. Ehkä joku asiantuntija pystyy kertomaan, mikä syy on. Harmi, kun aina kansallisen suuren toimijan kanssa on ongelmaa. Kaupalliset toimivat tuosta vain, mutta ei niitä jaksa kuunnella.

17
Multimedia ja grafiikka / Vs: Nettiradiot Kodilla?
« : 10.03.20 - klo:17.31 »
itsellä piti vlc:llä jonkin aikaa odottaa että haki ylen kanavat, kaikki muut toimi ihan oikein

Niin, VLC:llä saa toimimaan, Kodilla ei, ja sitä nyt halutaan.

18
Alla olevalta sivulta latasin m3u-nettiradiolistan ja laitoin Kodiin. Lähes kaikki muu toimii, vaan eivät YLE:n kanavat?
Onko niiden linkit muuttuneet, vai onko jokin ihme syy, miksi ne eivät voi toimia Kodissa?
Jos tämä ei ole oikea paikka kysyä, siirtäkää oikeaan ryhmään.

https://www.mediamonitori.fi/index.php/tietosivut/nettiradiot

19
Ikävä yllätys ilmaantui käsittääkseni viimeisessä päivityksessä (16.04). Bluetooth yhteys "vilkuttaa" päälle ja pois. Yritys päälle noin sekunnin, pois pari kolme sekuntia. Windowsissa toimii ok. On tuollainen Logitechin BT-kaiutinadapteri, johon ei siis yhteys pysy päällä. Koneeni HP Elitebook 840 G1. Olen yrittänyt sammuttaa koneenkin pari kertaa, ei apua. Tuskin tämä nyt siitä johtuu, että olen ollut Windows-puolella käymässä muutaman kerran.

EDIT: Jostain syystä kyseinen adapteri piti poistaa paritetuista laitteista ja parittaa uudelleen, jolloin yhteys palautui normaaliksi. Ratkennut ongelma siis.

20
Multimedia ja grafiikka / Musiikkia Ubuntulla: Reaper
« : 12.02.20 - klo:11.49 »
Hei

Onko kellään viimeaikaisia (vuosi ja silleen) kokemuksia Reaper daw:n toimimisesta Ubuntussa natiivisti? Ei siis winen kautta.
Jotain tuloksia ja kokemuksia. Miten pluginit pelaavat?

Sivuja: [1] 2 3 ... 59